19779

| ISI | Studio-397 | STEAM | S397 Workshop | rFactor2 Store | Forum | DevCorner | Facebook | Twitter | GY.I.K. |
| rF2 Tracks DX11 | rF2 Tracks DX9 | HungarianSimWorld| BSimRacing | VirtualR | RaceDepartment |
-
Joke1RS #13794 Én évekig nyomtam a Simcoban, mostanra azonban az időpont (hétfő este 8-kb.10-ig) már nem felel meg.
Vannak viszont olyan ligák, mint a Race2play, ahol minden futamra külön kell jelentkezni, így az sem gond, ha egy bajnokságban csak 1-2 futamot teljesítesz. A hét szinte minden napján vannak futamok, különböző időpontokban, így bárki talál neki megfelelőt. A játékosok elég korrektek, nagyon ritka, hogy kilökik az embert. Érdemes benézni! -
Érdekes ez a program. Ezen az utóbbi 2 képen elég jól néz ki az egész. -
Ez meg kesz lett:)
Senormen-Snetterton_v100.rfcmp
-
Ez is WIP.
-
(WIP) 70's Stock Car Revolution
-Chevy Monte Carlo
-Ford Torino
-Mercury Cyclone
-Dodge Charger
-Plymouth Roadrunner
-AMC Matador
Utoljára szerkesztette: Alexease, 2016.08.07. 17:49:43 -
Többször nekiszaladtam a ligázásnak, de a legjobb a HRC-s időszak volt. Aztán volt egy próbálkozás egy komoly V8 bajnokságra, de az elég hamar kifulladt. Akkor jöttem rá, hogy senkinek nem kell a komoly szimulátorozás. Beugrunk, nulla gyakorlással szaladunk 10 kört, és kész. Ha nem sikerül győzni keresni kell másik ligát. :D
De volt DTM liga amit otthagytam, mert az első futamon csúnyamód elvertem a srácokat és lecsalóztak. :D
HNR-ben kezdtem az online "pályafutást".
Viszont az ARCA nyilt szerverek azóta is hiányoznak. Szinte ligaként ment a dolog, pár hétvége után az ott lévők 90 %-át ismertem, és mivel az ARCA egy amúgy is réteg sport (stock car) "mégrétegebbje" csak igazi fanok voltak a szerveren, vagyis szinte garantált volt a korrekt versenyzés mindenki részéről. Sajna minél magasabban jegyzett egy bajnokság annál több idióta gyűlik össze a szerveren, hogy csapasson egyet az aktuális kedvencének az autójával, és ha két kör után nem vezet akkor vagy kilép vagy szemben megy a forgalommal.
Az elmúlt években meg már sokkal jobban érdekelt a modolás, mint a versenyzés. Szinte nem is játszottam, csak teszteltem. :) -
nincs ebben semmi, nekem kétszer volt olyan időszakom amikor ligázni tudtam masszívan, az első ugye az amikor ide is regisztráltam annak idején és a PH!-ra is, akkoriban kezdett el érdekelni, ..érdekes hogy azóta sem vagyok reg máshol csak itt és a PH!-n. :)
Szal annak idején a PH!-s csapattal volt az aranykor, utána volt még egy időszak amikor megpróbáltam és mentem is és kellett is, de már nem volt ugyan az, nem volt rossz, de nem volt annyira király.
