Mikrohullámokkal nyernék ki a Hold vizét

Oldal 1 / 2Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ja, és az ember nem kizárólag vizet fogyaszt (mint az már írták egy páran). Amúgy a ma kapható ásványvizek nagy része (szinte mind?) bõven az izotóniás oldat telítettsége alatt van (azok ásványi-anyag tartalma bõven nem éri el még a 3g/l-es értéket sem, ami a sóoldat harmada). A magas oldott anyag tartalmú ásványvizekre (1,5-2 g/l felet) pedig már mondják is, hogy nem túl egészségesek hosszú távon, gyerekek csak mértékkel fogyasszák, meg hasonlók.

AE
Nem tudom, miért ioltják itt sokan az ioizotóniás sóoldattal a jónépet. Bár legalább látszik, hogy biolóiga/kémiaórán ez feléjük nem volt téma...
A fent említett keverék vénás beadásra van tervezve a sûrûsége nem az ember számár szükséges ivó-víz, hanem a vér sûrûségének megfelelõen került beállításra (a vörösvértestek ugyanis igen drasztikusan képesek viselkedni a vér sûrûségbeli változására).
Amúgy egy kis háttér: http://en.wikipedia.org/wiki/Tonicity
Egy érdekesség a végérõl: az édesvízi halak folyamatosan ürítenek, hogy a nem-sós-víz hipotóniás hatását gyengítsék - tehát (folyóból/tóból nyert) édesvizet ne igyatok, mert abba a halak pisilnek.

AE
KillerBee
Semmi gond, így legalább kiderült, hogy Kuiper bácsi bizony néha otthagyta a távcsövet és mellékállásban kaszinókban gályázott.

(Ismét csak bebizonyosodott, hogy a szavakat akkor is felismerjük, ha kissé összezagyválták a betûk sorrendjét. Nekem fel sem tûnt, hogy rosszul írtad.)

http://magyarorszag21.blog.hu/2009/04/16/p1069869 \"Terrorists may attack the open society, but only governments can abolish it.\" (The Pirate Party)

Lebuktam... 😊 Kuiper a jó megoldás, sose tudtam a bácsi nevét leírni rendesen. Na megyek vissza, eddig bejött a fekete páratlan.

gothmog
Német nyelvterületen -vagy ahol hagyományosan erõsebb a germán behatás- wolframot, angol nyelvterületen tungstent használnak az izzószálak készítéséhez.
<#vigyor0>

Tetsuo
jaja az 1 es ua, termeszetesen magyarok hasznaltak eloszor vilagitasra..

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Tetsuo
Krupier 😄D rien ne va plus.. 😊

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

KillerBee
OFF:

Nem ide tartozik, de úgy látom, nem olvastad az egy másik topicban neked írt válaszomat, legalábbis nem reagáltál rá. Itt ezt írtad:

"A tungsram nev a tungstein es a wolfram szavakbol jott. Az egyik femet a hagyomanyos, a masikat pedig a halogen egokben szokas hasznalni."

Nos, a tungsten és a wolfram egy és ugyanaz a fém, a tungsten a wolfram neve angolul. Ezek után nem értem, szerinted melyik fajta izzóban melyik fémet szokás használni. Szerintem mindkettõben wolframot.

Nem piszkálódásból írtam be ide is, csak el szeretnék oszlatni egy tévedést.

http://magyarorszag21.blog.hu/2009/04/16/p1069869 \"Terrorists may attack the open society, but only governments can abolish it.\" (The Pirate Party)

KillerBee
"Nem fogok minden ervet leirni, de a szervezet szamara termeszetes folyadek az izotonias oldat. Ha az ember nem ilyet iszik, akkor a szervezete megprobalja korrigalni a folyadekot..."

Literenként 9 gramm NaCl kicsit túl sok lenne. Itt azt írják, hogy az ivóvíz megengedett max. nátriumtartalma 200mg/l, ám 9 gramm NaCl-ben 3,500 milligramm Na van. A kloridokra 100mg/l a megengedett maximum, ám 9 gramm NaCl éppen 9,000 milligram klorid.

