187
  • gothmog
    #187
    lekerült a cikk a címlapról, meg amúgy is kifulladt már a téma
  • mousee
    #186
    off

    csak hogy genyó legyek:
    Ahogy leírtam, hogy mire használom a gépemet, egyből milyen sűrű csend lett... ikszdé :P

    /off
  • gothmog
    #185
    látod, ezt nem értettem én sem...
  • cousin333
    #184
    De most komolyan! Mi volt ezen a hiszti?
  • cousin333
    #183
    ?

    Te :P
  • gothmog
    #182
    És most akkor ki hisztizik?
  • cousin333
    #181
    "Kár hogy nem ismeri fel, hanem be kell állítani a telepítéskor egy legördülőmenüből hogy hány gombos, milyen nyelvű."

    A telepítés elején kettőt kérdez:

    - a telepítés nyelvét (ez a meglévő verziókkal csak angol lehet)
    - a lokalizációt (ezt beállítom magyarra)

    Innentől kezdve frankón megy a bill., gombszám meg hasonlók beállítása a Linuxok sajátja :P. Telepítés után le szoktam törölni az angol kiosztást és csak a magyart tartom meg.

    "Úgy írod mintha a linuxnál nem lenne pont ugyanez a helyzet..."

    Mert nem az. A Linux telepítését követően nem mennek pl. az effektek, Win alatt meg igen. A Linux aztán idővel rátalál a restricted ATI driverre, leszedi és telepíti, ekkor lesz jó (minusz videolejátszás...)

    "A creative-nak vindózon is gyér a támogatása, valahogy én nem nevezném támogatásnak azokat a full bugos gagyi drivereket, amit egyébként csak a legújabb generációs kártyáikhoz adnak, na meg lehet hallani rendesen a problémákról"

    Na igen, valaki hall róla, hogy rossz, valaki meg gond nélkül használja, pl. én. :P Semmi bajom nem volt vele, igaz, komolyan nem szoktam buherálni, mert nincs rá szükségem. Játékokban megy az EAX; film, zene: semmi gond. Számomra is meglepő módon már számos driver készült külön a Win7-re is, ez azért tényleg szokatlan a Creative-tól... :)

    "Furcsa módon nekem 3 éve tökéletes volt az akkori driverrel a radeon 9600prom, linuxon, 3d gyorsítással..."

    Aha. Szóval a hallomásból ismert Creative full bugos cucc, de az furcsa, ha másnál, más gépen, más VGA-val nem megy az, ami neked 3 éve még jó volt... Értelek :P. Amúgy az asztali effektek (már) mennek, de a gondom a videóval volt. Elképzelhető, hogy azóta (9.04-et már próbáltam a megjelenésekor és azelőtt is) javították, így volt ez az effektekkel is anno. Emiatt mondjuk nem kívánom havonta próbálgatni, hogy jó-e már, vagy milyen újabb hibával vagyok kénytelen szembesülni...

    "Nem. Egy w7 alapon 12 gb kb és ehhez jön még +-ban a page file, meg a hibernálós file."

    Megnéztem, nálam is kb. ennyi. Még éppen belefér a 74GB-ba... ;)

    "Aham, akkor hogy van az, hogy ugyanezekkel az alapképességű programokkal jóval kisebb helyet foglal egy feltelepített ubuntu? "

    Mondjuk úgy, hogy több minden van benne. Igen, ezek jó része felesleges a felhasználó sosem találkozik velük, például azzal a rengeteg driverrel, amit tartalmaz. Van még benne pár apróság", amivel nem spóroltak, pl. Media Center... Valahol volt egy link, hogy mik adnak ki ekkora tárhelyet (vmi ázsia nyelvi támogatások is voltak közöttük). Lehetne kisebb is, ezt nem tagadom, mondjuk ez a legnagyobb változat (Ultimate).

    "ugyanezekkel az alapképességű programokkal"

    Totem Player a WMP-hez képest is ostoba, még a kodekeket is netről szedi utólag.

