19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• UUUU
    Mármint ha elmoja valaki a véleményét az rinyálás.
    Csak nem azok mondják, akiknek szemellenző van a szemén és el vannak alélva csak pusztán a sorozat neve hallatán?
    A szinvonal esik és ezt nem csak itt jegyzik ám meg, hanem máshol is, még a kritikusok is. Ez pedig annak köszönhető, hogy azok az alapok amire felépült a sorozat egyre kevésbé kapnak szerepet. Az elején a két oldal rendesen kiegészitette egymást, a politika,az intrika,cselszövések,hatalmi harcok, amik egyre silányabb és értéktelenebb köntöst kapnak. Pedig még rengeteg szereplő él, akik ebben az élen jártak. Melisandre beveti a nagy varázslatait? Lóturót, max kidobja a csöcsöket fél percben,aztán beletörödik, hogy nem kapja meg amit akar és lelép, hogy aztán ne is lássuk. Kisujj? Eltünt szintén mint a kámfor. Margaery ? komolyan még csak nem is tudta ujjai köré csavarni a kiskirályt, aki aztán otthon pityereg az ágyacskáján. Olenna Tyrell ? Főkavarógép volt, gyakorlatilag királygyilkos, most annyira futja tőle, hogy bebotorkál Cerseihez és szemtől szembe fenyegetőzni kezd. Micsoda változások, a fondorlatos öregasszonyból hirtelen kretén boszorka lett. Varys a másik kavarógép tiplin.

Ahol régen politikai fondorlatok voltak, mostanában csak üres monologizálás vagy párbeszéd zajlik, néha egy kis piff-puff, de általában az sincs, a 8. epizód szinte üdítő kivétel volt.
    Ez jellemzi az 5. évadot jelenleg.
    Nem gond, ha a minőség romlik, azt nem lehet mindig magasan tartani, de legalább a jól bevált kiegyensúlyozott alapok mentén tegyék.
  • Mirk
    Jó rész volt. Legjobb jelenet, mikor Jon kardja megakasztja a Más fegyverét és jól meglepődnek mindketten:)

Azért vicces, hogy Martin az egész történetet a Mások elleni háború felé vezeti, mondhatni az a lényeg, de egyesek megmondják, hogy nincs itt semmi keresnivalójuk. De nem baj, éljetek abban a tudatban, hogy akiknek tetszett ebben a részben az összecsapás a várva várt Másokkal azok "szuperhősfilmen nevelkedett idióták", ti pedig intellektuelek vagytok, mert titeket a politika, a cselszövés és az ármánykodás érdekel.
  • Master91
    2. Cersei csak addig volt erős (addig tűnt erősnek) míg Tywin élt, és Jaime tudott kardozni
    5. utolsó mondatod spoiler 1:1-be
    Utoljára szerkesztette: Master91, 2015.06.03. 16:22:40
  • Zozo0122 #10642
    Szerintem azért gyengült kicsit a színvonal, mert:
    1, A Dorne-i szál nem elég, hogy baromság ahogy van, totál le van egyszerűsítve még az a kevés is, amit a könyvből átemeltek. Jaime Dorneban? WTF?
    2, Cersei SOKKAL gyengébbnek tűnik ebben az évadban mint a többiben, pedig éppen, hogy itt a legerősebb, amíg pofára nem esik.
    3, Úgy általánosságban sötétedtek a helyszínek és helyek, már tél van, erre számítani kell, minden sokkal lehangoltabb és sötétebb lesz.
    4, Túl KEVÉS Varys és főleg Kisujj :D Kisujj egy igazi zseni, lehetne minden részben :D Volt idő, amikor Stark, Targaryen párti voltam, utána Lannister párti lettem (Tywin,Tyrion és főleg Jaime-t bírom, Cersei egy ostoba kurva) de most Kisujjnak szurkolok, és várom a legvégén a nagy pofáraesését :) Imádom a karakterét.
    5, Nagyon erős karakterek haltak meg a 4. évadban :( Tywin, Oberyn és a Véreb. (a Vérebről nem tudunk biztosat még mi olvasók sem, ott kicsit más történt vele, de szintén eltűnt. Spoilerezhetnék, mert 90%-ig biztos vagyok benne, hogy tudom hol van, de nagy kár érte, egyik kedvencem volt)
  • molnibalage83
    Én sem azt mondtam, hogy gyenge, csak gyengébb, mint a 2. vagy a 3.
  • ForzaInter
    Én nem, sztem rendben van.:)