Az egy dolog, hogy infúzióként ált. fiziológiás oldatot használnak és nagy sóveszteség esetén is adnak hasonló folyadékot a dolgozónak. Na de minden nap ezt inni?

Az üstökössel kapcs. ötletedrõl kukacos már leszedte a keresztvizet, kb. én is ezt akartam írni.

"az ebbe elobb-utobb belehal."

kösz az infot. ha nem szólsz, már azt hittem volna, hogy aki deszt. vizet iszik, az örökké él.

,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI

Az üstököst mégis hogy? Hold körüli pályára nem sok értelme van állítani, ebben a távolságban a Naptól pár év alatt szétesik, és a kútra is fel kell menni. Ezer évre vagyunk a technikától, ami irányítani tudna egy üstököst, atommal el tudjuk téríteni, de finoman kontrollálni esélytelen. Túl sok alkalmas üstökös sincs, a Krupier-övbe ekkora teljesen szondát küldeni reménytelen. Ha a Holdba akarod ütköztetni, a becsapódás tervezhetetlen (másodperces idõzítésen ezer kilométerek múlhatnak), másrészt valószínû a mostani víz is így került oda - a Holdba csapódó elpárolgó üstökösök anyaga van egyenletesen szétterítve.

Nem fogok minden ervet leirni, de a szervezet szamara termeszetes folyadek az izotonias oldat. Ez megegyezik az oceanok az elet kialakulasakori sotartalmaval (ami azota mar megvaltozott). Ha az ember nem ilyet iszik, akkor a szervezete megprobalja korrigalni a folyadekot, amig van erre rendelkezesre allo asvanyi anyaga. Amikor ez a keszlet kimerul, akkor kezd sejtszinten karosodni a szervezet. Ha valaki egeszsegesen taplalkozik, akkor kis mennyisegu karos desztillalt viz nem art neki, de hosszu tavon kimerul a szervezete es utanna mar sulyos karokat szenved. A deszitillalt vizet leginkabb ugy lehet ihatova tenni, hogy megfelelo adalekanyagokkal megsozzuk. Erdekes modon jopar termeszetes nagy melysegbol kinyert asvanyviz pont ilyen osszetetelu. Ha valaki tartosan desztillalt vizet iszik es nem kompenzalja (normal taplalkozassal nem lehet), az ebbe elobb-utobb belehal. A kozvetlen fogyasztas alatt pedig a nyalkahartyat roncsolja, hasonlo modon mint a tul savas vagy tul lugos folyadekok.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Fiziológiás_oldat

ps: A holdon pedig nem igy erdemes vizet nyerni, sokkal olcsobb es egyszerubb odavontatni egy jegbol keszult ustokost, azok gyakorlatilag poros hogolyok.
Kornan
Én halottam olyan betegségrõl is ahol az emberek allergiásak a vízre és csak desztillált vizet fogyaszthatnak.
<#hehe>

&#8222;[&#8230;] &#8211; a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!&#8221; IV. &#8750;Bdl &#8801; &#956;&#8721;\'I+&#956;&#949;d/dt&#8747;EdA &raquo; rotH &#8801; J+&#8706;D/&#8706;t

hát ha lesz víz, akkor oxigén palack sem kell..hisz a vizbû veszi kija zoxigént <#banplz>

FX6300 4.5G " GTX1070 " DDR3 2000 CL9 " CTG 550W80P

KillerBee
...ne hozd be a hiányos táplálkozást.

KillerBee
Ne terelj, ne hozd be a táplálkozást. Csak a desztvízrõl volt szó, ceteris paribus! Aki egyoldalúan és hiányosan táplálkozik, annak akkor is lesz baja, ha csapvizet vagy akár ásványvizet iszik.

Hogy jön ide a Béres-csepp???

Elég nyilvánvalónak tûnik. A mikrós megoldás felszerelhetõ egy jármûre, ami körbejárja a terepet, vizet gyûjtögetve. A melegítõshöz kell egy tükörrendszer, amit naponta arrébb kéne költöztetni.

