255
  • Sundance
    Csodás.
    És ki és miért vesz és mikor és miből benzinkutanként plusz 100 db akksit amit ugye NEM az autóhoz vettél meg Te, hanem a banzinkút tárol ott mint saját készletét, amit saját forrásból finanszírozott, hátha betévedsz és cserélni akarsz.
    Azért ez elég merész így..... Kicsit gondolkozni kéne, mert ilyen óvodás szintű "felpattintom a legóautóümra a másik tartályt" megoldást az 5 éves fiam is kitalál simán, csak hát sajna nem működik a gyakorlatban :D

(Ja, stílusért bocs, de Epikurosz a ZSENI ezt hozza ki belőlem :D :D )
  • Sundance
    Benzines elég lazán.... Legalábbis enyém.... Síeléskor, 5-6 nap a -8- -15 fokban, és kb pöccröff.
  • Sundance
    Jézusm, mit képzelsz te magadról kiscsíra???? :D Ekkora parasztot, te jóég.....
  • Sanyix
    Mer a normál autó bizony -20 fokban lazán indul mi? :D
  • Sundance
    Bocs de pld én (pedig nagyon nem fuvarozó vagy hasonló a szakmám, hanem totál irodai elvileg) heti 2 napon biztos megyek vagy 500-600km-t, úgy hogy közben 5 percek lennének "tölteni".....

Meg ha lenne is félóra Pesten, egy kis utcában megállva, egy irodaház előtt, akkor ott ugyan mégis mire dugjam rá tölteni? ja mellesleg nem mintha félóra elég lenne tölteni :)
  • Sanyix
    Én meg azt utálom hogy aki nem így tesz az mindig elkezdi hogy nem így van. DE bizony 90%-nál így van. Mereszti a seggét, és budapestről budapestre kizárólag autóval hajlandó menni.
  • Epikurosz
    A bunkó te vagy, mert azonnal akarsz, követelsz valamit, mint egy kisgyerek. Ez így nem működik kisfiam. Engem toporzékolással, magamat földhözveremmel nem lehet zsarolni. Én egy okos szülő vagyok. :-)

Töprengsz, keresgélsz a gúglival, majd ha nem megy, akkor a bácsika megsajnál, és kisegít.
  • Molnibalage
    Adj linket. A bunkó hozzáállásról meg leszokhatnál. Feltettem egy kérdést, mert én sem tudok mindet. Vagy már ez is baj?
  • roliika
    Na azért abban skacok egyezzünk meg, hogy ha valaki vesz autót akkor használni is akarja.

Ne higgyük, hogy olcsóbbak lesznek ezek mint egy átlag autó...tehát, ha a balcsira akarok vele menni, és onnét visszajönni, ezt tudnia kell a cuccnak.

Ha -20 fokban akarok elindulni Nagykanizsáról Kecskemétre, ezt is tudnia kell.

Ha nem tudja akkor nem autó...
  • Sanyix
    Ne irígykedj! Majd csak sikerül egyszer az első osztályt megcsinálnod. Kitartás!
  • Epikurosz
    Itt van a lényeg:
    "Mekkora lenne egy akksi(blokk) egy autóhoz méretre és tömegre? "

Ebben még nem segítek, hagyom, hogy kicsit töprengj rajta. ha nem megy, majd adok egy linket.
  • Pluskast
    A töltésben teljesen igazad van. Pl ha csak a motorkerékpárokat nézzük ugye azok max hatótávolsága kb 250 km és nem hinném, hogy a motorosoknak gondot okozna a tankolás.
  • Molnibalage
    Ez a kivesz, berak nekem is eszembe jutott, csak egy gond van vele. Mekkora lenne egy akksi(blokk) egy autóhoz méretre és tömegre? A csere ideje? Ma egy benzinkáthoz akár napi 1-2 ezer autó is beállhat simán forgalmas helyeken. Hol tárolsz ennyi akksit?
  • torreadorz
    Mint emlitettem nem szabad vitatkozni Epikurosszal mert általában egetverő baromságokat szokott irni (főleg olyan témáknál amiknek kézzelfogható racionális vetületük is van és nem csak elméleti vallásos maszlag)
  • Epikurosz
    A töltés amúgy ma sem lenne gond, főleg azoknál a családoknál, ahol két autó van. Az egyik, a csajé, nyugodtan lehet már msot is villanyautó, amely éjjel otthon, és a munkahelyen munkaidő alatt töltődik.
    A férj nagy autójával meg lehet menni hétvégén cocókázni.

