1543
United States of America
  • USAMEN POWER
    "Csak elvetve lattam naluk olcsobb legitarsasagot." ---> Szóval az mindenképp jó, hogy jövő áprilistól közvetlen American Airlines járatok közlekednek USA, és Mo között ?
  • USAMEN POWER
    Ezért meg nagyon kár. Ha autószerelőként dolgoznák 100 % vétel lenne, de háth nem vagyok autószerelő. :)
  • USAMEN POWER
    Csorog a nyálam hogy ilyen olcsó a Crown Victoria. Csak para hogyha sikerülne is egyet behozni az országba, nem találnék hozzá alkatrészt ha valami baja van.
  • stain
    Jó egyetemnek tűnik. Én a Johns Hopkins-on szoktam forgolódni, de az csak a 13. a világranglistán :( :) Mondjuk az magánegyetem, és a diákok inkább gazdagok, mint jók. Viszont az 5000 diákra jut 15000e doktorandusz, akiket végül is az előbbiek tartanak el. Azt hiszem, hogy az orvosi kar világelsőnek számít, de én nem oda járok. Kár, hogy az egész bent van a gettó közepén. Állítólag hagyományból nem akarnak kiköltözni Baltimore-ból.
  • Rincewind
    Hamar igy feljott, en Amerikaba menet kozvetlenul az American Airlines-tol ajanlom venni a jegyeket. Tobb okbol is:

1. Csak elvetve lattam naluk olcsobb legitarsasagot
    2. Nincs harmadik fel (ergo utazasi iroda), aki meg radobna a maga kis szazalekat a jegy arara
    3. Egy csoportban vannak a Malevvel, igy az egesz utazas lebonyolithato egy lepesben, plusz koltseg nelkul
    4. Bokezuen osztjak a merfoldeket, igy aki gyakran repul annak ripsz-ropsz osszejon egy ingyen retur jegy. Olyan 7-8 utazas utan az ember mar egyszer ingyen utazik; ami legrosszabb esetben is jo 200k Forint ajandekba!
    5. Abszolut megbizhatoak, az aa.com-rol soha nem kell azt kerdezni, hogy megbizhato-e ;)
    6. Remek customer support. Ha barmi baj van (onhibadon kivul lekesed a gepet), mar foglaljak is a hotelszobat kerdes nelkul.

Negativum:
    - Az alapszolgaltatasokon felul mindenert fizetni kell, ami a sorre is igaz sajnos. De, ha kibirod azt a tiz orat, amig atersz az Atlantin sor nelkul, akkor nem akkora gond. ;)
  • stain
    Én egy irodánál szoktam venni, mert az írja elő az egyetem. Tényleg csak egy kód kell, de név is elég, mert a jegy névre szól. Jól meg kell nézni, hogy milyen kategóriájú jegyet adnak el. Pl. újabban csak egy 23 kilós csomagot engednek turista osztályon. Meg az is változó, hogy milyen módon és mennyiért lehet átiratni a jegyet, ha úgy adódik. Nem tudom, hogy a weboldalak engednek-e körütazásokat, Amerikába menet ugyanis érdemesebb máshonnan jönni, mint ahova érkezel: többet láthatsz.

