19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• Palinko
    Én is rakok egy linket a 4. részhez. Itt online nézhető még le nem töröltetik velük :D

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    https://vid.me/LvFii
  • Kongy
    Aki eddig akadt azon, hogy hogyan jutottak A-ból B-be bizonyos idő alatt a karakterek, az megint nagyon ki fog akadni :D
    4. rész spoiler
    A végén mit gondoltok? Tyrion menti meg Jaime-t?
  • suba53
    Bocs.

Reméltem, hogy a spoilert csak az nézi meg, akit nem zavar. Én imádom a spoilereket, és egyáltalán nem rontja az élvezeti értékét a darabnak. ( Legalábbis számomra. )
  • Kongy
    Nekem ez még pont a nézhető kategóriába tartozik, köszi a linket. Állat volt. Eddigi legjobb rész az évadban toronymagasan, az ilyenek miatt nézem a GoT-ot. :D Minden elismerésem annak, aki ezek után ki bírja várni a hétfőt.
  • Renegade
    sajnos én is kinyitottam, nem hiszem, hogy rosszat akart Suba, szól valaki egy modinak, hogy szerkessze meg a hszt?
  • Pares
    Jó hogy leírtam... abban a másodpercben jön is a spoiler...
  • molnibalage83
    Ámen.
  • Zozo0122 #14814
    Na bakker. Én se nézem meg szerintem, nem akarom 1080p alá adni már 2017-ben, ha megnézek valamit :D (Máris hazudtam, mert éppen nézek egy régi sorozatot, amit csak 480p-ben találtam meg :D)

De a GoT, az GoT :) Ha valaki abból spoilerezik, akkor az tényleg menjen légyszi elé, hogy Ep04...
  • Caliph
    aki az új rész spoilerezné legalább jelezze...
    Utolsóba is belenyitottam azt gondolván hogy a harmadik részről van szó
    Utoljára szerkesztette: Caliph, 2017.08.04. 15:30:46
  • suba53
    Na ez igen. Ilyen brutális harci jelenet sárkányokkal, dothraki lovasokkal már nagyon hiányzott.
  • Pares
    Én pont a minőség miatt nem fogom megnézni. Aki megnézi, az is légyszi még spoilerben se spoilerezzen, ha lehet.
  • Ainz
    Kibaszott EPIC volt ez a rész!!! HOLY SHIT
    Aki nagyon akarja az megtalálja..
    A minőség nem a legjobb, de istenem!!! hihetetlen fasza volt!
  • Pares
    Megvan... de nem tudom meddig lesz jó a link... Hiteles, de elég gyatra minőség, az intróból itélve. Azt írják mindenhol, hogy az egyik legjobb GoT epizód valaha. Én is kivárom azt a néhány napot, de most már nagyon kell vigyázni a spoilerekkel...
    https://mega.nz/#!kCwRxRDR!PK41UPcHaSWPGf56UyAyaO2RaWIqMapMzhHDhCgsJjE
  • suba53
    Link?
  • molnibalage83
    Hallottam róla, csak ő úgy adta elő, hogy nekem az jött le belőle, hogy ő már látta ezt a részt. Mondjuk 3 nap múlva jön, szóval kivárom én azt. Csak technikailag érdekelt volna, hogy ő hogy találja meg, mert a tracker keresőkkel én nem találtam semmit...
  • Pares
    Néhány napja meghackelték a HBO-t, több mint 1TB adatot loptak el, gondolom az EP4 is közte volt... Azt még nem találtam meg, honnan lehet letölteni...
    Utoljára szerkesztette: Pares, 2017.08.04. 15:02:24
  • molnibalage83
    Honnan szedted le?
  • Ainz
    Kint van a neten a 4. rész!!! BRUTÁLIS LESZ
  • Zozo0122 #14803
    Nem lenne ez rossz eszmefuttatás. Bár egy Hold felrobbanása nem csak pár emberöltőre tette volna tönkre a klímát :D Nekünk ugye egy viszonylag kis meteorit is elég volt az 5. Kipusztulás beindításához. (Ez volt ugye a Kréta-Paleogén Kipusztulás, pl. a dinoszauruszok és így tovább, összességében a fajok kb. 75%-a) Előtte volt még 4, és úgy néz ki, hogy gőzerővel rohanunk a 6.-ba. De ez már erősen off és vitatott, egyes kutatók szerint az "Utolsó órában" vagyunk, mások szerint még visszafordítható a folyamat, pl. a klímaváltozás :D
  • molnibalage83
    Ezen "adatok" egy részének semmi köze a csillagászati eszmefuttatáshoz.
  • no_way
    Miért zárod ki, hogy lehet csillagászati háttér a történetben? Azért mert fantasy, vagy mert nem nézed ki George R. R. Martinból?
    Még a Bibliának is van csillagászati háttere.
    Ha megengeded, gyártok is neked egy elméletet az általam ismert adatokból:

