93
  • halgatyó
    Ezt a hideg időjárást ami mostanság volt/van én az izlandi vulkán számlájára írtam.
    Most még kiderülhet, hogy a Napnak is része van benne (vagy tán a fő oka)

A "kísérletezés" alatt a cikkben nyilván a megfigyeléseket kell érteni.
    Remélem, most alkalmunk lesz rá!
    Mert modellek ide, modellek oda, a megfigyelés az igazságnak forrása (a modellek szerintem enyhénszólva is kezdetlegesek, tudományos játékszerek, érdekesek lehetnek, de semmi több)

És nagyon remélem, hogy a k***vára beégnek a globális felmelegedés hanta dugig pénzelt, csaló, bér-hazudós terjesztői!!!
    Most majd találhatnak ki valami más ürügyet azok az mérhetetlenül aljas háttérhatalmak, amelyek a világ feletti uralmat szeretnék megszerezni, és valami érthetetlen (nagyon nem logikusnak tűnő) módon ezt összekapcsolják a középosztály lerohasztásával, megsemmisítésével, pont a globális felmelegedés nomeg a hasonló lokális aljasszennyhazugságok ("PM10" és társai) segítségével

Az Isten adja meg, hogy ezek belerohadjanak a saját hazugságaikba, és az emberiség fejlődése folytatódni tudjon! Akár világkormánnyal, akár anélkül, de ál-környezetvédelmi világvallás NÉLKÜL
  • Pharaoh
    Mi ebben a meglepő? Levédették és átirányították, nehogy más tegye és írjon hülyeségeket.
  • Dj Faustus #51
    "Ez a rész kicsit bagos így mivel a nap túlsó oldalán a 1913-ban a kutya se tudta mi történik és nem merném biztosra mondani azt se,hogy jelenleg tudják."
    És mi van a Nap tengely körüli forgásával, aminek a szinodikus (a Földről látszó) forgási periódusa 27,275 nap? Ha a Földről látszódik, hogy a saját tengelye körül forog a Nap, akkor a túloldala is látszódhat. Vagy nem?
    A Holdat, aminek a szinodikus periódusa és a keringési periódusa hasonlít - ebből kifolyólag csak az egyik oldalát látjuk, ne keverjük össze vele.
  • mocsa79
    Az előrejelzések hibás mivoltának első jelét 2008-ban észlelték, amikor kiderült, hogy a Nap minden eddiginél nyugodtabb. Abban az évben a Nap 73 százaléka napfoltmentes volt, ami a minimum fényében is rendkívül alacsony arány. Ezt csak 1913-ban múlta felül a Nap, amikor felszínének 85 százalékáról hiányoztak a foltok.

Ez a rész kicsit bagos így mivel a nap túlsó oldalán a 1913-ban a kutya se tudta mi történik és nem merném biztosra mondani azt se,hogy jelenleg tudják. Am speciel pont a napfoltokról írom a szakdogám.... :)
  • Zoli007
    Nem lenne gond. Szépen fokozatosan leállna az egész.
  • oli314
    Off:
    ez nem vicces, írd be nyugodtan a böngésződbe: www.zsindex.hu - ez valóság.:D
  • Dj Faustus #47
    "Én úgy tudom főleg az elektromos hálózat van veszélyben. "
    Úgy van, illetve a hírközlési rézvezetékek, a csővezetékek (áram indukálódik bennük, ami növeli a korróziójukat), és a rádiós kapcsolatok is bajban vannak.
    Bővebben >>
    Itt is írnak érdekeseket >>
  • Pharaoh
    Én úgy tudom főleg az elektromos hálózat van veszélyben. Ahol a több 100 kilométer hosszú vezetékek találkoznak ezzel az elektromos térrel vagy mi. A mobil se megy tönkre, ha egy vezeték alá állok, a kis dolgok nincsenek veszélyben.Kanadában is ez volt a legnagyobb probléma, hogy nem volt áram sokáig egy nagy napkitörés után.
  • Magiszter
    Én aztat tudom, de ugye egy számítógépet igazán 3 dolog tehet tönkre: Elektromágnesesség, víz, hő. Igaz ez mondjuk minden elektromos dologra is. Na mármost, a napkitörés következtében piszok sok elektromágnesesség éri a Földet, ezért gallyra megy minden, amiben cikáznak a kis mihaszna elektronyok. A példaként felsorolt erőművek és repülők rendelkeznek úgynevezett árnyékolással. Az első azért, mert ugye ciki lenne ha egy EMP-t lőne valaki a közelébe és robbanna a fél ország, mert a csöveket nem lehet beleereszteni a hűtő-medencébe. Különösen igaz ez az USA-ra mivel náluk 147, vagy már több, atomerőmű van. A repülők meg már régóta le vannak árnyékolva elektromágnesesség szempontjából, hiszen ciki lenne ha belenyalna a villám és nistá elektriká. Ezt a fajta árnyékolást a legegyszerűbben Faraday bátyó kalickájával lehet elérni, ami már a 1980-as évek Videoton tévéjében is jelen volt (tudom, mert szétkaptam egyet suhanc koromban :D ).
    Szóval a nép olyatén riogatása, hogy gyün a gonosz napkitörés és minden ami elektromos már nem lesz az és jajj mindenki meg fog halni, nem igazán állja meg a valóság próbáját. Tény hogy egy ilyen hullám tönkre teszi az egyszerű mezei paraszt számítógépét, mobilját, fityfenéjét, de nem igaz ez az ipari szinten üzemelő gépekre. Sz@r dolog lesz, de nem világvége.