Amúgy sztem se gyenge az évad, csak sok meghatározó, népszerű karakter kiesett ami rendesen átszervezte az erőviszonyokat, és egy másfajta irányt vett a sorozat, de a minőség ugyanolyan magas mint eddig..
  • Prof William
    Szerintem ez a mostani gyakás arra szolgált hogy bemutassa, hogy mi vár(hat) Westerosra ha eljön a tél és a Mások átjönnek a falon.

A mások és a seregük sztem max majd a 6-ik évad végén jutnak át a falon tehát nem hiszem hogy túl sok jégzombi apokalipszist fogunk látni közeljövőben.
  • Sheltem
    Egyébként fura dolog ez. Mert fogalmazhatunk úgy, hogy rinyálás, igen valahol az, de ha jobban belegondolok akkor arra jutok, hogy ha nem ismerném az 1-4 évadot és mondjuk az 5össel kezdett volna a sorozat látnék egy "jó" fantasy sorozatot és nagyon tetszene.
    Viszont a mércét olyan magasra rakták, hogy az embernek az hiányzik...Ha már megszoksz egy színvonalat...:)
  • molnibalage83
    Igaz, az Ary szál szar, szutyok, pocsék, unalmas. Ebben eddig mindenki egyetértett itt..
  • Sheltem
    Első 3 évadot egyszuszra néztem meg, egyszerre (kb 2 hét alatt) a 4. évadot már részenként(addigra utól értem magam).
    Én imádtam a 4. évadot. Igazából nincs gond, mert ha utolsó 2 rész jó lesz, akkor én könnyen felejtek :)
    Csak rossz érzések vannak bennem. Pl Arya szál... Hát én kész voltam minden résztől(jó értelemben, mondjuk nekem a Véreb volt a kedvenc karakterem) most meg...és hát volt fordulat bőven a 4. évadban...csak gondoljunk az Oberyn harcra...amikor már azt hinnéd nyert akkor...de tudnék sorolni sokat...(pl amikor Tyrion menekül, gondolta volna valaki hogy visszamegy? és amikor visszament ki gondolta volna, hogy mit talál az ágyban? és utána? ki gondolta volna, hogy képes arra amit tett?) és nem csak az utolsó részekből tudnék olyan részeket kiemelni amikre mindig emlékezni fogok. Az 5.ből? Hát nem tudom...a 8. rész végére igen, azonkívül nagyon gondolkoznom kell...és akkor meg már ugye...
    Egy szó mint száz az én ízlésemnek megfelelően nem egy kategória már a 4. évad sem az 5.el, reménykedem egy ütős 9. - 10. részben.
    Utoljára szerkesztette: Sheltem, 2015.06.03. 14:58:15
  • molnibalage83
    Csak egy kérdés. Egyszerre nézted meg az első évadokat, és aztán ahogy jött a többi, vagy egyszerre? Mert én az első három évadot és a 4. első két részét így. Emiatt a töménység miatt van az, hogy néha jobbnak ítélem az első három évadot. Mikor átpörgetve megnéztem kb. 1 hónapja az évadokat, akkor bizony nekem az jött ki, hogy a 2. és 3. volt a legjobb és a 1. és 4. egyformán volt hullámzó. Az 1. évad nagyon magán viseli a "pilot" jelleget. Ellenben a 4. évad közelében nincs szerintem az 5.nek...

