6609
Dragon Age II
  • Prince23
    Nyugi nem csak te látod így a dolgokat :)

Mondhatni 50-50 a tábor a DA2 próbakör után...

Teljesen jogosak a panaszok itt a fórumon.
  • wedge31
    Egy ekkora cégtöl mint a Bioware sajnos nem lehet azt várni hogy szembemenjen az aktuális trendel, föleg ugy nem hogy az EA rugdossa a seggüket a profit miatt.

Lehet még álmodozni egy komoly crpg-röl de valszeg AAA kategoriás már sose lesz mert már túl bonyolult és lassú lett a mai igényekhez ahol már a casual játékosok diktálnak és nem a hc gamerek.

Ebbe bele kell törödni vagy más hobbi után kell nézni.
  • kisokka
    Ő sem így fogalmazott, de van amiben egyetértek vele.A készítők megcéloztak ezzel egy olyan réteget, amiben több pénzt látnak.Nem feltétlen azt mondanám, hogy ostoba az a réteg, hanem inkább kényelmes(amcsik ilyenek).Engem ezért is szomorít ez az egész változás, mert én nem igazán tartozom abba a rétegbe.Aztán, hogy Biowarenek ez egy jó húzása lesz -e, az a jövő kérdése.
  • MerlinW
    Én 2x végigkínlódtam a demo-t (rouge és warrior). Úgy nézett ki, hogy először megpróbáltam pause-skill-vár-pause-skill, stb, szóval a normális módon. De miután követhetetlen sebességgel megy a móka - (a főhős még csak oda sem megy az ellenfélhez, hanem odarepül bammeg!! Nehogy legyen egy másodperced is gondolkodni) - ez nem működött. Vagyis igen frusztráló volt, nem igen élveztem.

Ezután ráálltam a Bioware által erőszakolt játékmenetre: bal kézzel agyatlanul nyomogattam folyamatosan az R billentyűt (legközelebbi ellenfél automatikus támadása), jobb kézzel meg "ész nélkül" kattintgattam a skilleket.

Fantasztikus volt:) És ez még idegesítőbb lesz a játék folyamán, ha nehezedik a dolog...
    Ugyancsak szubjektív, de a "látványos harc" számomra inkább idétlen, mint "hú de állat". Devil May Cry kicsiben (mondjuk azzal sem tudtam játszani 20 percnél többet).

Tehát - nem mintha bárkit is érdekelne - nem mondom, hogy nem játszom majd vele, azt sem hogy nem veszem meg, de utóbbira még kevesebb esélyt látok. A virágbolti kiadásnak természetesen adok egy lehetőséget, aztán majd kiderül. Akár kellemes csalódás is lehet, ha hiperszuper interaktív filmet csináltak belőle - pl. a Metal Gear Solid-ok játékmenete is röhejes volt, a tálalás viszont epikus -.

Az életutas, szarvas dolog nem érdekel, a párbeszédes téma pedig szintén ki fog derülni. Egyébként a demoban is van 2-3 helyen 4. opció, vagyis a kérdezősködés. Remélhetőleg ez a teljes verzióban többágú dolog lesz és lehet sokat kérdezni. Hiszen így ismeri meg a játékos a világot.

Az pedig, hogy mennyire lesz RPG vagy mennyire nem, hidegen hagy, én már nem várok semmit a mai piactól. Lepjenek meg, vagy csináljanak amit akarnak /már rég besértődött/. Talán majd az Elder Scrolls.

Persze ha így folytatják, a ME3, DA3 már annyi lesz, hogy berakod a DVD-t, hátradőlsz és a stáblista után elmész aludni.

PS: nem beszólni, saját vélemény.
  • Pares
    Nem a véleményekkel van itt a baj, hanem pl.: TDantes bicskanyitogató stílusával, miszerint az egész játék igénytelen, szar, és akinek tetszik, az egy 10 éves, szintén igénytelen és elmaradott, mangabuzi kis pöcs. Ezzel van a baj. Tisztelet a kivételnek, aki itt értelmes és érdemleges kritikát tudott kifejteni, mert a negatív véleménnyel rendelkező hozzászólók között van/volt/lesz jó pár, akik szaroznak ha kell, ha nem, tényként kezelik a "véleményüket", és sokszor sok dolgot hibás/értelmetlen logikával vezetnek le, nem beszélve arról, hogy még a tényekkel sincsenek tisztában.
  • Evoluti0N
    "4x fogtam hozzá a demohoz eddig de megint nem volt türelmem befejezni."
    Akkor miért erőlteted a dolgot? Ha már 1 óra az új harcstílusból megülte a gyomrod, akkor szerinted mi lesz a teljes játékban, ahol ennek x-szeresét fogod kapni?
  • himpike
    Talán mert megvettük az első részt és legalább ugyanannyit vártunk a másodiktól. Kb ez volt a Neverwinter Nights 2-nél is.

