680
  • bippo
    Én is szeretem az ilyen háttérinfókat, Én is néztem volna még, ha ezeket is kifejti. Bár a film nézése közben nem volt hiányérzetem.
    Ha úgyis trilógiát akar Cameron, egy manapság divatos előzményfilm sem elképzelhetetlen, abban ezek mind kiderülhetnek. Szerintem lenne benne potenciál. (A színész maradhat ugyanaz, csak az ikertesót játszaná :) )

Amúgy amcsiban már most is vannak szerződéses 'magánhadseregek', innen nem nagy varázslat elképzelni, hogy zsoldosok vannak a jövőben. A végén meg hülyeség lenne kiirtani a rosszfiúkat, hiszen akkor meghasonlottak volna önmagukkal.
  • Quent1n
    Tegnap megnéztem IMAX-ben. Tetszett a film de nálam ez egyszer nézős produktum. A látvány ütött. Viszont az egész olyan műanyag volt számomra. Túlságosan alárendelte Cameron a filmet a látványnak én így láttam. A mondanivalóhoz képest igen hosszú is lett a film, szerintem egy 20 percet nyugodtan lehetett volna nyesni belőle. A sztori, szót nem nagyon érdemel, én a Mátrix és a Star Wars nyomát is éreztem rajta. Nekem nagyon felszínesnek tűnt az egész, ami érdekelt volna pl. hogy a Föld-el mi lett, hogy lettek a katonákból sima zsoldosok, ki áll mögöttük, a különleges érc mire való, a Pandora élővilágának bővebb kifejtése stb. Egyszerűen úgy érzem ennyi 16x percbe ki lehetett volna ezt dolgozni jobban. És a végén tleg úgy éreztem, hogy ennyi? A rosszfiuk hazamennek és mintha semmi se történt volna? Összességében nálam 10/7.5. Megnézni mindenképp megérte!
  • Világpolgár
    Feltűnt másnak is a hasonlóság a film és az Albion között?A hajnali alkoholmámoros állapotomban vetődött fel bennem. Lehet JC játszott anno vele.:)
  • adam46
    nem szar ez a film hogy ilyen véleményt érdemeljen szánalom sg (vagyis cikk író) gondolom 2009 legjobb és legrosszabb filmjei cikket is ugyan ez a személy követte el
  • bippo
    (Huh, mit ittál este, hogy ennyire szélsőségekben gondolkodsz csak? :) )
    Nekem tetszett a film, de emiatt nem tartom magam médiazombinak, és akinek nem, azt sem szamárembernek. (aki viszont fikázva alkot véleményt, azt persze igen.)
    És csak azért mert tetszett, nem érzem, hogy lenyomták a torkomon. Ha valaki annyira kényes arra a nem várt kaviárra, nem első nap kell elmenni moziba, lehet előtte érdeklődni, és ha kell a kaviár, elmész, ha nem kell, nem mész el. Nem kötelező, Te döntesz. Ilyen egyszerű.

OFF:A hamburger meg a kóla kellően egészségtelen és aránytalanul drága cucc, ámbár finom, így 1-2havonta egyszer megengedem magamnak. Elrohadni nem fogok tőle. Aki ezen él, annak azért van esélye :)
  • Merces
    .....ja és ugy látom ti képessek lennétek puskával kergetni a moziba
  • Merces
    .....huh? ki? mi? ja persze jobb szamárembernek lenni mint médiazombinak...
    de nem bánom ha megrohadtok a hamburgertöl meg a kólátol,elvégre nem puskával kényszeritettek benneteket
  • Stefling
    Ekkora balfaszokat... milyen legrosszabb mű? szerintem nagyon is jó film volt, aki szerint rossz volt az nyomorék menjen szaros rohadt gyökér magyar filmeket nézni az való neki.. magyarországon minden film bukik.. minden jó film ,mert anyomorék gyökér magyaroknak csak a magyar film tetszik amitől okádnék legszívesebben szar ez az ország úgy ahogy van :D szégyellem hogy magyar vagyok, és nem az országgal van baj hanem az emberekkel:) most ezt így bebaszva jó értékelni naenyik vagyotk
  • kalapos01
    "Inkább nem olvasom el a kritikát, mert rossz érzéseket keltene. "

