19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• szabii98

Kiküldték a fehér hollót. Winter is here:)
  • Pares
    Melyik?
  • Palinko
    csak kielemeztem a jeleneteket az én szemszögemből sztem 8/10 volt olyan rész az évadban ami nagyobb hatással volt rám.
  • Pares
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Fölösleges volt ennyit írnod, mert nincs igazad. Ez a rész tökéletes volt.
  • BreakDown89
    Lényegében egyről beszélünk akkor mi, és egyre is gondolunk, csak te is más miatt véled annak, aki és én is más miatt. :) A posztolt képed is beugrott egyébként, amikor előszőr láttam a mostani csatát (mert hogy muszály volt mégegyszer megnéznem egy kicsit később).
  • Pares
    Ez igaz, de akkor inkább már egy másik jelenethez van köze, mintsem az Azor Ahai teóriához:

Az Azor Ahai próféciához nincs sok köze annak, hogy a Fény Ura hány embert hoz vissza a halálból. Gondolom akiket visszahoz, azokkal van valami terve, Dondarrionnak és a Vérebnek is úgy néz ki szerepe lesz a mások elleni harcban.
    A prófécia úgy szól, hogy Azor Ahai a Fény Ura bajnokaként fog újjászületni. Egy _harcosról_ szól, aki a mások ellen fog harcolni, és vagy diadalmaskodik, vagy vele együtt pusztul a világ. Na most igaz, hogy Daenerys is kvázi a tűzben született újjá (mondhatni, hogy nem is egyszer), de ő nem a halálból jött vissza, és az ő tüzes jeleneteihez a Fény Ura semmilyen módon nem volt hozzá kapcsolva.
    Annak ellenére, hogy Essosban őt tartják az Azor Ahainak szerintem csak a Targaryen-féle tűzállóság mutálódott benne extrém mértékig. A másokhoz se volt eddig semmi köze, még kardot sem fogott szerintem soha. Ahogy Dario is mondta, ő egy hódító. Akár hogy is nézem, ez a prófécia eddig Jon-ra illik legjobban. Egyébként meg Azor Ahai sem egyedül harcolt...
  • Palinko
    Dany megint mint a 12 éves, pusztítsuk el a városaikat, meg mindenkit :D Tyrionnak már rá kellett szólnia :D
    aztán ez a sok diplomáciai tárgyalás, sztem gáz már, hogy ennyire kiállnak egymással szembe, régen tuti kihasználták volna, egy számszeríjász itt vagy ott, egy lándzsás a jó pillanatban és vége :D bár futárral küldözgetve nem lenne túl látványos.

Sansa persze bele akar pofázni az egészbe, hadi tapasztalata 0, de őt "megkínozta" a Bolton ő aztán tud mindent róla :DDD (azért teszem idézőjelbe mert Grejoyhoz meg a többihez képest a kínzás se volt olyan durva). aztán bevallja hogy nem tudja mit csináljon nem ért a csatákhoz, csak csináljon valamit :D tipikus női hozzáállás :D persze utolsó pillanatban se vallja be Kisujj ajánlatát, kíváncsi vagyok mi lesz mikor kiderül, azért is kijárna a tockos neki.

Rickon, rohadtul sejthető volt, hogy mi lesz a vége, mikor Jon megindult érte. hogy majd a karjában hal meg klisé. viszont elég hülye volt, hogy ne ugrott néha átlósakat, hátha elvéti (bár igaz nem lehet tudni, így is elég bénán lőtt), viszont az ultra gáz, hogy odaért meg le is hagyta már a kifeszített X-eket, az mögött simán fedezéket talál és megvár egy pajzsot amit Jon elvitt volna neki, vagy inkább mással... na hagyjuk inkább. Jon a szerencsés, hogy nem lövette le magát. aztán azzal az egyedüli rohammal, áh. mondjuk látványosnak látványos volt, de akkor is Bolton viselkedett reálisabban.

aztán a csatában jól látszik hogy mi a különbség Ramsey meg tengerjáró között... mikor az egyik lövetett a másik nem. bár ezzel Jonék jártak jobban sztem. aztán ahogy Jon lekapta karddal a lovast, elég rajzfilm volt már. de megint csak nem fikázom túl mert látványosnak látványos és ez még mindig egy szórakoztató sorozat nem dokumentum sorozat.

aztán ahogy Ramsey elindítja a második hullámot, reálisabb lett volna azt mondani, hogy kapd be Ramsey, mi nem megyünk be hogy ránk is nyilaztass aztán... aztán jön a taktika ami minden sikeres ókori hadseregnek bevált rómától a makedónokig. itt is volt nagy meglepetés, de aztán a másik oldalon is, nem óriások ellen használták eddig :) nem tudom miért nem csapták le a dárdák hegyét ha már úgyis annyira közel mentek.

