19495
A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
#18048 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Csak akkor megmondta, hogy ez lesz. Itt meg megállapodott, Szürke Féregnek is mondta, hogy ha harangoznak game over. Aztán felgyújtja a várost.
Ennyi maradt a hangzatos pofázásából, hogy ő más lesz. Lett egy faszt. Pont olyan hülye és hatalomvágyó ostoba picsa, mint C. csak van sárkánya. Ennyi a difi.
-
#18047 teljesen korrekt, én is így gondolom -
lonvard #18046 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Daenerys többnyire akkor volt sikeres, amikor elővette a pusztító formáját. Amikor meggyilkolt egy rakat embert, mindig előrelépett. A döntése, amit a lannister sereg megtörése után meghoz, az szerintem tudatos, tehát nem őrült ő meg, hanem meggyengült a pozíciója, és így akarta mindenki tudtára adni, hogy kié a hatalom. Ezzel mindenkinek üzent. A népnek, az ellenségeinek, a szövetségeseinek. Próbálta másképpen, nem ment. Ha akarta a trónt, akkor kellett hozzá valami erődemonstráció, mivel ha csak simán legyőzik Cerseit, akkor utána Jon Snow-probléma előtérbe kerül. Most azt mutatta meg szerintem, hogy Jon Snow ide, Jon Snow oda, övé a hatalom, ő akar itt uralkodni, és elég a játékból. Szeretni nem fogják, de félni fognak tőle, és innentől csak egy puccs az ami megdöntheti a hatalmát. De hát a puccsolókat meg is gyilkolhatja. Jut eszembe Jon Snow veszélyben van mostantól.
Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.05.14. 08:33:09 -
Kissssss0 #18045 Meanwhile, up North...
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
#18044 A bibi az, hogy
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A sorozatban egyik általad említett sem kapott semmiféle ilyen oktatást. Robert is egy ostoba bunkó maradt, és se Tommen se a hülye bátyja sem lett okítva.
(Meg az, hogy egymás után két spoilert az fórummotor elfelejtette kezelni, régen ezt tudta...) -
#18043 Törölt HSZ spolierba. Még egy ilyen én nem veszem a fáradtságot, hogy abba rakjam át. Csak törlöm.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Nem leszek népszerű, de én megvédeném Daeneryst. Egyrészt szerintem ez az adaptációnak a hibája, hogy a "hülye picsa", "toporzékol a trónért", és hasonló kifejezéseket érzi valaki találónak vele kapcsolatban, de egy kicsit igazságtalanok is vagytok. Az utóbbival kezdeném. A kis nemes uracskákkal születésüktől fogva mesterek foglalkoznak, és ahogy nőnek úgy foglalkoznak velük egyre komolyabban. Történelmet tanulnak, régi csatákat elemeznek, megvizsgálva a különböző seregek mozgását, a hadvezérek, királyok stratégiáit és taktikai húzásait, stb. A mester mellett meg még külön emberek foglalkoznak velük, különböző dolgokra tanítva őket. Még egy szimpla kis uracska esetében is, a tehetősebb nagyurak gyerekei nyilván még minőségibb oktatást kapnak, nem beszélve a Joffrey-félékről, hercegekről, akik egész királyságok irányítására születtek. Na Daenerysnek ebből semmi nem jutott, azon kívül még mindig majdnem csak egy gyerek. Amikor Drogohoz adták, akkor volt 13-éves, a westerosi nemesek gyerekei ilyen korra jelentős tudással bírnak. Ő egész gyerekkorában menekült, bujkált, a történelemről, a westerosi viszonyokról annyit tud, amit az idióta bátyja hagymázas történeteiből össze tudott rakni. Mitől kellene bármitől is jó hadvezérnek, stratégának lennie? Eleinte nyilván, mert ahogy megyünk előre a történetben, úgy ragad rá a tudás, csak ő empirikus úton jutott a tudásához. Megkockáztatnám, hogy nem csak nem hülye picsa, hanem kifejezetten tehetséges: sokan vádolják azzal, hogy mindent másnak köszönhet, Selmy, Naharis, Mormont, aztán Tyrion, Varys, hogy a tanácsadói találtak ki mindent. Ez így ebben a formában nem igaz. A tanácsadói a legtöbbször ahányan voltak, annyi félét tanácsoltak neki, a döntés minden esetben az övé volt, hogy melyiket fogadja meg. Kiválasztani a megfelelő döntést, az sem könnyű, ahhoz