3405

Vicky 1836-1939
  • gatoth
    A clerk az vmi képzett munkást jelent, vagy mit. A google szerint írnok. Ők is a gyárakban dolgoznak, a middle stratahoz tartoznak. A craftmenek tudnak clerkké lenni, ha elég nagy a literacy, meg sok a pénzük.

A guardokra gondolsz? Nem tudom, én nem nagyon használom őket. De minden egységénél írja az adatokat. Nézd meg ott.

Írtad múltkor a gáztámadást. Azt hogy lehet? Ha ki van fejlesztve a tech, akkor csatában automatikusan mutatja az egységeidnél, vagy máshol kell előszedni?
  • Trantorius
    A Hátul Töltős Puskáknál előjön egy új egység a Helyőrség. Onnantól kezdve azt képezzek vagy maradjak a sima katonáknál? Továbbiakba melyik fog fejlődni, melyik lesz az erősebb?
  • Trantorius
    Mik azok a clerkek?
  • gatoth
    Akkor ezek szerint én elég amatőr voltam velük.. :D

Egyébként nézte már valaki, hogy a craftmenek illetve clerkek mennyit adnak hozzá a teljes kibocsátáshoz? Azt tudom, h a clerkek az outputhoz adnak a craftmenek meg a throughputhoz.
    Igazából az érdekelne, hogy ha mondjuk egy gyárban többségeben (vagy szinte kizárólag) clerkek dolgoznak, az sokat dob-e a kibocsátáson a craftmenekhez képest?
  • hollófernyiges
    Én úgy szokom, hogy csalinak kiteszek 3-4 dandáros egységet a határra jó védekezésű tábornokkal, a harmincezres kontingens meg mögötte várakozik hogy közbelépjen.
  • Trantorius
    Kipróbáltam, nem szükséges felszabadítani csak szférába kell tenni mind a 2 országot.
    1839 közepére megfeszített tempóba létre is hoztam az Észak Német Szövetséget, 41-be megtámadtam a franciákat, most tartok 42 végén, minimális veszteséggel sikerült a másfélszeres túlerőt szétvernem, most már csak területeket foglalok. Amint elfoglaltam egész francia országot, felállítom a seregeimet az Orosz határon és csak utána fogom bombázni a követeléseimmel a franciákat, mivel valószínűleg ezt már nem fogják hagyni az oroszok sem és betámadnak.
    Rájöttem ha egy olyan országgal harcolsz ahol szűk határvonal van, nem szabad előre rohanni, felkell állni a határaidon belül 1-2 tartománnyal hátrébb és mikor megindul hazai pályán leverni, így gyorsan visszatöltődnek az egységek és minimális lesz a veszteség. Lényegesen lassabb és macerásabb stratégia mert nagyon meg kell nézni ki hova álljon, ne legyen egy helyen túl sok katona és hogy mindig legyen mögötte 2-4 hadosztály támogatni ha kell.

Hosszabb határvonalnál is meglehet csak vagy nagyon sok katona kell vagy csalinak be kell dobni valamelyik stratégiailag jól védhető helyen egy csalit(2-3 dandárt ráküldeni a területére.
  • hollófernyiges
    SoI: Sphere of Influence. Ha sikerül átnyomni a war goalt akkor a te szférádba kerül az összes porosz szférában levő állam.
    Jó kérdés hogy meg kell-e szüntetni Holsteint dán szatellit státuszát vagy elég szférába vonni. Eddig mindig az első módszerrel csináltam, de elvben meg lehet csinálni, hogy előbb SoI-ba teszed Holsteint, hadat üzensz a dánoknak és elveszed Schleswiget, és így nem kell öt évet várni a békeszerződés lejártára.
    Ha hosszú távon akarod gyengíteni az oroszokat akkor vagy szabadíts fel népeket belőle vagy direkt vegyél el területet, bár ez utóbbi elég reputációigényes. Ilyen cut down to size-okat pár év alatt kiheveri.
  • gatoth
    A cut down size casus bellinél azthiszem van hadseregcsökkentés is, bár esküdni nem mernék rá, nem nagyon használtam.
  • gatoth
    Holsteint fel kell szabadítanod, majd ha lejárt vele a béke, a széfrádba kell vonni. Dániától még el kell venni 2 tartományt Holstein felett, de ez megtehető 1 háborúban, wargoal hozzáadásával.
    Hannovernél a dátumra nem emlékszem pontosan, de 1844-45. körül lehet.
    Összegezve: ha az elejétől ráöszpontosítasz 45-46-ra létrehozható az Észak-Német-Szövetség. Nekem a probléma inkább No.-val szokott lenni. Ahhoz kellenek a Délnémet államok, + Fro.-tól Elzász-Lotaringia. Az meg már nagyobb falat, mert nálam a franciák nagyon erősek voltak katonailag.
  • Trantorius
    Érdemes a franciákat és az oroszokat Csonkítani vagy van rá valami jó megolás, hogy súlyos csapást mérjek rájuk?
  • Trantorius
    Akkoriban még pont fordítva tettem fel a kérdést mert az osztrákokkal játszottam. Sajnos a válaszból nem nagyon értettem semmit.
  • Trantorius
    Két kérdésem lenne a Háborús Célokkal kapcsolatban. Az egyiket már írtam régebben de a választ nem teljesen értettem.
    1. A Cut/Csonkítás(amit a gép előszeretettel használ mikor túl lépi valaki az Infanyt) pontosan mire való, mert én csak a 25% adót értettem meg belőle.