Jelenleg meg nem hazudok magamnak, még ha megint szimezni fogok is, és meglepem magam ehhez minden jóval....akkor sem tudok alkalmazkodni egy ligához...legalábbis nem hiszem. -
Akkor jól elbújnak ! :) -
Dehogynem, van még annál több is. ;) -
Persze, igazabol semmire nem jo ez a felmeres. De higy 400 aktiv szimes nincs az tuti ;) -
Az kb. semmit nem jelent, hogy az AC győzött, ha amúgy meg 2 hetente indítják el a programot. -
Mondjuk en kicsit sokallom azt a 400 szimulatorost, ebbeol szerintem fele kocaszimulatoros, meg bejelolte a leggirdobb valaszokat.... :)
De jol dontottek, AC gyozott :)) -
Nekem azok a megnyugtató dolgok benne, hogy:
- nem grafika alapján választanak az emberek szimulátort
- és a sportszerű játék a legfontosabb nekik
Ugyanezt a kérdőívet tervezem most kitölteni külföldön is, aztán meglátjuk, hogy nálunk mennyire térnek el a dolgok a globálishoz képest. :) -
"nagy duma-kevés elkötelezettség": ez ram teljesen igaz:)
Sajnos.
Pedig mindig elhatarozom, hogy atcsoportositom a tennivalokat, aztan majd nekieseek. De hat a nem akarasnak nyoges a vege;DD -
:D -
az online mindig is ilyen volt, nagy duma-kevés elkötelezettség :D .... ami sztem természetes is.
Az ember akarni akar, csak aztán család, meg munka, meg programok szal a dolgok. Nem sok olyan időszak van egy ember életében amikor elsődleges a ligázás, általában csak megpróbálja összehozni -

+400 ember? Az eleg jo!
Az eredmeny varhato volt, es szerencsere pozitiv is.
A regi, elault programoknal a gepigeny, a vezerlo es az esetleges "konnyu ingyenesseg" is szerepet jatszhat (es.vagy a regi szep emlekek es a "konnyebb" kezeles:P), meg persze tobbet is lehetett valasztani, de kivancsi lennek, mennyien vannak akik leragadtak a regi cuccoknal (megszokasbol vagy kenyszerbol).
A nem kormanyosok aranya is viszonylag kicsi (~10%), ami azert dicseretes. Az online hasznalok aranya is ennyi (persze atfedesek lehetnek), igy online ezzel nem lehet nagy gond;)
Vagy pl. "erdekesseg": az rF1, Race07 es az AC "kiprobalok" szama "azonos". Mig az iR/rF2 szama fele annyi. A penz, fizetes, nehezkes ingyenesseg, esetleg a kiprobalas nelkuli "pletyka" latvany, tartalom, fizika, nehezseg tartotta tavol oket, vagy inkabb a megegyszer annyi letszam "mar csak az autos jatekosokbol" adodik. Vagy a latvany es tartalom miatt van (ami az AC-nal logikus), es hogy regebben "nem volt mas" (rF1/Race07)?
Vagy az online bajnoksagok. Az AC-t ~70% probalta, nagyreszt valszeg hasznalja is, ~50% indulna is bajnoksagban (~200 ember), de valahogy meg sem jon ossze;)
Persze ezekbol a valaszokbol (grafikonokbol) nem latni az osszefuggeseket (fizetos-ingyenes, futam tavok, sorozatok, es foleg idopontok [hetkozben, hetvegen, este-ejjel]), igy valszeg azoknal van elasva a kutya:D -
Sziasztok!
A mai nappal lezártam a szimulátoros kérdőívet, a végeredményt itt találjátok:
Szimulátoros kérdőív 2016 végeredmény -
Remélem sikerült a kép megosztása. Szóval így néz ki a futómű editor. Ha gyakorlott vagy meg sem kell nyitni, koordináták alapján jegyzettömbben megírod. :)
Mivel vannak korlátai az rF2-nek nálam úgy kezdődik a futómű, hogy a gyári rajzok, esetleg fotók alapján megpróbálom megérteni az eredeti futóművet. Melyik lengőkar miért felelős, összességében a különböző hatásokra hogyan mozog a futómű. Ezután ezt a mozgást próbálom megoldani azzal, amit az rF2 tud kezelni.
