19495
A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
sempronius18 #8720 Hiába kel át akár az egész serege is Stannisnak ha szűk sikátorokon illetve az erődök ellen elviszik a létszámbeli fölénye.
Gondolom a 300 megvan ott se véletlen volt, hogy egy szűk szorosban és nem onnan kitörve a síkon harcoltak a Perzsákkal. -
sempronius18 #8719 Igen visszavonultam volna meg mindenki akinek van józan esze. -
Belkar #8718 Szóval amikor az ellenség faltörő kosokkal nekimegy a várkapunak te inkább visszavonulnál a városi utcákba mert azok jobban védhetőek mint a várfalak? wat?
Egyébként meg az is közrejátszott a döntésében hogy látta a kialakuló hajóhidat a folyón és tudta ha nem akadályozza meg akkor Stannis teljes serege átkelhet a folyón... -
sempronius18 #8717 Volt aki elmenekült de nem sokan. Stannis serege is szétfutott abban a pillanatban mikor meglátták Lannister-Tyrell sereget meg az aggancsos sisakot. -
sempronius18 #8716 Nagyon nem értek egyet.....a városi őrség tagjai pedig igenis képzettek voltak, mert legalább kaptak harci képzést ami a többi hadsereg sorozott parasztjairól nem mondható el.
Ha a valóságban lett volna Cerseinek és Tyrionnak esze csak röhögtek volna.
mikro: Ok elvesztik a kaput, de finoman fogalmazva is volt terepük a taktikai visszavonulásra.
A feketevizen meg átmennek simán csak nem a város alatt hanem pár mérfölddel bentébb a folyón ahová Stannis tengerjárói már nem jutnak el. -
#8715 nem vagyok az ördög ügyvéde. :) mellisandre meggyőzte. ő abban a tudatban indult. ugye még akkor is, ha renly serege nem csatlakozott, pedig ezt hitte.
a városban a katonák morálja a béka segge alatt volt. akár egy hajóhadat látva el is menekülhettek volna
-
mikromanus #8714 Rég volt már, de nem hiszem, hogy a cél az volt itt, hogy majd jól legyakják az ellent a nyílt terepen szemtől szemben. Az egyik kapu vagy fal meggyengült és majdnem bevették. Vissza akarta szorítani annyira az ellent, hogy tartható legyen a fal/kapu. mégis csak jobb a magasból csipkézni az ellent, mint szemtől szemben ahol egyenlőek az esélyek (vagy majdnem azok). Pár ellenfél levágása mindenképp könnyebb, mint arcba kapni a sokezret. Vagy nem ilyesmi volt a helyzet? -
Belkar #8713 Nos először is a városi őrség az minden csak nem profi katonákból áll. Nagy részük és a vezetőik korruptak illetve sokan soha életükben nem vettek még részt valódi csatában. Nagyon jól végzik a dolgukat amikor a részeg bajkeverőket kell karban tartani de egy harcedzett gyalogos katonával fel sem vehetik a versenyt.
Ez akkor is megmutatkozik amikor kb a fele őrség elszivárog miután Joffrey bemenekül Maegor erődjébe. Az is jól mutatja mennyire "hősiesek" hogy amikor menekülésük miatt a parancsnokuk árulónak nevezi őket egyszerűen kinyírják...
Összefoglalva Stannis röhögve betört volna a városba ha nincs felmentősereg. Maegor erődjét valószínűleg nem tudta volna bevenni de amint Cersei megmérgezte volna Joffreyt+Tomment a "profi" városi őrség tagjai lettek volna az elsők akik leeresztik a csapóhidat cserébe Stannis kegyelméért.
Senki nem lát a jövőbe viszont a csata reggelén a rendelkezésére álló információkból 10 hadvezérből 10 biztos lett volna a győzelemben. Sőt talán még akkor is meg lehetett volna próbálni ha tudja hogy jön 80000 ember elvégre a hajukra kenhetik a túlerejüket ha nem tudnak átkelni a Feketevízen. Márpedig nem tudtak volna mert Stannis flottája volt a legerősebb egész Westeroson és ha nincs Tyrion trükkje akkor 1 millió katona se tudta volna Királyvárat bevenni hacsak nem tanulnak meg vízen járni.
