24
  • WilliamMcKinley
    #24
    olvasni tényleg tudni kellene, én úgy tanultam hogy a gomba se nem állat se nem növény
  • who am I 7
    #23
    Én azt hittem, minden egyes EMBER fent lesz egy nagy encíklópédiábann
  • Kornan
    #22
    Ja és a wikipediával még az a gond,hogy a különböző nyelveken más és más szócikkek vannak, minden nyelvterület csinálja a magáét. Ez minden csak nem rendezett. Ha nagy számban van is átfordítás, nem rendszeres, későbbi változásokat nem fordítják át sokszor és persze vannak olyanok, amik 100 év múlva sem lesznek átfordítva. Egy publikus projekttől nem is várok többet, már ez is szép teljesítmény amit összehoztak, ahhoz képest ,hogy ingyen írogatnak oda sokan és támogatásokból van fenntartva.

    De az általam elképzelt közel tökéletestől messze van. Továbbmegyek, lehetnének benne interaktív részek, feladatok, hogy teszteld a tudásod vagy tanulj, akár szórakozva valamilyen játék formájában. Lehetőség kérdések feltételére és a korábbi kérdések és válaszaik megtekintésére. Különböző szintű tananyagok a kapcsolódó témakörökhöz,tanulásra kihegyezve, ugyanakkor lenne teljes leírás is ami mindent tartalmazna. Szal tényleg, ha lenne megfelelő támogatás, akkor szinte csak a képzelet szabna határt, hogy mi van benne.
  • brueni
    #21
    "...a Földön élő vagy korábban élt összes növény és állat leírása..."

    csak olvasni kellene tudni. én ezen nevettem:

    "...Azt már most tudjuk, hogy az 1,8 milliónál jóval több élőlény is lehetett a bolygónkon..."

    talán fajt szerettek volna írni. így a cikk fordítása eléggé félrement.
    ehhez már csak genom-térképet kellene hozzárendelni és kész a TITAN-tervezet...
  • Kornan
    #20
    "Azért kavarod te a dolgokat rendesen."

    Nem kell ,hogy 100% egy helyről elérhető legyen valami, mondjuk én ilyesmire gondoltam.Elég a nagyobb területekre szétosztani:földrajzi tudásbázis,biológiai -II-,... Ez már csak részletkérdés, a lényegen nem változtat.Meg ha külön külön is létrehozunk tudásbázisokat ugyanazon szabvány szerint, akkor később össze lehet integrálni.
  • Kornan
    #19
    Mint "keret" alkalmasnak alkalmas lenne, de el tudok képzelni egy ilyen projekthez jobban passzolót is. Arányaiban nem lenne nagy ügy csinálni egy újat, habár, ha így is lenne, egyes részeit vétek lenne nem felhasználni.

    Jelenleg az a baj vele, hogy általánosan nem illenek rá a következő tulajdonságok:
    minőségi,logikusan felépített tudásanyag,teljes, anyagi gondok nélküli...

    Nem mondom ,hogy teljesen rossz, mert vannak jó cikkek , amiket felhasználtam,de többnyire mindig több forrással együtt voltam kénytelen. Vagy ha csak gyorsan utánanéztem valaminek akkor teljesen elég volt amit ott találtam.
  • Tetsuo
    #18
    "ki tudtad mondani?" :DD nem mindenki olvas hangosan. ;)
  • Hegi90
    #17
    Ne nézzetek hülyének. Csak kicsit naiv voltam. A cím alapján arra gondoltam, hogy legalább indítanak valami kutatást a még fel nem fedezett vidékekre, vagy hasonló.
  • Tetsuo
    #16
    szerintem a wikipedia alkalmas erre, nem is ertem h minek annyi enciklopedia, miert nem csinalnak 1et, ill annak kulonbozo targycsoportjait kulonbozo tudomanyos teamek kapjak meg fejlesztesre.
    Pl a wikin ugye barki irhat, de nem gondolom h vmi politikai v egyeb erdekbol rossz infokat adnak meg allatfajokrol :) elegge korrektnek tunik nekem, s lehetne 1 melyebb ismeretu szakemberek altal irt resze.. bar igy is rengeteg szakember dolgozik a wikinek.
  • 5c0rp330n
    #15
    nem fog.
  • WilliamMcKinley
    #14
    és a szegény gombák??
  • Epikurosz
    #13
    Azért kavarod te a dolgokat rendesen.

    "Szinte minden tudományterületen létre kéne hozni ilyen online adatbázisokat"
    kontra:
    "Jelenleg az a baj ,hogy nagyon decentralizált az emberiség tudásanyaga."

    Na, ja, ha minden területen külön adatbázis van, lesz, akkor decentralizálva marad örökre.

    Az egész kezdeményezést gagyinak tartom.
    Megint valami hülye bürokraták kitaláltak valamit, és erőltetik pár évet, elcseszik az adófizetők pénzét, aztán nem lesz semmi értelme.
    Akkor már miért nem adtak támogatást a Wikipédiának? Tévedés ne essék, a Wikipédia nem tökéletes, pláne a magyar, ahová úgy beette magát a pro-Izrael lobby, mint a szú, de az angolban már több, mint 1 millió szócikk van, talán közelít a 2 millához, rengeteg könyvmoly közreműködött, akkor minek indítani egy másikat?

    A Wikipédiában pedig épp az interdiszciplinaritás (ki tudtad mondani?) a PLÁNE.

    Mert, teszem azt oda van írva a "búbos püncüke" szócikkben, hogy a hím egyedeknél párzás után kálciumhiány alakul ki. Ha rákattintotk a kálcium hivatkozásra, mindjárt bejön Mengyelejev, és elmagyarázza, hogy mi a frász az a Ca. És így tovább.

