680
  • kalapos01

• readswift
    "ti viszitek el az összes sittet, nekem tetszik az avatar" : DDD
  • readswift
    FefeeX, magadra ismersz ebből? :
    Freud a megmondhatója, hogy a projekció (kivetítés, áthelyezés) milyen hasznos és valójában mennyire célratörő működése a varázslatos emberi agytekervénykupacnak. Nincs is jobb dolog annál, mint a minket érő / bennünk rejlő defektusokat ledobni magunkról, kiadni magunkból - olyan ez, mint a hajnali két órás "hányjál-attól-jobb-lesz" időszaka egy különösen alkoholközpontú céges bulinak, szülinapnak, babazsúrnak, sattara. (Tulajdonképpen ide tartozik nagyrészt a családi erőszak is, de az csúnya és rossz dolog.) Sokan kifestik, kirajzolják, kialkotják magukból a mocskot, amit a külvilág rájuk hord napról-napra, benga nagy dömperekkel.
  • readswift
    ide nem a bajuszos bácsi kell ,hanem a szakállas freud nevű. Ugye mindenki magából indul ki, lássuk csak, TÖKÉLETES PÉLDA a freudi projekcióra:

"Gyakorlatilag, általában a kevésbé iskolázott, többnyire részeges, a film mondanivalóját át nem érző (fizikailag képtelen) tahóparasztok húzzák le a filmet, eszeveszett stílusban. Jelzem, hogy itt nem a cikkre gondolok, hanem a kommentelőkre, az emberiség szégyeneire, akik miatt gyakorlatilag ott vagyunk ahol, hogy párszáz éven belül már lehetséges hogy nem is lesz élővilág a Földön.

Egyébként ezek a szerencsétlenek azért ilyen stílusban ömlengenek, mert már képtelenek a normális önkifejezésre, annyira elkorcsosultak. Gyakorlatilag ezeknek a birkáknak fáj a film, mert rávilágit a haszontalan életükre."

• FefeeX
    Azt hiszem az értelmezési képességeiddel komoly gondok vannak. Nem azokkal az emberekkel van probléma, akiknek nem tetszett. Ilyen van, nekem is sok minden van ami nem tetszik, ami a többségnek igen. De nem kezdem el kültelki bunkó paraszt stílusban fikázni és alázni alaptalanul, oda nem illő baromságokkal.
  • MrGer
    "holnaptól ne használj áramot, ne használd az autódat, számítógépedet, ne járj műszálas, vagy épp állati bőrből készült ruhában és hangos nemtétszedésed kinyilvánítva vonulj valamelyik nagykövetség/minisztérium/parlament elé protestálni, csak hogy a film sugallta roppant mély erkölcsi értékrendnek meg tudj felelni." - az emberiség történetének csak kb. pár évszázada ilyen felpörgetett, mint a mostani (kb. francia forraddalom és korának felfedezései és találmányai óta), az előtt kicsit más volt. Ha egy olyan fajta harmonikus és boldog életet tudnék teremteni magamnak, egy olyan környezetben, mint a Pandorán volt, nem is lenne szükségem áramra (volt éjszakai világítás anélkül is),
    autóra (volt sokkalta jobb, repülő közlekedési eszközük...), számítógép (igaz: nem időt kitöltő játékra), de szintén volt (ha annak vesszük az ideg-adat nformáció áramlást a fák és a lények között), műanyagra nem volt szükség és állati bőröket, csontot, stb. pedig amennyire kellett, mértékkel használtak.

Valóban alig voltak 5-10évesek a nézőtéren, igaz. De a film készítésekor (a megtérülést segítendő) széles életkorsávot céloztak meg. A film még pár év múlva is termel majd bevételt, amikor esetleg folytatás készül hozzá évek múlva. Addigra ez a "fiatalabb" korosztály is felnő és tudja majd élvezni (hírből már hallották). Illetve akit esetleg apuci elvisz most mozizni, az is lásson valamit... Talán emiatt volt vértelen (nem folyt patakokban a vér) is a film. Egyébként ez a "lebutítás" kis betegsége a filmnek (de a biztos bevétel miatt egyszerűen ez volt a biztos út), de még mindig jobban jártunk, mint a Star Wars 1.-el, ami gyerekfilmnek készült...

Azért egy szerepjátéknál ez kicsit többet adott a főhősnek... újból lábra állt. A főkatona megígérte neki, hogy új gerincet-és lábat kap, ha bevégezte a küldetését. De most menjen vissza a kihalt Földre? Majd 6 évet utazzon megint? És ha addigra megváltozik pl. a politikai helyzet? És mégsem kap új lábat?

Itt viszont megvolt mindene: új láb, új élet, új szerelem, egyszóval a biztos új élet tudata. Az Ő helyébe ki mit választott volna???

"Terenszhill és Bádszpenszer alkotásait a filmművészet ritka gyöngyszemeinek gondolod." - annak bizony!
    Mert a verekedést és a "jól megverlek" erőszakot kedves Stan és Pan jellegű komédiázássá változtatták, illetve ezt a hagyományt folytatták. A maffia, a verőlegények, stb. mind önmaga karikatúrájává vált benne, humorral ötvözve.