Hogyan tudta volna etetni a csapatait? A Királyvárat ellátó termőföldek mind a Feketevíztől északra vannak (ezek a földek a korona földjei így nincsenek más fennhatósága alatt) így újból hasznát vehette volna a hajóflottának. Biztosítva az ellátmányt. És igen a hajóflottája elpusztult de ezt senki nem láthatta előre így nevezhető tökéletes tervnek.
Az meg hogy miért nem tudott Stannis a közelgő felmentőseregről szépen ki van fejtve. Tyrion beküldte a Királyerdőbe a hegyi klánokat akik ott nagyon jól érezték magukat és szépen kinyírták Stannis felderítőit. Ezután a meglepetés erejével egy túlerőben lévő sereg jóhogy szétverte Stannis csapatait. -
sempronius18 #8712 jó de elvileg ő hú de nagyon tapasztalt katona.... -
sempronius18 #8711 De a kedvencem Tyrion kitörése volt a városból.
Stannis seregének a fele kelt át a folyón az cirka 8000 ember ellenük nem tudták tartani az egyik kaput ez ok.
Erre Tyrion mit csinál ahelyett, hogy visszavonná az őrséget a szűk utcákra a vörös torony körül, vagy magába a toronyba ahol így elveszne az kicsi létszámbeli hátránya is és fölénybe lenne kitör a várból és szemtől szembe harcol a nála valamivel nagyobb haderővel így teljesen hátrányos helyzetbe hozza magát.
Hiába a lánc meg a futótűz emiatt a hülyeség miatt az apja helyében senki sem dicsérte volna meg aki már látott ostromot. -
#8710 Attól még, hogy valaki hibázik (vagy akár halmozza a hibákat) nem lesz valami irreális... épp ellenkezőleg.
Elbízta önmagát, azt hitte beveheti a várost annyi emberrel is. Gondolta nem kellenek tartalékok, mert a városnak úgyis van elég. Aztán még felderítőket sem küldött maga mögé (vagy várj, azt nem előre szokták?). Hibázott, kész. Egyébként mennyire kell reálisnak lennie, mert az ugye tudod, hogy ez nem igaz történet -
#8709 Kb. -
sempronius18 #8708 Kezdjük ott csak, hogy 16000 katonával soha nem fogják bevenni azt a várost amit 6000 fős profi városi őrség véd. Jó az alsó várost lehet, de a vörös tornyot és az erődöket sohasem.
Ha be is veszi Stannis, hogy a fenébe képzelte képzelte azt, hogy majd megtartja 80000 Lannister és Tyrell katonával szemben.
Hogyan akarta etetni mikor a termőföldek, vagy Tyrell, vagy Lannister, vagy Stark kézen voltak, ez ugye a síkvidék és a folyóvidék.
Hogy a fenébe nem tudtak Stannisék a mögöttük fél napra lévő cirka 80000-res ellenséges seregről.....stb stb stb. -
#8707 hát haszontalan pont nem lenne , ha a vadak logikusan támadnának és nem 10 lézengő mászná a falat egy rakáson.
Tény, hogy a jelenetben látott vadakra meg totáls értelmetlen volt elengedni.
-
#8706 Ez szerintem csak is azért lehet, mert nincsennek felépítve jól a karakterek.
Ez meg a sok szereplő miatt van, nem kapnak elég teret eggyes karakterek. -
Belkar #8705 Mi baj volt a Blackwateri csatával?
Az inga meg minden idők leghasználhatatlanabb védelmi fegyvere. Csak azért rakták bele a show-ba hogy az akcióra élvező nézőknek legyen mire nyálat csorgatni de ezért ne Martint hibáztassátok már semmi ilyesmi nincs a könyvben. -
#8704 Eleve az röhejes, hogy miért ott akarnak felmászni? A Fal teljes hosszában bárhol átmászhat aki akar... -
G_ArchAngel #8703 Az sem volt gyenge, amikor a jegfalon maszok miatt elengedtek az ingat - emlekszem amikor a Jon Snow-ek felertek, akkor meg sem tudtak mozdulni a faradtsagtol, ezeket a vadakat Szegfu lerugdosta volna maszas utan, levegot venni nem lett volna erejuk, nemhogy felhuzni magukat a fal tetejen es harcolni. -
sempronius18 #8702 Már kezdjük ott, hogy Blackwater-nél amit Stannis csinál teljesen irreális, az is látszik 1000 helyen, hogy Martin nem sokat ért a háborús logisztikához, de attól a könyveket szeretjük.
