251
Christopher Nolan új filmje Leonardo DiCaprio főszereplésével
  • mflex #131
    Igen, ha ez az elmélet igaz, akkor valóságos rész is van a filmben, de én meg hülyeségnek tartom a gyűrűs elméletet. :D

Spoileres...
    A végét csak álomként tudom elképzelni a gyerekekkel, hogy pont úgy folytatódjon, mikor le kellett lépnie. A pörgettyűre sem kell támaszkodni, hisz az a feleségé volt.

Tiszta gáz már ez az egész!
    Egyébként Te, hogy látod a történetet, ha lehet kérdezni? :)

[sokszor nézős film lesz nálam]
  • goso
    de akkor abban amit mondtál az nem lenne igaz hogy az egész álom volt hisz szerintem volt olyan pillanat jelenet amikor nem volt rajta
  • mflex #129
    Én, már úgy vagyok vele, hogy Nolan elérte amit akart, mindenki, aki megnézte a filmjét beszél róla, és persze majdnem mindig másképp jön le az embereknek maga a film, vagy éppen a befejezés.

Spoiler!

Sorra nyílnak neten az eredet teóriával foglalkozó fórumok, nem rég olvastam egy olyat (imdb), hogy Cobb titkos toteme a gyűrű volt!

Amikor viselte az álom volt, amikor nem, az pedig a valóság, amikor Mal leugrik, akkor is rajta van, tehát ha ez az elmélet igaz (lenne), akkor Mal-nak igaza volt, és tényleg Cobb az, aki "meghülyült" a szinteken. :)
  • goso
    tetszetős megoldás de végül is ha mutatsz egy filmet ahol nem az esemény közepébe ugrunk először akkor megtapsollak de ez már csak kötözködés :)
  • loál
    Nem tudom hogy ti hogy vagytok vele de engem attól a nőtől (mármint cobb feleségétől) a hideg rázott bármikor amikor megláttam a vásznon nem tudom miért gyakorolt rám ilyen hatást de futkosott a hátamon a hideg..
  • mflex #126
    Ez csak leírva bonyolult, és igazad van egyértelmű lenne, ha nem gondolkodásra késztetné az embert a film, ettől zseniális.

SPOLIER!

Pl, ha lent leírtak alapján veszem, akkor Mal-nak totálisan igaza van, és ő valóban felébredt, amikor leugrott, hiszen az is álom volt, vagy is tényleg meg akarta ő menteni Cobb-ot.

Na jó mindegy, mindenkinek más lehet a teóriája, bár 90%-ban az angol inception theory-nak (volt vagy 10 site, amit elolvastam) ez a lényege :)
  • Paulie
    túl bonyolítod, teljesen egyértelmű az egész film:)
  • mflex #124
    Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy pörgött volna tovább, vagy nem! :D

Ezen a filmen tényleg sokat kell agyalni, gondolkozni, hogy le essen a tantusz, hogy Cobb

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

az egészet csak álmodta.Mindenkinek, aki álomvilágba lép, szüksége van egy totemre. Egy totemre, amit csak a tulajdonos érinthet. A tulajdonosa ismeri a müködését, ezért megbizható. Cobb milyen totemmel is dolgozott? Bizony, nem volt sajátja, hanem elhunyt feleségéét használta. Ez pedig teljesen megbizhatatlanná tette a totemet, ergo a totem akkor dőlt el, amikor a Mal éppen úgy akarta.

Hogy is kezdődik maga film? Hol vagyunk? Első jelenet váróban, majd Saito palotájában, aztán annak titkos lakásán. Hol ébrednek fel a csapat tagjai és Saito? Egy vonaton? Hogy kerültek oda? Emlékezzetek, mit mondott Ariadnenak Cobb az első alkalommal, amikor levitte álomvilágba? Azt, hogy “emlékszel, hogy kerültünk ide? Az álmokba csak belecsöppenünk, de nem emlékszünk rá, hogyan. “ A nézőt Nolan belecsöppentette Cobb álmába és mi nem kaptunk totemet, hogy megmondhassuk, valakinek az álmában vagyunk vagy a valóságot látjuk.

