107
Milyen router-t érdemes venni, milyen márkákon belül, milyen áron stb.
  • ZSMB
    Köszönöm a tippet, ma lett megvéve a router, eszméletlenül jól működik :D wifin is 10 Mb/s sebesség van, a lakás másik végében 5 fallal arrébb is 2.5 Mb/s. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a routert
  • atomkrumpli
    az #59. hozzászólásban írta a pontos laptop típust(Samsung RV508) a linkben

Mindenesetre amennyibe kerül most a belkin router annyi pénzért vehetett volna egy jobbat pl. TP-Link 841N - teljesértékű n wifivel, kétrádiós MIMO ~7k pénz, az upc fiber 60-ra is elég (ja és WRT-t is lehet rá berhelni)
  • Razero
    Sikerült megoldani a kapcsolatot, már a laptop is kap jelet, és úgy tűnik meg van elégedve ezzel a routerrel.
    Tehát egyenlőre nem lesz csere, de mindenesetre köszönöm a fáradozásotok, és a segítségetek.
  • Dj Faustus #64
    "Elnézést, ha megsértettem valakit, de ezek a dolgok, amiket írtam, nem az enyéim, én csupán egyik osztálytársamnak segítek, aki még annyira sem ért ezekhez mint én..."
    Semmi gond.

"És ezt a routert még azelőtt megvette, mielőtt átadhattam volna neki a tőletek kapott információt, amit köszönök."
    Szívesen, így már - ezt a többiek nevében is írhatom - értjük a szitut.

"Tehát, most van ez a router, ami szinte használhatatlan, ennek ellenére hozzá lehet kapcsolódni, a laptoppal?"
    Valószínüleg lehet rá kapcsolódni. Ehhez persze a laptopon be kell kapcsolni (erről a laptop leírásában olvashattok)/engedélyezni kell a wifit, majd a ki kell keresni a belkin54g SSID-jű (legalábbis alapesetben így hívják, hacsak meg nem változtattátok az SSID-t) adót az elérhető vezetéknélküli hálózatok listájából (lásd itt) - az lesz a router.

De ZSMB fórumozókollégával egyetértve én egy kicsit erősebb routert vennék.

"És akkor amit én néztem, a D-LINK DIR-600 az elég jó?"
    Jobb mint a Belkin. De van ettől jobb is. A kérdés csak az, hogy van-e 802.11N-es szabványt ismerő laptop/vezetéknélküli eszköz, hogy milyen gyors netről van szó, illetve mennyi pénzt kíván a delikvens rááldozni.
  • Dj Faustus #63
    "a notijában N wifi van"
    Ez ebben a fórumtopikban nem derült ki, csak annyi, hogy egy PC-t és egy notebook-ot akar a routerre felcsatlakoztatni:
    "Van otthon egy PC-nk internetkapcsolattal. Most vettünk egy laptopot, és én ezt szeretném valahogy rátenni erre az internetkapcsolatra...
    Ezt hogy mivel tudom legegyszerűbben? Jah, és vezeték nélküli kapcsolatot szeretnék."

Én javasoltam, hogy érdemes 2 vagy 3 antennás, N-es szabványú eszközt vennie (már ha a vezetéknélküli eszközei támogatják az N-es wifit):
    "Ha az Internetkapcsolatotok maximális sebessége több mint 30 Mbps (vagy előre láthatólag fog növekedni) érdemes gigabites portokkal és 802.11n szabványú 2 vagy 3 antennás routert venni (ez utóbbi kihasználásához a vezetéknélküli eszközöknek is 802.11n szabvánnyal kompatibilisnek kell lennie)."