Planetosnak két holdja volt, egyéb csillagászati adottságai miatt, több éves ciklusokban váltják egymást a hideg és meleg évszakok.
    A sárkányok évezredekkel az emberek előtt megjelentek a bolygón. (törzsfejlődés vagy teremtés, kinek melyik szimpatikusabb)
    A sárkányok tudnak tüzet okádni, "megsütik" a táplálékukat és tojással szaporodnak.
    A tojások évszázadokig életképesek maradhatnak, a kikelésükhöz az anyjuk a neki alkalmas időpontban felgyújtja a fészket egy élő prédával egyetemben. (ezt akár tekinthetjük egyfajta születésszabályozásnak)
    A tűz hatására kikelő sárkány fiókák az elsőnek megpillantott élőlényhez kötődnek, tekintik az anyjuknak. (hasonlóan egyes madarakhoz)
    Ismeretlen okból a sárkányok az emberek megjelenése előtt kihalttal, viszont fennmaradtak ki nem kelt tojások.
    Aszteroida becsapódás következtében az egyik hold megsemmisült és darabjai lángcsóvát húzva a bolygóra hullottak. (ez látták az emberek)
    A becsapódások tüzeket okoztak és véletlenül kikeltettek pár szunnyadó tojást Essoson. (érthetően az emberek összekötötték a lángoló meteoritokat a tüzet okádó sárkányok megjelenésével)
    A nagyobb meteoritok hatalmas mennyiségű port juttattak a légkörbe, ezzel évekre eltakarva a napot. (Földünk történetében is volt rá példa)
    A megsemmisült hold hiánya és a becsapódások miatt a bolygó klímája teljesen felborult.
    Mindez Westeros pechjére pont egy télciklus vége felé történt, amitől soha nem látott durva telük és éjszakának tűnő sötétség lett.
    Ez lehetővé tette a sötétséget és extrém hideget kedvelő, vitatott eredetű White Walkereknek, hogy megszállják Westerost. (a westerosiak a sötétséget és a brutális telet a támadó Másoknak tulajdonították)
    A légkörben fokozatosan csökkenni kezdet a por mennyisége, elkezdődött a felmelegedés, elősegítve a WW-k visszaszorítását. (War for the Dawn)
    A hős hadvezér (Azor Ahai) szövetkezve az Erdő Gyermekeivel győzelmet aratott a Mások felett. (ezt kombinálva a visszatérő napfénnyel, megszületett a Lightbringer legenda)
    Pár ezer évvel később Essosról Westerosra jöttek az Andalok, akik idő közben a sárkányok mestereivé váltak.
    Utoljára szerkesztette: no_way, 2017.08.04. 12:06:41
  • Pares
    Nem tudom, milyen elméletekre gondolsz, de a döntő többsége azoknak, amikről tudok, a könyvekben leírt dolgokból extrapolálnak, még ha hibásan is, szóval az kicsit erős, hogy semmin nem alapszanak.
  • molnibalage83
    Nem, a sok csillagászati és egyéb elmélkedés hátterére. Én nem olvastam eddig egyik könyvet sem, az első rész első pár fejezetét leszámítva. Emiatt sokszor azt értem, hogy a fan elméletek nagy része kb. semmin alapszik és iszonyatosan túl vannak spilázva.
  • no_way
    Ha a #14794 két angol szövegére gondoltál, akkor:
    Az első a könyvből - Chapter 23
    A második a sorozatból - Season 1 Episode 2
  • Caliph
    a harcmodort figyelembe véve,azaz hogy robbanó gránátokat használnak szinte egyenlővé teszi őket Ahmeddel , a suicide bomberrel :D nem sok marad belőlük amiből más lehet
  • molnibalage83
    De ezek az angol szövegek honnan jönnek...?
  • Zozo0122 #14795
    Lehet. Végülis az ókori ember is mindenre a csillagokbna kereste a választ. Sok vallás/babona indult úgy, hogy az ember felnézett az égre. Ehhez jó érzékkel nyúlt Martin.
  • no_way
    Megnéztem mit írnak a Pares által javasolt oldalak a Lightbringer-ről.
    Ezeket találtam ismét érdekesnek:

