6424
A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)
Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
-
lopbisz #2119 Az ujgor cikkben nincs genetikáról szó... tehát mi alapon cáfolod a KM-et?
Egyébként az ujgor cikk még egész jó is lehetne ha a buta MTa-s nem szólna be a végén.
Mivel csak politizál a Kína nyalásával és evvel el is veszti a maradék hitelét ha volt egyálltalán. -
#2118 El kell, hogy keserítselek. Azt a részét ismertem meg sokkal hamarabb. -
ahddub #2117 KISZELY és az antropológia szintén nem pontosak, hiszen a turáni faj és 2 komponensű, egyik a 100%-ban europid népesség (szkíták), a másik pedig az europo-mongolid (andronovoi fehér és ural-altáji mongoloid keverékek).
esetünkben ez tovább bonyolódik az alföldi fajjal, ami a turáni beérkező népek, és az őslakó medenceiek keveréke, a 30-35% nyi turanid többsége ilyen.
Dr. Henkey Gyula 30 000 embert vizsgált meg, az alföldi típus kialakulásának a helye bent van a nevében! Míg a klasszikus turáni a kis és nagy kunok hagyatéka! -
uwu #2116 Nem, ezt csak te mondod:D -
uwu #2115 Látható, hogy tudományosan elfogadható vonalon is van miről beszélni, felesleges ilyen szánalmas áltudományos maszlagokkal rabolni a drága időt. -
lopbisz #2114 + nyelvészek, antrópologusok, genetikusok -
uwu #2113 Hát nem éppen.
Olvasd el amiket másoltam, és linkeltem, igazán nem sok.
Nem ártana néha kidugni a fejed az ökörségek áradatából. Legalább levegőt vegyél, mert megfulladsz! -
lopbisz #2112 tudományosan alá van támasztva, történészek és régészek is mondják. -
uwu #2111 Mi lenne, ha tudományosan alátámasztott, történészek által is elfogadott vonalon kutakodnál?
Az nem elég trendi mi? -
ahddub #2110 az ujgurok magukat hunnak tartják, és csak minket fogadnak el testvér népként, eltörökösödtek, de dns még őrzi a kárpát medencét, nyugat-európai, kelet, dél európai markereikkel! ők az élő példa a km eredetre! -
uwu #2109 Az bizony.
Nem kell olyan mélyre ásni, csak szétnézni kicsit jobban.
Ha belefejelsz az áltudományok áradatába, nem csodálom, hogy még ez is újdonság. -
#2108 Az ázsiai vonalról Kiszely könyveiből többet meg lehet tudni. Szerintem ezt ismeri jól aki a témával foglalkozik.
Bár nem lep meg, ha valakinek ez is új. -
uwu #2107 Láttam már. -
uwu #2106 Ne zavarjon, hogy a két elmélet nem zárja ki egymást. -
#2105 No igen a wiki az wiki. -
#2104 Megint gyorsan végeztél a 20 perces videóval. -
uwu #2103 Úristen:D -
lopbisz #2102 "A kínaiak korán elfoglalták a területeiket, így történelmileg joggal tartanak igényt rá"
Le se tagadhatná, hogy MTA-s...
Egyébként jó, hogy kicsit művelödsz a témában nem csak sipákolsz. Az ujgorok is bizonyitják, hogy a finnugor egy kamu.
Wikipdát meg hiteles forrásnak betenni.. amikor olyanok is írthatnak bele mint te... Ne vicceljél már megint.
-
uwu #2101 Alakul, már csak olvasni kéne megtanulni.
Egy szóval se kommentáltam amit linkeltem, te mégis tudtál válaszolni:D -
#2100 Egyébként a lényeg már itt is össze volt nagyon tömören foglalva. -
uwu #2099 a nyelv vonalán... -
#2098 Alakul szintén.
Az Attila, Árpád ág vonulatának őrzője:
Karaul táltos.
-
#2097 Alakul, már csak a táltos és a sámán különbségét kell megértened. -
uwu #2096 Nem nehéz rátalálni, de hátha valakinek nem megy:) -
uwu #2095 Négyezer éves történelmük, szépséggel és titkokkal teli kultúrájuk van - ők az ujgurok. Távoli földön, Belső-Ázsiában élnek, de a magyarokat rokonaiknak tartják. Bármennyire is furcsa, sokkal többet tudnak rólunk, mint ahogy azt gondolnánk.
A tízmilliós ujgur kisebbség Kína nyugati részén , a hivatalos nevén Hszincsiang Ujgur Autonóm Tartományban él. Az ujgurok egymás között hazájukat csak Ujgurisztánnak illetve Kelet-Turkesztánnak hívják, vagy épp mindkettőnek. A húszmilliós Hszincsiang Kína egyik legnagyobb tartománya. Területén, amely 16 –szor nagyobb Magyarországnál, 13 etnikum él. Legnagyobb lékszámban az ujgurok. Az ötven éve tartó erőszakos kínai betelepítések miatt már arányuk 50 százalék alá csökkent. A türk nyelvcsaládhoz tartozó ujgurok a történelem során figyelemre méltó kulturális kincset halmoztak fel, amely a 19. században a térségbe érkező kutatókat és felfedezőket is bámulatba ejtette.
