Franciaország megvívja elektromos autó háborúját

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Csodás.
És ki és miért vesz és mikor és mibõl benzinkutanként plusz 100 db akksit amit ugye NEM az autóhoz vettél meg Te, hanem a banzinkút tárol ott mint saját készletét, amit saját forrásból finanszírozott, hátha betévedsz és cserélni akarsz.
Azért ez elég merész így..... Kicsit gondolkozni kéne, mert ilyen óvodás szintû "felpattintom a legóautóümra a másik tartályt" megoldást az 5 éves fiam is kitalál simán, csak hát sajna nem mûködik a gyakorlatban 😄

(Ja, stílusért bocs, de Epikurosz a ZSENI ezt hozza ki belõlem 😄 😄 )
Benzines elég lazán.... Legalábbis enyém.... Síeléskor, 5-6 nap a -8- -15 fokban, és kb pöccröff.
Jézusm, mit képzelsz te magadról kiscsíra???? 😄 Ekkora parasztot, te jóég.....
Sanyix
Mer a normál autó bizony -20 fokban lazán indul mi? 😄

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Bocs de pld én (pedig nagyon nem fuvarozó vagy hasonló a szakmám, hanem totál irodai elvileg) heti 2 napon biztos megyek vagy 500-600km-t, úgy hogy közben 5 percek lennének "tölteni".....

Meg ha lenne is félóra Pesten, egy kis utcában megállva, egy irodaház elõtt, akkor ott ugyan mégis mire dugjam rá tölteni? ja mellesleg nem mintha félóra elég lenne tölteni 😊
Sanyix
Én meg azt utálom hogy aki nem így tesz az mindig elkezdi hogy nem így van. DE bizony 90%-nál így van. Mereszti a seggét, és budapestrõl budapestre kizárólag autóval hajlandó menni.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

A bunkó te vagy, mert azonnal akarsz, követelsz valamit, mint egy kisgyerek. Ez így nem mûködik kisfiam. Engem toporzékolással, magamat földhözveremmel nem lehet zsarolni. Én egy okos szülõ vagyok. :-)

Töprengsz, keresgélsz a gúglival, majd ha nem megy, akkor a bácsika megsajnál, és kisegít.

Kara kánként folytatom tanításom.

Molnibalage
Adj linket. A bunkó hozzáállásról meg leszokhatnál. Feltettem egy kérdést, mert én sem tudok mindet. Vagy már ez is baj?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Na azért abban skacok egyezzünk meg, hogy ha valaki vesz autót akkor használni is akarja.

Ne higgyük, hogy olcsóbbak lesznek ezek mint egy átlag autó...tehát, ha a balcsira akarok vele menni, és onnét visszajönni, ezt tudnia kell a cuccnak.

Ha -20 fokban akarok elindulni Nagykanizsáról Kecskemétre, ezt is tudnia kell.

Ha nem tudja akkor nem autó...

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

Sanyix
Ne irígykedj! Majd csak sikerül egyszer az elsõ osztályt megcsinálnod. Kitartás!

Itt van a lényeg:
"Mekkora lenne egy akksi(blokk) egy autóhoz méretre és tömegre? "

Ebben még nem segítek, hagyom, hogy kicsit töprengj rajta. ha nem megy, majd adok egy linket.

Pluskast
A töltésben teljesen igazad van. Pl ha csak a motorkerékpárokat nézzük ugye azok max hatótávolsága kb 250 km és nem hinném, hogy a motorosoknak gondot okozna a tankolás.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Molnibalage
Ez a kivesz, berak nekem is eszembe jutott, csak egy gond van vele. Mekkora lenne egy akksi(blokk) egy autóhoz méretre és tömegre? A csere ideje? Ma egy benzinkáthoz akár napi 1-2 ezer autó is beállhat simán forgalmas helyeken. Hol tárolsz ennyi akksit?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Mint emlitettem nem szabad vitatkozni Epikurosszal mert általában egetverõ baromságokat szokott irni (fõleg olyan témáknál amiknek kézzelfogható racionális vetületük is van és nem csak elméleti vallásos maszlag)

A töltés amúgy ma sem lenne gond, fõleg azoknál a családoknál, ahol két autó van. Az egyik, a csajé, nyugodtan lehet már msot is villanyautó, amely éjjel otthon, és a munkahelyen munkaidõ alatt töltõdik.
A férj nagy autójával meg lehet menni hétvégén cocókázni.