Pozitív kritika, szóval nem hiszem.
  • bippo
    Engem nem kergettek puskával a moziba, téged igen?
  • Zoliz
    Te is csak egy buta szamárember vagy? Csakhogy a cikkíró görényember szavával éljek..
  • Merces
    .........a kurva életbe hát nincs semmi önbecsülés bennetek,senkit nem zavar hogy gyakorletilag le lett nyomva az emberek torkán az egész, és ne tömjenek kaviárral se ha nem kértem.....
  • Ahoy
    Inkább nem olvasom el a kritikát, mert rossz érzéseket keltene. Címnek nagy bunkóság kirakni ezt, de mindegy. Egyáltalán eszembe sem jutott, hogy macska vagy szamáremberek lennének - pedig én nagyon szkeptikusan ültem be a filmre. Inkább egy indiánokra hasonlító ősi természetimádó törzs jutott eszembe róluk.

A lényeg, hogy most jöttünk a moziból, a művészfilmeket néző, mega-realista, szkeptikus, scifi és fantasy gyűlölő, művésztanár édesapámmal...

Leesett az álla, és nemcsak a látványtól, hanem az egész film úgy hatába kerítettw...Bárki bármit is mond, igenis van mélyebb tartalma, a látvány részemről másodlagos. Embersége van inkább. Szinte nem is scifi, hanem realitás az egész. Ugyan ez megtörtént, megtörténik napjainkban is a bolygón, nem kell fényéveket utazni.

Szóval zseniális alkotás, kicsit olyan mint egy drog. Még mindig a hatása alatt vagyunk, és fizikai fájdalmat okozott amikor elment az a 3 óra pillanatok alatt.
  • sandor8206
    valami probléma lehet veled, egyről beszélünk.
  • NEXUS6
    Ha még nem mondtam volna:

BBBUUUÉÉÉKKKK!
  • NEXUS6
    Dúrván nem ezen a Földön élsz, hanem a Pandorán, butánnéző kékfejű!
  • NEXUS6
    Csakhogy a "jogállamban", a törvény és a kormány annak a kezében van, mint tudod, akinél ott a zsozsó. Egy csillagközi űrhajót valszeg azért a kormány támogatásával építenek, meg ilyenek, érted? Szal az olyan kis cégek kezében, amilyen ez is ami a WY-nek a klónja az Aliensből!

Nameg Pl. Irakban, Afganisztánban a fegyveres erők nagyrészét a biztonsági cégek és a komolyabb bérelhető kis magánhadseregek teszik ki, és az olyan újjáépítő, meg fejlesztő cégek mint a Halliburton, lefölözi a kormánymegbízások hasznát.

EZ a valóság, nem az, amit te hozol ellenpéldának, és ebben a filmben is ennek analogiájaként működik a sztorinak ez a része.
  • Blasta

durván nem vagy képes osszerakni a látottakat professzor ur
  • William Hunter
    A kalózos ötleted tetszik. Cameron a társadalmat (főleg amerikai) kritizálja. Kérdés azonban, hogy a látvány közepette a néző érti-e a célzásokat.

"Otthon a földön, ezek katonák voltak, jó fiúk. A szabadságért harcoltak. De itt csak szimpla zsoldosok. A vállalat szolgái némi pénzért."

"Így megy mindenütt. Ha egy népnek van valamije, ami neked kell, provokálj háborút, És megvan az ürügy a lopásra."
  • sandor8206
    tök jó amit írsz, csak egy a bibi a Pandorán egy magáncég volt és zsoldosok, aki elmúlt 10 éves azt tudhatja ez = kalózok!
    Sehol egy katona, meg kormány stb. ez a minimum volt a filmben, hogy megértsd.
  • mcganyol
    "A film látvány szempontjából tényleg forradalmi.

A sztori viszont primitív és végtelenül demagóg. Ez kell két hamburger között az embereknek."

Szívemből szóltál.

Spoiler!

