19495
A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
suba53 #14661 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Ahogy követi a kamera Jamie-t látszik hogy a Lannister katonák egy halom aranyrudakkal teli láda között számolják a zsákmányt. Szerintem van ott annyi, hogy a vasbank kamatostól megkapja a követelését. -
#14660 Kár matekozni, a tipikus tultápolt hős esete ez, akit valószerűtlen eseményekkel kell gyengiteni hogy legyen bármi tétje az egésznek meg egy kis feszültség:) -
#14659 Valahol van valami infó, hogy milyen nagyok most a seregek ?
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Csak mert a Lannistereknek van 10000 emberük.. ami elég lófasz.. nem is értem, hogy Égikert hadserege hova lett ? Oké hogy Sam apja átállt, de ott sem voltak a Lannisterek között a katonák..meg a Dorni sereg hol van ? Egyáltalán mekkorák ezek a seregek ?Mekkora egyáltalán Westeros egyesített serege ? Mekkora a mások serege ? Mert ott legalább 100 000 katonáról, de inkább többről beszélünk (elvileg). -
sempronius18 #14658 Égikert eleste az egyik valós hűbéri társadalomban is jó eséllyel megtörténő dolog az egész könyv/sorozat univerzumában, mondjuk szerintem nem volt szándékos.
A sorozatos Olenna 80+ éves öregasszony. Bármennyire tisztelik, de örököse már nincs említés szinten sem. Minek harcoljanak azért a hűbéresek, hogy az utolsó hónapjaira megadasson neki a bosszú, majd ott maradjanak hűbérúr nélkül a Lannisterek elleni háborúban legyengülve, miközben mondjuk a szomszéd nemes kimarad a háborúból, így sokkal erősebben indul harcba a megüresedett Dél őrzője címért...
Plusz tudva, hogy már elvesztette a jelentőségét feladták Kaszter-hegyet.
Ha olyan okos a vénasszony ő ajánlja fel Tarlynak, hogy mint legerősebb hűbérese megteszi örökösének, csak cserébe baxák meg a Lannistereket és 3. rész végén ő itat mérget a Királyölővel. -
DantesHUN #14657 Ebből az évadból erre mondanám hogy tényleg jól sikerült.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Volt vasbank. Végre, ismét valami abból ami régen megvolt a sorozatban, a realitás, a politika. Mert seregek nem semmiből lesznek. Pénz kell hozzá. A VCasbank meg behajtja az adóságait. De hogy fizeti vissza Cersei? Égikert elfoglalása után nyert zsákmánnyal? Erre tippelek.
Bran hazatért. Majdnem minden Stark megvan már és végre nem kell nézni a kóborlását. Sansa, fura mód értelmes volt. Elősször. Mint ey vezető.
Jon és Dany. oké kap sárkányüveget, de szerintem Jon most nem volt igaza. Minek makacskodni? Nem hajtok fejet. Meg őrült király lánya. Ha Jont az érdekli hogy megvédje népét, akkor kompromisszumokat kell kötni. Épp ez volt eddig is baj sok esemény okozója, a makacsság. A hülye döntések. Ned Stark. Aztán Robb akinek megmondták ne vegye el a idegen csajt, elvette. ne legyen már Jon is hülye. Kompromisszumok kellenek, ésszel. Dimplomácia. Nem hű hűt ez az északi nyakas makacsság.
Azért Dany is jól adta a fenhordom az orrom én vagyok a sok blablablabla akármi ura. Nem csoda ha ez nem jött be Havas uraságnak.
De tanácsadóik okosak. Davos, a törpe.
És aztán Kaster hegy bevétele. Egész eddig vigyorogtam, na. Ez az. A végén meg a pofára esés. Ahogy az évad előtt megmondtam, Dany akkora túlerőben van ,hogy elvileg sima ügy nyernie. Cersei kezében szinte semmi. Erre a harmadik epizódta igencsak lecsökkentek Dany esélyei. A flottájának annyi. Makulátlanok hiába foglalták el várat, megint jön euron és csoda flotta. Égikert elesett. Maradtak a sárkányok és még egyelőre érintetlen haderőként a nomádok. Dany azért kicsit kezd szarba kerülni. Cersei meg rohamost erősödik.