Persze, nem a filmművészet csúcsa (legalábbis nem bergmani értelemben). Ez nem Liv Ullmann és Bibi Andersson lelki kínlódása másfél órán át. Ott az volt a cél: a lelki folyamatok boncolgatása. Természetesen fekete-fehérben, de az kellett is a filmhez, vagy ugyanez színesben, a Suttogások és Sikolyokban. Megrázó filmek, mélyek és felkavaróak. Hiába maximálisan megtervezett és kivitelezett az
    előadásmódjuk és a kivitelezésük (az utóbbi még emlékeim szerint Oscar-t is kapott az operatőri munka miatt), ha nem a széles közönséghez szólnak. Hány mai mozibajáró ismeri ezeket a filmeket? A legnagyobb részük a mozit a Mátrixxal és Tarantínóval azonosítja. Egy más befogadóközönség számára készültek, ahogy az Avatar is. Igen, lehetett volna filozofikusabb meg komolyabban előadott, de akkor nem lenne két hét után 1 milliárd dollár körül a bevétele. És itt ez volt a legfőbb cél.

Hogy tényleg forradalmi-e a film? Összhatását tekintve könnyen lehet az. De a bemutató után még egy hónap sem telt el... Majd 10 év múlva meglátjuk, adott-e akkora lökést a filmkészítésnek, az operatőri, maszkmesteri, stb. munkáknak, mint 1915-ben a Türelmetlenség, 1928-ban a Jazzénekes, vagy akár a trükkfilmek területén az 1933-as King-Kong...
  • mcganyol
    Demagógia
    ezt értsd meg jól és akkor talán megérted mi a probléma az avatárral.
    persze Te magad is demagóg vagy, hiszen démonizálod a filmet leszólókat, ráadásul érzelmi töltetű szavakkal (kevésbé iskolázott, részeges). kifejtenéd kérlek miből szűrted le azt hogy aki azt mondja "nekem nem tetszik az avatar" az kevésbé iskolázott vagy részeges? ha ezt nem konkrét jelekből szűrted le hanem csak "érzed" akkor ezen el kéne gondolkodnod.

idézem a szavaidat, amivel embertársaidat ismeretlenül illeted: emberiség szégyenei, elkorcsosultak, birkák, haszontalan az életük.
    nos volt egy bácsi, nem olyan régen élt, Adolfnak hívták, ő volt ebben igazán jó. remélem ismered a történetet.

nem mondom azokra akiknek tetszett a film, hogy emberiség szégyenei stb... örülök h Neked és sokaknak tetszett, de had mondjam már el hogy nekem nem tetszett (esetleg azt is, hogy miért nem) anélkül hogy meg akarnátok kövezni :)
  • NEXUS6
    Ja sarkítok. De ugye az a helyzet, hogy a természet pusztításában kollektíve mindannyian bűnösek vagyunk, kb ez a kiinduló pont, mi átlagemberek pont mint felbujtók, haszonélvezői a dolognak, ami jogilag súlyosabb, mint maga az elkövető tette.
    Másrészt viszont tényleg nincs egyéni alternatíva, de ettől még nem válik bűntelenné erkölcsileg felmenthetővé az egyes ember.
    Ez a film viszont egy olyan meséről szól, hogy ebből az ördögi kőrből - ahol te vagy a felbujtó, esetenként elkövető, de maga az áldozat is - kiszakadhatsz, megtagadhatod létedet, emberi mivoltodat és ezáltal harmóniába kerülhetsz a természettel.
    Aranyos kis mese, amely legalább néhány órára leveszi a felelősség terhét az ember válláról.

Azonban ugyan olyan ambivalens, mint a viszonyunk a természethez. Pl. az ember az emberi közösség és bármilyen szintű mesterséges környezet nélkül nem életképes a természetben! Sajna ez van.
    Az ember valami nagyon korcs állat, mert alapvető képességei nincsenek meg a túléléshez, pl. hogy olyan anyagokat biztosítson saját maga számára, ami a természetben tisztán nagy mennyiségben nem állnak rendelkezésére. Pl az ember azon kevés "állatok" közé tartozik, amelyek nem képesek saját maguk számára C-vitamint előállítani.
    Az ember tehát mindig is átalakította a környezetét, kiaknázta a számára létszükségletet jelentő erőforrásokat. És ez mindig is így lesz, maximum sikerül egy olyan rendszert kialakítani, ami miatt ez a tevékenységünk elveszti önpusztító jellegét, de a természet, a környezet átalakítása megmarad.
    Szal ilyen szempontból ellentmondásos, gyermeteg a film, nincs olyan alternatíva amit bemutat, nincs Rousseau-i természetes ártatlanság.

Úgyszintén ellentmondásos a film háborúhoz való viszonya. A háborúnak nem egy még nagyobb háború vet véget, ez csak egy annál is nagyobb háború magvát vetheti el.
    A háború végét a felek közötti együttműködés jelenti, amit viszont a Navik a filmben élből elutasítottak, ezzel vetve el a háború magját.
    Nem az emberek voltak gőgösek, elutasítók beképzeltek és minden értéket csak maguk számára megtartóan irigyek, hanem pont a Navik.
  • FefeeX
    Gyakorlatilag, általában a kevésbé iskolázott, többnyire részeges, a film mondanivalóját át nem érző (fizikailag képtelen) tahóparasztok húzzák le a filmet, eszeveszett stílusban. Jelzem, hogy itt nem a cikkre gondolok, hanem a kommentelőkre, az emberiség szégyeneire, akik miatt gyakorlatilag ott vagyunk ahol, hogy párszáz éven belül már lehetséges hogy nem is lesz élővilág a Földön.