Utoljára szerkesztette: zolee145, 2016.08.06. 15:59:23 -
Közbe leesett. Elkövettem azt a buta hibát, hogy kiragadtam 1 apró részt az egészből. :) -
Nincs korlátozás. Ez a jó, és a rossz is benne. Bármit csinálhatsz. Annyi történik, hogy pl maga alá csuklik a kerék, vagy egy gázadásra kifordul oldalra, vagy éppen nem lesz semmilyen mozgása, ha úgy állítod be a lengőkarokat. A mozgást fel és le irányban a hdv-ben tudod korlátozni, gyakorlatilag ez a lengéscsillapító mozgását korlátozza.
Gondolj bele, hogy elkezdesz építeni a valóságban egy futóművet. Fogsz egy lengőkart, rögzíted a karosszériához. Ez még mozog minden irányba, tulajdonképpen csak körbe nem tudod fordítani, mert ott a kocsi az útban. Aztán beszerelsz egy másikat, ez is megy mindenfelé. Aztán berakod az alsót, ami jó eséllyel már csak fel/le ír le egy ívet, mert két bekötési pontja van. Aztán jön a kormányösszekötő, de ez is lifeg.
Ezután mindezt hozzá csavarozgatod az agyhoz, így már egy jól leírható rendszerben mozognak együtt, de még mindig lifeg minden. Utána beépíted a rugó/lengéscsillapító egységet, és akkor már van egy középállásod, meg fel/le egy végállásod. Aztán jön a kerék, majd lerakod az emelőről, és megnézed mit csináltál. Na ugyanígy van rF2-ben is, csak itt könnyebb javítani ha valamit benéztél. :) -
Meg nem mondom már, de a csatornáját érdemes megnézni, tect talk néven mennek talán az ezzel foglalkozó videók. -
Valami feltételnek akkor is lennie kellene valahol, ami meggátolja azt, hogy irreális módon mozogjon a rendszer. Bár most azon gondolkodom, ha szépen kapcsolt a rendszer, akkor lehet az végül kiadja a jó mozgást/megoldást.
Na mondjuk ezért nem lenne hátrányos, ha ISI-ék méltóztatnának ezt rendesen leírni, hogyan számol a program. :D
U.i.: jajó, leesett menetközben a dolog. :D
Utoljára szerkesztette: Adam Jonas, 2016.08.06. 15:27:45 -
Nem. Konkrétan a lengőkar bekötési pontjának a koordinátáit az autó 0,0,0 pontjához képest. A lengéscsillapító/rugó egységnek meg az adott kerék középpontjához képest a távolságát adom meg. -
Ez melyik videójában van? Tudnál dobni egy linket? -
Ami excelt láttam talán Heusinkveldtől, abba volt rajzolva geometria, szerintem a bekötési pontok vannak megadva, és abból számolja mi merre mennyit mozog. -
Jah, de gondolom ez a görbe úgy lehet görbe, hogy megvan egy egyenlet, megadja annak a legkisebb és legnagyobb megoldását (görbe minimum és maximum pontját). Szóval amikor a fizikát módosítgatod, akkor ezeket a minimum és maximum értékeket adod meg nekik, nem? -
A futóműnél minden lengőkarhoz, vagy inkább mondjak bekötési pontot, tartozik egy görbe. Ezek összessége határozza meg a kerék tényleges mozgását.
De pl a kormány geometriáját is el lehet cseszni. Ezt úgy tudod meg, hogy pl boxból kiállásnál nagyon kis tempónál, nagyon eltekert kormánynál hallani ahogy nem gördül rendesen, hanem valamennyire sodródik a gumi.
Elég jók a futómű mozgások rF2-ben, láthatóak is, csak replayben kicsit butítva van. Közeli kamerával valós időben nagyon szépen látszódik a mozgás. -
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!túlságosan befolyásol a 'minek' érzés, ezért kezeled le a témát és így nem is fogod érteni mire gondolok, némileg már engem is fáraszt, meg más sem hiszem hogy igazán kíváncsi rá, de a valóság lemodellezésének a felszínén sem járunk olyan dolgokkal mint kiperemesedés, kilágyulás, megégés, de még nagy vonalakban sem mint a kompresszió csökkenése, semmi. Níilván előrébb tartunk...pl. ha kockásra fékezzük a gumit az rázza a kormányt és ez már egy éve hűha, 5 éve meg a gumideformálódás...de összességében ezek lenagyjábolozott sallangok amik divatba jöttek. Nem célom túlbonyolíani a témát, de a valóság lemodellezése..ugyan már. -
Szimulációnak definíció szerint ez.
