680
-
csbi #560 De jó azoknak,akik már láthatták én kanizsai lévén csak január 7-én láthatom,ha egyáltalán kapok rá jegyet 1 sima sztereo hangzásu fapados moziba.Ide általába több hónapos késéssel jönnek a filmek.A kritika egyébként soha nem érdekelt,elég ha nekem tetszik az adott film és tudom,hogy az AVATÁR nagy élmény lesz,amit moziban kell először látni -
sandor8206 #559 Dűne! Hol a díjam -
William Hunter #558 Lehúzó kritika ide, magasztaló kritika oda, nekem tetszett a film. Még 3D nélkül is élveztem. Azt szeretem a legjobban a Cameron filmekben (pl.: T2, Aliens), hogy tökéletesen időzít a történéseket. Nem hagy egy pillanatra sem unatkozni.
Sokat emlegetik a Farkasokkal táncolót és a Pocahontast. Nekem még egy történet előjött miközben az Avatart néztem. A kitatáló értékes díjat nyerhet
Adott egy bolygó, melyen egy igen érdekes és értékes nyersanyag található. Erre a nyersanyagra szeretné rátenni a kézét egy fejlett technológiájú másik bolygóról származó nép. A bolygót azonban már lakja egy kevésbé fejlett civilizáció, mely harmóniában él környezetével. A fejlettebb faj, támaszpontot épít ki, és igyekszik minél többet kitermelni és elszállítani a nyersanyagból. Ezt a helyiek nem nézik jó szemmel. Megszakítják kapcsolatukat az idegenekkel, és a továbbiakban rejtőzködve élik életüket. Az egyik hímnemű egyed kapcsolatba kerül az őslakosokkal, akik befogadják, képzik, titkaikat megosztják vele. A helyiek egyik jellegzetes ismertető jegye a kék színű ... . Egy beavatást követően válik a nép teljes jogú tagjává, mely során egy nagytestű őshonos állatot kell meglovagolnia, melyet egyébként a helyiek közlekedési és hadi célokra is használnak. Szerelem bontakozik ki egy helyi nőnemű egyeddel. A fejlettebb faj elleni harcok során már vezető szerepet tölt be, ötvözve a helyi és saját faja harcmodorát. A helyiek egy "M" betűvel kezdődő legendás névvel illetik, mely név képes egyesíteni a bolygó lakosságát az őket támadó ellenséggel szemben. A győzelmet követően fény derül a bolygó egy nagy titkára is. -
kvp #557 "CGI grafikát tekintve mérföldkőnek tekinthető, még talán akkor is ha figyelembe vesszük, hogy a film költségvetésének nagyrészét ez vittel el, ergo B kategóriás múvikban ilyen látványt még 20 évig nem fogsz látni, és csúcs filmekben sem nagyon. Tehát mérföldkő, de nem technikai áttörés, a drága technológiából nem csinált minden filmes számára elérhető olcsót."
A cgi-t real time-ban rendereltek a filmezes kozben, tehat egy mai high end videokartya is hozza, bar csak az utomunkaknal rarakott effektek nelkul. A koltsegek jo resze nem ez volt, hanem a modellezes es a motion capture rendszer. Viszont csinaltak belole egy kereskedelmi csomagot, amit mar barki tud hasznalni, csak a virtualis szereplok modelljeit es a terepet kell hozza adnia. (meg az elo szineszeket)
A tortenetrol csak annyit, hogy tenyleg nem hoseposzrol van szo, a bolygo intelligenciaja eloszor csak kivancsian allt a foldiekhez, ezen belul is a feltunoen uresfeju fohoshoz. A harcokat is inkabb csak passzivan figyeli es a legutolso csata vege fele esik le neki, hogy most akkor valamit csinalni kellene, hogy eletben maradjon. Mondjuk erheto, mert egy foleg novenyi alapu bolygo meretu intelligencia, ahol a jelek terjedesenek sebessege kb. azonos az alatokeval (a filmben megmertek) nem tud tul gyorsan gondolkodni es reagalni. A film vegevel kapcsolatban egy _spoiler_: Feltunt valakinek, hogy milyen felszerelese van a helyieknek amikor a megmaradt foldi embereket hajtjak fel a siklora? Ez elvileg lehetoseget adna egy masodik reszre, ugyanis az emberek jo esellyel egy nagyobb hadsereggel, de valoszinuleg visszajonnek (az ut miatt legkorabban 10 ev mulva). Mig a helyiek az ijakon es az allatokon kivul csak a banyatelep eroforrasait hasznalhatjak, ha egyaltalan akarjak. -
#556 Köszönöm, hogy ennyi figyelmet szánsz rám! Amellett, hogy valszeg "teljesen korrekt" a rám adott jellemzésed (is), most már szerintem leugorhatunk a témáról, az ordenáré személyeskedésről. Csak annyit még, hogy fiatal koromra való tekintettél (nincs annyi időm) én igyekszem nem csak a klasszikusokat olvasni, hanem csak azokat!