Ráadásul a kollektor az összes, sok tonnányi holdkõzetet fel kellene melegítse, a mikró meg csak a pohárnyi vizet. Nagyon nem ugyanaz.

harapsz párat a holdporból a holdvíz mellé aztán helyben vagy...

Mekkora divat itt a configra verni...

"Amit a desztvíz kimoshat, az bõven visszajut a táplálékból."

Bõven? Az egyoldalú és hiányos táplálkozás mellett?
Peldaul azt tudod é hogy a Béres csepp növeli a C vitamin kiürülését a szervezetbõl?
Uhh, ez kicsit kemény volt Epikurosz... Valami enyhe hallucinogént mellékelhettél volna hozzá 😄 De így is kiütött agyilag

Kisfiam!
A sarkkutatók se cipelték magukkal az ivóvizet, hanem a hóból és jégbõl olvasztották ki maguknak. Azért 100 nap alatt - eddig tartott pld. Amundsen expedíciója -, feldobták volna a talpukat, ha hülyék lettek volna.

Senki sem mondja, hogy csak desztillált vizet kell inni, és semmi mást, csak aki képmutatóan meszet ivott. A pap sem desztillált vizet prédikál, hanem ivóvizet, annak minden zamatával, de mindenki tudja - közmegegyezés! - hogy a szõlõtõke nedûjét - is szürcsöli, ha másként nem, hát szolgálati kötelességbõl, miseborként. A szentelvíz sem desztillált víz, pedig milyen jól hangzana - ha-ha -, hogy teljesen tiszta, szûzies. Még királyvíz sincs benne, hanem egyszerûen megáldják és megszentelik - régebbi szentelvízzel! - és füstölõvel (amely akkor jó, ha tömjént tartalmaz) kicsit körbejárják. (Nem! Mirhát itt nem használnak, az a Szent Kenet egyik alkotóeleme.)

A rituális tisztálkodáshoz használt fürdõvíz más téma, abban nem vagyok benne.
Engem egyébként vízzel is megkereszteltek, és szerencsére - de KillerBeé bánatára, ha-ha - a fürdõvízzel együtt nem öntöttek ki. Így most szidhatom a vízfejû magyar politikai elitet. :-))

A víz mindenesetre nem csak az anyagi kosztól, hanem a lelki förtelmektõl, a bûntõl is megtisztít, a bibliai özönvíznek is ez volt a szerepe. A vízcseppekbõl kialakult szivárvány, a galambbal együtt, azt jelentette, hogy bocsánatot nyertünk, a menny nem haragszik annyira a földire. (De állítólag legközelebb tûzzel fog minket büntetni!)

Jó, ha az ember tisztában van a 4 õselemmel: víz, föld, levegõ és tûz. Belõlük teremtette a világot az Õsszellem.

Kara kánként folytatom tanításom.

gothmog
Majd visznek magukkal "Instant Water Tablet"-et, ami az egészséges ivóvíz minden összetevõjét tartalmazza. Csak egy pohár vízben kell feloldani.
<#duhos2>

KillerBee
Már hogyne érteném!

De te komolyan nem érted, hogy a desztvíz nem közvetlenül jut el a sejtekhez? Többnyire étkezés közben/után iszunk, a táplálékban meg van elég só ahhoz, hogy a gyomorban elkeveredjék a desztvízzel. Amit te írsz, az csak akkor lehet veszélyes, ha valaki huzamos ideig nem eszik, ellenben sok desztvizet iszik folyamatosan.

A szervezet a sószükségletének (nem csak NaCl-re gondolok) igen csekély részét fedezi a vízbõl. Amit a desztvíz kimoshat, az bõven visszajut a táplálékból.

KillerBee
Szerintem a mikrohullámmal sem kerülhetõ el a holdtalaj felmelegítése. Hiába fõképp csak a bipoláris molekulákat (vízjég) melegíti fel a mikrohullám, azok nem másodpercek alatt fognak szublimálni, akkor meg átadják a hõt a talaj részecskéinek is. Hacsak nem terítik szét a holdtalajt milliméternyi vastag rétegbe, de akkor meg a sugárzás eloszlása lesz nagyon egyenetlen (ez a mikrohullámû sütõknél is probléma, azért van a forgótányér).

