255
  • Sanyix
    A hálózat bírja... az erőművek nem... nem épülgetnek pakson a blokkok, nem lesz áram. Bezzeg a szenes szarok meg épülnek/tek.
  • Epikurosz
    Na, te úgy látszik figyelmesen olvastál engem, mert Molnibalage (akit teddybear is megtámogatott) és közöttem az egyik alapvető kanonikus különbség, hogy én is sok kicsi, autonóm rendszerben látom a jövőt. Vagyis biomassza, komposzt, biogáz, biorépa, biohagyma, napkolektor, napelem, szélturbina, hőszivattyú, geotermika, lábbal hajtott szobabicikli, világító cipő, "élőgépes" víztisztító stb. de pld. a tömegközlekedés és más, főleg ipari igényekre kell a központosított áramtermelés is, főleg atomerőművek formájában. A szélparkokat Magyarországon annyira nem támogatom, mert surrognak, zúgnak, és kirándulás közben zavarnak a meditációban.

Egyébként, csak így tovább!
    Ha így folytatod, lehet, hogy lovaggá ütlek, és kinevezlek tanácsadómnak. (Van olyan is, hogy titkos tanácsos.) :-)
  • lesliehun
    A folyamat nem lesz olyan gyors, hogy az áramszolgáltatók ne tudnák felvenni az iramot.
    Mellesleg én a decentralizált energiatermelésben látom a jövőt, ez nem jelenti azt, hogy a gigaerőművek eltünnének. Inkább arra gonodolok, hogy például nálunk most kezdenek egy 2MW-os geotermikus és egy 12MW-os biomassza erőművet építeni, ami a környék elektromos igényét messze lefedi.
    Pesten mondjuk ezt nem lehetne megoldani.
  • Epikurosz
    Molnibalagék már tervezik a következő atomerőművet.
    Ha az nem lenne elég, importálunk külföldről. Könnyebb áramot venni, mint olajat vagy gázt!
    Ráadásul, sokan belevágnának - mint alul írta a kollega - napelemekbe, így az az ipar is felfutna. El sem tudod képzelni mennyi jótékony hatása lenne egy ilyen átállásnak. Ez csak a lepke szárnya lenne.
  • roliika
    Ez igaz. :) Őőő..és szerinted fogják bővíteni? Mi meg honnét adja majd a kraftot.
    Mert ezeket a baszottnagy biztosítékokat lehet lecserélik, hogy had égjen szarrá a kábel a terheléstől..de ha az se lesz elég?
  • Epikurosz
    HELYESEN: ezt a mi JELENLEGI hálózatunk garantáltan nem fogja bírni

De nem tilos bővíteni a hálózatot, és a villanynak az még a varázsa, hogy könnyebben szállítható, mint az olaj.
  • roliika
    Jameg télleg...huhú..sőőt...tényleg szuperjó dolog lenne elektronyos autóval skerázni, és boldogan fizetnék 1 teljes tankért akár 800-1500Ft-ot..háh nade...
    ugye emlékszünk még arra, hogy nyáron mikor igen meleg volt, az áram szolgáltató panaszkodott, hogy jujuj, lehetnek áram ingadozások, mert a háló 80%-on megy, és napról napra nő a fogyasztás, mert mindenki bekacsolja a ventijét otthon, meg a klímát..és rendesen eszik ezek az áramot, pontosabban terhelik a hálózatot...