Ha nem érted, hogy mire hoztam fel Tarantinót, aki erősen dolgozik a műfaji, és minőségi kategóriák összemosásán, amellett hogy szórakoztató és sikeres filmeket csinál, akkor sajna nem tudok mit tenni. Ha mondanak valamit és kapásból azt mondod, hogy az hülyeség, pusztán mert azt nem tudod felfogni, az nem tudom minek a jele. Illetve tudom, de ha azt leírnám, akkor azt sértésnek vennéd, pedig a legmesszebb áll tőlem, hogy ilyet tegyek.
Tarantino tehát mégegyszer, szájbarágosan, ha csak azt érted kisagyaddal: egy példa arra, hogy manapság a filmek, az alkotók, sokszor összemossák a határokat, és ezt valahogy Tarantino indította el, ezért a legjobb példa.
Ebből a szempontból ez a film viszont olyan tiszta mint az Alpokban csörgedező legtisztább hegyi patak vize. Ami egyrészt nem igazán illeszkedik a jelenkori trendbe, másrészt viszont az emberek nagy része valahogy még is ezt szereti. Azon most lehet vitatkozni, hogy milyen emberek és miért, de ezt megint sértésnek vennéd, pedig valszeg megint tényszerű dologról lenne szó.
Még egyszer leírom a véleményemet, ami ugyan az mint a cikk-é, és ha pl. abban nem a szarkasztikus hangvételre (ami végül is szinte minden kritikát jellemez függetlenül, hogy hogyan ítéli a filmet), hanem a tartalomra koncentrálnál, akkor megértenéd, hogy ez a film a cikk szerint sem rossz. CGI grafikát tekintve mérföldkőnek tekinthető, még talán akkor is ha figyelembe vesszük, hogy a film költségvetésének nagyrészét ez vittel el, ergo B kategóriás múvikban ilyen látványt még 20 évig nem fogsz látni, és csúcs filmekben sem nagyon. Tehát mérföldkő, de nem technikai áttörés, a drága technológiából nem csinált minden filmes számára elérhető olcsót.
A nagy dírrel dúrral beharangozott 3D része viszont már megbicsaklik, ez még mindig nincs ott ilyen egészestés filmeknél, ami természetes módon illeszkedne a filmbe. Kicsit még szinte mindíg ott tartunk, mint jó pár éve, hogy amikor a vásznon bizonyos jelenetéknél is látod, akkor tedd fel a speckó szemüveged és akkor 3D, máskor meg most már éppen nem zavaró az új technika.
Film művészi, akármilyen tartalma meg olyan amilyen, ezt 500 hsz-ben megtárgyaltuk. Aki az Alien vs. Predátoron nőtt fel annak OK, aki meg Lem-en az meg a hasát fogja. Ennyi.
"És ha-ha én hardcore sci-fi rejongó vagyok és hardcore fantasy rajongó vagyok stb. és mégis átjött a film mély tartalma."
Erről beszélek, hidd el a tartalma nekem is átjött, csak ellentétben veled én ezt egyáltalán nem ítéltem meg mélynek!
Hoppá, ez talán sértés volt, nem annak szántam!
Na jó, mégis!
A film jó popkornmúvi én élveztem, szerintem te feleannyira sem mint mondod, csak mert állandóan idejöszz bizonygatni, hogy márpedig, és ez nekem már gyanús!
-
#555 Úgy látom neked viszont kell még pár év a 7.5 évhez.
Sajnálom,hogy véleményem ennyire felzaklatta az ifjú elmédet,nem szerettem volna személyeskedni,csak egy egyszerű véleményt mondtam el.
Arénában láttam a filmet,de itthon is megnéztem 2x is (magyarul,és eredeti szöveggel is) itthon már kritikusabban néztem...és ennyi pont. -
#554 a "farkasokkal táncoló"-szerű sztori mellett egyébként a környezetvédelem szempontjából pont időszerű a film. ugye, a kiszipolyozott földről érkezett emberek kezdenének egy másik bolygót kiszipolyozni...elég aktuális téma.
nem sok "környezetvédő" film született idáig. -
Callisto #553 Nexus6: Te valóban annyira ostoba vagy, mint egy 7,5 éves. (Persze ha tényleg annyi vagy, akkor ez nem ostobaság, hanem gyermeki kedvesség :D ).
Még mindig kevered a szezont a fazonnal. És ha-ha én hardcore sci-fi rejongó vagyok és hardcore fantasy rajongó vagyok stb. és mégis átjött a film mély tartalma. És nem csak filmekben, életem során ezernyi hasonló könyvet (klasszikusat is) olvastam stb.
mkfd: Hagyjad rá, egyszerűen olyan ember, aki csak nézni és hallani tud, de gondolkodni nem. Fantáziája totál nulla és ha valamit nem rágnak a szájába, illetve tolnak az arcába akkor azt Ő nem látja át, nem érti. Száméra az nincs és nem is lehet. És egy ilyen okoskodik a fantasy és fiction műfajűban ellenpéldaként Tarantino filmeket hozva fel??? Nevetséges. -
#552 Nos ez kb. olyan, mint amit a SW rajongók szoktak kitalálni:)
Igen, így működik, működne a dolog, csak ennek 90%-a a te fantáziád szüleménye és nem az ami valóban benne volt a filmben!
