476
  • passatgt
    ha már állandóan tömörításről van szó, milyen progit használjak rar-hoz? kicsomagolni
  • G_ArchAngel #235
    Ennyi.

Egy apro kiegeszites: volt alu MacBook, egy szeria a muanyag MB es 13-as MBP kozott, talan 2008 vegen...
  • Ulkesh
    "Két éve majdnem megfűztem magam egy MAcbook Pro-ra, de aztán eltöltöttem egy hetet a beszéljükMac.com-on és csodák csodája nagyon visszás visszajelzéseket kaptam az OSX-ról. "

Egy szakmai fórumon, ahol az emberek a problémájukat beszélik meg mégis mit vártál? Olyat senki nem ír le egy szakmai fórumon, hogy semmi gondom, minden tökéletesen működik :D

"Hogy egységes a rendszer, hazugság. Nem egy ember panaszkodott, hogy az Imac-jén pörög ezerrel a ventilátor, majd az új patch után ugyan nem csinálta, de akkor meg a Macbookján kezdte pörgetni a ventilátort."

Jess, ez a G5-ös iMac-re volt jellemző, ezelőtt 6 évvel (kellett egy SMC reset és nem pörgött többé eszetlenül, vagyis ki kellett húzni a konnektorból egy percre, gyakorlatilag a frissítés bekavart az SMC beállításokba és ezt kellett resetelni).

"A lényeg az volt, hogy az OSX sok olyan betegségben szenvedett akkor, amit a winben megoldottak már, illetve win szenved olyan betegségkben, amit az OSX megoldott. pl. OSX-nél nem volt egységes fájlkezelés, illetve program."

Téves, eléggé egységes az a fájlkezelés, viszont teljesen más logikát követ, mint a Windows, ezért sok áttérőnek fura.
    Pl. itt a könyvtárak is objektumok, min a fájlok, ezért ha bemásolsz egy X mappát egy másikba, ahol már van X nevű mappa, akkor nem összefűzi, hanem felülírja. De mivel maguk az alkalmazások amiket elindítasz (.app), vagy a legtöbb rendszerelem szintén valójában mappa és nem egyetlen fájl, így ez ennek fényében logikus. Csak ezt ismerni kell és akkor nincs meglepetés.
    Fájlkezelők meg itt is vannak, amik ilyen esetben rákérdeznek, hogy felülírja, vagy összefűzze.

"A lényeg, hogy a régit kérdezésnél lecserélte újra. Winnél, az adat rendezések a winyon, és néha a memória zabálás a probléma...persze ez két éve volt, azóta már volt egy-egy új oprendszer. "

Meg az erőforrás kezelés, vírus mizéria stb.

Munkahelyen Windowst használok (Vista), itthon a gépemen van Windows 7 és OSX 10.6.3 is, de az idejét nem tudom mikor indítottam el a Windowst utoljára. Mindazt ami a Windows-on nehézkes, vagy külső alkalmazás használatát igényli, azt OSX-en rendszer szinten pár pillanat alatt megoldom.
    Pl. rengeteg Photoshop, Illustrator, Indesign állomány van a gépemen, ezeket Windows alatt csak külsős alkalmazásaal, vagy a saját alkalmazásán belül tudom tallózni, ha valamit keresek. OSX-en a Quicklook-nak hála egy pillanat alatt át tudom tekinteni a teljes mappa tartalmát úgy, hogy látom az előnézeti képeket és egy space leütésre nagyban is megnézhetem. Ezek apróságok, de nagyon megkönnyítik a munkát.

"Aki azzal dobálozik, hogy a Macbook fémből, biztos szelektív memóriával bír, mert annak idején kb. 2 éve még műanyagból voltak a Macbookok, és sárgult a borítíás, és a billentyűzet mellett megrepedt, betört. Rengeteg panasz volt évekig, és garanciába csere stb. Ezért lett fémből az új Macbbok váz, mert hosszútávon olcsóbb. Nem azért, mert az Apple nagylelkű."

Valóban sok panasz volt, de ezt még gari időn kívül is orvosolta az Apple. Sajnos más gyártó ezt nem teszi meg, kollégám Acer gépéről lekopott a festés a kéztámasznál és nem cserélték, mert nem garanciális probléma.

A másik tévedésed meg az, hogy a Macbook még most is műanyag (bár másfajta kialakítású), az alu gépek a Macbook Pro-k. Az zavart meg, hogy van már 13"-os MBP is, ami régeben nem volt.

"Aki, meg azért vesz számítógépet, ahogy kinéz, nem amiatt, ami benne van az csak villogni akar. "

Az első mondatod, amivel egyetértek.

"Ha jól értelmezem az aláírásod van akkor egy ilyen géped van: Nehalem 8x3,6 GHz, 12 GB RAM, 4 TB HDD, ezzel szerintem bármelyik rendszer tud ennyit csomagolni, van mit zabálni. Ez nem az Apple és az OSX érdeme…"

A gond az, hogy ezt anyám iMac-jén is meg tudom tenni (Core Duo 2 GHz, 2 GB RAM), a különbég az, hogy sokkal lassabban fog végezni a számításos műveletekkel, de ettől még ugyanúgy fog reagálni mindenre közben, nem fog leakadni.

" Ami aztán nem nagy mutatvány max másfél óra alatt megvan."

Ezt szívesen megnézném :D
    Telepíts fel nekem egy PC-t 1,5 óra alatt úgy, hogy minden driver fent legyen és minden alkalmazás is felkerüljön, adatokkal, beállításokkal, levelezéssel, böngésző beállításokkal stb. együtt. Ezt OSX alatt meg tudod tenni, Windows-nál a délutánod rámegy :D

"Még ész se kell hozzá csak el kell olvasni a lehetőségeket, és rányomni a telepítés gombra."