Az ujgurok egyik ága korábbi birodalmuk szétbomlása után 840-ben Kelet-Turkesztánban telepedtek le, ez a terület a híres Selyemút révén már az ókorban is fontos kereskedelmi csomópont volt. Az ujgurok több vallást is gyakoroltak. Eleinte buddhisták voltak, ezt igazolják a máig fennmaradt buddhista templomok és kolostorok. A 10 században főleg török hatásra felvették az iszlám hitet. Kínai források szerint az ujgurok már ebben az időszakban is híres gyógyítók voltak, az akupunktúrát is ők fedezték fel. Jártasak voltak az építészetben a művészetekben és a zenében. Magas szintű volt írásbeliségük Még a legegyszerűbb foglalkozású ember is tudott írni és olvasni. Az ujgurok már évszázadokkal Gutenberg előtt ismerték a könyvnyomtatást.
A nomád népek közül egyedül a magyarokat tekintik rokonaiknak. Az ujgurok eredetileg Mongóliában éltek, elődeik tagjai lehettek a hunok által ismert. törzsszövetségnek. Ezt a helyiek is igazolják, az ujgur falu lakói egymás után sorolják az általunk is ismert szavakat.
Kelet-Turkesztán több mint ezer éven át szabad állam volt. Hol Kína oldalán, hol ellenségeként, de véres csaták árán sikerült megőriznie függetlenségét. 1876-ban a kínai császári seregek elfoglalták területüket. Ujgur források szerint a kínaiak a betörés során egymillió őslakost mészároltak le. Az ujgurok azonban nem adták meg olyan könnyen magukat. 1884 óta, amikor hivatalosan is a Hszincsiang tartomány részévé váltak, 65 éven át 42-szer szerveztek fegyveres felkelést a kínai császári megszállók ellen. Kétszer is kivívták önállóságukat. 1933-ban létrehozták a Kelet-Turkesztáni Iszlám Köztársaságot, és 1944-ben kihirdették a Második Kelet-Turkesztáni Köztársaságot. Az előbbi 3, az utóbbi öt évig állt fenn.
1949-ben a Kínába tartó ujgur vezetők repülőgépe lezuhant. Ezzel az addig független állam szabad prédává vált. A kommunista Kína végleg bekebelezte az országot . Hszincsiang autonómiát kapott. Ez azonban csak papíron létezik. A kínai han nemzetséghez tartozó betelepülők különböző kiváltságokat élveznek. Az ujgurok anyanyelvi iskolákat, szabad vallásgyakorlást követelnek. Tiltakoznak a területükön végrehajtott kínai atomkísérletek ellen. És továbbra sem adják fel függetlenségi törekvéseiket. Erre azonban vajmi kevés az esély, hiszen Peking soha nem mondana le egy olyan régióról, amelynek földje 122- féle ásványkincset- köztük olajat, gázt, szenet és aranyat rejt.
A Közbeszéd vendége Hoppál Mihály akadémikus, az MTA doktora, aki elmondta, hogy az ősi gyökereket nagyon nehéz megállapítani. Az ujgurok ugyan törökök, egy sor érdekes nyelvi egyezéssel, "szakáll, bicska, dob", tulipános motívumokat használnak, még a menyasszonyi láda díszítése is egyezik a magyarokéval.
Az akadémikus megjegyezte, az ujgurok nagyon régóta élnek a területükön. A török népek turki ágához kapcsolódnak és megtartottak egy sor olyan régi vonást, amit más népek – az iszlám hatása alatt – elvesztettek. A kínaiak korán elfoglalták a területeiket, így történelmileg joggal tartanak igényt rá. Hatalmas ez a föld, Kína 1/6-része, úgy hívják: Ürümcsi – gyönyörű hely - jegyezte meg az akadémikus.