2. A Poroszoknál van egy Cassus Belli, a Hatalmi Fölény az osztrákokkal szemben. Ez mire jó?
    ------------
    Régebbi Válasz(#1304):
    ------------
    ˆ hollófernyiges
    2011. máj. 26. 07:42 | privát | válasz erre | #1304
    "Nem irigylem a fordítókat :) Ha jól sejtem az a német elsőbbség elismertetése, ha átviszed akkor megkapod a poroszok SoI-ját (bár lehet hogy csak az északnémeteket, nem mintha a poroszoknak lenne más)"
    ------------
    SoI részt nem értettem, mit kap meg?
  • Trantorius
    Hello!
    A poroszoknál ahhoz hogy létrehozzam az Észak Német Szövetséget Holsteint(Dánia Bábállama) és Hannovert(Brit Bábállam) elég ha érdekszférába teszem vagy fel is kell szabadítanom?
    Hannovernél mikor jön az Event hogy már nem Báb állam mert megkoronázták Viktoria királynőt?

Ezen két államon kívül még kiket kell magunk mellé állítanunk?
  • Vardar
    Sziasztok!
    Saxe-Weimarral van egy elég jó játékom, sikerült elérni, hogy a felsőházba csak az uralkodó párt tagjai kerüljenek, így jóság van:D Azonban ha szeretnék némi politikai reformot, akkor nem tudom megtenni, mivel ha liberálisra váltok, akkor jön egy event, ami kinevezettre teszi vissza a felsőházat. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e olyan event, és ha igen, mi a kódja, ami a felsőházat ruling party only-ra változtatja?
  • Petiii94
    Kár:( Pedig kéne nekem egy mester...:S Jó pádáván lennék...
  • McCartman
    nem olyan bonyolult mint első ránézésre tűnik.
  • Kopiati
    Van a játékban tutorial. Kezdő országnak USA tökéletes, szinte semmit sem kell csinálnod, játszik a gép helyetted... mert demokrácia...
    de skypeon én most nem vagyok elérhető.
  • Petiii94
    Helo.Skypen vag msnen nem tudsz felvenni??? Mert ott gyorsabb lenne:S NAgyon szeretnék játszani a játékkal dede kéne a segítséged:SGyorsan tanulnék mert HOI meg EU 3aztam is csak kellenélhozzá:S Lécci segítesz???:S Skype:petiii.94 MSN [email protected]
  • Kopiati
    Magyarítás: #1354 hozzászólás:)
  • Kopiati
    Nat focus craftsmanre, és ipar tech első oszlopa segíthet...