Egyébként ezek a szerencsétlenek azért ilyen stílusban ömlengenek, mert már képtelenek a normális önkifejezésre, annyira elkorcsosultak. Gyakorlatilag ezeknek a birkáknak fáj a film, mert rávilágit a haszontalan életükre.
  • sandor8206
    ne sarkíts, ledundorítobb dolog 5. pont!
    mindenki annyit tegyen, amennyit tud! energiatakarékos cuccok, ha teheti tömegközlekedés stb.
    A fejesek meg intézkedjenek, de nem nagyon jön össze-klimacsúcs
  • Aloe Vera
    Hali és szép napot:)

idézet mai hír:)

A "kékkecskeklán" bevétele elérte az 1.02 milliárd dollárt 3 hét alatt khm. A kritikusokat elgondolkodtatta , hogy egy általuk 100%-os bukásnak jósolt film hogyan tudta a korábbi 11 oscart nyert Titanic sikereit hozni bár még messze az 1.8 milliárd dollár:DD- egy kis adalék:DD

Nos valóban elgondolkodtatónak kellene lennie , hogy a szamárember valóban szar e és ennyi barom van a földön aki megnézni vagy ..khm..

Olvasatomban a könnyed szórakozást kedvelő és szórakozni tudó nézők számára továbbra is szerencse , hogy a filmeket nem az "esztétáknak vagy a kritikusoknak " hanem nekünk írják:))

Kedves Who am ha már idézel pontosan tedd én azt írtam , hogy mindegyik senki szar ahoz , hogy egy saját filmet csináljon:DD és ez igaz is:D
    Ja barátom, hogy te a "barom esztéta" jelzőt magadra vetted ??::DDDD érdekes más nem vette magára :DD akkor magadra ismertél öcskös?:)) semmibaj (c) Dar

hsz-ed többi része említésre sem méltó nem offolom vele a topicot sőt a veled való társalgást is befejeztem:) privibe megtalálsz bár látom nem nagyon megy:))

csak egy említés még, ha már színész inkább a Kern vagy Koltai :))
  • NEXUS6
    ""Sajnos az elvárások beigazolódtak, az Avatar lett James Cameron eddigi legrosszabb műve." - érdekes kritikai kezdés, már előre eldöntve, mi is lesz..."
    Egy szinten jogos, azonban a filmművészet szempontjából sajna lehet, hogy igaz, amennyire én ezt meg tudom ítélni. Most ne abból induljunk ki, hogy nekem, vagy neked, esetleg pluszt félmilliárd embernek mennyire teccett, hanem mint film menyire értékes. Hááát...
    És ha te nem így gondolod, nincs benned szemernyi kétség sem, akkor azt kell mondanom, hogy halványlila fogalmad sincs a filmművészet mélységeiről és valszeg pl Terenszhill és Bádszpenszer alkotásait a filmművészet ritka gyöngyszemeinek gondolod.
    De ez esetben nem sok közös pont lesz a beszélgetésünkben.

1. ""Ez nem egy 120 Ft-os szuperhírós képregény!" - de nem ám! a jelen életünk parabolája... 5 éves szinten elmesélve (hogy sokan elmenjenek rá és meglegyen a bevétel is) és, hogy mindenkinek átjöjjön a film üzenete."
    Na de ez amire semmi szükség nem volt, nem tudom te hány 5 évest láttál, mert a magam részéről egyet sem a dugig tömött nézőtéren. Azonban annál töb 20-30 éves emberkét!

Azért ez már nem a Teletabi szint, legalább is jobb lenne, ha nem az lenne.

2. "Egész lénye átalakul (nemcsak testileg),
    másfajta értékrend szerint él és gondolkozik. Melyikünk lenne képes ilyen változásra? Egy alien bőrébe bújni és még szereni is, mert esetleg többet ad az emberi létnél?"

Nem azért mondom de aki pl. WoW-ozik, az nap mint nap megteszi, és komolyan így is gondolja, szal Cameron mester elkésett 1-2 évtizedet!;)

5. Azonban mindenki, legalább is a többség tudja, hol a határ és habár sokan veszítik el a barátnőjüket, kapcsolataikat a virtuális világ miatt, az emberek többség tisztában van azzal, hogy hol az emberi lét határa és minek mi az értéke. Adott estben legéppuskázni a bajtársainkat, megfosztani a Földön maradt szeretteinket is attól a nyersanyagtól, ami létükhöz szükséges szembeállítva azzal, hogy pár tucat lény folytassa tovább totálisan értelmetlen és semmitmondó életét, ...
    Szal ha úgy döntesz mégiscsak ahogy főhősünk, akkor had kérjelek meg, hogy pármillió lelkes rajongó társaddal egyetemben, holnaptól ne használj áramot, ne használd az autódat, számítógépedet, ne járj műszálas, vagy épp állati bőrből készült ruhában és hangos nemtétszedésed kinyilvánítva vonulj valamelyik nagykövetség/minisztérium/parlament elé protestálni, csak hogy a film sugallta roppant mély erkölcsi értékrendnek meg tudj felelni.
  • who am I 7
    Hát igen :) Nehéz párhuzamot vonni a kékkecskeklán és a sci-fi között :) persze, van bene ráció..de ez a film szerintem is inkább sikerült mesére, mint sci-fire... A jellemfejlődés mint olyan, elég vicces egy üresfejű unszimpatikus katonától...aki alig 3 hónap alatt a kecskeklán VEZETŐJE lett..hát megsúgom, sok embertársunknak 40 év is kevés hozzá...gyanítom egy ilyen katona nyikhajnak is minimum ennyi kell...szóval, engem ez a kontraszt is irritált a végére.
  • who am I 7
    Gondolom, nagyvonalúságod engedhette volna, h ne pörögj be a vérpistékére és a rudira... :) De nem baj, jó kis kört futottál és igazán tetszik ez a kis összeizzadt ál-intellektuel mondókád :

