19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• DantesHUN
    Mágia?
  • Terawatt
    With her big cock
  • homeless
    Nem életszerű.
  • Tikal #13497
    Agyhullámokkal.
  • Caliph
    amúgy dany hogy kommunikálhat a sárkányokkal? mert azok rendre mindig akkor jönnek amikor kell,aréna jelenet,meg most a tárgyalásos rész.
    persze volt amikor leszarta danyt és otthagyta a dothrakiaknak :D bár ott is inkább dany császkált el a fészektől :D
    Utoljára szerkesztette: Caliph, 2016.06.22. 15:41:28
  • Nirz
    :DDDD
  • Sippie
    lol :D
  • Tikal #13493
    The Verge kritika: Jon Snow sucks
  • Tikal #13492

és az utolsó néhány rész meg aztán tényleg nagyon elkeserítő volt...
    Utoljára szerkesztette: Tikal, 2016.06.22. 14:03:13
  • Zozo0122 #13491
    Na, megvan a megoldás a cikkcakkra, rájöttem: nem működik. Jack is ide-oda rángatta az üveget, de Ramsay túl jó íjász...kiszedi ő azt is, ami mozog. Kivéve, ha véd a plot armor, mert akkor 2 méterről nem tud lábon lőni, ha keményen nézve sétálsz felé :D

• Prof William
    Amúgy nem tudom fel tűnt-e de a csatában maga Ned Stark is tiszteletét tette.

Az ominózus jelenet. :) LINK
  • molnibalage83
    Kötöm az embet? Mekkora betűkkel íram, hogy [b][brutálnagy]DRAMATURGIALIAG ELFOGADOM/brutálnagy][/b], csak éppen ökörség?

Szerinted a régi időkben annyira hülyék voltak az emberek, hogy nem tudták, hogy cikk-cakkban futás esetén célzott lövést adott távolságon túl nem lehet leadni...?

Azt is leírtam, hogy az amit alternatívának hoztak, az simán jó lett volna. Abba is belefért volna, hogy Jon majdnem odaér és leteríti Rickont a lövés és mondjuk akár még Jon lovát is. Pontosan erről beszélek. Az igénytelen megoldásokról. És nem csak nekem tűnt fel.
    Mivel én nem vagyok (agyatlan) fan, ezért nekem az ilyen megoldások zavaróak. Az 1-3, de még a 4. évadban sem volt ezekből ilyen sok és nevetséges.
  • Mephike
    Szép próbálkozás, de én nem hoztam semmiféle haditechnikát, egyszerűen azt világítottam meg, hogy miért így döntött egy gyerek de megcáfolom neked a dárdavágós elméleted is, ha kell fizikával.
    De továbbra sem ezzel van a baj, hanem ahogy kötöd az ebet a karóhoz. Nekem aztán teljesen mindegy, hogy szerinted hány pontot kapott ez a rész, meg, hogy mi volt a hiba benne, az csak egy vélemény, egy a sok közül.
    Számomra egy fontos hiba volt, az a hasba szúrásos jelent, ez súlyos hiba volt, fantasy elemek ide, vagy oda. Ettől függetlenül, ahogy azt Te is írtad jó a sorozat, minden más csak elméleti eszmefuttatás. Kétlem, hogy ezért jó reggelezni kellene ;)
    (Saját vélemény, hogy egy olyan topicba ahol rajongok vannak el lehet mondani egyszer, hogy mi nem tetszik abban amivel foglalatoskodnak. Az értelmesebbje, meghallgat, és még lehet magában el is gondolkodik azon amit írtál. De ha kötöd az ebet a karóhoz és ezerszer leírod azt, amit már írtál, az egy idő után idegesítő lesz, és nem meglepő módon elhajtanak máshová. Ami legyünk őszinték teljesen normális reakció...)
    Részemről leírtam, hogy mi a helyzet ezzel a résszel, én el tudom fogadni, hogy valakinek ez nem 10/10 rész volt (nekem se az volt, de nem a futásos jelenet vagy a dárdás vagy netán az óriásos miatt). Peace.
  • BoneDragon
    Inkább őt teszem el láb alól, minthogy egy állatot bántsak.
  • Stockbauer33 #13486
  • molnibalage83
    Én meg leírtam, hogy dramaturgiailag elfogadom. Az összes fizikán alapuló érvelés ökörség volt az enyémet kivéve. A haditechnika fejlődése rá a bizonyíték, jó reggelt... Vagy esetleg íjászversenyeket is lehet nézegetni...