1. az igazi felelősök nem lettek megbüntetve, csak szerecsétlen bakákat mészárolták halomba. a "főgonosz" meg a végén lesütött szemmel elkullog. igen, a főgonosz nem a parancsnok volt, akit olyan patentül lenyilaztak.
    2. egész pontosan minek kellett ellencsapást szervezni a végig oly békepárti főhősnek? így legalább megdöglöttek egy csomóan (mindkét részről), de az otthonukat ugyanúgy nem kapták vissza a navik (már amelyik legalább életben maradt).
    3. miután szomorúan hazamennek a katonák, valószínűleg nem maradt egy csomó gyászoló (valszeg bosszúra szomjazó) özvegy, szülő, gyerek stb... de nem baj, lényeg hogy győztek a jók!
    4. a helikopteres néni nem lövi ki a rakétáit a lakhelyre mert ő "nem erre szerződött". ezt minden rendes hadseregben zendülésnek hívják és háborús helyzetben azonnali halállal díjazzák. de itt a parancsnok csak belekortyol a kávéjába.

Az egyéb történetbeli hülyeségekről nem is szólva, pl. az embereknek véletlenül sem volt olyan fegyverük/rakétájuk amivel a bázisukról szétlőhettek volna mindent (vagy esetleg űrhajóról).

és h ne csak fikázzak, szerintem már annyi dobott volna a sztorin, h katonák helyett kalózoknak hívjuk őket, akik véges sokan vannak és véges sok erőforrással bírnak (ezért van csak 50 vadászgépük, meg egy nagy) és a Föld meg úgy alapvetően a mindenkori kormány segíteni akar a kék majmokon, csak ilyen-olyan politikai okból nem avatkozhatnak be direktbe, vagy nem küldhetnek embereket, ezért alkotják meg az avatar programot. viola!
    Cameron ha ezen a forgatókönyvön tényleg ennyit dolgozott akkor 1, ez egy idióta 2, kivágtak a filmből szinte mindent ami a megértéshez szükséges lett volna, csak hogy maradjon az akcijóóó. (pl a napló jó 5let volt, h megismerjük a gondolatait, érzelmeit, aztán eléggé hanyagolták végig!)
  • levene
    ja, és nem a történetet kell értékelni, hanem a tartalmat, és azt ezesetben főleg a szereplők jelleme adja, a történet az ennek kibontásához szükséges gerinc, ami teljesen jól van összerakva, minden emberi tényező nagyon következetes és átjön, túl azon, hogy eleve jól is vannak kezelve.. szóval mint forgatókönyv, és mint rendezés is perfekt. és hogy mellesleg ilyen zöld eszme izé meg mittudoménmi van a háttérben az meg aztán kinek fáj? nem ölelem meg az anyámat, mert már láttam olyan cipőt, amilyen rajta van? kell rá cipő, és az anyám, minden ok.
  • levene
    nem azért "mély" a sztori, mert gaia van benne, meg ilyesmik, persze. az egy sokszor használt háttér, néhány jó lehetőséggel. az, ahogy anyomorék lábú ember fittyet hányva a bizonytalanságra újra fut, na már csak azért a jelenetért is érdemes megnézni. és ugyanez az őszinte normálisság van a filmben, végig. a tarantino filmek nagyon popcornok ehhez képest. klasszak, vagányak, és milliószor láttam mindet, és faszacsávónak is érzem magam közben, de a valóság, ami az avatarban - sok receptrészletből összeollózva- van, az igazán velem történik, aki meg tarantínó-hősként viselkedik a körúton azon röhögök, vagy fintorgok, vagy eljátszom én is vagányan- ennyi. és persze az avatarban a béna emberek leszarják a többieket, és épp ezért negatív szereplők. tarantínónál meg minden negatív szereplő (kb. mind az) pédaképpé válik a sok elbaszott agyban, még az enyémben is.. nehéz dió, de az egyértelmű, hogy az avatar igaz, a tarantinó filmek meg koksszal itatott popcornok.
  • mcganyol
    "A film látvány szempontjából tényleg forradalmi.

A sztori viszont primitív és végtelenül demagóg. Ez kell két hamburger között az embereknek."

Szívemből szóltál.

Spoiler!

1. az igazi felelősök nem lettek megbüntetve, csak szerecsétlen bakákat mészárolták halomba. a "főgonosz" meg a végén lesütött szemmel elkullog. igen, a főgonosz nem a parancsnok volt, akit olyan patentül lenyilaztak.
    2. egész pontosan minek kellett ellencsapást szervezni a végig oly békepárti főhősnek? így legalább megdöglöttek egy csomóan (mindkét részről), de az otthonukat ugyanúgy nem kapták vissza a navik (már amelyik legalább életben maradt).
    3. miután szomorúan hazamennek a katonák, valószínűleg nem maradt egy csomó gyászoló (valszeg bosszúra szomjazó) özvegy, szülő, gyerek stb... de nem baj, lényeg h győztek a jók!
    4. a helikopteres néni nem lövi ki a rakétáit a lakhelyre mert ő "nem erre szerződött". ezt minden rendes hadseregben zendülésnek hívják és háborús helyzetben azonnali halállal díjazzák. de itt a parancsnok csak belekortyol a kávéjába.