Ja, és ha tehetitek, akkor ne repüljetek közvetlenül New York-ba, szívás. Főleg úgy ne, hogy ott szálltok át, mert az meg még nagyobb szívás.
  • Prody
    Celebi.hu is megbízható? Lehet onnan venném a jegyet.
  • Papirzacsi
    Én kaptam egy kódot (e-ticket száma), amivel be lehet csekkolni a helyszínen, vagy akár online. Én online próbáltam, de a meghirdetettel ellentétben pl. a Malev honlapján nem tudtam az indulás előtt kevesebb, mint 23 órával becsekkolni, így én végülis telefonon intéztem, a hölgy a Malev irodában pedig e-mailben elküldte a beszállókártyát, amit kinyomtattam, és lobogtathattam a check-innél. Visszafelé külföldön pedig elég volt a check-in pultnál bemondani a nevet, és a hölgyike már nyomtatta is a beszállókártyát.
  • Palinko
    azt hiszem csak egy kódot kapsz, amit akár ki is nyomtathatsz de ha jól tudom leírni is elég. de vannak itt tőlem tapasztaltabbak is ez csak hallomás.
  • Prody
    Ez az internetes repjegy vásárlás hogy történik? Lefoglalom, átutalom a pénzt OTPről vagy Visa bankkártyáról nekik 1 napon belül, 17 óráig, és emailban mit kapok pontosan? Kézbe kapok valami jegyet is?
    Azoktól kérdezem, akik innen vásároltak.
  • Prody
    www.pelikan.hu megbízható, ha repjegyet szeretnék vásárolni?
  • ldavid
    egyébként nem kérdezel semmit egy-egy fotó előtt? vagy nem szólnak érte?
  • stain
    Valóban lovely volt, de 10 percig tartott neki egy fagyit kiszolgálni :)
  • Jeff Gordon
    Rákattintottam a feltöltőre, és ott láttam: Szülőváros: Texarkana :)
  • Jeff Gordon
    Tényleg jó képek, köszönjük szépen, utolsón, egy lovely lady :)
  • byzhouse
    rohadt jó képek! valahogy igy kepzeltem el USA egyes reszeit,hogy lazasag van ^^
  • szabii98
    A 2. és 3. képen gondolom nem dolgozó, házban lakó emberek vannak...de a fülhallgató befigyel :D de lehet csak kiültek a városba :)
    Jó a képeid
  • stain
    Az utolsó tekercs filmem megúszta a megröntgenezést, mert a gépben volt, és felvittem magammal a gépre. Pár baltimore-i életkép...

• stain
    Végül is, ha vén tragaccsal akarsz menni, akkor bármikor kapsz crown victoria-t $1500-ért :) ha ügyes vagy, a végén $500-ért el tudod adni roncsnak.
  • Zsolti9014
    na igen, a veterán autók bérléséről neten sem találtam eddig semmit, azt gondoltam, hogy nem egyszerű. :)
    új autók közül tényleg azok jönnek szóba, amiket említettél, legalább valami hangulata van - ha van. egyirányú útnál én is láttam még akár 600 $ felárat is.
    25 alatt valóban drágábbak a kocsik, de van egy olyan érzésem, hogy ha össze is jön a dolog, akkor már nem leszek alatta. :D

Egyébként köszönöm a válaszokat Stain és Rincewind. Nyilván nem holnapra tervezem az indulást (hehe, de nem is belátható időn belül), csak így nagyvonalakban tájékozódom egyelőre. :)
    Ja, és persze nem turistaszezon közepén szeretnék menni. :D
  • Rincewind
    #1195 stain
    Megtehetik, legfeljebb nem teszik; van egy "kis" kulonbseg. ;) A lehetosege mindenesetre mindenkinek megvan.

#1196 Zsolti9014
    Sajnos ezekbol kb. semmire nem tudok valaszolni, leven en egybol az USA-bol indultam, es sajat autom is volt.

De, hogy azert megis legyen elkepzelesed: nekem az egesz tura kijott $1200-bol. Am hozzatartozik az igazsaghoz, hogy en nagyon "hajlektalan modban" nyomtam (amit turistaknak semmikeppen nem javaslok!). Ezt ugy kell erteni, hogy sokszor meg satrat sem allitottam, egyszeruen lealltam egy utmenti pihenobe, fogtam a halozsakom, es kifekudtem a pickup-om platojara. ;)

Annyit azert tudok javasolni, hogy tavasszra vagy osszre kell tervezni a turat (tehat ne a turista szezon kellos kozepere). Olyankor mindenen vagyonokat lehet sporolni, meg tobbet is latsz, ha nincs tomve az ut Nemet turistakkal... :P

