52
-
dez #52 De olyan lehet, hogy egy program egyes részei működnek, más részei meg nem.
Meg olyan is lehet, hogy pl. egy adatcserénél az adatformátum megegyezne, de egy egyik oldal túl gyorsan vagy túl lassan küldi. -
#51 Nincsenek szintek, ami inkompatibilis az nem fut :D
"incompatible" = inkompatibilis
Jelző olyan rendszerek, hardverek vagy szoftverek leírására, amelyek nem képesek a másikból származó adatok és programok használatára, feldolgozására, futtatására, azaz nem kompatibilisek. -
dez #50 Az igaz. De én a PS3-nál is elsősorban a rendszermemória bővítési lehetőséget hiányolom, mert Linuxra elég kevéske az az 512MB, de már akár 1GB-tal is elég jó gépekcske lenne belőle. (Vagy ha legalább blokkmozgatási műveletekre igénybe lehetne venni a GPU-t Linux alól, meg lehetne valósítani egy a grafikus memóriába dolgozó, elég gyors VM kezelést. Azt nem tudom, hogy vinyós VM kezelés van-e már.)
ps. engem ugyan nem különösebben zavar, de talán ideje lenne megváltoztatnod az aláírásod, hiszem lényegében mindkettő igaz: 1. pl. konzolemulátoroknál a kompatibilitás különböző szintjeit jelenti, hogy mennyire játszható 1-1 játék; 2. máig sokan "FSB"-nek mondják azt a bizonyos 200 MHz-es system-clockot (újabb nevén HT reference clock), ami azóta is, K10-K10.5-nél is 200 MHz alapból... -
#49 Valoban memoriaval is lehetett, de en valojaban a processzor, VGA kiegeszitokre gondoltam.
Amugy a konzolok is kiegeszithetok memoriakartyaval, bar igaz ez csak a menteshez van, nem pedig a gep valos fizikai memorianak bovitesehez. -
dez #48 Rosszul emlékszel, ez fordítva volt. Az A500 '87-ben jelent meg, és már akkor elérhető volt hozzá az A501 nevű (Commodore gyártmány) memóriabővítő, illetve annak klónjai. Kicsivel később meg sideportos 3rd-party fast-ram bővítők. Az A590 (szintén Commodore gyártmány) nevű vinyóillesztő (ami egyben fastram bővítő is volt!) csak 1989-ben jött, néhány más gyártó hasonló termékével együtt.
(Az A1000-hez is volt memóriabővítő már megjelenésekor, vinyóillesztő és más szintén csak később.) -
#47 Kiadasakor mindossze a winchesterrel lehetett, a kesobbi kiegeszitokre jo par evet kellet varni.
Manapsag a konzolokban is merevlemezt lehet csak cserelni es a kulso periferias kiegeszitoket, tehat a parhuzam helyes teljes mertekben, amit leirtam.
Doktor Kotásznak pedig. Teljesen tisztaban vagyok a szemelyi szamitogep fogalmaval, nem kell ez a felvilagositas bla-bla, inkabb te nem vagy tisztaban azzal, hogy az A500-t mire szanta a fejleszto.
Valamint leirhattam volna az 1500ast is, amit meg ezekutan sem emlitettel meg, ami valojaban egy 2000-es variacio volt, de nem akartam minden gep variacot felsorolni egyesevel, ennyi a fama. -
dez #46 Ezen a videón talán többet lehet látni belőle, bár ez az Acorn Archimedes verzió, ami már akkor egy RISC alapú gép volt, mondani sem kell, jóval drágábban, mint az Amigák, főleg ami az 500-ast illeti. -
dez #45 Ha ráklikkeltél volna arra a korábbi linkre, világossá vált volna előtted pár dolog. :)
1. A Hi-Toro az az Amiga Inc. korai neve volt. A Commodore már Amiga Inc. néven vette meg, és megalakították a Commodore-Amiga Inc.-et. link (magyar)
2. Mint szintén láthattad volna (de talán magyarul jobban megy majd), az Amigát tényleg konzolnak szánta eredetileg az a bizonyos Hi-Toro/Amiga Inc.
3. Miután a Commodore megvette, ők, mármint a Commodore fejlesztette ki hozzá az AmigaOS-t, náhány igen kreatív OS-fejlesztővel. (Valójában a Win95-öt is megelőzte jópár dologban. Hátránya, hogy nem volt memóriavédelem, hw-költségcsökkentés végett. Bár akkoriban ez csak nagyvállalatoknak számított, ott meg nem is PC-ket használtak.)