OSX alatt meg fogom és behúzom az alkalmazást az Applications mappába és kész, nem kell 30-szor next-et nyomogatni és fél órát lesni a csíkot, hogy végigérjen (pl. Acrobat Reader önmaga képes Windows alatt 8-10 percig települni), arról nem beszélve, hogy Win alatt a telepítések sorosan zajlanak, mert a legtöbb program ugyanazt a telepítő eljárást használja és nem indul el, amíg az előző nem végzett.

"Ha veszek egy tv-t azért azt meg kell tanulni, hogy kell rajta beállítani a csatornákat, meg színt, és fényerőt."

Nem kell. Látom régen vettél már TV-t :D
    A csatornákat automatika keresi ki (max a sorrendjüket állítgathatod, de azt is csak egyszer kell, mert jó esetben ezeket a videó és DVD felvevő is átveszi, a fényerőt a környezeti fényekhez automatikusan állítja, a színt meg sémák közül választod ki, vagy szintén automatika kezeli.

"Ha veszel egy pc-t, vagy Apple terméket, bizonyos dolgokat meg kell tanulni hozzá, hogy a mindennapokban ne okozzon nehézségeket a használata. "

Ez igaz, viszont az OSX-et úgy tervezték, hogy ez a betanulási időszak minimális legyen.
    Ezt én első kézből tudom. Anyámnak először egy XP-s gépet állítottam be, amivel nem tudott mit kezdeni, napi 3-4 telefon mindig volt, hogy ezt nem találom az nem indul el stb.
    Volt nálam egy Mini, amit meglátott az asztalomon és megtetszett neki a kicsi gép, elkérte és megtetszett neki a rendszer is, fél nap alatt felfedezte és megismerte, pedig az XP magyar volt, az OSX angol.
    Azóta a Mini le lett cserélve és iMac-et használ, játszik, netezik, levelezik és egy midi billentyűzettel zenél vele. Mindezekre egyedül jött rá, úgy, hogy XP-n alap dolgokkal sem boldogult (eleve barátságtalan, merev valaminek jellemezte, amitől idegenkedett).
    Apró adalék, hogy anyám 76 éves.

"A touchpados beírásos embertől hagy kérdezzem, netre nem tök mindegy mit használsz, kicsit vagy nagyot, "

Tipikus PC-s hozzáállás, nem ismerem, nem szoktam használni, ezért nem is kell. :D
    Az, hogy gyorsítja és egyszerűbbé teszi a munkát mobil környezetben, nem kell rádugni egy egeret a notebookra, hogy a legelemibb feladatokat is el tudjad végezni kéynelmesen, az nem számít, mert minek olyan nagy :D :D

Ismerősöm Thinkpad-et használ és hiába mondom neki, hogy a bal klikk helyett elég ha kétszer rákoppint a felületre és a scroll ott van oldalt a tochpad-on, nem kell pointerrel húzkodni oldalt a sávokat. Nem érdekli, mert azt tanulta, hogy a gomb az gomb és egyébként is nem akar új dolgokat megtanulni.
    Ilyenkor szoktam feladni. Aki szívni akar, az szívjon :D
  • Ulkesh
    "mint minden pc-nél, ezt hívják SZABVÁNY-nak. Tudod a processzor gyártók leírják mit hol hogyan, mennyit kell a procival, és az alaplap tervezők ehhez tartják magukat."

Süket duma. A szabvány annyit jelent, hogy nagy valószínűséggel a két hardverelem működni fog együtt, de a valóságban ez sem igaz. De az aztán végképpen nem igaz, hogy egy Asus videókártáyt úgy készítsenek el, hogy egy Gigabyte lapban is a maximális teljesítményt hozza ki, a hozzá készült driver esetén sem 100%, hogy egy másik gyártó másik driverével nem fog összeakadni.

"Mellesleg egy nagy lókukit tervez az intel az epl gépekben. Megkapják a procikat azt viszontlátásra."

Amiről fingod sincs ne írjál. A Mac Pro lapokon gondolom véletlenül van feltüntetve, hogy Intel Designed.

"a tökéletesen együttműködő szoftver meg faszság, ilyen nincs. "

Windowsnál nincs is, hisz ahány driver, ahány szoftver, annyi gyártó, semmi semmivel nincs összetesztelve, nagyjából 0-ról összerakni egy legoPC-t felér egy orosz rulettel.

"apple minőséget tényleg nem érem el házilag (az túl gyenge lenne) :)"

Biztos, no innen értelmetlen a teljes hozzászólásod.

"én is, mint pl amit beírtál. Főleg úgy hogy nem úgy írtam be hogy "szerintem" hanem úgy, hogy TUDOM, mert hasonló dolgokat művelek vele. Ne akard nekem bemesélni hogy hallucinálok amikor 1,8 mbyte/sec letöltés mellett 2 rarolt filmet csomagolok ki, és eközben hd filmet nézek(azt túl erős gépem sincsen)…"

2 rarolt film :D :D :D :D

Én 110-ről beszéltem.

De mondok mást.
    Tegnap DVD-ket konvertáltam át H.264-re, mert úgy kevesebb helyet foglal el. Ment 4 konvertálás 4 elindított Handbrake-en, közben másoltam fel két DVD-t egy időben, ment a letöltés 12 MB/sec-el (torrent), és a TV-re nyomattam a családnak 1080P-ben az Up-ot. Emellett ment Mail, Safari, iTunes, iPhoto, Photoshop, Indesign, Acrobat, Distiller és egy nagyobb munkát FTP-n toltam kifele.