is kell intelligencia, éleslátás, helyzetfelismerés, stb. És ő rendszerint mindig a helyzetnek megfelelő döntést hozta meg. Minden helyzetben alkalmazkodott, figyelt, tanult, ha kellett megevett egy egész lószívet, a toporzékolás, a hiszti aztán baromira nem jellemzi. Határozott, kitart az akarata, a döntései, az elvei mellett, ez nem hiszti. Nekem pont ezért nem tetszett, amit most levágott Királyvárban, ill. már előtte. Na az tényleg hiszti volt és ez minden, csak nem az a karkter, akit eddig fölépítettek. Én sajnos nem tudok elvonatkoztatni a könyvtől, amikor nézem a sorozatot, folyamatosan hozzárakom az információkat, amit olvastam, szóval ha hülye, toporzékoló picsának tűnt a képernyőről, akkor csak arra tudok gondolni, hogy nem sikerült hitelesen visszaadni azt a karaktert, akit Martin lefestett. Az aktuális történésekhez meg még annyit, hogy nem önmagában azzal van bajom, amit tett, ill ahogy megváltozott a karakter, hanem azzal ahogy ezt prezentálták. Hét teljes szezon és három epizód után... majd egyszer csak fölpattan sértődötten a halottak elleni csata után, hogy vele nem foglalkozik-, nem szereti senki, majd a kis hiszti, "e'vöszik a munkát"... izé, a trónt. Ne már... ez nem váratlan volt, ez olcsó volt. Na mindegy, majd a könyvben nyilván egészen máshogy lesz, már az ötödik könyv is csak nyomokban volt fölismerhető (ami mondjuk nem minden esetben volt baj, de azt most hagyjuk).
Más: ha már a könyv, rohadtul érdekel hogy lesz ez a Jon Snow-Aegon Targaryen történet. A sorozatban még ok, Jon valójában Aegon, Rhaegar fia. Igen ám, de ami a sorozatból teljesen kimaradt, az az, hogy a könyvben Rhaegar Elia Martelltől született fia életben van, aki szintén a trónt követeli, mellesleg úgy hívják, hogy Aegon Targaryen. Varys kicserélte a fiút, a Hegy ezt a gyereket csapta a falhoz. Szóval nem értem, van Aegon Targaryen, Elia Martell és Rhaegar fia, és van Aegon JonSnow Targaryen, aki Lyanna Stark és Rhaegar fia. Ez így baromi zavaros, miért adná valaki ugyanazt a nevet két gyerekének? Van egy olyan érzésem, hogy Martin nem ezt a sorsot szánta először Jonnak
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.05.14. 08:15:41 -
#18042 szerintem a 3 szegedi kolompár nintendó sokkal viccesebb :-D -
#18041 nyilván nem mindenki zsebstratégia és nem tologat műanyag játékkatonákat 1978 óta mint én de azért az internet tükrében érdemes lenne egy ókori és középkor elő hadászati könyvet elolvasni és mindjárt képbe keról az emberfia és a topik hozzászólásainak fele feleslegessé válna
mert ok hogy még azt irta valaki hogy a számszeríjat miért nem csévélték olyan gyorsan mint ahogy a sárkány repül, de amikor 3 hozzászolásban is azt irják hogy a hajókat kelett volna irányba fordítani amik még csak nem is gályák voltak, de hogy a falon levő számszeríj kezelője miért nem tud levitálni hogy oldalra forduljon azért mégiscsak furi és feleslges -
Mirk #18040 Az évad és az egész sorozat egyik legjobb minőségű része, a látvány és hang mozifilm szintű volt.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Dany cselekedete egyáltalán nem lepett meg. Az lepett meg, hogy eddig jó jelöltnek tartották a trónra.
Miben különbözik az őrült királytól? Minden ellenségét élve elégettette a sárkányával. Ezt csinálja a sorozat kezdete óta. Amikor megvette a Makulátlanokat kötött egy egyezséget a mesterekkel aztán gondolt egyet és megöletett mindenkit. De valamiért ez jó cselekedetnek számít mert rabszolgatartók voltak??? A nagy "láncok letörője" marhaság csak arra kell, hogy elvakítsa az embereket - és a nézőket egyaránt.
Azért kínhalálra ítélt embereket, mert nem hajtottak neki térdet. A "barbár" csúnya Westeroson bezzeg a legtöbb bűnös megkapja a lehetőséget, hogy feketét öltsön, vagy végső esetben lefejezik. De ők az elfajzott szörnyszülöttek, bezzeg a nagyságos sárkányok anyja a kínok kínjára ítéli az embereket, de az oké, mert felszabadított néhány rabszolgát.
