57
Oktatásügyi törvények,rendeletek
  • Mark007
    #57
    Hello!
    Lenne egy kérdésem, topikot nem nyitok neki.
    Most szombaton nyelvvizsgázunk 5en az osztályból.
    Én nem járok nyelviskolába, ők igen, nekik ott mondták, hogy az iskola 2 vagy 3 napot ad "felkészülés" gyanánt. Magyarul a nyelvvizsga előtti 2/3 nap igazolt hiányzás.
    Mennyi igaz ebből, hol van ez leirva hivatalosan?

    Én örülnék annak a 2napnak előtte, nem lennék fáradt, és őszintén szólva, nem sokat készültem eddig :)
  • Vlala #56
    "nem vagyok köteles részt venni" - ez a hajó már elment, már részt vettél. Erre előzetesen lehetett volna hivatkozni, pl. azzal, hogy halaszthatatlan családi problémád adódott.

    A lelkivilágommal semmi baj nincs, a zöld macskám is ezt mondta, miközben az űrhajóját javította. :)

    Kaptál egy karót, ezért nekimész a tanárnak, a rendszernek, hiszen mindenben hiba van, kivéve Téged, akiben ugyebár nincs, csak Te vagy az általános pechvogel, akibe mindenki, mindig beleköt.

    Nem szokásom a helyesírásra megjegyzéseket tenni, valószínűleg gyorsan írtad ezt a postot, mert tele van "érdekesen megfogalmazott" szavakkal.

    Szerintem segítene, ha részletesebben leírnád, mi is történt valójában, mert most totál mást mondtál, mint az #1-ben:

    - egy héttel előre bejelentette, hogy órán kívül feleltetni fog;
    - Te készültél, és vállaltad, hogy odamész és eléállsz;
    - ő "direkt" belekötött a feleletbe, így az érdemjegy a vártnál rosszabb lett.

    Jó lenne tudni, milyen tantárgy, milyen témakör volt, mit mondtál, amibe direkt belekötött.

    Mivel önként mentél el felelni, a részvétel alóli mentességgel előállni már kicsit késő bánat.
  • nonicks
    #55
    kis fogyatékos, okoskodó hülye gyerek!
    ajánlom figyelmedbe, ha mér VIP vagy használd ki a lehetőségeit és ne floodold tele a topikot!
  • stp4trick
    #54
    azt véletlenül nem mondta, hogy szar vagy? de ha ekkor meg ekkor itt és itt beszámolsz ebből és ebből akkor lehet esélyed?
  • stp4trick
    #53
    ma Mo-n mindenki hülye és csak a jogait ismeri a kötelességeit nem?
  • stp4trick
    #52
    okirathamisítás
  • stp4trick
    #51
    és nem ilyen fostalicska az alapanyag, akiket tanítani kell (kéne) mint itthon
  • autoszimulator
    #50
    hm, érdekes. nálunk nem volt sorszám, volt egy nyomtatott A4-e lap, rajt a szakom, évfolyamom, nevem, meg egy kis hely aláírásnak. És az OIK-os néni sem írta fel, kiére rakta fel sztem, előre kiadott sorrend tuti nem volt, sorban tépte le a papírról, mindegy volt hogy a lap közepén, vagy végén van-e valaki. Szal tuti nincs logolva nálunk, ki melyiket kapta.