A rendszer egy pillanatra sem akadt meg, nem kaptam Not Responding üzenetet egyetlen művelet közben sem, bármit csináltam a TV-n a FullHD film folyamatosan akadás nélkül ment stb.
    Ugyanez Windows 7 alatt (jó ideje nem használok XP-t) esélytelen.

"hujuj de advanced mintha nem lenne alap ez évek óta... Bár az is fix hogy normális ember 110 filmet nem csomagol ki egyszerre, szóval nem is valós példa tehát kit érdekel."

Jaja, hisz ha ott van egy csomó film, akkor inkább egyesével ökörködsz, mert a géped és a rendszered nem alkalmas a feladatra, így számodra nem is életszerű ez a feladat. Megértem, hisz Windows-os vagy.

"mint mondtam az xp a maga 9 évével már elég öreg, nem azt kéne összehasonlítani a makkossal :)"

XP-t már jó ideje nem használok. Ha meg a makkos MacOS-t jelent, akkor sajna olyat se, mert már vagy 10 éve olyan sincs.

" vista/7-nél max a tömörítő ablaka not responding (ami megint csak nem az os-től hanem a program gui-jának működésétől függ, hogy külön threadbe rakták-e vagy nem)."

Hát igen, erről van szó. Ha a program írója hülye volt, akkor a rendszer nem tud vele mit kezdeni, az OSX ennél "okosabb" mert ha a program nincs felkészítve a több magra, akkor a folyamatokat a rendszer önállóan szétosztja a magok között (egyenletesen terhelve az összeset), nem terhel eszetlenül egyet, mint a Windows 7.
    Bár azért azt durvának tartom, hogy több mappát megnyitok, akkor van, hogy a Windows saját fájlkezelője adja ki ezt a kedves üzenetet és semmit nem reagál le amíg nem végez.
  • pixx
    Pár dolgot ide fűznék, ha nem bánjátok:

Két éve majdnem megfűztem magam egy MAcbook Pro-ra, de aztán eltöltöttem egy hetet a beszéljükMac.com-on és csodák csodája nagyon visszás visszajelzéseket kaptam az OSX-ról.
    Hogy egységes a rendszer, hazugság. Nem egy ember panaszkodott, hogy az Imac-jén pörög ezerrel a ventilátor, majd az új patch után ugyan nem csinálta, de akkor meg a Macbookján kezdte pörgetni a ventilátort.
    A lényeg az volt, hogy az OSX sok olyan betegségben szenvedett akkor, amit a winben megoldottak már, illetve win szenved olyan betegségkben, amit az OSX megoldott. pl. OSX-nél nem volt egységes fájlkezelés, illetve program. A lényeg, hogy a régit kérdezésnél lecserélte újra. Winnél, az adat rendezések a winyon, és néha a memória zabálás a probléma...persze ez két éve volt, azóta már volt egy-egy új oprendszer.

Aki azzal dobálozik, hogy a Macbook fémből, biztos szelektív memóriával bír, mert annak idején kb. 2 éve még műanyagból voltak a Macbookok, és sárgult a borítíás, és a billentyűzet mellett megrepedt, betört. Rengeteg panasz volt évekig, és garanciába csere stb. Ezért lett fémből az új Macbbok váz, mert hosszútávon olcsóbb. Nem azért, mert az Apple nagylelkű.

Aki, meg azért vesz számítógépet, ahogy kinéz, nem amiatt, ami benne van az csak villogni akar.

" azt meg tudom tenni, hogyha van egy TV sorozat a vinyómra letöltve, 5 évad, évadonként 22 epizód és minden epizód rarral tömörítve és darabolva. Nos én szépen el tudom indítani a kicsomagolásukat egyszerre, nem egymás után, hanem egy időben a 110 film kicsomagolását, majd egy mozdulattal átlépek egy másik desktop-ra és folytatom a munkámat a Photoshop-ban, abból, hogy mi zajlik a háttérben semmit nem észlelek, megy a munka tovább zökkenőmentesen.
    "

Ha jól értelmezem az aláírásod van akkor egy ilyen géped van: Nehalem 8x3,6 GHz, 12 GB RAM, 4 TB HDD, ezzel szerintem bármelyik rendszer tud ennyit csomagolni, van mit zabálni. Ez nem az Apple és az OSX érdeme...

"Az Apple elsosorban olyan embereknek adja el a termekeit, akik dolgoznak es nem akarnak foglalkozni az altaluk hasznalt IT termek belsejevel.
    Megtudod javitani a mosogepet? Gondolom nem, pedig hasznalod. Az a dolga, hogy mukodjon, a haztartasigep-szerelonek meg az a dolga, hogy megoldja a problemat.
    Nekem nincs idom arra, hogy szerelgessem a gepemet, nekem van mas hobbym is."

Mosógép hardware, ha pc-ben az Apple termékeiben szét megy valami akkor is szakembert kell hívni, vagy szervízbe kell vinni, a szoftveres dolgokat a neten megtalálod, ha pedig elrontod max felraksz egy új op rendszert. Ami aztán nem nagy mutatvány max másfél óra alatt megvan. Még ész se kell hozzá csak el kell olvasni a lehetőségeket, és rányomni a telepítés gombra. Aki ezt nem tudja meg csinálni, annak tök mindegy mit adsz a kezébe szenvedni fog vele. Legyen az OSX vagy Win.
    Ha veszek egy tv-t azért azt meg kell tanulni, hogy kell rajta beállítani a csatornákat, meg színt, és fényerőt. Hiába volt 1 milla a tv, utána neked kell finom hangolni a saját ízlésedre.
    Ha veszel egy pc-t, vagy Apple terméket, bizonyos dolgokat meg kell tanulni hozzá, hogy a mindennapokban ne okozzon nehézségeket a használata.