Közben meg jönnek a mások .
Nagyon remélem nem arra fut ki a dolog, hogy egyre szarabb helyzetbe hozzák Danyéket, míg végül vereség közelébe kerül az évad végére. Amikor majd persze jön egy csodálatos fordulat és mégis felül kerekedik. Nagyon klisésés történetírás lenne!
Sam és Jorah jelenete is tetszett, de hipp hopp megy vissza Dany-hez? Vajon ire fut majd ki ez a szál? És sam mit talál még a könyvekben? Valami még ebből is lesz.
-
ddany7 #14656 De hát ugye Melissandre is ott volt, ő csinálta végülis. Mondjuk ezt Jon lehet nem tudta
Utoljára szerkesztette: ddany7, 2017.07.31. 21:04:24 -
#14655 "Ha marad, akkor nehezen vették volna be még sárkányokkal is."
Harrenhal ? -
#14654 Már megint ezek az etikus hekkerek! -
#14653 A vár konkrétan Sasfészek mellett a második legerősebb vár Westeroson. Caseterly-hegy ráadásul konkrétan az egyedüli vár, amely ellen állt volna bármilyen sárkánytámadásnak is, ha anno nem akkora dick Loren király, hogy kivonul belőle megütközni a Targaryenekkel. Ha marad, akkor nehezen vették volna be még sárkányokkal is. -
#14652 BTW Ellopták az egész 7. évadot hackkerek... -
#14651 Ez a rész már kurva jó volt!!
Főleg a vége!
3. rész spoiler
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Jon titkolja, de Danynek az elszólásból már beindult a fantáziája.. ha meg összejönnek, akkor az ágyban úgy is látni fogja rajta a sebeket.. akkor meg Jon elmondja úgyis..Kíváncsi vagyok a Jon és Bran közti beszélgetésre is, ami várható 1-2 részen belül.. Plusz remélem az évad végére Cersei és Euron is eltűnik, mert már tényleg ideje lenne a Másokkal foglalkozni.
Egész évados LEAK SPOILER csak saját felelősségre (kérdés, ha olvastad)
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A leakből sok minden bejött, de vannak dolgok, amik nem... nagyon remélem, hogy a Night Kingnek nem úgy lesz a sárkánya ahogy a leakben van.. -
#14650 Daenerysnek már a mások létezését nehezen emésztette. Szerinted mit reagált volna, ha megmondja ezt is Jon? Mesemondót látna már csak benne, nem egy potenciális szövetségest.
Utoljára szerkesztette: Nohab, 2017.07.31. 19:24:30 -
#14649 főleg hogy Oberynnek ugye 8 lánya volt elvileg:) -
#14648 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Hát ezt sem elfoglalásnak nevezném,mondhatni átadták,minimális helyőrséggel hogy kicsit feltartsák őket,amig elégetik a hajókat
Akármennyire nem akarta Dany bevetni a sárkányokat meg a "pogányokat",nem nagyon maradt neki senki,és a dothraki sereg sem várostromban edződött meg.