Nem az 5. évad volt a leggyengébb eddig...
  • Sheltem
    Tévedsz, nem az utolsó részre írtam, hanem a 8 részre összesen. Nem az a színvonal mint az előző 4 évad. Számomra...
    Ezt hívhatod rinyálásnak is, szidhatsz személyeskedhetsz nem vagyok sértődékeny típus. Attól még a véleményem az megvan az 5. évadról eddig.
  • molnibalage83
    Most ez megint olyan, hogy ha meg ezekben történt volna valami, akkor meg Jon-ból láttál volna annyit 8 (!) rész után, hogy "elindult" és a "tél még mindig nem jön"... Nem, Sam dögunalmas szálának semmi köze Jon-hoz.

Egy rész 45-60 perc... Ennyi.

Nem igaz, hogy valakik mindig mindenen csak rinyálni tudnak...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.03. 14:40:08
  • Sheltem
    Reméljük az utolsó 2 részben kapunk "Mindfuck" ot ami miatt imádtuk eddig a trónok harcát.
  • Pluskast
    Tökéletesen leírtad azt ami engem is zavar ebben az évadban!!!
  • rojiblanco
    A Másokról
  • Count Adyn
    Jah de akkor már ott a Róma ami a szarkeverés fellegvára volt kb:)
  • Dobronski
  • molnibalage83
    Mire kitanulja a szakmát már mindenki halott lesz a listán...
  • Jim Morrison
    ráadásul mivel ott nem volt ennyi főszál, elég rendesen pörögtek az események.
  • cylonflatus
    Off: én a Spartacust pont nem a vér és bél miatt szerettem meg, hanem ott is a háttérben folyó rivalizálás, szarkavarás, intrikák voltak nagyon jók. Aztán igaz eléggé elakciósodott, de az első évad és a Gods of the Arena előzmény évadban szerintem az intrikus Batiatus és kavarásai viszik a prímet.
  • cylonflatus
    Deres fönt van a picsában Északon, teljesen más éghajlat. Ott hűvös van enyhe havazásokkal még nyáron is, Deresben nem olyan a nyár mint pl a Tyrelleknél Égikertben. Többek közt ezért is az a jelmondatuk a Starkoknak ami, ők kicsit mindig a télben élnek.
  • Rita79
    Meg lehet oldani, hogy míg mi nézők a valódi szereplőt látjuk, addig úgy tálalják, hogy a szereplők meg másnak. Akár pillanatnyi flash szerű bevillanásra mutatják, hogy épp mit látnak a filmbéliek, de mielőttünk "lepel" nélküli lenne az arca.
    Utoljára szerkesztette: Rita79, 2015.06.02. 19:17:52
  • SzinesGeza
    Na pont erre a mondatra figyeltem fel én is.
    Vajon mire célzott? Valamiféle demokráciára? :)
  • kissssss
    emlékszel még arra a 10 kamionra való lenyúzott arcra a nagy teremben? biztos poénból gyűjtögetik....