Feltéve ha nem tévednek, mint tévedtek már rengetegszer.
  • Loverman
    valakinek meg a maszop-szadesz-zsidesz vicces még mindig, az nem baj?
  • Pharaoh
    "Nap végleg elvesztheti napfolt formáló képességét."
    kb 4 milliárd éve megvan de igen most 10 év alatt elveszti az összes napfoltját.

Egyáltalán nem biztos, hogy kezdettől megvannak, lehet csak pár ezer éve vannak, és néhány millió évenként újra előjönnek, stb.
  • TreDoR
    Egy atomerőmű felrobbanása nem igazán "elektromágneses gubanc".
  • Szikorarobi
    Bocs. Elhasználtunk több tízezer óra szuperszámítógép időt, a hozzá tartozó egyéb költségekkel. Évekig-évtizedekig több száz értelmes, megérdemelten jól fizetett emberünk dolgozott az ügyön. Nem vettünk észre egy apróságot. De mostantól kezdve más lesz! Higgyék el! És még egyszer, bocsika!
    Most lőnénk fel egy számunkra értékes műszert. "Sajnos a küldetés, ami egy orosz Dnyepr rakétán jutott volna el a világűrbe az orosz és a kazah politika áldozata lett."

Addig forrásainkat arra használjuk, hogy megmérjük mekkora esélye van a túlélésre a világ több tájáról beszerzett hangyáinknak ha többféle jelrendszerrel is tájékoztatjuk őket, hogy rájuk lépünk nemsokára.
    Igaz nem hagyunk esélyt a menekülésre de számításaink szerint minden kb. 8502034. elbírja az embert. Ez a kutatás nagyon fontos az emberiség fennmaradását illetően.

wtgb

• Lecs0
    Valakinek még mindig vicces ez a "zsindex" szójáték? :-(
  • Magiszter
    Én csak egy egyszerű kapás paraszt vagyok, de nem pont az ilyen elektromágneses gubancok ellen véd a Faraday-kalitka? Akkor miért is halunk meg mind?

Egy atomerőműben mobilozni se tudsz olyan szinten van árnyékolva, szóval ott se lehet gond. Meg minden olyan helyen ahol már megoldották a külső, zavaró tényezők elleni védelmet.
  • norbi4567
    Atomerőművek ilyen téren szerintem elég sebezhetőek.
    Sok számítógép vezérelt cucc bedöglene akkor lenne egy kis gond.
  • richard45
    zsindex? már akkor el se olvasom. és igen mind megfogunk halni, ahogy meghaltunk '82-ben, '99-ben és még egyéb más időpontokban.
  • dukey42
    inkább ez a "na majd én bekiabálom a fórumba hogy szart se tudnak a tudósok" hozzáállás a nevetséges

ilyeneket tolsz öcsém:
    "Felállítanak mindenféle modellt, amikről rendre kiderül, hogy rossz."
    mégis te hogyan csinálnád? rögtön scratch-ből megírnád az elméleteket?
  • hunTigris
    Élnek a Földön azért még népcsoportok, akik elég jól elvannak tv, rádió, net és mobil nélkül.

Én inkább az olyan ipari egységek miatt aggódnék, ahol fontos a folyamatos áramellátás. Hűtőházak és miegyéb...
  • Julius Caesar
    "Mások ugyanilyen szorgalmasan hangoztatják, hogy a Napnak csupán egészen parányi szerepe van a klímaváltozásban. Ha ezt a vitát egy kísérlettel le lehetne zárni, a legkézenfekvőbb stratégia az egyik tényező kizárása lenne."

Hogyan kísérletezzünk? Holnap a napfoltokat lekapcsoljuk!
  • willcox
    LOL! Fingod sincs, hogy mit tudok és mit nem, de azért osztod az észt. Nevetséges vagy.
  • snorbi
    Vannak hibás modellek, de vannak olyanok is, amik rendkívül jól működnek.
    De az utóbbiakról a magadfajta emberek semmit sem tudnak, mint ahogy nem is tesznek hozzá semmit a fejlődéshez...
  • sokadikgab
    nem kell nagy armageddon, eleg, ha csak 1hetre elmegy az aram a fel vilagon!
    se TV, se radio, se net, se mobil...
  • whisper
    Ha megtudom ,hogy világ vége lesz azt hiszem kirúgok a hámból meg lopok egy hammer-! 8))
  • brueni
    mekkora egy szar film volt...
  • Zenszkij
    Nah nem lesz itt az égvilágon semmi.
  • Kornan
    Ha jobban megnézzük a grafikont, akkor látni, hogy azokban a kiemelkedésekben is vannak mélyedések, szerintem egy elég nagy kb 2002 környékére tehető.