A szűk keresztmetszet a villanyautók ára.
    A franciák ezt mérték fel helyesen, hogy itt kell csapást mérni a jelenlegi elavult rendszerre: a villanyautógyártásnál.
  • Epikurosz
    Egyébként a piac nagyon rugalmas tud lenni.
    Mihelyt megjellenek tömegével a villanyautók, percek alatt lesznek töltőhelyek is. A kereskedők nem hülyék.
  • Epikurosz
    Az aksitömb a kocsidban zárt, le van plombálva, nem tudsz hozzápiszkálni.
    Amikor megállsz, a kút számítógépe gyorstesztet futtat le, és ha belepiszkáltál az aksiba, nem veszi át. Ha a tesz eredménye OK, adja neked a cserét. Gyakorlatilag kicsusszant-becsusszant.
    A kút-társaságnak érdeke, hogy az aksik szervizelése, töltése szakszerű legyen, mindig a legkorszerűbb technológiát alkalmazza, hogy nagyobb legyen a nyereség.
  • Epikurosz
    Egy alternatív megoldás az, hogy cseréled a szabványos aksikat.

Például: az aksi nem a tiéd, hanem bérled a benzinkút társaságtól. Mész 250 km-t, megállsz a kútjuknál, egy szaki/automata kicseréli az aksikat, mehetsz tovább azonnal.
  • Epikurosz
    (Egyébként lesz megoldás arra, hogy kitoljuk a villanyautó hatókörét 500 km-re, második benzinmotor nélkül is.)
  • Epikurosz
    Gyakorlatilag semmiben sincs igazad.
    3 óra után mindenképp meg kell állni pihenni legalább fél órát; a kamionosoknál ezt jogszabály is előírja.
    Ilyenkor, amíg kávézol, feltöltődne a villanyautó.

Most is benzinkutat kell keresned, mert a kocsik kb. 500 km-t tudnak megtenni. A villanyautó ennek felét, tehát gyakrabban kellen megállnod. De a benzinkutak jelenlegi sűrűsége Európában megfelelő, sőt, néha az a benyomásom, hogy túl sok is van.

A benzinkutak felszerelése elektromos töltőoszlopokkal aprócska beruházás, akár egy hónap alatt megoldható. Csak ki kell dolgozni a szabványokat.
  • Epikurosz
    "viszont így egy kicsit kettészakított infrastruktúrájú lenne az ország idővel."

Mi az, hogy lenne? Már most is az.
  • Molnibalage
    A gond az, hogy akkor minkét rendszert egy autóba telepíted. A másik rendszer tömegét, mint ballasszt, mindig cipeled. Itt a teljes tömeg kb. 1/7-éről van szó. Azért az sok.

Agglomeráció + nagyvárosba tényleg világbajnok lenne az elektromos autó, viszont így egy kicsit kettészakított infrastruktúrájú lenne az ország idővel. Vidéken ritka lenne a töltőhálózat a nagyávárosban meg nehéz lesz benzinkutat találni.

Az elektromos hálózatot és szabályozást is fel kell készíteni az eltérő fogyasztási igényekre. A napi fogyasztási trend bizony változni fog az eddig megszokotthoz képest.
  • Epikurosz
    15 perc
    ritka olyan hely van a világon, ahol 250 km-enként ne lenne villamos dugaszolóaljzat. Ha nincs, akkor a kereskedők hamar telepítenek, mihelyst elterjednek a villanykocsik.
  • Epikurosz
    Mindenestre, ha az ukrán határig elmész villannyal, és csak onnantól térsz át benzinre (hibrid) én már akkor is meg vagyok elégedve. Legalább nem nálunk pöfékelsz.
  • Molnibalage
    Percek alatt fel lehet tölteni ekkora kapaciást? Ja, és Mo. az kis ország. Képzeld el USA-t, ahol kicsit nagyobbak a távolságok vagy olyan helyeket a világon, amik ritkán lakottak.
  • Epikurosz
    Ja, értem, te arra gondoltál, hogy az aksikat valamilyen furcsa okból (pld. nincsenek töltőhelyek) csak egyszer töltik fel, és a feltöltési idő órákat vesz igénybe.
  • mcganyol
    természetesen nem a széndioxidra gondoltam az atomerőműnél. a hasadó anyagokat bányászni kell, szállítani, elhasznált fűtőelemeket meg jobb híjján nagy betonszarkofágokban elássák a föld alá.
    értem én hogy még mindíg ez a legkisebb környezeti terhelés, de azért tisztának nem nevezném.
    Ez tisztább lenne, persze ez legalább 30 év mire működni is fog. (érdekes, hogy ez is pont Franciaországban épül. Bár ebbe nagyon sokan raktak pénzt)
  • Molnibalage
    Mert pl. itthon is egy Budpapest - Beregdaróc (ukrán határ) távot csak oda nem tudsz letolni 250 km-es akksikapacitással. Hát akkor még oda-vissza út. És Mo. még sík. Képzeld el, hogy milyen 0 hatósugár jön ki úgy, ha 1-2 km-es hegyek vannak a környékeden. Európának vannak hegyes területei rendesen...

További gond, hogy az akksikat a hideg gyengíti ugye? Akinek nincs garázsa egy téli estén mennyit is veszít a töltéséből az akku?
  • Molnibalage
    Ja és a 90 perc az akkor igaz, ha a vasút és buszmegálló mellett laknék. De az onnan még 10-15 perc séta. Csak viszonyításképpen ez egy kb. Baross tér - Boráros tér távolság kb. Ezalatt van 4 villamosmegálló...

