19495
A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
#8760 Beszéjjünk:
-
sempronius18 #8759 Jó akkor csak nekem esett le úgy a 4x8-ban, hogy Petyr meghúzta offscreen Sansát a párbeszédük után? -
#8758 Én Drogot bírtam, az tudott bánni a kiccsajokkal: -
G_ArchAngel #8757 Cersei villantott amugy egyszer is? -
#8756 ja, vagy Sansáról hogy ő a legszebb, az izgibb téma . -
Dobronski #8755 Inkább beszéljünk újra a csöcsökről, kay? -
G_ArchAngel #8754 -
#8753 -
sata75 #8752 -
Dobronski #8751 XX. lesz az a XIX. -
G_ArchAngel #8750 O igen, mert azon volt a hangsuly. Addig nem is ismertek a partizankodast es hazrol hazrol harcot, epuletek leegeteset, varos porig rombolasat... se a hunok, se Nagy Sandor, se mongolok nem csinaltak ilyet soha. Mivel ok modern seregek voltak
OH WAIT! Siege of Baghdad - 1258 -
#8749 Egy képzeletbeli - középkori szinten lévő fejlettségű - hadsereg stratégiájának összehasonlítása egy modern hadsereg lépéseivel...
A második világháború a XIX. században...
Eddig is szórakoztató volt a topik, de ez már
-
#8748 Buda, 1686 -
#8747 A világtörténelem egyik legvéresebb csatája volt. Ezen felül láthatólag gőzöd nincs arról, hogy csak egy maréknyi spanyol volt ott, a támadó haderő többsége nem azték őslakos volt... -
#8746 vicces az első hely, azért az mitől olyan nagy, hogy egy halom fejletlenebb bennszülöttet végig mészárolt a kor legerősebb birodalma?
inkább a középkorra,újkorra kellett volna koncentrálni, az ókoriak szerintem pontatlan becslés szintjén lehetnek csak -
sempronius18 #8745 Hangsúly a döntőn, mint a háborút eldöntőn van. :):):) -
G_ArchAngel #8744 -
#8743 de pont innen azt is jól tudjuk, hogy a porig bombázott város nem éppen a támadóknak kedvez.
és egy középkori ostrom felszereléssel messze nem lehet a 19.századi bombák szintjén szétlőni.
De egyébként a körbezárás az biztos győzelem, valójában egy kitörést könnyű leverni, főleg ha még a létszám fölény is ott van+jobb ellátás van a támadóknál a védők fizikailag és lelkileg átlalában sokkal jobban legyengülnek.
Ami még egy hatásos fegyver lett volna pl rohadó tetemeket esetleg durván megcsonkított ember testekkel bombázni naphosszat a várost és kitör vmi kolera vagy csak elmebaj uralkodik el a legtöbb lakón.
Morál meg valahol a béka segge alatt lenne már ilyenkor. -
sempronius18 #8742 Jó ok én csak egy egyszerű parasztgyerek vagyok, de mutassatok nekem egy olyan döntő várostromot ahol a 3 szoros túlerőben lévő ostromló sereg csatát nyert és aztán meg is tartotta a várat hosszú távon. -
G_ArchAngel #8741 A Red Keep-et kellett volna csak camp-elni vagy kesobb Maegor's Holdfast-jat. Parszaz katona eleg lett volna az utobbihoz, a varos kulso keruletei pedig visszaterhettek volna a normalis hetkoznapokhoz. -
#8740 és Stannis meddig tudott volna campelni Királyvár összes kapujában ? -
#8739 Na hallgassuk a mestert :D
-
G_ArchAngel #8738 Budapest, II. VH.
Van amikor a varosi partizanhaboru addig tart, mig minden fedezeket szet nem lonek es ki nem verzik vagy a tamado vagy a vedekezo sereg.
Nincs bevehetetlen eroditmeny. Nem letezik es kesz. Idovel a tartalekok elapadnak, betegseg tor ki vagy egyszeruen nem birjak a vedok, hogy egy szuk helyre vannak honapokig/evekig kenyszeritve. Nem kell egy lovedeket sem a falakra pazarolni, csak elvagni az utanpotlast es biztositani az ostromlosereg ellatasat. -
sandor8206 #8737 jó ez az SG-fórum, ma is tanultunk valamit, védelem szempontjából jobb a szűk utca mint a várfal -
#8736 Tényleg logikus a védő sereget szűk utcák közé kényszeríteni. Hátha esetleg rájuk is gyújtják a támadók az egész kócerájt, Melisandre biztosan örült volna neki :D
Valljuk be, hogy Stannisnek egyszerűen nem volt más lehetősége nagy csapást mérni a Lannisterekre. Szárazföldön nem verheti szét a seregüket, de elfoglalhatja Királyvárat, szerezve pár túszt és nem mellékesen a Vastrónt. Ilyen helyzetből már könnyű lett volna házakat maga mellé állítani, valszeg melléálltak volna a Tyrellek is, ahogy írták előttem, Robbot is könnyen behódoltathatja. Így Tywin lényegében egyedül maradt volna a seregével, ha éppenséggel az ott lévő Tyrell katonák nem verik szét belülről...
Vagy maradhatott volna Sárkánykőn, hogy röhögjön rajta a Hét Királyság. -
#8735 Bírom, hogy aki még most ment el, nem kapott követ, éppen csak a föld van ráhordva. :) -
#8734 Meg Varys mutogatta a vár alatt levő járatokat, amin lehet menekülni. -
#8733 Jaj, jaj, jaj... A városban bejutva a legkisebb erő is azonnal szétspriccel és felbomlik a védővonal, mert bárhol lecsaphat a beszivárgó erő, bármelyik védvonalat hátbakaphatják.