Vagy, pl amikor belépsz álomvilágba, két alapvető tényezőt kell figyelembe venni: van az “álmodó” és az “alany”. Az “álmodó” az a személy, akinek belépnek az elméjébe, mig az “alany”, aki megtölti azt a tudatalattijával. Az egész történetben, mindegy, hogy éppen ki volt az álmodó és ki az alany, Mal, Cobb halott felesége valahogy mindig megjelenik. Példák erre a kijelentésemre: a film elején, ahogy arra utalás is történik, Arthur álmában vagyunk, az alany pedig Saito. Miért jelenik meg Mal? További bizonyitékok, arra, hogy végig Cobb tudatalattijával van dolgunk: az első szinten, Yusuf álmában, az esős városban egyszer csak beüt a vonat. Mit keres Yusuf álmában Cobb tudatalattija? Ott kizárólag Yusufnak kellene álmodnia és Fischer tudatalattija lehetne jelen. A vonatra csak egy magyarázat van: Cobb az “alany” az egész történetben. A lentebbi szinteken ugyanez a helyzet: Arthur, illetve Eames álmaiban szintén végig ott van Mal. Még egy rövid példa: Ariadne amikor először lép be Cobb álomvilágába, beoson abba a szobába, ahol Mal öngyilkos lesz. Ha emlékszel, pontosan úgy lép a törött borospohárra, ahogyan Cobb is tette annak idején. Ugyanazokat a lépéseket teszi, mint Cobb. Miért? Honnan tudja? A válasz egyértelmű: Ariadne projekció, Cobb tudatalattijának egyik kivetülése.

Itt nem arról az “Eredet” -ről van szó, hogy elültetik a cég feldarabolásának ötletmagját. Nem, ez annál sokkal több, mélyebb. Az incepció, amit tulajdonképpen mi látunk, az az, ahogyan Cobb, vagyis inkább a tudatalattija megcsinálja önmagának az incepciót. Cobb az egész filmben alszik. Haza már soha nem mehet, gyermekeit csak álmában láthatja. Az incepció, amit be kell ültessen saját agyába olyasvalami kell legyen, ami, mintha saját magától jövő ötlet lenne. Biztositékot kell érezzen arra, hogy a valóságban láthatja arcukat. Ahhoz, hogy a valóságban ez megtörténhessen, vissza kell térjen az Államokba, anélkül, hogy letartóztassák. Ehhez pedig egy igen befolyásos személy segitségére van szüksége. Ahhoz azonban, hogy a segitséget megkaphassa, el kell végeznie egy munkát ennek a befolyásos embernek. Saito nem valós személy, ő is csak projekció, Cobb tudatalattijának egyik kivetülése. Csak egy példa a sokból ennek alátámasztására: Saito megjelenik Mombasában, pont abban az utcában és abban a pillanatban, amikor a leginkább szükség van rá. Hogyan került oda? Honnan tudta?

Emlékezzetek vissza az első utazására Cobbnak Ariadneval álomföldre. Beszélgetnek az asztalnál és Cobb egy érdekes rajzzal segit egy alapszabályt megérteni: két nyil ellenkező irányba halad, kört alkotva és egy felezővonallal elválasztva. Az elménk amikor álmodik egyszerre teremt és vesz részt az alkotásban, mintha csak néző volna. Cobb tudatalattija szülte az összes szereplőt a filmben, akik kevés kivétellel, mind projekciók voltak, nem valós személyek. Mi a következtetés? A figurák hátterének kidolgozatlansága tudatos, mert nincs is hátterük, mert nem valós személyek, mert csak kivetülések. Ezzel szemben, Cobb azt is mondja, hogy beszélgetve a projekciókkal, meg lehet ismerni az alany tudatalattiját, vagyis a jellemét, a titkait. Mi végig Cobb projekcióval foytatott párbeszédeket kapunk, ergó Cobbot megismerjük, mert tudatalattijának kivetülései leirják minden titkát, félelmét. Cobb sokkal mélyebben árnyalt, mint azt első ránézésre gondolnánk. A befejezést meg kell érteni: Cobb megpörgeti a totemet, de nem várja meg, hogy eldőljön. Nem érdekli, hogy a valóságban van-e vagy sem. Az incepció sikeres volt, meglátja gyermekei arcát.
    Amin még érdekes elgondolkozni: miért mondja Michael Cain Cobbnak, hogy térjen vissza a valóságba? Miért mondja a válaszában Cobb, hogy nem teheti, mert csak igy van esélye újra együtt lenni a gyermekeivel? A szobában, ahonnan leugrott Mal, miért a szemközti ablakban áll? Miért mondja azt Cobb neki, hogy jöjjön be, ha ő a túloldalon van? Miért van ugyanúgy berendezve a szemközti szoba, ahogyan az, ahova Cobb lép be? Miért tűnik úgy minden - az épületek, az utca - mintha egy álomban lennénk? Miért jön Saitó az incepció gondolatával Cobbhoz, amit csak Cobb tud, hogy lehetséges? Miért mondja azt a váróban az öreg Saitó, hogy egy elmosódott álomban látott valakit, akit nagyon furcsa gondolat foglalkoztatott? Miért mondja rögtön az ezt követő képsorban Cobb, hogy a gondolat a legellenállóbb parazita? Yusuf álomszobájában az ijesző öreg, miért csak Cobbra néz, amikor azt mondja, az ott álmodókról: “az álmukat hiszik a valóságnak. Ki győzhetné meg őket az ellenkezőjéről?” Mi is annak a cégnek a neve, ami Cobbot üldözi az elrontott akció miatt? Cobbol? Véletlen hasonlóság Cobb nevével? Vagy a lelkiismeret-furdalását hivatott jelképezni azért a sikertelen beavatkozásért, ami a felesége halálát okozta? Vagy ott van a zárójelenetek egyike: Mal és Cobb ismét találkoznak a Váróban. Mal miért mondja azt, hogy nem érzed úgy, mintha a rendőrség, meg titkos cégek lennének a nyomodban? Még mindig az a véleményed, hogy az Eredet csupán egy “jól kimunkált akciómozi”, vagy azért több annál?