Most adjuk ehhez még napi szinten ennek a dupláját..mertugye lesz aki naponta többször tölti az autót és legyen pár tízezer villanyautó, majd pár százezer...ezt a mi hálózatunk garantáltan nem fogja bírni.
  • Epikurosz
    Ezt mondom én is. Sajnos (szerencsére!), nem vagyok hithű keresztény, és ha megdobnak kővel, akkor én is visszadobok egy szikladarabot. Másként ezekkel nem megy.
  • Epikurosz
    OFF
    A narisok sem angyalok, de egy előnyük mindenképp van: hazaiak, míg a másikfajtáék gazdasági hátai között sok külföldi van, így kicsorog a pénz az országból. Mert ugye a magyar, honi kizsákmányoló mégiscsak főleg itthon költi el az összeszedett vagyonát, amiből neked is csöppen-csurran valamennyi. A külföldi meg kiviszi az országból, és elkölti, például, a monte-carloi kaszinókban.
  • lesliehun
    Addig kell benapelemeznia házat !
    Mindenesetre az otthoni éjszakai töltés megoldhatná a mostani problémát: a éjszaka termelt áram nagy része egyszerűen kárbavész.
    Epikurosz: nem folyok bele a vitátokba és nem akarok igazságot tenni. Az lenne a legjobb, ha mindenki a kulturált hangnemben a cikkel kapcsolatban vitatkozna. peace
  • roliika
    Hátmost..énse vagyok maszop rajongó..nade a narancsosak sem hiszem, hogy kiengedik a kezük közül ezt a zsíros falatot..mert az állam még mindig a köznépből él..ez meg ingen nagy bevételi forrás lenne...hát már persze akkor, ha tényleg az állam osztaná aztán fel a bevétel, és nem 1-esek zsebében landolna az egész összeg...mondjuk narancsosok talán ezt nem engedik meg...reméljük.
  • Epikurosz
    "Persze, még felbukkanhat egy-kettő"

1.
  • Epikurosz
    Igen, ez sajnos nálunk valós veszély.
    Az ilyen töltőhelyek létesítését a maszop-szadeszesek engedélyez kötnék, és kizárólagos joggal kiadnák egy, a holdudvarukhoz tartozó cégnek, amely a bevétel egy részét pártcélokra átjátszaná nekik. Fejlesztés így nem nagyon lenne.
    A reményt azonban nem kell elveszíteni, mert 2010-ben hatalmas hatalmi átrendeződés lesz itt nálunk. Ilyen szempontból jobb is, hogy ennek a technológiának a felfutása nem következett be hamarabb, legalább nem "ők" fölözik le pofátlan módon a hasznát.
  • Epikurosz
    Gyakorlatilag mindenütt, ahol benzinkút, pihenőhely vagy parkolóhely van, sőt a segélyhívó telefonok mellé lehetne ilyen elektromos töltőoszlopot felszerelni.
    Szabványos kábellel csatlakoznál rá, bankkártyával fizetnél (POS terminál).

Úgya, hogy ma is fizetsz az üzletekben. Az Elektromos Műveknek sem lenne nagy újdonság, hisz a kártyával, előre kifizetett villamos energia fogyasztás ma is létezik.
  • roliika
    Amint kaphatóak lesznek, meg fogják emelni az áram árát, és megfogják terhelni jövedéki adóval merthogy üzemanyag lesz...itthon legalábbis tuti.
  • tz19
    Nehogy már felidegesítsétek magatokat Epikurosz miatt, nem érdemli meg. Ma már megint megverték a kisiskolában, leköpködték, és elvették az uzsiját, csak ezért cseszkődik a fórumban. Szegény nem élheti ki magát máshol. Szánalmas, de hát sajna vannak egy páran ilyenek.
  • Epikurosz
    "és egy elekrtomos kút áteresztőképessége közötti különbség elég nagy lenne"

Mert te biztosan kiszámítottad, hogy mekkora helyigénye van a kőolajszármazék-alapú üzemanyagot és a villamos energiát forgalmazó töltőállomásnak.
  • archelf
    Pár apróság. Két főre nálunk a bejárás BKV-val és autóval kb ugyanolyan költség (az autó drágább kb 20%-al).
    A másik: BKV utazás 50-60 perc 2 átszállás, mocsok, tömegnyomor és izzadás; Autó 25-35 perc és kényelem. Ja és ha BKV-val járnánk, nem tudnám a gyereket óvodába járatni, csak ha felvennék egy babysittert... mert ugye belvárosi kerületbe csak belvárosi lakhelyű gyerek járhat, nem elég, ha mind a ketten itt dolgozunk (nekem 9 óra munka = a gyereknek 10 óra óvóda).