"Nos barátom a stílus maga az ember, sajnos neked annyi ész már nem jutott , hogy legalább titkolnád , hogy mennyire egyszerű vagy . Mert ha valaki még el is hinné neked ezt a fennhéjazó kifinomult hablatyot, elolvassa amit írtál és röhög egyet ahogy én is ::DDD "

Khm.., itt aki röhöghet az maximum én vagyok :)))) , ellenben a kis barmozásod után szerintem nem kellene fölösleges köröket futkosnod (még mindig), üres frázisokat puffogtatnod, és a számba adni a hülyeségeidet :) Köszönöm meg vagyok nélkülük.Privátba se vagyok kíváncsi a népszínházjegytömbödre.

Inkább azon kellene elagyalgatnod, hogy ennyire kifinomult szinházjancsi (saját bevallásod szerint) létedre, igen csak a szellemi mélyrepülők táborába tartozol a kis véleményeddel :

"Sok filmkritikus barmot meg sajnálom mert egy filmet sem élveznek csak gizdulnak , de ahoz mindegyik esztéta egy senki szar "

Mind tartalmilag, mind "esztétikailag".Úgyhogy, tényleg..megkérnélek szépen, h olvasgasd át a kritikát mégegyszer, és esetlegesen itt 1-2 hozzászólást amire reagáltál.Noha, lehet , hogy csak a mutogatásból értesz (színház), azért mielőbb gyakorolni kellene az értelmezést és a megnyilvánulás előtti gondolkodást.Sok sikert hozzá.Rudi :)
  • Aloe Vera
    Bippo ott a pont valóban 3D::DDDDD

*kell
  • Aloe Vera
    Hali íme egy idézet mr intelligencia:DD

Én az a barom vagyok, aki javarészt egyetért cikkíróval (másrészről szerintem korrekt kritikát írt, mert a látvány neki is nagyon tetszett, nem húzza le, és a történet és alakításokat kritizálja korrekten,
    bármennyire is köpködi itt 1-2 vérpistike).Eként Sokfélék vagyunk...Ennyi.Nem kell ezért barmozni, mert valakinek nem tetszik az, amire te kicsapod a rudid.Nekünk is tetszik a film, de kifinomultabb szemeket szúrnak dolgok.És lehet, hogy itt sok negatív kritikus ember, sokkal többet ért el az életben/fog elérni, MINT TE.Szóval ezzel csak óvatosan..menjél csak színházba nézzél bajort meg gávőgyit :D
    Válasz 'Aloe Vera' üzenetére (#606)

Valóban így van rendkívül egyszerű barátom te valóban az vagy aminek nevezted magad. Neked lenne kifinomult valamid? ennek a hsz-nek a fényében kicsikém ne röhögtess.

Rudi? és kicsapás gyermek te még itt tartasz?

Te tudod én mit értem el az életben?::DD

Neked "bajor meg gávőgyi a prím?:DD

Nos barátom a stílus maga az ember, sajnos neked annyi ész már nem jutott , hogy legalább titkolnád , hogy mennyire egyszerű vagy . Mert ha valaki még el is hinné neked ezt a fennhéjazó kifinomult hablatyot, elolvassa amit írtál és röhög egyet ahogy én is ::DDD

Rólad már nem bizonyítvány kiállítottad magadról:DD

Csak hogy a többieket ne untassuk és ne offoljuk a topicot beszélgethetünk privibe is::DD megnézem mennyire vagy kifinomult:)
    és mennyire vagy képben a színjátszás terén::DD és most kacagok egy nagyot:) a Bajor és Gálvölgyin:DD
  • bippo
    OFF: Igen, hajlandó vagyok, de csak a Te érdekedben. Ha mindig így írsz, lehet, hogy más sem fogja elolvasni, mit írsz, közben lehet, hogy normális gondolataid lennének, csak nem tudod átadni. Nem okoskodni akarok, csak szinte erőfeszítés kell hozzá, hogy kihámozza belőle az ember a lényeget.
  • adam46
    ")ráadásul a filmben nemlétezö anyagot kutatnak ,bár lehet csak a szinkron volt xar"

Ja Alien, Predátor se létezik mégis szerepelnek a filmbe.
  • lekvároshurka
    Leirtál 2 sort hogy nem akarod elolvasni XD ez se semmi .) adam46 oh kösz ,még jó hogy te jobban tudod helyettem xD Az alien 1. részét még uj filmként láttam anno ,az se most volt .) és szerettem a jó ! sci*fit ,de ez 1 nagy rakás xar ,lentebb vázoltam miért .
  • bippo
    OFF: Hát szörnyű olvasni, ahogy írsz, a felénél abba is hagytam. Pedig érdekelne a véleményed, de nagyon ömlesztett. 0 tördelés, cikázó gondolatok, stb. Majd nekiugrok még egyszer, ha több időm lesz.
  • kalapos01
    "Ez nem kritika, ez fikázás. "