4. Az Amiga 1000-es is a Commodore égisze alatt készült el ebben a formában.
5. (Ez már inkább talán [Jakuza]-nak.) Az Amiga 500 is bővíthető volt (memória, proci, vinyó), többféleképpen is (alul, oldalt, és persze belülről is). Az 1200-es mégkönnyebben, ebben a gépben eleve benne volt a vinyókezelő is, és a hely egy vinyónak, egy részét eleve vinyóval szállították.
6. Mindenkinek, aki nem hiszi, hogy korához képest fejlett 3D-re volt képes a gép: a Virus nevű játék, ami Amiga 1000, 500 és 2000-en futtott. 1988-ban jelent meg, a képet a Blitter generálta. Aztán még jópár követte és persze számos demoban is alkamazták. -
huanito #44 Könnyen lehet, az sajnos mindig benne van. Többet szerintem, már csak megjelenés előtt egy-két hónappal tudunk meg róla. -
Doktor Kotász #43 "De így is k**** drága volt az Amiga akkoriban (most nem bírok előkeresni sem egy CoV-ot, sem pedig egy Commodore Világot, sőt Microvilágot sem), de ha jól emlékszem erősen 40.000-50.000 Ft közé esett az ára majd húsz évvel ezelőtt."
Egy szaros XT vagy 286-os ami a töredékére sem volt képes, az meg 200 ezer forint volt... -
Doktor Kotász #42
"Attól hogy boot-loaderrel oldották meg, vagy szabványosan OS-ből a startup-sequence-n keresztül indították a progit az tökmindegy a felhasználó szempontjából. Max, hogy a bootloaderes progit kicsit nehezebb volt "soxorosítani";) Kellett hozzá egy copy progi."
A bootloader azt jelentette, hogy hogy nem az Amiga OS-t használták fel, hanem közvetlenül a hardverre írták a játékot, kihagyva az OS-t.
"De mondom ez nem változtatott semmit az élményen: lemez bedug, progi indul, játékos örül."
Ettől az még számítógép, és nem konzol.
"Valszeg a legtöbbet pont az 500-asból adták el, szal mondhatni ez vált a sztenderd Amigává és ez testesíti meg leginkább a konzol/számítógép közötti átmenetet is."
A felvetésed az volt, hogy az Amiga konzolnak készült. Ez pedig nem igaz. Az első Amiga meg az Amiga 1000 volt.
"Sokkal inkább mert töredék áron lehetett hozzájutni az Amigákkal ilyen szolgáltatásokhoz pl a Silicon Graphics gépekhez képest, amiket direkt ilyen garfikai alkalmazásokhoz fejlesztettek. Ráadásul a bővíthetőségnek köszönhetően kis beruházással akár összemérhető teljesítményt lehetett belőlük kihozni (lásd pl. Babilon 5 sorozat)."
A Baylon 5 nem az alaplapra integrált garffikus chipekkel lett elkészítve, hanem a processzoron renderelték raytrace programmal (Lightwave). Ehhez még szorosan hozzá tartozik, hogy nem is az MC680x0 Amigás processzorokon folyt a számítás, mert azok az OS-t futtatták, meg a programot, hanem egy bővítőkártyával beletettek pár Risc processzort kiegészítő hardverként, és a renderelő algoritmusok azon futottak. Ha jól emlékszem, akkor SPARC processzorok voltak ezek, vagy DEC-Alphák.
Soha nem mondtam, hogy konzol lett volna, de annak indult a fejlesztés és meg is tartott 1-2 olyan jellemzőt, ami miatt könnyű volt ezeket a konzolokat összehozni, amelyek viszont akár számítógépként is használhatók voltak.
Hát nem konzolnak készültek, lásd Amiga 1000.
Az Amiga és a Mac egy kategória volt, az Amiga volt a jobb, Preemtív multitask OS-el (az OS váltott a taszkok között, és nem a programok adták vissza a gépidőt önkéntesen, hogy más task futhasson, mint a Win 3.1-ben és a MAC OS-nél.)
Az, hogy nem az Amiga most a Machintos, az csak azon múlt, hogy Steve Jobs jobban vezette a cégét, mint a Commodore.
És akkor te most a Machintost konzoloznád le, ha a Commodore vezetősége lett volna az ügyesebb üzletileg. -
Doktor Kotász #41 "Raadasul az sem igaz amit irtal, mivel az elso Amiga utan 2 evvel jelent meg 1987-ben, mig az 1000es tipus 1985-ben mar napvilagot latott."