Amúgy a témánál maradva most egy benzinkút és egy elekrtomos kút áteresztőképessége közötti különbség elég nagy lenne... Tekintve, hogy egy tankolás minimum háromszoros időigényű (15 perccel számolva) és fele távolságonként kell igénybe venni, a jelenlegi kiszolgálóállomás-rendszer nem szükségszerűen lenne elég (főleg, hogy a kiépítendő elekromos kutak mellett a régiek nagyrészét is meg kell tartani). bár a kávézók mindig tele lennének :)

AE
  • Epikurosz
    Légy szíves írd meg konkrétan ennek a 2-3 idiótának, hogy tévedtek.

Ne beszélj te is mellé, ne próbálj a békéltető szerepében tetszelegni.
    Ők eddig semmi konkrétumot nem írtak, kivéve talán a Molnibalage-t, akiből - leszámítva szőrszálhasogató stílusát - talán 10 év múlva, sok kudarc után, lesz valami.

De itt van ez a két szemétkedő figura: torreadorz és sundance. Persze, még felbukkanhat egy-kettő, mert vannak azért többen is.
    Nehogy már visszaigazolást adjunk nekik azzal, hogy udvariasak vagyunk velük, információkat nyújtunk, elmagyarázunk fogalmakat, kutatásokat stb.
    Első az erkölcs! Utána jöhet bármilyen értelmes, tudományos vita.
  • Epikurosz
    "kiderült rólad hogy alapvető fizikai fogalmakkal sem vagy tisztában..."

Na, melyek ezek?
    Természetesen, nem állítom, hogy soha nem tévedek, de amikor tévedtem, beismertem és megköszöntem a felvilágosítást. De mégis kíváncsi lennék, hogy meleky azok az alapvető fizikai fogalmak.
  • lesliehun
    Hellosztok!

Ne marakodjatok!
    Ezt nézzétek inkább meg: Elektromos autok frankfurtban
    Az aksi csere nem rossz ötlet, ráadásul láttam egy videót a linkelt oldalon, ahol egy robot kb. 1-2! perc alatt végrehajtotta a cserét!
    A töltés sem lehet nagy gond mert 400V-on kb 20-30 perc egy aksi feltöltése. A kúton megcsak erre a 20-30percre kell lennie egy puffernek aksiból, utánna már a feltöltötteket adja vissza.
    PS.: A Trabantot figyeljétek, szerintem tök állat! Lehet, hogy trabantom lesz?
  • torreadorz
    Gratulálok eme kritikán aluli hozzászólásodhoz...

Megjegyzem, korábban volt alkalom hogy leálltam veled értelmesen vitatkozni, de akkor is ugyanezt a hangsúlyt és pszichológiailag sérült modort vetted fel (gyerekkorodban sokat vert apád ugye?) ami különösen égő volt akkor amikor kiderült rólad hogy alapvető fizikai fogalmakkal sem vagy tisztában...
  • Sundance
    Úgy legyen :)
  • Epikurosz
    OFF

Na, megvolt a kávé.
    Nem durran el neked semmid, mert nincs olyanod.
    torreadorz nevű kis szemét kezdte a trollkodást, meg utána jöttél te az én "bunkó stílusommal", erre ráerősített ez a sundance nevű izé. Nem volt itt semmi trollkodás, meg sértegetés addig, amíg el nem kezdtétek, legfeljebb poénkodás, vagy kis apró semmitmondás.
    Utána meg ti csodálkoztok?
    Velem nem fogjátok űzni az eszetek, mert úgy küldelek el a mocskos maszopos-szadeszos anyátokba, hogy attól koldultok. Még a kitiltásom árán is!
  • Sanyix
    Dehogynem! Ha valaki omárék kezébe kerülne rögtön kapja a felkiáltójelet.
  • Molnibalage
    Én sem értem. Pár topikban néha eldurrant az agyam és akkor kaptal elakadásjelző. Epikusrosz szinte folyamatosan flémel és személyesekedik, de még egyet sem kapott. Sajnos a cikkek hozzászólásait nem nézi úgy tűnik egy moderátor sem...
  • Molnibalage
    Bizony. Ma már ez nem kunszt. A skandinávok és kanadaiak meg aztán csak tudják. Van kanadai rokonom. :)
  • roliika
    Epi meg Sanyix.
    Ne legyetek már ennyire díszmagyarok!