Olvasd el a kommenteket, menten kinyúlsz. A kritika legalább pozitív, de nézd meg, hogy pár kommentelő mennyire szidja az Avatart. Van, aki jogosan, de a többség jogtalanul.
  • adam46
    én megjegyzem nem a te műfajod a sci-fi ennyi nem kell szégyelni
  • lekvároshurka
    Hát én mindig is aztmondtam :izlések és pofonok, kinek a pap ,kinek a paplan xD Nekem iszonyuan xar film volt ,már bocsánat, idétlen gyerekfilm,a vége meg 1enesen idegesitö baromság volt a lenyilazuk a "helikoptereket" tipusu csatával ,szinte fájt mekkora baromság az egész,te szerelmes tudnál lenni 1 kecskébe ? xD az is idegen faj nekünk ,ráadásul szánalmasan nem volt semmi eredeti az egészbe, a fájdalmasan idétlen pörölycápa-orrszarvu, vagy a gyereksárkányfilmek repkedései ,az indián filmek közönséges lóbetörései kicsit más szinüre kenve vagy a leonardo féle helikopter szárnyú szitakötöszerüség ? és kb még 2 tucat ilyen abszolut 0 eredetiséget tükrözö, ökörség volt a filmbe,amibe 1 dolgot láttam:0 azaz nulla eredeti ,kis Jurrasik park berakva 1 közönséges indiános filmbe,nemtom feltünt 1 hogy hogyhogynem az 1ik föharcos, leszámitva hogy elkékült-zöldült pont ugynézett ki mint 1 régi indiánfilm föharcosa még a haját is sikerült ennyire "eredetire" csinálni,és tényleg kismillio ilyet találtam a filmbe,a záró csatajelenet komolytalansága volt az ami betette a kaputt mert bár eddig negativat irtam, addig egész elszórakoztam a filmen a magam modján(a simma elmult 20-30 év filmjeiböl lopunk,csak kiszinezük, már az eleje ota kicsit zavart)de beletörödtem,nemtom ez másnak menynire tünt fel ,de csak létezö dolgok átfestése,0 eredetivel,természetesen elfogadom hogy sikerfilm ,de inkább 1 komolytalan gyerekfilm lett belöle,ami kb arrol szól hogy igázta le a fehér ember gyarmati sorba afrikát-indiát-amerikát,igaz ezért élünk most ugy ahogy :P csak az életbe a huszárroham a géppuskák ellen már akkor se jött be .) Lehet ha 20 évvel lennék fiatalabb nem igy látnám de nekem bitang nagy csalódás volt mivel sokat vártam töle, ugyanis nem a sci-fi ellen vagyok ,ezt megjegyzem mielött valaki ezt hinné :)ráadásul a filmben nemlétezö anyagot kutatnak ,bár lehet csak a szinkron volt xar :P ,mindenesetre probáltak valami hasonló nevüt berakni a periodusos rendszer végéröl,ennél még azis jobb lett volna ha gumibogyószörpért mentek volna... még jo hogy 1 nagyobb városba több rendör van mint a filmben szereplö gyarmatoisto haderö amit pár száz kockafejü marslakó megfutamitott xD a vége a hadifogolykisérésel már szánalom volt :) De még1x ! Nem megbántani akarok senkit !!! és még1 ! mert elhiszem hogy sokaknak volt nagyon jó a film,de nekem világraszolo csalódás volt .) Dehát izlések és p....
  • FefeeX
    Az agyérgörcs kerülgetett a "kritika" olvasása folyamán. Ez nem kritika, ez fikázás. Gyakorlatilag, akármennyire is "közhely" a téma, el kell fogadni, a téma kb ennyit tud, sokkal többet ebből senki nem is hozott volna ki, felesleges ezért a témát fikázni. Lerágott csont? Valóban, nem az első, és nem is az utolsó alkotás a téma körül, de ettől mondjuk önmagában a téma is óriási, derék darab, elgondolkodtató, szívhez szóló.
    És hogy mennyit ér az IMAX? Hát, a cikkíró valószínűleg csak a szar Palace3D-ben látta a dolgot. Ekkora nyomorékságokat írni... Imax3D és Palace3D-ben néztem meg egymás utáni nap. Az IMAX aláz, a Palace olyan nézhető szint csak az IMAX mellett. Az élmény gyakorlatilag ott kb 300%, csak ne az utolsó sorba üljünk, mert már ott is túl nagy lesz a szemünk befogadó tere. Palaszban meg gyakorlatilag olyan keskeny a vászon, hogy minden 3D effektust szabályosan elront a dolog, mert fordul a cucc és hopp eltünt a vászon alja miatt.

Bizony harmadszorra is elmegyek rá, újra csak az IMAX3D-re. Nálam az év filmje volt, sőt, jelenleg a legjobb. A film hossza nem volt erőltetett, fárasztó, míg A sötét lovag esetében, másodmagammal már-már erősnek éreztem anno ugyanezt. (Nem fikázás, szeretem a DK-t, csak erőltetetten túl hosszú szerintem)

Személyiségfejlődés megvolt benn. Kapcsolat kibontása is. 1-2 rész lehetett volna ugyan több, de akkor a film 5 órás lenne... Mondjuk én kibírnám, viszont összességében sokkal vontatottabb lenne.
  • MrGer
    "Sajnos az elvárások beigazolódtak, az Avatar lett James Cameron eddigi legrosszabb műve." - érdekes kritikai kezdés, már előre eldöntve, mi is lesz...

