Nem kell nagy agy a tudat kialakulásához
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kara kánként folytatom tanításom.
Csak annyit: az átugrom a Gellért hegyet nem fizikai képtelenség. Legalábbis semmilyen fizikai törvénynek nem mond ellent. Még azzal sem vagy tisztában, hogy ez inkább biológiai dolog, nem fizikai (nem keverendõ a fizikummal).
Kötekedésen kívül nem tudsz semmit, csak eszement agyalásokat írsz le.
Befejeztem veled a diskurzust.
Hol írtam azt, hogy napi gyakorlat a test összes atomjának és molekulájának feltérképezése? Én annyit mondtam, kis méretekben ma is lehetséges egy molekulaszerkezet felderítése vagy egy atomi struktúra megállapítása. Te valami egészen másról beszélsz.
Tehát szerinted az pongyola beszéd, ha az "elvileg lehetséges" kifejezés egy fizikáról írt szövegben azt jelenti, hogy fizikai törvényeknek nem mond ellent, viszont egy fizikai törvényeknek ellentmondó jelenség "elvileg lehetséges". Ezt talán nem is kommentálnám.
Ezt írtad:
"hogyan képzeled el egy test elõállítását "a célállomáson talált anyagokból"? Ha ez menne, akkor már rég tudtak volna élettelen alapanyagokból élõ valamit elõállítani."
Vesd össze az alábbi õsi (d)inkával:
"hogyan képzeled el az autó elõállítását? Ha ez menne, akkor már rég tudtak volna szekeret csinálni!"
Hogy te milyen saját értelmezési rendszert használsz, az a te egyéni szociális problémád. De ha nem tudsz szabatosan fogalmazni, akkor beszélgess magadban, vagy adj egy saját értelmezõ szótárt is minden szóhoz! LOL!
Hajaj! Elég jó a logikám, csak a te felfogóképességed és a félreértelmezésed (valószínûleg a sajátságos értelmezésed szerint) adhat kapitális ökörséget.
A barinõd, a méhdarázs azért kötött belém, mert a kritikus pontot nem úgy használtam, ahogy õ akarta.
aham.
Mire? Összes molekula felépítése, kapcsolataik, pozíciójuk - elvileg megtudható, kis méretekben napi rutin a mai laborokban is.
"részhalmaza a szó jelentésének"
Már bocs, de az én mondataimban hadd jelentse már azt, aminek én gondolom. Én ebben az értelemben használtam #170-ben, ha te máshogy szereted, egészségedre, de ne nyiss "vitát" a szótáram minõségérõl.
"ez ócska érv"
Hajaj, alapvetõ logikának híján látszol lenni... Érvelni csak te érveltél itt, mégpedig úgy, hogy HA egy jövõbeli hipotetikus találmány elvileg létezhet, AKKOR ez azt jelenti, hogy most valamire képeseknek kellene lennünk - ami nyilvánvaló kapitális ökörség. Én csak megismételtem azt, amit írtál, a szavakat kicserélve.
A Star Trekes teleport az egy vicces állatfajta, mert energiamegmaradást sért, tehát a lenti értelemben elvileg sem lehetséges. Legfeljebb valami téridõ-struktúra átalakítással, de az több gondot okozna, mint amit megold. Szerintem az is szép teljesítmény lenne, ha fogadóoldali berendezésekkel lehetne teleportálni.
"Elvileg = nem mond ellent a fizika törvényeinek." - ez csak egy leszûkítése, vagy ha jobban tetszik, részhalmaza a szó jelentésének.
"Sõt, ezen zseniális gondolat analógiájára: ha mi lopakodót tudunk csinálni, eccerûen le-he-tet-len, hogy az eszkimók nem találták fel már vagy ezer éve a kereket!" - ez ócska érv.
Elvileg = nem mond ellent a fizika törvényeinek. A Gellérthegyet viszont te elvileg se fogod tudni átugrani, legfeljebb nagyon nagy mázlival.
