476
  • Darth Sith
    Nem, nem az intel tervezi, legalább is egy részét :D De így se nagyon szokott kompatibilitási probléma lenni, ha az ember megfelelően válogatja az alkatrészeket és utána olvas.

Azonos teljesítményt és fogyasztást simán el lehet érni, ugyanis még mindig PC alakatrészekből épülnek fel az apple gépek, ergo beletudom rakni ugyanazt. A zajszint szintén teljesíthető pl egy csúcskategóriás cooler master házzal, sőt akár megcsinálom szinte némára neked vízhűtéssel, olcsóbban. Übereld. :)

Hol 200ezer egy proci? a Xeon 5500 120k HUF-ért már vihető, de a csúcskategóriás i7 CPU-k sem kerülnek annyiba. 150-160 egy alaplapért? meg vagy huzatva. A legújabb i7-esekhez való, csúcskategos alaplapok kerülnek 60-70be és azon már minden van. A mac pro-ban asszem HD4870 van, ami kb 35k HUF. Ez megsem közelíti a mac árát. :)

De itt egy CM ház, 49k HUF.
  • narumon
    "milyen proci 200 neked? Legdrágább core i7 procik kerülnek ennyibe, egy fostos 2,2 és 2,6 ghz órajeles core 2 duo büdös életbe nem kerül annyiba. És az alapabb macekbe nem a csúcsok vannak."

Figyelj! Az a baj, hogy folyamatosan mondod a hülyeségedet. Egy kattintás lenne utánanézni, hogy na vajon mi van egy ilyen MAC PRO-ban, de erre is képtelen vagy csak osztod a hülyeséget. Igy nem lehet érveket megosztani.
    Nézz utána nyugodtan egy Xeon 5550 CPU bizony 200e körül van.
  • n3whous3

ne akarjatok már úgy erősködni, hogy ti N adatot fejből vágtok a mac gépekről mi meg most csak úgy álljunk neki keresni mindenféle szart, hogy ellenpéldát adjunk. Előbb írtam is.
  • n3whous3
    Azt ugye látod, hogy amit linkeltem árlistát bár még van mit finomítani rajta, de még mindig a 3-ad ár ALATT tartunk.
  • narumon
    Az a baj, hogy 3330 Xeont számoltál ami belépőszint, és feleannyibe kerül mint az ami valóban benne van a MAC-ben, ráadásul a 775-ös tokozást is nagyon benézted szerintem. Egy dual xeon intel alaplap 80 nettótól indul...
  • narumon
    Ilyen kategóriáju gépet nem rakatnak csak úgy össze boltban. Ezekhez komoly support kell, stb stb. A sima Pcről meg ne beszéljünk az más kategória.
  • Ulkesh
    Xeon-okról volt szó és az árat is belinkeltem lentebb.
  • narumon
    "arra még egy TN paneles is bőven elég, mert nem igazán lesz szemmel látható különbség."

Már hogy ne lenne. TN panelnek szar a kontrasztja, szar a betekintési szöge, szar a szinhűsége. Ezeket rögtön észreveszed amint ránézel. Nem kell különleges program ahhoz hogy kicsit igényesebb legyél.
  • Ulkesh
    "Használtál már pl IBM, Lenovo gépeket? Sok minden elmondható róluk, csak ez nem. "

Igen T400-ast használok a cégnél.
    Egyrészt ez már nem az az olcsó kategória, másrészt ennek is gagyi a burkolata (nem fekszik fel az asztalra, kicsit meg van csavarodva, a kéztámasznál meg lazán be lehet millimétert nyomni, annyira vékony igénytelen anyagból van).

"A hangminőségről meg annyit, hogy az alap probléma ott kezdődik, hogy az emberek nagyrésze netről letöltött 128kbps-es zenéket hallgat. Annak meg tökmind1 milyen hangszóróra/fülesre kötöd. Ha valaki igényesen akar zenét hallgatni, nem a gép integrált hangcuccát fogja arra használni."