##1198 stain
    Palinko mar megvalaszolta. :)

A deli regioban egy kimondottan jo nevu egyetemnek szamit, de orszagos szinten is a felso-kozepkategoriaban van.
  • Palinko
    ha az adatlap nem csal:
    Texas A&M University
  • stain
    Amúgy melyik egyetemen voltál?
  • stain
    Arra ne nagyon számíts, hogy veterán kocsit csak úgy ki tudsz bérelni. De maga a kocsibérlés nem vészes, ha okosan csinálod. 160 dolcsi körül már van egy hétre. Ha picit többet rászánsz, meg van egy kis szerencséd, akkor kaphatsz utcai Mustang-ot vagy Charger-t. Egyik sem olyan nagy durranás, de ezért van feelingje. (Mustang-ot már vezettem, Charger-t még sajna nem.) Viszont a biztosítás drága (25 éves kor alatt amúgy a bérlés is duplája kb.), meg egyirányú túrát sem érdemes tervezni, mert ha máshol adod le a kocsit, akkor felszámolnak egy csomó pénzt. Erre fáztunk rá mi is, mert a Utah túrára végül 700 dolcsi lett a kocsibérlés, ugyanis 330-at felszámoltak azért, mert Denverből elvittük a kocsit Las Vegas-ba. Valamint kellett egy második sofőr is, ugyanis nekem nincsen amcsi hitelkártyám (amihez jár bérelt autó biztosítás), úgyhogy más nevére lett kibérelve a kocsi. Ja, meg egy nagy Chevy Malibu-t béreltünk, mert sok cuccunk volt a kempingezés miatt. De ennél sokkal olcsóbban is ki lehet hozni, ha jó előre terveztek. Ja, és a kempingezést tudom ajánlani, mert príma helyek vannak, korrekt vizesblokkal, és töredékéből ki lehet hozni, mint a motelt. Csak iskolaidőben sokan vannak, úgyhogy olyankor érdemes előre lefoglalni. Még úgy is megéri, ha kint érkezéskor veszitek meg a sátrakat, és a végén kidobjátok.

Ha a 66-oson akarsz menni, akkor tudom javasolni a Las Vegas-tól keletre kezdődő szakaszt, ami párhuzamosan megy az I-40-essel, oda könnyű eljutni. Szép út a sivatagban, tele van motorssal, bár láttam ennél jobb helyeket. Nem tudom abban van-e poén, hogy valaki keresztül megy Oklahomán... :)
  • Zsolti9014
    a 66-os úti túra blogját el is kezdem olvasni. :) még nem értem a végére.
    én személy szerint nem vagyok nagy rajongója az USA-nak, ennek elsődleges oka az az Amerika-majmolás, ami nálunk divatos. (nem, ezt nem erre a topikra értem, mert ez tök jó, de tényleg)

Ellenben imádok vezetni, a régi amerikai autók pedig gyönyörűek. Nagyon nagy álmom, hogy végigmehessek egyszer a 66-os úton, lehetőleg egy V8-as vassal, a 60-70-80-as évekből. Ebben persze a baráti körben is akadna partner, de a költségek elég ijesztőek. Nem feltétlen szervezett túra keretében gondolom (persze előre megtervezve, de nem iroda által).

20 éves vagyok még csak, tehát időm van, hogy gyűjtsek rá, angolul beszélek középfokon, ami nyilván nem nagy durranás, és lehet csak pislognék kint, ha hozzámszólnak. Ezen is lehet bőven csiszolni, amíg a pénz összegyűlik, de különben ha az a szerencsétlen Győzike mindenhol megérteti magát... :D

Végülis az lenne a nagy kérdés, hogy mennyi pénzből lehetne egy ilyen utat abszolválni...
    A benzin még talán a legkevesebb (na, nem V8-cal), de a kiutazás, meg az autóbérlés már földhöz vágna.

