19495
A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
#7100 :D
-
#7099 És az 1. rész epic volt, kötelező meg nézni -
#7098 Bizony! -
#7097 Ma azt hiszem lesz már szinkronos rész ( 23.30kor HBO ?) -
Rony94 #7096 Bizony. :) De rajtuk kívül vannak még egy páran akik elég érdekesek. Martin egy cseszett jó író, na. :) -
#7095 Tyrion mellett. -
Rony94 #7094 Egyik legjobban megírt karakter a történetben. Martin büszke lehet magára. -
#7093 Nem hittem volna, hogy ilyet mondok, de a sok seggfej közül elképesztő, hogy Jamie-ben van szinte a legtöbb tisztesség... -
#7092 -
#7091 Áááááá ez kurva nagy!!! :D :D :D :D -
#7090 Megkönnyeztem a videót... -
#7089 -
Stockbauer33 #7088 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
#7087 Most vagyok túl Kissed by Fire epizódon. Gőzöm sincs miért, de ez volt az eddigi egyik legjobb rész, legalábbis nekem nagyon bejött. -
MaRee #7086
A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
-
#7085 Jó, akkor én is úgy mondom, hogy amennyit lehetett tudni ennél a résznél a könyvből, az szépen benne volt az epizódban is. A többi meg majd kiderül később nyilván, ha a könyvben is kiderült (amire egyébként kajak nem emlékszem ) -
sempronius18 #7082 Sansa nyakláncát figyeljed.... -
Rony94 #7081 Hát én akárhogy nézem, a valódi tettes nem derül ki sehogy se. De spoilerben elmagyarázhatod. -
MaRee #7080 Napi hülyeség
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
-
#7079 Pedig nagyon is szépen beleraktak minden nyomot, csak figyelmesen kell nézni a részt. -
SzinesGeza #7078 Aki nem olvasta, sose jönne rá ki volt a tettes. :) -
sempronius18 #7077 Hát idegesíteni fogok embereket, de a könyvben úgy volt hogy:
Joffrey-t nem igazán utálta a nép a rossz a cselekedeteit is csak annak tulajdonították, hogy a gonosz elfajzott törpe nagybátyja tanácsaira hallgat. -
#7076 akkor a városba éhezés volt, meg feszültség mert úton volt Stannis -
Rony94 #7075 Joffrey-t is utálják. Különben miért dobták volna meg tehénszarral? -
sempronius18 #7074 Ez valóban elgondolkodtató, hogy a törpe az egyetlen, aki foglalkozik az utca emberével és megmenti a várost is aztán a pórnép mégis őt utálja a legjobban, nem Joffrey-t, vagy Cerseit akik tesznek rájuk. -
mikromanus #7073 Valahogy Így. Az ostromkor se goffrit utálták, hanem a "törpét". Ez ilyen. A szeme se áll jól. Ezektől minden kitelik. (azaz hajlamosabb mindenki elhinni a rosszat a randabbakrol). Killerb!ccs tesó meg nem kedveli a mélynovesu anyagyilkost. -
#7072 na, ez van szorosra csatolva:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
#7071 Királyvár ostromakor hiába brillírozott, nem ismerték el. Mádör óf mádnessz ki akarja csinálni, apja szintén nem áll mögötte, Pécel mester is biztos ki akarja picsázni... Tyrell / Martell ház számára semleges. Egyedül Pók állhat mögé, ha önmagát ezzel nem veszélyezteti (de, el is mondja).
Szóval az lmp már megint túl szorosan csatolta fel a:
-
#7070 szerintem idézőjelben értette a "gonosz ronda törpét"
tehát, hogy ő lesz a bűnbak, legyen bármennyi jel arra, hogy ártatlan, az emberek elkönyvelték, hogy ő egy démoni ivadék ergó ő a gyilkos -
Rony94 #7069 OFF
Jujj, jól betett nekem ez a kampány időszak. Az Imp-et LMP-nek olvastam először.