A szûk keresztmetszet a villanyautók ára.
A franciák ezt mérték fel helyesen, hogy itt kell csapást mérni a jelenlegi elavult rendszerre: a villanyautógyártásnál.

Egyébként a piac nagyon rugalmas tud lenni.
Mihelyt megjellenek tömegével a villanyautók, percek alatt lesznek töltõhelyek is. A kereskedõk nem hülyék.

Az aksitömb a kocsidban zárt, le van plombálva, nem tudsz hozzápiszkálni.
Amikor megállsz, a kút számítógépe gyorstesztet futtat le, és ha belepiszkáltál az aksiba, nem veszi át. Ha a tesz eredménye OK, adja neked a cserét. Gyakorlatilag kicsusszant-becsusszant.
A kút-társaságnak érdeke, hogy az aksik szervizelése, töltése szakszerû legyen, mindig a legkorszerûbb technológiát alkalmazza, hogy nagyobb legyen a nyereség.

Egy alternatív megoldás az, hogy cseréled a szabványos aksikat.

Például: az aksi nem a tiéd, hanem bérled a benzinkút társaságtól. Mész 250 km-t, megállsz a kútjuknál, egy szaki/automata kicseréli az aksikat, mehetsz tovább azonnal.

(Egyébként lesz megoldás arra, hogy kitoljuk a villanyautó hatókörét 500 km-re, második benzinmotor nélkül is.)

Gyakorlatilag semmiben sincs igazad.
3 óra után mindenképp meg kell állni pihenni legalább fél órát; a kamionosoknál ezt jogszabály is elõírja.
Ilyenkor, amíg kávézol, feltöltõdne a villanyautó.

Most is benzinkutat kell keresned, mert a kocsik kb. 500 km-t tudnak megtenni. A villanyautó ennek felét, tehát gyakrabban kellen megállnod. De a benzinkutak jelenlegi sûrûsége Európában megfelelõ, sõt, néha az a benyomásom, hogy túl sok is van.

A benzinkutak felszerelése elektromos töltõoszlopokkal aprócska beruházás, akár egy hónap alatt megoldható. Csak ki kell dolgozni a szabványokat.

"viszont így egy kicsit kettészakított infrastruktúrájú lenne az ország idõvel."

Mi az, hogy lenne? Már most is az.

Molnibalage
A gond az, hogy akkor minkét rendszert egy autóba telepíted. A másik rendszer tömegét, mint ballasszt, mindig cipeled. Itt a teljes tömeg kb. 1/7-érõl van szó. Azért az sok.

Agglomeráció + nagyvárosba tényleg világbajnok lenne az elektromos autó, viszont így egy kicsit kettészakított infrastruktúrájú lenne az ország idõvel. Vidéken ritka lenne a töltõhálózat a nagyávárosban meg nehéz lesz benzinkutat találni.

Az elektromos hálózatot és szabályozást is fel kell készíteni az eltérõ fogyasztási igényekre. A napi fogyasztási trend bizony változni fog az eddig megszokotthoz képest.

15 perc
ritka olyan hely van a világon, ahol 250 km-enként ne lenne villamos dugaszolóaljzat. Ha nincs, akkor a kereskedõk hamar telepítenek, mihelyst elterjednek a villanykocsik.

Mindenestre, ha az ukrán határig elmész villannyal, és csak onnantól térsz át benzinre (hibrid) én már akkor is meg vagyok elégedve. Legalább nem nálunk pöfékelsz.

Molnibalage
Percek alatt fel lehet tölteni ekkora kapaciást? Ja, és Mo. az kis ország. Képzeld el USA-t, ahol kicsit nagyobbak a távolságok vagy olyan helyeket a világon, amik ritkán lakottak.

Ja, értem, te arra gondoltál, hogy az aksikat valamilyen furcsa okból (pld. nincsenek töltõhelyek) csak egyszer töltik fel, és a feltöltési idõ órákat vesz igénybe.

természetesen nem a széndioxidra gondoltam az atomerõmûnél. a hasadó anyagokat bányászni kell, szállítani, elhasznált fûtõelemeket meg jobb híjján nagy betonszarkofágokban elássák a föld alá.
értem én hogy még mindíg ez a legkisebb környezeti terhelés, de azért tisztának nem nevezném.
Ez tisztább lenne, persze ez legalább 30 év mire mûködni is fog. (érdekes, hogy ez is pont Franciaországban épül. Bár ebbe nagyon sokan raktak pénzt)

Elösször lőjünk rájuk atomot, aztán valami DURVÁT!