Amúgy a dorni sereg elég egyszerűen le lett irva,most azzal hogy Elariát elkapták nem szűnt meg létezni,és amilyen feslett életet éltek ők ott nem igaz hogy nincs egy szerető vagy egy zabigyerek aki átveszi a vezetést :D
Utoljára szerkesztette: Caliph, 2017.07.31. 17:08:09 -
Pares #14647 És soha senki nem foglalta még el... ennek is van ám üzenete... -
Pares #14646 Azért azt nem lehet mondani, hogy pusztán szerencséből van most ott, ahol. Túlzottan magabiztos volt, eddig, ha összességében nézzük, szinte minden sikerült neki, most végre letörték a szarvát, de még bőven meg tudja nyerni a háborút. Nem tudom, hogy a kormányzásra való alkalmasságot miben lehet mérni, de amíg az olyan emberek, mint Tyrion és Varys mellette állnak, és hallgat a véleményükre, nagy gond nem lehet. Ráadásul a tanácsadóival is egészen más a viszonya, mint a többi uralkodónak. Volantis, Yunkai és Astapor lázadását leverte, a flottájukat kisajátította, a Volantist és Yunkait képviselő rabszolgatartókat kivégezte, egyedül az astaporit hagyta futni, hogy a hatalmának híret terjessze. Mereen meg eleve el sem veszett. Ez nekem nem tűnik vereségnek, főleg úgy nem, hogy a rabszolgatartó városok felszabadítása gyakorlatilag csak "útközben" történt Westeros felé...
Utoljára szerkesztette: Pares, 2017.07.31. 15:38:09 -
Prof William #14645 Ezt én is gy gondoltam. Az a hely Lannisterek ősi fészke volt. Még ha már nincs is akkora stratégiai jelentősége azért sokan elgondolkoznak majd ezen... -
Derpington #14644 S7E3:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Littlefinger: -Fight every battle, everywhere!
Euron Greyjoy: -Hold my beer. -
#14643 mert jelkép volt, ugyanazért kellett volna hannibálnak is bevennie romát nem 12 évig koszálni ide oda italiában -
#14642 Ne feledd, hogy ezt bizonyos szintig Viserys ráhatása, illetve erősítette benne szinte mindenki, aki körülötte állt, Jorah Mormont, Barristan Selmy, Tyrion Lannister, Varys...
Én továbbra is úgy látom, hogy Dany alkalmatlan a kormányzásra, mindig is alkalmatlan volt. Eleddig elveszejtette volt férjét, Khal Drogo-t, annak Khalasarjának nagy részét, majd Astapor, Yunkai és Meereen városait, most már a szövetségeseit is... -
Pares #14641 Daenerys az Őrült Király lánya, Jon pedig az Őrült Király unokája... Másképp fogalmazva, az Őrült Király Jon nagyapja... Daenerys meg Jon nénikéje... őrülten hangzik, nem? :D
Jon apja, Rhaegar volt a trónörökös, szóval most elméletileg az apja után Jonnak kéne lennie a jogos trónörökösnek, csak utána következik Daenerys. Ironikus, tekintve, hogy Daenerys minden második mondatában hangsúlyozza, hogy Ő az egyetlen jogos trónörökös, az utolsó Targaryen, és azért született, hogy uralkodjon. Vagy mégsem... -
#14640 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Hát én ezt a makulátlanok beveszik casterly hegyet vonalat nem tudom benyelni,minek kellett az nekik. Arany már nem volt ott akkor se amikor robb lázadt.Jamie jól látta az első részben amikor a térképen álltak hogy itt egy helyre érdemes menni ahol még vannak készletek és arany és ez highgarden :) Euron támadhatott volna akkor is a hajókra amikor még a makulátlanok rajta voltak,egy csapásra meg lett volna oldva ez a dolog is :D És Dany sokra megy a sárkányokkal ha nem harcolhat mert kilövik őt. Összeségében jó kis rész volt,megy a kavarás bőven,én még valami olyasmit várok hogy az egyik sárkány megérzi hogy Jon Targ ,és leszáll haverkodni :) -
nagyzsolt23 #14639 Ha Jon valóban Targ, akkor nem ő a Vastrón jog szerinti örököse? -
Pares #14638 S7E3
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Hát... Úgy látszik Daenerysnek rosszul adja az RNG, és egy lépéssel le van maradva...
Caseterly Rockot bevették, de úgy látszik, hogy nem is akarták megtartani, vagyis alig ér valamit a győzelem, és nagy árat fizettek érte, Euron flottája megint várta őket, kvázi engedték magukat csapdába csalni, bár Tyrion is mondta, hogy számítanak rájuk, de szerintem nem pont így képzelték el... Jaime tanult a Robb ellen elkövetett hibáiból...