Ennek ellenére - bár kiválasztott egy 802.11N szabványú routert - mégis egy "kőkori" router mellett döntött, amely döntést én sem értem teljesen.
  • Razero
    Elnézést, ha megsértettem valakit, de ezek a dolgok, amiket írtam, nem az enyéim, én csupán egyik osztálytársamnak segítek, aki még annyira sem ért ezekhez mint én...
    És ezt a routert még azelőtt megvette, mielőtt átadhattam volna neki a tőletek kapott információt, amit köszönök.
    Tehát, most van ez a router, ami szinte használhatatlan, ennek ellenére hozzá lehet kapcsolódni, a laptoppal?
    Mindenesetre én megpróbálom rábeszélni, h vegyen, vagy cserélje vissza egy jobb routerre.
    És akkor amit én néztem, a D-LINK DIR-600 az elég jó?
    Vagy nézzek valami jobbat?
    Ha még hajlandóak vagytok szóba állni velem, nagyon megköszönném a segítséget...
    És még egyszer elnézést a kellemetlenségért....
  • ZSMB
    Igen, ráadásul írtam ~10 hozzászólással ezelőtt hogy nekem most egy hasonló van, és teljesen használhatatlan
  • atomkrumpli
    ok de ezen ne vitatkozzunk :-)
    láthatóan a kérdezőt nem érdekelte mit írogatunk itt összevissza, a notijában N wifi van de vett egy kőkori routert oszt hali
  • Razero
    Nan, végül egy ilyet vettünk: Belkin Wireless G Router
    Rákötöttük a modemet, egy hálókábellel hozzákötöttük a PC-t, meg is rendesen, de a laptop nem kap jelet...
    Be kell kapcsolni a Wifi-t a laptopon/routeren, vagy az állandóan megy?
    Vagy be kell valamit állítani, routeren/laptopon?
  • Dj Faustus #58
    "Ennyi pénzért vehetnél olyat is ami N szabványú (300Mbps)"
    N szabványú a 150 Mbps-os is csak nem MIMO-s.
  • atomkrumpli
    Amit linkeltél a dir-600 az lite-n ami elméletileg csak 150 Mbps vezeték nélküli átvitelre képes. Ennyi pénzért vehetnél olyat is ami N szabványú (300Mbps) így a hatótáv és az átvitel is jobb lehetne, feltéve ha a laptopodban is N wifi van.
  • Dj Faustus #56
    "És mekkora a hatótávolsága? És a falak, becsukott ajtó, hasonlók nem árnyékolják le a jelet?"
    A felhasználói kézikönyve szerint beltéren max. 100 méterre hat. Természetesen ez az érték a különböző akadályoktól (falak, ablakok, ajtók) függően csökkenhet. Itt olvashatsz a különböző anyagok csillapításról.

"Vagy van valami zavaró körülmény amire érdemes odafigyelni?"
    Olyan helyre érdemes tenni a routert, hogy minél közelebb legyen a vezeték nélkül csatlakozó kliensekhez.
  • Razero
    Köszönöm.
    Ki is néztem egyet: Ezt
    Ezt jónak tartjátok?
    És mekkora a hatótávolsága? Egy panellakásban minden hol lehet fogni? És a falak, becsukott ajtó, hasonlók nem árnyékolják le a jelet? Vagy van valami zavaró körülmény amire érdemes odafigyelni?
  • Dj Faustus #54
    Így van vezetéknélküli routert kell venni.

Ha az Internetkapcsolatotok maximális sebessége több mint 30 Mbps (vagy előre láthatólag fog növekedni) érdemes gigabites portokkal és 802.11n szabványú 2 vagy 3 antennás routert venni (ez utóbbi kihasználásához a vezetéknélküli eszközöknek is 802.11n szabvánnyal kompatibilisnek kell lennie).

TP-Link, D-Link, Linksys - nálam ezek váltak be.

Az Internetre a router fog csatlakozni a WAN portján keresztül, így ha a kapcsolat kért felhasználónevet és jelszót (ADSL-internet esetén, de például a Digi LAN hálóztán is van PPPOE-kapcsolat), azt a routerben kell beállítani, a számítógépekről mindez törölhető. Ha a számítógép automatikusan kapta az IP-címet a szolgáltatótól, akkor csak a kábelmodem rövid idejű áramtalanítsa szükséges, miután összekötötted a modemet a router WAN portjával (esetleg regisztrálni kell a router MAC címét a szolgáltatónál - mint az a UPC-nál szokás).
  • Razero
    Helló!
    Van otthon egy PC-nk internetkapcsolattal. Most vettünk egy laptopot, és én ezt szeretném valahogy rátenni erre az internetkapcsolatra...
    Ezt hogy mivel tudom legegyszerűbben? Jah, és vezeték nélküli kapcsolatot szeretnék.
    Ha jól tudom akkor routerrel kell ezt megcsinálni, de nme nagyon értek hozzájuk...esetleg tudnátok egy-kettőt ajánlani??
    Előre is kösz
  • Dj Faustus #52
    "És akkor még egy utolsó kérdés, ami valószínűleg hülyeség de azért hátha: nem lehet véletlenül egy TeamSpeak szervert futtatni valahogy úgy mint a torrent klienst?"
    Ha jól tudom a Teamspeak X86/X64 környezetre való, a routerben meg más proci van.
    Esetleg Mumble, pontosabban uMurmur.