Hoppál Mihály hozzátette: az ujgurok általában földművelők voltak. Ők voltak az a nép, akiknek a területén keresztül vezetett a selyemút, amely összekötötte a keletet a nyugattal. Egy-egy dinasztiának fontos volt, hogy ezt kézben tartsa. Az ujgur kis népek tömkelege, itt élnek kazahoh, kirgizek, türkmének, még mandzsuk is, akiket Mandzsuriából telepítettek át. Megtartották a sámánizmusukat. Állítólag Kőrösi Csoma is az ujgurokhoz akart elmenni. -
uwu #2094 -
Zenty #2093 ez is jó:
"VAUTIER francia politikus a 20. század elején írja: „Magyarország múltja fényes, de a jövő még dicsőbb sorsot tart fenn számára. E jobb sorsra érdemes nemzetet Ausztria úgyszólván elfalazta Európától, hogy egyrészt annál szabadabban kizsákmányolhassa, másrészt, hogy a külföld a függetlenség után sóvárgó magyarság panaszait meg nem hallhassa.“ -
Zenty #2092 PAUL TOPINARD antropológus, 1881-ben kiadott elso antropológiai kézikönyvében írja: „Mai napság a műveltebb magyar családok arcvonásai a legszebbek közé tartoznak egész Európában. A közepesnél valamivel nagyobb termetű, jól megtermett testalkatúak, szabályos arcvonásúak, barnás vagy fehéres bőrszínűek, barna hajúak és szeműek,... anthropológiai szempontból az eddigi adatok a finnekkel való rokonság ellen tanúskodnak...“
hehe :D -
ahddub #2091 „finnugor” elnevezés néhány XIX. századi, a Habsburg-ház által pénzelt és támogatott, kisstílű és magyargyűlölő nyárspolgár beteg és lázas agyacskájában született. Ezenkívül az is kiderül e hiteles idézetekből, hogy eleink se barbárok, se nomádok nem voltak, hiszen „sok szántóföldjük” volt (Ibn Ruszta), városokat alapítottak már ősidők óta (pl. Madzsar-Magyar városát; Derbenti Krónika), magasan fejlett kereskedelmi tevékenységet folytattak (Ibn Ruszta), és, amiről e szövegekben nem esik említés, fejlett saját íráskultúrával rendelkeztek (rovásírás). -
#2090 Igen ráleltem... (azért elképesztő lehet valahol egy olyan tárgyat fogni ami több ezer éves, és ott a tudat, hogy ezt olyan emberek csinálták, akik egy az emberiség számára kulcsfontosságú korban éltek) szép darab, a jelek hasonlítanak már amennyire ezt az én avatatlan szemem megítéli:) -
ahddub #2089 londonban van, a brittish muzeumban, utána néztem. google be ezt ird: "blau monuments tablet". nem tom ménem enged linkűni a fórum, émmá megleltem. -
#2088 Ki tudja vajon egy-két építkezésen mik tűnnek el Magyarországon...
az ajánlott könyvet könyvjelzőztem, (sajna ma-holnap útóvizsgázok környezetvédelemből, aztán nehezen veszi be a májam onnan azt a sok zöld marhaságot is...) emiatt majd máskor olvasom el. -
#2087 Igen, így már látható. (engem nagyjából meggyőztél, azért csak nagyjából, mert szkeptikus vagyok, ez ami 4 év latin tanulás, meg ókori bölcseletek után rám ragadt, kételkedni mindenben...) -
#2086 A bombázások miatt rengeteg fel nem tárt lelet is megsemmisült, sajnos örökre. -
#2085 Hát sajna sokat olvastam róla mennyire "áldásos" volt amerika megjelenése irakban a bagdadi nem zeti múzeum gyűjteményére(a helyiek elvitték a sumér kincsek egy részét), és a katonai bázisok építése során, máig feltáratlan területeket dozerral megdolgozták. Ezért szerintem megérdemlik, ami a katonáikkal történik úgy mellesleg, mert lennie kéne egy határnak amit nem lépnek át, már ha a földrajzit átlépték, és a földben lévő a világ egyik legidősebb civilizációjának kincseit csak így elpusztítani valahol már vérlázító. Ez kicsit off volt... -
#2084 Beleolvasni nem elég. A végén megjelöli a forrásokat.
Az első oldal picit indulatosabb a mai helyzet miatt, de utána tények és bizonyítás.
-
ahddub #2083 british museum blau monument -google képek az lesz az, meg tatárlaki korong, tabletts of tatárlaka. e 2 jelei egyeznek. -
ahddub #2082 menj el akkor irakba a múzeumba és lesd meg :d
blau monument, table próbáld így. -
#2081 Ám ha nagyon visszafejtjük a dolgokat, oda jutunk, hogy mindenki ugyanonnan származik, (bár voltak elméletek arra, hogy az homo sapiens több helyen egyszerre alakult ki de ez eléggé "extrém" állítás.) tehát végül is, szerintem teljesen mindegy, hogy kitől származunk, vagy mik vagyunk, mi döntjük el, hogy mik akarunk lenni, és az az igazság "menőbb" különbözni a többitől mint egynek lenni a sok közül... ezért vannak népek, nemzetek -
#2080 Nem a tényeidet vontam kétségbe, csak arról a jemdet nassr kultúráról csak angolul találtam infót(de ott a magyar rovásírásra hasonló jeleket nem láttam említve) amit akkor hirtelenjében magyar forrást, találtam ott meg már a honlapcím nélkülözött bármi objektivitást... a téma érdekes mindenképp, mert ez itt igazából a kultúrák keletkezése és így tovább szempontjából kivetíthető, hiszen ahogy az etruszkok se tűntek el a "rómaiak" esetében, úgy elég nehéz szerintem azt feltételezni, hogy (ez sarkított) de a magyarok találták fel a genocídiumot, és levágták az őslakosokat, mint rossz villanyszerelő a biztosítékot...
Mondjuk ha már a "rómaiakat" szóbahoztam, az ő eredet, mondáik, történeteik is a bevándorlás-együtt élés története...