56
  • willcox
    #56
    Mindenki segghülyének születik, egy emberi csecsemő még arra is képtelen, amire sok állat képes, hogy születése után pár órával a saját lábán járjon. Vagyis: még járni is meg kell tanulni, és ennek semmi köze az értelmi képességhez. Ahhoz, hogy valakinek a fejében is legyen valami, bizony tanulni kell. Minél okosabb valaki, annál többet kellett tanulnia és ehhez bizony sokat kell olvasni is (többek között). Arra nem hiszem, hogy sok ember képes lenne, hogy szó szerint tudjon emlékezetből idézni valamit, tehát valaminek a másféle megfogalmazása is már egyfajta (ha nem is jelentős) tudást jelent. Ha nem is fejből írja, hanem egy előtte lévő szöveget fogalmaz át, abba, ha minimálisan is, de az ő produktuma is benne van. A szó szerinti másoláshoz nem kell minimális ész sem.
  • Balintos
    #55
    De ha a saját szavaival írja, az csak annyit jelent, hogy párszor elolvasta, meg belefektetett X órát.
  • JMáté
    #54
    Még egyet hadd kommenteljek. Tudom hogy hülyeségeket beszélek, meg ez már off is, de úgy érzem muszáj, mert amikor leszarozzák a magyar egyetemeket én megsértődöm:
    imc 2008
    Ez egy nemzetközi egyetemi matekverseny végeredménye. Azért épp a 2008-as eredményeket linekelem, mert azt épp az ELTE nyerte. Igen, ez nincs minden évben így, viyzont többnyire a BME meg az SZTE sem szaros 30 valahanyadik helyeket ér el hanem mondjuk jobbat. Arra külön felhívnám mindenki figyelmét hogy a Princeton csak 9. lett. Még a Belarusian State University is megelőzte őket.
  • JMáté
    #53
    "Minden bizonnyal azt hiszik, hogy az információ bárkinek a rendelkezésére áll, aki kinyújtja érte a kezét" -idézet a cikkből
    Elég nagy szemétség lenne ha másképp lenne.

    "Már nem azért ember, de mi lenne ha én feltalálnék egy új építési technológiát, építőanyagostul mindenestül... és egyszer csak azt veszem észre hogy 10 másik konkurens cég is elkezdi gyártani mert nincs levédve a márka vagy a technológia?" -dozer00 #18-as komment
    Mondjunk valami konkrétumot: például feltalálsz egy technológiát, amivel a földrengésnek teljesen ellenálló lakóházakat lehetne építeni. De a szemét kínaiak is el kezdik használni. Pedig nyugodtan meg is dögölhetnének, hisz te attól nem lennél szegényebb. Tudom hogy szokás algortimusokat, fájlformátumokat, egyebeket eltitkolni/levédetni, na de jól van ez így?

    "nem er semmit a magyar diploma" -Rincewind #3-as komment
    Nos, LOÁL.

    "Itt egyetemi beadandó feladatokról, értekezésekről, diplomamunkákról van szó, nem a szaros középiskolai fogalmazásokról..." -moikboy #2-es komment
    Számomra a cikkből nem ez derült ki. Inkább az hogy ha én, 1. éves mérnökinformatikus viccből felveszem a szeszkultúra nevű, szabadonválasztható tárgyat (aminek teljesítéséhez 1, azaz egy darab esszé megírása szükséges) akkor mélyen elítélendő tett a részemről ha akár csak egy mondatot is másolok valahonnan. Ellenben ha átfogalamazom akkor mindjárt jó lesz.

