3405

Vicky 1836-1939
  • Einar
    Németekkel, ha megszerzitek Elzász-Lotaringiát, akkor elérhetővé válik egy határozat, mellyel német neveket kapnak a tartományok.
    Gondoltam leginkább a lengyeleknél kéne még ilyet csinálni, alapból porosz fennhatóság alatt kezdik, így a városnevek is németül vannak:
    Stettin->Szczecin, Danzing->Gdañsk, Allenstein->Olsztyn
    de aminek van magyar neve is, azt használom: Waszawa->Varsó, mivel ez egy magyarosítás lenne :D
    A lényeg tehát, ha független lesz egy ország a saját nyelvű városneveit is "visszakaphassa". Szerintetek?

Ui.: a játék még elbírja a £,ñ,Ø stb. karaktereket, de a dán: "æ" és cirill betűkre is "?"-t ad.

• I.C.ram
    Arisztokraták ugyanúgy működnek mint a kapitalisták, csak nem a gyárakból kapják a pénzüket, és nem ahhoz adnak bónuszt, hanem a sima RGO-khoz. Szóval, amíg nincs ipar, addig az arisztokraták a jobbak, ha már van ipar, akkor a kapitalisták.
  • Kopiati
    Asszem a arisztokraták azok támogatják a "földművelést", meg lehet őket adóztatni:)
  • Einar
    Én Perzsiával kezdtem, igaz max sebességgel pörög az idő, nem sok minden történik, meg nagyon nem lehet sokat háborúzgatni a közeli orosz-török határ miatt, de ami területet szerzek azt megválogatom. RGO-s térképen végignézem hol van aranybánya még leverhető országnál, azt letámadom. Még nem egészen értem, az arisztokraták százaléka hogyan befolyásol egy provinciát - most elszedi vagy támogatja a RGO-s cuccokat? (+most lefordítottam minden vándorlási, aszim. befolyásoló tényezőt,hogy mégis mi haaaajtja őket? :D)
  • Kopiati
    Unciv országnál 2 reform enged gyárat építeni (textil, hogy kapnák be, meg cement szintén cumizhatnak, 22000 kutatási pont ez a reform) (napi 3kutatási pontról indultam) 1900körül lettem civ, a környéken ekkorra lett a többi ország is, japán korábban. Siamból 1925 után kiléptem (5 évvel a gazdasági csapás után), igazából lepergett volna az idő csak, soiban voltam, harcolni nincs kivel, ha a környéken mindenki uabban a soiban van:) ez a civ rendszer jobb, csak sok idő... és az országomban 10es szintű elégedetlenség volt... imádkoztam, hogy ne lázadjanak:) kb az ország összes lakója tag volt a reakciós forradalomban:) de megúsztam...Meg a shitty iparom miatt pénzem sem nagyon volt, az olajfinomítóim megmaradtak, mily meglepő:), import kőolajjal:) meg a luxus bútor, de kérem, a sima bútort 100-as nagyságrendben importálom, és ha gyrtom akkor veszteséges... WTF?:D
  • Einar
    Aham, az a fajta textiláru, amiről beszélsz mindössze csak 7%(!) az össz. importnak ami a drága nagy országból idehoznak. Húzóágazatokra van szüksége egy országnak, hogy elkezdjen igazán iparosodni pl. hadiipar, elektronika, autógyártás. Jelenleg az űrtechnológia az aduász, az mindent üt és Kína azt is lekoppintotta [lásd a Kennedy űrközpontot országukban :)]

