19495
A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
#14982 spoiler
Bejövős volt minden, egy apróság számomra picit gagyin néz ki, de ez már csak szőrszálhasogatás :D Olyan fura nekem maga Danny a sárkányon ülve. Ugye más filmekből meg játékokból azt szokhattunk meg, hogy egy sárkányt vagy bármilyen képzeletbeli lényt meglovagolva a hős valami nyeregben ül meg fogja a gyeplőt vagy vmi kis felszerelés. Itt a got-ban meg vicces, hogy semmi csak ráül a hátára a lenge ruhájában és kapaszkodik a pikkelyeibe, szerintem tök szarul néz ki így.
Kérdés: Akkor a GOT történelem során ez volt az első csata ahol dothraki sereg összecsapott westerosi katonákkal? Azt tudom, hogy még soha nem keltek át a tengeren, de akkor előtte csak az unsulliedek ellen harcoltak? -
#14981 :DD
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Utoljára szerkesztette: Zs0lt1, 2017.08.08. 13:28:21 -
#14980 És a legnagyobbat vitte, feltételezheti a riadt tömeg, hogy a másik kettő is ekkora. -
Pares #14979 Szerintem okos döntés volt 3 helyett egy sárkányt vinni az első igazi csatába. Ez az egy is bőven elégnek bizonyult, és így a másik kettőt éppségét nem kockáztatta... -
BreakDown89 #14978 Az 7x1-nél a Véreb ugyebár belenézett a tűzbe, és ott ugye látta a leendő problémát a Keleti Őrség felől. Oda tartanak, ergo legközelebb akkor látjuk őket valszeg, amikor megérkeznek az élőhalottakhoz. A kövi rész címe meg Eastwatch, szóval gyanús nekem hogy feltűnnek. Jut eszembe: Thormundék is arra mentek erősítésnek, nem? -
BreakDown89 #14977 De még felbukkanhat Gendry, akiről ha kiderül hogy Robert király utolsó vérszerinti örököse... Dany a végén ad neki egy elismervényt, és Gendry Baratheon néven viszi tovább a házát + kifizeti Stannis nagybátyó tartozását is. :) Idővel. -
#14976 SPOILER
azért ez a rész tényleg rengeteg kérdést felvet. Bran szerepe mi lesz, még most eléggé háttérben van, amolyan X-professorként de még az évadban jósolok neki valami badass jelenetet. Kisujj karaktere is érdekes lesz, most látta Arya mire képes, valamint ugye Bran is ráhozta a szívbajt a "Chaos is a ladder" mondattal :D A véreb szálat most hanyagolták, az vajon merre tart?
és hát ugye Danny...kezd idióta lenni, 3 helyett 1 sárkánnyal megy, majd magát szabad prédaként felkíválva repked, égeti a katonákat akárcsak a Mad King... Jonnal is tuti lesz vmi kattanás, mert a halálból való visszatérés tuti nem nyomtalan.
ezért jó a sorozat, mert szeretsz valakit, de totál megváltozhat a személyisége... -
#14975 @realcsabi / @Shiwo:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Tisztában vagyok vele, hogy a Vastrónusnak hiteleztek a Baratheon / Lannister esetében, sőt, lehet, hogy eredetileg már a Targaryen-ek idejében (hiszen Cersei apja Hand of the King volt, feltehetően onnan indult a Vasbank hitel). De akkor is tovább hiteleztek az egyre újabb és újabb királynak...
Az arany megérkezett királyvárba, de nem biztos, hogy a Vasbank már meg is kapta. -
Pares #14974 Hát szerintem ha a Vasbanknál egy kicsit is átgondolják a dolgokat, akkor fogják az aranyukat, és "hazamennek". A jelenlegi helyzetben nagyon kockázatos lenne Cerseit támogatniuk. -
#14973 Vagy, csak a vagoasztalon vegezte veletlenul az a jelenet, amikor Bron mellett lovagolva nyom egy ESC-t es az optionsban atallitja a "hide helmet" kapcsolot :) -
Pares #14972 Bár nyilván azóta már sok idő eltelt, de azért érdekes ez a Braavos és a Vasbank. A braavosi Vasbank állítólag rosszul járt Daenerys rabszolga-felszabadító hadjáratával, de Braavost pont szökött valyriai rabszolgák alapították. A Targaryenek meg ugye valyriaiak. -
#14971 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
az átok tetszett, de azért nem teljesen igaz, amit felsoroltál..