"Ha ez menne, akkor már rég tudtak volna élettelen alapanyagokból élõ valamit elõállítani."
Nyilván. Sõt, ezen zseniális gondolat analógiájára: ha mi lopakodót tudunk csinálni, eccerûen le-he-tet-len, hogy az eszkimók nem találták fel már vagy ezer éve a kereket! De erre az élõ-élettelen offolásra nem igazán akarok itt válaszolni. Egyébként úgy emlékszem vírust már raktak össze laborban szervetlen anyagokból.
Mégis hogyan képzeled el egy test elõállítását "a célállomáson talált anyagokból"? Ha ez menne, akkor már rég tudtak volna élettelen alapanyagokból élõ valamit elõállítani. De még egy nyomorult sejtet sem, nemhogy egy komplett élõlényt! Ráadásul azt hogyan küldöd tovább, hogy mit is kéne elõállítani? Iszonyatos mennyiségû adat!
Ha tetszik, a test kvantumállapota megfeleltethetõnek tûnik a "lélekkel" a vallásos értelemben... Nem kettõzhetõ, mindenkire nézve egyedi. Azért a bibliofilek ne örüljenek, mert ezt elfogadva egy kõdarabnak is van lelke ;) Bár koherensnek tûnik - istent végre sikerülhetne a legkisebb egérlyukba betenni, ahova a tudomány már nem ér el (http://en.wikipedia.org/wiki/God_of_the_gaps).
http://www.research.ibm.com/quantuminfo/teleportation/
"<...>in quantum teleportation, two objects B and C are first brought into contact and then separated. Object B is taken to the sending station, while object C is taken to the receiving station. At the sending station object B is scanned together with the original object A which one wishes to teleport, yielding some information and totally disrupting the state of A and B. The scanned information is sent to the receiving station, where it is used to select one of several treatments to be applied to object C, thereby putting C into an exact replica of the former state of A."
Tehát a "move" nem az anyagot teszi át A helyrõl B helyre, csak annak teljes *állapotát*. A másolat anyagát teljesen hagyományos úton a célállomásra kell mozgatni, sõt, mielõtt az egész végbemegy, egy speciálisan kezelt "másoló anyagot" kell elõállítani (kicsit mint az indigó), aminek egy részét a küldõ, egy másik részét pedig a fogadó állomásra kell juttatni. A továbbítás maga klasszikus információátvitellel történik, tehát maga a másolás elvileg fénysebességgel végbemehet.
Amikor az idegi ingerek csigalassúsággal cammognak. Az emberi agy információfeldolgozó képessége ennek ellenére bámulatos, mert sok agysejt van, sok szinapszissal. Mesterségesen egyszer talán túl lehet szárnyalni.
A kvantumjelenségek szellemi síkon is csak korlátozottan jelentkezhetnek, mert a racionális gondolkodás eléggé kizárja a kétértelmûségeket, vagy legalábbis törekszik azokat minimalizálni.
Beh szép is lenne... :-)
A tudatnak kétségtelenül van egy olyan érdekessége, hogy egyszerre itt is és ott is el tudom képzelni magam, sõt álmaimban, vágyaimban más dimenziókot is meg tudok járni, teleportálok, idõben elõre-hátra utazgatok stb. de, de, de...
Még ezt találtam a Wikipédián összefoglaló kiindulópontként Penrose feltételezésérõl: Roger Penrose (Physics and consciousness c. fejezet)
Úgy tudom, a Wikipédia önálló cikkcsokorrá dolgozta ki az Általad említett témakört (Penrose elképzelése arról, hogy az elme megértéséhez közvetlenül is kvantumos fogalmak kellenek). Remélem, a quantum mind cikk jó kiinduló helynek bizonyul (sajnos nem olvastam még át).
Amúgy Penrose hogyan hozza be a képbe a kvantumfizikát? Mi alapján képzel ilyet hogy esetleg lehet a tudatnak köze a kvantumjelenségekhez? Valami jellemzõ vagy jelenség alapján?