ON -
#7068 "Gonosz randa törpe"? Tyrion? Ha szerinted az Imp gonosz, akkor Joffreyt, vagy Ramseyt hogyan jellemeznéd? -
#7066 Hát, megérdemelte volna, hogy lenyomjon egy olyan etapot Boltonéknál amilyet Theon. -
mikromanus #7065 Ez a rész igazi fanservice volt.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Az lesz muris, hogy ki lehet a hunyó a turpisságban. Persze a gonosz randa kis törpe viszi el a balhét, de elég meglepettnek tűnt ő is. (olvastam a könyvet, de nem spoilerezem el. Jól felpörögnek az események. Akkor is ha néhol eltér majd a sorozat és a könyv...) -
SzinesGeza #7064 Sőt, a halál még csak nem is elég büntetés. -
Rony94 #7063 Na, ha minden igaz, akkor már lehet szabadon spoilerezni a 2. részről, de azért a biztonság kedvéért.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Joffrey csak szerintem nem szenvedett eleget? Én még nyugodtan elnéztem volna vagy 4-5 percig amíg fuldoklik, ahogy szépen-lassan el nem hagyja az életjelei. Igen, én ilyen beteg és kegyetlen vagyok. :) -
#7062 az nem tetszett ebbe, hogy rovid! sajna nem engedtek/nem tehette meg azt hogy teljesen azt irjon amirol o akar, lelett korlatozva,igy maradt par ? nekem :/ -
sempronius18 #7061 Na azért nem harc nélkül hódoltak be a Lannisterek Aegonnak. Ott volt a tűzmezei csata. -
#7060 előzmények:
George R. R. Martin: A hercegnő és a királyné
Két és fél évvel A Sárkányok Tánca című kötet megjelenése után, 2013. decemberében George R. R. Martin egy újabb westerosi történettel jelentkezett, címe: A hercegnő és a királyné. Ezúttal a szokott stílusától eltérően egy krónikát írt, amely ismerteti A Tűz és Jég Dala köteteiben sokszor hivatkozott Sárkányok Táncaként ismert testvérháború eseményeit. A stílus kissé szárazabb, hiányoznak belőle a párbeszédek, amelyeknek a szerző igazi mestere, azonban a történet fordulatossága és részletgazdagsága feledteti ezt a hiányosságot. A Tűz és Jég Dala kötetek rajongói számára kihagyhatatlan olvasmány, ami jelentősen gazdagítja ismereteinket Westeros múltjáról, amikor még a sárkányok és lovasaik uralták a kontinenst.
link -
#7059 Ugye ebben a hűbérúr rendszerben:
-a törvény kötelezi őket.
-a királynak adóznak, de a földjeiket, jogaikat is a királytól kapják / erősíti meg / adhat / vehet.
-a legtöbb nemes számára például Ned kivégzése egy áruló kivégzését jelenti, egyszerűen el kellett nekik fogadniuk a kegyetlenséget, királyi szeszélyeket... A GOT világban nem Gofri a
Amúgy igen, igazad van, többen megszegik ezt a törvényt, ahogy a Bolton és a Frey család is, ezért Tywin Lannisteren keresztül újabb földeket kaptak, meg lettek erősítve a hűbéresi rendszerben.
Ugyanakkor minden kiugrással saját és családjuk bukását kockáztatják.
A Lannister-ház
A Lannisterek andal kalandorok leszármazottai, akik beházasodtak a Szikla Királyának házába. A király Hősök Korában élt Okos Lanntől (Lann the Clever) származtatta családját, aki pusztán furfanggal képes volt elérni, hogy a Casterly-ház nekiadja Kaszter-hegyet (Casterly Rock). A Lannisterek évezredeken át uralkodtak a Szikla Királyaiként, egészen a Targaryenek hódító hadjáratáig. Kaszter-hegy harc nélkül behódolt Aegonnak, aki ezért cserébe meghagyta a Lannistereket pozíciójukban és ők lettek a Nyugat Védelmezői.
A Lannisterek a leggazdagabbak az összes nagy ház közül, ez igen nagy részben a Kaszter-hegy alatt húzódó arany- és ezüstteléreknek köszönhető. Mindezek ellenére Tytos Lannister uralma alatt a ház mélyrepülésbe kezdett. A lord csapnivalóan igazgatta a család ügyeit, és a felesküdött házak is zúgolódtak ellene, parancsait semmibe vették. A Reyne- és a Tarbeck-ház odáig ment az ellenszegülésben, hogy nyíltan fellázadt a Lannisterek ellen. Tytos örököse, az akkor alig 20 éves Tywin átvette a parancsnokságot és megverte a lázadó házak seregeit, majd mindenestül kiirtotta a lázadó házakat. Erről a konfliktusról (főleg a Reyne-ek leveréséről) szól a széles körben ismert dal a Castamere-i esők (Rains of Castamere).
Tywin Lannister aztán egymaga, évek alatt visszaállította a Lannister ház gazdagságát és megbecsültségét. A Lannister-ház azóta is a leggazdagabb ház az összes közül, és haderejükkel is csak a Tyrellek vetekedhetnek. Tywin képességeit II. Aerys is elismerte, amikor őt választotta Segítőjéül. Később a viszonyuk megromlott, Tywin lemondott a posztról és sértetten visszavonult Kaszter-hegyre, ahonnan csak a lázadás végén tért vissza, feldúlta Királyvárat és megölette a királyi család több tagját.
A Lannister-ház címere egy arany oroszlán vörös mezőben. Jelmondtuk: "Halld üvöltésem!", ám van egy nem hivatalos, de legalább olyan jól ismert mottójuk is: "Egy Lannister mindig megfizeti az adósságait".
gameofthrones.hu
-
sempronius18 #7058 Igazad van persze arra akartam célozni csak, hogy a középkorban nem csak a nemességnél volt jelen a belterjesség.