Az amit írsz egy normális forgatókönyv lett volna és láthattunk volna azt is, hogy milyen R. ,ha tönkreteszik a kis játékát. Ez fasza megoldás lett volna. Tökéletes. Ehelyett kaptuk ezt az óvodás szintű megoldást...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.06.22. 12:44:28
  • molnibalage83
    Ironizálás helyet figyelhetnél arra, amit írnak.
  • molnibalage83
    A sárkányok képesek leszállás nélkül átrepülni az óceánt?
  • molnibalage83
    Nem én hoztam fel a témát. Mondom, dramaturgiailag elfogadom. Viszont mikor valaki fiziával akar érvelni és ennyire béna, akkor inkább maradjon csendben...
  • DantesHUN
    Teszteljük le.
    Bezárjuk valamelyik cikk-cakk-ot pár hétre egy börtönbe, és kinyírjuk a háziállatát. Majd elengedjük egy csatatéren is nyilazunk rá. Ha cikk-cakkban fut, elismerjük hogy igaza van.
  • Mephike
    Leírtam, hogy SZERINTEM miért futott egyenesen, szerintem teljesen korrekt, olvass vissza és fogadd el ezt válasznak. Tedd túl magad a dolgon, mert értelmetlen szélmalomharcot vívsz.
    De egye fene, leírom mi történt volna, ha cikkcakkban fut, ahogy Te gondoltad:
    Ramsay kivezette Rickont a Bolton sereg elé. A srác remeget, és félt, a csatatér túloldalán meglátta féltestvére seregét, hetek óta először volt boldog.
    - Most pedig játszani fogunk, szeretsz játszani igaz? - kérdezte a fattyú. Most pedig fuss a testvéredhez, na menj, fuss, ez az egyetlen szabály. (Valami hasonló párbeszéd volt a futás előtt, nem tudom szó szerint idézni és a melóhelyen nem fogok filmet nézni :D)
    Rickon teljes erővel futott, hogy odaérjen Jon-hoz, aki lovon közelített felé, amikor elzúgott mellette az első nyílvessző.
    - Ez így nem lesz jó - gondolta - ki fog lőni ha továbbra is egyenesen futok, nincs más lehetőség, cikkcakkban kell futom, ahogy azt a fórumon is megírták, hiszen ott mindenki eszméletlen okos!
    Így is tett, véletlenszerűen irányt változtatott, gondosan figyelt arra, hogy ne legyen kiszámítható a mozgása, büszke volt magára, hogy ennyi terrorizálás és aljaskodás után is képes volt ilyen dolgokra figyelni, nem véletlen mondta az apja, hogy igazi Jedi lesz belőle egyszer...
    A rét túloldalán Ramsay meglátta, hogy Rickon változtatott a mozgásán és a szabályokon is, elővette a laptopját, lefuttatott pár számítást, és arra a következtetésre jutott, hogy így nem biztos, hogy ki tudja lőni a srácot. Hátrafordult a seregéhez és ezt mondta:
    - Okos ez a fiú, nagyon okos.... Íjászok, nyilat készítsd! Feszítsd! Tűűűűűz!
    A nyilak szálltak az égen, ellepték a fiú körül a mezőt, és kicsi testébe sorra vágtak bele a nyílvesszők.
    - Mekkora hülye vagyok, hogy azon agyalok, hogy miképpen akarok futni, közben pedig biztos volt a halálom, hiszen ezzel végkép eléri Ramsay, hogy a testvérem elveszítse a higgadtságát - ezek voltak az utolsó gondolatai.