Csak bírja el a router processzora (én személy szerint ilyen célokra külön NAS-t tartok fenn, a router meg csak csinálja a routing-ot, a NATolást, a tűzfalfunkciót).
  • ZSMB
    És akkor még egy utolsó kérdés, ami valószínűleg hülyeség de azért hátha: nem lehet véletlenül egy TeamSpeak szervert futtatni valahogy úgy mint a torrent klienst?
  • ZSMB
    Nem semmi cikk, már csak vennem kéne az új router mellé egy külső HDDt és mehetne egyfolytában a torrent :D
    Kösz a linket, a routert pedig szerintem megveszem amint tudom
  • Dj Faustus #49
    "És megéri ezekkel annyit szórakozni?"
    Ha szükséged van plusz tulajdonságokra, akkor megéri.

"Mármint, megéri a kockázatot hogy valamit elszúrok és ennyi? "
    Ha odafigyelsz, és mindennek utána olvasol, akkor nem szúrod el.

"Amit eddig hallottam az az hogy lehet vele USB-n rákötött merevlemezre torrentezni, na az jól hangzik de másra nem hiszem hogy szükségem van."
    Lehet - lásd az alábbi cikket:
    TP-Link TL-WR1043ND okosítás
  • ZSMB
    És megéri ezekkel annyit szórakozni? Mármint, megéri a kockázatot hogy valamit elszúrok és ennyi?
    Illetve van valahol valami lista hogy mikre jó ez? Amit eddig hallottam az az hogy lehet vele USB-n rákötött merevlemezre torrentezni, na az jól hangzik de másra nem hiszem hogy szükségem van.
  • Dj Faustus #47
    A routeren levő operációs rendszer a firmware. A TP-Link készített ilyesmit a saját TL-WR1043ND routerjéhez is, de rá lehet rakni más gyártótól származó Linux operációs rendszer kernelén alapuló firmware-t. Ilyesmi például az OpenWRT, vagy a DD-WRT.

Ezek a firmware-ek bizonyos pluszfunkciókat adnak a routernek, több menedzselhetési lehetőséget (SNMP, ssh, telnet, hotspot, adatforgalmi grafikon, stb...). Viszont telepítésükkor oda kell figyelni, mert egy hibás "3. féltől származó" firmware-telepítés a router működésképtelenségét eredményezheti!
  • ZSMB
    Jól néz ki, a linux firmware az pontosan mit tud? :D
  • atomkrumpli
    tp-link 1043ND
    ~150 Mbit átviteli sebességű, gigabites port és usb, van rá linux firmware (WRT)
  • ZSMB
    Hello

Szeretnék venni mostanában egy routert, most egy Belkin F5D7230-4 van, de szinte teljesen használhatatlan a wifije.

Szóval amit viszonylag olcsón kéne tudnia az új routernek:
    -Stabil N-es wifi (iPhone 4-hez, illetve néha laptophoz)
    -Jó UI ahol lehet állítani a tűzfalat, portokat megnyitni (MW2, Steam, ilyenekhez)

És ami még sokat dobna a dolgon, de nem muszáj hogy legyen benne
    -Gigabit portok, 2 gép között gyakran másolok fájlokat
    -USB amin keresztül megosztható a nyomtató (habár az a gép amin most van szinte mindig megy, és Win7 Homegroupon keresztül nagyon jól működik a nyomtató megosztás)

Szóval ilyen feltételekkel keresek új routert, márka mindegy csak működjön, sokáig kibírja, és minnél olcsóbb legyen.

ui.: Jelenleg egy 20/10es DIGI netet kell leosztania, később esedékes a 80/25ös is
  • hwarang
    Hello

Van egy SMC7004VBR EU Routerem , most nem vagyok annyira elveszve vele de van amit nem értek elolvastam már pár leírást fórum oldalt de van amit nem értek ebben szeretném segitségeteket kérni.

Rá köttőm helyesen a gépre elöszőr csak próba képen az én gépemre kötöttem routerre a netet , amugy t-online os vagyok (kábel tv jön anet) egy terrayon 102 modemem van de ez nem lényeg.
    Amikor bekrakom csatlakoztatom akkor még elsőre van net és kb majdnem az összes sebbeség megvan aztán elkezd elégé egy idő után ingadozni csökkeni elégé majd a végére alig marad net alig kap jelet aztán néha így visssza ingadozik mint h feljönne ez persze amikor csökken a végére egy kicsit ott is látto aletöltésen sima egyszer nyilt leöltésen.
    És a végén vagy megszakad vagy annyira minimálislesz hogy egy weblap pl a google se tud bejönni.
    Az smc router telepitő lemeze nem sokat ért szedtem le hozzá valahonnan netről egy mási vbr progit azzal nem se nagyon értem el sokat de minha jobbnak tünt volna most mintha telepitettem volna valamilyneprogit de nagyon nem látszik .
    Az a kérdésem hogy akkor most mit csináljak.????

