19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• Palinko
    de ez nem bizonyítgatás vagy próba, ez a kiképzés lényege. mindenki tudja mi a helyes válasz, de nem azért ütik meg, mert rosszat válaszolt, vagy mert szadisták. hanem azért mert nem teljesen úgy gondolja Arya ahogy mondja és ezt érzik. még nem halt meg benne az egó, még megvan az én képe. viszont már fejlődik most olyan középhaladó szinten lehet, mert a kút vize nem ölte már meg, mert ugye "senkit" nem ölhet meg. az arcváltás is így lesz, senki bárhogy kinézhet, mert nem valaki nem Arya nem kell Arya formáját hordja. mocskosul tetszik nekem az egész, meg a filozófiája az egésznek és biztos vagyok benne hogy fontos lesz még. csak sokan itt nem tudják értékelni.
  • molnibalage83
    Dettó. Tizenéves gyerekként is agyfasztkaptam volna az ennyire egysíkú "bizonyítgatáson és próbán".
  • molnibalage83
    Mindig is ő volt számomra a legellenszenvesebb szereplő az egész történetben. Nagyon nincs tisztában azzal, hogy mit és hogyan kéne... Kb. egyetlen okos húzása volt, ami tényleg az volt, ahogy a seregét megszerezte. A hülyeségeit lényegében a történetmesélés kötelezősége hidalja át. Ilyen magatartással igazából 5 percig sem kellene húznia...
  • Sheltem
    Én amit rohadtul unok már a "ki vagy te?" "senki".
    Már az előző évadban is hallhattuk ezt a párbeszédet, így mostmár , hogy huszadjára hallom g*cire kezd unalmas lenni.
    Sajnos egyre inkább egyet kell értenem itt a többséggel, 1-4. évad istenkirály volt, szinte remegve vártam az új részeket, 5. évadtól meg lapos mint a vörösasszony segge nyaklánclevétel után.
    Persze vannak jó részek mind pl 5. évad 8-9-10 illetve az 6. évad 2. rész, de ahogy a kollégám is mondja már annyira csavarják a szálakat, annyira túl van bonyolítva, hogy már ez kezd unalmas lenni, mintha próbálnák az emberre ráerőltetni, hogy "BAzmegg!!! Ezt nem gondoltam volna" Ezek a nagy fordulatok már amik után a szálak megint nem tartanak sehova...hát nem tudom..
    A kevesebb több lenne fordulatok szempontjából ott tartunk most...sebaj betudom annak, hogy az öreg Martin öregszik és az első könyveit még "éberebb tudattal" írta...
    Utoljára szerkesztette: Sheltem, 2016.05.10. 16:04:44
  • gombabácsi
    dany az egész könyv/film legbénább karaktere és minden ami körülötte történik tök béna
  • Zozo0122 #12123
    Ser Gerold Hightower és Ser Arthur Dayne, a Hajnal Kardja. Gerold volt a parancsnok, de itt nincs miről beszélni, Dayne egyedül összepakolta volna a teljes akkori testőr társait, kivéve Barristant és Jaimet, velük azért meggyűlt volna a baja, de végül valószínűleg ő maradt volna állva :D Ha ott lett volna a Tridentnél Rhaegar oldalán és nem Lyannára vigyáz, akkor könnyen lehet, hogy máshogy alakul a csata, mert mondjuk rámegy Robertre, még mielőtt az eléri a herceget. A könyvekben egyébként még Ser Oswald Whent is velük volt a toronynál, nem tudom a filmben miért nem tették őt is oda. Dayne meg nem két kardot használ, hanem egyet, és azt hívják Dawn-nak, de mindegy, így is epic volt :D
  • [NST]Cifu
    A Dany szál a szememben csak még ellenszenvesebbé tette Dany-t.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    A Dothrakik fővárosában, az ottani törvények alapján bezárják egy házba, Ő meg nekiáll hisztizni, hogy ő a viharban született, sárkányok anyja, bilincsek letörője, Khal Drogo és Daario Naharis farkán pörgő... ja, az már nincs benne. Na mindegy. Szóval úgy viselkedik, mint egy hisztis kislány, mert elvették a játékát, nem játszhatja már az uralkodónőt. Hogy ennyire nincs képben a helyzetét illetőleg, az minimum fejvakarós...
  • Master91
    megsebesítette... :D ez erős KS volt Eddardtól, és engem bizony meg is fogott !

