19495
A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
#18693 Nem akarok mások nevében szólni, de nem hiszem, hogy itt a tette váltott ki bármilyen sokkot (ami nem is sokk, inkább meh...). Lólépésben volt ábrázolva a döntése, amolyan "fogadd el, mert korábban is tett csúnya dolgokat", meg a vérvonal beigazolódása. 7 évad alatt hozott kemény, néha kegyetlen döntéseket, amik a céljait és az elveit szolgálták. Most pár rész alatt eljutott a vérgőzös népirtásig, amit rá lehet erőltetni(!) az előbbi indokokra. Ez a karakterív nem lenne idegen a GoT-tól, alternatívaként biztos felmerült sokakban, mert pl. fel volt építve a 2. Targ képbe kerülése. Amiben számítani lehetett a konfliktusra. Vagy pl. az őrült király folyamatos felemlegetése, hogy ne feledd, Dany kitől származik.
Csak az ívnek az utolsó szelete volt slendriánul, elnagyoltan felvázolva, főleg az első pár évadhoz viszonyítva. Attól nem feltéten meglepő egy fordulat, hogy elhadarják a kulcsmomentumokat és nem mutatják be a folyamatot. -
Oddball29 #18692 A piromán apucinak nem a Night King duruzsolt folyton a fülébe? -
no_way #18691 Tudom, villamost a zsiráffal semmilyen összefüggésben nem illik összehasonlítani :)
‘GOT’ CREATORS: SEASON 8 BATTLE SCENE WILL SURPASS HELMS DEEP -
Kingtiger15 #18690 Direkt megnéztem újra az aranykoronás jelenetet. Ugyanazt gondolom, mint mikor először láttam. Ok, bratyó alapból dilis kicsit, most meg még seggrészeg is, emberkedik, fenyegetőzik stb.
Ez még nem ok arra, hogy valaki élvezettel nézze végig a saját édestestvére kínhalálát. Ilyen ember nem lehet belül rendben. Ilyennek nem tudom elhinni, hogy a jósága szívből jövő és őszinte. Slussz. -
#18689 Engem az lep meg, hogy itt a nézőket sokkolta az amit dany csinál, holott ez kb azóta egy viszonylag egyértelmű végkifejlet amióta tudjuk, hogy az apja az volt aki és azt csinált amit. -
Prof William #18688 Szerencsére azóta már kikerült egy új verzió arról, hogy miért is volt muszáj felégetni Királyvárat.
-
#18687 tehát most egy low fantasy regénysorozat alapjául szolgáló televíziós sorozatot hasonlítunk össze egy high fantasy könytrilógia megfilmesített filmtrilógiájával. aha. -
Oddball29 #18686 Most hogy mondod, ha Frodo Szméagollal összegabalyodva, a gyűrűért küzdve együtt zuhant volna a lávafolyamba, annak meg is lett volna rendesen ágyazva és GoT-is lett volna. -
no_way #18685 Winterfell – 54 perc
A Knight of the Seven Kingdoms – 58 perc
The Long Night – 82 perc
The Last of the Starks – 78 perc
The Bells – 79 perc
Episode Six – 79 perc
---------------------------------------------------------
+ 430 perc
The Fellowship of the Ring - 178 perc (mozi)
The Two Towers - 179 perc (mozi)
The Return of the King - 200 perc (mozi)
-----------------------------------------------------------
+ 557 perc
A LOTR ~10 perc előzmény ismertetés után nulláról felépíti a meglehetősen 2D karaktereit. A történet közben is sok idő elmegy a múlt felidézésre, hogy képben legyünk. Mindhárom rész végére jut egy epikus csata. Tulajdonképpen egy idealizált mesevilág, káromkodás és cicivillantás nélkül. A könyvek és a filmek is a kedvenceim közé tartoznak.