Játékban a világvégi fejletlen országokkal most még nagyobb hátrányból indulhatunk, de érdekes, hogy a reformok közt van olyan, ami a civilizált állapot előtt megengedi a külföldi befektetők beengedését. Amúgy meddig jutottál el Sziámmal?
  • Kopiati
    Én attól vagyok rosszúl, hogy occóbb behozni x 100 nagyságrendben üveget, mint saját gyárban, saját szénből legyártani, wtf? Pl a pálesz gyárnak kell 100 üveg, kb 75 hazai termelés, és nem tudják mind eladni.... wtf?:D a beszállítói láncban érdekes dolgok vannak... fórumon arra panaszkodnak, hogy ha valakik blokádolják anglia gyarmatait, akkor a textil termelő (dye) nélküli világ megfingott, mert a piacon/nincs v drága az a szemét, siammal is így jártam, hogy csinálok ipart de előbb utóbb összeomlik, mert soiban vagyok, a gazdám termékei nálam lesznek eladva, és ha nyereséget akarok akkor luxus v high tech árut:) (olaj, rádió ha ki tudom fejleszteni időben) csak nem értem, hogy a valóságban alacsony szintű iparral rendelkező országokban miért kéne nekem egyből ilyet gyártani, a valóságban a textil ipar ment ide a térségbe, occó-occó:) szakértelem 0 alapjátékban a soi-d tagjai nem a te iparod nyírták ki hanem neked volt piac, mert amúgy is import szükségük volt az ilyen-olyan termékekből... mind1, remélem kicsit javítják ezt a dolgot...
  • Kopiati
    Az csak vándorlási negatívum, van ahol piros, de csak országon belül vándorolnak, amerikában meg kicsit bugos a kép, mert ott csak a te országodnak pontos a térképe, a többi zöld aztán kész:), Németeknél lehet bevándorlási többletet csinálni 1-2 jó politikai esemény hatására:)
  • Einar
    "Az első dolog, amit az emberek meglátnak az öreg kontinensről New Yorkba hajózva, egy fáklyát tartó hatalmas szobor, amely a szabadságot jelképezi az Újvilágban. Sok bevándorló számára a mi hatalmas országunk egy maradandó élményt jelent, egy olyan országban, amelyben kivívták a szabadságot és egy új otthon is nyújt."
    [Szabadság-szobor event szövege]

Hát igen, az amerikai álom, amiért csak özönlik a sok nép oda. Gondolom észrevettétek a kiegészítőben az új térképes funkciókat, ahol Amerika kivételével szinte mindenhol csak kivándorlás van túlsúlyban.
  • hollófernyiges
    Nálam akkor omlott össze a német ipar, amikor szférába vettem Kínát (Pekinget). Egyből 400as mínuszok jöttek a költségvetésbe, mert a gyártámogatás 1800 fontra ugrott. Kézzel kivettem az összes országot a SoImból, és tadamm... minden helyrejött. Úgy látszik nem csak én kapom meg az ő piacukat, hanem ők is vámmentesen árulnak nálam.
  • Kopiati
    Nincs mit, az új gazdasági rendszertől csak pislogok, tegnap összeomlott az orosz ipar, TOTÁLISAN pedig 20pár éven át korrekt nyereséget hozott, kisebb ingások voltak, de annyira leesett pár termék ára, hogy a végén már a luxus javak is veszteséggel készültek el... állami támogatást kivettem, és BUMM, totálisan leolvadt a gazdaság 150 pontról... még ideges se bírtam lenni csak kiléptem inkább:)
  • Paddy
    Bocsánat benyomódott a capslock és nem vettem észre.
  • Paddy
    Köszönöm a választ. Szeretném ár én is olyan csontra ismerni a játékot mint te. NEKED MENNYI IDŐBE TELT KIISMERNI?
  • Kopiati
    ue vendégség példáján: ha elmész vendégségbe (remélem) úgy viselkedsz, ahogy elvárják,a vendéglátók residencynél szeretnék ha elmennél, limitednél örülnek hogy vagy , fullnál marasztalnak...

• Kopiati
    Ez amerikai modell, az új világba érve, szembesültél, hogy mindenki milyen befogadó, mert amerikaiak (már ha nem néger rabszolga vagy), emiatt te is rugalmasabb vagy, és tök jó amcsinak lenni, én is az leszek! európában meg mára eljutottunk oda, hogy ó elmegyek élősködni külföldre, de már annyian vagyunk ott olvadjanak be ők - multikulti

Lényegében a párt azt reprezentálja, hogy a lakosság mennyire tud azonosulni a residency-stb eszmékkel, amit a párt képvisel 8ha sokan megválasztják) tehát ahol full cit. ship. es a párt ott a lakosság hajlandó befogadni idegeneket, ahol residency lesz, ott tömbösödnek bizonyos popok...és nem lesz átjárás köztük...
  • Einar
    Na az szép, 4 nap alatt majd 100 db letöltés volt a magyarítás portálon, akkor csak érdemes még folytatni. Bár az oldal keresési funkciója nem jó, de betű szerinti keresés még megmaradt.