Fejleszted a vasutat, kapitalisták meg megépítik...
  • Petiii94
    Infrestruktúrát h leeht húzni???
  • Petiii94
    Sajnálom ,de nem találtam a magyarosítás linkedet:(
    Ausztria sajnos elég nagy tanulni ezért inkább Moldvával próbálom(Habár utálom a románokat...) Elfogyott az az ember aki a gyában tud lenni és lövésem sincs h csináljak még:S
  • Kopiati
    Szóval,
    1, vannak POP-ok népesség csoportjai, nekik vannak igényei, nemzetiségei, vallásai, olvasni tudásuk, foglalkozásuk.
    2, a POP-ok igényelnek dolgokat (ahogy neked is kellenek dolgok ruha, ilyesmi) ezeknek vannak fontossági sorrendje ( létszükség-hétköznapi-luxus) ezek meg léte- meg nem léte hat a POP hangulatára, ha rossz elköltözhet, lázadhat, stb...
    3, ezeket a dolgokat az országod szakmunkásai csinálják (artisan), ha tudsz gyárakat építeni, akkor a gyárakban craftsmaneke, késöbb clerkek fogják ezeket előállítani, hogy kielégítsd a POPok igényeit, ebből neked származik pénz, ha a népednek jól megy neked is jól megy alapon.
    4, soldier popból képezhetsz sereget, clergymanek tanítják olvasni a népet, bürokraták javítják a közbiztonságot, növelik az adók hatásfokát.
    5, érdemes itt a fórumban visszaolvasni, vagy a hivatalos guidot megnézni, tutorialt végigvinni és okosabb leszel. Lentebb linkeltek egy x%-os magyarítást.
    6, OMM létrehozásához az eventnek vannak feltételei, nincs német bir., max 70 presztizs, nacionalizmus tech megléte.
    7, eventek szinesítik a játékot, van ahol 2 jó döntés van, van ahol csak rossz, válassz a célodnak megfelelően, kik profitálnak belőle, stb....
  • Petiii94
    :S oké köszi AMúgy eltudná valaki mesélni ,hogy a gyárak mire is valók???Nem értem a lényegét.Mert hoiban az a lényeg de it....:S És ,hogy tudom megcsinálni Ausztia-Magyarországot???Mert a decission valami kell hozzá ,meg nem tudom h miért dob fel 2 naponta iylen eventet h minden ú
    t bécsbe vezet és akk csak 2 rossz dötés közül tudok választani...:SEU 3 kicsit érthetőbb volt sajnos ennyire nem tudok angolul:( Valaki kicsit segítene???
  • Kopiati
    Hát 1.3-ig fel tudod patchelni, 1.4beta egy ruszki oldalon fent van ( mert csak eredeti tulajoknak jár a bétázás), és utána tudod feltenni a modokat, van valami realism and rebalance (nem ismerem annyira) meg a POPdemand mond, az egész pofás, sok új ország (afrikában) új gyárak, és termékek (de sztem elég gagyin van megcsinálva, elb@ssza a kezelőfelületet a trade fülön... 1.4bétát ajánlom azzal már játszható a játék, nem lassul, ilyesmi...
  • Petiii94
    Hello.Most raktam fel Vick 2 alap játékot. Nah most mien kiegészítők vannak sorrendben??? Jó lenne feltenni legújabbat ,hogy ne kelljen késöbb azzal s megtanulni játszani:D (EU3 tapasztalat ,hogy kiegek egész mások).Köszi :)
  • Kopiati
    Az amerikai kampányt hagytam a vérbe (demokrácia nem embernek való, egyfolytában lázadozott a választások vesztese... borzalom...) De Japán kampányom, amivel 1.0-óta nem játszottam remekül alakul sok dologra rájöttem:)
    1, Ha marhára nincs többség politikai reformhoz (miután minden szoc reformot megadtál:P) sehogy sme lehet reformot adni...DE ha hadat üzensz egy sehonnai országnak, majd white peace (kb 2 külön ország tökély, unciv persze) lesz akkor militancy, hogy tudj reformot hozni... érdemes az upper house reformjait átvinni, hogy jobban tükrözze a választókat, vagy ruling party only legyen, már ha libciket szeretnél.
    2, A gáz támadással egy unciv ország ellen (kína) félelmetes mit lehet csinálni, (300 hadosztályából ( 300*3000 ember)lett 50) amit én kb 40-50 hadosztállyal értem el:), egyik csatában 300e embere veszett oda..., félelmetes...)
    1924, több területem nem nagyon lesz, most nem lépem túl a bboy pontokat.
  • Kopiati
    Gyarmatból akkor lehet tartomány, ha az admin hatásfok 100%, de csak bürokraták által, a népesség 2%-a asszem... és akkor a kis gyarmat gomb aktiválódik, és lehet tartománnyá alakítani, tudsz iparosítani.

Cassus bellivel elég szűkmarkú a játék, imádkozz, és rontsd le a viszonyt -200-ig...
  • Trantorius
    Igaz.