Másrészt valszeg lehet, hogy ez a jó, hiszen a SW-nél is a homályosan maradt részek adtak olyan pluszt amiről Lucasnak halványlila fogalma sem volt, mert amikor kicsiszolta, kitöltötte az univerzumot, akkor baxta el!
Szal igen, a mű önálló életre kel (ha hagyják):)
Nincs mit mondanom igazából, mert ezt jól kifundáltad, csak azért mondom mégegyszer jelenetről jelenetre végignézve a filmet, megvizsgálva az hogy mi történt, mi hangzott el rájössz, hogy ezek nincsenek benne.
Ami persze esetedben felesleges lenne, hiszen így szereted ezt a filmet, ilyen kis ügyetlennek, homályosnak, ami lehetőséget is ad arra, hogy fantáziálgathass.
Ezt most nem pejoratív értelemben mondom.
De azért ez az zen példázatos: "üres pohárba lehet teát tölteni" dolog, meg olyan szinten elcsépelt, hogy nem tudom hány 80-as években készült karatekid, meg olcsó kung-fu filmben szerepel!?:D
Meg amúgy OK, egyesíteni kell a Navikat. De miért is?
Ha az emberek elmennek, már nincs mitől félni, mellesleg a Navik nem képesek számottevő erőt képviselni, mert hogy alulmaradtak a földi erőkkel szemben. Vagy is ha az emberek visszajönnek, akkor is csak elpáholnák őket.
Akkor?
Ja mert az volt a forgatókönyveben, mert ez olyan faszántosan hangzik, hogy a népeket, meg klánokat egyesíteni kell. :D
"A cikk csak azok számára fogalmazza meg helyesen, akik továbbra is pusztán a "hőseposzt", vagy a romantikus szálat látják a fimben. Utóbbit meg én elhamardkodott kijelentésnek tartom. Nekem nem csak moziban működött a film, hanem elmosódott, vacak, kamerás felvételen is."
Nem, szerintem azoknak nem jön át a film, akik HC Sci-Fi rajongók, és mikor látták a sok űrhajót, meg mechát, meg hogy itt lesz egy dúrva konfliktus, akkor egyből beizgultak, hogy ebből egy faszántos, nagyon jó kis film lehet, olyan Rájenközlegény a jövőben, vagy valami.
Erre jött egy Pokahontasz a jövőben. :)
Én is most töltöttem le, hogy megnézzem gyengébb minőségben is, amikor a látvány nem vonja el a figyelmet.
Nem akarok már semmi negatívat írni, de kb. a felénél feladtam...
Ez egyszerűen nem az én műfajom.
"Tarantino filmjeihez nem hasonlítanám. Teljesen más kategória."
Akkor ne hasonlítsuk Tarantino filmjéhez, hasonlítsuk Az ember gyermekéhez, vagy a 12 majomhoz, vagy akár a Mátrix-hoz, vagy A gyűrűk urához. -
MrGer #551 Hello!
Sajnos, hiába írod meg a lényeget, csak falrahányt borsó itt...
"Nekem nem csak moziban működött a film, hanem elmosódott, vacak, kamerás felvételen is."
Én eddig csak így láttam. Töbször is. Nem azért, mert igénytelen vagyok, hanem mert Budapest tőlem messze van, és a legközelebbi mozi is vagy 50km, és nincs módomban eljutni... (Igen, nem mindenki lakik városban!).
-
#550 Több mint tíz ismerősöm nézte a filmet.
Volt benne WOW mániákus, akadt köztük csaj is, aki egyébként nem szereti az ilyen típusú filmeket és voltunk akció meg scifi rajongók is. Érdekes módon mindenkinek tetszett a film. A 3D biztos tolt rajta, de a fenti kritika egyértelműen lehúzó jellegű. Az az első néhány ismertető a filmről ami az egekig magasztalta, bizony igaz volt. A fenti kritika pedig csak túl jóra várt a már előtte olvasottakhoz képest.
A lényeg, hogy mindenkinek tetszett a film, nem véletlenül nézte meg a legtöbb ismerősöm. Olyanok is, akik egyébként b***nak moziba menni. Az UP meg a Batman sehol sincs ehhez. Best of... -
#549 eleve a régebbi társadalmakban máshogy viszonyultak a harcosokhoz, egyáltalán nem degradáló titulus volt, mint néha manapság (tudós vs mezei katona...) -
mkfd #548 #506-nak ment -
mkfd #547 "A magam részéről ennek a kiválasztásos jelenetnek semmilyen jelentőséget nem tulajdonítok"
Talán ez a legfontosabb rész, amiben nem értünk egyet. Miért Jake-t választotta, ha korábban már a tudósok is kapcsolatba léptek a Na'vi-k kultúrájával? Ideális kiválasztott-jelöltek lehetnének, mint megannyi természetvédelmi propagandára kihegyezett filmben. :D Helyette marad az üresfejű, kiégett veterán aki beépülve potenciális kémként még veszélyt is hordoz magában.