    "pár egy nagyon nem alap képességű program"

    Szvsz. nagyjából fel is soroltad a komolyabb, nagyobb méretű progikat. Ez a hozzátartozás részint jogi kérdés: benne van a Linuxban? Király! Benne van a Windowsban? Fújj, fújj, monopólium!

    "Aztán ezt meg honnan szedted?"

    Személyes tapasztalat. Ez van.
  • WoodrowWilson
    #180
    Azt már megszokhattuk, hogy "Arrakistor szerint" természetesen a Microsoft legújabb fejlesztése "tele van trójaival", "globálcionista megfigyelőrendszer kiépítésének eszköze", "vírusos", "100-ból 200 user a régi rendszert kéri a laptopjára", és a kettővel régebbi, az persze tökéletes, "gyors", "atomstabil", "teljesen biztonságos", "a trójai globálcionista megfigyelőrendszer kikapcsolt állapotban található meg benne (de ezt is el lehet távolítani)" stb... Szóval ezzel nem mondtál semmi úJat. És persze tömérdek "különböző" user (=vajon kiki, hottold, AND OR, Vantulok, Don Kanyar etc) szerint is ugyanez a helyzet.
  • gothmog
    #179
    Úgyértem, szabad akaratából, általános böngészésre. Munkahelyi kényszer nem ér.
  • Vantulok
    #178
    Azt már megszokhattuk, hogy a "Microsoft szerint" természetesen a legújabb fejlesztésük "csilivili", "szuperbiztonságos", "atomstabil" , "leggyorsabb" , és az eggyel régebbi, az persze, már egy kicsit elmaradott, régi, lassú, instabil, "már nem ajánlják", "kevésbé biztonságos" stb... szóval ezzel nem mondtak semmi újjat. És persze a "független" elemzőik szerint is ugyanez a helyzet.
  • blackeagle
    #177
    jöhetnek ők is :)
  • Kingfisher
    #176
    Nálunk az Intranet alkalmazások többsége IE alapú. Bár futnak más alatt is, produkálhatnak hibákat. Siebel pl. IE nélkül nem megy :)
  • gothmog
    #175
    hát azért blendert meg maxot nagyságrendileg kevesebben használnak, mint pl. windowst. Szóval ez elég harmatos kis flame lenne.
    Ja, és !Hát a Mayásokkal mi lesz?
  • SityiSXT
    #174
    Aki az indexről szerzi be információit, sikeres ember nem nagyon lehet...
    Ugyanaz a hír egy komolyabb oldalon: Zero day támadás alatt az Internet Explorer 6 és 7
    Idézet a cikkből: "A Vista, Server 2008 és az IE 8 felhasználók nincsenek veszélyben, állítja a Microsoft."
    Magyarul amit te csinálsz (no frissítések, csak az XP a jó) itt bukott meg, de látványosan. Miért? Mert a Vista/2008/7 biztonsági rendszere kb. úgy aránylik egymáshoz, mint Sean Connery Kiszel Tündéhez.
  • blackeagle
    #173
    "blender(ne kérdezd, talán egyszer nekiállok megtanulni, esetleg akkor kell majd a swap terület)"

    nem fog kelleni ,a blender millószor hatékonyabb memóriakezelésben mint a 3dsmax.

    3-2-1- és inuld a max <> blender flame
  • gothmog
    #172
    bocsánat A natúr telepített ubuntu az erősen <3GB +swap -ez kimaradt
  • gothmog
    #171
    A swapet hozzáadtam, -bár, amennyire tudom, sohase kellett. Kiegészítésként még annyit, hogy az ubuntura már telepítve van mindenféle szirszar, azért ilyen sok. pl. csak az ikonkészletek 100+ megát tesznek ki, de van fent inkscape, blender(ne kérdezd, talán egyszer nekiállok megtanulni, esetleg akkor kell majd a swap terület), wings, xara, googleearth, world of goo, meg ilyenek. A natúr telepített ubuntu az erősen <3GB, és abban már az alapkészlet is benne van.
    Amit viszont tényleg ki lehet vonni belőle, az a visszafelé kompatibilitás miatti többlet. Amitől a windows nem nagyon bír szabadulni, ha nem akar nagymértékben piacot veszíteni.
    Másrészt különben sem a gigabájtok számítanak, az új játékok többsége lazán felzabál ennyit. Hanem a "minek?". Meg a "nem estem hasra".
  • gothmog
    #170
    tegye fel a kezét, aki internet explorert használ.
  • Vantulok
    #169
    http://index.hu/tech/biztonsag/2009/07/07/a_microsoft_szerint_veszelyes_az_internet_explorer

