19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• Kewell
    nekem bejön a kis griff szál ugyan úgy ahogy az essosi dolgok, nagyon jól fel van építve az egész univerzum, ha ennyire nem tetszik az egész akkor minek olvasod, nézd végig a sorozatot azt csá
    Utoljára szerkesztette: Kewell, 2017.08.01. 14:44:11
  • Zozo0122 #14700
    Na ja. Amúgy a könyvben az egész Young Griff szál totál felesleges szerintem. Elképzelni nem tudom, hogy Martin mit akar ebből kihozni, de az is, meg a Quentin Martelles szál is kikészített, úgy érzem sehová sem fut ki az egész. És hát ugye az egyik szál csúfos kudarc is lett ezekből... Úgy belegabalyodott a saját faszságaiba az író, hogy nem igaz. Személy szerint a Trónok harca (Tűz és Jég dala) könyveken kívül tuti, hogy soha semmit nem fogok tőle elolvasni, mert már a könyvekben is jópárszor kikészített a pocsék írói stílusa miatt. Egyetlen dolgot tud írni, mégpedig párbeszédeket, azokban jó.

A fanokhoz való hozzáállása és trollkodásai se jönnek be a palinak. Fel se tud nőni a feladathoz, hogy kiszolgáljon magas minőségen ekkora fanbázist. Rowlingnak pl. anno sikerült, gyerek voltam még, de szó szerint imádtam a HP könyveket. Itt tudjátok mi lesz a 6. könyvben?

Alig várom majd, hogy túl legyek rajta. Olvashatom majd a sok faszságot a Young Griffről meg mittudomén (szerintem egyébként is imposztor) aztán még át kell jutni a totál spoileres részeken amik véletlenül részben megegyeznek majd a sorozatiakkal, de lefogadom, hogy lesz egy raklap felesleges filler és baromság még benne...és itt abszolút nem a loret meg fő karaktereket építő dolgokra gondolok mint pl. az Őrült Király és Tywin közötti konfliktus kibontása, stb, hanem a tényleg fillerekre, mint az egész Quentin szál...

Szerintem az első 3 könyv nagyon magas szinten lett megírva, a 4. és 5. meg egy őrült tombolása kb :D Én jobban várom már a sorozat új részeit, mint az új könyvet :D De komolyan.

Tudjátok hogy lehetne a GoT világa sokkal jobb, mint most? Ha egész Essos úgy ahogy van, nem létezne. Danyt bújtathatta volna egy közepes jelentőségű Lord, teljes titokban és így tovább. Essoson nem szokott lenni Tél. Sose volt. (van Keletről egy hasonló fenyegetés, de az megint minek...) Egyébként Dorne se fagyott be soha.