Egyrészt "üres a korsója", józan paraszti ésszel könnyebben fel tudta fogni a Na'vik tanításait. A tudósok éveket töltöttek el a Pandorán, mégsem voltak képesek felismerni Eova létezését. Az élőlények közti intenzív kapcsolatban egy organikus világhálót láttak, Eova-ra meg mint vmi főistenre tekintettek (Grace is csak a halálán jött rá a dolgokra).
Másrészt mint katona, ismeri az emberek hadtudományát, technológiáit. Az emberek fegyvereinek gyenge pontjait kihasználva viszonylag kiegyenlített küzdelmet tudott kialakítani. Jake nélkül a Na'vik még arra sem voltak képesek hogy Quaritch kilöttyintse a kávéját :D.
Persze a küzdelemben végül majdhogynem alulmaradt, de Eova lebombázását meg tudta akadályozni.
"Hogy kivezesse ezt a falut a lakhelyéről és megmentse őket?
Nem vezette ki őket, és nem sokon múlott ugye, hogy nem halnak meg még többen."
Szó sincs itt sem semmiféle felsőbb hatalomtól származó küldetés-tudatról (már ami a megakadályozását illeti). Sőt, ő maga is nagyban hozzájárult az otthonfa kidöntéséhez. Az esemény szükséges rossz volt a háború kirobbanásának, és a Na'vik egyesítésének érdekében.
"Hogy vezetésével legyőzzék az embereket?
Nem győzték le, elbuktak! A felbolydult dögök mészárolták le az egész hadsereget."
Eova megmenekülésében végül fontos szerepet játszott, de ha nagyon merész akarnék lenni, akár azt is mondhatnám, hogy a Na'vi klánok egyesítése mintegy csalétekként szolgált, hogy az emberi erőket kicsalja a bebiztosított bázis falai közül, ahol a bevadult dögök sem tudtak volna kárt tenni bennük.
Akárhogy járjuk körül a dolgot, mind csak megerősít benne hogy szó sincs semmiféle "you are the chosen one"-féle orbitális baromságról. Jake csak egy báb volt Eova kezében.
"Az is jókérdés ugye, hogy hogyan updatelték ezeknek a dögöknek a "szoftverét", mert ugye az interfész a Navik, meg az állatok között biztosít adat átvitelt, az állatok meg a helyi istenség között nem láttunk ilyen kapcsolatot. Max a szent fán keresztül mehetne, de az meg ugye foglalt volt, mert éppen ott tanyáztak a Navik a sebeiket nyalogatva. És mi volt a jel, az ok, hogy az állatok nekitámadtak az embereknek? Mert, hogy Jake a kiválasztott ezt nem mondta, max amikor a fán keresztül üzent, de akkor meg miért várta meg a nagytudású Éva, hogy lemészárolják a Navik seregét, talán mert nem volt olyan nagytudású? Hirtelen jött az ötlete, hogy bevesse a dögöket az emberek ellen? De akkor megint jön az előző kérdés, hogy mikor döntötte el és mikor updatelte, hogy a ragadozók, ne a növényevőket mészárolják, hanem az embereket? Merthogy a csata közben azért erre nem nagyon volt idő!"
Neytiri tanításain, és Jake narrálásán keresztül megtudjuk ,hogy az állatok, és a Na'vik is összeköttetésben állnak Eova-val (tőle kapják az életet kölcsönbe, amit halálukkor vissza kell adjanak). Nyilván ez a kapcsolat sokkal lazább, mint a növények esetében, különben nem rendelkeznének az állatok és a Na'vik szabad akarattal, és ebben az esetben Orwell-i utópát kapnánk az arcunka, ami csábítónak semmiképp nem nevezhető, így legföljebb ezt a kapcsolatot közvetettként tudom elképzelni (pl Na'vik és a Toruk). A "Hogyan?" kérdés továbbra is fennáll, de ha ezt elkezdik ott boncolgatni, megakasztotta volna a csata lendületét. Meg aztán nem maradna semmi a folytatásra :).
"A cikk helyesen fogalmazza meg, hogy itt bizony óriási lukak tátonganak, amit tényleg csak a hihetetlen látvány tud eltakarni, ez a mese sokkal alacsonyabb költségvetésen valszeg nem állná meg a helyét."
A cikk csak azok számára fogalmazza meg helyesen, akik továbbra is pusztán a "hőseposzt", vagy a romantikus szálat látják a fimben. Utóbbit meg én elhamardkodott kijelentésnek tartom. Nekem nem csak moziban működött a film, hanem elmosódott, vacak, kamerás felvételen is.