Ehhez képest a GOT 7 évadon keresztül építkezett. Érdekesebb múlt, több és jobban ábrázolt karakter. Extraként politika, humor, erotika, erőszak és vér naturalisztikus ábrázolása. Nagyon vártam a 8. évadot. Minden adott volt egy nagy durranáshoz. 430 perc, 3x 143 perc, három egész estés, hosszú mozifilm. Ennyi idő alatt három különböző történetet lehet nulláról felépíteni és lezárni. A GOT 8. évadjában már csak pár szálon futnak az események. Oké, hogy Martin adta a sarokpontokat és D&D csak összekötötte őket. Oké, hogy a költségek limitálva voltak. A 8. évad így is bőven átlagon felül teljesít minden téren (látvány, zene, stb ...). Ennél azonban sokkal több volt benne. -
Kingtiger15 #18684 Én úgy könyveltem el, hogy a jósága egy szerep volt, amit eljátszott, ha kellett, akkor krokodilkönnyekkel, mert ez volt a tudatos taktikája támogatók szerzésére, Essosson ez végig működött, nem kellett kiesnie a szerepéből, Westeroson viszont nem jött be. Ezért nem zavart ennyire a dolog. -
#18683 Biztos, hogy van kieges is. 10 ev az tiz ev :)
Sot, meg merem kockaztatni, hogy a Disney is mar korabban, a 2-3 szezon kornyeken (amikor igazan mainstream lett a GoT) megkereste oket egy puhatolozo/elozetes erdeklodessel (ahogy az szokas, semmi konkret, csak elejtett felmondatok - nehogy a jogi osztalynak kellene lepnie), hogy mi lenne, ha a mostani Skywalker sztori utani "reboot" veluk kezdodne? Igy valoszinuleg emiatt sem akartak tovabb huzni a dolgot. De ez csak tipp, persze.
Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2019.05.17. 12:30:36 -
#18682 Azért elég nagy ugrás egyes személyeket megégetni, felszögelni illetve egy minimum több tízezres arctalan, tudatlan tömeget, egy komplett várost kiirtani. Ugrál már ez a sorozat mindenhova, csoda, hogy a legnagyobbat sokan nem tartjuk megalapozottnak? Valszeg Martin is ezt a véget szánja Danynek, ez egy elég látható csavar, de a sorozatban ez egy bűvésztrükkel ér fel. -
Oddball29 #18681 Pont akkor, amikor nyert és a lent a vackaikban reszkető peonok (még) nem követtek el ellene semmit? -
M2 #18680 Nettó hülyeség, hogy ne lett volna benne Daenerys karakterében a mészárlás lehetősége. Láttuk, hogy eddig se okozott neki gondot emberek élve elégetése. Azzal se sokat foglalkozott ilyenkor, hogy ki mennyire ártatlan. Egy dolog számított: ha számára ellenség, akkor tűzhalál.
Most úgy dobta neki a gép, hogy a város ellenség. -
Oddball29 #18679 Ez nekem úgy futott át az agyamon, hogy itt a történet szolgálta a sokkhatást, nem pedig a sokkhatás a történetet. De kb. ugyanarról van szó. -
gsanya21 #18678 -
Oddball29 #18677 Le lehetett volna ezt zárni böcsülettel 6 epizódban is, de akkor viszont egy szálra (Éjkirály) kellett volna felfonni az egész évadot. -
ROBREGGAE #18676 Jó akkor tök mindegy, de olyan szériáról beszélünk, ami a Star Warshoz ér fel... Eddig ezt sorozat így szerintem sosem produkálta. Volt Maffiózók meg Breaking Bad vagy X-Akták, House Of Cards, de ez a hype, hogy mindenki ezt nézi úgy hogy életébe nem nézett sorozatokat...
Ahogy most a Big Bang Theory-val is sitcomoknál meg volt ez. Amúgy tényleg leszarom, zárják le, még csodálkoztam is anno, hogy nem akarják húzni az unalomig stb. Akkor naivan gondoltam, azért teszik, mert tényleg jól akarják befejezni, méltóan a sorozatot. Örültem is, hogy lesz 2 tisztességes évad a befejezésre, de ez? :D Ekkora minőségromlásra szerintem senki nem számított. Így belefosni abba, amit éveken keresztül felépítettek... -
M2 #18675 Én érzek egy kis kiégést is az írók részéről. Szerintem Dany egy kicsit őket is ábrázolta.