Epi bácsi!
A tea az a fluoron kívül nem tartalmaz túl sok ásványi anyagot és vitamint...szal vitamint pótlásra ez sem elég..meg a svédcsepp sem..vagy béres vagy mi.

A desztillált víz meg bóótilag nem desztillált hanem ioncserélt.

Ion cserélõ mûgyantával kezelt, aminek a tartós fogyasztása lehet nem túl egészséges..nem azéé me tiszta.

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

Te komolyan nem érted hogy a desztillált víz feleslegesen visz ki a szervezetbõl anyagokat, a megfelelõ sótartalmú víz meg nem. Miért hívják az egyiket deszt víznek, a másikat meg ívóvíznek?
Szerintem fölöslegesen pörögtök ezen a desztvíz káros hatásai ügyön. Arra minden bizonnyal a NASA okos biológusai is rájöttek, hogy kell vinni béres cseppet vagy más csodaszert, amit beletesznek a desztvízbe és akkor lehet inni.
Másrészt meg az ivóvízkészletet nem kell csak egyszer durván feltölteni, utána már a pisit is újra hasztonsítják, tisztítják, effektív az ivóvízkészletbõl kevés fog elfogyni. Ami a több vizet igényli az a rakéta üzemanyag téma, de ez meg nem szükséges plussz ahhoz, hogy holdbázist létesítsenek.
Sanyix
Vigyázni kell, nehogy omárék lábához kötözzék ezt a szerkezetet.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Ha jól tudom, a mikrohullámú sütõben az a lényeg, hogy nem a teljes testet melegíti, hanem a testben levõ vízmolekulákat melegíti csak. Ha viszont így nézed, akkor sokkal jobb hatásfoka van a minimális vízmennyiség melegítésének, mintha egy focipályányi terület kõzetét melegítenék fel 100 fokkal.
Meg tükörrel bajos lenne folyamatosan célratartani, úgy, hogy még kondenzfelület gyanánt hideg vasat is odatartasz.

Javítsatok ki, ha tévedek.

KillerBee

nekem is ez volt az elsõ ötletem, akár valami hold körüli pályán lévõ tükörrel is menne. csak gondolom nehéz alá tartani a hideg fémlemezt. meg ha jól értem még mindig teljes sötétségrõl beszélünk, szóval nekem az elektronyos sem tûnik annyira életképesnek.

ennyi erõvel elkaphatnának valami jégmagos üstököst, abban is van fantázia ha már a vízre izgulnak.

De pont az a baj hogy kivisz ásványi anyagokat feleslegesen!
KillerBee
Mire a megivott desztillált víz eljut a sejtekhez, már rég nem desztillált víz lesz, hiszen a táplálékkal veszünk magunkhoz sókat. Az élettani sóoldat koncentrációjától a desztvíz és a csapvíz sókoncentrációja amúgy is egyaránt nagyon messze van.

A fiziológiás oldat azt jelenti hogy olyan koncentrációban tartalmaz vegyületeket mint a szervezet ezért nem történik hasznos anyagok kiürülése az ozmózis nyomás miatt.
KillerBee
"-150-rõl -50 Kelvinre. "

Akarom mondani Celsius fokra.

Én pont azt mondom hogy nem jó a desztillált víz, mert a megivásakor az ozmózisnyomás miatt a szervezetbõl a létfontosságú ionok átmennek a sóhiányos desztillált vízbe és az kiüríti a szervezetbõl. Míg a megfelelõ sótartalmú vízbõl ez nem történik. Vajon miért adnak infúzióban fiziológiás oldatot?
KillerBee
"KillerBee megcáfolja, NEXUS egy jó poént fûz hozzá, Molnibalage hozzáfûz egy elgondolkodtató kérdést, BOnFire kitalál egy jobbat, Sanyix hozzáfûzi: csak nehogy terroristák kezébe kerüljön..."

Micsoda éleslátás! <#vigyor> De azt hiszem, igazad van.