Az egyéb történetbeli hülyeségekről nem is szólva, pl. az embereknek véletlenül sem volt olyan fegyverük/rakétájuk amivel a bázisukról szétlőhettek volna mindent (vagy esetleg űrhajóról)

és h ne csak fikázzak, szerintem már annyi dobott volna a sztorin, h katonák helyett kalózoknak hívjuk őket, akik véges sokan vannak és véges sok erőforrással bírnak (ezért van csak 50 vadászgépük, meg egy nagy) és a Föld meg úgy alapvetően a mindenkori kormány segíteni akar a kék majmokon, csak ilyen-olyan politikai okból nem avatkozhatnak be direktbe, vagy nem küldhetnek embereket, ezért alkotják meg az avatar programot. viola!
    Cameron ha ezen a forgatókönyvön tényleg ennyit dolgozott akkor 1, ez egy idióta 2, kivágtak a filmből szinte mindent ami a megértéshez szükséges lett volna, csak hogy maradjon az akcijóóó.
  • M2 #576
    A film látvány szempontjából tényleg forradalmi.

A sztori viszont primitív és végtelenül demagóg. Ez kell két hamburger között az embereknek.

Az idegen bolygó lényei szembe mennek a természet rendjével, csak idő kérdése, hogy valakik lenyomják őket mint a muslincát, akkor meg miért ne az emberiség tenné ezt meg a remélt haszonért... ugyanmár!
    Bezzeg ha 3D filmezéshez szükséges anyagokat rejtenének a fák, egyből mindenki kilőné a maga rakétáját.

Hogy ennyi év alatt ilyen forgatókönyvet sikerült összehozni az meg egyenesen szánalmas.
  • s2rk2ny
    Szeretném tudni, hogy ki írta ezt a kritikát? Miért nem volt vér a poshadt nemiszervében, hogy aláírja a NEVÉT?
    Szerintem az SG nyúgodtan és lelkiismeret furdalás nélkül megszabadulhatna (és szabaduljon is meg!!!) az illetőtől.
    Ha valaki valamihez nem ért, akkor ne erőltesse. Pont.
  • Tengo
    Pfff! Hogy lehet ilyen rosszindulatú kritikát írni erről a csodálatos filmről? Véleményem szerint minden tekintetben csak legekben lehet beszélni róla. Mondanivalója, világa, technikai megvalósítása, színészi előadása, stb... véleményem szerint a legkiemelkedőbb amit valaha láttam. Aki ezt a kritikát írta az egy... barom. Már bocs. Szánalmas ez a rosszindulat, és érzéketlenség!
  • bippo
    mármint, ahhoz kell sokat megnézni, hogy a házimozi olcsóbbra jöjjön ki.
  • bippo
    Aha, tehát érdemesebb kiadni 150-200ezret tévére, >100ezret hanguccra, pár tízezret a Blu-ray lejátszóra, meg párezret a lemezre, mint 1600-1800-at a 20méteres vásznú 3D-s mozijegy árára. ((Barátnővel is megáll 4ezerből)
    Gratulálok. K*sok filmet kell ahhoz megnézni, hogy igazán megérje, de élményben még mindig a mozi a favorit.
    3D túllihegett? Nem láttam 2D-ben a filmet, így erről érdemben nem tudok nyilatkozni, viszont mégsem sajnáltam a 3Ds jegy árát. Ebben a filmben tök kultúráltan volt megoldva.
  • sandor8206
    az a baj, hogy hülyeségeket beszélsz, hát persze, hogy moziban "kell" megnézni, annak aki látni akarja filmet. Főleg úgy, hogy gyakorlatilag összeraktad magad a hsz-edben, hogy miért.
    "...Mármint a szép CGI-hez meg a színes környezethez. A 3D-tényező erősen túllihegett, az idei filmek zöménél is legalább ilyen...."
    kicsit segítek, sorold már fel mondjuk az utóbbi 5 év 3D-s filmjeit?
  • kalapos01
    Nem köszönjük meg. A film ugyanolyan hatásos házimoziban is. Ehhez nem kell a moziélmény. Mármint a szép CGI-hez meg a színes környezethez. A 3D-tényező erősen túllihegett, az idei filmek zöménél is legalább ilyen.
  • 5i
    nekem nagyon tetszett a film, tegnap néztem meg 3D-ben. Nem tudom, mire ez a nagy vita, hiszen Cameron eddig sem a mély mondanivalójú filmjeiről volt híres (True Lies, Terminator, Titanic). Szinte mindegyik a látványra épült - és ez így van jól. Egy nagyon látványos és kellően értelmes filmet láttam a vásznon. Nem kötök bele senki véleményébe, mert mindenkinek joga van hozzá, de akkor az enyémbe se kössön bele senki.
  • kvp
    "A mellékszereplőkkel viszont csak egy baj van, hogy majd mindegyik meghalt a film végére. Ilyen dúrva mészárlást mellékszereplők között régen láthattunk.:)"