Tarantino filmjeihez nem hasonlítanám. Teljesen más kategória. -
#546 most jöttem a filmről, és hát döbbenetes... még úgy is, hogy a 3d (mélység) néhol nem igazán működött jól, vagy a történet is kissé sablonos (ennek ellenére szerintem iszonyat jól működik, és nagyon össze lett rakva...) 90% -
Callisto #545 Én tapasztalatom:
3D mélység:
Imax 3D > Dolby 3D > RealD 3D
Képminőség:
Dolby 3D > RealD 3D > Imax 3D
Utánhúzás szerint:
Dolby 3D > Imax 3D > RealD 3D (Én így láttam)
Élmény, WOW faktor :) szerint:
Imax 3D > Dolby3D > RealD 3D
Szerintem ha a moziélmény számít inkább, akkor IMAX 3D egyértelműen. (Nagy vászon és jobb mélységérzet odab...)
Az, hogy itt Magyarországon elrontják a hangot is és kissé a képet is, elmond mindent az itteni IMAX főnökről (már ha Ő tehet róla).
Válaszolva konkrétan kérdésedre: igen, itt szerintem nem jól kalibrálták be IMAX-et, bár IMAX sosem lesz olyan képminőségű, mint a Dolby 3D. Technológiai okai vannak. Dolby 3D a legutóbbi és a legfejlettebb is. (Ahogy én tudom.)
-
ZeemanX #544 Persze, ez a figyelemvezetés világos (ezért írtam azt, hogy maga a képi "kompozíció"). Nemnem, én tényleg arra gondoltam, hogy minden legyen éles. Tehát "gyárilag" legyen minden éles ("optikailag" mondhatnánk úgy, hogy szűk rekesz, rövid záridő stb. érted).
És igen, amit láttam, az animáció volt (és nyilván nem volt DoF plugin stbstb.) direkt éles volt minden, hogy te magad "játszhass" a fókuszálgataással".
Imaxben homályosabb volt?? Fasza... Mitől? Mi volt a gebasz, és mi volt még rossz(abb)? Lehet meg kéne nézni megint D3D-ben? :-) -
absolut #543 Soundmaker ott a pont. Részben én is kb így fogom fel a filmet. -
Callisto #542 Vagy egyszerűen a dokinő orrán az emberi DNS győzedelmeskedett jobban :) -
Callisto #541 Egyhamar nem fogják megcsinálni azt, amit Te szeretnél. Az hogy adott IMAX filmnél oda fókuszáltál azért volt, mert a film maga nem volt reális. Ugyanis ha fókuszálsz valamire, akkor magad sem látsz mindent élesnek.
A filmeknél (2D-nél is!) a rendező dönti el, hogy a kamera mire fókuszáljon és tetszik vagy sem, az lesz éles vagy az egész. Cameron sokszor fókuszálta a kamerát egy-egy objektumra és ennek is meg van az oka: a figyelemvezetés. Sokszor meg az egész éles volt.
Viszont lehet másra gondolsz, ugyanis IMAX-ben sajnos valóban homályosabb a film. Ezt (is) elrontották az Arénában. Vagy minden IMAX-ben ilyen lenne? -
ZeemanX #540 "...tehat jobb a melysegelesseg..."
Hmmm.
Tudom, nyilván ez egyfajta kompromisszum lehetett, hogy a 3D-s filmben kicsi volt a mélységélesség, ami pölö engem nagyon zavart. Pont, hogy az az élmény egy 3D filmen, hogy kedvem szerint fókuszálok az előtérben lebegő bigyóra, vagy a csávóra "középen" avagy akármire a háttérben. Ettől nagy élmény, hogy nincs "megkötve" a fókuszálással (és ugye az ebből adódó fókuszon kívüli elmosással), hogy mit nézzen a néző. Viszont gondolni kellett a 2D-s verzióra, ahol már (nem csak a technika/optika - persze rendernél teljes a szabadság - hanem kompozíció szempontjából is) szükséges a kicsi mélységélesség (persze nyilván egy adott jelenetre értve).
10 éve láttam először imax 3d filmet, ott viszont frankón éles volt minden. És úgy is volt a tuti. Sajnos az Avatarban ez ugye nem volt meg, de ennek oka volt/lehetett (ha fentebbi feltételezéseim igazak), hiszen akkor két külön verziót kellett volna renderelni.
Nade most ezt a "jobb a mélységélesség" megjegyzést nem értem... Azt akarod mondani, hogy D3D moziban (egyébként melyik moziban van ilyen?) ÉLES mindenhol minden??? (Pl. a jelenet, mikor a fsz. az élet fájával "beszélget", a kamera emelkedik felfelé, közben ezek a kis lelkecskék meg lebegnek az előtérben, de mint ugye kívül esnek a fókuszon, ezért elmosottak.) (Lehetne még sorolni a jeleneteket, most ez jutott eszembe.)
Nem mondod, hogy D3D-ben a szöszöcskék is élesek??? -
Soundmaker #539 Ja Igen... Sigourney Weaver avatar testén ugye emberi orr látható.. sokan ebbe is belekötöttek...
