19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• cylonflatus
    Nem vagy kicsit túl szigorú? :) Persze rendben van, ehhez tartom magam, legközelebb még ennyit se.
  • molnibalage83
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Nekem pont ezért nem tetszett, amit most levágott Királyvárban
    Ezzel lelőtted, hogy levágott valami durvát.

• Kingtiger15
    A Királyvárban mindenki Cersei cinkosa logikát rá lehet húzni szinte egész Westerosra, Óvárossal és a mesterekkel az élen. Plusz minden nemesi ház potenciális áruló és trónkövetelő. A végén tényleg a Hamvak Királynőre lenne.
  • cylonflatus
    Azért én Cerseijel baromira nem hasonlítanám össze. Dany minden, csak nem Cersei. Az egy eredendően, igazi gonosz picsa, aki már gyerekkorában is nagyravágyó, beképzelt és kegyetlen volt.
  • cylonflatus
    Fölhomályosítanál mi volt a probléma? "A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget, ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről." Semmi olyat nem tartalmazott, ami a fölhívás alapján problémás lehetne. A könyves cucc volt a gond? No offense, nem kötekedni akarok, csak elkerülni, hogy legközelebb ne írjak olyat véletlen se.
  • Pluskast
    By the way. Az feltűnt nektek, hogy Tyrion a Lanister ház utolsó sarja? Durva, hogy ő lett az örökös.
  • lonvard
    Gilit ne felejtsd ki, mer ő meg Samet védi! :D
  • lonvard
    De eskü itt valami olyasmi van, hogy a szimpla telek mellett mindig jön egy nagy, több éves tél, és arra értik ezt a winterezgetést. Hogy hogyan szokták túlélni, részletkérdés. De ha belegondolsz, a zombiinváziós tél meg még úgyse élhető túl, pláne ha ez rendszeresen bekövetkezik.
  • Kingtiger15
    Most azért jelentősen megugrott azok száma, akik indulnának a Queenslayer címért.
    Havas: önvédelem, plusz lóg nekünk még egy Azor Ahai jóslattal
    Arya: szeret listákat csinálni, plusz önvédelem és családvédelem
    Tyrion: már látja, mit szabadított Westerosra, önvédelem a köbön
    Sansa: önvédelem
    Bran: önvédelem
    Brienne: bosszú Jaime-ért és a Stark lányok védelme
    Sam: önvédelem, családégetés
    Davos: a gyerekégetés eléggé kiveri nála a biztosítékot
    Bronn: valahol császkál egy számszeríjjal és várja a kastélyát, ezért meg kell mentenie Tyriont, aki nagyon kivégzés közeli állapotban leledzik éppen

Utoljára szerkesztette: Kingtiger15, 2019.05.14. 12:34:12
  • Pluskast
    Ha még nem vetted volna észre ez egy fantasy regény alapján készült sorozat egy nem létező világban, sárkányokkal, fagyos zombikkal, boszorkányokkal, orjásokkal, hatalmas farkasokkal, zombi medvékkel stb. Szóval, hogy a pék f@ba jön ide a korom? Már ne is haragudj...
    Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2019.05.14. 12:30:51
  • PiszkosFred
    Valami miatt akkor eszakra kellene mennie. Ez pedig vagy bosszu vagy szerelem (szerintem elobbi). Tippre
    - Dany uralkodik, de kurvara paranoid es le akar szamolni mindenkivel, akiben ellenseget lat, foleg, hogy Tyrion is lelep Davos segitsegevel mellole.
    - Kozben Jon megunja az egeszet es hazamegy eszakra Sansahoz es Branhez.
    - Dany verbosszut kialt a Starkok es Tyrion ellen (ezt latja talan Arya a tomegbol - lasd trailer)
    - Arya irany Winterfell, szolni Sansanak es Jonnak.
    - Jon tudja, hogy o a fo celpont, megkimelendo Winterfell artatlanjait, ezert inkabb a falon tulra megy Tormundhoz, hogy ha mar keresi Dany, ismeros terepen legyen es megfelelo "sereggel".
    - Osszecsapnak valahogy, es a falon tul vegul Jon megoli Danyt, de kozben kiderul, hogy terhes.
    - Joslat "beteljesedett"

Vagy,
    - mivel - itt irta vki ez az ocpiot -, lehet, hogy valami olyasmi modon oli meg veletlenul, mint anno az elso embert a mittomenkik, igy a vegen nem nyugalom lesz, hanem o lesz az uj NQ es megint jon majd a tel :)

Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2019.05.14. 12:30:09
  • lonvard
    Oké csak ez a Gladiátorban működött, ez itt túl nagy hülyeség lenne. Nem kötődik már ahhoz a barbárhoz, meg ahhoz a gyerekhez sem, nem is őket bosszulja, szóval dramaturgiailag wtf lenne, ha az a vége, hogy az utolsó szavai vagy akár utolsó látomása valami Drogós izé lenne.
  • M2 #18116
    Igen, ez lehet gyanús. Eddig akiről egy vágással elváltott a kamera, az később feléledt bármilyen helyzetből. Most is Jaime, kapott két nagyon durva szúrást mindkét oldalára, már haldoklott, vágás után a jelenethez visszatérve meg már felépült, járkált stb.