Azt hiszem, hogy NOLAN egy igazi géniusz, úgy és ott csapja be a nézőt, ahol csak akarja!
  • goso
    ha megnézzük azt a jelenetet amikor kipróbálta az altatót felébredt és megpörgette azt a szart és leesett a pultról mert rosszul dobta el és nem tudjuk hogy pörög e vagy eldőlt volna és attól a perctől már csak az álomban pörgette meg szóval amikor felébredt akkor is álmodott és onnantól kezdve az egész egy álom szerintem
  • mflex #122
    Bocs, SPOILERES!!!!
  • mflex #121
    Szerintem, az egész film egy álom volt, amit elhitettek velünk, hogy a valóság, az is álom. Különben is, erre a legegyszerűbb magyarázat, hogy akkor mikor a gyerekei kint játszottak neki le kellett lépnie.

A valóságban nem, de az álomban pont onnan folytatódhat az a jelenet, ahol ugyanakkorák a gyerekek, ugyanazt játsszák, ugyanolyan ruhában vannak etc...

Hát ha ez (többek között) valakinek nem esett le, akkor nézze meg többször, Nolan legnagyobb csavarja, hogy nem volt itt semmiféle VALÓSÁG!
  • yugoslave
    SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER
    Én is úgy értelmeztem hogy nyitott a vége. Hiszen a totem nem dőlt el a végén, viszont megingott, szóval úgy is lehet értelmezni, hogy akkor el is kellett, hogy dőljön. VISZONT volt egy apró momentum, ami talán tényleg arra utal, hogy lent maradt az álmaiban vagy a váróban. A film végén, amikor felébredtek a repülőn, nem volt ott semmilyen gép, ami az anyagot nyomta beléjük, annak ellenére, hogy a film minden jelenetében ébredésekor mindig gépen kellett hogy legyenek.
    Szerintetek??
    SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER
  • yugoslave
  • Seth
    Az Inception soha nem készült 3d-re
  • szafiii
    Üdv mindenkinek!
    Nagyon tetszett a film, nagyon izgalmas szerintem!
    De megnézném 3D-ben is :) Szerintetek fogják a hazai mozik is 3D-ben vetíteni?
    Üdv!
    Mindenkinek csak ajánlani tudom.
    Lehengerlő :)
  • goso
    tuti hogy a koktélosnál lesz a trükk
  • Zoliz
    nem moziba, hanem "moziban", moziba menni szoktak és nem filmet nézni..
    a nő meg para azé' mutattyák annyit :D
  • mflex #114
    Lehet, hogy spoileres! Egy kép a szintekről, aki esetleg idáig nem értette...
  • Broafka
    véleményem szerint a vége egy jó poén, én nem hiszem hogy ottmaradt volna ahol... túl logikusan van felépítve az egész, ahhoz hogy még mindig ott legyen.