A sok károgás nem fog eljutni hozzájuk, a nézőszám szuper, a bevétel óriási, fanyalgók meg mindig vannak. A mostani nagy számú negatív kritikát meg megindokolják azzal, hogy sokak kedvencével csúnyán bántak a lezáráskor.
Egy év múlva meg ez a topik is eltűnik valahol az internet mélyén. -
#18674 Az HBO fonoke (Lombardo) vitte volna tovabb +10 szezonra is a dolgot, hiszen gennyesen sok penzt hozott nekik a 2 szezon utan a sorozat. Viszont a producerek (Benioff es Weiss) le akartak zarni a sztorit es ebben ok mondjak ki a vegso szot.
Lombardo: “If they weren’t comfortable going beyond seven seasons, I trust them implicitly and trust that’s the right decision—as horrifying as that is to me. What I’m not going to do is have a show continue past where the creators believe where they feel they’ve finished with the story.”
Az HBO-nak nem maradt mas valasztasa, mint gyorsan elkezdeni fejleszteni a spinoff sorozatokat, amelyeket elvileg mar forgatnak is par napja (?)
Ami a koltsegeket illeti, nyilvan elszallt volna menet kozben a szineszek dija (mar most, az utolso evadra is millio korul votl egy-egy kulcsszereplo gazsija/resz), de ezt meg tudtak volna oldani - lasd egy-egy szereplo kiirasa, esetleg valamilyen produceri statuszba torteno "emelese", stb. De ezen nem kellett az HBO-nak gondolkodnia, mert a keszitok ragaszkodtak a show lezarasahoz. Ekkor meg probalkozott az HBO, hogy akkor legalabb legyen normalis epizodszam, de ennek a parbeszednek az lett a vege, hogy maradt a 7+6 a 10+10 helyett, viszont a hosszuk legalabb megnott, igy idotartamban nagyjabol ott voltak, mint korabban. Nagyjabol...
Martin peldaul szerette volna a sorozatot egy mozi/tv filmmel lezarni. Volt mar erre pelda, valamelyik szezonban volt egy resz, amelyet par nappal korabban vetitettek special IMAX mozikban, aranyaron vesztegetett jegyarak mellett es iszonyu sok penzt hozott. De nem lett lezaro film, lett helyette film hosszusagu utolso 2-3 resz (plusz nem akart az HBO kibaszani az elofizetokkel, akik egyszer fizetnek/tek eveken keresztul a premium szolgaltatasert az HBO-nak, majd fizessenek megint a moziban?).
Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2019.05.17. 10:32:30 -
gsanya21 #18673 Sokszor, sokféle megközelítésben szóba került már, miért méltatlan a sorozathoz és a könyvekhez, ami a Trónok harca legutóbbi két évadában történt. Ebből a szempontból a 8. évad 5. részéről nehéz volna újat mondani, hiszen éppen olyan elkapkodott, átlátszó húzások, fél-katartikus pillanatok, feleslegessé vált karakterek jellemezték, mint a 3.-at vagy az előző szezont. Ebben David Benioff és D.B. Weiss nyilvánvalóan ludas, és nem menthetjük fel őket azzal, hogy csak a felfokozott elvárásoknak nem tudnak megfelelni, ugyanakkor alapvetően az a nézet sem igaz, hogy csak annyi dolguk volt, hogy folytassák, amit elkezdtek.
Igen, minden idők egyik legnépszerűbb sorozatának nehéz közmegelégedésre okot adó finálét alkotni (de nem lehetetlen), és a kihívás nagyságát jól mutatja, hogy a legtöbb, évről évre írt sorozatnak (Lost, Dexter stb.) is beletört a bicskája, amikor hirtelen egy konkrét végpontra kellett kifuttatni az eseménysort. A Trónok harca alkotóinak helyzete azonban e tekintetben egészen sajátos: George R.R. Martin könyvei közel 6 évadon keresztül jóformán kijelölték helyettük az irányvonalat, azonban az alapanyag lehagyásával munkamódszert kellett váltaniuk. Martin ugyan felvázolta nekik A tűz és jég dala befejezését, azonban ennek kidolgozása már Benioffra és Weiss-re várt.