Ha már pontokba szedés, pár érintőleges gondolat:

1. "Ez nem egy 120 Ft-os szuperhírós képregény!" - de nem ám! a jelen életünk parabolája... 5 éves szinten elmesélve (hogy sokan elmenjenek rá és meglegyen a bevétel is) és, hogy mindenkinek átjöjjön a film üzenete. (De sokaknak nem jött át így se. Érdekes, a film egyfajta válaszvonal - abban az értelemben, ki hajlik egyfajta spirituális, önmagáért és környezetéért felelős gondolkodásra, ki érti
    meg a jelen helyzetünket és ki nem...). Iszonyú mély mondanivaló (tudom: több filmben is visszaköszönt már; de a szerelem, a szex, a boldogság, stb. nem? Az elmúlt évezredek örök problémái és életünk mozgatórugói), de a mesélésmódja miatt felületesnek mondott film. Ha azt mondom, boldogság, szeretet, ezek egyszerű szavak. Szinte közhelyek. De egy sötét szobában egyedül elgondolkoztál (bárkire értem ezt) már, milyen fontos dolgok ezek?

2. "Mire gondolsz, hogy kinőtt a srác haja?" - ki bizony. Az addig precíz tengerészgyalogos még enni, ágyban aludni és mosakodni is elfelejt ("Mikor zuhanyzott utoljára?-kérdik tőle)", annyira a másik világban jár, ahol végre boldog és szabad lehet. "Megfordult minden"-mondja. Az emberiség kemény,
    elszánt katonája, aki nyomorékan is eljött a Pokolba, ahogy jellemezik a Pandorát, a film végére már nem a saját fajtájáért száll harcba. Ez igazi jellemfejlődés. Nemcsak mosolyogva felismer valamit, mint sok filmben, vagy katarzist él át és mi tapsolunk. Nem. Egész lénye átalakul (nemcsak testileg),
    másfajta értékrend szerint él és gondolkozik. Melyikünk lenne képes ilyen változásra? Egy alien bőrébe bújni és még szereni is, mert esetleg többet ad az emberi létnél?

3. "Látványra momentán senki nem panaszkodott." - igaz, ezért is készült el most a film, nem 10 éve...

4. "Unalomra sem." - ok.

5. "Neked kimaradt a nagykékcicalány szereti kicsibénaemberkét vonal?" -itt a 2.pontban írtak érvényesek, csak fordítva, Na'vi szemszögből: az első találkozáskor a nagykékcicalány le akarja nyilazni a srácot, (és valószínűleg így tettek minden idegen betolakodóval "Álmodóval"; a film végére pedig (sajnos ez a kép nincs benne egy promo anyagban sem, többnyire csak akcióképek vannak) az emberi testű (tehát abszolút még testben, formában idegen) srácot is úgy "látja", hogy megkönnyezi és a srác kezét a sajátjával érinti az arcához.

6. "Zene jó volt, szokásos filmzene, én momentán egyetlen motívumot nem tudnék felidézni." - jellegzetes zenéje lett, illik a filmhez (80percnyi soundtrack, azért nemcsak 10 percnyit komponáltak hozzá), hogy mennyire válik klasszikussá, mint egy Staw Wars, hááát, ezt a jövő mutatja majd meg... (Azért nem egy Birodalmi induló.)
  • sandor8206
    Harcosok klubja, Wanted csak gratulálni tudok ismét hozzád, hogy sikerült megemlíteni ezt a két filmet egy Avatar cikknél.
  • NEXUS6
    Ha elolvastad volna a cikket rendesen és nem csak a jelzőkön akadsz ki, akkor átjött volna, hogy a cikk igen is pozitív.
    Azért már ne haragudj egyfajta beképzeltség kell, hogy gyak azt állítsd: igen, itt egy film és mivel nekem teccett, aki azt mondja, hogy voltak benne hiányosságok az egy tuskó köcsög és csak le akarja húzni a filmet.

1. Igen volt sztori, de hát az a Barátokközöttnek meg az Izaurának is van, csak azok nem kerülnek 400 mill $-ba, és nem oszkárdíjas rendező/forgatókönyvíró írja, azok sztoriját. Viszont ennek ellenére az Avatar valahogy kb ugyan azt a szintet hozza. Ez a bibi. Ez nem egy 120 Ft-os szuperhírós képregény!
    2. Karakter fejlődés. Mire gondolsz, hogy kinőtt a srác haja?
    A film kezdetén is egy flegma fax volt, aki néha ovis mosollyal az ajkán csinált nagy baromságokat, meg a végén is.
    3. Látványra momentán senki nem panaszkodott.
    4. Unalomra sem.
    5. Ugyan azt a filmet láttuk? A világtörténelem legnagyobb nyáltengerét anno Cameron alkotta meg, amiben aztán a Titanic inkább el is süllyedt szégyenében. Neked kimaradt a nagykékcicalány szereti kicsibénaemberkét vonal?
    6. Zene jó volt, szokásos filmzene, én momentán egyetlen motívumot nem tudnék felidézni. Bár volt valami olyasmi, hogy natívnéger/indián asszonykórus énekel dudorászik benne, hogy átérezzük a dolog őslakosi mivoltát.

Szal az őslakosok gyak teljesen úgy beszéltek, mint a földi őslakosok, a "nagymacskák" morogtak mint a tigris, a hatlábú kutyák vonyítottak, mint a négylábúak, a sárkánygyíkok fújtak mint a kígyók. Hangilag Azért annyira nem erőltettek meg magukat az alkotók.
  • ZDorF
    Itt meg lehet nézni a Pandora Discovered-et magyar felirattal:
    http://www.indavideo.hu/video/Pandora_felfedezese
  • who am I 7
    "hogy legrosszabb filmje"

El kellene olvasni a kritikát, nem csak a címet nézni.És akkor rájösz..de, ha el is olvastad, és úgy sem érted akkor meg, értelmezni kellene megtanulni.
  • Julius Caesar
    Tegnap néztem meg. Nem értem miről beszél a cikkíró, hogy legrosszabb filmje. Nekem bejött, igazi látvány. Mindenki aki teheti nézze meg, és ne otthon, mert moziban élvezhető csak.