Daenerys nagyon ráfizetett arra, hogy "gyengéden" akarta meghódítani Westerost, a nagy magabiztosságban természetesen eltaktikázták magukat és elvesztették a szövetségeseikett is. Ha rögtön teljes erővel megtámadta volna Királyvárat, ahogy a legyőzött szövetségesei javasolták (bár a dorni seregek elméletileg sértetlenek, csak éppen nincs vezérük), Cersei már nem élne, erre most ő áll jobban. Épp itt az ideje, hogy Daenerys nagyon durván odacsapjon Cerseinek, és egy nagy győzelmet arasson. Daenerys még mindig képes egymaga legyűrni Cerseit, ha nem csinálnak több hibát és nem tökölnek, de messze nem lesz olyan sétagalopp, mint azt eredetileg elképzelte.
Az elsődleges célnak most a Jaime által vezérelt Lannister/Tarly seregek legyőzese kell, hogy legyen (szerintem ebből a csatából láttunk jeleneteket az előzetesekben). A Dothraki horda, a három sárkány és az Unsullied seregek bőven elégnek kell lennie, hogy erőből a földbe tiporják Jaime (kevésbé fanatikus és elhivatott) seregeit. Ráadásul Tarly sem tűnt egyáltalán elkötelezett vagy hű szövetségesnek, inkább csak kényszerből csatlakozott. Szerintem nem fog minden áron kiállni Jaime és Cersei mellett. Ha legyőzték Jaime seregeit, Cersei uralkodásának annyi.
Euron flottája csak a tengert uralja, a szárazföldön semmire nem mennek vele. Plusz azt is számításba kell venni, amit Jaime is emlegetett, hogy Euron csak addig szövetségese Cerseinek, amíg az neki érdeke, és amint fordul a kocka, rögtön elárulja.
Az is tisztán látszik, hogy Jaime egyre inkább távolodik Cerseitől, Olenna tanulságos monológját sem fogja szerintem egyhamar elfelejteni, főleg, hogy Cersei milyen közel került Euronhoz. És ha Jaime vereséget szenved, Cersei nagyon nem lesz boldog, és biztosan Euronnal fog példálózni. De Euront sem kell félteni, ha szerénykedésről van szó... Sok minden kisülhet még a Cersei-Jaime-Euron trió közötti konfliktusból...
Vagyis Cersei most győzelemre áll, de szerintem nagyon gyenge lábakra épül az előnye. Aki másnak vermet ás, maga esik bele. És Cersei ássa azt a vermet...
A jelenlegi helyzet arra viszont jó, hogy Daenerys most már rákényszerül Jon szövetségére, és nem követelőzhet kisgyerek módjára. Csak úgy izzott körülöttük a levegő, tetszett... De a végére nekem úgy tűnt, hogy Jon és Daenerys inkább már egyenrangúként kezelte egymást, ebből még akármi is lehet ;) Daenerys most kapott néhány pofont, ami leszállítja a fellegekből.
Bár nem tudom elképzelni, hogy észak hadba szállna Daenerys oldalán, de azért annak elég erős az üzenete lesz, ha észak már csak szóban is Daenerys mellé áll.
A sárkánykői jelenetek egyébként zseniálisak voltak, Davos, Tyrion, Jon jól elcsevegtek, arany volt minden pillanata :D Ezerszer jobban szeretem az ilyet, mint bármelyik csatajelenetet.
Bran is hazatért, és MONDANIVALÓJA VAN JONNAK... Bran ezek szerint mindent lát, ami a múltban történt és ami a jelenben történik, ez jól jöhet ahhoz, hogy mindenkit megtudjon győzni arról, hogy igazat beszél... Ahogy Sansának is felevenítette azokat a dolgokat, amikről nem tudhatott...