Ugyebár ez információfeldolgozás. Annak peddig több fajtája van; esetünkben ez az úgynevezett "identifikáció" lesz. Lefordítom magyarra: ez annyit jelent, hogy van inputod (bemeneti adataid pl. a kocsiról), vannak outputjaid (kimeneti adatok, pl. telemetriai adatok, mért értékek). Itt az a feladat, hogy meghatározzuk azt a rendszert (amit az input és output közrefog), ami a megadott bemenetből a megadott kimenetet produkálja.
És itt kezdődik a bonyodalom. Mennyire egyszerűsíthetem a valós rendszert? Milyen be- és kimeneti adatokhoz férek hozzá? Mennyire akarok pontos rendszerleírást?
Amit leírtál, az úgy nagyjából korrekt a vége. Csakhogy kb. már nem ezekkel lehet nagyon pontosítani a modellt, hanem a rezgések leírásával - ami tudtommal az rF2-n meg iR-en kívül egyikbe sem túl fejlett. Egy alapszintű rezgéstani modell (lánykori nevén ütközésmodell) már az NFS játékokban is megtalálható. Azonban a valóságban pontosan a rezgések minél pontosabb leírásával (is) lehet egy minél életszerűbb modellt kapni. Mert nem az a kérdés, hogyha 3x ráb*szok tiszte erővel egy alkatrészre, el fog-e törni...olyan anyagok vannak, hogy már el se hinnétek. A problémát a rendszer üzeme közbeni rezgések szokták okozni. A kifáradásos/anyagfáradásos dolgok nagy részét is erre kell(ene) visszavezetni, meg az autó viselkedésében is nagy szerepet kellene kapnia - gondoljatok csak a gumi oldalmozgására a felnin, vagy a felfüggesztés működésére. Gondolom utóbbinál végig lineáris modelleket használnak, azaz meghatároznak egy egyenest, vagy egyszerűbb görbét, azt szeva'. -
Jó, igen. Az anyagnak van egy természetes fáradása, ez tény. Ugyanakkor én most úgy értettelek, hogy a hirtelen, nem számolható meghibásodásról beszélünk, mint pl. egy versenyautónál.
Ennek modellezése tök egyszerű: sok teszt, azt statisztikailag kiértékelik, és megpróbálnak egy modellt felállítani rá, amivel viszonylag pontos eredményeket lehet kapni. Vannak még mindig olyan területek, amiknél egy modell alkotásához elengedhetetlen az éles teszt. Ergo anyagjellemzőket és anyagviselkedéseket nem igazán fogsz megállapítani így...ott csinálni kell jó néhány próbatestet, és vizsgálgatni, majd kiértékelni azokat. -
Na de mit hivtok szimulalasnak ? Guminal a reszecskeszimulacion alapulo dolgot, vagy valami egyszerubb gorbet (ket) ami probalja nagyjabol moddellezni a torvenyszerusegeket. Mert egy random trigger jol szimulalja az anyagfaradast, meghibasodast, de ugye nem az igazi. Viszont jatekba teljesen jo lehet. Aerot is lehet Alberttel szamoltattni , vagy lehet egy egyszeru algoritmus, higy ha raengedem a drs t , akkor x ertekkel csikkenti a leszoritast. Mindketto szimulacio....Mindketto mukodik, gyak a vegeredmeny alapjan senki nem venne észre a kulonbseget. Gumi ugyan ez, lehet bonyolultan, lehet kevesbe a lenyeg mindkettonel, hogy a vegen valami gumi viselkedes utanzas jojjon ki. Nem tok mindegy hany sor ? -
Anyagfáradással már a második vh-ban elkezdtek számolni a német mérnökök, mert fölöslegesnek látták azt, hogy építsenek egy repülőt sok anyagból erősre, amikor úgyis lelövik 3 felszállás után. Az anyagfáradás az semmi a többihez képest, ráadásul nem megyünk olyan távokat, hogy jelentősége legyen. -
Ezek a hibák manapság nem konstrukciós hibákból szoktak többnyire adódni, hanem gyártás közbeni véletlenszerű hibáról, vagy éppen egy olyan hirtelen terheléstől is megindulhat, amit az az alkatrész normál, üzemi körülmények között amúgy nem kapna. -
nem véletlenszerű! ...másról beszélünk, anyagfáradás...annak oka van, nem véletlenszerű, ahogy egy alkatrész minősége sem az
egyébként egy szimnél ez már pöcsölés a szőrökkel nyilván, de a valóság lemodellezése volt a téma, mármint hogy nem lehetetlen, az.