Robert Baratheon-nak lett egy rakat hitele.. Joffrey azt megörökölte, tovább növelte a méretét. utána Tommen nyakába szakad, és most végül Cersei-re ... ő meg jó Lannisterként ki is fizeti az egészet, mondták is, h a pénzt megérkezett Királyvárba.. szóval a felsoroltak közül eddig egyedül Stannis hitelét bukták el..
-
realcsabi #14970 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Csak a Stannis-hadjárat számít buktának, Robert, Joffrey, Tommen, és most Cersei egyaránt ugyanazt az adósságot görgették maguk előtt, amit a Vasbank Királyvárnak hitelezett. Ezt fizeti most vissza Cersei, ergo megtérült a Vasbanknak ez a dolog. Illetve plusz eggyel több okuk van, hogy inkább azt az oldalt pénzeljék, amelyik egyszer már megbízhatóan visszafizette az aranyat. :) -
#14969 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Egyébként a Vasbank lehet kb. a legrosszabb üzleti szereplője egész Westerosnak.
Először Robert Baratheon-nak hiteleztek. Meghalt.
Aztán a Joffrey-nak. Meghalt.
Aztán Stannis Baratheon-nak. Meghalt. (azt a pénzt kin fogják bevasalni?)
Tommen Baratheonnak. Meghalt.
Most meg Cersei Lannisternek akarnak hitelezni... :)
Valami átok is lehet, hogy 'Hitelezzen neked a Vasbank!' :D
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.08.08. 12:25:32 -
Vorrhess #14968 Szerintem a legutolsó jelenet ahol elmerül Jaime csak azért van ,hogy nehezebb legyen kivárni az egy hetet :D Már most másodszorra néztem a teljes 4.részt, hogy biztos ne kerülje el egyetlen szó vagy mozdulat se a figyelmem :D -
Pares #14967 Amúgy nem értem, miről megy most konkértan a vita, Jaime egészen biztosan nem fog most vízbefúlni. Vagy elfogják, vagy elmenekül, de nem most fog meghalni, ez 100%. -
Pares #14966 Szerintem pont azért volt különleges ez a csata, mert olyan karakterek harcoltak egymással, akik közül (én személy szerint) egyiket sem szerettem volna meghalni látni. :) -
Pares #14965 Először is nem tudjuk, hogy a Lannister/Tarly seregekből mennyi maradt, a csata végét még csak nem is láttuk. Könnyen lehet, hogy a maradék Lannister/Tarly sereg, ami éppen nem ott táborozott, a pánikban és a mészárlás hallatán szétfutott. És ez a lényeg. Akár mekkora részét is pusztította el a seregnek Daenerys, ez a győzelem egy nagyon erős üzenetet küldött. A pusztítás híre el fog terjedni, meg annak is, hogy Daenerys hogyan fog majd bánni a hadifogjokkal... Ha Jaimet elfogják, akkor kb. lefejezték Cersei hadseregét, és a brutálisan demoralizáló vereség után már vezérük sem marad. Ebben az esetben szerintem Tarly azonnal kihátrálna Cersei mögül, hacsak őt is el nem fogják (újabb lehetőség egy érdekes találkozásra, Jon mesélhetne neki Samről...). Ha Jaime elmenekül, akkor meg nem hiszem, hogy tovább fog akarni folytatni egy ilyen háborút. A sárkányok ellen nyílt terepen nincs esélyük. Főleg, hogy ha a dothraki horda és az unsullied sereg kiséri őket. Ez nyilván nem fog tetszeni Cerseinek, ami tovább szíthatja közte és Jaime közt az ellentéteket...
Én úgy láttam egyébként, hogy a skorpió sem kényszerítette azonnal a földre Drogont, simán a levegőben tudott még maradni, hogy megsemmisítse a skorpiót, csak azért szállt le, hogy Daenerys megpróbálhassa kihúzni belőle a dárdát. Amikor az ötödik évadban megmentette Daeneryst, akkor még jóval kisebb volt, sokkal jobban megsérült, mégis túlélte és el tudott repülni. És a skorpió bevetésével már elvesztették a meglepetés erejét is, Daenerysék már tudják, hogy mire számíthatnak.
Szerintem ha valaki ellen félteni kell a sárkányokat, akkor azok a White Walkerek.
Utoljára szerkesztette: Pares, 2017.08.08. 12:13:30 -
realcsabi #14964 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Rendben, de azt nézd hogy ebből az egészből mit láthat a Vasbank amikor arról mérlegel hogy kinek segítsen? :)
Egy szem ballisztát vetettek be, az pedig két lövésből el is találta a sárkányt, ami azonnal leszállásra is kényszerült.