És van még egy dolog, ami nem volt annyira feltűnő, de később szerintem nagyon fontos lesz... amikor Sansa, Royce, Kisujj és Wolkan mester beszélgetnek, a mester megemlíti Sansának, hogy Luwin mester minden levélből másolatot készített, aminek hallatán Kisujj feltűnően felkapja a fejét... Vajon van-e a levelek között olyan, ami felfedi Kisujj Stark-ellenes szarkeverését? (költői kérdés)
E4 előzetes:
[spoiler]
Cersei a Tyrellek aranyával fizeti ki a Lannisterek adósságát... Arya Winterfellbe érkezik, Kisujj(?) előveszi a tőrjét, amivel Brant is meg akarták ölni (minden késznek tűnik Kisujj kiiktatásához), Jaime serege vonul valahová, és úgy látszik, hogy végre a sárkányok is bevetésre kerülnek. Több mint valószínűnek tartom, hogy pont a Jaime seregei elleni nagy csatában, amit az előzetesekben is láttunk.
[/spoiler]
Utoljára szerkesztette: Pares, 2017.07.31. 13:24:54 -
ddany7 #14637 Jon miért akarja titokban tartani hogy második életében jár? -
Renegade #14636 -
suba53 #14635 Ez is igaz. Simán hazahordhattak pár száz hold erdőt.
Vagy eleve ács minőségű fűrészárut rendeltek a szomszédból.
Meglesz ez. -
suba53 #14634 Mivel egy fantasy sztoriról van szó, ami egy messzi messzi galaxisban játszódik, így soha nem fogjuk megtalálni a történelmi levéltárakban a számszerű és pontos adatokat.
Így akármi is lehet, egyedül a készítők fantasy-ája szabhat határokat. -
Prof William #14633 Annyit még a hajó témához hogy úgy rémlik hogy Euronnak saját flottája is van. Csak éppen másfele fosztogatott eddig.
Szóval lehet hogy ez még nem az épített flotta, csak simán hozta a sajátját. :) -
#14632 A hajóvita kapcsán megjegyezném, hogy a Vas-szigetektől keletre, délre és északra töménytelen mennyiségű erdő van. Vízbefulték pedig réz és ón kereskedésből élnek, már amikor nem portyán veszik el a terményt a körülöttük élőktől ... -
#14631 Az utolsó ... :) -
suba53 #14630 Szerintem felesleges rágódni azon hogy honnan és hány hajója van pontosan Euronnak.
Nem tudjuk hány hajóból állt az eredeti Grejyoj flotta, amiből kb 100-at vittek el Theonék.
Lehet hogy maradt még pár száz. Jó pár kikötő lehet még a szigeteken, és Theonék csak a Pyke-ban állomásozó hajókat vitték el.
Valamint nem valószínű, hogy elvitték az Euronhoz hű, vagy a korábban vele hajózó emberek kezelte hajókat.
Euron jelleméből simán eredhet a nagyot mondás. Lehet hogy van neki 3-400 hajója összesen, de ez is már akkora flotta, hogy simán felfújhatja ezerre, hogy a királynő előtt nagyzoljon. Úgy sem tudja megszámolni senki, hogy számon kérje rajta.
Nyilván királyvárhoz sem az összeset hozta, csak egy mutatós tömeget. -
no_way #14629 Nem olvastam a könyveket, így nem tudom, hogy azokra mi a jellemző, de szerintem az első évadokban lévő erőszak és szex jelenetek több valóságshow és transzformersz rajongót vonzottak. A 7. évad eddig nekik adhat okot a csalódottságra.
Arya mérget használ a Frey leszámoláson. Vörös Nászért Vörös Lakoma dukálna.
Missandei és Szürke Féreg erotikus jelenete is elmarad az eddigi "dugós" jelentektől.
Lehet, hogy a tél az oka, de egyre több a ruha a nőkön. Hol vannak már azok a fedetlen kebles régi idők.