Remélem lesz kutya a játékban és nem Pikachura fog hasonlítani.
    4x fogtam hozzá a demohoz eddig de megint nem volt türelmem befejezni.

RPről.. az ha beleéled magad és magadat adod, sose volt RP. Az az RP ha beleéled magad, és mást játszol mint ami vagy.
    A dialógus "mizériáról".... minek is van ott szöveg..? Kell egy zöld gomb egy szürke gomb meg egy piros! Majd mond valamit magától pozitívan, semlegesként vagy negatívan! Micsoda innováció!
  • Murder3
    wow de komoly baromságot szürtél le, gratu.

• kisokka
    Szerintem itt a legnagyobb gond azzal van, hogy sokan nem értik ennek a fórumnak lényegét.Ugyebár többen kipróbáltuk a demót és kinek tetszettek részek, kinek nem.Én is elmondtam, hogy mi nem tetszik, hogy SZERINTEM mi nem illene ehhez a játékhoz, mert ez lenne itt a lényeg.De amint leírtam véleményem, legalább hatan estek nekem, hogy márpedig én mit képzelek, az nem úgy van ahogy én látom...stb.Egy szóval nem említettem, hogy kukába raktam a játékot, de ha már negatív kritikát adtam egy részéről a játéknak, akkor én hogy merek ide írni(egyesek szerint).Pont ez lenne a demónak is a lényege, hogy kiderüljön nagyjából mit is várhatunk a teljes játékról.Hát számomra több negatívum derült ki, mint pozitívum, ez van, ilyen az én ízlésem(le nem írom még egyszer mi a bajom).
    Nagyon szeretem DA:O-t, de annyira nem, hogy fejetlenül bevásároljak egy olyan játékra, aminek nem tetszett 100%-osan a demó része.Hiába Bioware, meg a "sosem csalódhatunk benne" szöveg(amit már én is vallottam egy időben), ők is emberekből vannak és nekem nem tetszik, hogy ekkorát változik velük is a világ.Üzletvilágban élnek ők is, ez egyértelmű.
    És bizony továbbra is ide fogok nézni, bele fogok szólni mi nem tetszik, mert azért mindezek ellenére reménykedem benne, hogy mégis maradéktalanul tetszeni fog ez a gamma.Ez megint csak DA:O-nak a hatása, amúgy le se szarnám az egészet.
  • wedge31
    Ezen megy a partalan vita a te felfogásod szerint minden játék rpg mert beleéled magad és döntéseid befolyásal vannak a storyra más szerint / szerintem is / ez édes kevés, igy a végtelenségig lehet vitázni.
  • Evoluti0N
    Volt "szerencsém" olyan játékot játszani, ami nem tetszett. Demot is, teljes játékot is. Mit tettem? Hagytam a francba az egészet. Azt mondtam: "Oké, ez engem nem érdekel, van még millió játék, ami jó és tetszik". 1-2 megfeledkeztem róla, minden nyomát eltüntettem a vinyóról és ennyi. Szóval magamból kiindulva, ha nem tetszik egy játék, akkor hagyom a fenébe. Ennek ellenére ti oldalakon keresztül vitatkoztok (több-kevesebb személyeskedést belevéve) folyamatosan ugyanazokról a dolgokról, anélkül, h bármi esélye lenne a dűlőre jutásnak, ahelyett, h játszanátok valamit, ami tetszik.
  • Pares
    Jaj. Most megsértődtem.
  • Murder3
    na jó de RPG mi is az?
    egy műfaj ha jól tudom.Tehát változhat.
    de szerepjáték részről megközelítve meg mi?
    Ahol te vagy a főszereplő,te beleéled magad a helyzetébe úgymond te irányítod mintha te lennél.
    tehát a fejlődési rendszer,szabad döntéshozás,kinézet és életstílus megválasztása.
    ennyi, ezeknek a kocka meg random number,lassú körökre osztott harc,béna lassú harc mert 10 éve is ilyen volt féle felfogás és egyebek nem részük.
    a döntéshozás már ott megcsorbul minden rpg-be amikor egy központi történeti szálra vagy irányra terel a játék.

tehát milyen lenne egy igazi rpg?
    kapsz egy nagy világot és te döntöd el h te 40 órán keresztül kapálni akarod a földet különböző skillek használatával, esetleg a világ történetébe akarsz belefolyni(persze bármelyik oldalon)vagy csak szimpla bérgyilkos,zsoldos lennél.
    ilyen meg nem nagyon van tudomásom szerint, így ez a dialógus mizéria is hülyeség mert ha nem lehet full szabadon dönteni nem sok érteleme van több válasz lehetőségnek...