Az alien-ben sem maradt tul sok szereplo a masodik reszre, szoval ezzel nem lenne gond, abban egyszer meg a fohost is megoltek, de a folytatas folytatasara ripley-t akkor is sikerult feltamasztani. Tovabba elonyos, hogy a foszereploket csak rajzolni kell, tehat nem kellenek hozza szineszek. Akar karikamentes rajzfilmsorozat is lehet belole mint a csillagok haborujabol.
  • koschwarz
    "túlmagyarázzátok" a filmet. ez az a film, amiért végre érdemes elmenni MOZIba, nem csak úgy letöltögetni otthon. ha másért nem, ezt köszönjük meg cameronnak. ennyi embert rég, nagggyon rég nem láttam moziban...
    (eltekintve az ünnepi szabadságokon ráérő emberektől).
  • NEXUS6
    Valszeg muszáj lesz ebből is sorozatot csinálni, ilyen siker után.
    A mellékszereplőkkel viszont csak egy baj van, hogy majd mindegyik meghalt a film végére. Ilyen dúrva mészárlást mellékszereplők között régen láthattunk.:)

A sorozattá bővítés buktatói a Mátrixnál jöttek ki jól. Az első rész egy jól kiegyensúlyozott, önállóan is nézhető, mondanivaló/akcióval bőségesen megáldott alkotás volt. Aztán a második, már több akcióval, kevesebb gondolati újdonsággal volt vegyítve. Önállóan éppen hogy megnézhető volt. A harmadikban már jóformán csak akció volt, ha valaki azt látta először annak részvétem.

Cameron viszont jó második részeket tud csinálni szerencsére. Bár ebben az esetben is annyit várhatunk szerintem, hogy az első rész motívumait nagyítja fel gigantikus méretűre, mit az volt az Aliens/T2 esetén.

"Az összes említett filmnek más-más az erőssége, ezért nehéz közöttük és az Avatar közt párhuzamot vonni."
    Igen az összes filmnek más az erőssége, azonban ezek közül kitűnik, a történet gyengeségével.
  • mkfd
    Lehet, hogy nagyrészt a fantáziám szüleménye a homályos részek kitöltése, de ezekben sokan a logikai bakit látják, pedig pusztán megválaszolatlan kérdések. Ha akarunk, még az ilyen apróságokra is tudunk választ találni hogy például miért világítanak éjszaka az élőlények egytől-egyig. Van logikus magyarázat még erre is, csak nem lett a néző szájába adva.

A történet tényleg egyszerű, de szerethető. Nem ezzel próbál meghökkenteni, újat mutatni. Akinek nem jött be, hát nem jött be. A film igazi erőssége a világ kidolgozottsága, és nem csak a vizualitás terén.

"Nem, szerintem azoknak nem jön át a film, akik HC Sci-Fi rajongók, és mikor látták a sok űrhajót, meg mechát, meg hogy itt lesz egy dúrva konfliktus, akkor egyből beizgultak, hogy ebből egy faszántos, nagyon jó kis film lehet, olyan Rájenközlegény a jövőben, vagy valami.
    Erre jött egy Pokahontasz a jövőben. :)"

A legelső infók után egészen a teaser-ig én is valami ilyesmire számítottam, aztán jött a Pocahontas. Nem baj, nekem így is tetszett. Egyvalamiben viszont szerintem mindketten egyet értünk, ha Cameron érett trilógiává akarja avanzsálni a filmet, muszáj lesz kitágítania a történetben a határokat. Bízzunk benne hogy ezúttal is hozza a statisztikáját.