nem tudom mit ripacskodnak egyesek hogy " nem haladt semmit a száááál" meg mittom én mi bajuk van, 3 rész ment le, és most megmondom hogy a legjobb évadot nézzük

Dorne-n kívül mindenhol - minden szál mozog, pörög.
    Jó még Danyra kell kicsit várni ott is csak lesz valami
  • Kewell
    szerintem meg szó nincs arról hogy Eddard Stark bármikor is azt mondta volna, hogy ő győzte volna le Daynet:

Howland fought alongside Eddard during Robert's Rebellion, and accompanied Eddard to the Tower of Joy to reclaim Eddard's abducted sister Lyanna.[4] Only he and Eddard survived, and Eddard once claimed that Howland Reed saved his life from Ser Arthur Dayne.[3]
  • gombabácsi
    na ez is igaz :)
    jól kitalálta ezt az író

amúgy kik voltak ezek az ellenfelek? mert én a könyveket is olvastam de tökre összefolyt az egész :)
  • gombabácsi
    ja akkor biztos nem figyeltem :D
  • genndy
    Ő ölte meg, övé volt a halálos vágás. A másik csak segítette azzal, hogy megsebesítette. Az viszont igaz, hogy nem erre gondol az ember, ha azt mondja, hogy "én öltem meg", hanem valami tisztességes 1-az-1 harcra.
  • ddany7
    hát tipikus példája annak, hogy a győztesek írják a történelmet. viszont itt, innentől kezdve abszolút megalapozott minden kételkedés arról,
    hogyJon ki is valójában
  • [NST]Cifu
    Mit is mondott Bran?

Hogy apja úgy mesélte, hogy Ő ölte meg a Hajnalok Kardját. Erre kiderült, hogy hazudott. Sőt, igazából tisztességtelen módon, hátulról döfték le...
  • gombabácsi
    "az eddig erkölcsi tekintetben támadhatatlan Eddard Stark nimbuszát kikezdi, és kezdi árnyalni a róla alkotott képet..."

miért? egy katonája csinálta, nem ő. nem feltétlen értett egyett vele, de mit tehetett volna? elsősegélyben részesíti a nyak-átszúrt ellenfelét? :)

amúgy hatalmas jelenet volt az a harc.
  • Prof William
    Nekem is ő jutott az eszembe. :)

Végre egy méltó Game of Thones játék.

• Palinko
    Őszintén ne emlékszek már részleteibe, hogy mesélte el a történetet, Ha esetleg tudja valaki az első szezonból melyik részben volt megnézem, kielemezzük. de nem hiszem, hogy többre értékelném egy kis hiúságból való csúsztatásnál az egészet... nem változna sok minden bennem. meg már eléggé mindegy is nem? halott, nem szurkolhatunk neki, nem utálhatjuk stb, története véget ért számunkra :)
  • sata75
    arról nem is beszélve, hogy a nézők többségének, nyilván azoknak akik nem olvasták könyvet, fingja nincs mi az a tower of joy, meg, hogy mi történt ott. így csak nézték a jelenetet és azon röhögtek, hogy ki ez a gyerek? Barney Stinson?
  • [NST]Cifu
    Dramaturgiai szempontból szerintem is visszás, hogy a Tower of Joy részt nem vitték végig.
    Ugyanakkor ahogy már korábban is írták, ez egy iszonyú erős jelenet volt abból a szempontból, hogy az eddig erkölcsi tekintetben támadhatatlan Eddard Stark nimbuszát kikezdi, és kezdi árnyalni a róla alkotott képet...
  • Palinko
    nekem pont a visszaemlékezésen bukott el a rész, ha nem is megy el a végéig, legalább addig, hogy találgathatnánk, az új infó alapján. közben meg semmit nem kaptunk egy látványos, de üres jeleneten kívül. a többivel nem volt bajom, de pont a visszaemlékezésen állt vagy bukott ez a rész
    Utoljára szerkesztette: Palinko, 2016.05.10. 13:20:26
  • molnibalage83
    Szerintem olvasd el ezt. Ritkán írnak jót, de ez most az.
  • DantesHUN
    Mert nem nyitod ki a szemed...

