Ûrlift helyett felfújható torony

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nem ez pontos, mert a "erõ legyõzésére fordítandó energiát" jelenti a helyzeti energia növekedése, hiszen az a gravitáció következménye.

Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:

KillerBee
Nem egészen. Ha ugyanis az egyes elemekre ható oldalirányú erõket pl. sûrített levegõs fúvókával kiegyenlíted, akkor a merevítés csak a lassú oldalirányú drift kivédésére kell. Az aktív komoenzálás épp arra kell és épp arra jó, hogy ne fordulhasson elõ az, amit írsz.

http://magyarorszag21.blog.hu/2009/04/16/p1069869 \"Terrorists may attack the open society, but only governments can abolish it.\" (The Pirate Party)

Igen a létezhettel is ez a probléma <#nevetes1>

KillerBee
Te ezt írtad:

"Hogy világos legyen: Ahhoz hogy földkörüli pályára állítsunk valamit, van egy minimális energia mennyiség, aminél az csak több energiával lehetséges. Ez pedig a tárgy helyzeti energiájának növekedése + mozgási energiájának növekedése."

Akkor csak annyi történt, hogy a minimális energia fent kivastagított megadásánál kifelejtetted a gravitációs erõ legyõzésére fordítandó energiát. Ami annyira nem csoda, mert az erre elpazarolt energia attól is függ, mennyi idõ alatt jut fel a tömeg. Szóval errõl lényegében ugyanazt írtuk.

http://magyarorszag21.blog.hu/2009/04/16/p1069869 \"Terrorists may attack the open society, but only governments can abolish it.\" (The Pirate Party)

Igen szabadesésben, ha nem hiszed kérdez meg csillagászt!
De minden szabadesésben van amire hat a Föld gravitációja és nincs ellenirányú erõ vele szemben. A kötél pedig nem az, hiszen az egyezõ irányú erõt fejt ki a gravitációval!

Azért gondolom azért 1 ûrhajó gyártó cég se haragudott volna meg, ha valamelyik mérnök letesz az asztalra egy tervet, amely mondjuk duplájára növeli a hasznos teher/össztömeg arányt (ami még mindig viccesen kevés volna bármi komolyabb dologhoz). Akár a megbízhatóság rovására is - 1 próbát megér. Ha mondjuk ki akarnak vinni 1000 tonna vasat egy bolygóközi ûrhajó, vagy éppen mars bázis építéséhez, akkor simán lehet kísérletezni nagyobb teherbírás de rosszabb megbízhatóság kombinációjával (vas úgyse drága).
"Nem kell ide ûrlift, hordjunk össze egy rohadt magas hegyet. Most a viccet félretéve, hosszú távon lehet ,hogy megérné."

Nem birna el a Fold kerge. Mar a kinai 3 gorges dam is foldrengeseket okozott, pedig az egy sokkal kisebb teruletu, magassagu es tomegu tereptargy. A lenyeg az, hogy bizonyos merteknel nem loghat ki jobban egy bolygo felszinebol semmi, mert a tektonikus mozgasok kisimitjak. Ezert van az, hogy a letobb nagyobb bolygo kozel gomb formaju, mig a kisebb, olvadt mag nelkulieknel elofrdulnak eltero formak is.

Az urlift otlete sem jarhato siman, mert nem csak a sajat sulyat kell elbirnia, hanem a ra hato eroket is. Ebbol egy olyan nagy epitmeny jonne ki, ami mar athelyezne a gravitacios kozeppontot a bolygo felszine alol. Ennyi vagy ilyen eros anyag jelenleg nincs ezen a bolygon.

A leghajos emeles jarhato, olcso is, de nem ad kezdo mozgasi energiat, ami nem elonyos.

A hordozorepulogepes megoldas azert jo, mert egyreszt megemeli az urhajot, masreszt felgyorsitja ami a bolygo koruli keringeshez kell, harmadreszt megfelelo kezdosebessegen mar mukodnek olyan hajtomutechnologiak is, amik allo helyzetben nem indithatoak be (pl. scarmjet). Mindamellett ez lenne a legolcsobb es technikailag legegyszerubb megoldas.

