1543
United States of America
  • USAMEN POWER
    Ha hangosan gondolkozol az nem baj, csak feltűnő. :) Épp erre akartam kilyukadni, hogy az utazás a lényeg, ha én majd eljutok odáig hogy évi szinten egy hónapot a túloldalon tölthetek, akkor én már okés vagyok. Az utóbbi időben a naívság valahogy lemosódott rólam, és átlátom a dolgokat szerencsére. Olyan mákom meg nekem sose lesz, hogy valami magasabb pozíciót tölthessek be, azt egész nap qrwák közt töltsem az időmet. :D
  • stain
    Sokat kell itt dolgozni, otthon nagyobb a lazaság ám. 15 nap szabi egy évben, meg hasonlók. Cserébe meg elveszted a gyerekkorod összes ismerősét, család messze van, amerikai gyerekeid lesznek stb. Én azért szeretek ide jönni, mert kicsit mindig van lehetőség utazgatni, meg jobban haladok a munkámmal, mint otthon. De amúgy elég para szokott lenni, mert a végére már mindig magamban beszélek.
  • Jeff Gordon
    Ezer bocs srácok, hogy visszatérek, de ebben a témában van ismeretem, a magyar oktatásban, jogiban is főleg, központi téma az USA, de tényleg. Rengeteg kurzus szól a jog rendszerükről, de te az elnököt kérded, így akkor csak erről írok:

-Szóval, az elnök az amerikaiaknál olyan speciális intézmény, amelyet, csak amerikai tölthet be, ezalatt értem, hogy USA-ban kell születnie. Így Churchill se volt elnök, és egyetlen magyar sem. Arról nincs információm, hogy a korábbi 43 elnök közül valaki magyar származású lenne-e, de gondolom nem, mert akkor csak oktattak volna valamit, középsuliban.

-Eredetileg 8 éves periódus volt mindig, legalábbis a maximum értékként. Ez alól viszont van egyetlen egy kivétel, Franklin Roosevelt elnök 12 évig volt, a II. világháború idején. Vele kapcsolatban két érdekességről van tudomásom: amerikai történészek úgy vélik, nem nyerte volna meg, a 3. választást, ha lett volna televízió akkoriban minden háztartásban. Azt hiszem, hogy Roosevelt elnök kerekesszékben töltötte élete utolsó pár évét, és az amerikaiak nagy többsége erős vezetőt akart a második világháborúban, viszont, a második dolog, hogy a mandátuma márciusban lejárt 41-ben, ekkor USA nem állt hadviselő félként a II. vh-ban, Pearl Harbour, ez év decemberében volt, akkor miért indult mégis? Háború nem volt és az alkotmány nem tette volna lehetővé.

-Persze, lehet elnök az alelnök is, számos példa is van rá, sőt, ha úgy lesz alelnökként elnök, hogy kevesebb, mint két van a választásokig, és után kétszer újraválasztják, akkor 10 évig lehet elnök, ez a jogilag maximális időtartam. Precedens nem volt rá. Truman lehetett volna, de másodjára nem indult.

-Viszont, hogy valaki elnök volt, és utána alelnökként jelölik, ez érdekes. A választ sajnos nem tudom, mert, ha jól emlékszem, ilyen nem fordult elő, de presztízs is szerintem. Elnök voltam 8 évig, aztán legyek alelnök?! :D Valahogy ez nem állna össze, persze, lehet valakit ez hidegen hagy.

-Az elnök mandátuma alatt elmozdíthatatlan. Persze gyakorlat más, de összesen egyszer fordult elő, hogy elnök lemondott (Nixon), de kb. ez-az egyetlen eshetőség. Papíron van más is, de gyakorlatban elképzelhetetlen, vagy mondom úgy, hogy majdnem nulla az esélye, hogy ilyen előfordul: szóval, ha az elnök súlyos bűncselekményt követ el (ez alatt értem, hogy emberölés), vagy súlyosan megszegi az alkotmányt. Ez a büntetőjogi felelősség, tehát, elnökként sem szeghetsz törvényeket, pl. Clinton ellen vádat emeltek, ha bűnösnek találták volna, akkor neki is le kellett volna mondania, és rendes bíróság előtt felel a tetteiért, mert az exelnök olyan, mint bármely más állampolgár. Persze vannak fizikai okok, meghal, évekig fogságban van, vagy bármi más olyan lehetőség, ami alkalmatlanná teszi hivatala ellátására.