De tessék: Jon és Rickon-Bolton részek + a visszaemlékezés jó volt.
  • molnibalage83
    Még soha nem látta leírva tőled azt, hogy mi tetszett...
  • DantesHUN
    Azért töltelék, mert nem vitte előre a történetet , se nem lett a karakter jobban elmélyítve. Ha nincs ez a jelenet, se lenne kevesebb. Ellenben más szálakra alig jut idő. Miközben ezt az évadot nem számítva két csonka évad alatt minden szálat el kéne varrni. így is lassan halad a dolog.

Nem mondtam , különben , hogy rossz a jelenet csak töltelék, és jobb lett volna mondjuk, a Királyvári részre több időt szánni. Vagy Jon szálára több időt szánni, vagy...és még lehetne mondani dolgokat.

Nos, mellesleg igen, itt a többség-tisztelet a kivételnek- fanboyként viselkedik. Minden jó, minden tetszik. Ha pedig valakinek valami nem tetszik, le kell ugatni. Oké, legyen, bocs, te nem ilyen vagy , én elhiszem, de baromira utálom ,hogy a többség ilyen, és állandóan ezt csinálja, hogy minden jelenetet szeretni kell, és minden jó , és nem lehet azt mondani ,hogy nem tetszett, mert ha valaki azt mondja, jön a leugatás meg a személyeskedő beszólogatások. Mindenhol ahol csak szóba kerül ez a sorozat ez megy.

Pedig, szerintem meg az lenne a rohadt unalmas, ha másból se állna a fórum ,hogy minden jó mindenkinek minden tetszik.
  • Mephike
    Otthon megkeresem majd azt a részt, amire gondolok. A tömör lényege az, hogy a sárkányok pusztulása is az ő döntésük volt. De itt most nem fogom tudni pontosan visszaadni azt, amit a könyv írt.
    De gondold végig, a mestereket egy helyen képzik, elvileg az urukhoz fűzi a hűség, valójában amit egy mester tud, azt tudja Óváros is.
  • DantesHUN
    Picsog . Aha. Még egy bunkó személyeskedő beszólás? Azért mert lemerem írni ha valami nem tetszett? Klassz, oké.
    Utoljára szerkesztette: DantesHUN, 2016.05.10. 12:05:24
  • molnibalage83
    A mesterek...?
  • Mephike
    Kisujj hiányával teljesen egyet kell értenem. Neki kellett volna ebben a 3 részben még ha nem is többet, egy-két percet kapnia.
    Félreértés ne essék, nem a szívem csücske a Sam-es rész, és én is meglettem volna nélküle, de mint írtam szerintem kell vele foglalkozni (2-3 perc 2-3 részenként), mert ha jól sejtem meghatározóvá fog válni a későbbiekben, hiszen rá vár a feladat, hogy olyan mesterré váljon, akinek a falon a megfelelő tanácsokkal kell ellátnia az őrség tagjait. Fog még kapni szerepet szerintem az idei évadban, mert Óváros a könyvben is fontos szerepet töltött be, hiszen ahogy azt a könyvben is írták a mesterek azok, akik valóban irányítják a világ sorsát, nem a királyok.
  • molnibalage83
    Dantes sajnos a legtöbb helyen csak "picsog". Hol ez nem tetszik neki, hol ez. A Sam-es rész nélkül tudtam volna én is élni, n+1-szer hallgatni azt, hogy "fontos vagy nekem" kicsit uncsi. Viszont a 3. részben kapott kb. 4 percet a két szereplő. Van rá esély, hogy kb. ennyi volt nekik az évad végéig...