A touchpados beírásos embertől hagy kérdezzem, netre nem tök mindegy mit használsz, kicsit vagy nagyot, mert egy grafikus inkább az egeret, vagy táblát használ, nem touchpadot. Hiába akkora mint a tenyerem, értéktelen. Mielőtt beszólnál próbáltam már Macbookot és tök értelmetlen találtam rajta.
  • Oláh Herkules
    ja egy kis ínyencség még ehhez. kódoltam videot még anno vistán, miközben simán játszottam(l2-t), biztos az is csoda volt :)
  • Oláh Herkules
    "az utolsó csavarig úgy van kitalálva, hogy minden, mindennel tökéletesen együttműködjön, legyen szó hardverről, vagy szoftverről."

mint minden pc-nél, ezt hívják SZABVÁNY-nak. Tudod a processzor gyártók leírják mit hol hogyan, mennyit kell a procival, és az alaplap tervezők ehhez tartják magukat. Meg a pci, pcie szabványhoz, meg az atx szabványhoz, meg a ddr ram szabványhoz és a többi. Ha nem így tennének, olyan szériás lapokat is lehetne találni amik soha nem működtek. De ilyen még nem volt.

Mellesleg egy nagy lókukit tervez az intel az epl gépekben. Megkapják a procikat azt viszontlátásra.

a tökéletesen együttműködő szoftver meg faszság, ilyen nincs. Az azt jelenti hogy hibátlan szoftver, ami max egy hello worldnél fordulhat elő :)

apple minőséget tényleg nem érem el házilag (az túl gyenge lenne) :)

"Én múlt héten próbáltam pár nagyobb fájllal Windows 7-el, de ott kellett hagynom a gépet, mert semmire nem lehetett használni, míg nem végzett.

Szeretem, ha valaki beír valami hülyeséget, amit nem próbált, de szerinte biztos megy, mert a Windows az isten."

én is, mint pl amit beírtál. Főleg úgy hogy nem úgy írtam be hogy "szerintem" hanem úgy, hogy TUDOM, mert hasonló dolgokat művelek vele. Ne akard nekem bemesélni hogy hallucinálok amikor 1,8 mbyte/sec letöltés mellett 2 rarolt filmet csomagolok ki, és eközben hd filmet nézek(azt túl erős gépem sincsen)...

"- Nem működik, mert széthullik a rendszer ekkora adatforgalomtól
    - Nem működik, mert nem többszálúak a programok és képtelenek ezt lekezelni"
    -marhaság, mint fent írtam nem így van
    -megint csak marhaság, rar többszálú/feladatonként több folyamatos, nem a beépítettet kéne használni... na meg ott a többi 646463 féle tömörítő

"Nálam a MacPar Deluxe simán megoldja, hogy párhuzamosan kicsomagol 110 filmet kb. 4000 szegmensből és csak egy példányban fut, a feladatokat meg szétosztja több szálra."

hujuj de advanced mintha nem lenne alap ez évek óta... Bár az is fix hogy normális ember 110 filmet nem csomagol ki egyszerre, szóval nem is valós példa tehát kit érdekel.

"Igen, a Windows-ra is vannak ilyen alkalmazások, a különbség az, hogy pár feladat indulása után vége az életnek Windows alatt, akad az egér, akad a hang, percekre megmerevednek az ablakok a kedves Not Respondig üzenettel. No ilyen nincs OSX alatt."

mint mondtam az xp a maga 9 évével már elég öreg, nem azt kéne összehasonlítani a makkossal :) vista/7-nél max a tömörítő ablaka not responding (ami megint csak nem az os-től hanem a program gui-jának működésétől függ, hogy külön threadbe rakták-e vagy nem).

"mert a Windows az isten" HIHI csak látnád pár fröcsögésem a vinfosról :) utálom mint a szart(mert fos), de én olyan vagyok hogy ha utálom is, akkor is zavar ha marhaságokat mondanak róla(mellesleg a makkos sem jobb...).
  • G_ArchAngel #229
    Miert nem?
    Alma > Force quit

Minden mas megy tovabb...
  • asysoft
    Valóban nem tökéletes a flash, de szerintem OSX alatt sokkal rosszabb, mint Windows alatt (lassabb is, többet is fagy). Én az ominózus fagyás alatt Firefoxra sem tudtam átváltani, s ez meglepett.
  • passatgt
    mondtam én hogy szar a flash:)
    nálam is nagyritkán strandlabdázik, de olyankor mindig csak adott program hal be, és mellette pl itunes vígan megy és tudok is benne kattintgatni
  • asysoft
    Hajjaj, Windowsok lemezkezelése sajnos valóban nem a legértelmesebb, imádom, hogy több giga adat mozgatása során a szépen felemészti a memóriát... Mondjuk SnowLeo-t sem kell félteni, egyszer mp3-ra nyomott QuickLook strandlabdáztatta úgy 10s-ig a rendszert, legutóbb pedig az új csoda 4.0.5-es Safari alatt halt be a flash, s amíg pörgött a labda, SEMMIT nem tudtam csinálni...
  • vlahol
    En mar alig varom hogy itt Angliaban mar vegre kijojjon a 3G-s verzio! Ugy is most jart le a sima iPhone 3g-s szerzodesem. Ugyhogy az O2-tol majd begyujtok egyett :D
    Ugyis a McD-ben vissza adnak £125-ot ha az O2-nal vasarlok.
    De ha ok nem fogjak forgalmazni akkor az Apple-nel(ugyan csak a McD-n keresztul) van 17%-os kedvezmenyem.
    Szoval MEG LESZ AZ!!!! :D

Igen en itt csak Mekiben dolgozok es ezt siman meg tudom majd venni. Egyaltalan nem magyar penztarcahoz talaltak ki!
  • Ulkesh
    Szerintem próbáld meg.