    Namármost, ha valaki csak élőlényekre hegyez ki egy enciklopédiát, abból kizárja a nem élőlényeket. Ha én ilyen intelligens nem élőlény lennék, meg is haragudnék ezért.

    Az ilyen projektekből nem lesz soha a büdös életben Akasa Könyvtár.
  • Kornan
    #12
    Ha létezne ilyen, ahogy én elképzelem ,akkor gyakorlatilag átalakulna(kéne) a főiskolák/egyetemek szerepe és talán a középiskoláké is. Elég lenne csak a vizsgára/zh-ra bemenni + a gyakorlati(ténylegesen) foglalkozásokra, hasonlóan a levelezőhöz, de nem az iskola adná a tananyagot, mert az az egész világon ugyanaz lenne. Mondjuk sok helyen most sem járnak be az emberek, ha nem kötelező, mert valaki tavalyról feltett egy használható jegyzetet a netre, vagy mert ha bemennek az ugyanaz mintha ott sem lennének... Nekik annyi változna, hogy kevesebb energiabefektetéssel is el tudnák sajátítani a dolgokat és biztosan azt amit kell. Az egész hatékonyabb és ésszerűbb lenne. Aztán lehetne a számonkérést is valamilyen szinten egységessé tenni...

    Szóval rendesen megkavarná a dolgokat, sok vonzata lenne amely nem biztos ,hogy +, de szerintem hosszú távon megérné a befektetés.
  • Kornan
    #11
    Lehetne több ilyen és ehhez hasonló kezdeményezés is.Szinte minden tudományterületen létre kéne hozni ilyen online adatbázisokat, amely az összes lényeges információt tartalmazza és lefordítani a legtöbb nyelvre.

    Pl: Online kémiai adatbázis tartalmazná az összes kémiai reakciót,elemeket,képeket,videókat a kísérletekről, szal mindent, úgy ,hogy az utolsó egész életében a rizsföldön dolgozó,de egyébként értelmes és elszánt ember is képes legyen gyorsan és hatékonyan elsajátítani pl a kémiát, ha leszedi az internetről. És a világ legképzettebb emberei állítanák össze a lehető legérthetőbben és folyamatosan módosulna a felhasználók és más szerkesztők visszajelzései alapján.

    Jelenleg az a baj ,hogy nagyon decentralizált az emberiség tudásanyaga. Sokszor tapasztaltam,ha meg akarok tanulni valamit, akkor több anyagból kell tanulnom,nem lehet megérteni mindent első olvasásra, mert hiányoznak információk, nem időhatékony.Sok időt és energiát meg lehetne spórolni egy ilyen összetett,minőségi online adatbázissal.

    Mindezt közösen finanszírozva a világ legtöbb országa által.Persze egy ilyen eléggé megkavarná a jelenlegi helyzetet, a szerzők nem nagyon örülnének neki, de úgy vélem az emberiségnek jó lenne, ha összeszednénk és rendeznénk amit tudunk.
  • Dynamic
    #10
    Arról a cikkíró nem tehet, hogy néhányan csőlátással rendelkeznek és képtelenek tágabban értelmezni a szavakat. Érdekes, számomra egyértelmű volt, hogy a "minden" alatt az összes felfedezett fajt kell érteni.
    Ilyen erővel soha és sehol nem írhatnánk le, hogy "minden", hiszen soha nem tudhatjuk 100%-osan, hogy tényleg minden fajt felfedeztünk-e.
    Mellesleg nem egy cím alapján kéne okos kérdéseket gyártani, hanem el is kéne olvasni a cikket, hiszen benne van feketén-fehéren:

    "Azt már most tudjuk, hogy az 1,8 milliónál jóval több élőlény is lehetett a bolygónkon. Az általunk elérhetővé tett új eszközök jelentősen megkönnyítik a fotók feltöltését. Míg a mostani expedíciókban felfedezett új fajok automatikusan bekerülnek az adatbázisba..."

    Ennek tudatában pláne marhaság volt az egész felvetés.
  • Tetsuo
    #9
    rossz a cim, ez megszokott a netes sajtoban ill az sg-n, Hegi gondolhatja h a felfedezok nem a lexikonbol fogjak kikeresni, mit kell meg felfedezni.. :)
    amugy valoszinuleg az ezernel nagysagrendekkel tobb faj nincs meg besorolva..
  • blessyou
    #8
    Azért, mert a főoldalon így szerepel a cím: Minden élőlényt tartalmazni fog az Élet Enciklopédiája.

    Igaza van Hegi90-nek, a rossz a cím.
  • Loverman
    #7
    Nagyon jó ötlet! Wikipedia stílusban de hozzáértők által összerakott egységes adatbázis
  • Dynamic
    #6
    Istenem, nagyon értelmes kérdés...
    Most ez, hogy jön ide egyáltalán? Egy lexikon az eddigi ismereteinket foglalja össze, és senki nem mondta ez a "MINDEN".
  • roliika
    #5
    Szegény Nessie...
  • csgery
    #4
    Nem a felfedezés a céljuk, hanem a leírások összegyüjtése. Kettő nemugyanaz.
    Meg egyszer majd csak felfedezik valakik azokat is akik lenn vannak a tenger mélyén. Akkor majd frissül az adatbázis:)
  • Wizek
    #3
    Amiről nem is tudunk, arról nem fáj ha nincs képünk. :D
  • Hegi90
    #2
    Még most is több ezer élőlény van a földön, amit nem ismernek. Pl a tenger mélyén. Azokkal micsinálnak??
  • msstz
    #1
    Opera 10.10 b1729-el nem tudok képeket váltani. :/