Az is mi, hogy az első könyvben Bran az első vagy második fejezetében álmodik arról, hogy Asshaiban a jelenben élő sárkányok repkednek. Vágjátok a szitut? A lore szerint vannak teljes méretű kifejlett sárkányok Dany sárkányain kívül már a történet kezdetén. Mik ezek már? :D Az ilyenek készítenek ki.
  • Shiwo
    ahogy én utána olvastam, Európában a 10 - 20 000 fős haderő a középkorban már jelentősnek számított.. a távol-keleten ez csak átlagos létszámnak ment el, ott néha előfordultak 90 - 100 000 fős seregek is .. szóval ha a Lannistereknek még mindig van 10 000 harcra képes embere, számos csatározás után, az azért nem elhanyagolható tényező.. de hogy melyik sereg mekkora, az nehezen meghatározható, mert például a könyvben nagyobbnak van leírva az egész világ, a sorozatban a villámgyors seregmozgások és pikk-pakk célba érő varjak miatt kisebbnek hat.. viszont a sorozatra még jellemzőbb tán a túlzás, mint a regényekre.. és a katonák olyanok benne, mint az akciófilmekben a golyó.. sose fogynak el, vagy csak akkor, ha dramaturgiailag úgy jön ki jobban a lépés... de a létszám nem minden, a történelem folyamán is volt rá jó pár példa, hogy megfelelő taktikával, helyezkedéssel, stb sokszoros túlerőt is legyőztek
    Utoljára szerkesztette: Shiwo, 2017.08.01. 13:47:53
  • molnibalage83
    Az 1800-as évek elején hatalmas ováció volt, mikor az első utak elkészülte után a Boston - NY távolságot egy hét alatt le lehetett tudni. Ez ma úton 340 km. Ez is sanszosan kb. a postakocsik tudták hozni. A Pony Expressnél kb. óránkét váltottak lovat és 3-4 óránként lovast és azzal tudták tartani sík terepen a 20-25 mérföldes (max. 40 km/h) órás átlagot. A római légiók full felszerelésben napi 20-30 km-nél nem haladtak többet ideális időjárás esetén sem amennyire tudom.
  • Pares
    Én úgy kezelem ezt az egészet, hogy minden jelenetet önmagában értelmezek, az, hogy a jelenetek között mi történt, ki, meddig, hogyan utazott, számomra másodlagos, legfeljebb a képzelőerőmre kényszerülök. Aki szeret könyveket olvasni, annak ez utóbbi nem okozhat gondot...
    Érdekességképpen: a fal hosszából számítva, ami kb. 450-500km, a Faltól Dorne legdélebbi részéig ha jól mértem, akkor kb. 4750-5000km lehet a távolság. Ha valakit annyira izgat, akkor utánanézhet, hogy a középkorban milyen gyorsan tudtak utazni az emberek (én hirtelen olyan adatokat találtam, hogy napi kb. 30-40km-t), és kiszámolhatja, hogy meddig tarthat beutazni Westerost.
  • [NST]Cifu
    maLakai a könyvre utalt, az ifjú Aegon ott ugye a Young Griff.
    A sorozatban ez a szál feltehetően fel se lett véve (ahogy sok más, lásd Victarion Greyjoy).
  • suba53
    Nem emlékszem pontosan a könyvekre, de itt többször is elhangzott, hogy Rhaegar, és Elia Martell gyermekeit megölték. Mind a kettőt.
    Oberyn ezért vállalta a párbajt a heggyel, hogy bosszút álljon testvére, és annak gyermekei haláláért.

A Martell háznak azért még van bőven trónörököse, és nem csak a homokkígyók.
    Szerintem még lesz szerepük a csatamezőn, és az eddigi események nem igazán csillapították a Lannisterek elleni gyűlöletüket.
  • [NST]Cifu
    Őőő.... ezt azért nem hinném, hiszen a könyvben ott van ugye az ifjú Aegon Targaryen is, akit részben szintén Varys támogat...
  • Malakai
    Hacsak nem tényleg van valami abban az elméletben, hogy Varys valójában nem akarja Dany-t a trónon, hanem arra használja, hogy feldúlja Westeros-t, de el kell buknia a végére neki is. Ennek a könyvben több alapja van.
  • [NST]Cifu
    Hopp, jogos az öt pont. Arról tényleg megfeledkeztem, hogy Qyburn átvette Varys kismadarait legalább részben.
  • Pares
    Nekem az jött le az előző évadból, amikor Qyburn Varys kismadarait használta Pycell likvidálására (később Cersei a templom felrobbantásánál vélhetően szintén a kismadarakat használta fel), hogy Varys lelépésével Cersei és Qyburn átvette az irányítást Varys kémhálózata fölött.

Meg is találtam a jelenetet, ahol ez egyértelműen tisztázódik:

• Count Adyn
    sőt az még rosszabb is volt, hisz pontról pontra ismerték a japán haditervet előre ugye:D
  • molnibalage83
    Vary elhagyta a kontinenst. Mi történik egy kémhálózattal, ha feje lelép és nem pénzelik?

1. Szétesik...
    2. Ha más fizet, akkor doglozik neki, ha nem elvi alapon hű, hanem kőkeményen pénzért dolgoznak..

Na, szóval a keskeny tenger túloldalán lehet, hogy vannak infói, de Westeroson már kérdőjeles...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.08.01. 11:15:27
  • Kewell
    amióta jelentős eltérés van a könyvektől Varys és Baelish karaktere is bugyuta erőltetett és értelmetlen lett kb.
  • molnibalage83
    Én egyáltalán nem érzem ezt. Mikor meghalt C. apja és fel-le rohangáltak a seregek összevissza meg Stannis bejárta a fél világot pont ennyire teleportálgattak összevissza.
  • molnibalage83
    A hajók a szárazföldi seregek sebességének sokszorozásval mozognak... És egy kalóz lételeme a felderítés, a kismadarakat és kémhálózatát meg részen örökölték még. Láthatólag Danny vakon akciózik, Cersei meg hazai terepen és pontosan láttam, hogy egy semmire sem jó várat érzelmi részt kizárva fel lehet áldozni, a cserébe az ellen flottáját és gyors mozgási képességét 0-za.
  • [NST]Cifu
    Főleg, ha láthatólag 0 felderítéssel operálnak Dannyék...