hogy majdnem agyontapossa saját serege jó volt, de kínosan hosszú volt a sok szar villódzással inkább zavaró már mint jó. magasabb felvételekkel is el lehetett volna húzni az időt, bizonyítva a csata reménytelenségét. és nem bírták ki hogy ne menjenek teljesen klisébe :D ezzel Sansát "okosnak" beállítva :D túl nagy volt a kísértés, erre mintsem hogy kreatívabban oldják meg :D

amikor betörtek a várba mekkora marhaság hogy engedték Ramsayt lőni, akármilyen párharc stb ennek a mesének már vége... egy hogy fáradt Jon, másik hogy távolsági fegyvere van ennek a bunkának, csak úgy megy bele mindig ha 2-3 szoros előnye van :D le kellett volna lőni mint a kutyát, jól van mondhatni ki lettek szolgálva a nézők.

jó rész volt, összességében megható, jó volt látni a farkasos lobogót a váron stb. elég sokat kritizáltam, de a "minél epikusabb" kényszer miatt lett ilyen amilyen, nem hibáztatom őket. az is jót tett, hogy most nem ment végig a sok szálon hanem kettőn, de ott rendesen.

• BreakDown89
    Ez egy kicsit a "félhomályban, így csinál ha balra néz <balra fordítom a fejem>" helyzethez hasonlít. Amúgy tényleg hasonló a mozgása és a haja is, de én sem hinném hogy ő lenne az. Azt a szálat elvágták/lezárták tavaly.
    Utoljára szerkesztette: BreakDown89, 2016.06.20. 11:38:37
  • Pares
    Ugyan már. Biztosan nem ő az, Briennenek semmi oka nincs rá, hogy hazudjon Stannis haláláról. Amúgy is valószínűleg halálos volt a sebe.
  • BreakDown89
    Beric Dondarrion is ténylegesen újjászületett - ráadásul többször is, mint Jon -, mégsem hinném hogy ő lenne a megjövendölt herceg. Szerintem önmagában az kevés a beigazolódáshoz, hogy újjászület valaki. Nyílván valamilyen okból kap "engedélyt" a személy a visszatérésre, de ez egymaga engem még nem győz meg.
  • DantszEE
    0:31-nél ki az, akit háttal látunk sétálni?
    Én totál látom.
    A fejforma, a haj, a járás...
  • Pares
    Az már megtörtént, amikor ténylegesen újjászületett.

Amúgy a mereeni rész is nagyszerű volt, csak hát a winterfelli csatához nem sok mindent lehet hasonlítani.

Eszméletlen, hogy milyen jól nézett ki az egész epizód. Főleg így a 8. epizód közepes minőségéhez képest (lehet, hogy szándékos volt?)...
  • BreakDown89
    Amikor Jon nagy nehezen kimászott a tömeg lába alól és levegőhöz jutott, azért az elég erősen Azor Ahai újjászületése szagú volt, nem? Nekem valahogy egyből ez ugrott be róla. Csak én vagyok ezzel így?
  • Caliph
    Greyjoyek befutottak,kisujj az utolsó pillanatban ért oda ahogy várható volt. Viszont a sárik tanulhatnának egy kis harcot,az hogy egy helyben lebeg a célpont felett elég könnyű célpontot ad :D
  • Pares
    Szavakat nem találok rá, hogy ez milyen brutálisan jó rész volt... Az egyik, ha nem a legjobb GoT epizód.

Az a mészárlás meg azok a hullahegyek, uramatyám... Legendákba illő csata volt. Ramsay meg kiéheztette a saját kutyáit, hogy aztán megegyék őt. Egyszerűen zseniális.

10/10
  • szabii98
    Ez az epizód baromi jól lett felvéve...eszméletlen jól nézett ki.

Hogy Kisujj most mit fog kérni, és mit jelent ez az átváltozás Sansában és Jonban azt majd meglátjuk...most már jöhetne Lyanna és Rhaegar...
  • Palinko
    valamit olvastam ncoreon hogy megint az 5. részt adták le hbo-n :D bár lehet rosszkor, rossz streamet néztek vagy nem tudom, de többen is sírtak.
  • Jim Morrison
    itt már hajnalban fent szokott lenni

közben látom, hogy írtak facebookra:
    Tisztelt HBO- és HBO GO-előfizetők!
    A Trónok harca VI/9. része technikai probléma miatt egyelőre nem került fel az HBO GO kínálatába. A hiba elhárításán jelenleg is nagy erőkkel dolgozunk, a mai nap folyamán elérhető lesz az epizód a videótárunkban. A kellemetlenségért szíves elnézésüket kérjük. (A televíziós adást ez a gond nem befolyásolja.)