-Egyébként, maga a megválasztás is érdekes, legalábbis a világon sokan figyelik (pl. a magyar miniszterelnök választás közel sem ennyire népszerű), hát erről a témáról még sok oldalt tele lehet ne írni. Szenátusról, Kongresszusról stb..
  • I.C.ram
    Elektronikai cikkeken, ruhakon es auton kviul minden dragabb kint. Egy 2 szobas lakas berlese olyan 600+ dollar +rezsi. Telefonolas is dragabb, internet is. Elelmiszer is sokkal dragabb, szerintem, bar teny, hogy jobb minosegu. Az egeszsegugy az horror draga, biztositas szinten. Az utazas is dragabb, hiaba olcsobb a benzin, de a tavolsagok 10x akkorak. Szorakozas is joval dragabb. Egy korso sor pl 4-5 dollar legalabb, ha szorakozohelyen veszed.
  • Jeff Gordon
    Átlag 80-100k se rossz magyar szemmel nézve pedig főként. Havi másfél misi körül keresni elég világi érzés lehet. Még USA-ban is, ahogy nézelődtem, ami nagy tétel a háztartásban (pl. kocsi, LCD tv ilyesmi) sokkal olcsóbb náluk, mint szép hazánkban.
    Mondjuk a mindennapi élet lehet drágább, de azért itt se olcsóbb sokkal, gondolom én. Pl. 1 kg kenyér (ha nem Tescoban vagy Auchanban veszed) fix, hogy 200Ft felett van, sőt inkább háromszáz felé közelít, bár tényleg, ahány bolt, annyi ár, de nem is tudom, évi 80-100k-val bátran éldegélhetsz USAban, nem?
  • USAMEN POWER
    Na ja, erről van szó, és azok akiknek így összejön a frankó élet, szerintem haza se akarnak jönni. A gyúrós srác se akar akit lentebb említettem. Akiknek max a wc pucolás jön össze, meg inkább hazajönnek, de egy próbát legalább megért a dolog.
  • venyusz
    A nagy vonalzoddal, pedig nagyvonalu vagy :D

Egyebkent ez ram ne legyen igaz. Szivesen csinalnek managementet is. Majd meglatom mekkora nerd leszek a vegere ennek.
  • I.C.ram
    Az viszont teny, hogy USAban az ugyvedek, kozgazdaszok, sebeszek keresik messze a legtobbet alkalmazotti beosztasban. A vezetoi beosztasnal meg ugysem lenyeg a diploma, oda mar a munkatapasztalat, ami fontos.
  • I.C.ram
    Ez ritka elegge.

Ha megnezed az orszagos statisztikakat, meg a friss diplomas kezdofizukat, akkor latod, hogy a programozok altalaban joval tobbet keresnek.
  • I.C.ram
    Nekem az egyik ismerosom 10 eve ment ki, mint szegeny pesti srac, kint elvegzett egy nagyon jonevu egyetemet (osztondijjal kerult be, illetve 100k hitelt vett fel a banktol) es most evi 500ezer USD korul keres a Starbucksnal, mint kozep-felso vezeto. Vannak ilyen kirivo esetek, de a nagy atlag (hiaba zseni stb) marad az evi 80-100k korul tobb ev melo utan. Amerika sem egy nagy dobostorta.
  • Molnibalage
    A bátyám programozó. 3 évvel többet töltött el már el a szakmájában, de én 2 éves munkaviszonnyal gépészmérnökként - szintén szakmában - már többet keresek nála. Persze ez 2 fős minta... :)
  • I.C.ram
    3 eve minden evben kint toltok 2-3 honapot, es egyre kevesbe erzem ugy, hogy Amerikaban tudnek elni. Most mar ott tartok, hogy mar kimenni sincs olyan sok kedvem, mint regebben volt.
  • I.C.ram
    Hat jobban jarsz, ha elvegzel kint egy Master-t is, mert nem nagyon hallottak kint a magyar egyetemekrol :P
  • I.C.ram
    en most kezdofizetesrol beszelek. A programozo teljesen mas teszta, mert az itthon is 1.5x tobbet keres, mint egy mas mernok. Egy kezdo gepeszmernok nem nagyon keres kint tobbet mint 50-70k.
  • USAMEN POWER
    Azért van olyan is, hogy valaki tényleg beleesett a jóba, például van egy haverom, és annak egy jó barátja költözött ki Floridába, a srác keményen gyúr, edzőként helyezkedett el ha jól tudom, és olyan egy hónapja kinevezték egy nagy konditerem igazgatójává. Kb. 10 ember tartozik a felügyelete alá, reggel eligazítás, onnantól neki meg pöcsverés van. Itthon kezdte, Pécsen, és most már egy elismert ember, és annyi pénze van amit nem szégyel. Szal nem mondom azt hogy nem lehet megtalálni ott az aranyat, de úgy érzem hogy az ilyen dolgok ritkának számítanak,
    és az ész mellett kell egy kis szerencse is.
  • USAMEN POWER
    Én már jóideje lemondtam arról hogy kiköltözzek, rájöttem arra hogy nem minden arany ami fénylik, és ez már nagyon igaz az usa -ra. Szinte hív kifele, de a sakk az nem az én erősségem, és nehéz lenne elhelyezkedni. Szerintem minden évben, vagy minden második évben túristaként érdemes kimenni, legalábbis nekem már nem teljesen cél hogy kint éljek, de hogy a számomra kedves helyekre elmenjek, arra pont jó ilyen szempontból megközelíteni a dolgokat. Ha van minden évben annyi lé, ami elég arra hogy egy hónapot kint tölts, akkor az már bőven elég, nekem legalábbis. Mellesleg elég itthon sakkozni, mert a kiskapukat szinte kötelező megtalálni hogy ebben az országban egyáltalán élni lehessen.
  • venyusz
    Akkor jol lattam, hogy trollkodik.
    Ahhoz most nincs kedvem egy ilyen nap utan. Egyebkent mindenki a maga sajtjanak pogacsa, szoval ha nem boldog valaki M.o-n az USAban sem lesz :D
    Persze a kikotobol mas szemmel latja az ember. En 2 hete vagyok itt es csak melyen lelegzem. Segitseget vartam, de ugy latszik az nem is jelenti, hogy kapok is.
    Van ut elottem , csak hosszu. Nem adom fel. XD