    Buszbérletre régen mondták, hogy a diákigazolvány számot kell felírni, én sose írok rá semmit, nem mindegy a volánnak, ki megy vele? Én vagy haverom? Meg van véve. Azt meg ne gondolják, hogy akinek kölcsönadom, az helyette vett volna egész havit, egy útra :)
    MÁV-on meg minden kaller függő, valaki meg sem nézi a diákot, valakinek elég, ha csak féloldalasan odamutatom, hogy van rajt matrica, valaki el is kéri, és nézegeti.
    Szóval a rizikó itt abban van, hogy hamisítasz, maga a lebukás veszélye kicsi, de ha egyszer mégis bekövetkezik, akkor nem egy 10ezres máv pótdíj várható, vagy valami hasonló.
  • Rockynhooo
    #49
    Akkor hagyjuk a témát. Kérdeztem u.tesómat is mondta hogy busznál a sofőr leszarja de az ellenőrnél 50-50% hogy ellenőrzi e a sorszámot. Mávnál meg szerintem még parásabb de akkor marad a jó 33%os menetjegy péntektől - vasárnapig :|
  • Dzsini
    #48
    "Btk. 274. §
    (1) Aki
    a) hamis közokiratot készít vagy közokirat tartalmát meghamisítja,
    b) hamis vagy hamisított, illetőleg más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál,
    c) közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
    (2) Aki az (1) bekezdés a) vagy b) pontjában meghatározott közokirat-hamisításra irányuló előkészületet követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
    (3) Aki az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott közokirat-hamisítást gondatlanságból követi el, vétség miatt pénzbüntetéssel büntetendő."

    magyarorszag.hu-ról:
    Hamis közokirat felhasználása
    A bűncselekmény másik nagy elkövetési magatartás-csoportja a felhasználáshoz kötődik. E körben hamis, hamisított vagy más nevére szóló közokirat felhasználása történik. Abban az esetben, ha maga az elkövető készítette vagy hamisította meg a közokiratot, már e korábbi tettéért felelősségre vonható.
    Felhasználásért elsősorban az áll bíróság előtt, aki a közokiratot - hamisságának ismeretében - más, harmadik személy irányába bemutatta. Ide soroljuk azt is, amikor az egyébként valódi és adataiban helyes, teljes bizonyító erővel bíró közokiratot használja fel az elkövető úgy, hogy tudja: a közokirat más személy vonatkozásában bír teljes bizonyító erővel (például személyazonosságának igazolására más személyi igazolványát vagy diákigazolványát használja).
    A felhasználás az okirathoz kapcsolódó bizonyító erő kívülálló harmadik személyek történő érvényesítése, például az okirat felmutatása.

    ügyvédi fórumról:
    T. Jogász Úr/Hölgy
    1:Korábban írtam, hogy átragasztottam egyik intézmény diákigazolvány-matricáját egy másik intézmény által kiadott diákigazolványra, mivel a régi igazolvány nappalis volt az uj levelezős, igy a régit használtam az uj matricájával 67,5% máv kedvezmény reményében. Lebuktattak. Később kiderült, hogy nem magánokirat hanem közokirathamisítással vagyok gyanusítható. A Bk 274 § Szerint közokirat-hamisítás miatt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel vagyok büntetendő. Ez akkor azt jelenti hogy kapni fogok 3 év letöltendő vagy felfüggesztett börtönt ?
    ...

    Válasz:
    Tisztelt Gabi!
    Ön valóban közokirathamisítást követett el, amely miatt nagy valószínűséggel megrovásra, v. próbára bocsátásra számíthat. Nem tartom valószínűnek, hogy felfüggesztett börtönbüntetést kapna!
    Tisztelettel: dr. Muli Orsolya
    ...

