19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• skinnyman
  • QuippeR
    most már tudjuk, hogy kielégülést okozna neked apácaruhában lenni, ez is valami. :)
  • Aszrian17
    4 évad óta várom hogy azt a beképzelt, önelégült, önmagát a testvérével kurgató, gonosz boszorkányt jól orrba verjék. Tudjátok milyen kielégülés volt számomra a jelenet mikor elé állt a debella asszony? Mintha én lettem volna apáca ruhában XD
  • Konyigery
    Amúgy tényleg egyből ez ugrott be :D
  • Pluskast
    Igazán tudhatnád már, hogyha ő egy filmben szerepet vállal akkor tuti kinyiffan :)

• QuippeR
    lehet. (sokat tudnék írni arról hogy miért, de maradjunk annyiban, hogy bár ez az értelmezés nagyjából annyira mélyenszántó, mint egy versről azt írni, hogy "szavak vannak benne egymás után", de tényleg úgy tűnik, Martin egyenesen törekszik rá, hogy nagyjából ezen mélységig lehessen elemezni a regényfolyamot. szóval igen, könnyen lehet hogy neked van igazad.)
  • bega82
    Erről beszélek. Én is szentül meg voltam győződve róla... :)
  • Nirz
    Azért Danny biztosan nem fog meghalni úgymond főszereplő ahogy a tyriont is védettnek érzem + Aryia is az. A többi fair game valóban.
  • Kongy
    Én azt hittem amikor elkezdtem nézni a sorozatot, hogy Sean Bean a főszereplő. Sőt, talán azért is kezdtem el nézni, mert a színészt bírom, aztán BUMM...
    Utoljára szerkesztette: Kongy, 2015.05.26. 20:51:38
  • bega82
    Inkább csak arra gondoltam, hogy zokszó nélkül véget tud érni úgy valakinek a "története", hogy azt hittük ő az egyik főszereplő. Pl Ned Stark esete.
  • haxoror
    Nem nyírja ki őket, ha épp olyanja van... mármint amikor időközönként fogja a szereplőlistát és dob egy d20-at? Mert kb ez történik, a red wedding király volt de aztán az azt követő többi random(!) elhalálozások már inkább ártottak szvsz
  • bega82
    Pontosan! Egyáltalán nem igaz, hogy 2 főszereplő van. Sok-sok főbb szereplő van, max van néhány, akikről kiderült - vagy legalábbis vélni lehet -, hogy Martin maga jobban kedveli őket a többieknél (inkább 3 vagy 4, mint 2). De ez nem jelenti azt, hogy nem nyírja ki őket, ha épp olyanja van.
  • bega82
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Milyen gyerekkel?
  • genndy
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Igen, elindulnak egy hajóval Szegfűvel meg persze a gyerekkel. Aztán ki is kötnek valahol, csak már nem emlékszem hol.

De tök logikus, eddig végig a könyvtárban kuksolt, nem is hülye gyerek, csak harcolni nem tud.
  • Shiwo
    a regényből nem jött át egyértelműen, de ennek az egész cuccosnak nincsenek főszereplői csak szereplői, akikre több időt szán az író, míg el nem buknak így vagy úgy...
  • Tikal #10430
    Ez a könyvben igy van? Mert nekem nem egyértelmű hogy ebből az emberből akarmiben mester is lehetne:)
  • molnibalage83
    Lehet, hogy minden részben volt, de az összjátékidőben teljesen jelentéktelen votl eddig az 5. évadban...
  • molnibalage83
    Hát a sorozatban ez biztosan nem igaz.
  • QuippeR
    a sorozatból nem jött át egyértelműen, de ennek az egész cuccosnak két főszereplője van, és az egyik Jon Snow.
  • Nirz
    Na akkor nemcsak én vagyok így vele
    Hagyjuk már Samet elég volt, úgyis tudom hogy az a dagadt szerencsétlen martin egyik kedvence és nem hal meg szóval hagyjuk már dögunalom
  • Pluskast
    Nézd meg ezt az évadot az epizódok rövid tartalom leírásával. A felhasznált anyag a wikipédia. a hatodik részt kivéve mindegyikben volt belőle jelenet.