Megbeszéltük, hogy noha elvileg lehetséges, gyakorlatilag gigantikus nehézségeket kellene legyõzni. Azonban gondoljatok bele, hogy a problémák nagy részét az emberi agy fizikai implementációja adja, ami nagyon sokat változhat.
Ugye világos, hogy az egész test lemásolása helyett beszélhetnénk csak az agyról is. Senki sem érzi személyiségét megrövidítve attól, hogy mûkezet kap.
Tegyük fel, hogy a jövõben elszaporodnak a neurális implantátumok, lesz Google search a fejben, aztán szépen lassan lecseréljük az egész agyunkat. Vérmérséklettõl és a putnam-i funkcionalizmusról alkotott álláspontunktól függõen az is lehetséges, hogy az emberi tudatok teljes egészében szilíciumalapra költöznek. Innentõl már csak rajtunk múlik, beépítünk-e copy mûveletet avagy sem.
Vagy nézzük a korábban említett mesterséges intelligenciát. Ez eleve szilíciumalappal indul, a tudat.exe másolható és Ctrl+C-vel megállítható. Milyen társadalmi jogokat adjunk a tudat.exe-nek? Munkát végez, érzései vannak. Mondjuk lemásoltad, erre az eredeti vinyón a régi példány, mielõtt ürítenéd a recycle bint, gyönyörû, kétezres IQ-nak megfelelõ érvelésbe kezd, hogy miért ne töröld le. Higgyünk-e majd neki, avagy sem?
Ugye érted, hogy a vécében lemásolós és a teleportos példa kizárólag annyiban különbözik, hogy mikor történik meg a tested helyreállítása? Az egyik esetben csak akkor, amikor meghaltál, a másik esetben akkor, amikor még élsz. Nem értem, miért jelentene lényegi különbséget ez az eredeti testtõl teljesen független cselekmény, miért lenne az egyik esetben utazás az, ami nem az a másik esetben.
"az eredeti megsemmisítése ezen önálló életút megsemmisítését, vagyis halálát is jelenti."
Öt percnyi kõpadló és egy bámész tömeg emléke megér annyit, hogy valakit embernek minõsítsünk?
A halálról szóló példád nagyon jó, egy darabig gondolkodtam is, hogy felvetem ugyanezt, de a témához nem kapcsolódik szorosan. Röviden a válasz: egy jövõbeli másolgatós, teleportos, mátrixos vagy MI-s társadalomnak fel kell készülnie, hogy definiálja a halál különbözõ fokozatait. Jelenleg a következõ jelenségek kizárólag együtt fordulnak elõ, bár 3. nem mindig:
1. a testet felépítõ genetikai információ és az agy felhalmozott tudása, tapasztalata visszafordíthatatlanul elvész.
2. az illetõ kiesik a társadalomból szociális és munkavégzési szempontból.
3. egy tudat átéli a halállal kapcsolatos félelmet és esetleg fájdalmat, ha a halál erõszakosan történik.
A 3. pont is fontos, mert a társadalom tagjaira hatással van, hogy milyen jövõre számíthatnak, tehát mindhárom pont megérdemli a közösség és az egyén figyelmét. Jelenleg a halál fogalma tiszta, mert 1-3 együtt fordul elõ, de az említett technológiák megjelenésével viszont ezek az esetek szétválnak. És nagyon óvatosan kell itt eljárni, mert például te közel azt mondod, hogy álmában megölni valakit nem bûncselekmény bizonyos feltételek esetén, vagy enyhébb formában az eutanáziát abszolút érvénnyel engedélyezni kell. Nagyon klassz sci-fi krimiket lehetne írni a különbözõ forgatókönyvekre.
Magyarán a lentebb leírt példákkal ellentétben a kvantumos fizikai világban nincs "copy" elemi mûvelet, csak "move". Mozgatni lehet, másolni nem.
