19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• Prof William
    Itt az első kép a 9-ik részből...

• UUUU
    A hatásvadászat dologgal egyetértek, a börtönös jelenet magyarázatoddal viszont nem.
    Teszem azt akiket arra képeztek, hogy méreggel öljenek, teljesen tisztában lesznek a hatóidejével, mint ahogy azzal is, hogy a fokozott vérkeringés és izgalmi állapot meggyorsithatja a folyamatot.
  • gombabácsi
    szerintem totál felesleges és béna is a meztelenkedés a filmben, azaz céltalan a legtöbbször
    pl epic fail volt amikor a kasztrált katona ott a folyós jelenetnél nézi a csajt és nem mutatták hogy kasztrált. ötletes, egyedi és nem céltalan lett volna. ehelyett totál céltalan jelenetekben van meztelenkedés

persze értem én hogy a nézők elég nagy része nem fogja fel a sorozat igényességét, nekik csak ez marad... :D
  • gombabácsi
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    most akkor a brienne-t kinyírták? olvastam a könyvet, de nem emlészek ott mi vót...
  • precision
    tényleg nem akarok itt offolni :) de szerintem ha minden részben kötelezően alkalmaznak ilyen jeleneteket akkor igenis hatásvadász :) vegyünk pl a múltkori börtönös jelenetet amikor a kiscsaj villantott :) honnan tudta, hogy pont akkor fog hatni a méreg? ugye az egész jelenetnek az volt a lényege hogy az emberünk könyörögjön az életéért és az ellenszerért

még egyszer mondom :D semmi bajom hogy villantott a kiscsaj, jó nő volt :) de sokszor van az az érzésem hogy kényszerből raknak be pucérkodást és/vagy gore -t... és nagyon sok emberrel találkoztam már meg olvastam netes véleményt akik emiatt tekintenek egy sorozatot "minőséginek" :D szóval nem véletlenül alkalmazzák ezeket az elemeket
  • SzinesGeza
    Még ha baywatch/playboy-baby-ket mutogatnának benne, akkor én is azt mondanám, hogy hatásvadász elem.
    Na de így?! ;)
  • precision
    meg tipikus "minőségi" sorozat akarok lenni mint pl a Spartacusnál is... vér és pucérkodás...
    ne értsd félre, nem vagyok prűd :) csak sokszor úgy érzem hogy izzadságszagúan alkalmazzák minden részben a dolgot, mert benne kell lennie...
  • precision
    nyilván túloztam a 80 százalékkal... :) csak azt akartam éreztetni hogy nagyon sokszor alkalmazzák mint hatásvadász elem
  • kissssss
    dehogynem bejut az... okos gyerek ő majd megoldja.
  • desigo
    Jont nem fogják beengedni a fal mögé...
  • MaRee
  • Dobronski
    nee
  • Master91
  • RatBaG #10672
    hogy ez eddig nem ugrott be...

• RatBaG #10671
  • MaRee
  • Prof William
    Ez jó dolog, mert ha Martint holnap elviszi egy heveny szívszédülés -vagy esetleg a egy rajongói összejövetelen felkoncolják az ideges fanok- a sorozat mindenképpen be fog fejeződni és le lesz zárva.

Csak a könyvolvasók kapnak idegösszeomlást...
  • molnibalage83
    Ez a kommentet nem értem..
  • picket
    1. Olvasd el a könyveket!
    2. Írj egy 100 oldalas esszét, hogy miért utálod Sansát!
    3. ???
    4. Profit.
  • Master91
    Martin a 2 rendezővel végig beszélte az egész mindenséget. Szóval a 2 rendező tudja hogy kb. hogy fog végződni a könyv.
    Csak az oda vezető utak/szálak/karakterek fognak eltérni
  • molnibalage83
    Inkább csak sajnálni lehet, tényleg nagyon rárakták a szopórollerre. Most már szó szerint is. Bár most, hogy Ramsey lelép, kis nyugta lehet...
  • Hoz_Hun
    Mert Sansa arról híres, hogy cselekszik?
    Annál tutyi-mutyibb csajt még sorozatban nem láttam. Meg szerintem még buta is. Minden tökösség a hugának jutott.
    Én sose bírtam a csaj.
  • Sheltem
    Úgy gondolom, hogy ha más nem is a Sansa szálban kell, hogy valami történjen az utolsó 2 részben. Megérzés...
  • Prof William
    Remélem Sansa hamarosan mutat valamit... Most mintha legalább mintha már lennének jelei.