• Wanted
    Hi!
    80/25-ös Digihez milyen routert ajánlatok?
  • rastaman
    hali

wireless router-t vennék, csak nem vagyok otthon a témában, ezért légyszíves segítsetek nekem a választásban.

milyen márkájúak a megbízhatóak, melyeket kerüljem?

legyen megbízható, ne mondja fel a szolgálatot 1 év után. panelban használnám, max 10.000-t akarnék rákölteni.

ha segít, jelenleg ilyet használok: SMC7004VBR valami hasonló kaliberű legyen a wireless is. Ezzel 5 éve nincs már semmi bajom
  • Tompie
    Hm nem feltétlenül csak a routerrel egy szobában akarom használni :) hanem pl a szomszéd szobából is, amit egy panel fal választ el.
  • Dj Faustus #39
    "Akkor elég erős jele lenne az USB-s eszköznek is?"
    Elégnek elég lehet, a távolság a lényeg, illetve a minél kevesebb "terepakadály" (fal, ablak, fa, stb...) legyen - a legideálisabb az lenne, ha a router és az eszköz között "optikai rálátás" (a két antenna között szabad szemmel nézve sincs semmilyen akadály) van.
  • Tompie
    Akkor elég erős jele lenne az USB-s eszköznek is? (egy 66nm-es panel lakásban)
  • Dj Faustus #37
    A specifikációk szerint az USB-s beépített antennás eszköznek nagyobb a kimeneti jelszintje (mivel EiRP, ez az antennán mérendő), viszont ezt az is okozza, hogy a beépített (valszeg irányított) antenna 2 dBi-vel erősebb.
    Viszont a PCI-os kártya körsugárzó antennái lecserélhetőek, így rájuk lehet rakni nagyobb nyereségű, akár irányított antennákat is (parabolát, gridet, ha nagyon elvetelmült vagy dobantennát; dupla fejjel, vagy külön-külön antennákkal).
  • Tompie
    Én azt akarom kérdezni, hogy egy Linksys WUSB600N (USB) vagy WMP600N (PCI) adapternek van erősebb jele?
    A válaszokkal azok előnyben részesítve, akiknek tapasztalatuk is van és nem csak véleményük :)
    Köszönöm
  • Kaszi46
    Köszi a választ, meg a +infót is. Az árakat meglátva letettem a dologról! :)
  • Dj Faustus #34
    Asus WL-700gE - van benne HDD, van rajta USB, csak 802.11g Wifi van benne
    D-Link DIR-685 - ebben is tehető vinyó, van rajta USB, és 802.11N-es szabványú

Bár szerény véleményem szerint az útválasztási/tűzfal/NAT funkciókat és egy alkalmazásszervert (fájlmegosztás/p2p/stb...) egy eszközben egyesíteni egyrészt biztonsági kockázatot jelent, másrészt a routerek kicsiny processzorát alkalmazásszerveri teendőkkel terhelni kissé pazarlás.

Illetve még egy megjegyzés: hogy egy otthoni célra használatos eszközből kihozz átlag 100 Mbps TCP adatátvitelt - elég nagy szerencse kell. Hiába van ráírva a 300 Mbps az eszközre - 100 Mbps-ot esetleg maximumban tudja nyújtani. Pont-pont kapcsolatban, jó rálátás esetén, megfelelő eszközökkel és antennákkal kihozható, de az már más történet.
  • Kaszi46
    Sziasztok!

Milyen wifis routert tudnátok ajánlani amiben van hdd, torrentezésre is lehet használni, usb csatlakozó is van rajta, a wifi része pedig 100mb/s körüli adatátvitelre képes?
  • Thanatos
    örülsz neki? miért? százalékot kapsz utána? :P
  • toto2700
    ok. örülök neki.
  • helliSh
    nah végülis megvettem azt a rutert amit te ajánlottál :P Sokat gondolkodtam, de szerintem jól járok vele!
  • toto2700
    pedig ott van az:http://www.tp-link.com/products/product_fea.asp?id=135
  • helliSh
    toto kössz erre rá sem találtam amikor Tplink-eknél néztem