De sok más tényező is közrejátszik, ami változtathatja az időjárást lokálisan/globálisan. Eléggé komplex rendszer. Emiatt talán nincs egyértelmű összefüggés.
  • Kornan
    Kíváncsi vagyok, hogy van-e összefüggés a rákos megbetegedések számának és a rendellenességgel születettek arányának a napból jövő sugárzás mértékével. Valszeg van. Kérdés, hogy mekkora.
  • Amergin
    Minmeghalunk!!
  • Molnibalage
    Azért tényleg vicces, hogy miéta sokmindent tudunk megfigyelni állandóan riogatnak mindennel. Hiretelen olyan veszélyes hely lett ez az univerzumban, pedig a földtörénteti emlékek szerint a nagy meteorbecsapódásokat és vulkánkitöréseket leszámítva az élet stabil a Földön...
  • sokadikgab
    Azert olvassatok el ezt is... meroben mas a vegkovetkeztetes:

http://index.hu/tudomany/2010/06/17/2013-ban_johet_az_armageddon/
  • napimester
    Az idegenek Terraformálni akarják a bolygónkat !!
  • stremix
    Én is olvasgattam régebben csillagász könyveket, és azt olvastam h ahogy fogy az anyag a Napból, úgy lesz egyre nagyobb a mérete az egyre kisebb tömege miatt. Mielőtt teljesen kiégne, egy nagy vörös-óriás lesz belőle, aztán mindent kiégetett magából, akkor összezsugorodik és lesz fehér-törpe.

Amúgy a grafikonból az látszik h amikor a naptevékenység erős volt, akkor nálunk marha hideg volt télen (pl 2002-ben) és ahogy a naptevékenység csillapodik (tehát Európában hidegebb a tél) nálunk úgy lesz egyre enyhébb. Furcsa.
  • SchumiBacsi
    Nagyon rég olvastam valamelyik könyvemben hogy másodpercenként 4millió tonna hidrogén alakul héliummá, ezáltal fűt. Véletlenül nem azért csökken a mérete mert tulajdonképpen lassacskán fogy az anyag belőle?
  • Amergin
    Megnézve a grafikont ugyanolyan hosszú minimum lesz, mint 1910 után volt: picit hosszabb, mint a szokásosak. Semmi különleges nincs benne.
    Ubiszezon van a tudományos sajtó házatáján is, úgy látszik.
    Amúgy meg szegény Picard biztosan nem "vétette" azt a hibát. A magyar "ejti" a hibát és nem "véti", mert véteni csak valami ellen lehet.
  • BCS pixel
    attól is sok függ hogy a föld mágneses tere milyen erősségű, pólus váltáskor pl. gyengül a mágnese mező és így több részecskét enged át vagy enged tovább
  • Dj Faustus #17
    "Egy csillag élettartamához képest még mindig egy másodperc mikronrésze a dolog."
    Ha csak ennyi adat áll rendelkezésre (az 1600-as évek óta végzett távcsöves megfigyelések, és a rádiókarbon vizsgálatokból való visszakövetkeztetés), akkor eddig lehet visszamenni. Mikronrész, de több mint a semmi.
  • Balumann
    Nekik minden kisebb melegedés (ami erős mértékben gyorsítja a jég olvadását az ottani évszakváltáskor) több százalékkal csökkenti az esélyét, hogy még éhenhalás előtt tudnak táplálékot szerezni.
  • Bhalage
    micsoda lol, a nap kurvastabil, és az a pár száz év kb lófaszt nem számít így félúton (már ha igaz, hogy kb a felénél tart a csillag...

kiváncsi lennék mit szólnának a kedves tudósok, ha olyan napvihar lenne ami leradirozza a foldet 11évenként, najo az durva, legyen cska +100 fok ingadozas ami valljuk be egy naptevekenysegnel lofallosz megintcsak.. idioten..
  • mynameisbence
    De akk ez most jó.vagy nem? Azt mondja hogy ez csökkentheti a földi hőmérsékletet akk meg mit rinyálnak? Eddig az volt a bajuk hogy meleg lessz, most meg az hogy hideg. Am azt se értem hogy 0.3 fok min változtat? Nem tökmindegy a jegesmaciknak hogy minusz 40 vagy minusz 40.3 fok van? Vagy én vagyok a hülye?