Legalábbis nem a PC-s notesz analóg kimenetére. De egy Macbook optikai hangkimenete azért picivel más minőséget képvisel.
  • n3whous3
    Nektek könnyű védekezni, csak felsoroljátok, hogy mit tud a gép és elvárjátok, hogy itt 1-2 perc alatt összeguglizzuk az ellenpéldát, annyi hardver van piacon.
  • narumon
    "Használtál már pl IBM, Lenovo gépeket? Sok minden elmondható róluk, csak ez nem. A 10 éve gyártott IBM noti ami mindent túl élt eddig, hibátlanul működik és nem tapasztaltam egyet sem az általad felsorolt jelenségekből. :)"

Ez igaz viszont nem is került kevesebbe mint a Macbook....
  • n3whous3
    lehagytam a 2-es szorzót, alaplap meg utólag megnézve 1 cpu-t fogad de többlet árért van 2 procis is. Meg nézd meg utólag mondtam is, hogy lehagytam. A 110 ezer áfa nélkül már 2 ilyen procira volt számolva, ha nem vetted volna észre.

Na meg pont jónak szólsz be, hogy nem ért hozzá...
  • n3whous3
    milyen proci 200 neked? Legdrágább core i7 procik kerülnek ennyibe, egy fostos 2,2 és 2,6 ghz órajeles core 2 duo büdös életbe nem kerül annyiba. És az alapabb macekbe nem a csúcsok vannak.
  • Ulkesh
    Amihez nem értesz ne szólj hozzá.

"Intel Quad-Core Xeon X3330 2.66 GHz Socket 775"

Innentől érdektelen a hozzászólásod...
  • n3whous3
    na ramot is elírtam (rosszat másoltam ki listából :) ), mind1 van 60-80k körül márkás 3*2*2
  • Ulkesh
    "Rossz a hasonlatod. Azon kívül, hogy egy apple által gyártott egyedi dobozba van becsomagolva, az egy PC. Az utolsó IC-ig, mindent megkapok én is az első sarki boltban és összerakom magamnak itthon."

Gondolom a te otthon összelegózott gépedet is az Intel tervezi meg az utolsó IC-ig, hogy minden mindennel kompatibilis legyen és a Microsoft is konkrétan a te gépedre írja meg a Windows-t a legutolsó driverig.

Ha összeraksz otthon egy Xeon alapú munkaállomást úgy, hogy azonos teljesítményt, fogyasztást és zajszintet akarsz elérni, mint a Mac Pro (vagy akármelyik brand gyártó hasonló munkaállomása), akkor rájössz, hogy nem jössz ki olcsóbban, vagy ha igen, akkor az előbb felsorolt három tényezőből legalább egy sérülni fog.
    Egy Mac Pro-éhoz hasonló alu ház, ahol szekcionált hűtés van kialakítva, önmagában többe kerül mint egy átlagos PC-s konfig mindenestől. Erre jön még a proci, ami majd 200 ezer, alaplap szintén 150-160 eFt, videókártya, ramok, vinyó stb. meg persze szoftverek és már ott is vagy a gyári árnál, csak valószínű napokat, heteket fogsz szívni a bekonfigurálással, mert a kis kínai driver fejlesztők nem egészen végeznek hibátlan munkát általában.
  • n3whous3
    kihagytam 1 sort, az a quad core xeon 2x volt számolva, 8 magosat nem találtam, helyette pedig hgy emeljük a tétet, nagyobb órajales szerver procit számoltam.
  • Darth Sith
    Nem ő fogja összerakni, hanem összerakatja. Ad egy ötöst és a boltban fél óra alatt összerakják neki, és még így is száz ezreket spórolt. Attól még, hogy nem tudja összerakni, nem hülyék, csak nem értenek hozzá, de plusz százezreket ők sem akarnak kiadni érte.
  • n3whous3
    És olcsóbb sokkal, na menjetek a picsába, majdnem ugyanaz tudásilag, toshiba minőség és azt nem vagy képes belátni, hogy megspórolsz ezzel 80-90 ezer forintot. Csak gratulálni tudok az elvakultságodhoz
  • Darth Sith
    " Ugyanez igaz a gépelés közben hullámzó billentyűzetükre, a nyeklő-nyakló, recsegő-ropogó vékony műanyag burkolatra, a pocsék minőségű kijelzőkre, ultragagyi hangrendszerükre stb."
    Használtál már pl IBM, Lenovo gépeket? Sok minden elmondható róluk, csak ez nem. A 10 éve gyártott IBM noti ami mindent túl élt eddig, hibátlanul működik és nem tapasztaltam egyet sem az általad felsorolt jelenségekből. :)