Vegezetul ott vannak a vegyesuzemu (turbojet/ramjet/scramjet/rocket) single stage to orbit jarmuvek. Ezek lennenek a korrekt megoldasok, de tobb munkat igenyelnek mint a hordozojarmuves valtozatok.

ps: Az idealis urhajo a jelenlegi technikai szintunkon rendelkezne egy plazmagyorsitoval kiegeszitett Bussard ramjet-el (majdnem 1 c-s elmeleti vegsebesseg), es a legkori manoverezeshez nehany elektromos hajtasu turbofan-nel. (ez eredetileg meg Tesla otlete volt, de csak egy atomreaktorral van meg a szukseges tomeg/teljesitmeny arany.)
Molnibalage
Azért azt megnézném. Bármely komolyabb ország légvédelme sercperc alatt leszed egy ilyen ballont... Nem csak asszimetrikus hadviselés létezik, az egy dolog, hogy ma ez a "sláger".

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

KillerBee
Szerinted az ellensúly (a geostacionárius pályánál magasabban, de a Földdel szinkron kényszerpályán mozgó tömeg) szabadesésben van???????????????

Az érvelésed ott bukik el, hogy NINCS szabadesésben. A teszem azt 50,000 km magasan geoszinkron kényszerpályán (a kötél miatt kényszerpálya) mozgó tömeg szögsebessége - azonos a geostacionárius pályán keringõ tömegével, sebessége azonban 50/36-szorosa annak. Ezáltal kifelé ható erõ hat rá, amit kissé pongyolán centrifugális erõnek szoktak nevezni. Ezen erõ ellenerejének - vagyis a centripetális erõnek - egy részét szolgáltatja a gravitáció, a másik részét a kötél, amely lefelé húzza a tömeget.

Úgy képzeld el, hogy a tömeg túl gyorsan halad ahhoz, hogy a gravitáció egyedül szabadesésben tudja tartani. De ott van a kötélben ébredõ erõ, amely hozzáadódik a gravitációs erõhöz és a kettõ hatására pontosan annyival közeledik a Föld felszínéhez, amennyit távolodik tõle.

"Még azért van errõl az embernek tévképzete"

Nekem nincs tévképzetem, itt legalábbis nincs. A parittyás hasonlatot is megköszönöm, de anélkül is értem a mechanikát. Én is tévedhetek, mint bárki más, de itt te tévedsz, ami még nem lenne baj, de oda sem figyelsz a másik érvelésére.

A WTCrõl tudták, hogy legrosszabb esetben meghal 4-5ezer olyan üzletember, amibõl még marad több 100ezer, ráadásul simán pótolhatóak. Egy ûrliftnél ez azért nemigen állna. Meg mondjuk akkoriban nem nagyon figyeltek oda a terrorizmusra, most meg már kicsit jobban. Pl. ha most próbálkoznának WTChez hasonló módszerrel, akkor az sima bukta lenne.
Molnibalage
És a léghajó meg a kosár alatta? Rugalmas elemek kötik össze, a ballon felsõ részére hat a felhajtóerõ és az egész szerkezet átlagûrûsége kisebb. Bevallom jó lenne errõl a szerkezetrõl legalább valami skicc, mert így elég nehéz... 😞

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Kornan
Csak mondtam egy számot, a hasamra se ütöttem. Nem gondoltam komolyan az 5letet, csak szabadjára engedtem a gondolataimat. Nem néztem utána semminek, csak kíváncsi voltam mit írnak rá az emberek.<#rolleyes>

Még 1 dolog.Vigyázni kell a nem létezhet kijelentésekkel, mert sok esetben a még birtokunkban nem lévõ információ kéne a dolog eldöntéséhez és ennélfogva könnyen lehet nem igazak.<#ejnye1>
Egyébként szokás, hogy egyetemisták készítenek szakdolgozatot, TDK-át stb. és a témavezetõ, ha tetszik neki, a lelkes diákot mint "munkatársat" beveszi a "projektbe" (aki ettõl hasraesik és marhára megtisztelve érzi magát) megcsináltatja vele, majd publikája (hiszen a publikáció kötelezõ számukra).
Ennek pont ilyen a szaga: 7m makett az egyetem lépcsõházában...