Ennek ellenére ez egy olyan túra, amit egyszer mindenképpen meg szeretnék valósítani, tehát a blognak nekiesek. :)
  • stain
    Nehogy azt hidd, hogy ezzel te átlagos vagy. Nagyon kevesen tehetik meg, hogy ösztöndíjból végzik el az egyetemet. Nincsen mindenkinek egy "csepp esze"...
  • Rincewind
    "Az egyetem meg extrabrutáldrága. Egyik kinti kollegámnak negyedmilás adóssága van abból, hogy elvégzett egy egyetemet. Szóval aki a szegénységi küszöb közelében táncol, annak esélytelen, hogy a gyerekeit egyetemre küldje."

Ez igy ebben a formaban szerintem nem igaz. :)

En is kint vegeztem, meghozza egy eleg jonevu egyetemen, megsincs egy penny adossagom sem. Pedig nekem, mint allamon kivulinek, meg extra magas tandijat is kellett volna fizetni, ami azert 7 ev alatt szepen osszeadodott volna. Megis elboldogultam osztondijakbol ugy, hogy elottem negyed annyi lehetoseg nem allt nyitva, mint egy Amerikai elott. En peldaul alapbol elestem a nagy federal meg state penzektol.

Nekem az a tapasztalatom, hogy akinek van egy csepp esze es hajlando is kemenyen dolgozni, annak minden eselye megvan arra, hogy egyetemre jarjon, legyen akarmilyen szegeny.
  • stain
    Azért amerikában is becsusszannak komoly költsége. Pl. ha ki kell hívni a vízvezeték szerelőt, úgy csusszanak az ezresek, mint a szél. Vagy pl. meg kell csináltatni a kocsit (nekem egy kipufogódob cserére 400 dolcsit mondtak, itthon tuti megvan a negyedéből). Aztán ott az iskola, ami elvileg ingyenes, de csak akkor, ha azt akarod, hogy a gyerekek fekákkal meg mexikóiakkal járjanak együtt. Az egyetem meg extrabrutáldrága. Egyik kinti kollegámnak negyedmilás adóssága van abból, hogy elvégzett egy egyetemet. Szóval aki a szegénységi küszöb közelében táncol, annak esélytelen, hogy a gyerekeit egyetemre küldje.

Szóval ezeket a költségeket nem lehet behozni azon, hogy olcsóbb az ipod, mint itthon. Az viszont tény, hogy a családi adózás nagyon sokat segít (minden gyerek után alapból le lehet írni egy csomó adót). Kíváncsi vagyok, hogy itthon hogyan lesz, nagyon ígérgetik, ugyanis.

Az is elég sok pénzt el tud vinni, ha minőségi kaját akarsz enni. Szivacskenyér meg sültcsirke van olcsón, de egy idő után attól becementesedik az ember emésztőrendszere.

Én még mindig itthon vagyok, pedig képzettségem is van, angolul is folyékonyan beszélek (sőt, még spanyolul is, néha az is jól jön kint), ráadásul ígértek már induló fizunak 85e-t. Nem tudom megmondani, hogy mi a baj... barátaim is vannak kint (sok magyar is)... de egy hét után már mindig nagyon hiányoznak az itthoniak.
  • Rincewind
    Nem, hol lattal ilyet? :)
  • Jeff Gordon
    Jók lettek a képek, megnéztem a videót is, gondolom, te tetted fel, ahogy néztem, a születési helyed is amerikában van. Tényleg ott születtél? :)
  • Molnibalage
    Kb. 5 éve sorozatokat nézek, de szinte semmit sem javított azon, hogy meghallajam amit mondanak. E téren pl. a House MD az abszolút negatív csúcs. Most vagy a hangmérnök a béna, de 10-50%-ban egy rohadt hangot sem értek, hogy mi mondanak a szereplők. Valamit duruzsolnak, de nem hallok hangokat. Gyakorlatilag zaj szintjén mozog, amit mondanak. A Battlestar Galactica szintén ilyen volt több szereplőnél. Balter és az öreg Adama is úgy beszélt, hogy alig értettem. Ezzel ellentétben az SG/SGA-ban Jackson vagy McKay hadarása viszonylag jól ment, a tempó ellenére is.