Ráadásul kurvára ezt írtam.
Valaki azt írta, hogy az Amigát konzolnak szánták, és erre írtam, hogy a ez egyáltalán nem igaz, mert az első Amigát a Hi-Toro Inc. fejlesztette, amit csak felvásárolt a Commodore és több mint egy évnyi pöcsölés után dobták piacra a gépet, lemaradva egy évvel a MAC-hez képest. Az meg 1984 volt, tehát 1958-ben került a boltokba az első Amiga. Még azt is írtam, hogy az az Amiga 1000 volt. Pont azt írtam, hogy nem tasztatúra gép volt (tasztatúra gép = a billentyűzettel egybeépített gép).
"Az alapvetoen ezres szamozasuak voltak inkabb szemelyi szamitogepek az 1200-as kivetelevel, de az 1000,2000,3000,3000T,4000,4000T voltak az irodai ill fejleszto gepek."
Egyrészt kihagytad az Amiga 2000 U-t (Unixal szállított Amiga), illetve az Amiga 2500-at, ami gyakorlatilag egy Amiga3000 volt, de még az Amiga 2000-es processzorával.
Te amúgy is kevered a személyi számítógép fogalmát a külön ház, külön billentyűzet felépítéssel. A PC személyi számítógépet jelent, ami azt jelenti, hogy nem nagygép. Tehát nem egy hűtőszekrény, vagy egy komplett szobányi szekrénysoros gép kismilliónyi processzorral. Az IBM is ezzel a névvel adta ki az IBM PC-t ha jól emlékszem, 1982-ben. Amit ma PC-nek nevezünk, az szigorúan IBM kompatibilis PC. Ettől még az Amiga az PC.
Az Amiga 500, 600, 1200 az pedig HC, azaz home cumputer, ami a PC-n belül egy speciális kategória. Ma egyébként az összes PC-t is lehetne HC-nek nevezni, de ez lényegtelen.
Igazából nem mondtál mást, mint én, azt az egyet leszámítva, hogy nem vagy tisztában a személyi számítógép nyelvtani jelentésével...
Tehát az Amiga nem konzolnak készült, hanem szeméklyi számítógépnek, de azt ellehet mondani, hogy a korának gamer PC-je volt. -
#40 Nekem valami csúszás is rémlik. -
huanito #39 Itt az SG-n olvastam kb egy hónapja, hogy a jövő év elején akarják megkezdeni a sorozatgyártást. A procit egy hónapja mutatták be a nagyközönségnek. -
#38 Jó csak éppen kb 1.5 év amíg ebből a prociból lesz valami. -
Sir Ny #37 jaja. a larrabee-ben van potenciál. három olyat összeheggesztenek, raknak mellé 7 giga ramot meg három egyterrás vincsit, és kész is a next-gen konzol. -
huanito #36 Én csak annyit olvastam, hogy az Intel tavaly megkereste az MS vezetőit valamelyik őszi elektronikai kiállításon és nagyon kedvező ajánlatot tett nekik a Larrabee grafikus processzorral kapcsolatban. Arról nem regéltek,hogy el is fogadták-e ezt az ajánlatot, vagy sem. Két hónappal ezelőtt pedig a SONY-t keresték meg. -
kvp #35 A hirhez kepest a microsoft egyik vezetoje meg elszolta magat, hogy jon az uj xbox... aztan megis visszavonta, de valojaban tenyleg fejlesztik, remelhetoleg dx11-es tamogatassal. Jo esely van arra, hogy a microsoft-nal legkozelebb arcsokkentes helyett kihoznak valami ujat. Mondjuk az o utemezesuk szerint eppen itt lenne az ideje. A nintendo is jon egy uj nextgen konzollal, tehat az ms is kovetni fogja. A sony meg megint bajban lesz, mint ujabban mindig.