Na ez az, ami dettó kérdőjeles. Elviekben a kémek csúcsa a Pók, vagyis Varys. Aki így hirtelen nagyon sok dologról nem tud:

-Nem tudott a falnál történtekről.
    -Nem tudott arról, hogy Jamie a Lannister sereggel elvonult délre.
    -Nem tudott arról, Euron merre jár. Nem tudott arról, hogy meglátogatta Cersei-t.
    -Arról is késve kapott információt, hogy Yaráékat megtámadták...
    -Nem tudott arról, Casterly Rock-ot kiürítették.

Jelenleg Varys hasznossága picit kérdőjeles, nem?
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.08.01. 11:10:07
  • molnibalage83
    Ami kicsit logikátlanság, mert miért nem konvertálák az aranyat sereggé? A plot miatt. Ennyi. Engem nem zavar ez annyira.
  • molnibalage83
    Jon azért nem hajthat fejet, mert az északnak láthatólag kurávra elege van abból, hogy ők védik dél és cserébe csak megölik a vezetőiket és szart sem kapnak cserébe. Nem akarják a 7 királyságot uralni, az egyenrangú partnerséget várják el. Jon azonnal megbukna, ha egy sehonnani liba előtt letérdelne úgy, hogy ráadásul ősei pont ennek a libának az őseit ölték meg és zavarták el a francba.
  • molnibalage83
    Soha nem volt tisztáva a sorozatban, hogy a tróutódlás milyen szabályok szerint történik... Ebben le van írva az angol módszer, ez alapján akkor lehet családfázni.
  • molnibalage83
    Igen, a sorozat épít arra, hogy Danny azt hitte, hogy majd jön lát és győz. Jó látni, hogy az ellenfelei nem teljesen ostobák... Főleg, ha láthatólag 0 felderítéssel operálnak Dannyék... Ok, ez részben plot miatt ilyen sanszosan, de pontosan mutatja azt, hogy lehet szép terveket gyártani a levegőbe, csak ha az ellen nem ismeri a másik oldal terveit, akkor iszonyatosan lukra lehet futni. (Valóságban Midwayi csata volt ilyen.)

Viszont a flottás rész, ha valóságot nézzük, akkor nem igaz, de ne hasogassunk szőrszálat...
    (A vasút megjelenéséig a szárazföldi hadműveletek kulcsa is a tengeri uralom volt, mert nagy tömegű anyag mozgatása csak hajón volt lehetőséges. Nagy Sándor egyik legnagyobb logisztikai húzás volt, hogy hagyta a francba nagy távolságon az ökrök által húzott szekeres hadtápot. (John Keegan könyvében olvashatsz erről.) Nagyméretű szárazföldi seregek a nem képesek előre felállított logisztikai központok nélkül huzamos távolságon hadat viselni, a törökök is mindig a Duna vonalán jöttek fel ide, kettőt lehet találni, hogy miért... Anyagmozgatás + vízigény...)
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.08.01. 10:58:15
  • Malakai
    Meg az sem nyerő, hogyha első találkozáskor már arról kell magyarázkodnia, hogy mit miért csinált és miért lázadtak fel ellene.
    Tehát nem is csak a felélesztés ténye ami kínos, hanem, hogy az őrség tagjai szúrták le.
    Utoljára szerkesztette: Malakai, 2017.08.01. 10:53:26
  • [NST]Cifu
    @Molni és @Suba53 illetve @Pares:

Azért tegyük hozzá, hogy a sorozat első 5-6 évadában egy-két kivételtől eltekintve az időrend normális volt. Akadtak anomáliák, de vészesen nem volt gáz az egész.