    Épp tegnap írtam, hogy bizonyítani tudom, miszerint a Microsoft szándékosan trójai megfigyelőrendszert telepített a Windows 2000-től kezdve az operációs rendszereibe, bár itt a kiadás pillanatában alfa és apalban inaktív állapotban volt e rendszer, viszont azóta e cikk tanúsága szerint IS, a Microsoft mindent elkövet annak érdekében, hogy kívülről aktivizálják a már meglévő feltelepített OS-ekre a trójai megfigyelőrendszerüket, hogy így minél jobban kiterjesszék a globálcionisták által megrendelt globális méretű megfigyelő-adatbázist.



    "A Microsoft közölte, hogy már dolgozik a biztonsági rés befoltozásán.

    Magyarán tudják jól, fertőzve van , hiszen ők hagyták nyitva a hátsóajtókat

    A probléma a médiafájl-lejátszó Windows Media Player egyik fő online komponensével, az ActiveX Video Controllal van.

    akármivel is van a gond az operációs rendszeren belül, ha egyszer ők azt ígérték a telepítéskor, hogy nem fognak megfigyelni, akkor ez már önmagában is egy jókora pert vonhat maga után, hiába magyarázkodnak itt mindenféle szaksóderral

    A biztonsági hiányosság azokat érintheti, akik Windows XP vagy Windows Server 2003 operációs rendszerű számítógépet használnak. Az ActiveX hibáját kihasználó támadó tetszőleges kódot futtathat az áldozat számítógépén és minden felhasználói jogát átveheti.

    Magyarán BÁRmit meg tudnak kívülről BÁRmikor csinálni BÁRkivel, aki BÁRmilyen Windows-t futtat...

    A Register egy dán forrásra hivatkozva azt írja, a Microsoft közlése ellenére a Windows 2000 operációs rendszer felhasználói is veszélyben vannak."

    ... a Windows 2000-es után, pontosan úgy, ahogy azt már korábban ÉN IS TÖBB ÍZBEN LERÓTTAM IDE AZ SG FÓRUMAIRA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Kivéve... : a rendesen kiherélt Windows Tiny XP-t , amibe már nem tudnak kívülről beleokoskodni a Microsoftosok (sem) ENNYI !
  • A1274815
    #168
    Bocsi arra gondoltam, hogy a szokásos lemérem gyorsan a Windows könyvtárat érték, mert az is kb. anyí.

    Na de ez esetbe vonj ki egy kb. 1,5x ram méret pagefile.sys-t + egy ram méret hiberfil.sys-t, vagy add hozzá a swapparticiódat az ubuntudhoz.
  • Vantulok
    #167
    mellesleg én se lennék windows 7 ellenes, ha nem lenne ennyire iszonyatosan, már-már idegesítően, és szándékosan SZAR ,
    lassú, brutálnagy, dögnehéz, tökfelesleges, és még ráadásul sunyi getzi trójai is
  • Vantulok
    #166
    azért ez beégés... 12 giga

    hogy akarnak így a netbook szegmensbe egyáltalán bekerülni? mikor egy átlag netbookban van 8-16 giga SSD ???

    Ennyit a WinFOS 7-ről ...
  • gothmog
    #165
    hát, pedig az annyi.
  • passatgt
    #164
    akkor ezért volt nálam fos, pedig nem tűnik olyan vészesnek
  • gothmog
    #163
    Akkor bizony egyelőre a linux neked szívóág. Használj windowst. Vagy használj ubuntut de asztali effektek nélkül.
  • passatgt
    #162
    igen ati, szóval ati-val használhatatlan az egész?
    induláskor felajánlott valami driver dolgot, azt fel is rakta
  • gothmog
    #161
    ja, a 9600-hoz van nyílt driver, már a telepítő cd-ről működik. Probléma a hd3xxx-től fölfelé szokott lenni.
  • Sanyix
    #160
    1. már írtam, hogy a symlinket TUTI nem számolja bele, ugyanis a symlinkek mérete 0 byte.