Kivancsi vagyok hany jatek maradna kompatibilis ha a cell-t lecserelnek egy sima 4 magos ppc procira? Amik nem hasznaljak azok biztos, tehat a legtobb multiplatform jatek. Amik meg hasznaljak, azoknak a kodja jit-elheto lenne egy opencl-t futtato grafikus kartyara. (tehat cell spe kodbol gyartana betolteskor opencl kodot a kernel) Olcsobb is lenne, jobb is lenne es meg kompatibilis is maradna. Es johetnenek az uj, jobb jatekok. (ha a psp-nel ki mertek dobni az umd-t akkor a ps3-nal is meglephetik ugyanezt a cell-el) -
#34 Végül is szállingóznak a zinfók a slimről, csak azt nem értem, hogy a Sony 30 000 fős dolgozógárdájánál nincs legalább egy kiba mobiltelcsi, hogy értelmes minőségű képeket tudjanak kicsempészni róla!?:DDD -
huanito #33 Nem csak szerinted, de erről egy hír is volt valahol, hogy a SONY levédetett egy emulátort, ami valószínűleg a PS3 miatt történt. Sajnos nem tudom, hogy hol olvastam, már egy hónapja történt. -
blessyou #32 Köszönöm a véleményeket, ma is okosabb lettem valamennyivel :) -
#31 Ugye PS3-d van, és a tavalyt se tudod, hogyan irják ? :D -
Sir Ny #30 tavaj, vagy a mostani negyedévben, vagy most júliusban, vagy már nem emléxem mikorról szólt a statisztika, de azt mondta, hogy több ps2-őt adtak el, mint ps3-at. -
#29 Hát nem tudom, szerintem aki még napjainkban vetemedik PS2 vásárlásra, az valószínüleg pont nem az a fajta ember akinek a második lehetősége a PS3 lenne. -
#28 Na befejezve az offot:
szerintem egyre valószínűbb, hogy a PS3 slimmel jön a PS2 kompatibilitás is.
Igaz hogy ezzel kivégzik az öreget, viszont éppen ideje hogy az félreálljon, és a PS eladásoknak talán még most is kb 20-30%-át kitevő PS2-eladások átvándoroljanak a PS3-hoz, ami ezzel új sebességfokozatba kapcsolhat. -
#27 Nem mondod!:D
A tv-t részletre vettem. Az Amigára meg jó pár hónapig gyüjtöttem. -
gulyasandras #26 El voltál eresztve rendesen :)
Javítás: az előbb természetesen a commodore egyesülete újságára gondoltam.) -
#25 Én asszem 35 ért vettem 92-ben játékokkal, több évfolyam újsággal miegymással. Újonnan is ennyi volt kb az 500-as. Egy akkori középkategóriás PC kb hasonló tudással meg 60, igaz monitorral. Vettem is egy Tv-t is 20-ért, 51 cm-es monitorja akkoriban nem sok PC-snek volt!;D -
gulyasandras #24 De így is k**** drága volt az Amiga akkoriban (most nem bírok előkeresni sem egy CoV-ot, sem pedig egy Commodore Világot, sőt Microvilágot sem), de ha jól emlékszem erősen 40.000-50.000 Ft közé esett az ára majd húsz évvel ezelőtt. -
#23 A crytek elvileg nagyon szépen megoldotta konzolokra is a crysis 2t, elvileg x360on a pcs crisis1 max texturarészletességével fog futni 1280x720ban, stabil 30 fpsel 4Xes FSAAval, ami azt jelenti hogy elég szép lesz, ps3mon meg stabilabban fog futni, pcn meg változó (lesz amelyiken 640x480xlow grafikax15-20 fps, és lesz amelyiken sokkal szebben mint konzolon ^^) -
#22 És a prototípus állapotban levő új generációs Amigák '93 környékén már cserélhető spec garfikus processzorral voltak tervezve. Kár hogy a cég előbb ment csődbe minthogy ezeket kiadják. Kb. 5 évet vertek volna ebben is más platformokra. -
#21 *sprite -
#20 A remek spiteos jatekokrol nem is beszelve, bar az nem 3D volt, ellenben az utana levo PC-s generaciok is elmaradtak tole az elso P1-es megjeleneseig. Az pedig 8 evvel kesobb jelent meg. -
#19 ahogy emléxem a Digital Image Design elég gyors 3d-s játékokat heggesztett már akkoriban is(Epic,F29 Retaliator,stb)... -
#18 Merthogy?
"The blitter's line mode draws single-pixel thick lines using the Bresenham's line algorithm. It can also apply a 16-bit repeating pattern to the line. The blitter's filling mode is used to fill per-line horizontal spans. On each span, it reads each pixel in turn from right to left. Whenever it reads a set pixel, it toggles filling mode on or off. When filling mode is on, it sets every pixel until filling mode is turned off or the line ends. Together, these modes allow the blitter to draw individual flat-shaded polygons, albeit very slowly in comparison to modern 3D graphics chipsets or the CPU of a moderately fast Amiga." -
snorbi #17 "vektorgrafikát (textúrázatlan 3D) lehetett futtatni rajta"
Ez enyhe túlzás...
http://en.wikipedia.org/wiki/Amiga_Original_chipset -
#16 Amiga történelem
"The Amiga was originally designed by a small company called Amiga Corporation, and initially intended to be a next generation video game machine, but was later redesigned into a general purpose computer."