Az h hentelés van benne mért is zárná ki a rpg mivoltját?
    semmivel hent mintha kizárná a szabályokat vagy mi?
    tehát hentelésse játékéba nem lehet taktikát belevinni?
    nem lehet módosítókat belevinni?

mert alap h egy rpg-be az kell h 2 csóka egymással szembe vágdossa magát kardal és kiírja h -20,mellé,-20 és ez azé kell mert az asztalosba is van random elem a kocka....ok rendbe de ez nem asztali tehát nem értem mért is kell ahhoz hasonlítani.

Itt nem kell hülye kocka ami random dobál vmit.
    Itt igenis számít a környezet,grafika
    Itt kell és lehet realitása a csatáknak,bárminek(az adott világ realitásához mérten--még mielőtt vki a való világhoz akarná hasonlítani)
    ..csak a tipikusan maradi emberek nem képesek mást elfogadni rpg-nek meg máshogy elképzelni az rpg-t mint 10 éve ami a legjobban hasonlított az asztalikhoz...nem is értem mért asztali rpg-t akar vki gépen játszani.

..erre jó példa a da2 amibe arra vannak a legjobban kiakadva h a harc gyors lett meg látványos és ez mivel egy mai általuk a dedósoknak való hack&slash meg hent játékok megszemélyesítése így ez már nem rpg.
    pedig az rpg elemei nem változtatk csak rusnya lett az UI de az meg nem azokhoz tartozik.
    elsőbe is ez volt csak béná harc volt a látványos helyett.mintha ott nem hent lett volna h léptél kettőt már 20 jöttek megint kettőt a jött megint 20 és semmi másból nem állt nekem e mondja semmit h ott lehetett bármi mást is csinálni....
    járkálhattál(feleslegesen9 a szabadnak látszó de am megvezető csőpályákon nézegethetted az állandóan egy helybe álló npc-ket.

másik meg sztem ez nem a végleges skill lista mert a leguccsó skillek is lvl 10 követelményűek.

• Murder3
    EA supportról annyit h ha egy rendes embert fogsz ki akkor akár még kapsz is segítséget, ha nem akkor meg valószinű h még a játékot sem tudják h mihez kértél.
    pl volt olyan h battleforgal kapcsolatosan elküldött levél(persze ki lehet jelölni a játékot szal még nem is manuális), erre vissazírtak battlefieldel kapcsolatba.
    De persze van olyan emberke is aki nem res cd-kulcsoakt is osztogatni ingyne pl a bc2-őm is így van h írtam nekik és adtak egy kulcsot, bár ez a bizonyos apb-s eset kacspán volt ahol még sok másik(tehát már az újságok is közölték hogy inygen osztogatják a kulcsokat) de még ez után is gond nélkül megkaptam.
    De battlefogal is volt ilyen.(ott még dúrvább volt, mert sokan akik tényleg károsultak voltak lófax térítést nem kaptak)
  • Rage47
    ugyanakkor kezdődik, de a DA2 tovább tart
  • wedge31
    Közbe.
  • watto
    Amúgy a Da2 az Originshez képest mikor játszódik? Utána előtte vagy közbe?:P
  • hartman76
    Ez a demo mizéria azért érdekes. Szerintem hónapokkal ezelőtt erről készültek a kamerás felvételek, amikor itt a fórumban is megjelentek az első negatív észrevételek a játékról.
    Ha kiadónak bejön a számítása, az RPG kedvelők megveszik mert ez a második rész, a hentelős játékosok pedig az egy csapástól minimum 3 részre szakadó ellenfelek és a folyamatosan repkedő végtagok miatt.
  • himpike
    Bioware fórum, support.. egy falat kaka. Megvettem egy ismerősnek a DAOt Steamon karácsonykor ajándékba, és annyira nem voltak képesek hogy közöljék hogy tudom magyarítani, honnan tudok lokalizációs fileokat leszedni. Nem azt írták hogy nincs, lócerkát az üllepembe, hanem mindenféle hülyeséget 4 levélváltáson keresztül. Végig az az érzés volt bennem hogy ezek vagy hülyének néznek, vagy kevesebbet tudnak a játékról mint ők.
    Mindegy.
    Azzal zárult a történet, hogy megírtam nekik: faszán letöltöttem a warez verziót és átraktam a fileokat, ha már ők képtelenek voltak elárulni hogy juthatok hozzá legálisan. Aki olvasgatta a DAO fórumot gondolom még emlékszik rá mit kínlódtam össze. A búcsúlevelemben csúnyán helyben is hagytam a supportot, ami negatív szó eszembe jutott angolban azt mind megkapták. A Kalypso stúdió suppportja(pl tropico) hasonlóan nagy rakás gané, de a Bioware-től többet vártam.
    Ezek vennék figyelembe bárki véleményét? Erősen kétlem.
  • ratgab
    Ez wedge31-nek ment volna a #2221-re! Bocs!
  • ratgab
    Nem arról, hogy mi tetszik vagy mi nem, hanem hogy miért gondolja másnak a 2. részt, mint az elsőt. Holott szerintem leszámítva a gyorsabba animáció semmiben sem tűnik gyengébb akció rpg-nek, mint az első rész...