Ehhez képest a legnagyobb szarkavaró Kisujj sem jelent meg sehol és sehol a tamtam... :)
  • Mephike
    Te megmondhatod, hogy neked nem tetszik valami, én meg ha nem értek egyet vele, akkor fanboy vagyok... Értem, nekem nincs több hozzáfűznivalóm.
    Az meg véletlenül se zavarjon, hogy ez amit Te írtál: "Mert csak mertemegmondod." visszafelé tökéletesen igaz. Töltelék, mert Te úgy döntöttél? Ne legyünk már álszentek, ez egy fórum, ahol Te is leírhatod, hogy mi a véleményed, én is leírhatom, de az ilyen fanboy dumát tartogasd máshova, mert totál hidegen hagy engem.
    Ha már hibát keresel, akkor a pl Jon-os részt kellett volna kiemelned, abból azt, hogy "lejárt a munkaidőm" sokkal jobban meg lehetett volna csinálni.
  • DantesHUN
    Sírna a fene ha Sam-et kihagynák. Ja, amúgy persze tévedés. Mert csak mertemegmondod. Csak fanboy-okkal ne kezdjen az ember...
  • Mephike
    Oks, és minek kellene vele történnie? Vagy ki kellene hagyni? Akkor meg azért sírnál itt.
    Nem töltelék, kétségtelenül nem izgalmas, kétségtelenül nem fontos, de KELL. Szóval az, hogy töltelék, az óriási tévedés részedről, nem több, csak tévedés.
  • DantesHUN
    Az se lenne különben baj, hogy húzzák az időt Királyvárban, csak lehetne ez kissé okosabban is felépítve. Nagyon leegyszerűsítve ez megy:
    -Csináljunk már valamit a Verebek ellen.
    -Csináljunk.

Majd nem történik semmi. Nem készítenek terveket, nem szervezkednek, semmi.

Majd a következő részben:
    -Csináljunk már valamit a Verebek ellen
    -Csináljunk

És ismét semmi.

Egy olyan jelenet sokkal jobb lett volna, ahol teszem azt, látjuk amint a Kistanács tagjai ötleteket vetnek fel, hogy lehetne a Verebekkel leszámolni. Mégha konrkét lépés nem is történik, legalább látnánk ,hogy beszélnek róla, ötleteket vetnek fel.
  • DantesHUN
    Azzal hogy hányt egy hajón építették a karakterét? Vagy azzal a nőjével való kapcsolatát építették? Az is ugyanolyan mint eddig. Töltelék jelenet volt semmi több. Nem volt rossz jelenet, csak töltelék.
  • DantesHUN
    Igen tudom. meg van. Épp azért kérdeztem, hogy hányan állnának majd Bolton mellé, a többi házból.

Királyvárban meg csak az időt húzzák a sorozat készítői. Értem én hogy egy szállnak az évadvégére kell nagyot szólnia. Minden sorozat így működik.
  • [NST]Cifu
    Vajon az északi házak közül hányan fordulnak Bolton ellen ha kiderül a legkisebb Stark-ot elfogta?

Az megvan, hogy a két legnagyobb ház, az Umber és a Karstark támogatja a Bolton-okat. Ramsay azzal, hogy nála van Rickon, máris rendelkezik egy igencsak értékes fogollyal...

Úfy értem ,majd akkor ha megjött Jon a felmentő sereggel.

Várj még azzal...

Dany...az lesz szerintem majd jól meggyőzi valahogy a lovasokat mégse zárják be hanem adjanak neki sereget. Csak ezt húzzák még vagy sok sok részen át

Nézd meg az előzetesét az S06E04-nek, szerinted Jorah-ék mi a francért caplatnak utána?

Törp uram...jó ez a szál, de már szeretném látni mit találnak ki a hárpiák ellen.

Pont most derült ki, hogy ki támogatja őket, és szembesült Tyrion azzal, hogy eléggé egyesélyesnek néz ki a helyzet, hiszen a három másik rabszolgatartó város erőforrásaival szemben maximum a 2 sárkányt tudja felmutatni.
    Az is érdekes, hogy szóba került, hogy üzenni akar nekik...

Királyvár. Na ezt már nagyon unom.