Utoljára szerkesztette: Jim Morrison, 2016.06.20. 10:01:47
  • benőmenő
    Bithumenen és Ncore-on már rég fent van. :D
  • Jim Morrison
    Mi a tökért nincs fent hbogo n a kilencedik rész?
  • Ainz
    80%-ban bejött.. a többi marad a 10. részre.

10. rész előzetes!

10. rész SPOILER
    NE NÉZD MEG[spoiler]TE TUDOD!!![spoiler]Előzetesbe freyek :D Arya frey kill confirmed :D
    [/spoiler][/spoiler]
  • Ainz
    Nyugi :D Erre én is az vagyok. Bár én már régebbi spoilereket is olvastam tőle.. és azok bejöttek.
  • Terawatt
    Szarazegész, ezek után már felesleges theorycraftolni Arra leszek kíváncsi, hogy a bazinagyspoiler amit itt egyesek megszellőztettek a kövi két részre mennyi jön be.
    Utoljára szerkesztette: Terawatt, 2016.06.19. 23:03:17
  • Palinko
    Khal Drogonál sorsszerű volt azért.
  • Prof William
    Pont ez az!

Khal Dorgo a kigyúrt életerős törzsfő, egy ennél nagyságrendekkel kisebb vágásba belehalt.

Ami teljesen reális ebben a világban. Ezért nem stimmelt annyira Arya "felgyógyulása" hiába itatott vele mákteát a csaj. Vagy legalább lett volna egy"egy héttel később" felirat.
  • Palinko
    nézd meg a Billions-t is, senki sem beszél róla de egész jó.
  • molnibalage83
    És azon kevés film, ahol a magyar szinkron majdnem minden színésznél csak emelte a szintet. A The Pacific szintkronja meg egy rakás szar volt.
  • trident
    Nem is gondolom, hogy belelátok, el is fogadom azt amit írtál. Nekem addig jó (de úgy látom ez trend lett), amíg a sok szemét közzé becsúszik, egy egy Band of Brothers, Lost, Mr Robot, game of thrones (sense 8-ból pár részt láttam, a twin peaks meg remélem jön). :)

Számomra meggyőző a látványvilág és szerintem a kosztümök meg kurva jók, bár a cgi nekem suta néha.
  • gombabácsi
    ja akik ilyen képeket csinálnak, fogalmuk sincs hogy megy egy ilyen filmgyártás a valóságban :D

sőt, megkockáztatnék olyan kijelentést is hogy nem feltétlen akkora anyagi siker ez a tulajoknak, mint ahogy ezt hisszük mi, meg ahogy ezt sugallják/kommunikálják...
    de ez is marketing módszer (hazugság): a legtöbb ember sokszor azért figyel fel valamire mert azt mondják róla hogy "na ez a giga siker" meg "mindenki ezt nézi" (azaz te hülye vagy ha nem nézed), meg "hatalmas anyagi siker" (azaz ha téged nem érdekel egy hatalmas anyagi siker akkor hülye vagy... stb stb
  • Terawatt
    Ha minden a könyv szerint lenne akkor ovis hadsereg lenne a szereplőgárda. (amúgy #hozzászólásszám pl.: #13184 -el tudsz utalni egy korábbi üzenetre. )
    Utoljára szerkesztette: Terawatt, 2016.06.19. 12:40:09
  • trident
    Gombabácsi üzenetére reagálva hoztam fel példának, hogy azért mert piacra szánt profittermelő termékről van szó, nem kell, hogy látványban, történetben elmenjen a gagyiba.

Mindhárom példa -szerintem- nagy költségvetésű volt és az első kettő látványban, kidolgozásban nem lett lebutítva, sőt komoly, morális témákat vettek elő benne... A lost látvány / háttér kidolgozottságára sem lehet panasz (igen, ott valami csúnyán eltört a történetben, de lehet nem is ennyi évadot, nem is ilyen befejezést akartak, pontosabban lehet nem is tudták mit akarnak)