Ergó nem értem a felháborodás okát.
  • ratgab
    "Gondolom sokak bánatára az sg-n egyelőre még lehet nemcsak ömlengeni egy játékról."

Miért... ÓÓÓ... Miértttttttt????????....
  • Fantusz
    Demo alapján nem mondanék véleményt az egész játékról, mert nem is lehet.
    Nem tudjuk, hogy a sok apróság hogy áll majd össze egésszé, pl. a csapattagok reakciója milyen lesz, mennyire lehet szabadon elbeszélgetni velük, de a sejtésem az, hogy ezen a téren sem előnyére változik a játék.
    Nem lepődtem meg túlságosan, egyértelmű volt, hogy sokban hasonlítani fog a ME2-re a DA második része,s a változtatások nagyrésze alapvetően nem tetszik, még lehet összességében egy jó játék, de ez majd csak a teljes verzióból derülhet ki.

Azon fölösleges vitába szállni, hogy az utóbbi időben elég csúfondárosan tolódnak az akciójátékok felé az RPG-nek nevetett kiadások, s bizony el lehet gondolkozni azon, hogy mitől is RPG vagy sem egy annak nevezett játék, de a fő kérdés az lesz, hogy a DA2 mekkora érték lesz, meg tudja-e közelíteni az Origins nívóját, vagy csak az első rész sikerén lovagolva próbálnak még egy bőrt lehúzni a rajongókról.
  • lwb
    "Egyébként a DA:O-ban az (én megfigyelésem szerint legalább is) hiába volt több válaszlehetőség, sokszor ugyan oda lyukadtunk ki, mármint annak függvényében, hogy mennyi-féle válasz volt, nem volt annyi-féle kimenetele a párbeszédeknek. Annyi volt a különbség, hogy az egyik nagyobb, a másik kisebb approvalt adott..."

Ez igaz. Ezen kellett volna javítani a 2-ben. A demo alapján (ami azért persze nem ad teljes képet) nem sikerült. De majd meglátjuk a véglegest.
  • lwb
    Megnyugtatlak, akármit írhatsz a bioware fórumaira, azzal ugyanúgy semmit nem érsz el. Kb semmit nem valósított meg a bio abból, amit a DA1 rajongói szerettek volna.
    Egyébként a hivatalos fórumok is tele vannak elégedetlen emberekkel, csak ott működik az ízlésrendőrség (moderálják és zárják a topicokat ezerrel).

Gondolom sokak bánatára az sg-n egyelőre még lehet nemcsak ömlengeni egy játékról.
  • wedge31
    Észérvek arról, hogy valakinek mi tetszik vagy sem ? nehezen elképzelhetö.

Az eröszakos okoskodás, másik folyamatos lehülyézése meg végképp nem ésszérv egyik oldalról se.
  • ratgab
    És még egy dolog, amit végszónak szánok, mert parttalan vita alakult itt ki:

Ízlésről hülyeség vitatkozni, mert ízlések és pofonok különbözőek!
  • ratgab
    Csak gratulálni tudok, aki azért jön föl egy magyar fórumra (amit bizonyára Bioware dolgozók nem látogatnak, így nem lehet rájuk hatással), hogy szidjon valamit, ami neki nem tetszik!

Az ilyen emberek miért nem a Bioware fórumára mennek kifejezni a véleményüket, azzal talán elérnének valamit!

Ehelyett ők érdekes módon ide jönnek és hintik az "igét", amivel semmit nem érnek el... egyetlen céljuk átgondolva az utóbbi 100-150 hozzászólást, hogy flamet gerjesszenek!