Nos innentől kezdve a hsz-ed kb szörszálhasogatás szinten van.
Attól hogy boot-loaderrel oldották meg, vagy szabványosan OS-ből a startup-sequence-n keresztül indították a progit az tökmindegy a felhasználó szempontjából. Max, hogy a bootloaderes progit kicsit nehezebb volt "soxorosítani";) Kellett hozzá egy copy progi.
De mondom ez nem változtatott semmit az élményen: lemez bedug, progi indul, játékos örül.
"Szerintem a vincsi szerves része volt az Amigáknak a tasztatúra gépeket A500/600/1200 szériát leszámítva."
Valszeg a legtöbbet pont az 500-asból adták el, szal mondhatni ez vált a sztenderd Amigává és ez testesíti meg leginkább a konzol/számítógép közötti átmenetet is.
"Hát mivel grafikára és hangra felkészített oprendszere volt, és vektorgrafikát (textúrázatlan 3D) lehetett futtatni rajta a fekete-zöld monochrom monitoros speakeres IBM-PC-k ellenében."
Sokkal inkább mert töredék áron lehetett hozzájutni az Amigákkal ilyen szolgáltatásokhoz pl a Silicon Graphics gépekhez képest, amiket direkt ilyen garfikai alkalmazásokhoz fejlesztettek. Ráadásul a bővíthetőségnek köszönhetően kis beruházással akár összemérhető teljesítményt lehetett belőlük kihozni (lásd pl. Babilon 5 sorozat).
"Az Amiga nem konzol.
A CDTV és a CD32 volt konzol, de ott a számítógépet butították le konzollá, és nem fordítva."
Soha nem mondtam, hogy konzol lett volna, de annak indult a fejlesztés és meg is tartott 1-2 olyan jellemzőt, ami miatt könnyű volt ezeket a konzolokat összehozni, amelyek viszont akár számítógépként is használhatók voltak. -
#15 Hat egyaltalan nem, mivel az 500-at alapvetoen nem szemelyi szamitogep kategorianak szantak.
Raadasul az sem igaz amit irtal, mivel az elso Amiga utan 2 evvel jelent meg 1987-ben, mig az 1000es tipus 1985-ben mar napvilagot latott.
Az alapvetoen ezres szamozasuak voltak inkabb szemelyi szamitogepek az 1200-as kivetelevel, de az 1000,2000,3000,3000T,4000,4000T voltak az irodai ill fejleszto gepek.
Az 500 az otthoni szorakoztato centernek keszult. Azt is mondhatjuk nagyban hasonlitott a mostani konzolokhoz, fo funkcioja a jatek volt es a szorakoztatas, masodagos volt az egyeb funkcio.
Nem veletlen, hogy UK-ban a Batman packkal adtak.
Igazabol az a szegyen amilyen modon agaltak ellene az akkori PC hivok.
Az erveiket arra alapoztak, hogy az Amiga azert nem jovobe mutato, mert integralt aramkorokkel rendelkezik a PC fejleszthetoseggel (alkatreszek csereje) szemben. Pedig most latva a trendet a mostani PC-s ipar pont azon az uton halad, amit annyira elleneztek akkor. Lasd alaplapra integralt hang/LAN/VGA vezerlo, sot hovatovabb nemsokara mar a CPUba integralt grafikus magot is megszemlelhetjuk nehany even belul.
A konzolok meg ugyanezen a vonalon mozognak, gyakorlatilag olyan minimalizalt boithetoseggel rendelkeznek mint egy akkori A500 es a jatekinditsi rutinok az egyszerusegre vannak kihegyezve.
-
cateran #14 Vagy inkább gamer pc?:S -
cateran #13 Valóban nem volt konzol,de tény és való,hogy az elsöprő többség a C64-et, az Amiga 500,600-at játékra használta (olyan 99%-ra saccolnám a dolgot..mármint hogy a magánfelhasználók közül ennyien használták játékra)
Szóval akárhogy is,tulajdonképpen közelebb állt a konzolhoz,mint a számitógéphez:)