Pedig nem kéne. Kiderült, hogy a kistanács meglehetősen kellemetlen felállásban van. Kevan Lannister a király segítője, és bár ezt nem emelték ki, de neki is hatása van a királyra. Ne feledjük, hogy a Lannister és a Tyrell ház jelenlegi vezetői ülnek az asztal túloldalán, akikkel szemben Cersei és Jamie (meg Qyburn) együtt sem rendelkezik elég erőforrással - pont ezért kulcsfontosságú Cersei és Jamie számára Tommen támogatásának megszerzése.

Tommen...hű aki egy résszel ezelőtt de kemény akart lenni...eh. Erélytelen, töketlen, nem királynak való.

Pompás, és mi a Lannister és Tyrell ház, illetve a Boltonok esélye? Tommen. Igen, a Baratheon ház (elviekben) kihalt rajta kívül, a könyvben Stannis úgy rendelkezett, hogy Justin a Braavos-ban felbérelt hadsereg élén lányát, Shireen-t helyezze a vastrónusra. Csakhogy a sorozatban Shireen már halott... Innen kezdve a trónviszály veszélye fenyegeti őket, ami figyelembe véve, hogy a Lannister-ek kasszája üres, nem egy életbiztosítás.

Hozzá kell tenni, hogy a regényben van még egy élő Targaryen fiú...

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.05.10. 10:29:57
  • Mephike
    Nézzük meg már ezt a Sam kérdést. Mit vártok tőle? Lángoló kardot ránt elő és nekirohan a Másoknak, közben szaltózik és cigánykerekezik, és a legvégén egy tűzlabdával felrobbantja a csúnya bácsikat, hogy ezek után leszúrja a még be sem mutatott főgonoszt?
    Sam fontos szereplő, és lesz még feladata, de időnként meg kell mutatni, hogy mi van vele. Próbál valami családszerűséget összehozni, hánykódik a tengeren, hogy eljusson óvárosba. Majd ott ki fog bontakozni az ő karaktere is.
    De ha ezeket nem mutatnák, hanem csak váltanának, hogy odaért, akkor itt meg az menne, hogy: "Mi van, ez tud teleportálni? Hogy tett meg ekkora távot, nem is láttuk, hogy utazna!" stb, stb.
    Fogadjuk el, hogy nem létezik olyan ember (főleg nem olyan, aki minden évadban szerepel), akinek mindig minden pillanata izgalmas. De ahhoz, hogy maradandó nyomot hagyjon bennünk, építeni kell ezeket a karaktereket, és ez nem mindig csak öléssel, és akcióval valósul meg, hanem néha "unalmasabb" részekkel. (Számotokra unalmas részekkel.)
  • Prof William
    Ami a második részből kimaradt. :)

• DantesHUN
    Nem volt rossz rész, úgy alapvetően, de az a baj ,hogy nem sokban haladt előre a történet. Olyan töltelék.

Daredevil lát. Juhé. Rickon fogságban, na ez érdekes. Vajon az északi házak közül hányan fordulnak Bolton ellen ha kiderül a legkisebb Stark-ot elfogta? Úfy értem ,majd akkor ha megjött Jon a felmentő sereggel.
    Oké ő feltámadt, lemondott

Sam része...áh.

Dany...az lesz szerintem majd jól meggyőzi valahogy a lovasokat mégse zárják be hanem adjanak neki sereget. Csak ezt húzzák még vagy sok sok részen át

Törp uram...jó ez a szál, de már szeretném látni mit találnak ki a hárpiák ellen.

Királyvár. Na ezt már nagyon unom. És megint egy lépéssel se kerültünk közelebb a megoldáshoz. Tommen...hű aki egy résszel ezelőtt de kemény akart lenni...eh. Erélytelen, töketlen, nem királynak való. Ezt is meddig húzzák még, mire leszámolnak ezekkel a idióta verebekkelK Tipp: évad vége.

• Prof William
    Hát igen... Anno a Spartacus 3+1 évada után ha más filmbn/sorozatban láttam kardharcot az valahogy már nem ütötte meg a mércét. :)

Itt meg folyamatosan emelik az ingerküszöböt.

Ha most Jamie és a Főveréb közösen megrakta volna Cerseit a saját halott lányuk ravatalán, az is max egy unott sóhajt váltott volna ki a nézőkből. :)