A kijelző eléggé szubjektív dolog. De alapvetően amire az emberek 98%-ka használja ezeket a gépeket, tehát netezésre, office, msn/skype/icq stb.. arra még egy TN paneles is bőven elég, mert nem igazán lesz szemmel látható különbség. Ha dolgozol rajta és szükséged van nyomdahű szinekre, akkor érthető, hogy veszel egy EIZO-t, de addig tulajdonképpen felesleges pénz kidobás.

A hangminőségről meg annyit, hogy az alap probléma ott kezdődik, hogy az emberek nagyrésze netről letöltött 128kbps-es zenéket hallgat. Annak meg tökmind1 milyen hangszóróra/fülesre kötöd. Ha valaki igényesen akar zenét hallgatni, nem a gép integrált hangcuccát fogja arra használni.
  • n3whous3
    Intel Quad-Core Xeon X3330 2.66 GHz Socket 775
    110 250 Ft
    Memória_DDR3 3x1GB Kingston DDR3 HyperX 1866MHz 3GB CL9 (Kit of 3) *2
    67 238 Ft
    Geforce GTX 260, 896 MB *2
    88 750 Ft
    Western-Digital Elements 1.5 TB
    29 500 Ft

Asus P7F-C/4L (fogadja a fenti cuccokat, megnéztem külön)
    56.655 Ft

Plusz sallang cuccok még 20 ezerbe beleférnek, vagy 30.

HP LP2475w Monitor (S-IPS paneles, full hd)
    119 ezer forint áfa nélkül. Veszek kettőt, végeredmény:

eddig 437600 Forint ha nem számoljuk az áfát (a képen is az volt).

Ez mennyi is?

2223 dollár. És akkor ezek itthoni árak...

Ennyi.
  • passatgt
    de egy átlag felhasználó nem fog magának összerakni számítógépet, ez csak a geek-ek világa
    rámegy dell.hu-ra, hp.hu-ra vagy tökömtudja, és megvesz egy előre összerakott gépet
    az apple is ilyen, azokhoz a gépekhez hasonlítsd az árát
  • 5c0rp330n
    jah, 3.0 akart lenni, sry.
  • Ulkesh
    Két darab? Szinte egy sem fér bele :D

http://www.argep.hu/product_985332.html
  • Darth Sith
    Rossz a hasonlatod. Azon kívül, hogy egy apple által gyártott egyedi dobozba van becsomagolva, az egy PC. Az utolsó IC-ig, mindent megkapok én is az első sarki boltban és összerakom magamnak itthon. Mert a hardver megegyezik, csak a borítás más. Míg a bmw és a suzuki, alapvető konstrukcióban eltér és az elemekben is, annyi a közös bennük, hogy autó. De ennyi erővel hasonlíthatnál egy pentium1-es gépet meg egy mai macbook-t, hiszen mindkettő számítógép...

Valóban lehet hangszórót kapni 10ért, meg 5 millióért is, csak az megint eltér felépítésben, nem tudom megvásárolni hozzá az első boltban az alkatrészeket, míg ehhez igen. Ismét rossz hasonlat.