Most szvsz már megütötték ezt a szintet.
  • molnibalage83
    Nem akarja szerintem, hogy valamiféle messiásnak tekintsék, vagy valamiféle szörnyszülöttnek. Nem tudni, hogy ki hogyan reagálná rá vagy csak valaki "poénból" megölné azt, aki feltámadt és ebből kovácsolna tőkét. Egyelőre elég az, hogy az tud róla, akinek számít. Mondjuk a sorozatban nem emlékszem, hogy az északi nemesek mekkora része tudja azt, hogy visszahozták az életbe... Arra is kíváncsi lennék, hogy a Torosnál ezt hányan tudják...
  • DonnieBrasco
    "A Gyűrűk Ura unizverzum vicc az GoT-hoz képest . Miért? Azért, mert a fő könyvből kurvára nem derül ki semmi a motivációkról"

Most univerzum, vagy "fő könyv"? El kéne dönteni, mert ennek a szöcegednek így nem sok értelme volt.
    Pl. A Szilmarilokból nemcsak Szauron motivációja, hanem egész története is szépen kiderül. De szerintem wiki-ket is találsz ezerszám a neten a témában.
    Google-t birod?

Elég masszív, és részletes univerzum az, hidd el.

Utoljára szerkesztette: DonnieBrasco, 2017.08.01. 10:47:32
  • UUUU
    Tenyleg?
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Most abba nem kotsz bele, hogy a Lannister sereg vegig masirozik a kontinensen es ez eszes oregasszonynak nem tunik fel, hogy megakarjak hoditani a leggazdagabb kiralysagot, senki sem latta oket, hogy hirt vigyenek es egy arva katona sincs az erodben es es ellenallas sem, vagy ostrom, csak egy vagojelenet van arrol, hogy par hullat dobalnak egy szuk utcaban egymasra? Ez kb semmivel nem volt logikusabb, mint Euron hajohada. Az ellenben nem tetszett neked, ez meg igen. En meg azt mondom, nem kell a kakan is csomot keresni, mert mindenhol lehet, nincs tokeletes alkotas. Raadasul a ket epizodot, hasonlo logikai bukfenccel, kulonbozo ertekkel itelted meg. Jo volt mindket epizod, ez a boven belefer kategoria, nem kell mindent a nezo szajaba ragni, hadd dolgoztassa az is az agyat, teoriakat gyartva.
  • Pares
  • molnibalage83
    A Gyűrűk Ura unizverzum vicc az GoT-hoz képest. Miért? Azért, mert a fő könyvből kurvára nem derül ki semmi a motivációkról. Szauron gonosz, és kész. Ennyi. Fú, hát ez aztán komplex... Ezen felül ott van, amit te leírtál. Ha az elfek pl. belekúrnák a tenger közepén a gyűrűt az vízbe, akkor ki és hogyan hozná fel vagy találná meg, stb. Ehhez képest a GoT "ökörségei" semmiségek.

A Witcher széria is azért ütött akkorát a CRPG-g között, mert a fantasy világot lényegében GoT szerűséggel mosta össze. Nem gonosz istenek és rejtélyes sötét izék vanank, hanem országok, birodalmak, való világban levő motivációk mozgatják az egészet. A "gonosz" Eredin motivációja is lényegben a népének megmentése és áthozása, még ha a népe ki is irtotta a másik világban az embereket.
  • molnibalage83
    Hihetetlen, de valamiben most egyetértünk... :)
  • molnibalage83
    Logikusabb...? Röhög a vakbelem. Stannis északra teleportált egy egész kibaszott sereggel... Meg előtte a Királyvárhoz, ahova szintén odateleportáltak a 2. évad végén. Érdekes, hogy akkor kurvára nem akadt fent senki azon, hogy "szétesik" a sorozat... Egyeseknek nagyon rövid a memóriája.

Az én véleményem egy kommenttel lentebb. A sok felesleges tökölés helyett ilyen feszes tempóval sokkal több minden belefért volna az eddigi évadokba, ahol utólag visszanézve totál felesleges dolgokkal töltötték az időt...
  • molnibalage83
    Cifu, téged sem értelek. N+1-szer meg lett mondva, hogy nincs időbélyegző sehol. Minden film és sorozatnál teljesen common, hogy időben eltérő vagy párhuzamos események nem egymás után és mellett vannak.