A helyzetet azonban alaposan megbonyolítja, hogy Martin írói szemlélete és a sorozat lezárása két radikálisan eltérő megközelítést képvisel: az előbbi a karakterközpontú iskola tanait vallja (ld. pl. Quentin Tarantino), amely a szereplők személyisége, döntései alapján alakítja a narratívát, míg az utóbbi egy koncepcióvezérelt (ld. pl. Christopher Nolan) dramaturgiát követ, ahol minden egyes figura az előre kijelölt végpontnak megfelelően cselekszik. Általában ez a legkevésbé sem feltűnő, és még kevésbé releváns, hiszen optimális esetben egy forgatókönyvben mindkét szemlélet jelen van. A koncepcióvezéreltség ellenére is megfelelően motiváltak a szereplők cselekedetei, vagy éppen a karakterközpontúság ellenére is tart valahova a cselekmény. Azonban azzal a feladattal még senkinek nem kellett szembesülnie, hogy egy történetfolyam háromnegyedénél kell váltania a két irányvonal között.
Ezért fog csalódást okozni a Trónok harca befejezése - Trónok harca S08E05 -
#18672 Azért néhányunknak sikerült :) Twin Peaks-ben is megvoltak a régi színészek, tökéletesen illett a folytatás a régi sorozathoz.
Szereplőcsere meg a TH-ban is bőven van, ilyen alig-alig emlékezetes mellékszerepekben mint pl Beric, Éjkirály, Háromszemű Holló, Tommen, Daario, Dickon, a Hegy ez soha nem volt para semmilyen filmben, kb kit érdekel. Aki nem tud elvonatkoztatni egy arctól, és nem a karaktert látja, az így járt.
M2 #18665 -re is. + megérné bármennyit várni. Ez ami most van, egy természeti csapással ér fel. Mondjuk az író életkora és testtömeg-indexe miatt ez a várakozás úgysem lett volna olyan hosszú, mert ha nem írja meg gyorsan, akkor elhalálozik, és úgy abban a helyzetben kellett volna megoldani egy másik íróval. -
realcsabi #18671 Azért nem bírtak, illetve nem akartak, mert a költségek már túl nagyok. Egyszerűbb egy új sorozatot indítani, ami töredékannyiba kerül mint egy 9. Évad, ahol a főszereplőt alakító színészek fizuja egy milla dodó fölé emelkedne epizódonként.
A nézőszám pedig nem lényeges mutató, az előfizetések száma a mérvadó, amit egy tucat más sorozat befolyásol még a got mellett. Nem fog visszazuhanni az előfizetésszám a got után, viszont rengeteg költségtől fog megszabadulni a hbo, aminek a töredékéből el tudnak indítani egy got előzményt.
-
Prof William #18670 Én nem értem hogy ilyen nézőszámokkal és hype mellet miért nem bírtak két 10 részes évadot csinálni a végére.
Ennyire sietni kellet a befejezéssel, hogy 20 helyett csak 13 részre futotta? És pont ILYENEKRE? Ez ért kellet 2! év kihagyás? Mert ilyet még én is össz e tudtam volna ütni egy délután alatt. Meg az agynohypeolt 55! napig forgatott Deresi csata amit második Helm's Deep-ként reklámoztak is igencsak kiábrándítóra sikeredett.
Amikor bejött ez az éves csúszás mindenki azt gondolt,a hogy na most majd jól odateszik magukat, hogy méltó finálét forgathassanak erre csak EZT sikerült +1 év alatt összeizzadni. Szégyen.
Nem azért de a most véget ért Into the Badlandsban is jobban felvezették a finálét mint itt. Pedig az a sorozat kaszát kapott.
Utoljára szerkesztette: Prof William, 2019.05.17. 09:27:41 -
realcsabi #18669 Szerintm a hbo leszarja a nézőszámot, ott az előfizetők száma a mérvadó.
