6424

A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)
Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
-
Zenty #2641 Michelangelo Naddeo újabb anyagai:
antropológia
Székely -
Zenty #2640 milyen kellemes most a hangulat :D -
Értem mit akarsz mondani.
Akik támadják azzal érvelnek, hogy ezt a hasonlítgatást bármely, nem rokon nyelvre is rá lehet húzni valamilyen szintig, ami némileg igaz is a Habsburg, vagy Habsburg körökhöz tartozó akkori nyelvészekre.
Érezhető sok beleerőltetés.
Szentkatolnai Bálint Gábor, rendkívüli képességű nyelvészünk lett az egyik fő vesztese a "Hunfalvyzmusnak".
Maga Arany János írta akkoriban a Hunfalvy-Szentkatolnai vitáról a következőket:
Budenzhez, Igazi vasfejü székely a Bálint:
Nem arra megy, amerre Hunfalvy Pál int.
(1878)
Szegény Bálint Gábor
Boldogtalan góbé;
Amennyit te szenvedsz,
Mi ahhoz a Jóbé!
(1878)
Bővebben itt olvasható ezzel kapcsolatban. -
Vizsgálni kell a nyelvet és a genetikát együtt, mert a teljes képhez csak az előbbi vizsgálata kevés.
Ezzel teljesen egyet is tudok érteni. Én csak azon somolygok, hogy amíg Sajnovics munkáját leginkább ezzel támadják (most nem Szondi Miklós írására gondolok, hanem általánosságban a finnugor nyelvkapcsolatot ért támadásokra), a másik oldalról a bizonyításnál ugyanezt a módszert előveszik (persze fejlettebb nyelvészeti háttérrel). -
Szükséges dolog bizonyos szintig az alapszókincs, főleg a rövidebb szavak, szógyökök párhuzamait vizsgálni.
A ragozó nyelvekre vonatkozik ez kiváltképp, ahol egy szógyökből szóbokrok képződnek.
Vizsgálni kell a nyelvet és a genetikát együtt, mert a teljes képhez csak az előbbi vizsgálata kevés.
A bolgárok szláv nyelvcserén mentek pl. keresztül, de genetikailag nem szlávok.
-
Olvastam már, most nekiálltam másodszor (a harmadik fejezet után jutott eszembe, hogy válaszolni akartam). :D
No, de a lényeg, nagyságrenddel többre tartom ezt a művet a témában a már említett dolgok miatt, mint a Lajdi testvérpár összes írását együttvéve. ;)
Szerk.: Mondjuk azon még most is vakarom a fejem, hogy a Sajnovics féle Lapp-Magyar nyelvrokonságot amiatt támadják, mert a szóhasonlóságot vette alapul, de közben a Magyar nyelv más nyelvhez való hasonlóságát (itt: Hun-Magyar) szintén a szóhasonlósággal vizsgálják. :) -
De ez nagyon nyomós érv a finnugor ellen.
Valójában összetettebb dolog ez annál, hogy szimplán szkíta elméletnek hívjuk, mert ez sem a helyes kifejezés.
A genetika már megmondta kik a legközelebbi rokonaink. Mivel magad írtad, hogy nem követed a topikot, így nem látom értelmét előlről kezdeni a linkelgetést.
Ha van kedved olvass bele néhány írásba.
Ezen az oldalon kultúrált hangnemben tálalva. -
Lajdi indulatosságának megvan az oka, bár fogalmazhatna finomabban is, de miért tenné, amikor azokat a kutatókat akik beletúrnak a parázsba, rögtön eszeveszetten támadja a hivatalos oldal, az eszközökben nem válogatva.
Lajdi Péter első írásaiban is hasonló indulatosságot mutat, tehát az ok-okozat nem jön ki.
Másfelől a "de miért tenné" nem indok. Így ír, függetlenül a körülményektől, nem is akar visszafogottabban fogalmazni.
Nagyon nincs rendben ez az erőszakos ragaszkodás a finnugorista dogmákhoz és ködösítés. A képbe nem illő dolgok múzeumok pincéjébe száműzése (halasi rováspálcák, Szentkatolnai Bálint Gábor gyűjteményének eltüntetése, hun fibula tönkretétele, stb.).