Szerintem gyorsabb az asszimilálódás, ha mindenhez kap jogot a bevándorló, -házépítés,munka,választás-, ellenben ha örökké megkülönböztető rendeletekkel találná szembe magát. Na de a valóságban generációkba is beletelhet ez, főleg ha a vallás,nyelv,szokások eltér az új hazáétól.
  • Montanosz
    épp most lett kész úgy látom a magyarítás portálon megtalálod
  • browing
    Én azt nem értem, hogy mért full citizenship-nél asszimilálódik gyorsabban az adott kisebbség, mert teszem azt ha teljes jogkört adunk nekik azaz bármit megcsinálhatnak mint az őslakosok akkor mért adnák fel nemzetségüket például a románt a magyarért?
    de ha residency a politikai irány akkor a román azt gondolná ahhoz hogy,, nekem több jogom legyen magyarrá kell válnom" ergo szépen lassan beolvadna.
  • Kopiati
    Ha annektálsz:
    -lehet ha uncivet, akkor kolónia státuszba kerül, így sok emigránsod megy oda-elszaporodnak.
    -ha civet annektálsz, akkor a munkaerő cserélődik, lassan de biztosan, fel tudod törni a helyi népek túlsúlyát, szomszédos régiók jobban olvadnak
    -ha a civ ország amerikában van, akkor migrációs, és asszimilációs bónusz van (elfoglalod floridát, és 10 éven belül szignifikáns lesz a saját néped, főleg, ha sok vándorol ki)
    -fontos a politikai párr hozzáállása, residencynél nehezebben oldódik fel a kisebbség, limited, majd full citizenshipnél gorsan, gyorsabban (hogy értsd, ma magyarországon kimondatlan residency van, a c típusú kisebbség nem tud beolvadni, hiába van papíron full citizenship:)) sarkítva ez a rendszer lényege.
  • Paddy
    Ismét egy kérdésem lenne.:) Ha mondjuk Annektálok egy országot arra van lehetőség, hogy idővel a saját népességem legyen túlsúlyban a beolvasztott területeken?
  • Kopiati
    Legegyszerűbb a masszív hadsereggel szétcsapni a hangoskodók között: "akinek nem tetszik a rendszer, annak van lehetősége emigrálni":)
  • Einar
    Lázadások megfékezésének leggyorsabb módja ha engedsz a követeléseiknek (reformok vagy függetl.), hosszabb út, ha direkt visszaveszed az oktatási kiadásokat és nem fejlesztesz ilyen tech.-kat. (ha analfabéta a nép, kevésbé lesz művelt,tájékozott,lázongó...), bár így idővel tovább fog tartani más tech.fejlesztése is!
  • Kopiati
    Én szeretem, ha van kitűzött célom általában egy terület megszerzése, népesedési törekvések ilyesmi, amit még szeretnék, az egy szó szerinti "USA" Északtól-délig:)
  • Paddy
    Még olyan kérdésem lenne, hogy a lázadásokat mivel lehet csillapítani? Sokat olvastam visszafelé, de picit nehezen emészthető a játék.:) Köszi a segítségeteket!:D
  • jocking
    Nálam pl. a francia határtól keletre "alles nur Deutschland" egészen a Csendes óceán partjáig.
  • JMG KecskeShajt
    Nagy gyarmatok, kisebb támaszpontok, erős flotta, minden államra max. prioritás, szövetkezés másodrangú hatalmakkal a többi nagyhatalmak ellen.
  • Einar
    Ti milyen vezetési stílust kedveltek?
    -Világleigázós,háború az utolsó szerencsétlen katonáig
    <ebben minden országgal szembekerülünk>
    -Tengeri hatalom, sok aprócska gyarmat, erős flotta
    -Minél több nép felszabadítása
    -Legerősebbnek lenni gazdaságban,iparban
    <itt inkább több szövetségest, mint ellenséget szerezünk>
  • JMG KecskeShajt
    Vagy kapsz egy nagyon ritka eventet, ahol engedi, vagy vársz, jó sokat.
    Szoc. reformot csak szocik, vagy komcsik engednek és a konzervatívok is, de ott kb. 30 évenként és csak úgy, hogy addig nem vezetsz be politikai reformot.
    De meggyorsíthatod, ha maximumra teszed az adókat, mert az lázadást szít és ilyenkor általában megengednek 1 db. bármilyen reformot: liberális, konzervatív: minden előre, kommunista: politikai: visszafelé, szociális: előre. Reakcionisták csak visszafejlesztik a reformokat.
    Továbbá van még egy mód: radikális presztízscsökkentéssel, de ez nem jó út.
  • Kopiati
    *nat. focus
  • Kopiati
    A nap focust ráteszed egy népes provinciára , és soldier popra állítod, majd a katonai költségvetést, military spending, felveszed 75% (több pénz több katona) körülre, ha választások vannak akkor igyekszek pro military vagy jingoism döntést hozni... és lesz egy katonabuzi ország a végén:)
  • Paddy
    Mivel növelhetem a pop-t?
  • Kopiati
    Nincs elég soldier pop a lakosságban ( a military fülön van egy "szám"/"szám2" felirat az első szám hány brigádod van, a második mennyid lehet, ha a második nagyobb tudsz képezni, ha egyenlő nem, ha kisebb a 2. akkor az utánpótlás nincs/akadozik.
  • Paddy
    Sziasztok! Texas állammal játszom és az lenne a kérdésem, hogy miért nem tudok hadsereget lerakni? Összesen 6k katonám van a népességem 135k. Military dolgok kifejlesztve, a nemzeti fókusz a fegyvereken van még is szürke a build army ikon. Válaszotokat köszönöm! A játék nagyon zsíííír!:)
  • Kopiati
    Egész jól balanszolták a játékot, végre nincsenek ész nélküli háborúk, meg óriási hadseregek, a gyárak jó drágák lettek.
  • Einar
    Biztos jólétben élnek az alsó rétegek is nálad, ha nem is lázongnak, de figyeld az eventeket, ott különféle mozgalmak jönnek elő, ahol vagy elfojtod vagy elősegíted a követeléseiket. 1890-1900 körülre már simán lehet egy erős baloldali uralkodó pártod <1850-körül még épphogy kibontakozott ugye az új eszme>