Tecciktudni speciálisan magyar viselkedés, hogy nincs összefogás, de legalább széthúzás van itten ebben az országban.

Mindenki máshogy áll neki a dolognak, és nem jutnak közös nevezőre, mert mindenki jobban tudja a másiknál, még ha nincsenek ész érvek akkoris.

Ld.: MÁV, Völgyíd, körbe aszfaltozott villanyoszlop, sík terepen alagút(nem volt elég dombos..építettek oda egyet), kormanyszovivo.hu 200 millióért stb.

Még a románok rendelkeznek hasonló beütéssel...szívnak is.
  • Sundance
    Káromkodok? :) Hm????
  • Sundance
    Miért nyúlnám le?
    Ha úgy tetszik, vedd úgy hogy egyetértettem vele, ha írtál ilyesmit te is.....
    Vagy jogvédett volt? Írd a számlaszámod, máris utalom a jogdíjat.
  • Sundance
    :D :D :D :D
    Hát úgy éljek, engem ez szórakoztat, hogy ilyen "emberek" is vannak :D :D
  • Sanyix
    Például téged nyugodtan kilőhetnének, mert 1 ontopic hozzászólásod nem volt, csak fröcsögöd itt a faszságaidat.
  • torreadorz
    Tulajdonképpen csak azt nem értem hogy a moderátorok ilyenkor miért nem moderálják ki az epikurosz féléket, akiknek látható szándéka hogy trollkodni szeretnének...
  • Molnibalage
    Mukatársaim nagy része bp-i. Egyetlen egyről tudok, aki autóval jár. Ő viszont 202 centi magas...
  • Molnibalage
    Nem értelek. Én csak kétem, mindenféle körítés nélkül. Kérdezted, hogy adjál -e linket. Mire én "Adj". Hol itt a buknóság? Még ugyanazta szót is használtam, mint te...
  • Epikurosz
    "Egyelőre "második, feleségnek a városon belül mászkálós kisautónak" viszont egész életképes lehet a dolog......"

Káromkodsz, de az ötletem az lenyúlod mi, te disznó?
  • Epikurosz
    Hozzám szóltál ?
    Neked ez magas, menj vissza zsindelyes fórumokra.

Egyébként, képzeld a kábeltévés STB (ammeg mi?) sem az enyém, hanem bérlem a szolgáltatótól.
    Meg régen a szódavizes patronok is működtek, persze macerások voltak.

Na, kifogyott az aksim, megyek kávézni.

Este még rendelek egy órácskát, addig tessék nyugodtan kérdezni!
    Majd válaszolok, ha a kedvem úgy tartja. (Tisztelettudók előnyben!)
  • Sundance
    Hát igen.....
    Egyelőre "második, feleségnek a városon belül mászkálós kisautónak" viszont egész életképes lehet a dolog......
    Egyelőre ennyi....
    Remélem 10 év múlva a nagy családi autókra is megoldódik valahogy, és 20 év múlva a kamionokra is (ühhh ez még álomnak is túl szép lenne) :D
  • Sundance
    Már sajnálom hogy nem hallgattam Rád :(
  • torreadorz
    Mondtam, itt van Epikurosz meg Sanyix, értelmes vita és érvelés ezzel ki is van lőve...