Nekem bejött, főleg az erdős részek (a harcok elég átlagosak voltak, szokásos). Összességében bőven pozitív a film.
  • bandee1
    SOK SOK ismerősöm megnézte, magam is megnéztem. Olyanok is látták, akik nem sci fi rajongók, és lány, és mindenki, akivel beszéltem, nagyon tetszett a film. Valóban csak a szándékos lehúzás volt a cikk lényege.
    Néhány cáfolat:
    1. Volt sztori. Volt alapvető mondanivaló (a természet szeretete pl. és aki kicsit jobban figyelte a filmet, volt egy monológ, ami valójában nem az idegen bolygóról, hanem a Földről szólt. De úgy látom a cikkíró ezt nem vette észre. Hiba.)
    2. A színészi játék nem volt egyáltalán rossz. Volt karakterfejlődés, amit oly sok kritikus, oly sokszor hiányol. A T4 főszereplője pedig kifejezetten jót alakított, most látszik, hogy nem színésszel volt a baj T4-nél, hanem a filmmel.
    3. Ezek után a látványra sem lehetett panasz.
    4. Unalmasnak sem lehetett egyáltalán mondani, aki csak látta, és akivel csak beszéltem, mindenkit folyamatosan lekötött a film mind a 166 perce.
    5. James Cameron rendező mindig is jó rendező volt, most is megmutatta mit tud. Apró, részletes világ, felépített történet, nincsenek nyálas Roland Emmerich jelenetek.
    6. A zenéje pedig egyenesen remek volt!

Igazán kritikus ember vagyok, kerestem is a kritikus jelenetet, esetleg ami szánalmas, vicces, nevetséges....jelentem nem volt! Ez meg az én véleményem.
  • who am I 7
    Én az a barom vagyok, aki javarészt egyetért cikkíróval (másrészről szerintem korrekt kritikát írt, mert a látvány neki is nagyon tetszett, nem húzza le, és a történet és alakításokat kritizálja korrekten, bármennyire is köpködi itt 1-2 vérpistike).Eként Sokfélék vagyunk...Ennyi.Nem kell ezért barmozni, mert valakinek nem tetszik az, amire te kicsapod a rudid.Nekünk is tetszik a film, de kifinomultabb szemeket szúrnak dolgok.És lehet, hogy itt sok negatív kritikus ember, sokkal többet ért el az életben/fog elérni, MINT TE.Szóval ezzel csak óvatosan..menjél csak színházba nézzél bajort meg gávőgyit :D
  • who am I 7
    Én azt mondom, hogy a film 2. felében a kötelezőt hozták, a kötelező klisékkel.A film elsőfele roppant gyengére sikerült, mármint ami a színjátékot illeti (főleg a fő"hős"(absolute unszimpi) és weaver, rodrigez fintorgó arcába meg beletudnék lépni,plusz ködbe napszemcsiben helikopterrel nyomulás lol.
    Történet...minimális hátteret mutat be a film.Maga az elképzelés meg a felvázolt világ nem lenne rossz, csak a néző nem részesül nagyon a háttérből.
    Persze a látvány csillagos ötös volt :) ezt egy percig sem vonom kétségbe.Full HD-ba kötelező lesz.

Más: Mi lehet a film mondanivalója?Emberek a fentartásukhoz szükséges fémért kutatnak, találnak, öslakosok ülnek rajta, öslakosok nem mennek el, ők is makacsok, persze ők vannak lépéselőnyben...Ez már csak egy ilyen hülyeség...Ami már túl filozófiai sík..merthát ezek a dolgok a fejlődés fentartásához szükségesek, és ha az emberek is a vadonban élnének nem lennének ilyen problémák...max a bocit kellene arréb zavargatni...

hja a hokizóscsöpögős jelenetek nem tudom miért kellenek egy scifibe..ahol a klán/őslakosok túlélése a diplomácia (esetleg megegyezés), harcok, technika lenne a lényeg..megint a jó öreg "szerelem" a dolgok főbb mozgatórugója...De hálistennek, hogy se a kékcsajszi se a srác nem volt válogatós..pfff :D:D:D:D:D
  • bippo
    Ha színházba mész, akkor számíts rá, hogy full3D lesz :)
  • Aloe Vera
    Hali és Buék mindenkinek!

Esküszöm nem értem a fanyalgókat, ezt a filmet tudni kell élvezni nem gondolkodni kell rajta meg frappáns szövegeket meg mondanivalót keresni élvezni a látványt lehetőleg 3d ben ennyi.

Ha rágódni akarsz meg színészi alakítást menj el színházba.

Engem nagyon jól kikapcsolt tudtam miért megyek el ezt vártam ezt kaptam.

Jövő héten színhzába megyek nem várok látványt meg 3D-t csak színjátékot ennyi.

Sok filmkritikus barmot meg sajnálom mert egy filmet sem élveznek csak gizdulnak , de ahoz mindegyik esztéta egy senki szar , hogy egy filmet is csináljon szóval arról meg anyit.
  • NEXUS6
    Persze, 2 óra akció, meg 4 óra roppant látványos, de szívfájdítóan gyenge színészi játékkal és semmitmondó szövegekkel megtűzdelt dögunalom.