Tovabbra is varnerk epito jelleggel valami hozzaszolasokat.
    Koszonom
  • Molnibalage
    Pedig igaza van. Afganisztánnal összevetve ez tényleg fasza hely. Ahhoz képest viszont ami lehetne borzalmas, ha nem félhülye, tolvaj elembeteg balfasszok vezették volna az országot addig és oda, ahol most vagyunk...
  • venyusz
    Hmmm. Biztos csak faradt vagyok, but words don`t come easy.:D

Egyebkent igaz.
  • stain
    Elég szar neked, ha nem jó Magyarországon.
  • venyusz
    Udvozletem mindenkinek!

Latom megy a mi leszel, ha nagy leszel az USAban jatek. :)
    En informatikat tanulok es a 3 ev rohadt hosszu. Eveken at dolgoztam mar UKban korabban, de a tovabbtanulas mellett dontottem.

Szoval, ki mit tud mondani (csak olyat kernek, akinek van tapasztalata :). Velemenyem nekem is van, de most mar faj a fejem a sok gondolkodastol. Itt nem maradok, az biztos(3 hete erkeztem M.o-ra).

Hianyzik most minden es csak rossz arra gondolni, hogy csak egy repjegy es nem lenne ilyen soha ... DE nem konnyu az elet ott sem gondolom.

Tanacsok?
  • Deletos
    Szia, De gondolom ha pl valaki megkapja a diplomáját referencia nélkül kint semmi esélye nincs ugye? :(
  • stain
    Ja, hát mert a közgazdászok legalább jól tudnak válságot generálni :) Nekem 85-öt ajánlottak indulónak programozóként. Kutatóként olyan 50-55 a kezdő, az nem sok. Professzorként egy jó egyetemen simán 100 fölött lehet keresni, de az sok-sok év, meg pedálozni kell hozzá, én ahhoz túl antiszoc vagyok.
  • I.C.ram
    Erdemes, de sehol nincs a mernokok fizetese a kozgazdaszokhoz kepest. Egy atlagos mernoki fizetes 60-70ezer dollar/ev.
  • Deletos
    ez jó volt :) csipálom az ilyen megszólalásokat :) amúgy csak hasonlat volt gondolom te is vágod, amúgy perfekt képek grat ;-)
  • stain
    Azért azt a támadás megfontolnám. Ma reggel volt szerencsém körülnézni egy igazi hadrendben levő csatahajón. Majd lesznek arról is képek.
  • stain
    Pf, elizéltem... még egyszer, ami lemaradt:

• stain
    Nesztek, arcok a kikötőből:

Még majd töltök fel.
  • Deletos
    Tanuljunk ki egy olyan szakmát ami hiány szakma mellé az angolt perfektül és támadjuk meg U.S.A-t :D
  • Palinko
    de tényleg érdekes hogy már egy rakat szakmát felhozunk :D
  • Deletos
    Hát nem tudom milyen okból pedig ott sokan mennek tovább tanulni Egyetemekre meg összevissza, de én úgy hallottam hogy jó szakmunkásokból is kevés van nálunk (CNC programozó, Hegesztő, Kőműves), na de akkor náluk miből nincs hiány? :D
  • Gaborkik #949
    Szerinted/Szerintetek miért van az egyébként hogy USÁban a diplomásokból van hiány ?

Elsőre én azt gondolom hogy amiatt hogy könnyen felvesznek mindenkit főleg sportolókat aztán sokra nem is viszik...

Van reláció a feltevésemben ?:)
  • Deletos
    igazad van, és bocsi mindenkitől hogy lesüllyedtem a szintjére de elkeserítő... :(
  • Efreet
    ne etessétek a trollt.
  • Deletos
    Sorry a tagoktól részemről ennyi volt az OFF!
  • Molnibalage
    Trollveszély!
  • HUmanHunter
    csak a flémet akarja kelteni
  • LordVenom
    Utálhatod bármi másért is,mint sokan mások...ez esetben részvétem.
  • LordVenom
    A szüleid nem tanítottak meg tisztességesen beszélni?
  • Deletos
    Igen, igazad van :) és nem gond a kötözködés sőt, szoktátok nézni a dirty jobs-ot azért szerintem olyan nehéz munkákra nem jelentkeznek tömegek szóval lehet hogy az ilyen munkákat könnyebben meglehetne pályázni nemde?