Utoljára szerkesztette: M2, 2019.05.14. 12:25:28
  • homeless
    Én azt írtam, hogy a látomás szerint a halott Khal Drogo-hoz csatlakozik.
    Így néz ki a látomás időrendben:
    - Hamuval borított trónterem királyvárban
    - Észak
    - Halott Khal Drogo sátra
  • AnuluWork #18114
    Euron halálát se mutatták, amikor elégett a hajója. Tehát Cersei még akár életben is lehet.
  • tigeroo
    de amikor jamie elindult északra akkor már királyvár előtt hóphelykel szálltak alá... ő erre érti, hogy most meteorológia van mögötte, vagy a mások mágiája... ahogy a dadus mesélte az első évadban Brannek abból nem derült ki.
  • Montanosz
    a télen nem az időjárást értik konkrétan, erről legutobb sansa beszélt amikor bevonult több ezer katona deresbe...eleve nem lehet készletekből több évig betárolni, mert ha nincs mit vetni aratni sem lehet semmit, mások eljövetele a lényege a télnek,azért is csinálták a falat...a zordabb! időjárás értik a télen nem a hosszadalmasságát
  • dzsagon
    Hány éves vagy, hogy még hiszel a jóslatokban?
  • Montanosz
    ezt a karakterfejlődést felesleges megemliteni meg mintha az irok hibája lenne, minden ember épp ugy reagál egy eseményre ahogy amilyen nadrágban van éppen :-D mondjuk egy ismerős halálhirére én sem mindig ugy reagálok hogy azonnal sirvafakadok és földhöz verem magam
  • lonvard
    Ezt jól látod szerintem. Háborúzni a Tél kezdetekor egyenesen öngyilkosság. Majd ha leülepszik a por, elkezdhetnek foglalkozni a klímaváltozás okozta problémákkal. :D
  • molnibalage83
    Ki mondta, hogy a Keskeny Tenger túloldalán minden rendben van? Semmiféle hírt nem kapott onnan. Persze ez is az időhiány miatt van.
    D-nek nincs szorosan vett hazája. Már menekülés közben született és száműzetésben nőtt fel Pentosban. Ha ez neked a haza fogalma, akkor mondjuk kb.

Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.05.14. 11:35:25
  • s_andras
    Egy szóval se mondtam hogy mindenki előre látta, csak Varys, és azt is cáfolom amit írtál: "Varys sem volt biztos a dolgában, kivégzésekor is bizonytalankodik, hogy reméli hogy nem lesz igaza." Tényleg azt mondja hogy "Remélem tévedtem.", de kicsit sem bizonytalan! Ezzel is csak a jólelkűségét bizonyítja, hogy mindig a legjobbat reméli, annak ellenére is hogy tudja mi lesz. A reménye annak szól, hogy ha valami csoda folytán másképp történnek a dolgok mint amit ő előre lát, akkor sok halál és szenvedés nem történik meg.
  • lonvard
    Tényleg, még az is egy kevésbé véres megoldás, ha visszamegy keletre uralkodni. Történik valami, amitől meggyengül a pozíciója, és akkor egy alkuhelyzetbe hozzák és visszavitorlázik Daariohoz. Különben is ott van valahol a hazája. Jó ez nem egy komoly teória, szerintem jobban meg kellene alapozni egy ilyen befejezést, 1 epizód van hátra, szóval valami drasztikusabb megoldás az esélyes. :D
  • molnibalage83
    Csak ez a mindenáron királynő leszek. Akkor is, ha igazából nincs is rá jogalapom. ---> D semmivel sem jobb, mint régi fasszopó királyok bármelyike.

Az meg a népnek elég vicces lenne elmagyarázni, hogy hogyan derült ki, hogy egy nameless senki Targi kölök.
  • Prof William
    Ha így van és a Winter még mindig coming akkor elég nagy szívás lesz következő pár év/évtized? Westeroson.