• molnibalage83
    Továbbra sem értelek. Winterfell-t leszámítva két részben EGYÁLTALÁN nem szerepeltek és most is arra futotta, hogy elindult. Észak és a Fal gyakorlatilag NEM szerepelt eddig az évadban szinte semmit.. Ahhoz képest, hogy a 2. évad végén jött a sétáló Whitewalker sereg és azóta kb. volt egy bevágás róluk ez neked sok mikor "winter is coming"....?
  • Pluskast
    Nem az északi szállal van a bajom, hanem Havas Johnnal és a fal védőinek történetével, ami már az idei évad első résztől fogva benne van folyamatosan. folyamatosan. Az északi történettel Satnis illetve Sansa vonallal nincs bajom. Pl a kis béna Stark gyerekről semmit nem hallani (illetve látni) ebben az évadban (ok az sem egy túlzottan érdekfeszítő vonal nekem).
    Egyébként meg nem tudom, hogy ezek a jelenetek mennyi időt vettek el a filmből (szerintem te is sac per kb-ra mondtad) de egy kb 1 órás filmben 10 perc snitt is sok erre. Annyira nem érdekfeszítő.
    Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2015.05.26. 14:55:56
  • genndy
    Mondjuk tökéletes előkészítése annak, hogy elmenjen a Fellegvárba kitanulni maesternek... minden adott (Aemon maester meghalt, Jon nélkül őt utálják és szekálják, viheti Szegfűt is, láttuk hogy ő sincs nagy biztonságban gyerek ide vagy oda).
  • Tikal #10421
    Úgy az egész jelenetnek Sam-mel mi értelme volt? Nem csak az hogy lefektették, hanem ami előtte volt.. meg előtte, meg az előtt...

• Tikal #10420
    nem éreztek semmit a készítők, mert ha éreztek volna, akkor bele sem rakják azt a részt, vagy átírják....
  • Hoz_Hun
    Én úgy vagyok ezzel a csúhás szállal, hogy azért tudnak csak rakoncátlankodni, mert eddig ott állt mögöttük a régens királyné, na meg a nép is támogatja őket. A letartóztatottak élete nincs veszélyben (egyenlőre), mert még el sincsenek ítélve, még csak tárgyalásra várnak. Szóval gondolom próbálják a sértettek a dolgot politikailag korrekten megoldani. Lemészárolni ráérnek őket akkor, ha már a kivégzésre készülődnek, addig minek kockáztatni.
    Amúgy nem tudom milyen tárgyalás ez. Ha pl hirtelen a tanú "véletlenül" eltűnne (elhalálozna), akkor mi alapján ítélkeznének. vagy ha "meggondolja magát". Akkor mi alapján ítélik el őket. Ez eddig egy meghalgatás volt. Ha jól emlékszem mindkét rózsás ártatlannak vallja magát.
  • ForzaInter
    Ha mondjuk nem mutatta volna meg akkor is jó lett volna a jelenet, persze így még jobb volt.:D

Amugy sztem nem gyengébb az idei évad mint az előzők, ugyanaza a minőség, csak több meghatarozo, népszerű karaktert hullott el, így egy sokkal másabb, "nyugisabb" irányt vett fel a sorozat. Ha lett volna 1-2 wtf pov karakter halál, akkor mindenki csápolna hogy milyen fasza. Amugy a Fal sztem az egyik legerdekesebb szála a sorozatnak. Havas Jon kb a legfontosabb karakter a sorozatban, én örülök hogy több időt kap ez a szál.
  • Dobronski
    lecsekkoltam a csajt, nem lenne csúnya, de ezzel a hajjal még ilyen jó csöcsökkel sem nyúlnék hozzá.
  • Hoz_Hun
    A készítők is érezték, hogy az előző részben a Homok Kígyós "harc" nagyon sántítós jelenetre sikeredett. Gyorsan korrigáltak ebben a részben a tuti receptel,... szép női test... azzal nem lehet bukni. Mindjárt kicsit szert(get)hetőbb lett az a kígyócska. :)
  • Master91
    Hosszú az út Westerosra, gyalogosan megindulni azokkal a volt rabszolgákkal nem igazán jó ötlet.
    Mikor Khal Drogo meg halt, és baktattak a sivatagba, ott is nagyon sokan meg haltak (ha filmbe nem is jött át), mire Quarth-ba értek.
    Hajózás is nehéz, hogy viszel el ennyi embert?