    Figyelmeztetés!
    Ezen komment részleteinek vagy egészének felhasználálása a szerző(k) írásos engedélye nélkül szigorúan tilos.
  • willcox
    #52
    Az még hagyján, ha mindenki a saját szavaival írná le. De ha mindenki csak másolna (szöveget), az a fejlődés végét jelentené.
  • Balintos
    #51
    Oké, az probléma ha nem tüntetnek fel forrást. De nem értem igazán miben más ha az illető egy könyvben lévő ismereteket írja le a saját szavaival.
  • willcox
    #50
    Nagyon helyes, hogy az oktatásban megkövetelik a saját tárgyi tudást és önálló gondolkodást. Senki sem kíváncsi arra, hogy ki hogyan tud kattintgatni, mert aki csak azt tud, az nem tud semmit.
  • danesz234
    #49
    Tudod mit neked kötelező még az első őssejtet is lehivatkozni ami annó nagyon régen csapódott földbe.:D
  • dilofekete
    #48
    Értem én akkor ne mossak kezet, ha gitározni akarok vagy dogát írni, mert oda kéne írnom hogy szappan meg függöny XD
    Gyerkcsinálásnál, meg már cigánygyerekeim lesznek mert nem mostam kezet XD
  • danesz234
    #47
    Ha te találsz ki egy történetet természetesen nem kell hivatkozni senkire. Max a jóistenre ha gondolod:D. De általában egy tudományos munkánál tegyük fel nállam monnyuk ha írok a hunokról egy dolgozatot kikerülhetetlen az hogy hivatkozzak legalább 10 szerzőre és akkor az még nagyon hurka. A középsuliban meg természetesen megy az összeollózás mert a tanár nem megy bele mélyebben egy anyagba. Meg nem is az a lényeg hogy a diák 10-20 könyvből hivatkozzon pontosan arra hogy miből szedte ki az anyagot. Arra megfelelő a wikipedia. Itt az egyetemi szintű plágiumról van szó és a plágium lopásnak minősül.
  • dilofekete
    #46
    hát de nem ez a lényeg, hogy felmérjék a diák tudását? lol bemész reggel suliba dogát írni és 1 hónap múlva műr a temetésedere viszik a csontvázadhoz a viágokat XD
    Amúgy meg aki othoni dogát ír, tegyen fel egy progit, ami felismeri honnét vágólapozott és a kíváncsiskodók ha az egert a szöveg felé viszik akkor kiírja hogy honnét lett másolva vagy nem lett másolva és kötekedhetnek az idők végezetéig. Később már az lesz a probléma hogy hogyan keverhetek 800 író munkáját 10 oldalon.
    Annyira de lrtelmetlennek látom amúgy ezt, beírom hogy könyvtár ban interneteztem és a szövegemnek köze se lesz a könyvtárhoz, mivel netről írtam egy könyvet.
    De teszem azt hogy az én paranoid agyam egy mutáns lényt képzel el akkor már a könyvem végére oda kéne írnom lucifert vagy mi, akkor is ökörség, szerintem
  • danesz234
    #45
    Azért ennyire nem kell lehivatkozni mindent meg értelmetlen is. Tegyük fel ha egy új találmányt talál fel valaki akkor minden rá épülő előző találmánynak az összes dolgát lehivatkozná ami lehetetlen mert az idő vasfoga dolgozik rendesen akkor annak az adott találmánynak nagyobb kézikönyve lenne mint amekkora az adott találmány. Ja és le kéne hivatkoznod ungát meg bungát is akik először kaptak fel egy fadarabot és azzal mentek el vadászni.:D
  • dilofekete
    #44
    Sőt, az is hogy milyen konfigurácón készítették a játékot, kitől bérlik az irodát, ki építette, mi az annya leánykori neve, milyen csillagjegy alatt született, hogy legyen kit szídni XD Nincsn igazad, akkor ohm elmehet a sunyiba :D
  • dilofekete
    #43
    XD
  • danesz234
    #42
    A jóisten tényleg nincs rajta de itt gondoljunk az ateistákra is akkor már két verziót kéne rögtön csinálni:D. De visszatérve a végén általában ha kijátszol egy játékot fel van tüntetve hogy ki csinálta a zenét meg a grafikát. Jó tényleg Marika néni a takarító aki felmosta a viledás felmosójával a kócerájt nincs benne mert ő nem volt benne a játék készítésben.
  • dilofekete
    #41
    megnéztem
    rajta van hogy 18 éven felülieknek, dolby digital hangra képes és nvidia kártyákat részesít előnyben, meghogy ki gyártotta, ennyi
    Ebből én nem látom hogy isten neve ott lenne, mivel ő teremtette az embert és emberkékkel játszok, nem látok olyan neveket, akik megfogalmazták hogy kitől származik a grafikai ötlet stb. Ok ez a játékBAN benne van, de ezt a borítóra kéne írni.
    Vagy zene esetében, ki milyen hangszereken játszanak, milyen márkájú tollal írtűk a kottát, milyen izzóval világítottak, amikor olvasták és lejátszották, milyen szappannal fürdött a büdös állat rocker, hogy tiszta kézzel fogja meg a gitárt, hogy lepengetgethesse a kottát, mert ugye anélkül hogy nem foghatja meg a gitárt nem születhet zene és az ahoz vezető út mind plágium XD
  • bakagaijin
    #40
    És egy játék borítójára mikor is írták rá, hogy milyen szabadalmakat használtak fel? Soha! És nem is fogják felírni mert nem férne el.