Utoljára szerkesztette: b type free, 2016.08.05. 23:24:11 -
Jaja. Elvégre ezek a hibák véletlenszerűen fordulnak elő leginkább, azt meg nem nehéz modellezni, hogy véletlenszerűen jöjjenek elő.
Amúgy meg szimulátorban ilyen értelemben ideális esetet próbálnak modellezni, amikor nincs kifáradás, hirtelen törés, ésatöbbi. Nem ez a része az a dolgoknak, ami kötelező lenne manapság. -
Ezeket pont nem lehetetlen, csak nem lesz soha olyan gép, ami ezt neked szimulálja valós időben. Gumin kívül kb mindent lehetne modellezni, csak gép kéne hozzá, ami nincs. Egy egyszerű statikus végeselem pár másodperc simán, amíg lefut, egyszerűbb alkatrésznél, összetettnél meg egy óra.
Utoljára szerkesztette: bardocz, 2016.08.05. 21:59:58 -
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!az anyagfáradást nem úgy értem,persze lehet olyan körülményeket szimulálni amivel előjönnek egy alkatrész gyengeségei..egy alkatrészszimulátornál ::)
De egy autót tekintve hogy indulsz neki szimulálod egy alkatrész öntési hibáit? ponthegesztés, szilentek? nyilván szinte végtelen a kör...márpedi a valóság szimulálása az vagy léttre jön vagy nem.
Sztem lehetetlen -
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!"Lehet tudálékoskodni, a végeredmény a lényeg, faxa vagy sem."
Azért ez sem igaz...mert azt, hogy fasza vagy sem, nem az fogja eldönteni, hogy elkészülte után hogy fest, hanem hosszútávon meddig fogja bírni....10 év múlva is fal lesz-e, vagy már valami leomlott szar?! Ezért nem (csak) a végeredmény a lényeg, hanem az is, hogyan jutsz el odáig.
"egy anyagfáradást sem lehet leszimulálni..."
Pedig valamilyen szinten le lehet. Nyilván nem tökéletes lesz a megoldás, de arra tökéletesen jó, hogy egy 30%-os meghibásodási valószínűséget leszoríts mondjuk 5% alá. (Lehet nem túl reálisak az értékek most, de nem is ez a lényeg.)
Ne értsd félre, messze essen tőlem, hogy kioktassalak vagy valami, szóval remélem nem vetted ezt most rossz néven. Csak az a meglátásom, hogy néha nem feltétlenül jó oldalról közelítitek meg a dolgokat. Vagy szimplán én nem tudok az egészre úgy gondolni, mint egy szimpla vásárló... -
Jah ertem. A 458 az nekem tetszik, nem a profilom de k.vajo ahigy gazzal lehet tekergetni a hatujat. A fek az kicsit hosszu. Alapvetoen minden jatekban problemas a hosszu fekut, nehez. Nem is szeretik bevallalni.