Molnibalage
Mert pl. itthon is egy Budpapest - Beregdaróc (ukrán határ) távot csak oda nem tudsz letolni 250 km-es akksikapacitással. Hát akkor még oda-vissza út. És Mo. még sík. Képzeld el, hogy milyen 0 hatósugár jön ki úgy, ha 1-2 km-es hegyek vannak a környékeden. Európának vannak hegyes területei rendesen...

További gond, hogy az akksikat a hideg gyengíti ugye? Akinek nincs garázsa egy téli estén mennyit is veszít a töltésébõl az akku?

Molnibalage
Ja és a 90 perc az akkor igaz, ha a vasút és buszmegálló mellett laknék. De az onnan még 10-15 perc séta. Csak viszonyításképpen ez egy kb. Baross tér - Boráros tér távolság kb. Ezalatt van 4 villamosmegálló...

Túl sûrûn vannak megállók sajnos túl sok helyen. Értem én, hogy az átszálláshokhoz kellenek kapcsolatok, de a sûrû megállók miatt az áltagsebesség konvergál a béka segge alá.

Molnibalage
Miért nem tiszta az atom? Csak az építése igényel CO2-t, az ahhoz felhasznált technológiák. Aztán 0 CO2 emissziós.

"mert ha messzira akarsz menni, kell egy másik"

Miért is?

" Bp-nek gyakorlatilag NINCS használható elõvárosi közlekedése. "

Ezt kiknek köszönhetjük?

Molnibalage
A TGV tudtommal még most is elég gyéren hálózza be az országot.

A elektromos autó miatt, meg két autó kell, mert ha messzira akarsz menni, kell egy másik. Kicsit drága és pazarló magatartás.

Sírjál.

hagyjátok már abba ezt a divat-mutyisztánoizást, élhetetlen szerencsétlen banda. amellett, hogy tök hülyeség Fr.o.-val hasonlítgatni önmagában is bántó.

az, hogy te nem tudsz boldogulni a te bajod, és legtöbbször saját magadnak köszönhetõ. rajtad kívül vannak páran, akiknek normális munkával is sikerül. mutyisztánt mindenki magának csinálja, legfõképp saját maga folyamatos "de szar nekem, mert de szar az ország" szugerálásával.

szvsz pénzt meg nem az autógyártóknak meg a vásárlóknak kéne adni, hanem K+F-re, mert ahogy az új technológia jobb mutatókkal bír mint a jelenlegi megoldások, azonnal elterjed magától is, mindenféle támogatás meg manipuláció nélkül. (lásd a dízel esete, pl teherszállításnál)

Molnibalage
250 km mire nem elég? Hány ember megy az autójával 30-nál több km-et naponta?

Átlagban csak oda 30 km. Tehát napi 60. Csak a statisztika kedvvért.

Rohadt kevés? Mind csak a városszéli lakásából jár be a belvárosba dolgozni, meresztve a seggét (mert a bicikli, tömegközlekedés használata büdös, és különbenis lehet villogni a kollégák meg a recepciós csaj elõtt a verdával).

Kibaszottul utálom az ilyen sztereotípiát. Amíg gy Szigetszentmiklós - Árpád híd távolság 90 perc vagy több tömegközlekedéssel addig elég kampószöveg a "használj tömegközlekedést". Én is tömegközl. párti vagyok de csak akkor, ha az használható. Bp-nek gyakorlatilag NINCS használható elõvárosi közlekedése. Olyan szinten van, amit komoly városok már 20 éve is körberöhögtek, ma meg végkép...

Én hogyan járak be 28 km-rõl bringával te okostojás? Ja, és az út felét vagy teljesen szar bringaúton kellene megtennem vagy belvárosi fõuton. Bocs, de én élni akarok. A bátyussal legalább ketten ülünk az autóba. 35 perc alatt beér. Tömegközlekedéssel 90 perc lenne. Ez neked veresenyképesség szerinted? 35 perc autóval = 25 km úton. A fennmaradó kb. 9 km-t a BKV-val kb 35 perc alatt gyûröm le. Sírjak vagy röhögjek?