    Ember, néztél már játékot? A legtöbb játék tömve van az elején meg a végén mindenféle logókkal és felsorolásokkal, hogy milyen technológiákat használtak fel. Pl. aurora játék engine, bink video, nvidia physx, meg minden egyéb. A játékok végén több órán keresztül csak a felhasznált licenszelt technológiákat láthatod :). De pl. ha megfordítasz egy mezei késélezőt akkor is ott figyelnek rajta a patent No-k, basszus még a golyóstoll-betéten is ott figyel rajta. De ha te ilyenekkel nem élsz akkor nézd meg a sörösüveget amit épp fogsz, arra is rá van írva, hogy gyátja xy ásványvíz és sörgyár a ij licensze alapján...
  • danesz234
    #39
    Kicsit elkanyarodtunk azt veszem észre. A lényeg hogy középsuliban természetesen nem tanítják hogyan kell hivatkozni egy szerzőre ezt én is az egyetemen tanultam meg sajnos. A lényeg hogy akkor plagizál az ember ha olyan teszem azt könyvet használ amit nem hivatkozik le a dolgozata hátuljába. És nem tudom kinél olvastam a fórumba hogy nem lehet a wikipediát lehivatkozni de le lehet minden honlapot hivatkozni. Az csak egy kis aranyosság hogy nem biztos hogy ott használható anyag is van. És igazából a plágium a szakdolgozatok elkészítésénél nagyon nagy probléma. A kisebb dogáknál természetesen a tanár rád szól hogy hivatkozz mert különben buktad a félévet és jöhetsz megint következő félévben.
  • dilofekete
    #38
    Fizika doga; Mi ohm törvénye?
    Válasz: A tanárúr már elmondta és Georg Simon Ohm tól idézte és nem vagyok biztos a forrás valóságáról :D
    Lassan suliba is fölösleges lesz járni, mert még számonkérni se fognak, habár nekünk erre a felvetésünkre a tanárunk azt mondta mindig is, hogy kuss legyen, írjál vagy megbuksz.
    Szóval most kötelező a lopás vagy mi, mi ez az egész idiótaság?
    Az egy dolog hogy azért is fizetünk amiért nem kéne és azért is adózunk amiért totálisan fölösleges, mert úgysem látjuk 20 év múlva se jobbnak, de ha ilyen elven haladunk tovább, hogy lopunk, akkor már teljes kommunikácós zárlat is lesz és minden cenzúrázva lesz :D
    És egy játék borítójára mikor is írták rá, hogy milyen szabadalmakat használtak fel? Soha! És nem is fogják felírni mert nem férne el.
    Ez az egész egy baromság, teszem azt én a saját szememmel látom hogy ez kék, akkor már nem is én gondolkozok, mert oda kell írnom annak a nevét aki elsőként megfogalmazta, hogy ez kék?
    Úristen, ezek gyp-ek, én leütném az ilyen pattogó mitugrászokat, aki meg akarja nekem azt magyarázni hogy nem én látom a kéket, hanem 8000 generációval előttem élő emberke.
    Szerintetek, miért létezik a sok torrent letöltés is? Hát nem azért mert ezek az emberk utáltak suliba járni, hanem mert mindenból pénzt csinálnak manapság, akinek meg nincsen az kezdjen magával amit akar, de mindhiába, mert miattuk nincsen rá lehetősége az emberkének, teszem azt írj egy könyvet szavak nélkül, mert azokat már nem írhatod le amit már mások leírtak, védi őket a segfej gárda :D
  • Justil
    #37
    miért, én hol mostam össze?
  • willcox
    #36
    Bocs, eggyel mellément, eredetileg a #4-re szántam.
  • Yv@n
    #35
    He? Ezt miért nekem mondod?
  • dozer00
    #34
    Én a zene dolgon azt értettem momentán hogy ha a jónép, be akarja tenni a cd-t dvd-t a kis cd állványára, és le akarja emelni nap mint nap h hallgassa mert bejön neki, akkor menjen már be egy boltba és vegye meg , evvel is elismerve szerencsétlen zenészt.
    (itt megjegyezném h a dj, meg egyéb marhák nem zenészek, erre sztem valami új gyűjtőszót kéne kitalálni , mert nem sorolható egy dj, mondjuk egy szólógitáros, vagy egy orgonista zeneszerző mellé, mint előadó, vagy zeneszerző.)
    Persze a cd árát is emberire kell szabni és nem elszállni az egekig.