"The moon is a natural satellite to the planet of George R. R. Martin’s A Song of Ice and Fire world.
    Qartheen believe that dragons were hatched from a second moon that came too close to the sun and cracked, while Dothraki believe that the moon is a goddess, wife to the sun.
    According to the myth of Azor Ahai, the face of the moon cracked due to Nissa Nissa's cry of anguish and ecstasy when Azor Ahai drove Lightbringer into her chest to temper the blade."
    Moon - awoiaf.westeros.org

' The Qartheen man said that there used to be two moons, both dragon eggs. But, one of them strayed too close to the heat of the sun and cracked open, releasing "a thousand thousand dragons." '
    Qarth - wiki

Bármennyire is próbálok elvonatkoztatni, de ez megint csillagászati eseményre emlékeztet.
    Utoljára szerkesztette: no_way, 2017.08.04. 08:37:15
  • DasIsFuck
    Na, most jutottam oda, hogy bepótoljam ezt a 3 részt.

És amit nem gondoltam volna, de Arya magasan a legjobb karakterré nőtte ki magát mostanra nálam.Ezt kellett volna már sokkal korábban behozniuk, komolyan ég és föld a korábbi évadokban látottakhoz a csaj:)
    Csak most meg már kevés a játékidő amit kap.

A háborús részek viszont nagyon nem férnek bele. Olyan légbőlkapott, csettintés szerű az egész.Így nálam nagyon nem működik ez, hogy semennyire sem vázolják fel a stratégiai dolgokat, szimplán a cilinderből húznak ki dolgokat.
    Ez a része azért csalódás, de eddig nagyon bejön az évad, ezen mondjuk sokat dob, hogy itt már elindult az endgame, bár ahogy sejtem a mások még mindig csak masírozni fognak ebben az évadban:S
  • Master91
    Erdő Gyermek, nem ember gyerek
  • molnibalage83
    http://www.boredpanda.com/then-vs-now-game-of-thrones-george-rottkamp/?utm_source=facebook&utm_medium=link&utm_campaign=BPFacebook
  • Zozo0122 #14790
    Mindkettő van. Gyermek élőholtat sokat láttunk már, pl. Rideghon, és egy kisbabát alakítottak át Mássá az egyik rész végén :D
  • Master91
    Erdő Gyermekei és az emberek háborúban álltak.

Nem bírtak idő múlva "vas" emberekkel, akik lóháton jöttek vas fegyverekkel, utolsó reményként valami nagyobb harcost / királyt akibe valamilyen mágia lehetett / erős varg volt, elfogtak, szuper katonát akartak belőle csinálni, ami majd jól oda pirít az embereknek és majd irányítják a gyermekek, csak a Terminátor elkezdte őket is ölni (fura hogy nincs Gyermek halott katona/más) meg az embereket is, kb. neki ennyi a programja hogy ki írtani mindenkit, elszabadult a skynet
  • Sequoyah
    Egyebkent mi tortenne forditott esetben? 10.000 eve nem latott hosszu es forro nyar kovetkezik, a fal leolvad, a faltol eszakra bekoszont a tavasz.
    Egyreszt nana, hogy elindulnanak a felfedezok eszakra, kisebb hadsereggel, aztan persze jo emberi szokas szerint igenyt is formalnanak a teruletre, es hadsereggel mennenek oda.
    Masreszt a most delen lakok megfolnenek a hosegben, ezert elindulna a nepvandorlas eszaknak.

Szoval ugyanaz tortenne mint most, csak forditott felallasban. Az eszaki whitewalkerek lennenek veszelyben:)
  • Sequoyah
    A valodi emberi tortenelemre is jellemzo volt, hogy az emberek (es aztan az elbeszelesek alapjan a tortenetirok) automatikusan osszekotottek a termeszeti esemenyeket (ustokos, vulkan stb...) az aktualis tortenelmi esemenyekkel, megha valojaban semmi kozuk se volt hozza. Ilyen az emberi agy. Szoval nem lepne meg, ha itt is ez tortent volna.
    Egyebkent mivel az egesz Tronok Harca vilagot a most elok szemen keresztul ismerjuk, es az o tudasukat reprezentalja mind a terkep mind a tortenelemleiras, ezert ezt nem is tudhatjuk biztosan. Talalgatni lehet, de ennyi...
  • SzinesGeza
    Nem igazán. A másolás plusz bünti az ágytál súrolás mellett. ;)
  • Zozo0122 #14785
    Konkrétan azt hiszem nincs benne, csak utalnak rá. Az egész lényege annyi, hogy mivel soha nem tartott előtte annyira hosszú ideig a Tél, ráadásul a Mások is csak akkor egyszer jöttek el, emiatt gondolja a legtöbb fan, hogy a Mások miatt volt, és nem a Hosszú Tél miatt jöttek el ők maguk.