No offense, de azért neked is sikerül néha elég nagy téveszméket idehányni. a várfal lényege pontsan az, hogy jól beláthatóan egy helyre kényszeríti az akcíót és nagyon sok előnyt ad a védőnek.
A te felfogásod szerint meg minek várfal, elég lenne a szűk utca. Jaj... -
G_ArchAngel #8732 A te eletedben meg soha nem fordult elo, hogy a valami uton vezeto pozicioba kerulo ember kepzetlenebb volt, mint egy beosztotja? Mert akkor udvozollek a Fold nevu bolygon, idegen! -
#8731 Janos a városi őrség parancsnoka volt. Azt láttuk, hogy mennyire volt képzett. És ő a vezér, akkor képzeld el a többit... -
Belkar #8730 Miért is ne hajthatna térdet Robb? Nem akar ő nagyon király lenni. Legszívesebben visszatérne Északra és szétverné a vasembereket. Ha Stannis felajánlaná neki mondjuk Sansát és a békét a segítségért cserébe szerintem simán térdet hajtana.
Az meg hogy valószínűleg mi történne Maegor erődjével már írtam korábban. Cersei kinyírja Joffot+Tomment ezzel a vezetés nélkül maradt és megtört aranyköpenyesek nem látják értelmét az éhhalálnak így inkább megadják magukat.
Stannis emberei viszont nem gyenge idegzetű aranyköpenyesek ő addig tartaná az erődöt amíg van patkány amit enni lehet.
És Stannis igenis Westeros legjobb hadvezére legalábbis ha tengeri csatáról van szó. Szárazföldi csatákban már van tőle jobb de még ott is kiemelkedő.
Tyrionról nem mondtam hogy jó hadvezér de nagyon okos és jó a helyzetfelismerése ezt számtalanszor bizonyította. -
sempronius18 #8729 Igazad van én remekül szórakoztam mikor olvastam, de ha valaki azt mondja, hogy mennyire reális meg Stannis vagy Tyrion mekkora hadvezér akkor felhúzom a szemem.
Ja és biztos azt csinálnám éles helyzetben, mint Slynt a falon. -
#8728 Azt ugye tudjátok hogy ez egy sorozat és sárkányok sincsenek meg jég zombik? :P Egyikőtök sem volt még igazi csatában... fingotok nincs mit tennétek élő helyzetben amikor az életetek a tét. Az írók így írták meg, én nem látok benne semmi kivetnivalót... láttunk már sokkal nagyobb f*szságokat filmekben. Egyszóval értelmetlen ezen vitázni. -
sempronius18 #8727 Jajj na akkor Robbékat nehezen állította volna maga mellé, mert megmondta Catelynnek, hogyha Robb nem járul elé térden állva a koronáját átadva neki akkor a Lannisterek után őt is kifilézi és emiatt érezze kegyelve magát, mert hajlandó megbocsátani.
Igen Maegor erődje meg, ha a 80000 katonának akiket Tywin vezet bevehetetlen akkor a 16000-nek is előzőleg akiket Stannis. -
Belkar #8726 Igen átkelhetnek de biztos hogy nem 1-2 mérföldön belül. A Feketevíz nagy folyó és simán fel lehet rajta hajózni 25-50 mérföldön keresztül. Jó pár napig eltartott volna mire az a sereg átkel rajta és ostrom alá tudja venni a várost. Még ha a falakat nem is tudják megvédeni Maegor erődje szinte bevehetetlen.
Ha Stannis pár napig ülhetett volna a Vastrónon akkor maga mellé tudta volna állítani Robbékat (főleg úgy ha Cersei nem öleti meg Sansát) sőt talán még a Tyrrellek is elpártoltak volna Tywin mellől elvégre ő vált volna árulóvá. Ráadásul a lányát is felajánlhatta volna valakinek a segítségért.
Véleményem szerint az egyetlen tényező amivel nem számolt Stannis az Tyrion volt és emiatt el is vesztette a csatát. Ha ő nincs akkor most már rég király lenne. Ezért is volt annyira tragikus a "jutalom" amit az apjától kapott Tyrion cserébe a város megvédéséért. -
#8725 Nekem eléggé semleges karakter volt bár azért dugnám. -
sempronius18 #8724 Minimális total war tapasztalat, meg a párszáz csata wikipédiás leírásának elolvasása + 7-8 hadtörténeti könyv elolvasása engem biztos nem tett azzá, de olyan helyzetből, mint Stannis a valóságban kb senki nem nyert háborút. -
#8723 amúgy én már nem kicsit unom ezt hogy mindig állat módon kinyírnak fő karaktereket,megmondom őszintén ez tetszik a legkevésbé a sorozatba.legyen harc meg minden de azért néha már kurvára túlzásnak érzem,biztos majd az utolsó részben is ki csinálnak egy fontos karaktert,hűha ez már aztán izgalom :| -
#8722 Jó látni hogy az SG nemcsak fociszakértőkből hanem hadvezérekből is kifogyhatatlan:D -
sempronius18 #8721 Hú basszus az meg még most jut eszembe, hogy mekkora bullshit, hogyha gáz van Cerseiéknek annyi mert nincs menekvés....
Stannis serege az öböl Déli oldalán volt a város az északin bekerítésről ugye nem beszélhetünk 16000 ember egyébként is, hogy kerítene be egy fél milliós várost...
Na akik átkeltek a város déli oldalán lévő falakat kezdték ostromolni, ha be is jutnak és gáz van Cerseiék valamelyik északi kapun simán kijutnak pár jó emberrel és ott van nekik nagypapi....
Na jó a témát lezártam.