És azért is maradt, hogy meg tanuljon uralkodni, hiszen ha Westerost meg akarja szerezni azt meg is kell tartani. Itt tesztel, tanul.
  • molnibalage83
    Az, hogy nem sikerülne neki. A kb. 8k embere szart sem ér westerosi léptékkel és, ha a hátországa összeomlik, akkor mi lenne a sereg supportjával...? Ezen felül láthatóan kurvára nem érdekli Westeros valamiért a rabszolgaság intézménye az, ami ellenszenves neki. Sejthető miért, hiszen gyakorlatialg a bátya eladta őt...
  • Montanosz
    köszi hogy akkor nem velem van a baj :-D

azt sem értem mi totyog egy helyb en a sárkányok királynője amikor már az első évedben megakarta hódítani a fél kontinenst, batukán már ennyi idő alatt letarolt volna mindent...
    a kövér csávó is idegesít, bár lehet csak azért mert régen én is 130 kilo voltam :-D
  • molnibalage83
    Az ugye eddig megvan, hogy kb. azt tudták lecsukni, akit nem védett senki és azért, mert a király egy tutyimutyi senki? Az öreg Lannister halála és a buta lánya eredménye ez. Mondom, korábban megmondta a fater is, hogy nem olyan okos C., mint amilyennek hiszi magát. Ennek eredméyét látod... Nem gondokozott előre semennyit, nem biztosította be magát.
  • molnibalage83
    Te, biztos, hogy ugyanazt a sorozatot nézzük...?

Az észak történetszál kapja játékidőben messze a legkevesebbet. Kb. 3 résszel ezelőtt volt, hogy akkor elmegy északra a vaddal. A mostani részben mikor feltűnt Jon, akkor gondoltam, hogy na végre itt is lesz valami. Lett a nagy túrót. 4 rész alatt kapott kb. 5 perc Stannist és ezt az elindulást és egy felejezést. Ezen felül volt 6-7 perc Sam és Amon halála. Ennyi. Ehhez képest a szöszi bohóckodására mennyi időt szántak? Hol is van Varys? Az, hogy a Hegy-gyel mi törént az sem derült ki.

A Sansa féle vonalat a Jon-tól külön kell kezelni, de itt is mire ment el az idő? Arra, hogy lássuk, hogy mennyire beteg Sansa férje...

A 4. évad ennél gyengébb volt az én szememben, de az 5. színvonala hullámzóbb. Sokkal. Volt két gyenge kezdő rész, aztán a 3. és 4. jó volt, aztán az mostani előtti megint gyengébb volt, a mostani megint jobb. Ott egyenletesen volt kicsit vontatott. Itt társadalmi változások tömegét látod, ott gyak. nem történt semmi. Volt egy királyváltás, oszt csá.

Az összehasonlítás sem fair a korábbi évadokkal. A véres eskövő a 3. évad 9. részében volt, a Tyrion féle gyilkosság a 4. évad 10. részbéen, a Stark család széthullása is az 1. évad vége volt. Itt meg a 7. résznél vagynuk . "Teljesen korrekt" két résszel korábban összemérni a többivel mi... Oh, wait... Várjál még két részt, aztán beszéljünk...
  • Kongy
    Nekem most a King's Landing-es rész nagyon nem tetszik, egyenesen felb.sz. Egyáltalán, hogy tehet szert ekkora hatalomra egy csapat csöves csuhás, hogy a királynőt bebörtönzik? Mi ez már? Ki lesz a következő, Tommen?! Ez valamilyen szinten nevetséges szerintem...
  • Jim Morrison
    +1 :(
  • Pluskast
    Nem csak te érzed így. Ez eddig a legrosszabb évad. Borzasztó unalmasak és érdektelenek a történetek. Tegnapi volt a csúcsok csúcsa amikor ez a Sam gyerek bevarrta a lompost a csajának (kész hányinger). Meg amúgy is a leg érdektelenebb száll ez a havas john rész és ezt nyomatják orrba szájba, mikor ezernyi más, sokkal érdekesebb száll is lenne. Ami meg van az is baromi átlagos. Az pl számomra teljesen nyilvánvaló volt, hogy Cersei mesterkedése előbb vagy utóbb visszájára fog elsülni (én igazából arra számítottam, hogy kinyírják). Ebben az évadban eddig semmi meglepő és váratlan dolog nem történt mint pl az előző évadokban amikor a Starkokat lemészárolták, vagy amikor Oberon fejét szétloccsantotta a Hegy vagy amikor Tyrion kinyírta a kurváját meg a faterját. Remélem, hogy abban a pár részben ami még hátra van fog történni valami, mert ez így baromi uncsi.
    Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2015.05.26. 10:04:55
  • Montanosz
    valahogy mintha ez az évad nem lenne olyan izgalmas, érdekfeszítő, bár lehet ezt csak én érzem így..
  • Micsu
    azért nem tettek ellenük eddig semmit mert nem is nagyon akartak, a király már toporzékolt de anyuci leállította, nah majd most, évad végére vmelyik erő győzni fog