Nem azért mondom, de ebben a filmben is volt 1-2 jelenet, amikor főhősünk valami frappáns mondatot mondhatott volna, akár bele a kamerába is. De hol vannak a Harcosok klubja, vagy a Wanted frappáns monológjai!?
    De amikor valami roppant harciasító szöveget kellett mondani, az is max az amerikai hadsereg önkéntescsalogató propagandafüzeteinek szintjéig ment el.
    Nem azért ütött mégis a lelkesítő szöveg, mert olyan jól sikerült, hanem mert pl. amikor szétlőtték a fát, azért az emberi szenvedést roppant jól, hitelesen sikerült bemutatni, ami egy jó pontja ennek a filmnek.
    Ha csak annyit mondott volna, hogy baxátok meg, rúgjunk szét pár segget, az is elég lett volna ebben a szituban, és sokkal többet nem is mondott.
  • kvp
    Igen. A film eleg alaposan kidolgozott vilaggal rendelkezik, csak ennek a felet ha latjuk es csak a toredeket magyarazzak el szoban. Az sem hasznal, hogy a moziban technikai okokbol nem lathato par olyan aprosag, ami egy kepernyo elott ulve a hd trailerekben meg latszott. (pl. feliratok, amiket csak a kepet kimerevitve lehet elolvasni) Ebbol a filmbol siman lehetett volna egy 6 oras filmet csinalni (vagy 3 db 3 oras reszt) anelkul, hogy ujabb akciojeleneteket raktak volna bele.
  • blessyou
    "szobahomersekleten mukodo felvezeto"

szupravezetőt akartál írni.
  • kvp
    "Pl az avatárok tartálya, vagy a "koporsó" amibe befegüdtek, amikor ráhangolódtak, roppant szépen és látványosan ki lett dolgozva. De az is elég lett volna, ha nem egy bazi, látványos üvegtartályt mutatnak, hanem valami átlagos kis dobozt. Aztán az emberke meg beül egy fogorvosi székbe és a fejére tolják a lámpát és akkor asszongyák, hogy kapcsolatot teremt az Avatárral."

Ezek pont a realis reszei a filmnek, mert mind az in vitro tartaly, mind egy mri rendszer igy nez ki a valosagban is. Mondjuk a tartaly kisebb, mert egernel nagyobb elolennyel nem kiserleteznek es jelenleg az mri-t is csak kiserleti szinten probaljak gondolatolvasasra hasznalni.

"Vagy a mechák, helikopterek is, kafán megvoltak csinálva, de mégsem olyan mint, amikor az ember megnézte a Csillagok háborúját és azonnal X-szárnyút, meg lépegetőt akart vezetni."

Ezeket is probaltak realisra csinalni, mindegyiket meg lehetne epiteni a filmben latott formajaban. A helikopterek pedig szandekosan az apache-ra (irak) es a huey-ra (vietnam) hasonlitanak, beleertve a nyitott ajtoban allo katonakat. Egyebkent hasonlo jarmuveken mar dolgoznak a fejlesztok. Mindegyik olyan amit szivesen elvezetne a legtobb mai fiatal.

"Nekem nagyon felszínesnek tűnt az egész, ami érdekelt volna pl. hogy a Föld-el mi lett, hogy lettek a katonákból sima zsoldosok, ki áll mögöttük, a különleges érc mire való, a Pandora élővilágának bővebb kifejtése stb."

Ebbol az elovilag es a helyi kultura hianyzott csak, a Fold-el semmi nem lett, ment tovabb a kornyezetszennyezes, szoval valoszinuleg kihalt az elovilag 99%-a. A katonak meg penzert bealltak zsoldosnak, a fohosnek se volt eleg penze, hogy rendbehozzak a gerincet. A cegrol pedig meg meselnek is az elejen: sziliciumvolgyi startup volt, a fo profiljuk a szobahomersekleten mukodo felvezeto ami a magnesvasuttol az urhajoig mindenbe kell (nekunk egy ilyen manapsag foleg a fuzios reaktorokhoz es a plazma hajtomuvekhez jonne jol).
  • NEXUS6
    Én is aránytalannak érzem az egészet. Bizonyos drága és látványos részeket percekig mutogattak, anélkül, hogy a sztori szempontjából valódi funkciója lett volna.
    Pl az avatárok tartálya, vagy a "koporsó" amibe befegüdtek, amikor ráhangolódtak, roppant szépen és látványosan ki lett dolgozva. De az is elég lett volna, ha nem egy bazi, látványos üvegtartályt mutatnak, hanem valami átlagos kis dobozt. Aztán az emberke meg beül egy fogorvosi székbe és a fejére tolják a lámpát és akkor asszongyák, hogy kapcsolatot teremt az Avatárral.
    Vagy a mechák, helikopterek is, kafán megvoltak csinálva, de mégsem olyan mint, amikor az ember megnézte a Csillagok háborúját és azonnal X-szárnyút, meg lépegetőt akart vezetni. Ezek a helikopterek marhára nem izgalmas kütyük.
    Szal értem én, legyen egy látványos fentezi film. De akkor minek elveszni az egyáltalán nem izgalmas részletekben, amelyek más filmnél a realitásérzetet hívatottak növelni. Csakhogy itt ugye ez elvileg nem cél, mert ez nem egy HC sci-fi.
    Szal akkor most mi van?