És amúgy inkább a staff fizetése a döntő tényező, 8 évad után már az egekbe emelkedett, ahogy lenni szokott.
Jobban megéri nekik ugyanezt a munkát és pénzt egy új induló sorozatba fektetni. -
Kissssss0 #18668 két napot hagytam ki de máris összetermeltetek 300+ kommentet? mi a franc van itt? kiadtak egy 3 órás GOT filmet vagy mi?
Utoljára szerkesztette: Kissssss0, 2019.05.17. 09:02:10 -
ROBREGGAE #18667 Ugyanezt gondolom. Azért írtam, hogy amennyi pénz van ebben a sztoriban, az HBO ilyen nézőszámokkal vetíthette volna a végtelenségig... -
#18666 Mond, te végignézted valaha az X Aktákat? Mert abban is volt főszál. Mondjuk jól el is baszták. A 6. évad két apa és két fiú része után darabokra esett az egész. -
M2 #18665 Ezt nem mondhatod komolyan, hogy akár 10-20 évet is várni kellett volna!
Az már egy másik film, másik színészekkel, más nézőknek. Csak a címe lenne a maival egyező, semmi más.
Mint a Star Wars, ahol a három trillógia mind külön-külön világ, semmiben nem egyeznek, pedig mindent megpróbáltak. -
#18664 Nem teljesen mindegy, hogy ki csinál sw-t? -
M2 #18663 "Úgy kellett volna szerződést megírni a jogok megvételekor hogy x időpontra kiadod a következő könyvet vagy x százezer büntetést fizetsz havonta ami minden hónapban duplázódik. Aztán elgondolkodott volna Martin hogy na megéri-e ebbe így belevágni és nem baszik ki a készítőkkel sem."
Ilyen szintű nyomás alatt Martin is sok hülyeséget összeírt volna, szerintem. Ha más nem, csak dacból meg hogy elkerülje a büntit.
Ha meg bele se vág, szegényebbek lennénk az egész GoT sorozattal. -
#18662 A twin peaks pl az a sorozat ami arról híres, hogy senki sem tudta követni vagy értette az értelmét csak úgy ment, na olyasmi nagyon rossz példa mert bármikor folytatható. Én nem láttam, de ez tényleg a legrosszabb példa, vagy mint az x akták ahol önálló egy epizód. A trónok harca tulajdonképpen egy hosszú film, mint a band of brothers, nem csinálhatod meg hogy szereplőket cserélgetsz a közepén. -
#18661 Láttunk már ilyet, pl Twin Peaks. Nem ördögtől való gondolat. Hova szélednének szét, a marsi kolóniákra? Közben is meghalhatott volna valaki, keresnek rá másik embert, senki sem pótolhatatlan. Vagy alapjaiban új gárda is csinálhatta volna ha 5 év múlva ha úgy alakul (ennél tovább nem hiszem hogy eltart a könyvek befejezése). Na de persze mindegy, ez van, már túl vagyunk rajta, csak ettől még lehet értékelni a közreműködőket. Főleg azért amiről szintén volt szó itt lejjebb: hogy legalább egyszer és mindenkorra elmenjen a kedvük az önállóskodástól, a cipész maradjon a kaptafánál. Mondjuk amilyen szénné cikiző mémgyártás van ebből, szerintem ez már rendben lesz.
Utoljára szerkesztette: s_andras, 2019.05.16. 23:51:29 -
#18660 Én nem is értem, hogy miről beszélünk, mert ha az uccsó előtti könyv kijött volna 2014-ben és az lenne most hogy hát jól van az uccsó könyv még idénre épp nem készült el majd jövőre talán akkor azt mondom hogy na oké, valahogy tényleg elhúzhatták volna. De hiszen így is vártak 1 évet ami szerintem elég bátor, bár igazából kényszerű döntés volt, de az öreg 8 éve nem adott ki semmit ami értékelhető lenne a sorozat szempontjából! Meg még most sem tudjuk mikor jön az uccsó előtti könyv, pláne nem az uccsó. Pedig elejében 2 évente ki tudta adni, ilyen esetben nincs miről beszélni. Nem várhatnak 10 éveket, hogy na hátha az író hajlandó lesz befejezni, hány idős szereplő van? Addig meghaltak volna, színészek annyira megváltoznak, bármi történhet velük, pénzügyileg sem fenntartható, népharag is elindult volna. Jobb hogy ezt így befejezték lett amilyen lett. Meg Martint se mosdassuk ki mert ott volt a forgatókönyveket elméletileg átnézte és valljuk be hogy ha akart biztos nagy befolyása lett volna rá. Vagy tényleg most mit kellett volna csinálniuk 5. évad után hóó leállunk, aztán majd 10 év múlva más színészekkel újra kezdjük a forgatást mikor már kb azt sem tudod mi van? Ez a legrosszabb verzió.