Pontosan ez a bajom az egésszel. Ez nem érv mellette, nem bizonyíték arra, hogy a szkíta elmélet helyes. Ez legfeljebb egy arról szóló elemzéshez nyújthat bázist, hogy miért támadják. De ha most az eredettörténetre vagyunk kíváncsiak, akkor nem azzal kell foglalkozni, hogy "ködösítenek"... -
Egyébként elég pár oldalt csak visszaolvasnod és bőséggel találsz linkelt anyagokat, forrásmegjelölésekkel együtt.
Nagyon nincs rendben ez az erőszakos ragaszkodás a finnugorista dogmákhoz és ködösítés. A képbe nem illő dolgok múzeumok pincéjébe száműzése (halasi rováspálcák, Szentkatolnai Bálint Gábor gyűjteményének eltüntetése, hun fibula tönkretétele, stb.). -
Természetesen tisztában vagyok Hell Miksa munkásságával, mivel nagyon régóta érdekel a csillagászat. Sok csillagaszat történeti műben olvashatjuk munkásságát amit Vardö szigetén végzett.
Hirtelen, tömören kifejezi Lajdi írásából vett idézetem a lényeget, hogy miért is kellett addigi őstörténelmünket erőteljes Habsburg nyomásra elferdíteni. Lajdi indulatosságának megvan az oka, bár fogalmazhatna finomabban is, de miért tenné, amikor azokat a kutatókat akik beletúrnak a parázsba, rögtön eszeveszetten támadja a hivatalos oldal, az eszközökben nem válogatva. Lásd Tarihi Üngürüsz története.
Szerintem senki nem állította, hogy nyelvi kapcsolat nincs, de ez sokkal régebben történt, még a akkor amikor az utolsó eljegesedés volt.
A KM folytonosság elméletében erre is meg lehet találni a magyarázatot.
-
Őszintén szólva nem látom értelmét követni a topicot, éppen amiatt, mert attól, hogy egy elméletet lehet támadni, egy másik, nem megfelelően alátámasztott elmélet még nem lesz helyes, csak egy másik elmélet. Márpedig itt sokan egy elméletet akarnak mindenképpen ténynek beállítani...
Ami miatt mégis felkaptam a fejem visszaolvasásnál:
A római egyház megbízásából egy Sajnovics János nevű jezsuita szerzetes csinált iskolát ebből az eredetelméletből. Ez a pap csillagászattal is foglalkozott, és egy hosszabb ideig tartó lappföldi tartózkodása során, melyet eredetileg csillagok megfigyelésének céljából tett, állítólag hasonlóságokat fedezett fel saját anyanyelve és a lappok szókincse között. Hazatérve megírta hírhedt esszéjét e témakörben „Demonstrata Idioma Ungarorum et Lapporum Idem Esse” címmel.
Na ez az, ami nettó marhaság. Elég sokat foglalkoztam Sajnovics János életével, lévén a szülőfalujában élek 32 éve. Amit a saját (és más Tordasiak) kis kutatásaimból én tudok.
-Nem a római egyház megbízásából tette. A finnugor nyelvkapcsolat valóban volt római gyökere, de éppen emiatt vetődött fel a kérdés vizsgálata.
-Hell Miksát küldték ki Vardö szigetére, Sajnovicsot csak maga mellé vette. Hell Miksa neve említésre sem kerül, pedig Sajnovicsot, aki Hell mellett volt tanársegéd, éppen azért akarta mindenképpen magával vinni a nemzetközileg elismert csillagász, mivel jól beszélt magyarul (Hell maga alig) és jó nyelvérzéke volt (erről Hell Miksa levelezéséből tudunk, mivel Sajnovicstól két művén (a másik, az 'Idea' egy csillagászattal foglalkozó szakmai anyag), illetve Hell számára írt két kisebb jegyzetén kívül mindössze két Vardöből írt latin nyelvű levele maradt fent).