Bronn nem tudom mennyire számít képzett ballisztakezelőnek, nem hiszem hogy sokat gyakorolt rajta, nem gondolnám hogy birtokában volt pl. a lövedéksebesség, a lövedék-pályaesés ismeretének, és ha már itt tartunk, nem épp ideális körülmények között kezelte, hiszen pár perccel azelőtt még az életéért szaladt, lóról esett le, tehát nem hideg fejjel célozva is képes volt találatot elérni.
Tudom hogy hülye volt Danny, azt is hogy szinte lehetetlen egy mozgó célpontot eltalálni 1 db ballisztával, de a sztori szerint most megtörtént, ez van. A szumma jel végén azt láthatja a Vasbank hogy nincs veszve a Lannister-oldal, mivel a sereg nagyobbik hányada minden bizonnyal sértetlen. És mivel a mérleg két serpenyője jelenleg még billeg, simán dönthet úgy, hogy az Arany kompániát a Lannisterek oldalán veti be. Az alapkérdés pedig ez volt, mármint hogy a Vasbank mit tervez a jövőben.
-
#14963 A film egyik legérthetetlenebb része technikailag, hogy nem vett fel sisakot, mert a valóságban tuti adtak volna rá.
(Persze akkor nincs arcmimika és színészkedés, nyilvánvaló, hogy dramaturgiai okokból nem adtak rá...) -
no_way #14962 Nekem úgy tűnt Jaime nem egy tipikus lovagi páncélt viselt. Inkább bőr ruhának tűnt, amit a kritikus helyeken fémmel erősítettek meg.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
A spektumos filmben a fickó ennél sokkal szebben csinálta. -
#14960 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!valószínűleg tud, de azért a végén úgy tűnt, hogy nincs úszásra képes állapotban.. persze ettől még előfordulhat, hogy amint elmúlik nála a pár másodpercnyi sokk, akkor összeszedi magát és úszni kezd.. -
#14959 Hát igen:)
-
#14958 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
#14957 Én megcsináltam a vacsit közben és lent volt. :) -
#14956 Ez mi ez, ovi? Kell lenni "valakivel"? LOL :D
DB -
#14955 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Egy áramlástechnikussal vitatkozol, házhoz mész a pofonért... :)
1. A vödör a víz alatt nagy áramlási ellenállás bír az alakja miatt, ráadásul a legtöbb ember a fülénél fogva húzza, ami a roszabb eset. Ellenkező irányban tolva már jobb a helyzet, de akkor sem ideális, mert adott sebesség felett a leválási buborék miatt lesz az ellenállása nagy..
2. Egy ember alaktényező teljesen más és azt a mérete miatt meg sem próbálod több m/s-mal mozgatni. Te soha nem toltál még odébb fürdőzés közben más embert. Nem túl nagy truváj... Akkor meg főleg nem, ha nem lapjával csinálod, hanem húzod felfelé, ahol "torpedó" alakja van.
3. Ezen felül az sem mindegy, hogy mekkora sebességel csinálod ezt. Ha nem erőből és gyorsan, akkor egy olyan korban, amikor mindent izommunkával csináltak...
Nekem magyarázod a D-napot? Ez is picit epic fail... :)
1. A D napon nem páncélban, hanem fegyverrel a kézben és hátizsákkal mentek. Fegyerrel a kézben nem lehet úszni... Sokan el is dobálták emiatt érkeztek fegyvertelenül ki a parta...
2. Az a legalapvetőbb ismeret sincs meg, hogy 25 kg páncél testen egyenletesen elosztva vagy 25 kg hátizsákban totálisan más terhelés? Vazz, még teszt is van róla., pr napja láttam a videót, igyekszem megkeresni. Azonos tömeg mellett a mozgékonysában lenyomta a páncélos ember a hátizsákost, mert a fizika tudja a dolgát.
Vagy legalább a józan észt és fizika. Tudod inercia és egybek. Vegyél 5 kg-os vasgolyót a kezdbe és nyújtsd ki. Meddig bírod? Nem sokáig. Ok, pakold szatyorba és tedd magad mellé. Picit jobb, de ez még mindig szar. Pakold hátizsákba. Ej, mennyivel jobb. Na akkor osztd el egyeneletesen magado, ilyen mikor pl. mondjuk meghízol 70-ről 75 kg-ra, csak nem zsír térfogat jön rá. Nem komoly változás főleg úgy, hogy páncélban ez röhejsen kis térfogat miközben 5 kg zsír, azért a mozgást is gátolja egy picit.
