• sathinel
    #36
    Én egy kis cégnél dolgozok Uk ahol gépsorok melett kell dolgozni. A gép szeleteli, szállítja, csomagolja méri a húsokat, de ezeket rendesen ki is kell szolgálni.
    Az hogy minden műszakban 3-4 enginer folyamatosan benn van, a gépsorok mellé kell kb 10-12 ember+supervisor aki programozza, minőségellenőr, takarítók, stb emberek. Az hogy robot termelésre állnak át még nem biztos hogy rossz a népnek. Japán is sok helyen átállt ilyen gyártásra, és kicsit jobb körülmények vannak. A lényeg hogy tudnak-e fejleszteni, olyan cégeket létrehozni amik felveszik a munaerőt, és azok szintén eladható minőséget hoznak létre és azzal akár a más gyárakban dolgozók életét szolgálják ki.

    A mi termékeink sem olcsók, és a húsok elkészítése, feldolgozása durván nagy higéniai előírásoknak felel meg. A húsok nem lehetnek zsírosak, stb prémium minőség. És veszik mert ha van pénz rá akkor miért ne venné az ember a legjobbat magának.

    A lényeg ki tudják-e használni a lehetőséget. Kínát annyira nem féltem. De otthon ha egy külföldi cég létrehoz valamit és kiképez embereket, stb. Akkor nem látok sok más fejlesztést mellé. Arra várni hogy mindent megold 1-2 cég akkor csak kihasználás lessz a vége. Kína, japán, és szinte minden nagyobb ázsiai ország így fejlődött külföldi cégek segítségével oda ahová elértek. Keleteurópát lehet összehasonlítani mondjuk 20 éves távlatban az ázsiai országokkal. Nekik valahogy gyorsabban könyebben sikerült alkalmazkodni, és fejlődni.

    Kína nem kicsit fejlődik. Mostmár mivel a gazdaság igen durván megy a bérek is növekednek. De ezt máshol is mondták. Kínában az egészségügyet rakták rendbe elsőnek. Ezek miatt szaporodtak durván, majd népességkorlátozást kelett bevezetni. És így tovább szinte minden téren. Mostmár a bérek is nőnek.