Túl sűrűn vannak megállók sajnos túl sok helyen. Értem én, hogy az átszálláshokhoz kellenek kapcsolatok, de a sűrű megállók miatt az áltagsebesség konvergál a béka segge alá.
  • Molnibalage
    Miért nem tiszta az atom? Csak az építése igényel CO2-t, az ahhoz felhasznált technológiák. Aztán 0 CO2 emissziós.
  • Epikurosz
    "mert ha messzira akarsz menni, kell egy másik"

Miért is?
  • Epikurosz
    " Bp-nek gyakorlatilag NINCS használható elővárosi közlekedése. "

Ezt kiknek köszönhetjük?
  • Molnibalage
    A TGV tudtommal még most is elég gyéren hálózza be az országot.

A elektromos autó miatt, meg két autó kell, mert ha messzira akarsz menni, kell egy másik. Kicsit drága és pazarló magatartás.
  • Epikurosz
    Sírjál.
  • lapaleves
    hagyjátok már abba ezt a divat-mutyisztánoizást, élhetetlen szerencsétlen banda. amellett, hogy tök hülyeség Fr.o.-val hasonlítgatni önmagában is bántó.

az, hogy te nem tudsz boldogulni a te bajod, és legtöbbször saját magadnak köszönhető. rajtad kívül vannak páran, akiknek normális munkával is sikerül. mutyisztánt mindenki magának csinálja, legfőképp saját maga folyamatos "de szar nekem, mert de szar az ország" szugerálásával.
  • mcganyol
    szvsz pénzt meg nem az autógyártóknak meg a vásárlóknak kéne adni, hanem K+F-re, mert ahogy az új technológia jobb mutatókkal bír mint a jelenlegi megoldások, azonnal elterjed magától is, mindenféle támogatás meg manipuláció nélkül. (lásd a dízel esete, pl teherszállításnál)
  • Molnibalage
    250 km mire nem elég? Hány ember megy az autójával 30-nál több km-et naponta?

Átlagban csak oda 30 km. Tehát napi 60. Csak a statisztika kedvvért.

Rohadt kevés? Mind csak a városszéli lakásából jár be a belvárosba dolgozni, meresztve a seggét (mert a bicikli, tömegközlekedés használata büdös, és különbenis lehet villogni a kollégák meg a recepciós csaj előtt a verdával).

Kibaszottul utálom az ilyen sztereotípiát. Amíg gy Szigetszentmiklós - Árpád híd távolság 90 perc vagy több tömegközlekedéssel addig elég kampószöveg a "használj tömegközlekedést". Én is tömegközl. párti vagyok de csak akkor, ha az használható. Bp-nek gyakorlatilag NINCS használható elővárosi közlekedése. Olyan szinten van, amit komoly városok már 20 éve is körberöhögtek, ma meg végkép...

Én hogyan járak be 28 km-ről bringával te okostojás? Ja, és az út felét vagy teljesen szar bringaúton kellene megtennem vagy belvárosi főuton. Bocs, de én élni akarok. A bátyussal legalább ketten ülünk az autóba. 35 perc alatt beér. Tömegközlekedéssel 90 perc lenne. Ez neked veresenyképesség szerinted? 35 perc autóval = 25 km úton. A fennmaradó kb. 9 km-t a BKV-val kb 35 perc alatt gyűröm le. Sírjak vagy röhögjek?
  • mcganyol
    Ez így nagyon jól hangzik, de alapfeltétele, hogy mire sok ilyen autó lesz (értsd 10%+) addig óriási mennyiségben elérhető legyen tiszta energia. a mai atomerőműveket sem nevezném kifejezetten tisztának, bár a jelenleg műkődőképes megoldások közül egyértelműen a legjobb.
    ha még mindíg fosszillis tűzelőanyagokat égető erőművekből akarják ezt ellátni, akkor adtak a sz@rnak egy pofont. igaz akkor nem a város levegője lesz szennyezett (ahol többnyire élnek az emberek), hanem az erőmű környéke. de globálisan ez nem segít semmin.
    A marha nagy "zöldséget" kezdhetnék azzal, hogy a tömegközlekedésből száműzik a belsőgésű motorokat. troli, villamos, metró. tulképp a troliba csak kicsit több aksi kéne és még a pályát sem kéne kiépíteni hozzá, ha egy napot kibírna.
    ja, hogy még ezt sem bírják megoldani... akkor mit is akarnak a személyautókkal?
    az érzésem az, hogy olyan messzi vannak ezek a realitástól egyenlőre mint makó jeruzsálemtől. de azért csak hajrá. (ez rendkívűl sok szavazat most Sárközynek, de biztos nem csak amiatt van...)
  • Epikurosz
    Csupa fül és szem vagyok.
  • torreadorz
    Többminden mint amit fel tudnál fogni :)