Én most 72 kg vagyok, de voltam már 90 kg is. Akkor is tudtam röpizni, csak nem annyira fitten és nehezebb volt lehajolni, mint ma de akkor is megvolt az 50 centi feletti súlypontemelkedés. Most 65 cm tája 7 évvel idősebben, csak éppen 18 kilóval könnyebben.
-
#14954 Én azért kedvelem, amikor beizzítottam tegnap este a 3 gigás FHD torrentet, elmentem a kész vacsorámért a konyhába, és mire visszaértem vele, lent volt :)
Lemérve picivel még üti is az 500 mbit-et, 38-40 MB/sec a letöltés. Sajnos könnyű megszokni :D
DB -
#14953 Ez számomra is a világ hét nagy (proli) rejtélye közé tartozik...
DB -
#14952 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A ballisztia éppencsak az elvárt minimumot hozta...
1. A teljes meglepetéssel is csak sebesítést ért el...
2. Egy nem átlag katona által kezelve...
3. Úgy, hogy Danny a legökörebb módon használja a sárkány.
A 3. pont magyarázata. Minden repülő célpont akkor a legegyszerűbb, ha pontosan feléd repül, mert akkor nem kell előretartást számolni, csak a lövedék pályaesése számít, ami ilyen távolságon 2-3 méteres tartományban van. A távolsága a célnak is sokkal kisebb faktor az egyetlen előny a kisebb méret.
Danny-nak csak annyit kell csinálni, hogy nem a cél felé repülve a sárkánnyal oldalra tüzet fújva égessen fel mindent. Elképesztően nehéz egy olyan célra lőni úgy, hogy nem ismered annak mozgásparaméterét és távolságát sem, mert szemmél méred mindkettőt és a saját lövedék sebessége is érzésre megy.
A világháborúban nem véletlenül analóg számítógépeket használtak lőelemképzéshez és nézd meg a találai arányokat úgy, hogy a lövedék sebessége a célpotnot többszörösen meghaladta. Itt meg erről szó nincs, csak a lőtáv kisebb.
Ha reálisan nézzünk nincs az a ballszita mennyisége realista gyártási mennyiséget nézve, ami 3 db értelmesen használt sárkányt le tuda szedni. Pont olyan gyorsan perzselné fel azokat, ahogy a szekerekkel tette...
-
Taliga07 #14951 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Bocs, de a fizika nem így működik. Tegyél egy műanyag vödröt a vízbe, aztán húzd ki, nem 1kg lesz... Amit pedig a Spectrumon bemutatnak, köszönőviszonyban sincs a valósággal, nem mondom, h cigánykerekezni nem lehetett egy páncélban (a lemezvértek még láncinggel együtt is valóban csak 20-30 kiló körül mozogtak, és a tornapáncélok kivételével elég jól lehetett bennük mozogni, de úszni biztosan nem. Egy aranyozott kézzel, annyi felszereléssel Jameinek kampec lenne, olvass el pár D-napi beszámolót, úszni tudó amcsi katonák, kisebb súlyokkal is tömegesen fulladtak a vízbe. -
realcsabi #14950 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Épp ez a lényeg, hogy nem az egész Lannister sereget verte szét Daenerys, hanem csak a hátvédet, és az egyszem sárkány is földre lett parancsolva egy lövéssel. Biztos vagyok benne hogy Cersei élvezni fogja a Vasbank támogatását, hiszen teljesen elcsöppentek attól hogy egycsapásra nullázza a Lannister-adósságot.
Továbbá a balliszta sem szerepelt rosszul így első nekifutásra, tehát a Vasbank szemszögéből nézve a dolgokat eléggé nyitott kérdés maradt hogy vajon ki nyer a végén. Az ő érdekük egyébként Cersei lenne, hiszen hitelezés szempontjából a Dothrakik nem tűnnek jó választásnak, meg eleve nem lehet szimpi Dany a rabszolgaság eltörlésével.
És azért a Vasbanknak is lehet beleszólása az eseményekbe, nem csak szemlélődők. Az Arany kompániát be tudják vetni valamelyik fél oldalán, én arra számítok hogy a mostani Lannister veszteségeket fogja pótolni Cersei a zsoldosokkal. -
suba53 #14949 Mindig felmerül a teleportálás gyanúja, de szerintem most sem áll meg.
Égikert kifosztásakor elindították az aranyat lassú társzekerekkel királyvárba. Az út tetemes. Nem két nap alatt teszik meg lassú szekerekkel.
Elkezdték begyűjteni az ország gazdáitól a terményt. A megtámadott hadoszlop már a begyűjtött terményt szállította Királyvárba.