Ugye ott van meglõve a dolog, amit már írtam is, az oldalírányú erõk szilárd nál hatalmas erõkarral jelentkeznek, ezek az erõk ha nem szilárd akkor arra fordítódnak, hogy elhajlítják az építményt, következmény: lenne egy szép görbe lufisor. A giroszkóp, pedig marhaság, mert nem lehet az egészet pörgetni veszettül, ha meg csak szakaszokat egyenesít akkor az adott szakasz egyenes ugyan, de közötte elhajik, ha meg mindenhol kiegyenesíted akkor az oldal írányú erõ átadodik mint a szilárd esetében és azért lesz kampec.<#falbav>

#110-re
Ezt már leírtam a #76-ban, de hogy ne keljen visszakeresned:
"Mert a 20Km magasba jutáshoz minimum annyi energia kell mint 2000m/s sebesség eléréséhez. ez ugye 2Km/s az elsõ kozmikus sebesség pedig 7,2Km/s. A fenti sebességet 1G gyorsulással lehet elérni 200s alatt. Az ûrhajósokat Kb 6G éri.
Tehát 6G-1G-1G = 4G. Tehát, ha nem is pontos amit írtam, de látszik, az elsõ fokozat kb.: kétszer annyi energiát fordit a gyorsításra, mint az emelkedésre.
"
Azért van kétszer az 1G.

Még azért van errõl az embernek tévképzete, mert úgy tudja elképzelni mint a parityába fogott követ. Amikor forgatod az húz, és kifeszíti a parityát. Csak hogy ahhoz hogy a kõ kifeszítse el elkell érni egy bizonyos sebességet. Az földkörüli pályán viszont ehhez a sebességhez magasság is tartozik, és a magassághoz pedig a sebesség, oda vissza igaz. A parityánál a kõ nem akar a forgás közepe felé esni állandóan. Ha ez a sebesség megegyezik a Föld kerületi sebességével akkor együtt halad azzal, ha nem akkor feltekeri a kötelet (ha el nem szakad, vagy le nem lassítja a testet, egyik sem jó)

Pedig bizony a földkörüli pálya már csak olyan, hogy a sebesség függvénye, akkor tudsz emelkedni, ha növeled, és ereszkedni fogsz, ha csökkented. Ez a szabadesés miatt van így. Na már most az egyenlítõ síkja felett kb 36 000Km egy speciális hely, itt és csak is itt létezik a geostacionárius pálya. Ebbõl következik, hogy minden más pálya nem az. (itt most olyan megoldásról van szó ahol nincs bekapcsolt hajtómû, a mûhold tehetetlenségénél fogva kering)

KillerBee
Nem túl egyszerû válasz ez a #107-re és a #110-re? Én szívesen vitatkoznék veled arról, amit a #90-ben írsz az ellensúlyról. Fogadni is csak azért nem fogadnék, mert úrinõ nem fogad abban, amiben biztos.

A mechanikát nemigen lehet másképp érteni. 😊

Olvasátok el az aláírásom! Úgy hogy nem is vitatkozom<#nezze>
Csak még ezt a hegyes dolgot: a Földön nem létezhet 50Km magas hegy, nézz utánna földrajzból!

Kornan
Ilyen monumentális futószalagokkal szállítanák a kõtörmeléket és a feltöltõanyagokat a helyszínre. Lenne több központi futószalag, amire kisebb futószalagok mennek rá, illetve mennek ki belõle a végén. A futószalagokra automata gigamarkolók meg lapáttal ellátott kínai munkások pakolnák fel a földet.Az egész rendszer sok kilométer hosszú lenne. Érdemes bányavidék közelébe építeni, mert akkor egyben bánya is lenne + meglévõ hegyre rárakni. 50km magas hegyrõl már egész jól lehetne indítani rakétákat a fölötte keringõ ûrdokkba, ahol bolygóközi ûrhajókat szerelnének össze, amiknek nem kell belépnie a légkörbe, így jóval megfelelõbb lenne a feladatra. Akár egész nagyokat is lehetne építeni olyan megkötések nélkül, mint amik a mai ûrhajókat jellemzik.<#vigyor2><#vigyor2><#vigyor2>

Lehetne hegy + ûrlift kombinációja is. <#finom>
Csak nehogy a <#violent>-k kezébe kerüljön<#felkialtas>
<#eplus2>

iSS!

éppen építhetnék a mount everestre is... 😊 pár métert máris nyernek
Kornan
Nem kell ide ûrlift, hordjunk össze egy rohadt magas hegyet.<#heureka>

1. Lehet rá építeni kilövõt.
2. Túrista paradicsom
3. Lehet bele építeni atom bunkereket
4. Sok munkahelyet teremt, csökken a munkanélküliség
5. Közelebb hozza a világ országait, ha globális projekt.