Szerintem az arc felismerhetőség miatt lett így, de ha filmbeli magyarázat kell akkor akár ez is lehetne:
Mivel a dokinő volt a Pandorai élet növényvilágának és az avatarprogram vezetőd tudósa logikusan az következik hogy a korai avatar testek kevésbé hitelesre sikerültek mint azok amiket Jacke-ék hordtak.
Ergo: a dokinő teste lehetett az első sikeres hibrid DNS-ből készült Na'vi test, urambocsá az orrban volt csak hiba.. puff neki. -
#538 Kicsit sajnállak. Na de már el is múlt. :D -
Soundmaker #537 hmm...
A sztorihoz: Na most egyesek nem értik a motivációkat és nincs benne logika?
Akkor nézzük: Adott egy idegen emberi DNS és egy Na'vi DNS-ből épített Navinak látszó lény amit emberek irányítanak a tudatukkal. Eova-nák ez lehetett érdekes, de mivel az emberi kolónián élő Na'vi avatar testek egy betondzsungelben élnek nem tudott róluk semmit meg... Kellett egy "kiválasztott" egyed akit megvizsgálhatott tanulmányozhatott (ugye az emberek is ezt tették pandora élővilágával és a na'vikkal csak technikai szemszögből... Ők csak annyit láttak hogy sejtszinten biokémiai jelek futnak, emögött nem sejtettek intelligenciát.)
Az őserdei jelenetnél mikor Jacke elkóborolt Eovanák először nyílt lehetősége arra hogy egy különálló egyedet tanulmányozhasson és kapcsolatba léphessen valahogy vele...
Mivel Jacke nem tudta a módját, kellett valaki (a Na'vik) aki segít őt bevezetni abba a környezetbe ahol a kapcsolatrendszer létrejöhet.
És ezért repült a szent fa magja jackre és netiryi nyilára. A Na'vik megértették az üzenetet, ahogy a törzs Chaikja is.
Kitanítunk téged, Jacke tanul (először csak azért hogy kémkedhessen), de aztán ahogy egyre jobban azonosul a na'vikkal megváltozik, ami abban csúcsosodik ki, hogy A lelkek fáján keresztül meghallja Eovában élő közös tudat hangjait.
De ez ugye kétoldalú mert így Eova is felismeri miben mások az emberlények. A doktornő halála, tudatának, emlékeinek feltöltése pedig csak egy újabb információkat adott neki.
Nem volt ebben semmi messiástudat. Persze elképzelhető az is, hogy a kapcsolat alatt Eova elrejtette a kényszert Jacke tudatában, hogy előbb vagy utóbb harcolnia kell a népért.
És miért pont neki? egyszerű... Mivel emberi tudata van ... ismeri a saját fajának technikáját, eszközeit, képességeiket .. míg a na'vik nem. Egyszerűen Jacke volt az adu ász mindkét fél számára.
És hogy miért csak a végén lépett közbe? Szerintem ez is eccerű... Ha nem teszi akkor a bomba célba jut... a lelkek fájának (ami szerintem felfogható egy organikus szerverközpontnak) akkor annyi... (Ne felejtsük Jacke már tisztában volt akkor hogy mire készülnek a földiek, mikor segítséget kért Eovától, tehát Eova is látta mit terveznek.)
Eova az életet védi.. és saját magát. A Na'vik a bolygó legértelmesebb lényei... Így nem szólhatott bele lépten nyomon a cselekedeteikbe... Ezért nem lépett színre addig amíg már elkerülhetetlen volt a vereség, hiszen ha szétlövik a fát lehet hogy az egész kontinens ökoszisztémája felborul.
Egyszerű indíték.. és szerintem kellőképp logikus.
Az egyetlen kisebbe logikai bukfenc az hogy a na'vik is az élet részei, tehát rajtuk miért nem segít egyből?
De szerintem ennyi logikai bukfenc igazán nem nagy ár a gördülékeny történetvezetés oltárán.
szerintem... szerinted? -
kvp #536 "Pedig mint Nemere most beperelhetném Cameront, hogy lenyúlta az ötletemet az egy organizmusként létező erdővel!"
A gaia elmelet (azaz hogy egy bolygo valojaban egy organizmus) mar tobb mint fel evszazados, meg valamikor a hippik idejeben valt nepszeruve. A filmben nem volt uj otlet, de osszeszedett szinte minden otletet ami az elmult 50 evben felbukkant.