Én múlt héten próbáltam pár nagyobb fájllal Windows 7-el, de ott kellett hagynom a gépet, mert semmire nem lehetett használni, míg nem végzett.

Szeretem, ha valaki beír valami hülyeséget, amit nem próbált, de szerinte biztos megy, mert a Windows az isten.

"azt ebben mi az újdonság? kb a windows commander óta(amikor még úgy hívták) megy ez, sőt asszem a winrar gui-ja is tudja :) nagyon értesz hozzá látom :D"

- Nem működik, mert széthullik a rendszer ekkora adatforgalomtól
    - Nem működik, mert nem többszálúak a programok és képtelenek ezt lekezelni

Nálam a MacPar Deluxe simán megoldja, hogy párhuzamosan kicsomagol 110 filmet kb. 4000 szegmensből és csak egy példányban fut, a feladatokat meg szétosztja több szálra. Igen, a Windows-ra is vannak ilyen alkalmazások, a különbség az, hogy pár feladat indulása után vége az életnek Windows alatt, akad az egér, akad a hang, percekre megmerevednek az ablakok a kedves Not Respondig üzenettel. No ilyen nincs OSX alatt.
  • Ulkesh
    "ez mekkora fasz hasonlat(mondjuk tipikus hasonlat az apple userektől)... még ha nem ugyan azok a cuccok lennének benne akkor el is menne, de így hogy ugyan az, így hatalmas marhaság."

Ez így, ebben a formában nem igaz.

Ha azt nézzük, hogy Intel proci van benne, akkor igazad van.
    DE az Apple gépeket maga az Intel tervezi meg elektronikailag, az utolsó csavarig úgy van kitalálva, hogy minden, mindennel tökéletesen együttműködjön, legyen szó hardverről, vagy szoftverről.

Te ezt a minőséget soha a büdös életbe nem tudod elérni házilag.
  • Ulkesh
    "Szaggat a képek görgetése ergo tényleg kevés :)"

No akkor a videó szaggatott amit láttál :D

Ezt lesd meg (még csak nem is az Apple videóját rakom be):

http://www.engadget.com/2010/04/03/apple-ipad-review/
  • Oláh Herkules
    "Pl. azt meg tudom tenni, hogyha van egy TV sorozat a vinyómra letöltve, 5 évad, évadonként 22 epizód és minden epizód rarral tömörítve és darabolva. Nos én szépen el tudom indítani a kicsomagolásukat egyszerre, nem egymás után, hanem egy időben a 110 film kicsomagolását, majd egy mozdulattal átlépek egy másik desktop-ra és folytatom a munkámat a Photoshop-ban, abból, hogy mi zajlik a háttérben semmit nem észlelek, megy a munka tovább zökkenőmentesen."

azt ebben mi az újdonság? kb a windows commander óta(amikor még úgy hívták) megy ez, sőt asszem a winrar gui-ja is tudja :) nagyon értesz hozzá látom :D

"Ugyanez a Windows alatt már 2-3 hasonló film kicsomagolásánál azt eredményezi, hogy megáll az élet és semmire nem ragál a rendszer." vót valamikor ez mikor még windows xp-nek hívták. Ez volt 9 éve :)
  • Oláh Herkules
    "BMW-t is az Audihoz kell hasonlitani, nem a Daciahoz..." ez mekkora fasz hasonlat(mondjuk tipikus hasonlat az apple userektől)... még ha nem ugyan azok a cuccok lennének benne akkor el is menne, de így hogy ugyan az, így hatalmas marhaság.
  • Oláh Herkules
    "Nézd meg a videókat aztán mondj ilyet :D" én megnéztem. Szaggat a képek görgetése ergo tényleg kevés :)
  • Ulkesh
    Azonos hardveren az OSX-es alkalmazások 10-30%-al gyorsabbak, mert az erőforrás kezelése jobb, főleg a több processzor-mag kezelés az ami jóval gyengébb Windows alatt. Rendering programok, tömörítők stb. ha több magot is kezelnek, akkor kiröhögik a Windows-os változatokat.

Pl. azt meg tudom tenni, hogyha van egy TV sorozat a vinyómra letöltve, 5 évad, évadonként 22 epizód és minden epizód rarral tömörítve és darabolva. Nos én szépen el tudom indítani a kicsomagolásukat egyszerre, nem egymás után, hanem egy időben a 110 film kicsomagolását, majd egy mozdulattal átlépek egy másik desktop-ra és folytatom a munkámat a Photoshop-ban, abból, hogy mi zajlik a háttérben semmit nem észlelek, megy a munka tovább zökkenőmentesen.

Ugyanez a Windows alatt már 2-3 hasonló film kicsomagolásánál azt eredményezi, hogy megáll az élet és semmire nem ragál a rendszer.
  • Terence007
    Ellenben az OSX altal tamogatott gordulekeny es gyors munka miatt soha a budos eletben nem birnek leulni meg Win7 ele sem.