    Egyébként meg a szabad terület megnézésével kiderül mekkora a rendszer, és az pont annyi mint amennyit az összes hozzátartozó mappa méretére számol, már ha a partición csak win van.
  • Sanyix
    #159
    "Nekem simán felismerte a billentyűzetet, nem volt ilyen gondom vele."

    Kár hogy nem ismeri fel, hanem be kell állítani a telepítéskor egy legördülőmenüből hogy hány gombos, milyen nyelvű.

    "Amúgy az integrált videokártya driverrel simán elmegy a Win, de játékhoz már kelleni fog a hivatalos meghajtó."

    Úgy írod mintha a linuxnál nem lenne pont ugyanez a helyzet...

    A creative-nak vindózon is gyér a támogatása, valahogy én nem nevezném támogatásnak azokat a full bugos gagyi drivereket, amit egyébként csak a legújabb generációs kártyáikhoz adnak, na meg lehet hallani rendesen a problémákról :)

    Furcsa módon nekem 3 éve tökéletes volt az akkori driverrel a radeon 9600prom, linuxon, 3d gyorsítással...

    "A 12 GB-ból kettő a hibernáláshoz lett lefoglalva (ennyi RAM-od van ugyanis), egy része meg lapozófájlnak."

    Nem. Egy w7 alapon 12 gb kb és ehhez jön még +-ban a page file, meg a hibernálós file.

    "A másik hiba, amit elkövettél, hogy összevetettél egy operációs rendszert és a kis segédprogramjait egy Linux disztróval, ami ugye OS + külsős programok. Meglepő módon Win.hez is van egy csomó ilyen, a beépítettek általában az alapokat képesek ellátni, tűrhető módon. Ha esetleg lista kellene:"

    Aham, akkor hogy van az, hogy ugyanezekkel az alapképességű programokkal jóval kisebb helyet foglal egy feltelepített ubuntu? Sőt ubuntuhoz alapként hozzátartozik pár egy nagyon nem alap képességű program is (paint vs gimp, wordpad vs openoffice, stb).

    "Ez dicséret, mert tudtommal mindkettő open-source. De jobban muzsikálnak Win alatt, mint Ubuntu alatt (ez igaz mondjuk az FF-re, Operára is)."

    Aztán ezt meg honnan szedted?
  • Sanyix
    #158
    pont úgy mint vindózon videodriver nélkül :)
  • gothmog
    #157
    És te is ati-tulajdonos vagy?
  • blackeagle
    #156
    Arról nem tehet a linux hogy az m$ mindig változtat 2 bitet a kódoláson csak hogy keresztbetegyen más rendszereknek ,mert gyakorlati értelme lássuk be nincsen. Az elmúlt 10 év nem szólt másról az m$ -nél csak arról hogy lehet szivatni a linuxot és a többi rendszert.
  • passatgt
    #155
    és nyilván van megoldás ezekre a gondokra is, de ne kelljen már szopnom vele
  • passatgt
    #154
    amikor próbáltam a 9.04-el avit indítani, szólt a totem, hogy kéne kodek, leszedte, kép nem volt, csak hang, ráadásul kb 30 másodperc volt mire elindult maga a program
    felraktam vlc-t, hang bolt, kép is, csak akadt
  • gothmog
    #153
    Annyival írja, amennyivel lehet. -próbáltál már pl. egy hét után visszaolvasni egy 20x-osan megírt dvd-t?
  • gothmog
    #152
    megaztán a flém addigra már javában tartott, hála a beépített generátornak, meg akik hergelték.
  • gothmog
    #151
    És honnét tudod, hogy a kernel nem frissült? -onnét, hogy nem kér újraindítást
    "Eddig már eljuthattak volna a Linux fejlesztő komputerzsenik, nem?" zárt driver, az atinál a labda.
    "Flame-elni nem itt kellene, ha meg komolyan gondoltad, akkor elég gyenge volt..."
    Ajánlom a #2-t, meg ami utána jön. Ha akarom a win7 is szar. Ha akarom jó. Hozzáállás kérdése.
    "a nullához konvergált, ahogy láttam." -ez mikor volt? A 9.04-re lecserélték a kodekcsomagot. Elötte tényleg hulladék volt.
  • cousin333
    #150
    Különben is, nem Crysis-t meg háromdémárkot akarok futtani, csak egy nyüves videót. Eddig már eljuthattak volna a Linux fejlesztő komputerzsenik, nem?
  • cousin333
    #149
    Nem, nem hiszem. Mégis úgy írsz, mint egy hisztis kölyök, hogy "mé' nem balra van, amikor azt jobbra kellene"... stb.