Én arra szavazok, hogy ők az előidézői. Sőt. Szerintem a Hosszú Éjszaka alatt is volt nyári ciklus (valszeg több is) csak épp amiatt nem látszott ebből semmi, mert ők délre vonultak és a saját képükre formálták a kílmát. Tehát - ahol ők vannak, ott mocsok hideg van, tehát ha még Dorne-ba is bementek volna, akkor az is simán befagy. A filmben is többször látjuk ugye, hogy jön velük a hóvihar. Ha én írtam volna meg a storyt, ők nem is lennének szén alapú életforma (semmi sem mondja amúgy, hogy azok vagy nem, úgy tudom Martin semmiféle tudományos munkát nem tett bele a dologba, így ahogy korábban mondták pl. csillagászatot sem), hogy legyen az egésznek "értelme". Aztán a mesterek megmagyarázhatják...

Szerintem a legvalószínűbb végkifejlet ez lenne:

Havas Jon, Azor Ahaiként. Ahhoz, hogy kigyulladjon a kard, valszeg bele kell majd mártania Dany szívébe. Mert az eredeti próféciában is megölte vele a szerelmét a hős. Stannis pengéje is lángolt, de gyengén, ő nem volt elég "erős" ehhez. Csak azért volt képes még ennyire is, amennyire, mert Targaryen vér is folyik az ereiben. (Minden Baratheon távolról Targaryen leszármazott. Ezt mondjuk Robertnek is mondhatták volna párszor, hogy hiába utálja őket, egy része a vérüknek benne is megvan.)

"It has been foretold in the books at Asshai that when the stars bleed and the cold winds blow, a warrior shall draw from the fire a burning sword. That sword will be Lightbringer. The one who draws it will be Azor Ahai reborn."

Utoljára szerkesztette: Zozo0122, 2017.08.03. 18:47:18
  • Pares
    "Az, hogy a Mások generálták a hosszú éjszakát, és több emberöltőig tartott, így benne van a könyvben?"

Ez az ok-okozati összefüggés az, ami nekem sem tűnik teljesen egyértelműnek, a történeteknek két féle verzióját olvastam eddig, az egyik az, amit Old Nan is mesélt Brannek, jött a tél és a sötétség, és mindenki megfagyott, ekkor jöttek a Mások is, akik "utálták a nap érintését" (nem úgy van megfogalmazva, hogy ők hozták a telet és az éjszakát, amiből arra is lehet következtetni, hogy azért jöttek, mert a körülmények megfelőlek voltak), meg van olyan verzió is, ahol kifejezetten ők hozták a telet és a sötétséget (vagyis megfelelő körülményeket hoztak létre, hogy jöhessenek)...
  • no_way
    Én elolvastam, köszi. Meg amit Pares linkelt.
    A wiki-ben ezt írják: "c. 8,000 BAL - The Long Night: A great winter that lasts a generation descends on Westeros, followed by a night that goes for years."
    Egy nemzedéknyi tél (mai mértékkel 25-35 év, középkori mértékkel kevesebb), amit évekig tartó éjszaka követett (a megfogalmazásból úgy tűnik az éjszaka, ami alatt természetesen a tél folytatódott, rövidebb mint egy nemzedéknyi).

"a Mások eljöttek és ők generálták a Hosszú Éjszakát, több emberöltőig, ez több, mint 50 év is lehetett."
    Az, hogy a Mások generálták a hosszú éjszakát, és több emberöltőig tartott, így benne van a könyvben?
  • Zozo0122 #14782
    Ez az egyik problémám Essossal. Gyakorlatilag igen. Át kell menni, és a Mások meg örülhetnek maguknak, de az emberek megússzák. De hozzáteszem, Dorne se fagyott be soha. Essoson csak Braavosban havazik néha-néha, a többi részen azt se tudják, hogy mi az, hogy "Tél"...