Azt tudom, hogy hova fejlődhet. Egy repszimfejlesztő csapathoz csatlakoztam anno 2007 végén. Mikor visszaolvastam pár régi kommentemet picit mosolyogtam az akkor angolomon.
  • Rincewind
    Ezen a szakaszon mindenki atesik szerintem (en is eleg rossz Angollal mentem ki, most meg mar az akcentusom is annyira enyhe, hogy 10-bol 6 ember nem is veszi eszre).

Egyebkent ha szeretned a szovegertesed javitani, akkor rengeteg TV-t kell nezni Angolul, szigoruan feliratok nelkul! Persze nem a hiradot, hanem mondjuk sorozatokat, szituacios komediakat. Ezekbol ugyanis rengeteg szot es azok jelenteset tanulja meg az ember barmifele elozetes ismeret nelkul. Egyebkent a Mexikoi bevandorlok is igy tanitjak a gyerekeiket Angolra (leven ok maguk nem beszelik); leultetik a kolkot a TV ele meset nezni es mire ovodas korba er mar beszel Angolul.

Meg fogsz lepodni, hogy milyen iszonyatos mertekben fog az Angolod fejlodni igy es hogy mennyivel jobban beledivodnak majd a szavak, mintha csak bemagoltad volna oket.
  • Molnibalage
    Mert azér a szükséges szaktudás is kellene hozzá. A válság miatt nem sikerült olyan nagy szakmai tapasztalatot összeszednem. Az angolom meg elég szar szerntem. Írásban megy, de az emberek nagy többsége olyan angolt beszél, hogy alig értem meg, hogy mit mondanak. Nem azért, mert nehéz fordítnai. Hallom, hogy beszél, de a hangokat nem hallom rendesen.
  • Rincewind
    Miert nem probalsz te is szerencset mashol? 27 evesen meg nem keso elmenni innen!
  • Molnibalage
    A 22k az gondolom nettó ugye? Én mérnöki pozícióban keresek évi kb. 11 ezer + jutattás + bónuszt nettóban (ez összesen volt talán 200-250k 2 év alatt.) táján itthon. No, erről ennyit...
  • Rincewind
    Teny...

Bar kint is van azert szegenyseg, igaz ossze sem hasonlithato azzal, ami itthon van. :(

Ahol en eltem ott egy $1.800-os Wal-Mart-os allason "tengodo" csalad mar szegenynek szamitott (azthiszem evi $22.000 alatti keresettel szamit valaki szegenynek, de ez lehet, hogy allamonkent valtozik). Viszont ilyenkor mar olyan juttatasokat kapnak, hogy nem is eri meg nekik jobb allast kersni; ingyen jarnak suliba, kapnak lakastamogatast, jar nekik alapszintu betegbiztositas, etc, etc.

Egyik ismerosom is ilyen cipoben jart. Csak a felesege dolgozott, o meg csokkentett oraszammal egyetemre jart, amit persze az allam fizetett, plusz kapott egy $5000-s csekket felevente. Mikor megkerdeztem, hogy miert nem megy el dolgozni (hisz ideje van ra), azt modta, hogy akkor kikerulnenek a szegenysegi szint alol es osszessegeben kevesebb penzt vinnenek haza. Vicces, de teljesen ertheto... :)
  • Molnibalage
    El nem tudom képzelni, hogy az ottani átlagfizetésből egy tisztes munkából élő embernek milyen olyan komoly gondja lehet. Az egészségügyön kívül semmi nem rémlik. Ha nem hirtelen baleseted van akkor megoldható úgy, hogy más országban kezelteted magad. A rokonaim ide jártak fogorvoshoz, mert annyival olcsóbb..