Abban igaza van mondjuk a cikknek, hogy túl sok mellékszereplőt mozgattak a filmben, és így nem jutott elég idő rájuk, de ha tényleg trilógiává bővül a film, bőven van még lehetőség árnyalni őket, amely az első részt is megszépítheti utólag az e téren csalódók számára.

Ami a filmes hasonlatokat illeti, Az ember gyermekének, a 12 majomnak és A gyűrűk urának van előzménye. Az ember gyermeke hangulatában emelkedik ki a többi posztapokaliptikus film közül. A 12 majomnak a cselekménye az ami miatt jó film lett belőle, de az alapötlet innen jött (http://www.youtube.com/watch?v=ClvTYd4XnEc). A gyűrűk ura stílusteremtő alkotás, elég volt kellő tisztelettel hozzányúlni, hogy filmklasszikus váljon belőle. A mátrix az egyetlen a felsoroltak közül, ami nem rendelkezik konkrét előzménnyel, és ez meg is látszik rajta, mert míg az alapötlet baromi jó, a filmben akadnak elég durva hibák még akkor is, ha a folytatásokat nem vesszük. Az összes említett filmnek más-más az erőssége, ezért nehéz közöttük és az Avatar közt párhuzamot vonni.
  • Merces
    ..........tudjátok mit? mindenki bekaphatja........hülyeségeken vitatkoztok
  • Alex Pécs
    Az evolúcióról elmélkedni teljesen felesleges eme tekintetben, sőt amúgy is mert a természet úgy befojásolja egyes fajok/fajták fejlődésének folyamatát ahogy az adott körülményekhez alkalmazkodniuk kell. Esetleg akadnak mellékágak, ahogyan az a földön is több esetben megfigyelhető.
    A filmhez visszatérve meg olyan evolúciós változásokon kár rágódni amik kitalációkon alapul( elvileg :D )
    De tegyük fel, hogy 1 létező világról beszélünk....
    A Naviknak 2 lábuk és 2 kezük van mint az embereknek, miközben a Lószerű izéknek 6 végtagjuk van és a legtöbb általunk látott fajnak is...
    Miért ne lehetne a Naviknak teljesen eltérő a genetikai vonaluk?
    Mi itt a földön megkülönböztetünk emlőst, hüllőt, halat, bogarat, férget
    Hoppá! A bogaraknál nem található több végtaggal rendelkező fajta? Húha, akkor most itt a földön az evo teljesen fejreált? :D
    A Navik keze lába nem olyan mint az emberé. Nézd meg a filmet megint! Hasonló, de nem olyan... a felépítésük is humanoid, de még se nevezhetőek embernek, hasonlók de még is mások! Hogy a lábuk mire is használható? Nem emlékszem arra, hogy a filmben bemutatták volna az anatómiai felépítésüket! Távoli megfigyelésből így rájönni a lábuk használhatatlanságára....
    Földi példa: Disznólábak, annyira elvékonyodnak a lábvégek, hogy nem is hinné az ember, hogy azokon a lábakon a disznók futni tudnak.... és még is tudnak! A testfelépítésük olyan mintha soha életükben nem lennének futásra késztetve.... még is gyorsan tudnak futni. Próbáld ki, kergess meg 1 disznót :D