Most a viccet félretéve, hosszú távon lehet ,hogy megérné. <#idiota>

KillerBee
Persze ez sincs ingyen, hacsak nem eresztik ki odafenn a gázt, pl. a héliumot - ami persze megint csak nem lenne ingyen. A léghajót ui. vissza is kell hozni, ahhoz meg össze kell nyomni a gázt, ami energia. Nem számoltam ki, de az energiamegmaradás törvényébõl arra következtetek, hogy ez az energia nagyjából annyi lesz, amennyivel nõtt a tömeg helyzeti energiája.

De mindenképpen megtakarítható ezzel az a fölöslegesen kidobott energia, amirõl a #110-ben írtam.

Pedig ez a lufis dolog egészen jó ötlet: csinálja meg a légkör nekünk az alsó húsz kilométert ahelyett, hogy nagy sebességgel megküzdenénk vele. Az, hogy a látvány nem egyezik a gyerekkori vágyálmaitokkal, és az égõ seggû ûrhajó sokkal kúlabb, mint a lufi, hát sajnálom. Viszont én nem egy lehorgonyzott 15 kilométeres komplexumban gondolkodnék, hanem apró automata léghajók tömegével, amelyek megfelelõ idõjárási körülmények esetén gyorsan összeállnak liftnek egy kilövés erejéig.

A léghajók egyébként is tervezik a visszatérésüket. Pl. ez a projekt már gõzerõvel robog:

http://www.darpa.mil/sto/space/pdf/ISIS.pdf

Szóval készüljetek, pár év múlva rohadt nagy automata léghajók fognak SR-71 helyett képeket küldeni, nagyobb felbontással, ember nélkül, húsz kilométer magasról. Vagy itt van ez:

http://www.defenseindustrydaily.com/walrus-heavylift-blimp-getting-off-the-ground-01103/

500-1000 tonna terheléssel. Hát nem kúl?

KillerBee
"A 200 km magasan lévõt miért fújná el a hajtómû? Oda már nem kell akkora craft induláshoz. Nézd meg mûholdak pályastabilizáló hajtómûve mekkora teljesítményû."

A mûholdak rossz példa, mert azok épp akkora Föld körüli sebességgel keringenek, hogy szabadesésben legyenek, tehát a rájuk ható erõk eredõje nulla. Ám ez nem igaz egy 200km magasan a Földdel együtt mozgó testre. Ott a gravitációs erõ csak kicsivel kisebb, mint a földfelszínen, a keringési sebesség meg nagyon nem elég a szabadeséshez. Tehár már a szinten tartáshoz kell komoly tolóerõ.

KillerBee
"De ha fizkailag össze vannak kapcsolva a modulok akkor ez nem igaz, mert onnantól fogva egy test és arra hat az eredõ erõk szummája. (Szerintem.)"

Nem egészen, mert attól még a felhajtóerõ az egyes elemekre külön-külön hat. Az elemeket összekötõ szerkezet csak az egyes elemekre ható erõk eredõjét továbbítja a szomszédos elemeknek. Az egész szerkezet nem tekinthetõ egy merev testnek, hiszen a ballonszerû elemek semmiképpen nem azok.

Én legalábbis nem úgy képzelem el a dolgot, hogy az egész egyetlen hatalmas, henger alakú léggömb. Inkább úgy, hogy sok-sok léggömb, amelyeket merev rudak rögzítenek egymáshoz.

KillerBee
"Hogy világos legyen: Ahhoz hogy földkörüli pályára állítsunk valamit, van egy minimális energia mennyiség, aminél az csak több energiával lehetséges. Ez pedig a tárgy helyzeti energiájának növekedése + mozgási energiájának növekedése."

Nagyon nem mindegy, mennyi az a bizonyos energia a mindenképpen szükséges minimumon felül. Ha rakétával küldöd fel, akkor a gravitációs erõnek megfelelõ tolóerõt mindenképpen energia felhasználásával kell létrehoznod, holott ez a tolóerõ még nem végez semmi fizikai munkát.

Hogy világos legyen:
Szerinted mennyi mechanikai munkát végez az a rakétahajtómû, amely egy 100 tonnás tömeget 5 méter magasan lebegtet a felszín felett? És mennyi energiát használ fel? - pontosan annyit, amennyi a 100 tonnás tömeg 1g-vel való gyorsításához szükséges.