Ezt a részt kifejtenéd egy kicsit részletesebben? ( ezt nem támadólag kérdezem.. )

Én egyszer dolgoztam egy hónapig egy MacBook Pro-n, és az tény, hogy jól össze van rakva úgy az egész, de nekem valahogy nem jött át, hogy ez most hú de gördülékeny meg hú de gyors, legalábbis a Win 7-hez képest.
  • passatgt
    j:)
  • Ulkesh
    "Khmm.. home is elég"

Teljes rendszert teljes rendszerhez hasonlítok, nem kiherélthez. :D
  • roliika
    Hát úgyvolt csak kiderült hogy kedd. :DDD
    Elég brutál az xcode ám a C# hoz vagy javahoz képest is..de remélem beleszokok mert muszály lesz.
  • G_ArchAngel #213
    Kesobb reagaltal, de en meg az elso hulyesegedre valaszoltam. Mert az nagyon az volt. Lenyege pedig egyaltalan semmi...

Vasarnaptol leszel fejleszto?:)
    Husvetra hozza a Nyuszi az allast?:DDD
  • roliika
    Látom a mondandóm lényege nem ment át.
    Sebaj, inkább olvass vissza.
  • G_ArchAngel #211
    Hát itt olvasgattalak titeket.
    Holnaptól én is a MAC táborát bővítem, legalábbis ami a fejlesztést illeti, viszont megvédeni semmiképp sem szeretném őket.

Holnap lesz, hogy ket eve vagyok Mac/Apple/OSX user. Eletem egyik legnagyobb hibaja, hogy nem elobb tertem at erre a rendszerre.
    Van vele szopas? Van. Emberek csinaltak, emberek mukodtetik, nem hibatlan ez sem.
    Ellenben az OSX altal tamogatott gordulekeny es gyors munka miatt soha a budos eletben nem birnek leulni meg Win7 ele sem.

Namost itt vitatkoztok az árakról, meg hogy mi van benne mit ér és mire jó meg mire nem jó.

Nem is erdemes, kb. 10%-kal dragabbak az Apple termekek, mint a brand PC-k, garazsboltbol osszetakolt zajdoboz meg nem erdekes...
    BMW-t is az Audihoz kell hasonlitani, nem a Daciahoz...

De vegyétek figyelembe, hogy egyáltalán nem a magyar piacra vannak kitalálva ezek a termékek.

Nem az Apple hibaja, hogy Magyarorszagon egy epitesz annyit keres, mint Angliaban egy pizzafutar.

És itt nem az árakra gondolok (ami borzalmas), hanem arra, hogy itthon azért van eszük a felhasználóknak, nem átlag USA és ír sügérek.

Hany, de hany nagyarcu magyar IT-s bukott mar el az ilyen eloiteletek miatt kulfoldi munkahelyeken...!

Mondom ezt az alapján, hogy van supportos (Sony) ír ismerősöm aki itthoni kéréseket is kiszolgál és ég és föld az angol és a magyar átlag júzer.

En meg 2 es fel eve elek Londonban es biztosithatlak arrol, hogy itt is vannak geekek es technikai analfabetak.

Az angol nem tételez fel semmi, és nemérdekli mennyibe kerül pl egy kábel, és nemérdekli mi mással oldható meg a dolog hogy spóroljon.

Egyreszt az angolnal zsugoribb nepet meg nem hordott a hatan ez a sargolyo, masreszt a 3rd party megoldas legtobbszor egyenlo a szopassal. Ezt meg a dolgozo emberek szeretik elkerulni, mert penzert sok mindent lehet venni, csak idot nem.

A magyar érti miről van szó, és sokszor keres más megoldást hogy a gatyája ne menjen rá ugyanarra a szolgáltatásra vagy alkatrészre mai máshol vagy máshogy olcsóbb.

Egy angol erre nagyívben szarik mert egy megteheti, kettő nem ért hozzá de durván.

A magyarok ugyanolyan s.gghulyek mindenhez, csak az angol elhiszi, hogy hulye es szakemberre bizza a problemajat, a magyar meg bemeseli maganak, hogy ert hozza es igazabol ugy veszit penzt, hogy eszre sem veszi.

Tehát megveszi az iAlmát és megfelel neki hogy mindenért fizet lassan azért is hogy bekapcsolhatja a gépét. Cserébe elvárja hogy ha egy ikon nem úgy működik ahogy neki tetszik, akkor az Alma csinálja meg rendesen és ingyen...már úgy ingyen hogy egy átlag mezei gépért kifizette ugye a 3*-os 4*-es árat.

Ezt a 3-4x arat honnan vetted? Napelemes kalkulatorhoz hasonlitottal egy MacPro-t?

Erről szól a dolog nem másról...almához nem kell érteni...megveszed mert rohadt gazdag vagy...vagy mert megteheted, és ha kell füles...nem érdekel milyen márkák vannak meg melyik a jobb, meg most akkor hogy kell telepíteni a videókarit....nem...Appstore, van 3 fajta, kiválasztod és tutira jó lesz, még ha qwa drága is...videókarira meg nem lesz gondod, mert egy nemtudod hogy miaz meg hogy cseréld ki, kettő...nem is lehet..akkor válassz olyan konfigot ami erősebb jobb videókaris, nincs az userre rábízva hogy gépet szereljen, neki azt nem szabad, még akksit se cserélhet, mert ahhoz se ért..amihez ért, hogy fizet ha akar valamit.