A film viszont tenyleg nagyon rovid. Megcsinalhattak volna rendesen 3 helyett 9 orasra (akar 3 reszesre is), es a maradek idoben egyreszt az emberek technologiajabol lehetett volna tobbet mutatni, masreszt a helyiek kulturajarol sokkal tobbet kellett volna elmeselni, ez szvsz. sokkal erdekesebb lett volna mint meg par perc akciojelenet. (a neten keringo eredeti tortenet jobban ki volt dolgozva)
A srac egyebkent nem volt alapbol kivaltasztott, csak ahogy elhangzik, a tudosokat nem lehetett tanitani, mert mar tul muvelten erkeznek a bolygora. (a filmben: teli korsoba nem lehet tolteni) A bolygo tudatanak csak ez tunt fel. Feltuno, hogy a film nagyreszeben a tudosok csak vizsgaljak a bolygot, de nem tunik fel nekik egy magasabb szintu osszefugges sem. Pedig az avatarok iranyitorendszere valami hasonlo technologiat hasznal adatatvitelre, mert a radioval sok helyen gond van. A tortenet miatt viszont fontos, hogy az emberek nem nagyon hasznalnak taviranyitasu robotokat (csak a banyagepek mennek taviranyitassal), mivel ha robotok lennenek, akkor nem igazan lehetne eloleny-eloleny kozotti harcot bemutatni. Ez kb. olyan mint irak, ahol mehetnenek a jarorok robotokkal is, de olcsobb par ember egy jarmuvel. A tortenet egyebkent nagyon mai, inkabb szol a mostani tarsadalmi helyzetrol, a mostani es korabbi haborukrol, de egy emberi oldalrol egy teljesen lehetseges (sok helyen cyberpunknak hivott) scifi vilagot mutat meg. A helyiek es az emberek harca pedig valojaban a mi civilizalt tarsadalmunk es a Fold ellentetet mutatja. A kulonbseg annyi, hogy ugy nez ki, hogy a Foldnek mar nem maradt sok eselye.
Minsegben pedig a digitalis 3d sokkal jobb mint az imax 3d, mivel digitalis vetitesnel nem remeg a film, tehat jobb a melysegelesseg es a projectorok fenyereje jobban kalibralhato. (Arrol nem beszelve, hogy a projektoros termekben altalaban nagyobb es kenyelmesebb szekek vannak es az eltero geometria miatt jobb a ralatas a kepre, tehat jobban be lehet latni a teljes vasznat.)
ps: Nincs meg valakinek tisztan tudomanyos vizsgalat celjara a 3d-s digitalis kopia? (720p-s is jo, csak side by side 3d legyen) Letesztelnek vele egy hazi keszitesu regi prizmas 3d rendszert. (meg a diplomamunkamhoz csinaltam egy roboton levo szetereokamera rendszer kepeinek ellenorzesere) -
winnie #535 egy próbát megér. (a bankkártyázás trükkös, mert mocsok szar a kliense a gépnek, elő kell rángatni egy biztonsági őrt. én is először dugdosni próbáltam a kártyát a nyílásba, mert nem esett le, hogy az a chipkártyánák van, vagy minek, a bankkártyát csak lehúzni kell.) (aztán lehúztam, kiírt valami hibaüzenetet, megint kiválasztottam a filmet és akkor lehúzás nélkül vagy fél perc késéssel elkezdte nyomtatni a jegyet. praktikus, de béna a gép.) -
#534 Hidd el én is tudok ilyen köcsög, tuskó lenni, mint amilyen te most, csak én nem akarok!
-
sandor8206 #533 valószínű igazad van, nem ültem még annyira lent "szar" helyen, ha nem lesz más odaülök de ha rossz lesz, jössz egy sörrel :-)
amúgy pont tegnap volt szar az autamata, nem fogadta el a bankártyát állhatunk mi is sorba. -
Callisto #532 Így már értem miért vagy ilyen hülye és beképzelt. Szerintem szedd ki az ördög a részletekben van elásva aláírást, mert épp azokat nem látod. -
#531 Én még csak 7.5 vagyok, de úgy tűnik ez is elég itt, hogy 1-2 embert sakkban tartsak!
-
Callisto #530 Nexus6, jaspercry és a többi foggal-körömmel önmagának ellentmondó, a szezont a fazonnal keverő ostoba emberekhez intézem a kérdést: van köztetek egy is aki 8 évesnél többnek érzi magát? Mert ha igen, akkor fel kéne nőni hozzá.
Filmeket maximum csak kamerás verzióban letöltve néznek, agyuk kiégett, önmagát meghazudtoló állításokat közölnek.
jaspercry az utóbbi hsz-ével jól leégette magát mellékesen. Abból látszik, hogy IQ = újszülött. -
#529 Hát tudod lehet, hogy menne!;)
Kb 10 éve elkezdtem egy sztorit.
Úgy kezdődik, hogy börtönökből kiválasztanak képzett, de félresikerült életű embereket, egy hosszú és veszélyes utazásra a legközelebbi csillaghoz. Oda is érnek büszkék magukra, hogy megcsinálták, már jönnének vissza, amikor egyszercsak vészhelyzet alakul ki az űrhajón és le kell szállni a legközelebbi lakható bolygóra. Szépen le is teszik a seggüket, amikor a főnökük aki a legellenszenvesebb fazon, amúgy elkezd valamit ügyködni, hogy előkészítsen valami leszállító rendszert. A többiek nem tiudják igazán mire megy a játék, de segítenek neki. Erre megérkezik az űrhajó többi része, több ezer hibernátor kapszulával, amiről nekik halvány lila fogalmuk nem volt. Ugyanis jól át lettek baxva a palánkon, mert hogy az út egyirányú volt és az ő feladatuk csak az volt, hogy éjjeliőrként felügyeljék a több ezer emberke odaútját.