-Sajnovics nem volt tanult nyelvész (valószínűleg túl nagy affinitást sem érzett iránta, mivel később is inkább a csillagászat és a matematika volt a fő területe), alapvetően matematikával és csillagászattal foglalkozott, ezért tehetjük fel, hogy ebből az irányból közelített a nyelvhasonlósághoz is. Hasonlatos értelmű és kiejtésű szavakat keresett, ezekre épül a Lapp-Magyar nyelvkapcsolattal foglalkozó munkája. Ugyanakkor ekkoriban még teljesen másképpen nézett ki a tudományos világ, a tudósok gyakorlatilag mindennel foglalkoztak, ami érdekelte őket, például Sajnovicsék a helyiek öltözetét, öltözködését is lejegyezték, hiszen ez is újdonság volt a számukra. Vagy elég Leonardo da Vincire gondolni, aki az orvostudományoktól kezdve a mérnöktudományokon át a művészetekig mindennel foglalkozott. Leonardo ezzel gyakorlatilag ösztönözte tudós utódait, hogy minél szélesebb látókört tegyenek magukévá, ne ragadjanak le egy-egy tudományágnál.
Pontosan ezért támadták leginkább később Sajnovics munkásságát, ami miatt indultak a későbbi nyelvi örökséget kutató expediciók, hogy megcáfolják, vagy megerősítsék az abban foglaltakat.
Lajdi Péter munkásságát egyébként én már csak azért sem tartom mérvadónak, mert egy komoly szakmai munkának tényszerűnek kell lennie, nem pedig személyeskedéssel, emelt hangvételű mocskolódással telinek. A cikornyás szóvirágok helyett inkább a komolyabb tényszerű adatgyűjtésre, és forrásmegjelölésre kellene pazarolnia az energiáit, mert e téren gyenge lábakon áll... -
Fórumkereső találatok a Tarihi szóra.
-
A Tarihi üngürüszre reagáltál, hát én nem emlékszem.
Azért kíváncsi lettem volna egy rövid ellenvéleményre legalább.
Vagy Illyés Gyulát már le sem turbómagyarozod? -
Solt #2626 Beteg ember, ez már nyilvánvaló. Át kell nézni rajta, és remélem minél előbb kirakják innen. -
uwu #2625 Reagáltam már évekkel ezelőtt.
De titeket nem hatott meg. Pon úgy írkálsz mintha lenne bármi a világon amit el tudnál fogadni az őskárpáti mesén kívül. Nem fogom magam megerőltetni egy csürhéért. Sokkal jobb csak úgy trollkodni, ezt érdemeltétek ki.
Ezen kívül úgy látom nektek is ez a lehető legjobb. Titeket úgyse érdekelnek a tudósok, mert szerintetek mind gonosz, és olyan buták vagytok, hogy azt hiszitek több et tudtok náluk, és nincs rájuk szükségetek. Ami igaz az igaz, butaságokat összehordani, demagógiát dicsőíteni tényleg nincs szükség tudósokra. Arr ti is jók vagytok. További jó szórakozást ebben a szellemi posványban, én lépek. Majd ha trollkodni támad kedvem jövök vissza gyagyásokat alázni. -
elelye-eleje -
Mivel magad írtad, hogy a kitiltásod várod és csak trollkodni jársz ide, nem csodálkozom a véleményeden.
Azon kívül, hogy amiket linkelünk arra értelmes cáfolat, ellenvélemény tőled sehol, személyeskedés, trollkodás annál több.
Ez így eléggé furcsa.
Kíváncsi lettem volna pedig pl. szerinted mi az oka annak, hogy a Tarihi Üngürüsz-ben is miért látszik az tisztán, amit a finnugorizmus előtt tudtunk, tanítottunk magunkról?
Továbbá, ha elolvasod az elelyét, vajon annak mi az oka, hogy ennyire el akarták lehetetleníteni a kiadását, tönkretenni, fenyegetni a kiadóit és végül pl Illyés Gyula vajon miért állt ki nmellette?
Tiszteltt troll, ez csak egy a sok dolog közül, amire nem reagáltál, hanem szépen elhúztál utána egy időre. -
uwu #2622 Csak azért voltam kegyes válaszolni neked, mert te nem vagy annyira habzós szájú, és mivel ilyen kis simulékony ízlésed van, biztos kikeveredsz ebből is. Ha szerencséd van egyszer majd divat lesz okosnak lenni:D
Az a baj, hogy neked az egyértelmű dolgok is csodaszámba mennek, ezért vesztél el a világban. Neked is tudnod kéne, hogy nem megdönthetetlen a tudomyányos álláspont, az folyamatosan változik a meglévő információknak megfelelően, és mindennek meg van a módja. A dogmákat nem a tudomány gyártja hanem ti.