Az adószedés, begyűjtés egy országnyi területről nem megy pár nap alatt, több hónap is eltelhetett azóta hogy elfoglalták Égikertet.
Ezalatt az idő alatt bőven volt lehetőség a Dothraki sereg áthajózására, felvonulására.
A makulátlanok meg hozzászoktak a szűkös ellátmányhoz, halászhattak, vadászhattak ez idő alatt.
Úgyhogy bármennyire is úgy tűnik hogy teleportálódak nagy tömegek, mégis helyén van az időzítés. -
#14948 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Ha egy ország elveszti vezetőjét, aki amúgy is gyakorlatilag puccsolt, akkor az utódok nagyon ostobák, ha házhoz mennének a pofonért azzal, hogy folytatják a lázadást. Persze a sárkány sikereit megtudva lehet, hogy felbátorodnak, de ez inkább plot húzás volt.
Túlságosan úgy spekulálnak és túl sokat, hogy a plot követelményeket nem veszik figyelembe. Ez is faktor egy történet írásbn, hogy mit és mennyi idő alatt lehet filmre tenni. Lehet ezért fanyalogni, de ez van.
Ezért nem volt égikerti csatajelenet. Speciel nekem tetszett az, ahogy az előző rész két csatája benne volt, pontosan így kell csinálni.
-
#14947 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A Vasbank nem szeret vesztesre fogadni. Az most lett élőben demózva, hogy a nyílt terepen a sárkányok ellen kb. esélytelenek.
Egyetlen sárkny felkockázta a sereget és van három... -
#14946 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Milért? Jamie nem tud úszni...? Ezen felül Archimédész forog a sírjában... Felhajtóerő az nincs? Az emberre teljesen víz alá merülve elég komoly felhajtóerő hat,
nem 130 kg-nál emberi sűrűséggel nem 1300 N-ot kell emelni... Nem víz alól felszín közbelébe vinni, hanem kiemelni nehéz egy ember. A fejét kell csak víz felett tartani,
hogy ne fulladjon meg. A testtérfogat 90+ százaléka még akkor is felhajtóerőt termel...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.08.08. 09:54:02 -
BreakDown89 #14945 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Igen, ez a kérdés bennem is megfogalmazódott a végén. Ugyebár Tarly papa mondja, hogy nagyon elnyúlt a konvoj hossza és ha jól értelmeztem a szavait akkor pont hogy a hátvéd szerepet töltötték be a beszélgetés alatt. Tehát gondolom, hogy Dany a végét csípte el vagy legalábbis a hátsó részéből harapott ki egy darabot. A sereg létszáma? Jó kérdés. Kaszter hegyre mondták, hogy 10.000 katona védi. Ugyebár egy kis védelmi erőt hátrahagytak a makulátlanoknak - 500 fő mondjuk? -, akkor is 9.500 katona elmasírozott onnan. A kérdés, hogy Tarly papa mekkora erővel szállt be a buliba? 2-3 ezer? Több? A Tyrellek legnagyobb hűbérése volt, ha jól tudom, tehát biztos többel mint a Medve szigetek Jonhoz. :) Szóval néhány ezer katona szerintem is elérhette Királyvárat az arannyal. A gabonának meg ugye nagyrészt lőttek.
Engem még az érdekelne nagyon, hogy ezek szerint mégis lőttek a szárazföldi dornei csapatoknak? Mert ugye ment a spekuláció, hogy csak a hajók vesztek oda a 2. rész végén meg Yara emberei, de Dany szavaiból nekem a 4. részből az jött le (amikor mérges a barlang jelent után), hogy egy az egyben buka Dorne-t, a Folyóvidéket és a Vas szigeteket. Az összes dornei katona rajta volt a hajókon? Vagy Dorne kiszállt? Maga Tyrion mondta neki, hogy még ott vannak a makulátlanok meg a dothrakiak, és hogy még mindig neki van a legnagyobb serege. Nekem ebből az jött le, hogy Dorne-t (egy időre?) leírhatjuk. -
realcsabi #14944 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Engem az a kérdés mozgat meg, hogy mekkora része veszett oda az egyesített Lannister-Tarly seregnek. Azt tudjuk hogy az aranyszállítmány, és így ezzel együtt a sereg egy része biztosan elérte Királyvárat. Mennyi ember veszhetett oda? 2-3 ezer? Több? Remélem a következő részben kiderül. Mondjuk ha több is veszett oda, Cerseinek még mindig van honnan merítenie, a Vasbank révén. -
#14943 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Utoljára szerkesztette: Jim Morrison, 2017.08.08. 09:30:35