Így jó? Remélem most már túl tudjátok tenni magatokat a történteken ;)
  • DantesHUN
    Az rég volt, és nyilván Kisújj hazudott Ceresei-nek. Mondjuk mindenkinek hazudik. De Sansa-t megölnie nem volna jó, hisz a Völgy lovagjai nem támogatnák, elvégre a Völgy ,,ura" a kiskölyök rokon. Inkább az lehet Északot is felhasználja a céljaihoz, hisz így Sansa az adósa. A Völgy őt segíti, két ház az ő pártján van ha kell. Ami nem rossz
  • Zozo0122 #13478
    Észak őrzője:

Északnak most nincs őrzője, a Bolton ház kihalt. Északnak a vastrón szempontjából kéne őrző, hogy védje a korona alárendeltségét, de az északiak ezt innentől kezdve oldalba szarják. Most az jön, hogy Sansa, ha akarja lehetne Észak Királynője (független királyságként, kit érdekel a vastrón), mert ő az egyenes ági örökös. Jon fattyú, ő nem lehet, legitimálni csak Sansa tudná, mint királynő, ha elfogadják őt. Sansa ellenben tudja, hogy Bran él...de egyelőre övé a hatalom az északiak jó része meg becsületes (volt anno). A Glovereknek kijár egy seggbekúrás azért.

Sansa technikailag most nem is házas. Tyrion a férje, de Tyriont minden jogától megfosztotta a vastrón, így gondolom a házasság is érvénytelen. A Bolton házasságba a vastrón nem egyezett bele - érvénytelen. Északon érvényes, mert északi esküvő volt Varsafa előtt, de Ramsay halott, így érvénytelen. Sansa azt csinál amit akar, ha elég erős hozzá, de...

Kisujj. Ő az igazi zseni. Kimentette Sansát, aztán írhat Királyvárnak, hogy hello, kinyomtam Ramsayt, kérném az Észak Őrzője titulust, majd én elhozom a békét a Starkokkal, mellesleg Sansa fejét, ha kell. Vagy átveri mindkét felet ismét, ezt majd a többi északi ház hozzáállása és a királyvári történések után meglátjuk, de ő az igazi játékos, a többiek csak ugrálnak :D Tippre most hagyni fogja kibontakozni a balhét minden fronton, és türelmesen kivár, de ha lesz alkalma, akkor megvárja, amíg Sansa beházasodik valahova (újabb folyóvidéki szövetség?, esetleg Kisujj terve más és a Völgyből kap férjet? A kis nyomorult Robert Arryn? Vagy Kisujj maga veszi el, de akkor végleg oldalt választ és nincs több játék...) és akkor tesz el mindenkit láb alól. Majd meglátjuk, gyakorlatilag az lesz amit ő akar, neki van a legnagyobb serege Északon :D
  • Shiwo
    azért a fákat kerülgetik, nem ?

• Pares
    Az egész helyzeten az segítene, ha kitudódna, hogy Jon Stark és Targaryen is. Az biztos, hogy lesz még egy Tower of Joy-os jelenet (előzetesben volt belőle 2 másodperc), meg ugye ott van Howland Reed is, aki ugye Meera apja (feltéve hogy nem igaz a R+J=J+M elmélet).