Az apple addig gyártott igazán kiemelkedő gépeket és tényleg megérte az árát, amíg IBM power volt benne, és az akkori PC-ket valóban lenyomta teljesítményben és megérte megvenni, mert adott érte valamit. De ma, egy szimpla PC szép dobozban, nem több.
  • Ulkesh
    "Egyszerüen az apple maga alatt ásná a fát, ha engedné a flash-t, mert az alkalmazásai felét simán meglehet írni flash-ben is, ingyér, és megzuhanna az appstore elég rendesen."

Szerinted nekem mint felhasználónak melyik alkalmazás lenne érdekesebb?
    A lassú, aksizabáló flash, ami nem érintőképernyős kezelésre van kitalálva, vagy a natívan a készülékre írt alkalmazás? Mindegyik zömét elérhetem ingyen, mert az App Store kb. 4-ede ingyenes alkalmazás.

Gondolom te csak a poén kedvéért a flash-el szívatnád magad, nos én nem. :)
  • narumon
    "nyivlán sokan játszanának vele, amely valószínüleg hosszabb távon jelentős vásárolókat vonna el az Appstore-ból, és ezzel Munkák Pityu báék is tisztában vannak."

Ezt nem értem egy ingyenes játék milyen vásárlókat vonna el appstoreból? Ha flashben ingyenes az valószinűleg appstoreban is az, tehát nem vásárló max letöltő.
  • narumon
    Most megnéztem csak a két darab processzor NAGYKER áron 285.000 Ft, szóval már ez nem fér bele szinte az árba!
  • Darth Sith
    Ne viccelj már. Ha a legminőségibb alkatrészekből rakom össze, tehát pl jobbakból mint az apple gépek, akkor is kb harmadából kijövök pénzügyileg.

Tényleg szépek, meg jól össze vannak rakva, de nekem nem ér meg plusz száz ezreket, hogy összerakjanak egy olyan gépet, amit én is megtudok venni és összetudok rakni. Pl. merem állítani, hogy a cooler master csúcs házai, nem csak hogy szebbek, de minőségibbek és jobbak mindentéren mint az apple házai. És ez csak egy paraméter.
  • Darth Sith
    Nem mondtam, hogy nincs, csak példa képpen hoztam fel, hogy a farmville mennyire egyszerü, buta játék, mégis hatalmas tábora van, ergo hiába buta, gyenge és gány játékok a neten fellelhető flash játékok 95%-ka, de mégis van rá igény. És ha apple cuccokon elérhető lenne a flash, nyivlán sokan játszanának vele, amely valószínüleg hosszabb távon jelentős vásárolókat vonna el az Appstore-ból, és ezzel Munkák Pityu báék is tisztában vannak.

Azt aláírom, hogy tudnak ordenáré módon megírt flash-eket készíteni, pl itt az sg-n is van az a sárga villogó banner (szerencsére Adblock miatt nem látom). De ez alapvetően nem a flash hibája, hanem a programozóé. Ettől függetlenül nem szeretem én se a flash-t, a html5-ben és a silverlight-ban nagyon fantáziát látok, de ez már szubjektív és nem ide tartozik.
  • Ulkesh
    Ezek az "extrák" olyanok amiket nap mint nap használ az ember.
    Tudod nem véletlen, hogy egy PC-s noteszhez helyből veszel egeret, míg Mac-hez nem, mert a PC-s noteszeknek a touchpad-je a használhatatlanság közelében van. Ugyanez igaz a gépelés közben hullámzó billentyűzetükre, a nyeklő-nyakló, recsegő-ropogó vékony műanyag burkolatra, a pocsék minőségű kijelzőkre, ultragagyi hangrendszerükre stb.
  • narumon
    De bazdmeg, legalább ugyanazt hasonlítsd már össze! Valakinek ezek az "apróságok" igenis számítanak. Tudod hangfalat, egyforma magasságút, ugyanannyi hangszóróval lehet kapni 55e forintért is meg 5.5M forintért is. Szerinted ettől még egyforma a kettő?