De mint az elején írtam ez az egész a képzelet szüleménye....
    Aztán meg a sok ezernyi naprendszerben tutira van máshol is élet. Tutira vannak olyan furcsaságok amilyenekkel itt a földön nem találkozhatunk. Az evolúció nagy tréfa mester! A földön az élet alapvető eleme az Oxigén, mi van ha más bolygón a Hélium, Hidrogén vagy számunkra teljesen ismeretlen gáz az alapvető szükséglet? Akkor azáltal már a teljes fejlődés is olyan irányba indult amit mi nem tapasztalhattunk.. Rengeteg teória van a fejlődésről, és itt a földön is tapasztaltuk már, hogy 1 adott faj néhány egyede elszigetelődik a világtól, akkor mennyire más utat tudnak bejárni a fejlődésben /Dél-amerikai szigetvilág/
    A 20. században egy Angol házaspár nemzedékekre vizsgálta 1 sziget madárpopulációját és 1x csak azt vették észre, hogy bekeveredett 1 másik fajta egyetlen egyede a szigetre és szaporodott 1 ottani nősténnyel. Az eredmény 1 teljesen új faj? Vagy kis idővel evolúciós fejlődésnek lehet nevezni miután a teljes populáció genetikai állományában elvegyült az az 1 madárnak a génjei?
    De elsodródtam a filmtől... :D
  • NEXUS6
    És, hogy tovább folytassuk az Avatár hihetetlen "eredetiségének" feltárását.

Nem tudom, hogy feltűnt-e valakinek, hogy valami nem stimmel a Navikkal, mint olyan lényekkel akik a Pandorán élnek.
    Ha nem tűnt fel, nem baj, az a jó! De ez nem véletlen.:)

Nos az Navik tök jópofa lények, olyan a felépítésük mint az emberé, olyan a járásuk mint az emberé, a kezük a lábuk mint az emberé, kivéve hogy lóbaszó magasságúak, kék színűek és macskafejűek, vagy legalább is izé, nem ember arcúak ugye - ahogy arra a cikk is céloz;)

Végül is az evolúció érdekes egy kreátor, mert tök különböző eredetből tud tök hasonló felépítéshez eljutni, szal ez akár így frankó is lehet, nem?
    "De!
    Nem?
    De!
    Nem!
    De?" - By Besenyő Pistabá:D

Nem, mert ugye a Pandora összes állata négy kezű, két lábú, meg egyéb furcsaságok is vannak velük, legalább is a mi számunkra.
    Kb így néznek ki:

Nem, tévedés, ez nem az Avatar egyik skicce, hanem ő Coeurl. A. E. van Vogt találta ki, és írta le a Fekete romboló c. novellájában, Nos valszeg innen merítettek az Avatar alkotói is a Pandora megteremtésekor.
    Coeurl egy intelligens macska, némi pszi képességgel és általában borsot tud törni a bolygóját meglátogató űrhajósok orra alá, aztán pedig elfogyasztja őket!;)

Nos egy ilyen lény nem igazán az, akit a hepimél menü dobozán elképzelnénk, ezért kicsit antropomorfizálták valszeg, nagyon. Annyira, hogy az emberek többségének fel sem tűnik, hogy a Navik első lába nem olyan mint a többi lénynek a Pandorán, a hátsó meg egyáltalán nem macskaszerű, sőt emberi lábfeje van és aztán így élnek a fán, ami elég érdekes, mellette roppant veszélyes vállalkozásnak tűnik, mert az emberi láb erre nem igazán alkalmas, de hát ők tudják.

Persze itt valószínűleg arról van szó, hogy a Navik egy korábbi kísérlet eredményei, aminek következtében a Pandorán létezni tudó lényeket fejlesztettek ki, de ők annyira pandoraiak lettek, hogy teljesen megszakították a kapcsolatot az anyacivilizációval, a Földdel. De ez a szörnyű titok, csak a második részben derül ki.

Illetve az is lehet, hogy az alkotók nem akartak egy számunkra horrornak tűnő sztorit összedobni, ilyen dúrva főszereplőkkel, akik talán még a Nyócadikutason is túltennének, ezért megváltoztatták, szerethetővé tették a külsejüket, így aztán olyanok a Navik, mintha Csubakka kistesói lennének miután a hippikorszakukat letudták és végre nekiálltak rendesen borotválkozni.
    Persze szigorúan, a nézők igényeinek, és ízlésének, minnél teljesebb kielégítése érdekében. (Aminek sikere persze mellesleg $ milliókban mérhető az alkotók számára!).
  • zombeeka
    Egy jó drága rajzfilmet kap a kedves mozinéző közönség!
    Megnéztem,de nem hatott meg különösebben!
    nem az a film ami megmarad az emberben,vagy olyan hatással lenne az emberre,h napokig motoszkál a fejében a sztori!
    Részemről a felejthető kategóriába sorolnám!
    Még az eye-candy kategóriába sem tenném,mert bár látványos a környezet,meg minden,de mégsem az az igazi látványos film,mint olyan!