8701-es hsz +1. -
#8701 A hagyományőrzők és sok más kíérlet szerint a filmekben látható kardvívásnak köze nincs ahhoz, ahogy régen csinálták. A vértek is csak kellékek, mert valamikor a talpig vasban levő ellenfelet is elintéznek mindenféle vacakkal. A GoT-ban sincs ez nagyon másképpen... -
sata75 #8700 Sixx - Hogyvolt - Üt! -
Belkar #8699 Írd már meg akkor hogy szerinted mégis mi az ami ennyire kivetni való a csatajelenetekben. Akár a könyves topikban vagy privátban is mert itt ez már kicsit off. -
G_ArchAngel #8698 "stratégiával és taktikával foglalkozó könyvet olvasott el mint amennyit te"
Lehet, ellenben en meg is ertettem, amit olvastam. -
sata75 #8697 Az a gif meg ez mindent visz:) -
#8696 -
Belkar #8695 Te olvastad a könyvet? Mert ha nem akkor a sorozat alapján ne ítéld meg GRRM tudását mivel a csatáknak köze nincs a könyvbeliekhez.
Ha meg olvastad akkor ajánlom hogy olvasd el figyelmesebben mert igenis realisztikusan és jól meg vannak írva a csatajelenetek. Nyugodt lehetsz hogy az öreg több középkori hadviseléssel, stratégiával és taktikával foglalkozó könyvet olvasott el mint amennyit te... -
MaRee #8694 Nálam Khal Drogo, Karl Tanner és Oberyn. Gofri úgy látom holtában sem túl népszerű -
G_ArchAngel #8693 Ygritte, Ros, Lady es Grey Wind kapott. -
#8692 én sem azt mondtam hogy az a lényeg, hanem azt, hogy kötelező és "erőltetett" elem minden részben.. és igen, ezzel fognak meg sok nézőt... nem egyszer hallottam hogy a gore meg a szex miatt nevezték a GoT -t _minőségi_ sorozatnak...
és igen, tipikus HBO stílus -
G_ArchAngel #8691 Nekem mondjuk eleg lenne a sex, ha csak a noi szereplok csinalnak. Leginkabb nokkel. -
MaRee #8690 Az HBO-s sorozatok sajátossága ez a rengeteg meztelenkedés, dugás, meg vér.
Más:
Vigyél egy virágot a kedvenc Trónok Harca szereplőd sírjára! -
gombabácsi #8689 bocs, de ez hülyeség. nem védeni akarom, de tényleg jól ki van találva a világ, a karakterek. egyáltalán nem a szex meg a gore a lényeg benne. sőt, a legateistább, legmaterialistább ismerőseim is mondják hogy tökre felesleges bele pl a szex, meztelenkedés. és én is egyetértek velük :)
sőt, szerintem épp hogy rontja az egész összhatását a meztelenkedés (gore az nem, az kell bele, és az jól is van kezelve). persze sajnos egyértelmű, hogy nagyon sok embert ezzel fognak meg, de azok meg úgyse fogják fel a film igazi erősségeit -
G_ArchAngel #8688 Ok, lehet a leirasokat visszatoroltem volna, akkor mukodik a lista. A lenyeg, hogy van egy halom alagut, van ami raccsal, van ami jeggel es kovekkel lezarva. -
G_ArchAngel #8687 Itt van lejjebb a kep az oriasrol, nem nagyobb az, mint egy lovas. -
MaRee #8686 Már töröltem, bocsi G_ArchAngel. -
EnxTheOne #8685 Az óriás kényelmesen elfért az alagútban, és szerintem sokkal magasabb mint egy lovon vagy szekéren üllő ember. :D -
#8684 jó nagy spoiler van ebben, törölném, mielőtt észreveszik sokan. -
G_ArchAngel #8683 Gondolom egy lovon ulo ember volt a merce. -
G_ArchAngel #8682 De ott a lista, hogy hol vannak alagutak - ne nekem kelljen mindent kigoogleznom, nem en vagyok Dzsini. -
EnxTheOne #8681 egyébként akik a falat építették és kifúrták az alagutat. Miért csináltak ilyen nagyra?
Ha nem lenne ilyen széles, akkor sokkal jobban lehetne védeni ha áttörnék a kaput, vagy amikor építették a zombik ellen, akkor az építők talán tudtak az óriások létezéséről is szerintem. Csinálhattak volna kisebb belmagasságú alagutat is. :D