Amiről te beszélsz az most olyan, hogy az 1.6-os szuzuki az olcsóbb mint ugyanaz a BMW 1.6 motorral. Persze, hogy olcsóbb de attól még és ég föld a különbség.
    Vagy, 42" LCD tévé van 150e forintért is meg 350-ért is. Attól ez még nem lesz ugyanaz a tévé, sőt oltári minőség különbség van a kettő között!
    Nem tudom érted-e mit akarok írni? Van akinek ezek számítanak. Ha valaki aluminium házas notebookot akar venni, akkor nem küldöm el azzal, hogy hülye vagy fiam, egy százassal olcsóbb ha anélkül akarod.
    Lehet még hosszasan sorolni, de te most megint el akarod dönteni, hogy kinek mire van szüksége és az alapján számolsz árat. Ne ess ebbe a hibába!
  • Ulkesh
    13"-es notebook-ról volt szó, a kutyát nem érdekli, hogy neked mi tetszik, ha konkrét termékek összehasonlításáról van szó.

A Mac Pro-s hasonlatod meg vicc kategória.
    A Dell hasonló konfigja 1 monitorral, 1 videó kártyával is drágább:

• passatgt
    Toshiba Satellite U500-17E:
    ami gyengébb: proci, ram, videókártya, monitor, touchpad, akkumulátor
    ami jobb: merevlemez
  • narumon
    Pont azt akartam írni, de egyébként szerintem a procikat is nehez kapja meg annyiért, csak ezt az ábrát megint valami fikahuszár csinálta aki nem tudja mit hasonlít össze és mivel...
  • n3whous3
    Ok te is kezd azt, hogy elsorolsz pár olyan extrát, amire lehet szükséged sincs, de különlegesnek érzed magad tőle meg örülsz neki. És fizetsz x csilliót érte. Mi a fasznak alumínium ház például?
  • n3whous3
    Toshiba Satellite U500-17E, 180 ezer... És ez 13"-os. Én inkább vennék 15 colost.

Core 2 Duo T6600 2,2 GHz, 2048 MB DDR2, 320 GB HDD, 13,3" TruBrite kijelző, nVIDIA GeForce G 210M, DVD S-MULTI

Erősködtök itt az apple mellett, azt hiszitek, hogy majd beégünk, mert nem tudunk mondani jobbat, de tessék. Ti meg gondolom legyintetek egyet, hogy de 'xyz dologban akkor is jobb'. Hát erre meg rákontrázhatnék 1000 másik gépet, ami azt is tud, ekkor előjöttök még valamivel, amit AZOK nem tudnak, de ez igen. Közbe azt nem veszitek észre, hogy esetleg amit meg mutatunk, az tud olyat is, amit meg a MAc nem, csak azt meg már nem is hangsúlyuztuk ki (a "tud valamit" alatt azt is értem, hogy pl többet, nézd meg a fenti gépben nagyobb vincsi van, ÉS OLCSÓBB IS SOKKAL).

• narumon
    Oké én azt mondtam, hogy egy Pc alig olcsóbb. Ezt továbbra is tartom. Tehát mondjuk te 230bruttó alatt veszel egy full aluminium házas, esetleg polikabronát unibody házas, Led kijelzős (de nem ám azzal a fos ledes kijelzővel ami a "kis" asusokban van mert az ég és föld a macbookéhoz képest), minimum 7-8 óra akkuidővel, üveg multitouchpaddal és oprendszerrel rendelkező notit? Szerintem ez egy igen igen nehéz feladat lesz. Az már csak hab a tortán, hogy ehhez 24-30e forintért komplett officet kapok, a win-es géphez meg nem.

Szóval én megértem azokat a haverjaimat akik macbookot vesznek, nekem "pc" notebookom és netbookom van, de nem hasonlítgatnám azért a macbookkal, mert ha olyat akarnék akkor azért itt is mélyen a zsebbe kell nyúlni.
  • Ulkesh
    Ne vedd meg, csak mondj olcsóbb hasonló konfigurációjú 13"-es noteszt olcsóbban.
  • passatgt
    na dell-t akartam nézni, de ott nem tudtam alapból 2 pricot belerakni, szóval áttértem hp-re:)