Es ennel a bekezdesnel kiteljesedett a dilettanizmusod:
    Mi az, hogy nem kell erteni hozza?
    A Lada jobb auto, mert apam megtudja szerelni, a Mercedes meg szar, mert ugy le van burkolva, hogy csak szakszervizben lehet szetbontani?

Gondolom nehez felfogni, hogy a dolog igy mukodik jol. Megegyszer mondom, hogy megertsd: MUKODIK.
    Az Apple elsosorban olyan embereknek adja el a termekeit, akik dolgoznak es nem akarnak foglalkozni az altaluk hasznalt IT termek belsejevel.
    Megtudod javitani a mosogepet? Gondolom nem, pedig hasznalod. Az a dolga, hogy mukodjon, a haztartasigep-szerelonek meg az a dolga, hogy megoldja a problemat.
    Nekem nincs idom arra, hogy szerelgessem a gepemet, nekem van mas hobbym is.
    Elhiszem, hogy van aki ezt szereti csinalni, megertem anno en is LEGOztam ossze PC-ket. De nem javitottam - ne keverjuk ossze az alkatreszek cserelgeteset a rendes szervizzel.
  • roliika
    Khmm.. home is elég, az 25. gép 80 (olcsóbban is van).

Mac mini oprendszeresen itthon 160-180.
  • narumon
    "Hosszabb távon ugyanis az olcsó gyakran drágább lesz :D"

Erre van egy nagyon jó példám. Felhivott haver, hogy xy terméket mennyiért tudnék neki szerezni. Jó ismerős így nagyker árat mondtam neki. Mondta, hogy az nem jó mert a sarki kuckóban 3 azaz háromezer forinttal olcsóbb. Hát felőlem vegye meg ott, nullával odaadni az egy dolog, de mínuszba senki kedvéért nem fogom. No summa summárum, megvette ott a cuccot (asszem egy videokari volt egyébként), fél év múlva hív, hogy beszart a videokari mit csináljon? Mondom vidd vissza ahol vetted! Az a bolt már megszűnt!!! Jaaa akkor tényleg megérte háromezerrel olcsóbban megvenni az 50e forintos kártyát. Drága kis tanulópénz volt ez neki szerintem, de hát ilyen az élet.
  • Ulkesh
    "MS meg olyan oprendszert és termékeket ad ki amit bárki megtud fizetni"

jaja
    Windows 7 Ultimate, dobozos: 74.500 Ft
    Snow Leopard, dobozos: 8.300 Ft
  • roliika
    Haverom is wines és sokat idegeskedik hogy nemigaz.. ilyen megbízhatatlan adattárolás, meg néha komplikált driverezés, hogy ez miért kell, meghogy nem védi semmi a gépet a szar szoftverektől és a gagyi hardvergyártóktól....hát igen.

Szóval vagy tescó pc..vagy előre "certifikált" gép, fix alapanyag fix minőség fix oprendszer méregdrágán.
  • narumon
    Sőt ha nagyon durva akarok lenni akkor a magyar ember sokszor még hülyébb mint az angol, mert soha nem számol az idővel. Az idő a legdrágább (igen mindenkinek!), ha eltölt néhány órát az interneten ár után turkálva meg utánamászkál néhány órát akkor büszke magára, hogy mennyit spórolt, de ez az én szememben azt jelenti, (hacsak nem szedett össze nagyobb árelőnyt), hogy ennyi idő alatt több pénzt lehetett volna keresni, akár direkt akár indirekt módon, de ez már egy másik forum :d
  • Mardel
    Ez egy kalapszar.
  • Ulkesh
    "Olajat azért illik tudni cserélni, meg hogy milyen motor van az autóban, meg kereket pumpálni vagy cserélni…"

Ramot, vinyót itt is cserélhetsz bármikor. Mac Pro esetén meg akár egy PC-ben ugyanolyan könnyen cserélhetsz bármit, akár procit is.

"az tuti, hogy 99% nem engedhetné meg itthon ezt a luxust magának."

Saját tapasztalat meg az, hogy sokan jobban járnának egy brand gép vásárlásával, mint az innen-onnan, olcsóság alapján összevadászott alkatrészekből összegányolt PC-vel. Hosszabb távon ugyanis az olcsó gyakran drágább lesz :D (szervizelés, idegeskedés, hozzáértő ismerős keresése, fizetése stb.).
    Örök mondás, hogy olcsó húsnak híg a leve :D
  • roliika
    Azt látom, hogy a lehető legjobb minőségre törekednek minden tekintetben, bármit adnak ki, és képesek hónapokat kódolni azért hogy egy menü gyorsabb legyen, de keményen megkérik az árát.

MS meg olyan oprendszert és termékeket ad ki amit bárki megtud fizetni, és kb bármi bármivel működik...Ford, Opel motorral, elég sufnituning, ezért omlik is össze néhány vas, viszont tényleg mindenki hozzáférhet, csérébe kap is vírusokat, meg szív mint a torkosborz mindenfélével, dehát valamit valamiért ugye..ocsscóóó, de olyan...
  • narumon
    "Olajat azért illik tudni cserélni, meg hogy milyen motor van az autóban"

Ezzel sem értek egyet. Szerintem egy mai modern autóhoz egyszerűen nem kék otthon hozzányúlkálni. Mondjuk én az enyémen egy izzót nem cserélnék ki, azért van a szerviz hogy ezt megcsinálja. ( a hiresztelésekkel ellentétben nem dolgoznak horror áron)
  • narumon
    Így van. Régen imádtam a Pcben turkálni meg updatelni, most ha már valami gondom van nem szarozok hivom valami alkalmazottamat, hogy van 10 perce, hogy megcsinálja a gépemet. És ez most nem nagyképűség akar lenni, de már engem sem érdekel, hogy mi hogy merre, működjön és kész. Egy egy email elküldése az nekem anyagilag is fontosabb mint az, hogy 5e forinttal olcsóbb volt egy videokari valahol.
  • Ulkesh
    "MS esetében..otthon leülsz, írsz egy progit kiteszed az oldalra és kérsz érte 10 dolcsit majd letöltik 5000-ren mondjuk, és a kódban bármi lehet."