#107: a gyerekeket meg kb fél vagy 1 évig nem látta, szóval olyan nagyon sokat nem változtak
  • ba32107
    Csak sikerült spoilert írni. Egyébként nyitott a vége, te döntöd el, hogy szerinted mi történt.
  • goso
    hogyan lehetséges a vége és nem szeretnék olyat írni ami spoiler mert nem tudok ilyen szart csinálni hogy jelöld ki a négyzetet hogy lásd a szöveget tehát hogyan lehet az utolsó pár másodperc tehát 4 szintű álom lenne?
  • nearo
    mire gondolsz?
  • goso
    a végét magyarázza már el valaki hogy hogyan lehetett
  • BaliBoy
    A Cobol volt az a cég akiknek el kellett volna lopnia Saitótol a titkait.
  • nearo
    Na megnéztük tegnap haverokkal... hogy mi mennyit hülyültünk a film után :D
    Szerintem a végén még mindig álomban van. Hiába mondja azt az egyik gyereknek, hogy "de sokat nőttél", a kölkök pontosan ugyanúgy néznek ki, mint ahogy az emlékeiben éltek.

Felfedeztem egy apró bakit is: a legelején, amikor megmutatják a japán csókának, hogy mit találtak dicaprionál, akkor ugye odaadják neki a totemet is. Namost, a totemet úgy teszi le az asztalra, hogy a rövidebbik vége van lent (ahogy meg is lehet pörgetni), viszont van egy pár másodperc, amikor hátulról mutatják a japánt, és akkor a totemnek a hosszabbik vége van az asztalon.
  • ba32107
    Szerintem rohadtul jó volt! Egy dolog nem világos nekem, és nagyon zavart, hogy nem magyarázták meg (vagy én nem emlékszem rá?) Kik voltak a Cobol-ügynökök? Mi az a Cobol? Valami szervezet, ami felbérelte?
  • LoSA
    Én tegnap megnéztem a moziba a filmet, nagyon tetszett!! Nekem kicsit azok a részek hosszúak voltak, amikor LEO a feleségével "szenved", abból kb 30 percet ki lehetett volna hagyni és akkor nem 2,5 órás a film! :) De egyébként jó volt, nagyon élveztem, a lassításos részek eszméletlenek voltak! :)
  • mflex #104
  • Tetsuo
    Hogy mersz ilyet allitani?! Zimmer (frei) az Isten! A la Krinyo.. :D

Amugy annyit hozzatennek, hogy tudomasom (es hallasom) szerint a filmben nem a Kis Veréb szama szol, csak azt utanozta Zimmer, O mar kulonbozo hangszerekkel jatszotta el..
  • Shep
    Értem, köszi. Sajnos nekem nem túl jó a zenei hallásom az ilyesmihez. Amúgy az okosok akkor már gondolom ebből is kikonspiráltak valamit.
  • Inquisitor
    A film "zenéje" a filmben többször hallható Piaf szám lassítva, a filmben többször hallható mély hanghatás, pedig a lassított zene lassítása. :)
  • sorrow

egy újabb tetszett vélemény részemről is...
    Érezhető Dark City koppintás, de annyi baj legyen, mainstream kategóriában biztos hogy eddig az év filmje!
  • Shep
    Valami magyarázza el, mert ez a zenei téma nekem magas.
  • iowa19
    jeee... hatalmas :D
  • Rage47
    én is kevésnek találtam, elnéztem volna még egy ideig:)
  • Rage47
    wow, ezt láttátok?:)
  • Krinyo
    Nem érdekel a tömeg véleménye, saját érzéseim alapján ítélem meg a filmeket, zenéket.
    Viszont látszik hogy 0 közöd van a zenéhez, lehet egy zene hihetetlenül összetett és bonyolult ellenben szar, és hihetetlenül egyszerű de eltalált. Továbbá fenntartom azt hogy egy ostoba ember vagy :)
  • Tetsuo
    Persze ez csak egy szubjektiv velemeny, ami nem alkalmazkodik a tomeg velemenyehez.. es te ezen akadtal fenn. :)
    A komoly vilagkepedet tukrozo hsz-ed alapjan mar rolad is van. :D
  • Tetsuo
    Ha mar szemelyeskedsz, valoszinuleg jobban ismerem mint te es a zenerol is tobb fogalmam lehet. ;)
    Nem szoktam a levegobe beszelni.. bar nagyon nagy showkat csinal az uj filmzenevel, nagy slunggal jon, marketingre tobbet koltottek, mint az egesz filmre ill zenere; a mezesmaz, a hatasvadasz 4 akkordos "lufi"hangok mogott nincs az a muveszi koncepcio, az a plusz, ami pl. Zimmer elozo munkait jellemezte.. hiaba a Virus szinti (LOL).
  • Broafka
    ez egyébként hibásnak tűnik, csak mert itt azt írja, hogy:
    hogy a japán előbb került le a végén a legmélyebb pontra, pedig caprio került le hamarabb, szóval ő többet töltött lent, ergo idősebbnek vagy ugyanolyan korúnak kéne lenniük