Ez meg jó kis rémtörténet, csak nem a finnugor elmélet története. az amúgy se férne bele egy hsz-be:) Ezt is csak ti terjesztitek. Itt-ott egy kis csúsztatás, hangulatkeltő szavakkal tűzdelve, de végül is van alapja ahogy az összes demagóg szövegnek. Ez nem tényszerű leírás, hanem hangulatkeltés. Hat az emberi érzelmekre, de akinek van némi retorikai ismeret, azt ezzel nem lehet becsapni:)
Innen látszik, hogy mennyit ér egy demagógiákon nevelkedett elme:D -
Nocsak-nocsak, mégis írogatsz ide?
Minek is, ha nem olvasod el amiket linkelünk? Gondolkodó ember képes megkérdőjelezni a tudását. ( Hidd el ismerem a hivatalos eredetelméletünket, nagyon is jól, meg az általad megdönthetetlennek képzelt megírt történelmünket is.)
Ha vak akarsz maradni akkor nem vizsgálod felül, hogy milyen változások vannak az általad dogmatikusan védett hivatalos tudásodban.
Ezek után, mit mondjak mlég:
"Rövidid összefoglaló, hogyan is kezdődött kreálmányuk:
A római egyház megbízásából egy Sajnovics János nevű jezsuita szerzetes csinált iskolát ebből az eredetelméletből. Ez a pap csillagászattal is foglalkozott, és egy hosszabb ideig tartó lappföldi tartózkodása során, melyet eredetileg csillagok megfigyelésének céljából tett, állítólag hasonlóságokat fedezett fel saját anyanyelve és a lappok szókincse között. Hazatérve megírta hírhedt esszéjét e témakörben „Demonstrata Idioma Ungarorum et Lapporum Idem Esse” címmel.
Ez a teória kapóra jött a Habsburg hatalomnak. Felfedeztek ugyanis benne egy felettébb hasznos eszközt a magyarok büszkeségének, nemzeti öntudatának beszennyezésére, megalázására. Ennek az elméletnek segítségével nem kis kárörömmel megkísérelték a magyar nemzetet az emberi civilizáció peremvidékén vegetáló, néhány ezer lelket számláló népecskékkel rokonítani, mint a vogulok és az osztjákok, akik az Ob folyó vidékén sötét sámán- és medvekultuszok ködös félhomályában meglehetősen primitív körülmények között tengették szomorú hétköznapjaikat.
Később már szándékos célzatossággal képezték ki a Habsburg-hatalom védőszárnyai alatt azokat az eredetileg németajkú, de Magyarországra katapultált „nyelvészeket”, akik a magyargyűlölő hatalom mecénatúrája támogatásával üstökösként emelkedtek fel az e téren legmagasabb pozíciókba, hogy téves és kártékony tanaikat ország- és világszerte zavartalanul terjeszthessék. Csak hogy néhány nevet is említsek: Josef Budenz, egy a fuldai járásban, rasdorfi születésű német, aki élete végéig sem volt képes tisztességesen megtanulni magyarul, Hunfalvy Pál alias Paul Hunsdorfer, Franz Schedel, Szinyei alias Faerber. Hozzájuk társult a magyar Reguly Antal.
Nyelvészeti vizsgálódásaik során nagy nehezen sikerült összeszedegetniük megközelítőleg 300 olyan szót, melyekben némi hasonlóság fedezhető fel az azóta finnugornak csúfolt népecskék és a magyarok szókincse között. Az a nyelvészeti tény fölött, hogy nyelvünk csak úgy hemzseg az őstörök és sumér szavaktól, melyekből alapszókincsünkben több ezer lelhető fel, „nemes eleganciával” elsiklottak. E szavak mind alaktanilag, mind jelentésbelileg sokkal közelebbi párhuzamokkal rendelkeznek az összehasonlított nyelvek között, mint az erőszakkal és hipotetikus alapon kiagyalt finnugor elmélet példaszavai."
Söpörd csak félre nyugodtan a bizonyítékokat. Hidd el egyre többen nem fogják ezt tenni.