Ez volt a múlt.

Most kiperkálsz 99 dolcsit és felrakhatsz 6 alkalmazást a Market Place-re, ha 6-szor frissítetted az 1 db alkalmazásodat, akkor is 6-nak számít. A 7-nél már ismét 99 dolcsit fizethetsz.
    Eredmény: a kedves fejlesztő nem fogja frissíteni túlzottan az alkalmazásait, marad bugosan és kész.

WP-re már nem töltesz sehonnan semmit, csak a Market Place-ről.

A Microsoft másológépei beindultak lemásolnak mindent és eszetlenül fel is használnak.
    Windos Phone 7:
    rendszer filozófia - Apple
    alkalmazások terjesztése - Apple
    rendszer felhasználói felület - KLM
    marketing, reklám - Palm

:D
  • roliika
    Így van. Nem mondom hogy hülye aki apple terméket használ, csak azt, hogy nem érdekli hogy műxik amit te is írtál, és ragaszkodik egyfajta állandó minőséghez.

Aztán azon már lehet vitatkozni hogy ez most jó vagy rossz.

Olajat azért illik tudni cserélni, meg hogy milyen motor van az autóban, meg kereket pumpálni vagy cserélni...ha apple lenne az autó, ezt se szabadna, csak apple szerelőkkel, csak apple olajat, és apple által ellenőrzött levegő keverék mehetne a gumiba, nem csak úgy akármilyen szmogos. :DDD

Fenetudja, lehet jobb lenne..kitudja, az tuti, hogy 99% nem engedhetné meg itthon ezt a luxust magának.
  • Ulkesh
    "Erről szól a dolog nem másról...almához nem kell érteni...megveszed mert rohadt gazdag vagy...vagy mert megteheted, és ha kell füles...nem érdekel milyen márkák vannak meg melyik a jobb, meg most akkor hogy kell telepíteni a videókarit....nem...Appstore, van 3 fajta, kiválasztod és tutira jó lesz, még ha qwa drága is...videókarira meg nem lesz gondod, mert egy nemtudod hogy miaz meg hogy cseréld ki, kettő...nem is lehet..akkor válassz olyan konfigot ami erősebb jobb videókaris, nincs az userre rábízva hogy gépet szereljen, neki azt nem szabad, még akksit se cserélhet, mert ahhoz se ért..amihez ért, hogy fizet ha akar valamit."

Mondjad, te tudsz a kocsidban motort cserélni? A TV-det oszcilloszkóppal te hangolod? A DVD lejátszódat te állítottad össze? A mikród árnyékolását te tervezted?
    Ezekhez mind értesz is?

Ha nem, akkor mi alapján mersz bárkit megítélni nemzetiségtől függetlenül, hogy mennyire akar belemélyedni egy iparág mélységeibe, csak azért, mert HASZNÁLNI akar egy eszközt?

Vajon mit szólnál, ha a TV-szerelő lehülyézne, mert nem tudod olcsón megoldani magadnak a hibás készülék kijavítását? Vagy a vízvezeték szerelő tenné mindezt, mert még egy csőrepedést sem tudsz elhárítani?

Az emberek 99%-át NEM ÉRDEKLI a számítástechnika, zenét akar hallgatni, böngészni, levelezni, chat-elni stb. de nem akar vírust irtani, registry-t editálni, drivereket telepíteni stb. Magyarul olyasmivel foglalkozni, ami nem érdekli, nincs rá ideje és alapból elvárja, hogy egy megvásárolt elektronikai eszköz csak tegye a dolgát anélkül, hogy vaskos kézikönyveket kelljen hozzá bújnia, meg éjszakánként fórumozni a felmerült problémák megoldásáért.

Az Apple termékek ezt a filozófiát követik, bekapcsolod és működik. Nem azért mert hülye a felhasználó, hanem azért mert a felhasználó nem informatikus és NEM IS AKAR az lenni.
  • roliika
    Ja és még valami aztán többet nem piszkítok ide.

Apple fejlesztést bárki csinálhat...DE, ez nem úgy néz ki hogy csinálsz egy programot és felteszed az oldaladra mait valamilyen módon bárki elérhet (fizetős vagy free).

MS esetében..otthon leülsz, írsz egy progit kiteszed az oldalra és kérsz érte 10 dolcsit majd letöltik 5000-ren mondjuk, és a kódban bármi lehet.

Apple azt a koncepciót követi, hogy írsz egy progit, regelsz 99-199 USD-ért az AppStore dev centerbe.
    Oszt ha kész a progi, a FORRÁST is be kell nekik küldeni, átnézik, és ha bármi nem megfelelő szerintük..akár csak egy jogvédett szó, vagy logó, vagy némi bug, visszadobják, és nem teszik az appstore-be amíg ki nem javítod.

Tehát azért erősen garantált, hogy "tiszta" működőképes kódból áll a program, gányolás nem megengedett. Persze ettől még lehet értelmetlen vagy ronda vagy unalmas, vagy haszontalan a program.