Ami miért is lenne fontos nekünk, hiszen Westeroson nincsenek rabszolgák.
Végre felnyílt a szereplők szeme és remélem néhány rajongóé is. Dany sosem volt alkalmas a trónra. -
#18039 én speciel úgy éreztem, hogy a könyvben sokkal inkább HP mint a sorozatban.. pláne mikor Daario-val kavart..
a könyvben lévő Aegon Targaryen -ről szerintem idővel kiderül, hogy nem igazi Targaryen.. vagy kinyírják.. (:
névazonosság meg ha nagyon ritkán is, de tudomásom szerint előfordul még napjaikban is amerikában (meg ki tudja még hol), jellemzően számozással megtoldva -
NonameMan #18038 Katasztrófafilm, minden értelemben. -
lonvard #18037 Joh. Ez az az epizód, amin nem kezd el az ember agyalni, hogy ki miért lépett valami kreténséget, hanem csak eltátja a száját és nézi. És ez a rendező csinálta a fattyak csatáját, meg a Deres ostromát is. Két akkora baklövés után kijött belőle egy ilyen epizód. Vannak még csodák. :D Ezt nem is lehet részletesen elemezni szerintem, ez az epizód egy szabályos katasztrófafilm.
Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.05.14. 01:28:02 -
M2 #18036 Az enteredet meg elfújta a sárkány!? -
lonvard #18034 :-DDD -
lonvard #18033 Még van hátra 20 perc. Vitán felül az évad legjobb része idáig, és még nem tudom mi lesz a vége. A komplett széria egyik legjobb epizódja. Végre bazmeg. Ennyi epizódnyi szopás anyázás káromkodás után leraktak egy ilyet az asztalra. :) -
#18032 Max. megváltoztatják. De az ilyen divatbarmokat soha nem értettem. -
#18031 tavaly 560 újszülött lány gyermeket neveztek el Khaleesinek. Most vajon bánják? :D -
Gerin #18030 Bánnád, életed végéig zavarna. Csak fülessel vagy mélynyomóval nézd hangosan.
Majd írd meg a véleményed. -
Kingtiger15 #18029 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Nem arra gondoltam, hogy az essossi útját is kivégzések és gyilkosságok szegélyezik, hanem hogy gyakorlatilag láttunk egy durcizó tinilányt, akit a szülei nem engedtek el Justin Bieber koncertre. -
lonvard #18028 Estig vártam megint. Lehúzom a cipőmet, bebugyolálom magam, és gyerünk. De ha ez az epizód is szar lesz, akkor az utolsót már nem nézem meg. :D Alapítani fogok egy facebook-csoportot azokkal, akik az összes epizódot látták, csak az utolsót nem. Mondjuk nem leszünk sokan. :D -
#18027 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Hát kb. -
#18026 Hát úgy láttam, voltak azért páran... merthogy vannak "elkerülhetetlen" döntések amiket egy "erős" uralkodó képes meghozni a kisebb rosszat választva...
molnibalage83 #18023 : ha megfigyelted, éppen ezelőtt ~1 órával lezártuk ;) -
Kingtiger15 #18025 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Amúgy volt, aki uralkodásra alkalmasnak látta a sorozat folyamán? Egy kamaszlány, aki évadokon keresztül toporzékol a trónért és úgy aggatja magára a címeket, mint Brezsnyev a kitüntetéseket? Meghallgatta a szegény emberek panaszait, mint a mesebeli királylány, wow! -
NonameMan #18024 -
#18023 Sequoyah és mások.
Egy rakás hsz-t töröltem. Irgumburgum, hogy nem találjátok meg a spoiler gombot. Kéretik a bannert tiszteletben tartani.
Ha meg ezt a vérfertőzéses izét folytatni akarjátok, akkor saját topik vagy privát. Innentől szó nélkül törlök minden ehhez kapcsoló hsz-t. Ez nem ebbe a topikba való. -
#18022 Vótmá. -
#18021 Sequoyah
Olyan rohadt nehéz lett volna a spoiler-t használni? -
#18020 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Ez azért nem egészen igaz. Nagyon erősen szemet forgatva ki lehet mondani, hogy Dannynak leesett, hogy egy sárkánnyal hogyan lehet pusztítani. Nap felől, ahogy a vadászrepülők tolták a kezdetektől és aztán kihasználni azt, hogy tud másfelé is fújni, mint repülni. Keresztben előretartással ezekkel a vackokkal nehéz célozni, mint mindennel. Ennyi. Fel is perzselt mindent, ahogy kell. -
#18019 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Persze, miután kaptak fegyvert. Ő hol adott fegyvert? Kérlek mutast meg time code-dal hol mondta ezt. Ha meg ezt gondolja, akkor csak azt bizonyítja, amit már a 2. évadban is mondtam. Irritálóan ostoba picsa. Ezt most hozta a karakter. Az ilyennek nem szabad hatalomhoz jutni csak sajnos a picsája alatt van még mindig egy sárkány. -
Sequoyah #18018 Ez az internet, itt kotelezo inzultalni a masikat hogy ha nem ertek vele egyet, en is szoktam:D
A normalis pedig azert idezojeles, mert nehez definialni, mindenki szamara mas a normalis. Pl a tipikus politikai vitaban az ami a tarsadalom felenek normalis, a masiknak egyaltalan nem.