Úgy kellett volna szerződést megírni a jogok megvételekor hogy x időpontra kiadod a következő könyvet vagy x százezer büntetést fizetsz havonta ami minden hónapban duplázódik. Aztán elgondolkodott volna Martin hogy na megéri-e ebbe így belevágni és nem baszik ki a készítőkkel sem. Hány író kezét lábát törné, hogy nem a HBO de valami helyi kábel csatorna csináljon sorozatot a művéből :D -
M2 #18659 A könyvek alapján ugyan, de ők írták az összes eddigi évadot is. Gondolom ezért hitték azt, hogy menni fog az a könyv nélkül is. Nem jött össze.
Nem lehet egy ilyen vállalkozással annyit várni, pár év és szétszéledtek volna a készítők/szereplők úgy, hogy soha többet nem rakják össze. Pláne a bizonytalan idő, ami a legrosszabb: 4 év, 5 vagy 10, esetleg 20? -
#18658 Ha jól látom, egy fontos dolog nem került említésre a producerek lincselése vs. szentté avatása vitában: a legnagyobb bűnük az hogy nem várták meg Martint. Lehet hogy ebben a HBO is ludas, de bárki is volt az, a türelmetlen pénzéhségük vezetett oda, hogy az író dolgát nem az író csinálta, hanem olyanok, akik ehhez semmit sem értenek. Az hogy nem értenek hozzá, önmagában még nem az ő hibájuk, de az hogy Mekk-mesterként elvállalták, az már nagyon is. Ha vótmá' akkor bocs. -
Prof William #18657 Ami valójában történt...
-
M2 #18656 Az HBO itt csak megrendelő, soha nem akarta befejezni a sorozatot.
A készítő író-producer páros mondta azt, hogy ennyit vállanak, aztán többet nem. Igazából akiket most szidunk, azoknak köszönhető, hogy létezik egyáltalán ez az egész sorozat. Ők felállnak az asztaltól, más munkát vállalnak és ezzel vége is. -
ROBREGGAE #18655 El nem tudom képzelni, hogy minden idők legnagyobb hype-jával rendelkező sorozatánál az HBO minden áron beakarja fejezni a sorozatot, ami elég hamar felkerült a Star Wars szintjére minden aspektusából vizsgálva és vált réteg sorozatból valami többé, ez is okozhatta valahol ezt a felháborodás kiteljesedését, azért nem írom feltétlen, hogy a vesztét okozta, mert akkor is milliók fognak leülni hétfőn hajnalban megnézni a befejező epizódot, ha összességén gyenge az évad... Szóval, ha egy Walking Deadet képesek még folytatni, furcsa, hogy a valaha legnépszerűbb sorozatot hirtelen 13 részben le kell zárni..
Én már akkor nem értettem, mikor írtak erről, de, hogy tegnap láttam a Disney nagy bejelentését meg mentek a pletykák... Amúgy meg kurvára ki fog derülni mennyire jó írók ott is. Jó ideje ebben az irányban van a filmipar, amit láthatunk most a GoT-nál, vagy a SW-nál.
Aztán az is lehet, hogy tévedek sok más emberhez hasonlóan, de ez a véleményem. -
#18654 En kerek elnezest, folytasd csak nyugodtad az amokfutasodat, de erre a szintre mar nem kovetlek. Tovabbi szep estet!