Szzerintem Penrose sejtése kiváló arra nézve, hogy ez a cenzúra megyarázhatja a tudat másolással kapcsolatos paradoxonát (nevezetesen ha a tudat klasszikus neurális korrelátummal rendelkezik, az kettõzhetõ, tehát elvileg a tudat is 100%-ban kettõzhetõ, ami nem lehetséges - bár KillerBee-t még meg kell gyõznöm ez ügyben, vagy neki engem). Szerintem Penrose viszont téved abban, hogy ehhez szükséges volna a kvantumfolyamatok tudatos szintre emelése.
,,A kérdés természetesen az: valóban utazási módszer-e ez az egyik helyrõl a másikra, vagy vagy csupán egy másolat készítése és az eredeti példány meggyilkolása? Kész volna-e Ön használni az utazásnak ezt a módját ...? Ha a távfuvarozás nem utazás, akkor milyen elvi különbség van közte és aközött, hogy csak szépen átsétálunk egyik szobából a másikba? Az utóbbi esetben nem arról van-e szó hogy valakinek az atomjai az egyik pillanatban megadják az atomok következõ pillanatbeli helyére vonatkozó információt? Végül is láttuk, hogy az egyes atomok azonossága megõrzésének nincs jelentõsége, sõt még értelmetlen is az egyes atomok azonosságáról beszélni. Nem képez-e az atomok minden mozó alakzat egyfajta információs hullámot, ami amely átterjed egyik helyrõl a másikra? Hol van a lényegi különbség a hullámok terjedése között, aminek segítségével a szokásos módon lehet leírni utazónk átballagását egyik szobából a másikba, és aközött, ami a távfuvarozó mûszerben végbemegy?'' (Penrose 1993:43-44)
.. és még tárgyal néhány további kérdést is, amik szerintem ugyanazok mint, amik itt a topikban is felmerültek (mi van ha az erdeti nem semmisül meg, stb.)
,,Emlékezzünk vissza az 1. fejezetben tárgyalt ,távfuvarozó gépre' (43.o.). Ez azon alapul, hogy elvileg lehetséges tökéletes másolatot készíteni egy személy testérõl és agyáról egy távoli bolygón. Érdekes azon elgondolkodni, hogy egy személy ,tudatossága' egy kvantumállapot bizonyos sajátosságain alapulhat. Ha így van, akkor a kvantumelmélet megtiltja, hogy másolatot készítsünk e tudatosságról, az eredeti állapot megsemmisítése nélkül, és így a távfuvarozás ,paradoxonja' megoldódhat. A kvantumos jelenségek lehetséges jelentõségérõl az agy mûködésében az utolsó két fejezetben lesz szó.'' (Penrose 1993:297)
Magam ellen kell beszélnem: én nem igazán erre gondoltam, amikor hivatkoztam Penrose-ra, és azokra az analógiákra, amik a távfuvarozás paradoxona és a kvantumklónozás tilalma között sejt az ember elsõ pillantásra.
Ilyen értelemben nem volt teljesen jogos a Penrose-ra való hivatkozásom: bár valóban ír errõl, de én eredetileg másra gondoltam. Én nem tételezem fel (feltétlenül), hogy az agy megértéséhez közvetlen szükség lenne kvantumvilág bevonására. Bár nem bánom, ha tényleg így van, de azt sem bánom, ha nincs így.
Engem inkább egész más érdekelt itt: a tudat-teleportálás e fórumban tárgyalt paradoxonát végülis majd megvilágító elmélet (ha lesz ilyen egyáltalán) a formalizmusában mennyiben fog emlékeztetni a kvantummechanikára.
Még csak azt sem feltételezem, hogy feltétlenül valami mély dolog lapulna az analógia mélyén (ha lesz egyáltalán alaki hasonlóság).