    A pc játékoknál is, teszem azt egy olyan játék amin dolgoztak, el lett találva a többség megveszi, még ha csak fél évvel később is mikor már emberi ára van. De a katyvasztokért , nem mondom kétszer.... jobban járunk ha másképpen szerezzük be..

    Az összekanalazásnál pedig, én is gyűjtöttem már a dolgozathoz, akármihez infót olyan szerzőktől akiket később nem neveztem meg, de ez nem azt jelenti h én elhitettem mással és persze magammal h én találtam ki a leírtakat, csak szimpla 1Xűséggel gyorsabban akartam végezni, és ha már valaki kitalálta a megoldást, nincs kedvem agyalni rajta hanem copy , paste..... Mondjuk ezt kiküszöbölhetőnek tartanám ha halványan a dokumentum végére odabiggyesztenénk h a tartalom egyes részletei nem saját forrásból vannak.
    Persze olyan szituációkban ahol azért a te irományodnak fontos szerepe van, azért ott illik a forrásokat megnevezni.
  • willcox
    #33
    Így anyáddal beszélj,
  • TreDoR
    #32
    Takarodjál már a hülyeségeiddel.
  • willcox
    #31
    Hasonlít, de annyira azért nem, mint amennyire beállítod.
    Egyébként meg én arra értettem, hogy pl. egy Rambo filmet senki sem akar elsütni, hogy azt Sly helyett X vagy Y csinálta. Ha elolvastad volna, hogy mire reagáltam, akkor nem ez lett volna a reakciód. Kész, konkrét filmek, zenék letöltéséről volt szó.
  • willcox
    #30
    A zeneszerző és a zenész sokszor nem ugyanaz! Ne mossuk össze őket!
  • B0nFire
    #29
    "Egy filmet, vagy zenét senki sem próbál úgy elsütni, hogy azt ő csinálta."

    Nem, a ló valagát!

  • willcox
    #28
    Ezzel mellélőttél. Egy csomó előadó eleve úgy adja ki a lemezeit (többnyire maxi verziókon, de még normál lemezeknél is előfordul), amin különféle remixek vannak.
    Ha nem tudnád, ezeket külön felkérésre csinálják úgy, hogy az egyes hangsávokat a remixelő mind megkapja, és ezeket is felhasználva készíti el a remixet.
    A mixek már más kategória, azt többnyire DJ-k csinálják, de a tracklistán ott figyelnek az eredeti előadók.
  • Justil
    #27
    "És vagyok olyan kreatív hogy ontom azokat a számokat ami 10 ből 9 embernek tetszik ,az normális hogy egyszer csak ingyen mindenki hallgathatja?"

    normális, hogy pénzt akarsz kérni érte?

    nézőpont kérdése. én zenélgetek, de soha nem csinálnám a pénzért. annál többet jelent nekem. aki viszont ebből akar élni, annak más tészta.