vajon jaqen h'gharnak az arca valódi?
  • akdestroyer
    Arra már inkább kiváncsi leszek, hogy hogy oldják meg az alakváltást. Lecserélik a Maisiet egy másik színészre? Elég fail lenne, hiszen akkor kiveszik a karakter lényege, ergo szintén érdektelenné válik.
  • akdestroyer
    Bravosban erre jelenleg elég csekély az esély. Amire meg oda ér a sztori, hogy felismerhetnék szerintem már ő is alakváltó lesz, oszt akkor már b*szhatják :)
    Amúgy remélem nem sikerül őt betörni, én azt várom hogy kitanulja ezt az okjs arcnélküli tanfolyamot, azt nekikezd a listájának. Az nem különösebben izgat, hogy hogy csinál ki noname rosszarcúakat a dokknál. Ha mégis ennyi ez a szál, akkor jobb is ha Martin nem végez az utolsó könyvvel, mert minek.
  • desigo
    Aryával mi lesz a jövőben?Megtanul egy láthatatlan,senki lenni.
    Hazudni,elbújni,háttérből hirtelen megjelenni.De ezek csak addig működnek amíg nem találkozik valakivel aki felismeri.
  • ROBREGGAE
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Szerintetek van esély rá, hogy Havassal történik valami, csak mert a végén olyan furán viselkedett... Vagy lehet én láttam bele. Mondjuk átváltozna, mint korábban a csecsemők...
  • UUUU
    De, roppant gáz volt.
  • DantszEE
    Nem feltétlen hagyta magát. Mielőtt rátámadtak, felhúzta a mellkasára a fegyvereit, pengével előre. Inkább az lett a veszte, hogy túl sokáig hezitált. Nem túl hosszú szereplése alatt elég sokat hangoztatta/sugallta, hogy gyerekbarát. Kicsit betett neki a zombi gyerekek látványa. Tök megérthetően.
  • NonameMan
    Csak szerintem volt gáz, hogy a csaj hagyta magát lemészároltatni a kölökzombikkal?
  • QuippeR
    ismered amúgy azt a mondást, hogy az a pisztoly, ami feltűnik az első felvonásban, a harmadikban el fog sülni?
  • Micsu
    azért azon én is jót röhögök hogy egy fantasynál ahol királyok állnak egymással szemben seregekkel történik egy harc már megy a sírás hogy a Got nem erről szól

hát van baj a fejekben az biztos :D
  • Master91
    +1
  • MaRee
    Ez még mindig nem a Trónok Harca, hanem A Tűz és Jég Dala. Az csak a sorozat címe, a történet ugyan az marad.
    Tűz -> Sárkányok, R'hllor vs Jég -> Mások
    Ez az alap koncepció, nem kvin márdzseri és fésültető lányai áskálódása szörszí ellen.
    Akármennyire is várják egyesek a sorozattól, hogy egy Borgias legyen, ez egy low fantasy világ (ami a történet haladásával és a mágia visszatérésével egyre inkább high-fantasyvá válhat), nem egy egyszer középkori. Sárkányokkal, mágiával, ZOMBIKKAL. Az első részben is láthattuk már a zombikat, akkor mindenki azért remegett, hogy jöjjön már el a tél, mutassák már újra a másokat, most meg ha mutatják EGY RÉSZBEN ÖT PERCIG őket, akkor már Avengers, meg world war Z van emlegetve

Mint a könyv olvasója olyan jó lenne ilyenkor felhomályosítani pár bárgyú elmét, hogy mekkora faszságokat gondolnak a történet alakulásával kapcsolatban, de sajna nem szabad spoilerezni :(

Az évad valóban gyenge, sokszor végig lett már rágva, hogy semmi nem történt szinte 8 rész alatt, de mit is várnak egyes emberek igazából. Ki intrikázzon? MINDENKI MEGHALT, ha ez nem tűnt volna fel. Aki meg még véletlenül él, az teszi a dolgát, mellékszereplőkből főszereplőkké váltak. Jól mondja lent valaki a Szulejmánt, fantasy elemek nélkül mi történne a sorozatban? Nézné egyáltalán valaki? Nem hiszem, hisz pont ez tetszik mindenkinek (a többségnek, pár elvakult Lueszeszitá rajongón kívül) benne, hogy vannak ZOMBIK, sárkányok, minimális, kibontakozóban levő mágia, rejtélyes személyek-helyek.. Egyébként lehetne nézni, hogy Sansa ül a -10 fokban valami toronyban, amíg Remszi elmebeteg vigyorral erőszakolja Bűzöst, aki közben sír.