De ettol fuggetlenul is a gyerekneveles olyan hogy nincs az a gyerek a vilagon akit ne ert volna valami "nemnormalis" hatas amit 30 evvel kesobb a pszichologusaval ne elemezhetne kim pl elvalt szulok, agressziv apuka, anya nem olelte meg elegszer stb...
Szoval lehet vitatkozni azon hogy hogy mi a normalis, de azt hiszem abban eleg nagy lesz a tarsadalmi egyetertes hogy a Lannister haz gyereknevelesi szokasai biztosan nem normalisak, es ez latszik is az eredmenyen:D -
Prof William #18017 Ezzel az érvel nem tudok vitatkozni. :) -
#18016 Egész jó rész volt ez a mostani. Tudom most sokan azt gondolják Daenerys nincs szíve, pedig nekem elhihetitek, hogy nagy nagy szíve van:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
#18015 Pacsi. A normális-t egészen nyugodtan lehet írni idézőjelek nélkül ;) A Lannistereknél pedig ez nem más, mint a Targaryenek majmolása. Csakhogy amíg a T-ház a tűzálló-sárkányirányító gének megőrzése miatt - tehát praktikus okkal - csinálta, addig ez náluk puszta wannabe-ség. És bocsánat azért, hogy egy ponton elvesztettem a cérnát és átmentem kissé arrogánsba, mint végül kiderült, nem érdemelted meg
Utoljára szerkesztette: s_andras, 2019.05.13. 22:00:13 -
#18014 Vágás miatt sztem, itt kevesebb dolgot akartak kitárgyalni de azt egy kicsit hosszabban aztán hogy nézett volna ki, hogy hát a hosszú éjszaka következő részét megnézhetik jövő héten :D -
Gerin #18013 Bran, hogy a picsába kerülne oda? Az már odafagyott rég a várudvarban a székéhez mert kint hagyták.
Már nem hagyják el a helyszíneket. Nem lesz sereg vonulás semmi 80 perc maradt lezárni az egészet.
-
Nyiri #18012 -
Sequoyah #18011 Valaki megfejtette mar amugy hogy ez miert 6, es nem 10 reszes? A teljes jatekido kb ugyanannyi a hosszabb reszekkel.
Nalam ezzel csak azt ertek el, hogy
- 2 helyett csak 1 honap HBO-ra kell elofizetnem
- 45 percnel megunom es masnap folytatom, mert a tempo es a tortenesek nem tartanak ugy izgalomba 90 percen keresztul mint egy filmnel -
Kingtiger15 #18010 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Megnéztem az utolsó rész trailerét, amit NK Rideghonban művelt, kiskutya fasza a dothrakiakhoz és Makulátlanokhoz képest. Biztos dobott egy rakás necromancy tekercset. -
Sequoyah #18009 Akkor szerintem csak felreertettuk egymast, igy mar rendben van. Bar ez sem kizarolagos, boven van pelda az ellenkezojere, de hat szerintem nincs a vilagon olyan biologiai vagy pszichologiai jelenseg ami az emberek 100%-anal mukodne:D
Gyerekkori traumak, pl barmilyen nemnormalis gyerekkor pedig igencsak bezavarhat a "normalis" fejlodesukbe. Es mint korabban emlitettem, a Lannistereknel biztos nem hagyomanyos, szeretetteljes kornyezetben nott fel egyikuk sem.
-
#18008 Na megnéztem én is.
Szerintem a Dany szálat
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Viszonylag hamar lerendezik, amilyen sietős a tempó, csak nem hagyják az utolsó másodpercre... oh wait :(
A részről: Amikor A hegy újra a helyén állt vigyázzban az omlás után, illetve ahogy elintézte a köcsögöt, felnevettem :D