Én a szétesés helyett pont azt érteztem, hogy kezd kurvára végre egyben lenni a sorozat. Végre történik valami, nem tilitoli, meg tinglitangli. Olyan, mint az I. vh lövészárokharca után a blitzkrieg, manővereznek, improvizálnak és egymásnak feszülnek a felek. Nem húzzák az időt felesleges hülyeségekkel. 6 évadon kersztül csak állítgattak fel egy fura sakktáblát végre elkezdtek játaszani is...
  • suba53
    Jon tengeri utazása hetekig is tarthatott, és sárkánykőn sem percek alatt bányásszák ki az obszidiánt.
    Jorah gyógyulására hónapokat is számíthatunk, ami alatt a megfelelő balzsamok hatására újra képződhetett egy már nem fertőző hámréteg.
    Az hogy ilyen váltásokkal megy a történet, az nem jelenti azt, hogy az egymás után látott részletek időrendben is pontosan így igazodnak egymáshoz.
    Amíg Dany flottája megkerülve egész Westerost Lannisporthoz ért, addig Euron hajói is körbeérhettek. Az az út is hetekig, vagy akár hónapokig is tarthatott. Belefér simán egy kis győzelmi felvonulás a foglyokkal.
    Euron rajtaütése Dany Dornba tartó hajóin valahol Tarth és Pentos között lehetett.
    A dothraki lovasok meg már rég a környéken lehetnek addigra, mire a makulátlanoknak segítségre lenne szüksége a Lannisterek fő seregei ellen. Ha együtt indultak el a hajókkal, akkor már ott vakaróznak valahol Lannisport környékén.
    Gondolom valahogy meg van oldva a kapcsolattartás a seregtestek között. Lovas futárok, hollók, vargok, stb.
  • [NST]Cifu
    S7E3
    Én csak most láttam, és hát....

Az időrend, a távolságok áthidalása egyre hektikusabb. Az E2-őt ott hagytuk abba, hogy Jon elindul Dany-hoz, és Euron lenyomta Yara flottáját, mint a bélyeget. Sam pedig nekiállt Jorah műtétjének...

Az E3-at azzal kezdjük, hogy hosszú út volt, mire Sárkánykőre ért Jon. Majd Euron Királyvár utcáin vezeti végig foglyait.

Majd jön az, hogy Cersei a Vasbank küldöttét arra kéri, hogy 2 hétig várjon még. Miután kufircolt Jamievel.

Majd Jorah ha nem is szépen, de gyógyultan áll a Grand Maester előtt (ami elviekben max. pár nappal később történhetett).

Ez után látjuk azt, ahogy Lannisportban Euron hajója támadja meg Dany maradék hajóját, amiken az Unsullied megtámadta Casterly Rock-ot.
    Végül Jamie gyalogos seregével Highgarden ellen vonul és elfoglalja azt.

Őőőő.... Ez így kezd erősen szétesni...
  • AnuluWork #14668
    Harrenhal egy vár, aminek erősek a falai. Leszállt a sárkány, felégette, kampec. Casterly-hegy pedig egy hegy, amin a vár áll, de maga lényeg a hegyen belül van. Itt a várat lehet hogy fel tudta volna égetni akár egy sárkány is. Aztán hogyan tovább?
  • Zozo0122 #14667
    Jó rész volt. Gyorsulnak az események, ebben a részben eltelt legalább két hét :D
  • RatBaG #14666
    majd a ballista...
  • molnibalage83
    Dannyt pofáncsaphaatná már valaki, de nagyon...
  • Pares
    "Euron hajói, serege és mozgása védhetetlen"

Igen, persze.
  • Palinko
    Pedig nagyon egyszerű, ha térdet hajt abban a pillanatban felejtheti el a házasságot...
  • sempronius18
    Csak ott volt Sam apjának a serege is, gondolom nem ketten mentek akciózni a fiával, meg meg is lett mondva, ha ők átállnak követik őket sokan. Az a tucat nemes akiknek Cersei beszélt anno, mind déli volt.

A kellékeseknek meg elég volt 4-5 nagy ház egyenruháját legyártani, nem lehetett, mind a kb említett 20-nak.

Euron hajói, serege és mozgása védhetetlen a többi dolog eddig ok, még pár hónapig a Dothrakiak etetését is sörrel elhiszem, felhalmozott készletekből.