    Ami pont elég arra, hogy ha olyan munkahelyre jelentkezel majd, ahol erkölcsi bizonyítvány kell már nem leszel a befutók közt.
    (persze az is benne van, hogy az én ismerősi körömben még senkinek nem ellenőrizték a számot - de bármikor megtörténhet)
  • Sadist
    #47
    Ne.
    Vagy vegyél, és majd fossál minden szembejövő kallernél, hogy lebuksz-e, opcionálisan még vívódhatsz a lelkiismereteddel is, hogy lopod az állam amúgy is szűkös pénzét.
  • Rockynhooo
    #46
    na most akkor nem tudom eldönteni vegyek e vagy ne... mert vonathoz kellene , és nem tudom para lenne e a kallerral..
  • Dzsini
    #45
    Elméletileg ott, ahol aláírtad ott volt mellette a sorszám, hogy melyiket kaptad. Nálunk (Szegedi Egyetem) még a kiadott bérlet sorszáma is fel van jegyezve, és azt is alá kell írni - volt is balhé abból, hogy valaki eladta a kapott bérletet, és más valaki bebukott vele.
    Lehet, hogy máshol nem ennyire szigorúan figyelik, pedig hivatalosan kellene.
  • autoszimulator
    #44
    ez nekem új, mi mindig csak megkaptuk a matricát, egy papíron aláírtam, hogy átvettem, de sosem nézték, hogy akkor hozzám melyik sorszámú érkezzen, és nem is írták. Volt mikor egyszerre három diákra ragasztattam fel, akkor sem. De egy sorszám felkerült rá, kétségtelenül, ami eddig nem volt nálunk. Gondolom ha mást nem, azt biztosan igazolja, hogy az egyetemen belül kiadták ezt a sorszámot egy diáknak. Hogy nekem-e, az meg mindegy, nézze meg a képet, fel fog ismerni :D
  • Dzsini
    #43
    A felsőoktatásban már régóta szám szerint fel van írva, hogy melyik matricát melyik diákhoz adják ki, kérdéses esetben pedig egyeztethetnek az ilyen információt lekérő társasággal (BKV, MÁV, stb. - lekérhetik, ha feltételezik, hogy esetleg visszaélés történt - pl. ázott, kopott a matrica) - és ha nem egyezik, akkor az okirathamisítás, bűncselekmény. Ezekszerint a középiskolában is megindult ez a dolog, a rengeteg visszaélés ellen.
    Persze nem fogják minden esetben egyeztetni a diák és a matrica számát, de előfordulhat.
  • Rockynhooo
    #42
    "Az új közoktatási matricák sorszámozottak, ezért kérjük, hogy a kiadáskor a matricák sorszámát rögzítsék a tanuló nevéhez."

    ennyit találtam róla de haverom annyit mondott hogy tőle se kértek semmi ilyet..
  • Rockynhooo
    #41
    Én arra vagyok kiváncsi hogy most a diákmatricánál van vmi új dolog hogy van rajta egy sorszám , na most én tudnék szerezni matricát a régi diákomra de nem tom ez a sorszám para dolog? ráragasztom a régire és le tudok bukni vele ?
  • saddi
    #40
    a tanárnak nincs joga téged a szünetben feleltetni, hacsak nem te kérvényezed ezt. ha jól értem, egy héttel korábban bejelentette. neked nem kötelességed ebbe belemenni. ha mégis megtörtént, és ő nem fenyítéssel vagy erőszakkal érte el, hogy ott legyél, akkor ez van... törődj bele.
    jogod van a véleményedet kinyilvánítani, akár a tanár munkáját és módszereit is megkérdőjelezheted másik pedagógusoknál, igazgatónál stb., de nehogy azt hidd, hogy te jól jöhetsz ki ebből. eljárást indíthatsz ezügyben, de ahogy én látom, ő nem tett semmi kivetnivalót.

    amit tehetsz még: szólj a szüleidnek, hogy keressék fel a szaktanárt vagy az osztályfőnöködet, kérdezzenek rá a részletekre, kérjetek erre magyarázatot.

    amúgy ha pontosabban leírnád a részleteket, könnyebben tudnék segíteni, meg talán mások is. milyen iskolába jársz (gondolom általános vagy középsuli), miért feleltetett óraközi szünetben (mivel érdemelted ki, mert gondolom nem csak úgy a hasára csapott, és te voltál szemelőtt).
  • tigrincs88
    #39
    sziasztok!

    kérlek töltsétek ki nekem ezt a kérdőívet.

    Gazdasági válság hatása a turizmusra.