Pokerface: magyarítás van, emailcímed küld privátba és megkapod
  • jocking
    Ausztriával kezdtem, most 1884 van, és már Németországgá váltam. Politikai reform már nincs több, mindet életbe léptettem.
  • Pokerface86
    Sziasztok!!
    Victoria II-höz van magyarítás?
  • Einar
    Szociális reformokat a bal oldali pártok szoktak csinálni, ők 100%-on támogatják ezeket és csak akkor érhetők el, ha a parlamentben 50%-nál többen támogatják. Liberálisok főként politikai reformokra mennek rá, a konzervatívok meg csak nagyon lassan hajlanak a reformokra. Melyik országgal vagy? Mert függ az ország fejlettségétől, műveltségétől,tudatosságától, hogy mit is akar a nép...
  • jocking
    Engem is érdekelne valami. Szeretnék szociális reformokat bevezetni, úgy mint minimálbér, segély, max. munkaórák megadása, stb. De egyszerűen nem lehet. Már 50 év eltelt a játékban kezdés óta, de még 1x nem tudtam egy szociális reformot se elfogadni, mindig csak a politikaiból dob be párat a gép. Hogyan lehet szociális reformokat is bevezetni?
  • JMG KecskeShajt
    Csak monarchiáknál. A szélsőségeseket (anarcho-liberális, fasiszta, kommunista) csak az alkotmányos monarchiában (MP/HMS kormány).
    Radikális rendszerváltást csak forradalommal érhetsz el.
    (Mexikónál nem kell). Politikai reformokkal elérhetsz porosz rendszert, vagy alkotmányos monarchiát abszolút monarchiából