Kisujj nem tudom mire játszik, de nézd meg a #13433 hsz.-ben linkelt videót, ott azt kéri Cerseitől, hogyha megöli Sansat-t, akkor nevezze ki őt az Észak Őrzőjévé. Persze Kisujj mind a két féllel játszadozik, szóval kitudja, hogy valójában mit tervez. Cersei és Királyvár meg mostanában sokkal elfoglaltabb más dolgokkal, és Cersei már messze nincs abban a pozícióban, hogy bárkinek is odaadja északot. Plusz Daenerys is bekopogtat náluk. Egyébként szerintem Dorne és a Tyrellek nem fognak nagy ellenállást tanúsítani Daeneryssel szemben, mindkét vidék ellenséges Királyvárral, Cerseiel és így Tommennel is. Szóval lehet, hogy még szövetségesei is lesznek a Targaryen inváziónak.
    Utoljára szerkesztette: Pares, 2016.06.22. 11:56:34
  • BoneDragon
    Itt még azt is jobban tudják, hogyan viselkedne egy óriás. Szerintem ott lett elb*szva ez a rész, hogy Ramsay nem adott Rickon kezébe papírt és tollat, hogy kiszámítsa a feléje érkező nyíl irányát és sebességét. Amúgy a hullahegyes az tényleg wtf volt, kicsit túlzásba estek.
  • homeless
    Wun jelenetei nekem is életszerűtlenek voltak, ugyanis a valóságban nincsenek óriások.
  • Count Adyn
    Hát technikailag Sansa Lady Bolton és Stark is egyben szal neki kéne lennie a górénak :D
  • DantesHUN
    Mondjuk ez még csak pletyka. De pl: ha dany királynő megjelenik, és Sansa és Jon hűséget fogad neki, akkor meg is lesz a legitimáció.

De azt is eltudom képzelni , bármi is lesz királyvárban Kisúj kitrükközni hogy elfogadják Sansa-ékat, bár...amíg Cersei él...bajos a dolog.
  • betyar40
    Azért azt enged meg nekünk hogy kritizáljunk mert a múltkori Arya hasbaszúrós jelenet utái feltámadása, egy ilyen rész ami tele van rosszabbnál rosszabb elgondolással, s most hagyjuk ezt a cikkcakkban futást hiszen ennél jóval szembetünőbb és bárgyúbb hiba a hullahegy!! egy nyílt csatamezőn illetve Wum jelenetei. Egyszerűen az elmúlt részekben annyi amatör s gyenge életszerűtlen megoldást láttunk hogy e mellett nem lehet elmenni.
  • Lópikula
    fejezd már be te szerencsétlen, van bőven kötél a boltban vegyél egyet magadnak
  • molnibalage83
    Egy gyors kérdésem lenne. Ugye neked nincs vadász ismerősöd? Mert a madarakat leszámíva egyetlen nagyvad sem cikázva menekül...

OFF
    Mondom, ha egy célpontnak a sebessége és iránya random változik, akkor nem irányított lőszerrel nemigen találod el. Szerinted miért van az, hogy a 20-40 mm-es légvédelmi gépágyúk hatásos lővtávolsága 2-4 km és nagyobb távolságnál már közelségi gyújtó kell? A ZSU-23-4 és Tungusknának vagy a német Gepárdnak miért van olyan iszonyatos tűzgyorsasága? Még nem manőverező cél ellen is a kilőtt lövedékek tized százaléka sem talál. Kettőt találtasz, hogy a légharc rakéta miért irányított.

Ha a nyílvesszi kilövése után csak egyet odébb lépsz, akkor nem talál el ha halálpontosan becélzott téged csak akkor, ha a szél éppen oda fújja, ahova te félreálltál.

A sok RPG és egyéb ökörségek úgy lárom, túl sok tévképzetet adnak. Az íjászversenyeket is állandó sebességű mozgócélra van lövés, mert a random mozgó célt nem lehet eltalálni, nem tudsz előretartást számolni. Ez rohadt egyszerű fizika. Sajnálatos, hogy ezt nem értik egyesek.

ON.
    Dramatugiailag elfogadom Rickon halálát, de a mögötte levő blőd indoklás egyszerűen röhejes...
  • Shiwo
    a könyvben 3 éves volt a legelején, de ott mindenki fiatalabb legalább 3-4 évvel.. viszont a könyvben szerintem nem telt el 6 év úgy, mint a valóságban a forgatásokkal... a gameofthrones.wikia.com -on 11-nek írják, szerintem többnek néz ki, bár nem véletlenül, a színészgyerek 15 lesz idén.. ezért írtam, hogy tizenegynéhány, filmes sztori szerint akörül kellene legyen..