Azért remélem a finálé kicsit kárpótolni fog mindenkit majd.
    Utoljára szerkesztette: MaRee, 2015.06.02. 14:58:31
  • Prof William
    Kíváncsi leszek mi lesz Cerseivel.

A börtönben előadott örjöngős-üvöltős-boszút-esküdős magánszáma után miért is hagyná bárki életben? Cersei egyértelműen az kategória, akit, most hogy végre elkaptak az ellenfele egyszerűen nem engedhetnek ki. Ha kiszabadul az tuti, hogy legközelebb az őt börtönbe juttatók vérével lesz kifestve a trónterem.

Elég leküldeni pár gyilkost a cellába, vagy ha nem akarnak sok mocskot akkor szépen megmérgezni az annyira áhított vizecskét aztán meg bekamuzni, hogy szegény királnyé belehalt a bánatba/megrázkódtatásba vagy mibe...

Cersei most azért szív mert az elmúlt évadokban a tesója kivételével már tulajdonképpen SENKI sincs aki csak egy szalmaszálat keresztbe tenne érte. Sikeresen kinyírt/elzavart mindenkit a közeléből és létrehozott egy gyenge királyi haltamat amit viszont neki kellene irányítania, de így hogy őt lekapcsolták senki sem irányít semmit. Tommen is kiszabadíthatná . elég lenne leküldeni az embereit de ehelyett durcizik...
  • UUUU
    felületes mellékszálban
  • UUUU
    "Stannis és a többiek lejátszák a hatalmi vitákat"

Ha még játszanák, de olyan mellékszereplőkké silányultak, hogy kb 5 perce volt eddig 8 részben. Mindent leegyszerűsítettek. Cersei intrikája abban kimerült, hogy felélesztete a papságot önös érdekből, hogy a kiskiralynet hidegre tegye és azok ellene fordultak. De intrikának nem igazán mondanám, mint ahogy a papok is nyíltan hurcolták el, semmilyen intrika eredményeként.
    Gyakorlatiag megszünt4ek a fondorlatok, kimerülnek pár felletes mellékszálban. Nincs szinte semmi jellegük csak üres semmitmondó cselekedetekké silányultak..
  • Zozo0122 #10606
    Srácok, nyugi, ez még mindig a Trónok Harca, kaptok majd még mindfuckot keményen :DDD Igaz, hogy Martin ahogy öregszik annál szarabbul ír, de még mindig vannak fordulatok :) Ne higyjétek, hogy happy end lesz a vége, mert nem afelé megy az egész...:D Egyelőre még Azor Ahai személye sem biztos, mindenki találgathat maximum....az nyilvánvaló, hogy meg kell küzdeni a Másokkal, majdnem 8000 évet vártak, hogy újra támadjanak, valamiért épp most lett jó nekik, mostmár nem állnak le. A politikai intrikák meg...az csak körítés, a Mások a lényeg :D Nagyon szeretem én is a szövevényes politikai csatározásokat, de akinek van esze az tudja, hogy ez mind nem számít. Az igazi kérdés itt az, hogy Varys vagy Petyr mikor dönt úgy, hogy a birodalomnak ideje összefogni - a többiek szinte mind bábúk :D Viszont mindenki szarik a Másokra, nem is hisznek bennük már az északiakon kívül, ezért egymással vannak elfoglalva. Különben is nyári lovag az összes főúr, ha a Mások jönnek úgy hullanak majd mint a falevelek :) Ideje lenne leomlasztani a Falat, hogy felfigyeljen a birodalom és összefogjanak :D Stannis takarodjon vissza Sárkánykőre és bányásszon ki annyi obszidiánt amennyit csak tud, Dany hozza a sárkányokat és minden nemesúr akinek van Valyriai fegyvere sorakozzon fel vállvetve :D El tudjátok ezt képzelni? Ezek egymást tépnék szét a csatamezőn, a Mások meg távolról figyelnének, majd a győztes seregre küldenének 5000 élőholtat, addigra az is elég lenne :D