Nem hinném, hogy az elmúlt pár év háborúskodásaiban sokat gondoltak volna, a készletek felhalmozására...
  • gsanya21
    Sanszos hogy így lesz. Ezért írtam tegnap, hogy még Éjkirálynő is lehet Daenerysből.
  • lonvard
    Ja hát meg tényleg olyan helyzetbe hozták, hogy komolyan veszélyben forgott az uralkodása a szövetségesei oldaláról fenyegetve. Csak nyilvánosságra hozzák, hogy nem ő következik az uralkodói sorban, és a nép meg a nemesek elpártolnak tőle. Lehetett volna egy cizellált megoldás, hogy megnyerik a csatát, aztán röviddel utána meggyilkoltatja a Jon Snowt. Kilógott volna a lóláb, de legalább jogilag rendezte volna a helyzetét. :D Viszont a szövetségesei továbbra sem tisztelték volna. Most csinált egy olyan helyzetet, hogy a picsába a tisztelettel, szeretettel, nem megyünk vele semmire, féljenek inkább, és többre megy vele.
  • molnibalage83
    Inkább szimbolikus volt. J. és C. addig manővereztek, ameddig szó szerint már nem volt kiút a helyzetből.
    Az jól volt bemutatva, hogy C. addig felépített légvára hogyan omlott össze. Hogy a megfelelően használt sárkány mennyire gamechanger. Azt, hogy 300 év után a történelem ismétli önmagát.
  • homeless

Kiderült, hogy nem hó volt Daenerys látomásában, hanem hamu :) Ezek szerint, miután felégette Kings Landinget, északra megy, ahol meghal és csatlakozik Khal Drogo-hoz és a kisfiukhoz.
  • gsanya21
    Game of Thrones OST - Battle of King's Landing - Soundtrack Medley

• Prof William
    Hóditó Aegon is elég durva dolgokat tett. Haredhallban is mindenkit kiirtott stb most 300 év múlva mégis ő a JÓ KIRÁLY a NAGY EGGYESÍTŐ.

Szóval lehet
    hogy Dany csak előre gondolkodott. 30-40 év múlva -ha tényleg békét hoz- már eléggé lehalványul ez a dolog 100 év múlva meg az utódok szemében ő lesz a JÓ Sárkánykirálynő.
  • lonvard
    De te most úgy bizonygatod, hogy ezt mindenki előre látta. :P
  • PiszkosFred
    Hat, ahhoz kepest eleg franko kis freezing aurat nyomott maga korul a Winterfelli csataban az NK ahhoz, hogy akar johessen innen is a mondas. Bar ez csak tipp nyilvanvaloan, de en legalabbis innen szarmaztatom. Aztan max hibasan :)
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2019.05.14. 11:18:24
  • s_andras
    ?? Nem én, hanem _VARYS_
  • lonvard
    Egyébként szerintem a tél közelgése az nem a zombiinváziót jelentette, hanem egyszerűen a kontinens éghajlata olyan, hogy x év elteltével beköszönt egy több évig tartó jégkorszak, és arra mindig készülni kell. A Winter is Coming az inkább azt jelenti, hogy mindig azért kell dolgozni, hogy azt a telet túl lehessen élni. A zombik csak extrák voltak. Senki nem tudta mi fán teremnek, amíg nem kezdték el mutogatni őket. :)
  • Pluskast
    Őszintén szólva valami hasonlót vártam én is. Azt, hogy kibelezik Cerceyt, függetlenül attól, hogy terhes. Ráadásul ez a véres esküvő jelenet után nem is lett volna meglepő. De az, hogy úgy hal meg, hogy ráomlik a pince... Kb annyira snassz volt mint ahogy az éjkirállyal végzett Arya. Az meg csak ugye hab a tortán, hogy volt egy jólsat is, hogy hogy múlik ki. Na ezt is az írok egy elegáns rántással lehugyozták.

Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2019.05.14. 11:18:12
  • molnibalage83
    Az sem tisztázták, hogy a tél az a Mások hatása vagy sem. Mert ugye talán 1-2 évaddal ezelőtt része volt a sorozatnak, hogy a az emberemlékezet óta leghosszabb nyár a végéhez ér. Ez aztán szépen el lett felejtve eddig és biztosan nem lesz faktor már.
  • PiszkosFred
    Pedig mekkora poen lenne, ha azzal lenne vege, hogy kiderulne, megint "kozeleg a tel", es kezdodik ez az egesz orult ciklus elolrol...
  • molnibalage83
    Én azt vártam, hogy csak a fellegvár részt rombolja le, hogy kiűzze onnan C-t, akit aztán felfalat mindenki előtt a sárkánnyal és Jaime meg végignézi az egészet miközben ő harangozik.
  • gsanya21
    A Rotten Tomatoes szerint a Trónok harca legutóbbi epizódját utálják a legjobban a kritikusok - Trónok harca - 8. évad