A lényeg: gombabácsinak igaza van, lehet kevesebb statiszta van a GOT-ban mint hbo pénzügyi szakember, akinek az a dolga, hogy paraméterezzen egy terméket minél kisebb befektetéssel, én meg azt mondom, hogy ezek a tények mellett rendszeresen bukkannak fel azok a sorozatok, amik szólnak akkorát, hogy nem szabad gondot okozni, hogy egy cgi sárkány vagy Wun Wun 10 vagy 15 másodpercre tűnik fel, netán nem kell kiherélni a szöveget, hogy egyenlő legyen egy 13 éves szókincsével. Lásd lenti példák vagy True detective, de ha csak a sztorit nézem talán ilyen a Mr Robot akár. És a GOT is legyen ilyen, mert minden lehetősége is meg van rá, ebből következik, hogy például silány az Arya vs. Lelenc befejezés, nem szabad komolytalanná váljon a történet (például ne történhessen majd az, hogy hipi-hopi Theon és Yara a fél ismert világot átutazza fél epizód alatt vagy csúnya lenne ha egy rész múlva felépül ezer hajója Euronnak)

Ne az én vagy a Te ízlésedet szolgálják ki, hanem adaptálják képernyőre a Trónok harcát! :)

Gombabácsi mellett is azért komoly tények szólnak. Tény, hogy nem lehet mindent megvalósítani, de azért első link és jöhet a második link.

Ugyanakkor a sorozat készítőit, háttérembereit sem fikáznám, csak néhány kép, hogy mennyire aprólékosak a kosztümök.

Holnap holnap.
  • Stockbauer33 #13183
  • szabii98
    Így igaz, ráadásul az nálunk nem is lehet annyira népszerű, mint Amerikában.. mi sehogy nem kötődünk a Csendes-óceáni hadszíntérhez, az amerikaiak pedig ott vívták a háború nagyobb részét. A Band of Brothers viszont olyan magas szintre helyezte azt a lécet, hogy azt semmi nem tudja hozni.

• [NST]Cifu
    A probléma, hogy 3 teljesen eltérő sorozatkoncepciót hozol fel.

1.: BoB / Pacific: eleve 10 részes minisorozatnak készült, előre megírt, pontosabban a történelmi tények alapján kidolgozott forgatókönyvekkel.
    2.: GoT: Egy még most is futó novellasorozatra építkezik, alapból kidolgozott háttérrel, rendesen megírt karakterekkel.
    3.: Lost: Egy menet közben formálódó, előre nem rendesen kidolgozott koncepció, nem volt előre megírva minden karakter mélységében, illetve menet közben változtattak rajtuk.
  • trident
    Hm... Igaz, nem dobott akkorát mint a BOB (az egyszerűen zseniális, és igazad van, olyan szinten egyben volt minden, hogy az volt amit mondtál). A pacificot azért hoztam fel, hogy az eredeti kérdésre hozzak példát: nyílván ott is a költségvetés szoros volt és hasznot kellett termeljen, mégis egy abszolút hihető, látványos világot hoztak létre.

A Band of brothers egyszerűen kenterbe veri a legtöbb háborús filmet, ez nem kérdés.
    (A The Pacific tetszett, viszont nem partiképes a Bob-bal. A Red thin line és a Levelek Iwo Jimáról című filmekkel meg nem versenyeztetném, mert más a hangulata nekem)

De tényleg az eredeti kérdésre visszatérve, igenis, a GOT olyan alap, amire lehet szilárdan építkezni és persze, akik a mehet / nem mehet gombot nyomják, nekik a legfontosabb a nézettség = reklámidő vagy kábelcsatorna előfizetések száma (hbo), de ez akkor sem mentség, hogy összebasszanak valamit. :D
    Ráadásul, a got-nak van egy alaphangja, hangulata, ha kiherélik a történetet, bepuhítják, akkor csak a sorozat nézőit koptatják, ami nézettség csökkenéshez vezet.

Rosszul emlékszem, hogy a Lost-nál volt ilyen tán az 5. évadnál? Látszódott, hogy volt egy koncepciózavar, túl erősen rámentek az unalmas, ismétlődő drámára és a nézők nem az eredeti hangulatot kapták (nagy csavarok, rejtélyek).