    "különös módon az nvidia képes normális linuxos drivert gyártani, az amd meg nem."

    Különös módon nem érdekel. Legalábbis emiatt nem fogok NVidia-ra váltani az tuti.
  • cousin333
    #148
    "Az Ubuntu is újraindítást kér a frissítések telepítése után... csak ha a kernel is frissül."

    És honnét tudod, hogy a kernel nem frissült? Sok frissítés után a Win-t sem kell újraindítani (pl. a Catalyst telepítését követően sem). Amúgy az általad letöltött frissítések között bizonyára volt dummy (a frissítőrendszert tesztelendő), nyilván a restart-ot is ki kell próbálni :).

    "amiket itt vadászni kell, és adott esetben reklámokat kell elviselned"

    Nem egészen értem a dolgot. Pont azt mondom, hogy az alap Ubuntu cuccok is - khmm - eléggé fapadosak, ott is erősen vadászni kell - kivéve persze, ha már megvannak a bejáratott programjaid, mert akkor csak le kell szedni a mindenből a legfrissebbet, vagy egy Install könyvtárból feltelepíteni. Az általam felsorolt programokban nincs reklám. Illetve, de, a Foxit Readerben a jobb felső sarokban egy picike banner. Húha...

    "azt ugye tudod, hogy nem az mplayer a beépített lejátszó, hanem a totem"

    Igen, volt hozzá szerencsém. Szerinted miért tettem fel az Mplayer-t? Totem fapadosabb már nem is lehetne. "Új fájl, kodek kell hozzá, feltegyem?" Mondom tedd! Szuttyog, progi restart, film indít. "Új fájl, kodek kell hozzá, feltegyem?" 'nyád! :) A legtöbb esetben csak a hangig jutottam. A beállítási lehetőségek száma meg a nullához konvergált, ahogy láttam. Mplayer + SMplayer sokkal inkább nyerő, Win-en is. Ez dicséret, mert tudtommal mindkettő open-source. De jobban muzsikálnak Win alatt, mint Ubuntu alatt (ez igaz mondjuk az FF-re, Operára is).

    "Ez csak egy kíserlet volt, melynek során fogalom nélkül előadtam, hogy a se7en egy szar."

    Flame-elni nem itt kellene, ha meg komolyan gondoltad, akkor elég gyenge volt...

    "Szóval a véglegesben végre megcsinálják majd a görgetést normálisra?"

    Látod, ez egy olyan dolog, hogy nem az a normális, amit TE annak gondolsz. Nekem pl. sosem volt ezzel gondom. Esetleg két oldalra illeszthetted vona a két ablakot, és akkor könnyebben átlátod.

    "Meg a cd-írás sebességét állíthatóra?"

    Minek bonyolítanád? :) Annyival írja, amennyivel lehet. (Amúgy talán ha 2 DVD-t írtam összesen a Win saját progijaival...)

    "Többi?"

    Hasonló képpen válaszolnék a többi égetően nagy problémádra is. Notepad fő erénye, hogy hihetetlenül egyszerű, ha több kell, ott a Wordpad. Vagy a Word.