Nekem 27,5 évesen arról kell álmondnom, hogy majd egyszer elköltözhetek otthonról, de akkor is csak albérletbe. Az, hogy elutazzak a világ másik felére nyaralni és világot látni? Ugyan már. Ez esetben a jövőmet élném fel. A jenkink meg ki sem kell tennie a lábát az orszából, annyi természeti csodájuk van. Jó nekik.
  • Rincewind
    Sajnos mar egy honapja en sem ott elek, hianyzik is nagyon (bar mar dolgozom a visszamenetelen ;). De az elmult 7 evet (na jo hat es felet), amit az USA-ban toltottem igyekeztem idom es anyagi lehetosegeimhez kepest maximalisan kihasznalni. Igy tobb helyen is eltem, es meg tobb helyet lattam.

Mondjuk azt azert ne higyje senki, hogy Amerikaban kolbaszbol van a kerites, mert nekik is ugyanugy megvannak a maguk problemai, mint barki masnak. De az teny, hogy a legszebb es leg "elhetobb" orszag azok kozt ahol eddig megfordultam (pedig bejartam Europat, de megfordultam Azsiaban es Afrikaban is).

Harom dolog, ami engem leginkabb megragadott Amerikaban:
    1) A tisztasag. Persze barki tud mutatni koszos undorito Amerikai helyeket (en is), de nagy altalanossagban elmondhato, hogy borzasztoan ugyelnek arra, hogy milyen korulmenyek kozt elnek es ez nekem iszonyatosan nagy pozitivum. Nalunk meg a gettoban is hetente nyirtak a fuvet az alkoholistak meg a drog-dealerek. :)
    2) Az emberek mentalitasa. Mindenki borzaszto segitokesz es nyitott. Nem tolthettem volna ennyi idot kint, ha nem kapom meg mindazt az onzetlen segitseget, amivel az ottaniak elhalmoztak. Vannak is olyan kozeli barataim kint, akik szinte befogadtak a csaladjukba.
    3) A lehetosegek. Akinek van egy kis sutnivaloja az Amerikaban nagyon sokra viheti! Volt fonokom tiz evvel ezelott illegalis bevandorlokent, ket borondel erkezett, ma pedig jol meno etterme van es nemsokara nyitja a kovetkezot.

De, hogy ne csak jot mondjak:
    Az egeszsegugyi rendszeruk peldaul nem a legjobb. Ha nincs egy jo biztositasod (ami egyebkent is rengeteg penzbe kerul), akkor vagyonokat fizethetsz az orvosoknak meg a legalapabb beavatkozasokert is. :/
    Mondjuk az erem masik oldala meg az, hogy mindenhol szinte azonnal ellatnak, mert nem leteznek tobb honapos varakozasi idok. Ha sulyos betegseged van, akkor ez rengeteget szamit. Csak ugye, ha nincs biztositasod, akkor ilyenkor egy eleten at fizeted a kotsegeit... :P

En peldaul egy eve inkabb hazajottem bolcsessegfogat huzatni, mert repulojeggyel meg minden jarulekos koltseggel egyutt is sokkal olcsobb volt, mintha kint csinaltattam volna meg. :)
  • kids
    Rince: Csodálatos a videó, a medvék ilyen közelről..egyszerűen hátborzongató :)

Ez ám az élet, kinn élsz az USA-ban és a szabadidődben pedig szeled az utakat és meglátogatod a Föld legnagyszerűbb Nemzeti parkjait. Ez igen, gratulálok hozzá.
  • stain
    szerintem inkább egy virginiai farm... ha már amerika :) vagy a vadnyugat, ott is van mit szokni az éghajlaton. amúgy chicagoban is vannak extrabrutál gettók, úgy mesélték.