• Hoz_Hun
    Azért szerintem az 5. évad szintjébe és történéseibe az is erősen közrejátszik, hogy Martin-papa igen-igen csak el van csúszva a következő könyvekkel. Egyszerűen nehéz úgy építgetni a sorozatot, hogy a készítők sem tudják mire is fektessék a hangsúlyt (is kire). Ha jól veszem ki, tulajdon képpen majdnem be is hoztuk a könyveket.
    Ha így megy a 6. éved mindenkinek WTF lesz... még Martin-papának is.
  • Sheltem
    "a részek 80% -a pedig szex, vér"

Biztos, hogy egy sorozatot nézünk? Milyen szexjelenetek vannak az 5. évadban, hol van benne sok? (Gondolom nem a 2 mellkivillantásról beszélsz a börtönben/jon ölében ugyanis az nem "szexjelenet" pláne nem sok volt közöttük 2-3 rész)
    Lehet engem átb*sztak valami erősen cenzúrázott vágott trónok harcát nézek. Vagy hülyeségeket beszélsz.
    Utoljára szerkesztette: Sheltem, 2015.06.04. 08:29:07
  • Shiwo
    biztos billeg a bolygó tengelye

vagy mágia van a dologban....
  • Palinko
    az megvan, hogy akit szétszedett az oroszlán dél afrikában az a GoThoz készített vizuális effekteket?
  • Zozo0122 #10657
    Amúgy ez a Közeleg a Tél...ez a Stark ház jelmondata, ők ezt szajkózzák még nyáron is :D Ők ilyenek, a tavasz első jelénél kijelentik, hogy Közeleg a Tél, vessetek és arassatok, várhatóan 10 éven belül újra tél lesz :DD Úgy kell ezt a gyakorlatban elképzelni, hogy valamilyen okból a nyár/tél ciklus full random. Van, hogy 15 évig nincs tél, van, hogy 3-4 évente váltakozik. De az általában igaz, hogy hosszú nyarat még hosszabb tél követ. Olvastam a könyveket és konkrétan fogalmam nincs, hogy a tél eljövetele itt minek a függvénye. Nagyon remélem, hogy Martinnak erre normális magyarázatai lesznek, mert amúgy hiába zseni az öreg - a legkreténebb és legidegesítőbb írónak tartom jelenleg. Látszik is, hogy az első 3 könyv a legjobb, onnantól kezdve olyan szinten elveszik az állandóan behozott új karaktereiben, hogy előfordul, hogy mondjuk van egy Daenerys fejezet, majd a következő csak 200 oldal múlva jön, mert közben van Bran, Jon, Davos, stb...írásmódban és stílusban egyszerűen pocsék. Karakterfejlesztésben, drámában és főleg párbeszédekben van nagyon ott az öreg, viszont szerintem karakterek kinézetét és tájakat leírni egyáltalán nem tud.(pedig próbálkozik vele, gyakran 3 oldalon keresztül, hogy adott táj hogy néz ki) Olyan szintű káosz van amúgy, meg ellentmondások...szerintem az egész Essosi vonalat nem kellett volna behoznia a történetbe, csak Westerost. Mert így kb mi történhet? Mások általi apokalipszis, és több száz ezer menekült hajózik majd át Essosra. FELESLEG, ugyanígy Asshai, amiről semmit se tudni stb...Valyria romjai elég lett volna, meg néhány kisebb sziget ahol Dany elszórakozik, hadsereg, Khal Drogo stb...így jobb lehetett volna. Ilyeneket csinál, hogy egy 1000 oldalas könyvben behoz egy új szereplőt, aki kap egy db 20 oldalas fejezetet és ENNYI. Vagy kinyírja, vagy később 300 oldal múlva hallasz róla, hogy épp hová megy az a karakter:D
  • precision
    hát... nem azt mondom, hogy ez a csatajelenet kárpótolt az elmúlt évadok hülyeségeiért de azért na, ott volt a szeren :) szerencse, hogy az HBO csinálta a sorozatot és nem valami kisebb csatorna, és az effektekkel és a látvánnyal nem volt gond... sőt... :)

eddig nem nagyon írtam ide, kb. az előző évad felénél kapcsolódtam be, aztán bedaráltam, és azóta nézem folyamatosan... az a véleményem, hogy nagyon vontatott a sorozat... már lassan 6 évada comingol a winter és menetelnek a jégzombik... a részek 80% -a pedig szex, vér, és ahogy emberek mondogatják egymásnak régi és új emberek nevét és titulusát, és helyek neveit (a "kedvencem" a King Slayer és a Casterly Rock :P ) aztán körülbelül ennyi... nem azt mondom, hogy szar a sorozat, de nagyon "HBO -s", és alig történik valami ami nem a fent említett három dolog :P :)
    picit lehetne pörgősebb (persze nem kell minden részbe egy mostani csata), történhetne már valami, és nem kell hatásvadász módon alkalmazni a meztelenkedést és a gore -t