A tréfát félretéve. Nem tekintem a ki nem bontott szálakat történetvezetési hibáknak. Szerinted ha akarnák nem tudnák dokumentálni az 1000 hajó építését, megszerzését. Persze bele lehet menni mélyen a dolgok elemzésébe lásd:
Euron Greyjoy's '1,000 ships' is a massive 'Game of Thrones' plot hole
Az egyik szerint igénytelenség, a másik szerint szőrszál hasogatás. De melyik történetbe nem tudsz belekötni, ha nagyon akarsz.
Sauron hatalma és léte az Egy Gyűrűtől függ.
Az Egy Gyűrű egyedül a Végzet Hegyének tüzében pusztítható el.
Sauron miért nem semmisíti meg a Végzet Hegyét?
(ha nem képes rá)
Miért nem semmisíti meg a hegy gyomrában a lávakatlant?
(ha nem képes rá)
Miért nem semmisíti meg az összes bejáratot?
(ha nem képes rá)
Miért nem őrizteti nagy erőkkel az összes bejáratot?
A Gyűrűk Ura könyv és film egyaránt nagy kedvencem. Tolkien a fél életét a kidolgozására, csiszolgatására szánta.
Bele lehet kötni? Igen.
Érdemes? Szerintem nem.
Pláne, ha a szőrszálhasogató semmilyen formában nem járult hozzá az adott alkotáshoz.
Csak remélni tudom, hogy az összes kesergőnek van HBO előfizetése :)
Azt vettem észre az emberek filmekhez, sorozatokhoz, könyvekhez való hozzáállásán (beleértve magamat is), ha valami részlet, sokszor az adott alkotáshoz szorosan nem is kapcsolódó dolog csalódást okoz, attól kezdve elkezdjük a hibákat keresni.
A csalódást kiváltó ok nélkül viszont képesek vagyunk csak a mű erényeire fókuszálni.
Durván sarkítva:
Meghal Han Solo? Sz@r az egész. Sőt csak egy gagyi remake. Meg sem kell nézni a 2. 3. részt, ez már el lett b@sz@rintva.
Mary Jane-t egy afroamerikai játssza? Már megint az a roh@dt politikai korrektség. Ez így már nem is érdekel.
Ha jól veszem ki a soraidból, Te olvastad a könyveket és meglehetősen tetszettek. Nem lehetséges, hogy a sorozat eltávolodása a könyvektől, illetve a könyvek folytatásának hiánya okozta csalódás tett ennyire kritikussá a sorozattal kapcsolatban?
Mindemellett persze elfogadom a véleményedet. Szerintem, ha valaki nem tekint plot hole-ként a kritizált részletekre, az nem egyenlő az igénytelenséggel. -
Stockbauer33 #14628 http://sorozatwiki.hu/hirek/sokkal-hosszabb-lehet-a-vartnal-a-tronok-harca-utolso-evada -
Pares #14627 És ott is vagyunk, hogy mindenki zokni, csak te vagy a helikopter, mert senki nem csinál belőle akkora ügyet, mint te. -
DantesHUN #14626 Amúgy igazad van, az emberek többsége bizonyára jelentéktelen szarrásgásnak tarja, de az emberek többsége a valósághsókat meg a transzformetszt is szereti. Szóval ezek akkor jók. -
DantesHUN #14625 Nem. Sőt. Szerinted ugyanolyan jól kidolgozott a két szembeállított szál. Értem. -
DantesHUN #14624 Azért a könyvek minősége sem egyforma. De nyilván ez is egy ok, de szerintem inkább az, csekélyebb befektetéssel is óriási a nézettség. Akkor meg minek tökölni részletekkel? Ez már csak így szokott lenni. -
#14623 és igazat megvallva harmadik könyv után ott is lefelé csuszik a minőség főleg:) -
#14622 A készítők eddig is sorvezetőnek tartották a könyveket, kb. a 3. évadtól már eléggé lazán követik a könyvek történetét...