Utoljára szerkesztette: Shiwo, 2016.06.22. 11:21:34
  • BoneDragon
    Könyvben hány éves volt Rickon? Egyik oldal szerint az első évadban 3 éves, szóval 10 se múlt el, de már cikkcakkban kellene futnia...
  • Prof William
    Igen Tommen legitimálhatja őket de egyrészt még gőze sincs arról, hogy mi van északon, másrészt jó eséllyel a következő részben Tomen + az egész Lannister királyi ház megy a levesbe.

De vajon mi jön utána? Interregnum? Vagy valaki gyorsan magához ragadja a hatalmat? Töviskirálynő + Margey + haverjaikból kinézek egy "ideiglenes" szakértői kormányt.
  • Shiwo
    Ramsay képzett vadász.. erdőben sebesen cikázó vadakhoz van szokva.. nem azért nem lőtte le elsőre, mert béna, mint Edmure Tully, hanem mert direkt játszott vele, mint cica az egérrel.. nyílt terepen Rickonnak akkor se lett volna esélye, ha cikk-cakkban fut.. Sansának teljesen igaza volt, hogy elkönyvelte halottnak.. és hát tizenegynéhány éves kölyök, az életéért menekül, majd biztos logikusan végiggondolja, hogy "bammeg ez lő rám, cikk-cakkban kisebb eséllyel talál el.."

voltak hülyeségek a részben, de ezt nem sorolnám közéjük..

(és ez nem a direkt trollkodóknak szól, hanem azoknak, akik tényleg komolyan gondolják..)
  • Ainz
    Így a 9. rész megnézése után kicsit változtak a dolgok!
    Csak azok nyissák ki, akik már elolvasták a régebben linkelt spoilert!!!!!

10. rész spoiler CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE!!!

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Szóval az általam készített és már linkelt spoilerek többsége bejött a 9. részben, a maradék majdnem 100% megvalósul a 10. részben. Igen ám, de van itt az alján egy Cersei teória, amit más írt le.. ezért is tettem külön, de ha megfigyeltétek a 9. részben Tyrion megemlíti királyvár teljes felégetését Daenerysnek, így ezek után én majdhogynem 100%-ra merek fogadni, hogy ez is benne lesz az évadzáróban.. Link a már említett spoilerhez: http://pastebin.com/56BL0QW0
  • Palinko
    Az észak őrzője aki elfoglalja Derest, meg elég vazallust gyűjt, ja és főleg él, ez jelenleg Jon és Sansa.

Sztem a lannistereknek már nincs elég serege észak ellen vonulni, ezért rájuk hagyják, bár Cersei szívesen látná Sansát holtan, de szerintem még ő sem gondolhatja komolyan, hogy Sansa ölte meg Joffreyt. ráadásul mintha már belenyugodott volna a jóslatba és a következő gyereke elvesztését mintha könnyebben viselte volna. bár belül biztosan fortyog, nem indultak hajók támadni...

Észak - Királypártiak háború nem lesz szerintem mert az északi sereg nagy része megsemmisült, a királypártiaknak sincs sok kedve, lannistereknek meg ereje ilyesmire. Szerintem egyelőre békés lesz a helyzet, meg Jon nem hülye, ő látta a másokat nem támadhat, még megvan az esélye, hogy mások kapják hátba... max beül a várba védekezni. az milyen epic lenne ha megtámadnák mégis a királypártiak és a mások kergetnék el a sereget :D na ilyen sem lesz valszeg, de sztem 2 nyomós érv miért nem fog támadni Jon.

A Martellek jó kérdés, ellenük sem indultak a hajók mint mondtam, egyszer csak betoppanhatnak, meg Dany is megérkezhet a teleportálós hajókkal, akkor meg a Lannisterek tényleg utolsó utáni gondja lesz a Starkok helyzete. nem tudjuk mi lesz Martelléknek elvileg előbb oda kéne érnie és lehet ostrom közben érkezik meg majd Dany is.
  • Sheltem
    Nagyon reméljük.
  • Lópikula
    Tomen? Tomennek annyi..