    http://www.kerdoivem.hu/kerdoiv/248077470/

    köszönöm: L.
  • Rockynhooo
    #38
    mekkora trauma érhetett :|
  • gercse
    #37
    mintatanterv szerint megyek, és egy szabadon választható van benne(de az is mintatanterv szerint esedékes)

    mindegy, nincs mit tenni, minden tanár az utsó előtti héten irat nálunk, 2 kivételével
  • David2
    #36
    tanulmányi és vizsga szabályzat, természetesen ez csak a mintaterve vonatkozik( ha te 50 kredittel operálsz, az a te magán ügyed)


    de ez ugye a leadásokra, konzultációkra nem vonatkozik

    jah s ha megnyugtat, jövő hétre én is összefosom magam:D
  • gercse
    #35
    ez milyen szabály? mármint ez a 3 zh egy hétre?...első évben még elmegy, de pl. nekem 8 zh-m lesz következő utáni héten...:D, szét fog esni az agyam, de majd regenerálom valahogy :D
  • TDantes
    #34
    Ez van, figyelj, a világ egy ilyen szar hely. De most mit akarsz csinálni? Beperled? Feljelented? Oké. Többet órán kívül nem feletet. Ezután az órán fog feleltetni bosszúból, minden alkalommal, ráadásul úgy hogy tuti egyest kapj.

  • Sadist
    #33
    Érdekes mód mégis megszívatott, vajon miért?
  • nonicks
    #32
    úristen...lelki világod igen zavart
    amúgy meg ha nem tanultam volna szerinted jönnék panaszkodni?
    épp az a baj..tanár direkt belekötőt
    ja és ezt a szóbeli feletet bejelentet 1 héttel előtte
    de biztos van valahol egy törvény vagy jogszabály hogy nem vagyok köteles részt venni ilyen tanítási órán kívüli feleleten
    ha pedig nincs akkor a rendszerbe hiba van mert akkor a tanár bárkit bármikor berendelhet kötelezően tanítási órán kívül..
  • autoszimulator
    #31
    "Fogadd fel E. Zsanett ügyvédjét, Tuza Pétert, még egy mobiltelefonnal készült videofelvétel is előkerül az esetről. "

    :DD
  • Vlala #30
    Nincs. Különben a magatartás- és szorgalomjegyek mehetnének a levesbe, az otthon javított dolgozatokkal együtt.

    Menj be az igazgatóhoz, és beszéld meg vele, vagy kérd el tőle a házirendet, olvasd át, és mutass rá arra a pontra, amely alapján nem tetszik, hogy órán kívül derült ki: nem készültél.
    Enyhén fogalmaztam, és nem is mennék bele a részletekbe, hogy miért nem, miért órán kívül, és miért épp Téged, már megint Téged, mindig csak Téged... alapvetően a te hibád az, ha nem készülsz az órára. Hogy ez mikor derül ki, órán, óra után, az érettségin - egyéni szociális probléma. A Te tetteidért, mulasztásaidért Te vállalod a felelősséget, nem az, aki esetleg - kegyetlenül, jogtalanul, aljas módon - rajtakapott.

    Az egyetlen, amit tehetsz, hogy feljelented a tanárt szexuális zaklatásért, és bemeséled fűnek-fának, hogy azért tartott bent, mert akart tőled valamit, és azért kaptad a karót, mert nem hagytad.

    Fogadd fel E. Zsanett ügyvédjét, Tuza Pétert, még egy mobiltelefonnal készült videofelvétel is előkerül az esetről.
  • autoszimulator
    #29
    "zht mindig meg lehet nézni, s lehet reklamálni, ha 3 zh jönni ki egy hétre, akkor első szóra átrakják"

    hmm. ezt nemtudom hogy oldják meg egyetemen, mert mondjuk nekem és pár haveromnak 4 lenne, attól lehet a többi társamnak ez az egy van. Szóval ezt nehéz így a felsőbb években, ahol már mindenki magának veszi fel a tárgyakat.

    Példának okáért a két hét múlva, ami a 14ik hét lesz, 5 zh-m, két bemutatóm lesz. Mehetnek a HK-ra, hogy ez nekem nem tetszik, valszeg kinevetnek :)
  • David2
    #28
    akkor balfasz a hktok...

    nálunk mesélték, h párszázforintot be akart szedni egy tanszék fénymásolásra, s a hk egészen a dékánig vitte el az ügyet, mert ugye államilag támogatott képzésen miért szednének pénzt:D aztán visszakussoltak

    zht mindig meg lehet nézni, s lehet reklamálni, ha 3 zh jönni ki egy hétre, akkor első szóra átrakják
  • autoszimulator
    #27
    kicsit javítva, hogy az első három saját, a másik kettő ismerősé, aki másik suliba jár - innen a több sulis tapasztalat; tk elsőnek köszönhetően ezért nem végzek most.
  • autoszimulator
    #26
    hát akkor a 4 éves pályafutásom néhány szösszenete :)