    csak arra akartam felhívni a figyelmed, h nézőpont kérdése.
  • TreDoR
    #26
    Csak kb. a több tonna remix.
  • danesz234
    #25
    Hát igen meg valójában az összeollózásból lehet hogy egy olyan katyvasz jön össze ami nem is értelmes és egyáltalán nem viszi előrébb a kutatómunkát. Szemben azzal mikor az ember kikeresi a dolgokat összehasonlítja és közben mondjuk rájön hogy hoppá az előd elszúrt valamit aztán ő ki tudja javítani. De ellenben aki összeollózza lehet hogy nem is ért belőle egy kukkot sem. És a wikipedián is van egy csomó elírt dolog így a tanárok nálunk direkt szóltak is hogy wikiről ne is szedjünk le semmit.
  • willcox
    #24
    Egy filmet, vagy zenét senki sem próbál úgy elsütni, hogy azt ő csinálta. Ezt nem kellett volna idekeverni.
  • merai
    #23
    wiki épp rossz példa mert hiába irod oda hogy forrás: wiki az még hibás mivel nem a lap tulajdonos készitette a szövegeket
    sajnos bejelentkezés nékül is lehet a cikkekhez irni javitani igy csak az ip címük marad meg
    igy egy ciknek nem egy szerzője van mert bárki kiegészitheti és mindegyiknek fel kéne soroni az ip címét ami meg elég viccesen nézne ki ezért az ip cim használoja nevét kéne odairni amit a szolgáltato lehet nem add ki
  • willcox
    #22
    Az szerintem sem helyes, ha valaki más munkáját a sajátjaként próbálja elsütni.
  • willcox
    #21
    Régen, az átkosban csak egy felsőoktatási intézmény volt, ami valójában szart sem ért, csak a kádereknek felsőfokú végzettség volt előírva, ezért ezt végezték el: foximaxi. Manapság sok foximaci értékű felsőoktatási intézmény van, lassan már mosogatásból és utcaseprésből is lehet diplomát szerezni. Ez sajnos usákiai hatás, mert ott divat az ilyesmi, vagyis én a helyedben nem arcoskodnék ennyire. A klasszikus felsőoktatási intézmények, amik régen is voltak, szerintem ma is színvonalasak.
  • boond
    #20
    A felső oktatási rendszert szinte teljesen szét verték...
    Viszont régebben és azért még mot is van pár nevesebb egyetem ahol végzett diákokat tárt karokkal várják külföldön is...

    Az meg hogy a film/zene st értéke csökken legjobban a tescoban és hasonló üzletekben látszik ahol pár forintért dobálják a híres, klasszikus nagy alkotásokat is. (Ez szerintem kiábránditó...)
  • Ferrer
    #19
    Lásd Chuck Norris
  • dozer00
    #18
    Már nem azért ember, de mi lenne ha én feltalálnék egy új építési technológiát, építőanyagostul mindenestül... és egyszer csak azt veszem észre hogy 10 másik konkurens cég is elkezdi gyártani mert nincs levédve a márka vagy a technológia? Aki kifejlesztette beleölt időt, pénzt, valaki megnézte hogy működik lemásolta szinte nulla erővel és kész...
    Szerinted a szemét kínaiak mit csinálnak? Itt te kitalálod a Hammer 3-ast az a csíkszemű idejön kétszer lekattintja a kis fényképezőgépével majd otthon fél év múlva kidobják 3 rajzvonással kevesebb ívvel a karosszériát csak szarabb minőségben meg más névvel és hipp hopp, ő rajtad keresett, mert az övét veszik majd meg , mert "occcooo , occcooo , többet veszel ocooobb"....

    Ha zenész vagyok és megtanultam zenélni mondjuk gitáron, ami mondjuk legalább 10 év. És vagyok olyan kreatív hogy ontom azokat a számokat ami 10 ből 9 embernek tetszik ,az normális hogy egyszer csak ingyen mindenki hallgathatja? nem!

    Természetesen én sem csinálok mást.... beismerem de én legalább jogosnak tartom h ha valamiben munka van vagy erőfeszítés azért fizetni kell. (Ha zenéknél szoftvereknél maradunk)
    Nem kommunizmus van h minden mindenkié és közbe semmi senkié.... Találjanak ki egy rendszert arra hogy valamelyest a szellemi termékek (maradnék a zenénél) kifizetésre kerüljenek mikor valaki meg akarja venni, hallgatni, tölteni stb

    De ehhez talán olyan zenéket kéne írni amit nem 10 forintos cd-re írva 2 hallgatás után kukába vágunk....
  • Caro
    #17
    Nem erről van itt szó, hanem hogy tessék megjelölni a forrást! Idézni, létező eredményekre támaszkodni szabad, csak nem szabad sajátként előadni. El kell hogy különüljön a saját munka az átvett anyagtól. Nézzetek meg egy tudományos cikket, a végén ott a hivatkozástenger. Persze ettől nem feltétlenül lesz jó egy cikk, de nulláról újat alkotni kevesen tudnak.