Lehet véleményt nyilvánítani, sőt kötelező is, de azt ész érvek alapján kéne, beszélgetés útján, nem kijelentve valamit és akkor az úgy van, mert abból csak a flame van. És ez nem csak a játék pártolóira vonatkozik, mint én és Pares, hanem az ellenzőkre is. Egyszerűen bevesznek valamit a fejükbe és még értelmesen beszélni se lehet velük, nem nyitottak más álláspont nemhogy elfogadására, de még megértésére sem.

Egyébként a pókos tanácsod lopott poén, amely Pares testvér szürke állományának szüleménye!
  • TDantes
    Buta vagy, és gondolkodásra képtelen. Tökéletes célcsoportja, egy vacak tömegterméknek.
  • himpike
    "Fünf: Akinek nem tetszik a játék, az mit keres ebben a fórumban? Én se járok olyan játékok fórumába, amelyek nem tetszenek."

A fórumok vélemény leírására/elmondására valók - bármilyen hihetetlen is a dolog. Ez a történelem folyamán se nagyon változott, max a helyszín lett más, mi nem az utcán ordibálunk hanem itt írkálunk. Ez nem a DAO2 & Bioware rajongói oldala. Ha nem tetszik nézegetsd a pókot a sarokban.

A DAO fóruma többnyire a pozitív véleményemmel volt tele, ez meg a negatívval lesz ahogy elnézem, de még nem jött ki a játék.
  • Pares
    Én úgy fogalmaznék, hogy ugyan annyira, mint a második. Csak több idegesítő elemmel.
  • Pares
    Egyébként a DA:O-ban az (én megfigyelésem szerint legalább is) hiába volt több válaszlehetőség, sokszor ugyan oda lyukadtunk ki, mármint annak függvényében, hogy mennyi-féle válasz volt, nem volt annyi-féle kimenetele a párbeszédeknek. Annyi volt a különbség, hogy az egyik nagyobb, a másik kisebb approvalt adott...

"Pares nagyon agresszívan védi mindig a neki tetsző játékokat. Szóval úgyse tudtok dűlőre jutni vele."

A vitapartnereimről ez ugyan úgy elmondható.
  • MrAndree
    Első se volt RPG szerintem. :)
  • wedge31
    Ha egy rpg-böl shootert csinálnak rpg elemekel az nekem nem frankó de változtatni ugyse tudok rajta.

Én már beletörödtem, hogy a Bioware elkurvult az EA alatt, szerencsére a storyk a hangulat és a karik továbbra is szerethetök igy megveszem a játékaikat.
    A harcokat meg valahogy elviselem...
  • ratgab
    Fünf pontért

Amúgy korrekt elemzés!
  • Rage47
    hát rohadtul nem
  • MrAndree
    Sokkal inkább akciójáték volt az ME 2 mint az 1 de tekintve az első rész inventory rendszerét, ez inkább előny szerintem.
  • Murder3
    nem a bioware hanem az EA...
    ők döntenek ezekbe.
  • wedge31
    Ott szerintem joggal...
  • Evoluti0N
    Akkor én is hozzászólnék a dologhoz.
    Ájnc: A harcrendszer látványosabb és a normal könnyebb, mint az első részben a normal. Akit zavar a játék könnyűsége az majd a teljes verzióban nehezebb fokozatra teszik. Akit az animációk zavarnak, azokat... hát azon már nem fognak változtatni. Engem az animációk közül egyedül a "lá-lá-lá-lá-lá megyek az mezőre virágot szedni" típusú futása a női főkarakternek zavar. A ninja, kung-fu, anime (kinek melyik megnevezés tetszik) mozdulatok nem.
    Cváj: A párbeszédrendszer egyszerűsítése zavar. Igaz, h de jó beszél a karakter, jupijé. Azonban kaptunk kemény 3 válaszlehetőséget a párbeszédnél. Régi Bioware (és nem olyan régi: álá Dragon Age Origins) és más fejlesztők rpg játékainál nem volt semmilyen hangja a főszereplőnek, de legalább több választási lehetőség volt.
    Dráj: Grafika nem túl szép. Ez van. Lehetne szebb is. Nekem megfelel. Akinek nem tetszik: lásd az első hozzászólásomban az animációkkal kapcsolatban leírtakat.
    Fír: Akinek nem tetszik az, hogy mondjuk a kunáriknak szarvuk lesz, meg ilyesmik miatt problémáznak, azok nézzék, ahogy a pók hálót sző a sarokban, mert úgy látom, h nagyobb bajuk sincs, mint a kunárik szarva.
    Fünf: Akinek nem tetszik a játék, az mit keres ebben a fórumban? Én se járok olyan játékok fórumába, amelyek nem tetszenek.
    Zex: Pares nagyon agresszívan védi mindig a neki tetsző játékokat. Szóval úgyse tudtok dűlőre jutni vele.