Gyarmatból mikor lesz tartomány?
    Nem tudom hogy játszott-e valaki huzamosabb ideig Magyarországgal, ha igen megtudná mondani hány Cassus Belli várható a Törökök felé? 1850-ig eddig 2 kaptam, még jó lenne pár, plusz örülnék ha kapnék Dalmáciára is mert idegesít hogy az a plac az osztrákoké maradt. Van valami módja annak hogy területfoglalási Cassus Bellit kapjak?
  • Kopiati
    Abszolút monarchiában ha te hoznál reformokat, azt rendeleti kormányzásnak neveznék, lásd II. József, és kb annyit is érne a reform. A reformoknak csak akkor van értelme ha önszántukból fogadják el.
    A gyár bevétele, hozzád csak részben kerül, adók, vámok formájában, közvetve a gazdagodó POP-okból, ahogy a valóságban sem hoz közvetlen nyereséget egy gyár az államnak, kommunista országban meg a nyereség a veszteségek tömködésére megy el...és ott a gyárak mindig a részvényeseknek hozzák az osztalékukat, ergo te építed a gyárat, de nem te üzemelteted, vagy csak a veszteségek pótlását végzed ( industrial subsid(akármi)).
    ((A gyár építés sosem közvetlen nyereség, hiába állítják be manapság annak.))
  • Trantorius
    Milyen hülyeség hogy nem hoz semmi lóvét:S
    Én mondjuk azt sem értettem soha ha én építek egy gyárat annak a bevételét miért nem én kapom.
    Vagy hogy abszolút monarchiába miért nem hozhatok magamtól reformokat.
  • Kopiati
    Pénz nem, de a rövidebb út miatt megéri, meg a presztizs is. Ellenséged nem mehet át rajta.
  • Trantorius
    A csatorna megépítése után jön be belőle valami pénz? Vám vagy bármi?
    Ellenség, Semleges, Szövetséges vagy Csak én használhatom a csatornát?
  • Trantorius
    Egy régebbi játékomba emlékszem, Marokkó elfoglalása után Koreát akartam megszerezni, elindítottam a flottát majd Madagaszkárnál elsüllyedt az egész...
  • Kopiati
    Elfoglaltad Szuezt, építsd meg a csatornát, egyébként tényleg messze van, alap techekkel, legalábbis nem retúr az út...
  • gatoth
    Én a legósdibb hajókkal is odaértem. 30-40% maradt az állapotukból átlagban
    szóval visszafele már küzdés
    de oda úgy is kell hadsereg
    10egységet ádobni bőven elég.

katonai erőben számít a felszereltség is, tehát hogy milyen fejlettek a kapcsolódó techek. Az is növeli, ha éppen háborúzol, sőt én úgy vettem észre az is, ha magasabb a military spending.

Nekem a magyaroknál egy idő után szocik lettek a nemesek.. legalábbis egy jó részük. meg ahogy iparosítasz, szép lassan olvad a különbésg köztük és a kapitalisták között.

nem, arra vannak választások, hogy ki alakít kormányt, a felsőházat nem nagyon befolyásolta nálam.

az a reform hasonló, mint egyéni választókerületi --->vegyes --->tisztán listás rendszer. h mennyire arányosan oszlanak a mandátumok.

lehet valamiért nem akarnak annak menni a popok. járj utána, h mi húzza le az officerré promotálódást, vagy rakj oda focust.
  • Trantorius
    100%os a bürökráciai kölcségek mégis az évek óta elfoglalt gyarmatok és egyéb(pl: mellettem lévő Bosznia) területen 0% a közigazgatás, ez mitől van?
  • Trantorius
    Megnéztem az arisztrokraták Konzervativok a kapitalisták pedig Liberálisok, viszont kapitalistából van 5000 míg arisztrokratából rohadt sok, 26 százalékba lenne iberális a Felsőház.ű

Van egy olyan reform aminél azt írja hogy a felsőházba csak egy párt kerül be az amelyik nyer, ez annyit jelent ha királyként az egyik pártot választom be a felsőház vezetésére akkor csak ők lesznek 100%osan?
  • Trantorius
    Katonai erőt miből számolja a gép, mert nekem van 30 hadosztályom 25 hajóm és így 48 pont míg Dániának van 4 hadosztálya és 0 hajója és 51 pontot kapott érte..
  • Trantorius
    mikor a gép megtámad, csak velem vagy a sqhere-ekkel is számol?