Nem fogom tovább forszírozni, de a kiindulópont megértéséhez nézettségi adatok:
    "Game of Thrones – 1×01: 2,220M; 18-49: 0.9
    Game of Thrones – 2×01: 3.858M; 18-49: 2.0
    Game of Thrones – 3×01: 4,366M; 18-49: 2.4
    Game of Thrones – 4×01: 6,635M; 18-49: 3.6
    Game of Thrones – 5×01: 7,997M; 18-49: 4.2
    Game of Thrones – 6×01: 7,944M; 18-49: 4.0"

Másik forrás: Top 100 cable shows among adults 18-49 for Sunday, June 12, 2016
    Egyszerűen annyian nézik, mint három következő legjobbat. :D

Nem akarok én azon vitázni, hogy csörtéznek az írok és a producerek, de ha már megtaláltam, bemásoltam. Ha a nézettséget veszem alapul, akkor nem lenne szabad olyan szorosnak lenni a költségvetésnek, hogy le kelljen butítani valamit.
  • Palinko
    sztem bőven nézhető a pacific is, csak nem 9,5 mint a BoB hanem 6-7. de hát más meg alapból csak 6-7-et tud :D igazából a pacific legnagyobb baja, hogy előtte sikerült egy jóval nagyobbat gurítani és mindenki másképp állt hozzá.
  • molnibalage83
    A BB minden idők legjobb háborús filmje/sorozata. A Pacific amekkora hypot kapott, akkor fos volt. A Peleilus első rész után én feladtam addig is szenvedés volt nézi. A BoB gárdából álmomból felrázva 20+ embert felsorolok. A Pacific 3 főszereplő nevéből egyét tudtam megjegyezni az 5. részig. Totálisan jellegtelen volt az egész. A film legnagyobb erénye az intrója volt...
  • trident
    Persze, nyílván minden epizód meg van tervezve pénzügyileg is, gondolom a nagyszámú statiszta plusz a cgi viszi a pénzt.

Azért akármelyik Arya-s teóriát csinálták volna meg, vagy azokat amit itt leírtak ahhoz nem kellett volna semmi különös. Biztos ez megy a háttérben, egyszerűen ez lapos, silány volt.

Még kontráznék annyit, hogy emlékezz vissza a Band of brothersre vagy a Pacificra. Biztos nagy kiadás volt, de a készítők beírták magukat a nagy könyvbe és az HBO is. A GOT már messze megugrotta a nézettségben azt a lécet, hogy a már megszokott látványt (is) produkálhassa és olyan írók legyenek mögötte akik színvonalasak.

Kétségtelen, hogy a "történeti színvonal" (érdekes történet, csavarok, elgondolkodtató, emberi drámák, jellemfejlődés, stb) durván hanyatlik de számomra furcsán pont egy-egy sorozatban tud megjelenni, a legjobb példa nekem a true detective első évada volt.
    Szóval egy jó történettel és jó színészekkel le lehet mosni mindent, ha mögé rakják a jó képet, vágást, látványt akkor maga mögé tudja utasítani a "nagy" filmeket a befektetők meg aranyáron adhatják el a reklámperceket, a csatorna meg egekig magasztalhatja magát, ami megint a reklámperc árak felveréséhez vezet.

De alapjában nem vitatkoznék veled, mert alapjaiban igazad van, én néző vagyok, biztos több tucat elemző és projekt menedzser dolgozik azon, hogy mit kell csinálni, mi-mikor-hogyan menjen, mivel legyen etetve a célcsoport. Ennek a finomechanikai csodának a szintézise például demcsák, kárász, tények, jóbarátok köz, hála nekik nem kapcsolom be a tévét. :D

Majd hétfőn meglássuk! :)

• gombabácsi
    Megjegyezném, kicsit meg kéne értenetek a filmeseket is.

Tuti biztos, hogy hatalmas harc megy a befektetőkkel, tulajdonosokkal. Mi azt látjuk, hogy ez egy igényes, komoly sorozat. De ne higgyétek hogy a háttérben a nagy egyetértés meg vállveregetés megy az alkotók és a befektetők/tulajdonosok között. Ami a valószínű, hogy az alkotók marha nagy küzdelmet folytatnak, mert ők tudják hogy mitől lesz igényes és komoly a cucc (és jelen esetben sikeres is). A befektetők meg tuti hogy totálisan elgagyisítanák az egészet, hogy még több bevétel legyen.
    Most biztos valaki azt mondja, hogy ááá de hát látják a befektetők is hogy az igényességtől sikeres, attól, hogy JÓ. A francokat...

Aki dolgozott már hasonló iparágakban, az tudja miről beszélek.

Szerk: Ezt a film bénábban sikerült dolgai miatt írtam, az alkotók védelmében.
    Utoljára szerkesztette: gombabácsi, 2016.06.18. 16:49:59
  • Palinko
    ja sztem is béna volt, hogy a vágásnál is hátraugrott már, mégis simán elkapta :D tényleg úgy kellett volna, hogy vágás és rögtön ugrik. de akkor meg tudod mivel van baj? hogy a tanonc nem hitte volna, hogy "oké ennek annyi" hanem tudta volna biztosra hogy nem halt meg.