19495
A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
Pares #14621 Vagy nem. Ellaria és Olenna Dragonstoneban találkoztak először személyesen Daeneryssel, nem? Szerintem igen. Ott beszélték meg a haditervet először, hogy akkor mégis mi hogyan lesz. Szerintem nem olyan elvetemült dolog, hogy először személyesen találkozzanak azzal, akivel háborúba akarnak indulni, és személyesen beszélik meg a haditervet, amikor mindenki jelen van, nem csak Varys-on keresztül. -
ddany7 #14620 Illetve mióta túljutott a sorozat a könyveken, azóta a földrajz is háttérbe került. Youtube-n altshiftx tök jól elmagyarázza, hogy Dany taktikája miért teljesen butaság ha megnézzük a térképet, de hát ez van. videó
Utoljára szerkesztette: ddany7, 2017.07.29. 14:11:43 -
Pares #14619 Egyáltalán nem szar a minőség, csak kihagytak egy szerinted "kulcsfontosságú" jelenetet, amikor a Greyjoyok építik/lopják a hajóikat, amit az emberek többsége a többi eseményhez képest jelentéktelennek/szájbarágásnak tart, te meg ezért sírsz. -
suba53 #14618 Talán mert elfogytak a könyvek, így a készítők sem érzik úgy, hogy valamihez tartaniuk kellene magukat.
Martin mesternek meg valószínűleg ez nem olyan fontos, hogy beleszóljon. -
DantesHUN #14617 Nem mondtam hogy nézhetetlen, sőt épp az ellenkezőjét: hogy az epizód nagy része jó volt. de hát...tök mindegy. A szokásos elvakult rajongói nyáladzás. Baromira szomorú, hogy a minőség esése alig zavar valakit. Pár évaddal ezelőtt, ahogy már említettem Sattnis seregének újjászervezését, szépen bemutatták, levezették. Ezt a minőséget várnám el. Ha nem is mutatják be, több részen keresztül, legalább egyetlen jelenetben egy párbeszéddel adnának magyarázatot, hogy ne legyen ilyen suta ostobaság a történetszál. Mert elfogadom, hogy kevesebb epizód, nincs idő mindent bemutatni.
Megdöbbentő nekem, hogy a többség nem veszi észre, hogy korábban mennyivel minőségibb volt a történetszálak kidolgozása, logikusabb, értelmesebb, normálisan megírt, és nem kell azzal jönni minek fikázod ne nézzed ha szar. Nem azt mondtam, hogy szar, nem azt hogy nézhetetlen, csak hogy minőség esik. Nem mindenben, ez is igaz, de konkrétan ebben a történetszálban igen.
De aki ebből annyit fog fel, hogy : ,minek ha nézed ha szar mit fikázod folyton böböbö az egy ostoba elvakult nyáladzó rajongó.
-
Prof William #14616 Hogy telik az idő...
-
#14615 Jobb kérdés: Ki most maga Dorne vezére? -
Kissssss0 #14614 senki. -
#14613 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!az azért egy jó kérdés hogy most ki a dorni sereg vezére ? :) -
Pares #14612 "Most Euron: építettem egy óriás flottát olyan szigeten ahol alig laknak emberek és nincsenek fák."
Nem is értem, hogy a Greyjoyok korábban hogyan hoztak létre akkora hadiflottát. Biztos egész őserdőket irtottak ki a Vas-szigeteken. Ja nem.
#14496 #14497
"hogy korábban mennyivel jobban, értelmesebben kidolgoztak egy történetszálat. most meg hogy oldják meg."
Ja, tisztára nézhetetlen lett az egész...
"Na és és ezzel vége a Martell seregnek? Mind ott volt a hajókon? Most kiuralkodik akkor a sregek felett? Odahaza nem maradtak ? Mondjuk a hajókon nem is látszott egy dsorni katona sem. Szerintem ezzel le lettek nullázva, nehogymá Dany-nek ekkora túlereje legyen."
Nem nagyon érthetted, hogy mi történt, a Martell seregeknek semmi baja, ott vannak Dorne-ban. Azért indultak Yaráék Dorneba Ellariával a fedélzeten, hogy felpakolják a hadsereget a hajókra és kitegyék őket Királyvárnál.
-
DantesHUN #14611 Alapjában véve végülis teljesen jó volt a második rész. Tanácskozás, haditerv, Havas Jon és Észak. Még a sexjelenetre se mondom hogy feleslegs mint olvastam ilyen véleményeket. Jó a történetet nem vitte előbbre, és értelme se sok, de kell időnként a cicifaktor.
Haditanács, a számonkérés, az árulás kapcsán, Az öregasszony és Dany beszélgetése, Havas és az északi urak, ezek mind jó részek voltak, tetszettek
Na és Cersei kavarása-a dárdavető géptől eltekintve- hogyan akar új szövetségeseket szerezni, szintén egy értelmes jó történet szál. Van benne logika , értelem.
De akkor is, elég durva minőségromlást hoz a sorozat bizonyos dolgokban. Hasonlítsuk már össze a két szálat. Anno Stannis veresége után lett új serege., Láttuk hogy jut Davos arra hogy honnan lehet sereget szerezni, illetve ahhoz pénz, hogy mennek el Vasbankba, stb.