Akár azt is el tudom fogadni, ha kiderül majd, hogy tényleg lesz valami alaki hasonlóság a két elméleti keret között a puszta formalizmusában, de ez merõ véletlen, különösebb mély ok nélkül.
Van egy olyan sejtésem, hogy Penrose ír errõl a témáról is, de ezt nem tudom igazolni, Penrose újabb könyveit nem olvastam (csak belepillantottam egyikbe egyetlenegyszer, és csak az alapján volt egy ilyen futó benyomásom, ez téves is lehet).
Kérlek, magyarázd el, a move, copy és delete parancsok mióta adhatók ki elemi részecskéknek és egy elemi részecske mióta tekinthetõ file-nak. Én ui. szó szerint ezt írtam:
"move=copy+delete :) Én legalábbis még nem láttam olyan rendszert, amely a másolás sikeres befejezése elõtt törölné a source file-t vagy annak bármely részét."
http://magyarorszag21.blog.hu/2009/04/16/p1069869 \"Terrorists may attack the open society, but only governments can abolish it.\" (The Pirate Party)
Ezt magadra nézve miért nem érzed kötelezõnek? Lásd: #144
Mondtam már, hogy ne az összefüggésükbõl kiragadva, csonkán idézz. A fenti mondatom így szólt:
"De pechedre az atomok még önmagukkal sem azonosak, ha a te idióta gondolatmenetedet követjük"
Így ugye már más az értelme!
Mindegy, azt hiszem, befejezem veled, mert idiótákra nem pazarlom az idõmet, és tisztességtelen vitázókra sem. Ha akarod, tekintsd ezt a gyõzelmednek, hiszen "idiótákkal nem érdemes vitatkozni mert lehúznak a maguk szintjére és legyõznek a rutinjukkal".
http://magyarorszag21.blog.hu/2009/04/16/p1069869 \"Terrorists may attack the open society, but only governments can abolish it.\" (The Pirate Party)
Egy megállapítás, vagy tény mitõl számít szitoknak?
Megyek, és lehúzok az illemhelyen egy killerbeet.
"Pedig se nem cigányoztam, se nem zsidóztam, csak az ilyen zsicik is, mint te,"
<#vigyor>#vigyor>
Szoktál te gondolkodni is néha vagy csak a zsidózással való vagdalkozás tölti ki az életedet? Hol is zsidóztam, te elmebeteg? A cigányozás most kimaradt? Pedig se nem cigányoztam, se nem zsidóztam, csak az ilyen zsicik is, mint te, a korlátolt agyukkal mindenben azt látják. Elõ is veszek egy papírzsepit is fújok egy killerbeet.
"De pechedre az atomok még önmagukkal sem azonosak" - akkor mivel lennének azonosak az egyes atomok, ha nem saját magukkal? Maximum az egyes állapotaik nem azonosak! MEGALOL!
"Sõt éppen fizikai alap, hogy az atomok egymástól nem különböztethetõk meg." - persze. Vagyis bármelyik másikkal azonos, csak saját magával nem. Te tényleg orvosi eset vagy.
Mióta személyeskedés, ha egy kérdést vagy megjegyzést neked címzek???
Tehát a mondatomból talán csak egyedül neked nem egyértelmû, hogy számítógépes file-okról írtam.
Tényleg kérem, hogy mellõzzük a személyeskedést (nyilvánvaló a személy megcélzása). A legtöbb fórum tiltja is, de még fontosabb, hogy 3 év alatt is sikerült a Wikipédián is elkerülni. Pedig voltak sikertelen, elhibázott, sõt törölt cikkeim is (inkább a kezdetekben). Ahhoz szoktam, hogy a wikitársak bekérik tõlem a szairodalmat, majd rákérdeznek a kontextusra, három nap alatt összeszedem Nekik a választ (de kéthetes menetet is kértem már), ezalatt általában saját magam számára is kiderül, hogy tévedtem (néha-néha meg õk tévedtek, ez volt a ritkább), és visszalépek önként (vagy érvelek).