KillerBee
Azon gondolkodom, miért is kellenek ehhez mikrohullámok, mikor pár jól irányított tükörrel vagy alkalmas közeggel feltöltött napkollektorral sokkal egyszerûbben fel lehet melegíteni a kívánt tömegû holdtalajt -150-rõl -50 Kelvinre.

Ehelyett a Nap sugárzásából kb. 20-25%-os hatásfokkal villamos energiát állítanak elõ, amelybõl egy kb. 60-65% hatásfokú magnetronnal mikrohullámokat, ennek révén pedig újbõl hõt termelnek. Az eredõ hatásfok alig 15% lesz.

Mivel a NASA-nál nem hülyék vannak, biztos megvan az okuk. Talán körülményes lenne a felhevített hõközeget elvezetni oda, ahol a hideg talajt melegítik? Vagy túl nagy lenne egy ilyen eszköz tömege? Na de a holdi talaj begyûjtéséhez és szállításához is nagy tömegû eszközök kellenek majd.

Lmntal
Közel jártam, pont fordítva: a hígabból a sûrûbbe. (de mentségemre szóljon hogy kívülrõl ugyan úgy néz ki 😊 )

Szegény ember vízzel főz! Persze ha van mit a tejbe aprítania... :)

Lmntal
Lehet, hogy rossz felõl közelítjük meg a dolgot: nem betegség és csontritkulás, hanem azonnali genetikailag kódolt alkalmazkodókészség az új közegben való egészséges léthez... ?

Szoktam tea-ívás közben ilyeneken is gondolkodni <#alien2>

Lmntal
Valami olyasmi, hogy a nagyobb sûrûségû folyadék illetve oldat egy áteresztõ membránon keresztül egy kisebb sûrûségûbe diffundál amíg azok "elegye" egyenlõ nem lesz.

Ha jól emlékszem akkor a kísérlet a fent említett folyamat szemléltetésére amit hõnútált kémiatanárnõboszorkányasszony bemutatott, az vízzel és hipermangánnal meg nejlonzacskóval történt (Kálium-Permanganát, esetleg KMNO4)

De mire akarsz kilyukadni? Ez nem volt feltétlenül egyenes válasz arra, hogy miért jó a desztillált víz? Vagy arra gondolsz, hogy annak a "többihez képest" a legkisebb a sûrûsége, ezért sokkal többet vesz fel az Epikurosz által leírt út megtétele közben?

Már az is baj, ha valakinek nem jut egybõl eszébe egy logikus megoldás? Azért (is) van szája az embernek, meg ujja, hogy ilyeneket tudjon kérdezni, ha éppen õ nem tudja.

Visszatérve: halottam az ozmózisról azt hiszem. <#puszis>

Miféle amatõr kísérletekrõl regélsz? Van olyan szakma hogy biológus.
Az ozmózisról te se hallottál?
Te hallottál az ozmózisról? Mert úgy látszik nem!
Hihetetlen, hogy micsoda pazarlás megy az elavult és életképtelen rakétatechnológia életbentartására... :S
Vajon kellõen ellenõrizték, hogy milyen biológiai hatása van az ilyen víz fogyasztásának? Csak mert vannak ezzel kapcsolatos amatõr kísérletek, amelyek némelyike káros hatást mutatott ki. És itt az AMATÕRön van a hangsúly, hiszen ami amatõr, az nem tökéletes, ellenõrizetlenül végrehajtott, ami pedig ellenõrizetlen, az ellenõrzést igényel.
Teaivás közben ilyeneken is lehet elmélkedni.

Az szinte biztosra vehetõ, hogy a holdutazókat nem fogadják ásványvízforrások, de csüggedésre semmi ok. Vinni kell ásványi anyagokkal kiegészített multivitamin tablettát, a ronda holdi vizet pedig fel kell forralni (nyomástartó edényben!), és bele kell dobni egy marék teafüvet. Egy forró tea mellett a túlnyomásos fülkében - kellõ bölcsesség birtokában- japán módon lehet elmélkedni, és el lehet beszélgetni az élet (és a halál) dolgairól.

Oldal 1 / 2Következő →