Most Euron: építettem egy óriás flottát olyan szigeten ahol alig laknak emberek és nincsenek fák.
De lehet erre más példát is hozni. Sandor sérülése, ami kezetetlenül elfertőződik legyengül. Hasbaszúrt Arya...felszakad a hasi sebe, de tova ugrál és semmi baja. Biztos lehetne más példákat is találni, de ezek igen szembeötlőek, hogy korábban mennyivel jobban, értelmesebben kidolgoztak egy történetszálat. most meg hogy oldják meg.
És ne mondjuk azt ,hogy nincs idő most már arra, hogy pl: a flotta építését mutassák mint anno Stannis szálában, hogy megy bankkölcsönért. Nincs idő? De ara van idő hogy a második részben ilyen sexjelenet legyen.. Amivel semmi gond nem volt, csak ne fogjuk az euron szál szar kidolgozását időhiányra.
Az sem mentség, hogy ez egy fantasy sorozat ne várjunk el ilyesmit. Ez olyan buta gondolat mint manapság a látványfilmeknél ,hogy ne várjuk el hogy értelmes forgatókönyv legyen, ne várjuk el hogy színészkedjenek benne, mert ez csak látványfilm. De igenis várjuk el! Legyünk igényesebbek. De nézői igényeknek ilyen húzásokkal is megfelel a sorozat.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Na és és ezzel vége a Martell seregnek? Mind ott volt a hajókon? Most kiuralkodik akkor a sregek felett? Odahaza nem maradtak ? Mondjuk a hajókon nem is látszott egy dsorni katona sem. Szerintem ezzel le lettek nullázva, nehogymá Dany-nek ekkora túlereje legyen.
Maga Euron karaktere meg...nos az a érzésem mint egy videójátékban, tehát fokról fokra nehezebb ellenfelek vannak
Első szint: Joffrey szadista kis taknyos, bár király de elég nyomi, nem túl okos,
Második szint Bolton fatyú. szadista, de mellette értelmes, jó harcos
Harmadik szint Euron: elmebeteg, és terminátor.
De nem mindegy? Úgyis a utolsó szint úgyis a jégzombik. -
#14610 Szerintem nem fagyott be a tenger, csak ködöt húztak rá. -
Renegade #14609 -
#14608 btw nagyon faszán megcsinálták a jelenetek közti váltást, vagy kétszer is sikerült epic átmenetet vágni, nem volt semmi:) -
Prof William #14607 A GOT wikipédián arra utalnak hogy a szupetél vagyis Long Night szinte minden nép kultúrájában megjelenik mint pl Essoson is. A nagy hideg, a zombik, a WW + hős aki legyőzte őket majdnem minden kontinensen benne van legősibb mesékben.
A Fellegvár Mestereinek egy része ezért meg van győződve róla, hogy Long Night nem csak egy legenda, hanem tényleg megtörtént. -
Pares #14606 Ebben az ok-okozati összefüggésben nem vagyok teljesen biztos. Rengeteg videót megnéztem már GoT őstörténelméről, de leginkább az jött le, hogy nagyon keveset tudni róla, és az is nagyon zavaros, amit tudunk... Ami engem legjobban izgatott, hogy szinte ugyan az, ami Westerosban történt, megtörtént Essos keleti részén is. Ott is ugyan úgy WW-hez hasonló démokokról meg egy megváltó szerű figuráról szólnak a történeket. Szóval ez is bonyolítja, hogy valójában mi és hogyan történt. Keleten egy jégfal helyett 5 hatalmas erődítmény és más természetes képződmények képeznek akadályt. Szóval nem elképzelhetetlen, hogy Westeros északi része és Essos keleti része valójában össze van kötve, és a WW-k nem csak Westerosban támadtak/támadnak, hanem Essosban. De kétlem, hogy a sorozatban erre kitérnének.
-
SzinesGeza #14605 Én beírtam valamit egy smiley-val de itt többen vérre menően próbálják magyarázni egy fantasy(!) világ vízrajzát. :) -
Pares #14604 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A Milankovics ciklusok az évszakok szélsőségességével/mérsékeltségével, vagyis az interglaciális és glaciális korszakok váltakozásával állnak kapcsolatban, az északi félteke viszont ettől függetlenül mindig jobban befagy, mint a déli. Itt egy jó videó a témában:
-
Prof William #14603 Elméletileg az időjárást White Walkerek cseszték el még nagyon-nagyon régen. Azóta megy ez a több éves tél - több éves nyár dolog.
Ha jól rémlik jó 8-10 ezer éve egyszer jött egy tél ami emberöltőkig tartott. A WW-k és a zombisereg le is rohanta az ismert világot. Csak az emberek összefogásával és auz Erdő Gyermekeinek a segítségével sikerült vissza zavarni őket északra.
Ezután épült a fal is viszont az időjárás akkor ált be ebbe a ciklusba. -
#14602 Ebben a Föld 23,5 fokos dőlése nem játszik szerepet? Mert nem azonosak a téli/nyári napsütétes időszakok azonos szélességi körön, de eltér ő féltekén..