-
uwu #2620 Az a baj, hogy az ilyenekkel mint ti, nincs értelme beszélgetni.
Hacsak nem tanulni akarnátok tőlem. De amíg az újhullámos vallásoknak hódoltok, és olyan dolgokba hisztek amiket a tályékozatlan emberek megvezetésére gyártottak le, nem tudok rajtatok segíteni.
Az élet elég hosszú, lehet hogy rájössz majd egyszer merre tévelyegtél, de sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy mindíg követed az aktuális divatot. Nem sok esély van ebből kikeveredni. Az ilyen emberek hite rendszerfüggő. Ti is reklámok hatása alattéltek, csak ez másfajta reklám. A világnak mit úgy szidtok ti vagytok a mozgatórugói. És ami itt megy csak annak a bizonyítéka milyen rossz is az amikor nincs rend, és túlburjánzik a liberalizmus. Én az összes könyvet betiltanám ami nem tudományosan megalapozott ezós faszság, vagy ilyen tündérmese történelem helyett, ha én lennék a király. -
uwu #2619 "Ha jár erre moderátor, intézkedjen legyen kedves. Ez a jó ember sportot űz abból, hogy szítja a feszültséget... unalmas már."
.
.
.
.
.
.
"Hidd el nekem, hogy nagyon sok dolog nem úgy van, ahogy beléd verték..."
-
Nem ártana. Itt pl. ő maga írja le, hogy csak trollkodni jár ide és már a kitiltását várja. Értelmes szórakozás.
-
Solt #2617 Ha jár erre moderátor, intézkedjen legyen kedves. Ez a jó ember sportot űz abból, hogy szítja a feszültséget... unalmas már. -
uwu #2616 Valaki közölje már vele, hogy a hülyesége rólam lepereg! Hátha úgy felfogja, mert, ha én mondom azt valamilyen okból kifolyólag nem érti drága provokátorunk... -
Solt #2615 Valaki közölje már vele, hogy a hülyesége rólam lepereg! Hátha úgy felfogja, mert, ha én mondom azt valamilyen okból kifolyólag nem érti drága provokátorunk... -
uwu #2614 
-
Solt #2613 
-
uwu #2612 Hidd el nekem, hogy nagyon sok dolog nem úgy van, ahogy beléd verték... -
Solt #2611 Az ilyen beszólásoknak nem sok értelmét látom...
Ha tájékozott vagy, ha érdekel a téma, ha van értelmes ellenvéleményed érvekkel, akkor hajrá...
Hidd el nekem, hogy nagyon sok dolog nem úgy van, ahogy beléd verték... -
áhhh dehogy.. seduxen már bennem van -
Solt #2609 El ne kezd! :) Inkább olvass alaposan! ;) -
jaj -
ahddub #2607 szkíta medencénk -
ahddub #2606 km népek -
ahddub #2605 Wikipédia javítva :D
A szkíták az ragozó nyelvű népek csoportjába tartozó ókori lovas nomád nép voltak. Az i. e. 7. századtól – amikor a valószínűleg rokon, általuk elűzött kimmerek helyére települtek – a Fekete-tengertől északra a Duna és a Don közötti sztyeppe volt a szállásterületük, amit az i. e. 3. században az ugyancsak rokon szarmaták foglaltak el tőlük. A Donon túl mellettük a sztyeppén a szarmaták, a Kaszpi-tengeren túl pedig a szakák, szogdok és más turáni népek éltek az ő idejükben. -
ahddub #2604 rossz nélkül hogy értékeled a jót? kellenek az égbekiáltó marhaságok , ha az igazság ösvényét keresed! jin és jang, káin és hunor! -
ahddub #2603 Megkedveltem őt, ennyi az egész!
"Inkább egy derék ellenfél, mint egy kétszínű barát! "
Dareios
Íme egy videó az Arvisúra és a régészet kísérteties egyezéseiről:
Arvisura vs régészet -
remark #2602 Ne uwuzzál annyit! Inkább örülj, hogy nem rontja itt a levegőt. (Bigyó.) -
ahddub #2601 hunok
hunok
magyarok
magyarok -
ahddub #2600 nem. jók a képek amiket küldtél abban az eurázsiai harcosok c. könyvben! főleg a manysi a végén XD tiszta uwu! :D