U.S.A
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Szóval ezeket a költségeket nem lehet behozni azon, hogy olcsóbb az ipod, mint itthon. Az viszont tény, hogy a családi adózás nagyon sokat segít (minden gyerek után alapból le lehet írni egy csomó adót). Kíváncsi vagyok, hogy itthon hogyan lesz, nagyon ígérgetik, ugyanis.
Az is elég sok pénzt el tud vinni, ha minõségi kaját akarsz enni. Szivacskenyér meg sültcsirke van olcsón, de egy idõ után attól becementesedik az ember emésztõrendszere.
Én még mindig itthon vagyok, pedig képzettségem is van, angolul is folyékonyan beszélek (sõt, még spanyolul is, néha az is jól jön kint), ráadásul ígértek már induló fizunak 85e-t. Nem tudom megmondani, hogy mi a baj... barátaim is vannak kint (sok magyar is)... de egy hét után már mindig nagyon hiányoznak az itthoniak.
Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E
The only speedometer is in your head.
Azt tudom, hogy hova fejlõdhet. Egy repszimfejlesztõ csapathoz csatlakoztam anno 2007 végén. Mikor visszaolvastam pár régi kommentemet picit mosolyogtam az akkor angolomon.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Egyebkent ha szeretned a szovegertesed javitani, akkor rengeteg TV-t kell nezni Angolul, szigoruan feliratok nelkul! Persze nem a hiradot, hanem mondjuk sorozatokat, szituacios komediakat. Ezekbol ugyanis rengeteg szot es azok jelenteset tanulja meg az ember barmifele elozetes ismeret nelkul. Egyebkent a Mexikoi bevandorlok is igy tanitjak a gyerekeiket Angolra (leven ok maguk nem beszelik); leultetik a kolkot a TV ele meset nezni es mire ovodas korba er mar beszel Angolul.
Meg fogsz lepodni, hogy milyen iszonyatos mertekben fog az Angolod fejlodni igy es hogy mennyivel jobban beledivodnak majd a szavak, mintha csak bemagoltad volna oket.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Bar kint is van azert szegenyseg, igaz ossze sem hasonlithato azzal, ami itthon van. :(
Ahol en eltem ott egy $1.800-os Wal-Mart-os allason "tengodo" csalad mar szegenynek szamitott (azthiszem evi $22.000 alatti keresettel szamit valaki szegenynek, de ez lehet, hogy allamonkent valtozik). Viszont ilyenkor mar olyan juttatasokat kapnak, hogy nem is eri meg nekik jobb allast kersni; ingyen jarnak suliba, kapnak lakastamogatast, jar nekik alapszintu betegbiztositas, etc, etc.
Egyik ismerosom is ilyen cipoben jart. Csak a felesege dolgozott, o meg csokkentett oraszammal egyetemre jart, amit persze az allam fizetett, plusz kapott egy $5000-s csekket felevente. Mikor megkerdeztem, hogy miert nem megy el dolgozni (hisz ideje van ra), azt modta, hogy akkor kikerulnenek a szegenysegi szint alol es osszessegeben kevesebb penzt vinnenek haza. Vicces, de teljesen ertheto... :)
Nekem 27,5 évesen arról kell álmondnom, hogy majd egyszer elköltözhetek otthonról, de akkor is csak albérletbe. Az, hogy elutazzak a világ másik felére nyaralni és világot látni? Ugyan már. Ez esetben a jövõmet élném fel. A jenkink meg ki sem kell tennie a lábát az orszából, annyi természeti csodájuk van. Jó nekik.
Mondjuk azt azert ne higyje senki, hogy Amerikaban kolbaszbol van a kerites, mert nekik is ugyanugy megvannak a maguk problemai, mint barki masnak. De az teny, hogy a legszebb es leg "elhetobb" orszag azok kozt ahol eddig megfordultam (pedig bejartam Europat, de megfordultam Azsiaban es Afrikaban is).
Harom dolog, ami engem leginkabb megragadott Amerikaban:
1) A tisztasag. Persze barki tud mutatni koszos undorito Amerikai helyeket (en is), de nagy altalanossagban elmondhato, hogy borzasztoan ugyelnek arra, hogy milyen korulmenyek kozt elnek es ez nekem iszonyatosan nagy pozitivum. Nalunk meg a gettoban is hetente nyirtak a fuvet az alkoholistak meg a drog-dealerek. :)
2) Az emberek mentalitasa. Mindenki borzaszto segitokesz es nyitott. Nem tolthettem volna ennyi idot kint, ha nem kapom meg mindazt az onzetlen segitseget, amivel az ottaniak elhalmoztak. Vannak is olyan kozeli barataim kint, akik szinte befogadtak a csaladjukba.
3) A lehetosegek. Akinek van egy kis sutnivaloja az Amerikaban nagyon sokra viheti! Volt fonokom tiz evvel ezelott illegalis bevandorlokent, ket borondel erkezett, ma pedig jol meno etterme van es nemsokara nyitja a kovetkezot.
De, hogy ne csak jot mondjak:
Az egeszsegugyi rendszeruk peldaul nem a legjobb. Ha nincs egy jo biztositasod (ami egyebkent is rengeteg penzbe kerul), akkor vagyonokat fizethetsz az orvosoknak meg a legalapabb beavatkozasokert is. :/
Mondjuk az erem masik oldala meg az, hogy mindenhol szinte azonnal ellatnak, mert nem leteznek tobb honapos varakozasi idok. Ha sulyos betegseged van, akkor ez rengeteget szamit. Csak ugye, ha nincs biztositasod, akkor ilyenkor egy eleten at fizeted a kotsegeit... :P
En peldaul egy eve inkabb hazajottem bolcsessegfogat huzatni, mert repulojeggyel meg minden jarulekos koltseggel egyutt is sokkal olcsobb volt, mintha kint csinaltattam volna meg. :)
Ez ám az élet, kinn élsz az USA-ban és a szabadidõdben pedig szeled az utakat és meglátogatod a Föld legnagyszerûbb Nemzeti parkjait. Ez igen, gratulálok hozzá.
Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E
Erdekes modon a medveknel nem feltem. Annyira izgatott voltam, hogy lathatom oket, hogy eszembe sem jutott, hogy veszelyben lehetnek. A vaddiszno az mas, az tenyleg tud veszelyes lenni. Nekunk is volt vele dolgunk Arkansas-ban, egy kempingezes alkalmaval: betevedt a taborunkba egy eleg nagy darab. Mondjuk sikerult eluzni (iszonyatos zajt csaptunk sorozuvegekkel), de ott nekem is a torkomban dobogott a szivem. :)
Mindenesetre és a medvéknél én inkább leléptem volna. Ennyire nem vagyok bátor. Idén Mátrában éjszakai túrán egy vaddisznócsapat ment át elõttem kb. 20-30 méterre. Hát egybõl a fák mögé ugrottunk. :)
Ez a video a Sequoia National Parkban keszult, Californiaban. Ott az allatok teljesen hozza vannak szokva az emberek jelenletehez. Az oztol kb 5 meterre alltam es ram se bagozott. :)
Mondjuk a medvekkel inkabb makom volt, ok ritkabban jonnek elo. Meg is orultem neki; meg jo hogy volt nalam tripod mert egyebkent remegett volna a kep. :D
Galeria
A nyar eleji 66-os uti tura egyik allomasarol keszult video:
Sierra Nevada
Blog a 66-os uti turarol (egyelore meg szegenyes, de bovul :):
Csak Angolul ertoknek sajnos :(

Michigan-ben felszedték a sineket pl. Alig maradt vasútvonal, pedig egykor tele volt vele az állam, a jelentõs bányászat és ipar miatt. Detroitban van a Central Station, ami már x évtizede tök üres.

jó sok barátság köttetett, szivemben mindig lesz hely nektek sg.hu
\"Félni nem kell, de óvatosnak lenni igen\" ( Teller Ede )
Örömmel elengedem a haragot, a sérelmeket, mert ez szabaddá, könnyûvé és gondtalanná tesz.
________________ /\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\ ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Gondolom mindenki tudja hogy abban is pia van... Vagy ez hogy van ?
Az utolsó képek személtetik Amerika "árny" oldalát is...

Ezek régiek ?:D
Bár van egy érzésem h te készítetted õket de simán beveszem hogy 40évvel ezelõtt csinálták õket :D