-
Pares #14601 A sorozatban is többször meg volt említve, hogy nem közönséges jégfal... A tenger meg nem fagy be olyan könnyen, mint a szárazföld, pont ezért van az, hogy a jégkorszakban az északi félteke sokkal jobban befagy, mint a déli: az északi féltekén több a szárazföld, a déli féltekén több a víz (az Antarktiszt jóval több víz veszi körül, mint az Északi-sarkot)...
Utoljára szerkesztette: Pares, 2017.07.27. 12:16:40 -
#14600 sós víz, áramlatok, stb. semmi meglepő nincs abban, hogy a tenger nem fagy be azonnal 0 fok alatt. -
Pares #14599 Már pár nappal ezelőtt láttam erről elmélkedő videókat, de igazából ha jól megfigyeled az intrót, akkor amikor a fal felé tart a kamera, ugyan úgy nincs ott befagyva a tenger, csak akkor néz ki "befagyottnak", amikor elfelé megy a kamera, de ha megfigyeled, akkor a kép egész jobb felső sarka homályos, és minél jobban távolodik a kamera, annál jobban tisztul ki a homály, szóval szinte egész biztosan felhő akart az lenni.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
A fal felé tart a kamera:
A faltól távolodik a kamera, a pillanat közvetlen azelőtt, mielőtt elfordul a faltól:
Nincs ott jég, az intróban legalábbis. Ettől még simán megkerülhetik úgy a falat, hogy lefagyasztják a tengert. Lehet, hogy az intrót követő jelent pont azt mutatja, hogy a befagyott tengeren át vonulnak... -
Nyiri #14598 Északon vannak. A földön is van olyan hely északon hogy nyáron -10 van télen -50 -
SzinesGeza #14597 Azért olvadt el a jégfal is.
Ja, nem. -
Prof William #14596 Akkor tényleg nagyon megérte megépíteni és évszázadokon(ezredeken?) át őrizni a falat, hiszen ha itt a tél, akkor szabad az út. :)
Mellesleg évadról évadra egész szépen le lehet követni a folyamatot...
1. Évad
3. Évad
4. Évad
5. Évad
6. Évad
7. Évad
-
#14595 mert nem volt tél -
SzinesGeza #14594 Nekem az a fura, hogy eddig miért nem volt befagyva. :) -
#14593 Volt róla cikk valamelyik oldalon. Elvileg a Mások így kerülik meg a falat, a befagyott tengeren keresztül. -
Prof William #14592 Ezt csak most vettem észre... Befagyott a tenger...
Lehet hogy már nem is kell falat másznia a hózombiknak. -
Zozo0122 #14591 Igen. Az első évad néhány hét alatt lejátszódott, míg az utóbbi kettőben legalább egy-egy év eltelt. Most pedig újra be fog gyorsulni szerintem. -
Zozo0122 #14590 Semmi, marad Deresben, Havas nem viszi magával. Keveset fogjuk látni, kellett a pénz a nagy csatákra :D -
Zozo0122 #14589 Tud róluk, mert a könyvben a Hosszú Éjszaka alatt (a Mások legutóbbi eljövetele) legalább egy jégsárkányt bevetettek...illetve mivel valószínűleg maga is tud vargolni, rég láthatta, hogy él és virul három darab. Vagy egyszerűen csak érzi őket...de meglepődni tuti nem fog rajtuk.
Utoljára szerkesztette: Zozo0122, 2017.07.27. 02:10:44 -
Zozo0122 #14588 Igen, hamarosan felbukkan Királyvárban. -
#14587 Te meg azt nem érted meg huszadjára sem, hogy nincs időbélyegzó direkt. Lövésed sincs, hogy mekkora időeltéréssel mutat be dolgokat a sorozat. -
SzinesGeza #14586 Szerintem nincs itt szó teleportálásról, csak ez film ahol nincsenek részletezve olyan dolgok amiket könyvben egyébként simán magyaráznának. -
DantesHUN #14585 Viccen kívül , ezen meg se lepődnék ha pont ez lenne a vége. Teljesen belefér az eddigiekbe. -
DantesHUN #14584 Igen. Attól hogy fantasy is varázslat van benne meg sárkány, igenis lehet realitást elvárni. A Trónok harca világában nincs teleportáció ennek ellenére hipp-hopp kerülnek át egyik helyről a másikra.
Nicns olyan varázslat, hogy hajóflotta-teremtő mágia. Mégis a semmiből teremt elő egy hajóflotta.
Nincs olyan hogy mágikus gyógyír hasbaszúrtaknak, mégis szaladgál hasi szúrt sebbel.
Plusz ez a sorozat úgy indult, hogy reális ! fantasy.
Nos, lassan már Tolkien kimondottan mesének, egy mesterséges világ legendájának megírt sztorija is reálisabb lesz -
#14583 Nem ölték meg mikor Jon halott volt védte a testet de ott leszúrták? Valami ilyesmi rémlik lehet rosszul. -
#14582 én is hiányoltam amikor elindult Jon tudjukkihez :D