Akik szintén ugyan olyan börtöntöltelékek és ugyan úgy be lettek palizva mint ők.
A cél az, hogy kialakítsanak egy előörs bázis, mert a Földön valakik kitalálták, hogy valami idegen faj terjeszkedőben van.
Mellesleg az erdő pont olyan, mint a Pandoráé, csak nincsenek benne Navik, viszont egyetlen hihetetlenül bonyolult örökítő anyagú organizmus, ami állandó harcot vív a másik kontinensen levő hasonló organizmusokkal. Az erdő időről időre megpróbál velük kapcsolatot teremteni és emberekhez hasonló lényeket küld a táborba, alapvetően, hogy DNS mintákat szerezzen, ami nem feltétlenül kellemetlen az emberekre nézve;)))
Az ellenséges idegen civilizációt ugyan soha nem látják, de folyamatosan megpróbálják szabotálni, hogy a földi kormányzat figyelje őket, ezért az anyaűrhajó által kiküldött kémrepülők és robotok lelövöldözésével foglalkoznak, és próbálnak visszajutni az űrhajóba is.
Aztán egyszercsak megjelenik egy idegen intelligencia is, akik viszont olyanok mint a szellemek, mert az anyag számukra vagy túl sűrű, vagy éppen hogy túl légnemű, mert gyak bármin átmennek.
Kb idáig jutottam, a sztori kitalálásával, de csak 1-2 oldalt írtam le sajna. Pedig mint Nemere most beperelhetném Cameront, hogy lenyúlta az ötletemet az egy organizmusként létező erdővel!
-
#528 Jajj gyerekek (pl jaspercry) a "ne fikázz, vagy csinálj jobbat" érveket felejtsük el, már a 8 éves gyereknél is nagyon gáz. Nem tudok tojást tojni, de megmondom melyik zápult...
A legszarabb, legszánalmasabb érv, ami szimplán azt jelzi, hogy nem tudsz ellenlépni... -
winnie #527 "kapsz jegyet rá előtte , csak éppenséggel lófas*zt nem látsz majd a filmből, olyan szar helyre szól. Ha lesz is olyan, hogy jó helyre szóló foglalást nem veszik fel, addigra el lesz happolva, hiszen előtted állnak még 100-an, aki ugyanerre vár."
hidd el, többszörösen tudom, miről beszélek. 1. az imaxben mindenhol remekül látod. anno az everestet az első sorban láttam. pazar volt. talán még jobb is:) 2. épp ez az, hogy jó jegyeket kapsz (saját példa: premierhét, szombat fél 4, 13. sor, 9. szék), hiszen, a jó jegyeket veszik át kisebb valószínűséggel, ugyanis az első foglalások a legrégebbiek, ők tudnak legkevésbé előre tervezni, az ő jegyeik szabadulnak fel legnagyobb százalékban. 3. hiába állnak előtted 100-an, ha az a száz 100 tuskó, aki nem veszi észre azt, amit én életemben először járva ilyen moziban észrevettem: hogy a cinema city-s pénztárak mellett ott van két automata, amiből dettó lehet jegyet venni. akár foglaltat is. sorban állás nélkül. (persze addig, míg a nép pár hónap múlva rá nem jön erre:) -
#526 minden kritikája ehhez hasonló, szóval nem hiszem, hogy szíven ütötte:D -
#525 Én IMAX-ban néztem (8. sor legszéle, teljesen jó volt onnan is), és nekem tetszett a film ... a látvánnyal együtt meg beszarás volt. -
bambusz76 #524 Kindred Blades, igazad lehet, de most akkor a film a rohadt virslis hotdog?
Na mindegy...
Gyerekes amit irok, lehet, csak olvasd vegig nexus6 eddigi hozza szolasait.
Ertsetek mar meg, nincs tokeletes film! (vagyis olyan nincs ami mindenkinek tokeletes) -
absolut #523 Természetesen lehetne kidolgozottabb a na'vik kultúrája de sokkal többet a film nem tudott volna megmutatni, esetleg utalásokkal és bonyolultabb filmes elemekkel. De szerintem gy is jó.
Ez nem egy regény amit "bő lére" lehet ereszteni, ez egy film.:) -
sandor8206 #522 3D??? -
sandor8206 #521 Lehet kapsz jegyet rá előtte , csak éppenséggel lófas*zt nem látsz majd a filmből, olyan szar helyre szól. Ha lesz is olyan, hogy jó helyre szóló foglalást nem veszik fel, addigra el lesz happolva, hiszen előtted állnak még 100-an, aki ugyanerre vár.