    - matek zh, 10 pontos feladat, jó megoldás, nincs válasz: -7 pont. Ezen múlt a kettesem, utolsó vizsgalehetőség, erre a válasz: Majd jövőre találkozunk. Évcsúszó, thx.
    - komolytalan tárgy, komolytalan zh, egy sorban ültünk 5-en, teszt volt. mindenki ugyan azt írta, nekem 5-ös, egy 4-es, három bukott. Megnézni nem tudták, egyszerűen nem mehettek be az irodába.
    - digitális témájú csúszótárgy. minimalizálás, áramkörök, stb. 10-15 pontos feladatok, pontozás: hiba van 0, hibátlan max pont. Reális.
    - írásbeli vizsga helyett szóbeli
    - aki kivárta a 30 percet a vizsgán, kettes, aki 40-et hármas, aki pedig ezután maradt, mind bukott. nice

    nem egy sulis sztori mind, szóval vannak érdekes dolgok. Persze emellett sok rendes tanár is, aki segít zh-n, több pótlást biztosít, előre megmondja kb mi lesz a vizsgán, szabadidejét feláldozva tart konzultációt, ha vége felé jársz, s csúsznál, akkor átsegít kettessel. Ezek sincsenek TVSZ-be kötelezően, mégis vannak, szóval azért minden nincs veszve :D
  • Csirke4
    #25
    Igen, de mongyuk eddig még mindegyik tanár megengedte, hogy megnézd a dolgozatodat.
    Volt amelyikben úra összeadtam a pontokat és 1 jeggyel jobb lett emiatt.
    Demajd biztos fogok valami barommal is találkozni, csak idő kérdése. :D
  • autoszimulator
    #24
    :D

    Te is jártál/jársz egyetemre, szóval tudod, hogy ott sok minden áll, de a lényeg a tanáron múlik. Valaki pótpótlehetőséget is ad, valaki azt sem. Valaki engedi megnézni a dolgozatodat, valaki egyáltalán nem.
    HÖK-re mehetsz, jó részt a válasz az: tudjuk, szóltunk az illetékesnek, de jobb ha elviseled. Kis tanársegédeket még esetleg fenéken billentik, hogy ugyan már taníts rendesen, de a többinek meddő.
  • Csirke4
    #23
    TVSZ ottis van.
  • Sadist
    #22
    Majd szopóágra raknak, és megtanulod a leckét :)
  • David2
    #21
    tanárnak annyi jogi van, amennyi a TVSZ-ben le van írva, ezt a HKnak a dolga bevasalnia, szerencsére nálunk meg is teszi

    amúgy nem túl célszerű mindent ráhagyni a tanárra, mert még el is hiszi, h neki mindent szabad, pedig nem:)

    nyugaton, sokkal kulturáltabb helyzet ilyen szempontból, mondjuk ott ki is kell csengetni 10000 ojrót egy szemeszterre
  • armageddon666
    #20
    Gondolom ez úgy nézett ki hogy szólt róla hogy tanítás után feleltet... úgy meg miért ne tehetné?

    Mondjuk szerintem azt is megtehetné hogy megállít szünetben és röpmeglepifeleltetés :D
  • V43 1105
    #19
    Ha egy nagybüdös lófasz paraszt a tanár, mint példáúl az enyém, akkor azért se.. ^^ és egy hányás kamu szövege is van , blee ..
  • TDantes
    #18
    Amúgy meg, ja az iskolába ez van. És a munka helyen? Azt mondják csináld, akkor csinálod, vagy mehet a fenébe, ki vagy rúgva. Ilyen a világ, akinek nincs hatalma, nincs vezető pozícióban annak kuss

    Vagyis persze vissza dumálhat, meg lázadhat, de ezzel csak magának árt. Tapasztalat...