Ez így nagyon jól hangzik, de alapfeltétele, hogy mire sok ilyen autó lesz (értsd 10%+) addig óriási mennyiségben elérhetõ legyen tiszta energia. a mai atomerõmûveket sem nevezném kifejezetten tisztának, bár a jelenleg mûkõdõképes megoldások közül egyértelmûen a legjobb.
ha még mindíg fosszillis tûzelõanyagokat égetõ erõmûvekbõl akarják ezt ellátni, akkor adtak a sz@rnak egy pofont. igaz akkor nem a város levegõje lesz szennyezett (ahol többnyire élnek az emberek), hanem az erõmû környéke. de globálisan ez nem segít semmin.
A marha nagy "zöldséget" kezdhetnék azzal, hogy a tömegközlekedésbõl számûzik a belsõgésû motorokat. troli, villamos, metró. tulképp a troliba csak kicsit több aksi kéne és még a pályát sem kéne kiépíteni hozzá, ha egy napot kibírna.
ja, hogy még ezt sem bírják megoldani... akkor mit is akarnak a személyautókkal?
az érzésem az, hogy olyan messzi vannak ezek a realitástól egyenlõre mint makó jeruzsálemtõl. de azért csak hajrá. (ez rendkívûl sok szavazat most Sárközynek, de biztos nem csak amiatt van...)

Csupa fül és szem vagyok.

Többminden mint amit fel tudnál fogni 😊

nekik legalább van tökük hozzá, hogy kiálljanak és azt mondják, hogy az olajtársaságok dugják be maguknak a hordót, ahova akarják. Mutyisztánban ilyet mikor fogsz látni? 😊
A vigyorgás helyett esetleg valami érdemi mondanivaló is van a kobakodban?

"Má' megint a Franciá, má' megint forradalom! Mi lesz ebbõl?"

Jogdij az áramra? 😊

És arra gondoltak hogy azt a temérdek elektromos energiát mi adja elõ? Mert ha ennyi villany autó lesz, akkor újabb atomerõmûveket kell építeni hogy kielégítség az energia szükségleteket.
Teppik Amon
Srácok, itt az a lényeg hogy végre valami elkezdõdött magasabb szinten. Egy kormány áll az ügy mögött, nem 1-2 autógyártó. Má' megint a Franciá, má' megint forradalom! Mi lesz ebbõl? <#zavart1>

Teppik Amon, Dzsel-völgy, Piramisok

Az autózás hõskorában elektromos autók voltak savas akksival...1890-es évek.

És pont ez volt a baj, hogy kicsi volt a hatótáv.
Aztán késõbb mogyoró olajjal hajtották, mert olcsó volt a mogyoró olaj, semmi másra nem használták, aztán rájöttek hogy jé van kõolaj...stb és itt jó 100 évig meg is ragadtunk.

A franciáknál mûködhet persze a dolog..beül, elmegy melóba, hazajön és ennyi...ha Zsán-t akarja meglátogatni aki 300 kilométerre lakik, akkor meg fogja magát és felül a Tézsévére, és 1 óra alatt ott is van.

Itthon meg aki Debrecenbe akar menni vagy Zalaegerszegre Budapestrõl az felül a...mire is jaa hát igen a MÁV széthullóban lévõ valamelyik extra tiszta és rendkívül kényelmes járatára és hipp hopp ott is van röpke 4!-12! óra alatt.

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

Pluskast
Hááát igen ebben azért van valami. Az aksik ugye nem tartanak ki 15 évig szvsz azt 5-6 év múltán ki kell cserélni ami igen drága mulatság lesz. Bár tegyük azt hozzá, hogy Nyugat-Európában az autósok 90%-a 5-6 év után cseréli le a kocsiját. De ez Európa nyugati fele ott megtehetik az emberek mert megengedi a pénztárcájuk.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Pofátlan kis alak vagy te, hallod?

Az akkumlátor probléma lesz az biztos (fõleg környezetvédelem terén).
Amúgy most itt nem érdemes vitázni ebben a cikkben, mert már megjelent Epikurosz meg Sanyix, akik már tucatszor bizonyitották hasonló témákban hogy az általanos iskola 5. osztályos fizika tudásának sincsenek birtokában...

Na, végre!
Mindent a frontért, mindent a gyõzelemért!
Én jelentkezem önkéntesnek.