na mind1 :) azért nem rossz sorozat ez... csak hát lehetne sokkal jobb is
  • Tikal #10655
    hűséget fogad
  • akdestroyer
    Na ez a tipikusan nesze semmi fogd meg jól tréjler. Ahhoz képest hogy ez lesz az évad ügyeletes hűbazdmegrésze... Kíváncsi vagyok. Valami pro angolos segítsen, mert az istenért se tudom kihallani - mit csinálhat Jamie a halál helyett?
  • ToCsEk
    köv rész promo
  • picket
    Szerintem meg jó.

• DasIsFuck
    Azért itt jön ki az, hogy sok erős/érdekes karaktert idejekorán kivégez a sorozat/könyv:)

Nálam magasan jon és Tyrion vezet ha a történetszálukat és karakterüket veszem figyelemebe.

Tywin halálával szerintem a Lanister szál teljesen összezuhant.
    gyakorlatilag Cersei-n és Jaimin kívül nem igen van olyan karakter aki különösebben számítana vagy éreztetné a lannisterek erejét.
    Cersei magában elég vérszegény volt így, hogy már nem voltak körülötte olyan szereplők akikkel nyomhatta volna az intrikáit.
    Tyrion meg mindig is magában volt érdekes, nem pedig lannisterként.

Szerintem egyértelmű, hogy Jon szála a legérdekesebb és legfeszültebb így az 5.évadban.
    Stannis szál sosem volt jó a sorozatban, most sem az és mindig is kevés játékidőt kapott.
    Számomra meg csak amolyan placeholder-nek tűnt mindig is, aki azért ott van a trónkövetelők között és ha minden főbb lannister ellenlábassal elbánnak királyvárba, legalább Stannis még ott lesz:D
    Arról nem is beszélve, hogy messze a legunalmasabbak között van.
  • Zozo0122 #10650
    Kisujj jelenleg a sorozat állása szerint profin manipulálja:
    - Cerseit
    - Olenna Tyrellt
    - Roose Boltont
    - Stannist
    Ezenkívül övé a Folyóvidék (formálisan, de gyakran a cím is elég), a Völgy, és Kelet Védelmezőjének a gyámapja :D
  • ForzaInter
    "még a kritikusok is"

rotten 97%, metacritic 91

nem úgy tűnik, hogy kritikusok szerint esett volna a színvonal..
  • Zozo0122 #10648
    2, Tévedés, Cersei hatalmának most kéne kicsúcsosodnia, most a legerősebbek az intrikái (attól még ostoba, de próbálkozik), amíg Tywin élt óvatos volt. Ráadásul, Cersei elkezd megőrülni itt, ez a sorozatból nekem nem jön le. Amúgy ha Tywin úgy akarta, akkor Cersei fejenállt, Jaimevel egyetemben. A halála után Cersei sokkal bátrabbá válik.

5, Nem feltétlenül az, ugyanis a Véreb sztorija másképp alakult a sorozatban, és ha a könyvben esetleg vissza is tér, a sorozatban szerintem akkor sem fog.
  • akdestroyer
    Azt azért ne felejtsük el, hogy minőség eséséről nem a forgatókönyvírók tehetnek, Martin volt az tulajdonképpen, aki 1 az 1ben elzüllesztette az első 3 könyv feszességét. Ayra, Tyrion, Sansa vergődése a könyvben is rémunalmas volt, sőt még azt is meg merem kockáztatni: jót is tett a sorozattal az HBO, mert ELÉG SOKAT javított a 4.-5. kötet nyújtotta színvonalon, kivágott elég sok sallangot, adott valami minimális feszességet a dolognak.
    A másik meg, hogy jönnek a mennyapicsába pillanatok az utolsó 3 részben, amit meg fel kellett építeni, valahogy. Mivel szinte mindenki meghalt már a karakteres figurák közül, értelemszerűen nem lehet annyi ármány és intrika mint eddig. A könyv amúgy is átállt a trónok harcáról, a plants vs zombies, akarommondani az élők vs halottak final fightra. Már alig várom. :D
  • G_ArchAngel #10646

link