Molnibalage
Ha tényleg 100 tona körüli a tömege akkor már az is nagy segítség lenne, ha csak 11-12 km-re felviszi egy átalakított B-747 vagy bármi más.

nem is azt mondom, hogy hú holnap már meg is lehet építeni, mert az sg fórumon azt mondták, hanem pl a venture star egy elég komoly project volt, és ha belegondolok, hogy az a földrõl indulva akart felszállni, akkor arra jutok, hogy a cipelt üzemanyag felét ki lehetne váltani egy köztes szállítórepülõvel, amit még az alsóbb légkörben lehetne használni. és ahhoz nem kellettek volna fokozatok. venture star video

\"The voices are back... Excellent.\"

KillerBee
"Na már most amenyiben azt a magasabban lévõ tömeget lelassítom hogy az is geostacionárius legyen (egyébként feltekerné a kötelet a Föld körül, és rövid úto landolna, ha már elszakítani nem bírná), akkor az a 35 786 km magaságra ereszkedne le."

Ezt gondold át még egyszer, légy szíves. Az "ellensúly" épp azért fejt ki húzóerõt (pontosabban a kötél épp azért húzza az ellensúlyt, mert ez az erõ pótolja ki az adott magasságon a szinkron pályán maradáshoz nem elegendõ gravitációs erõt.

Gondold végig, milyen erõk hatnak egy geostacionárius pályán keringõ testre, majd azt, milyen erõk hatnak az említett ellensúlyra.

KillerBee
Na neeeeeeee! Ciolkovszkij pl. a Föld körül keringõ ûrállomásokat is eltervezett! Ezért eleve elavultak a Föld körül keringõ ûrállomások?

Már az ókorban is voltak vízen úszó hajók, ezek a felhajtóerõt használták ki. Ettõl máris elavulttá válnak a mai hajók, amelyek pontosan ugyanezen az elven mûködnek.

Sorolhatnám még tovább, de talán érted, mennyire melléfogtál most.

Papirzacsi
Értelek.:-) A tisztánlátás érdekében én is kevésbé megvalósíthatónak tartom az ûrliftet, meg a felfújható ugrálóvárat, amit építeni akarnak a cikk szerint, de a scramjet+ nanoakármis repülõgép jelenleg pont olyan fikció mint az elõzõek.

Persze, kimehet az ûrbe, nem is vontam kétségbe, de mint említettem nincs scramjet per pill., ami használható, és ez ugyan úgy utolsó fokozat lenne, mint a földrõl indított rakétáknál, magyarul az ûrszemétben sem spóroltál semmit.

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Molnibalage
Éppen errõl beszélek. A mérnökökön túl meg finanszírozni is kell. Amíg nincs profit addig a magáncégeket ez nem nagyon mozgatja és mivel ehhez milliárdok kellenek a bukta magas kockázatával elég nehéz erre pénzt szerezni.

Molnibalage
Na ezzel én is egyetértek. Jóval kevesebb rizikót látok a hajtómûfejlesztés terén.

VRSDM
tényleg?
akkor picsánkénebasznilófasszal 😊

u dont have to listen anybody else but me

Molnibalage
Akkor kérlek vázolj fel egy versenyképesebb elképzelést. Fikázni én is tudok erõlködés nélkül.

Papirzacsi
Hát igen, "ötletként", "gondolkoztak" és mi lett belõle?:-))) Az ötletek szépek, meg jók, ez az ürlift dolog is nagyon fasza ötlet, elméletben mûködik, csak legyen aki megépítse. Jaj, tudom, majd a mérnökök...:-))) Csak a sok ember, aki jön itt nanobizbaszokkal, meg scramjetekkel, az nem az, különben nem a levegõbe beszélnének. :-) (nem rád értem, mielõtt véletlenül félreértenél)

<#eljen>

Nem a madarak repülésére gondoltam...
De azért tényleg, miért hisznek el az emberek minden zöldséget?
Nyilván azért fordítanak rakétákra, stb. annyi pénzt, mert az ûrlift megvalósítható meg hasznos is.
Vagy nem?

igen, tisztában vagyok vele, de gondoltam hogy ne úgy nézzen ki mint a helios, így inkább több szárny lenne az ideális, mint egy nagyon nagy fesztávolságú.

épp azért lenne jó a scramjet, mert egy fokozattal fel lehetne menni.. maga a sima scramjet technológia jó 75 kilométerig. ha viszont ezután adjuk hozzá az oxidálószert, folyékony oxigént, akkor tovább is mehet, onnantól már rakétaként. a venture star-nak is fokozatmentes hajtómûvet terveztek. nézd meg a scramjet hajtómû formáját, össze lehetne hozni a venture star aerospike-jával és ha az egészet magasról indítjuk, akkor kimehet az ûrbe.
amit leírtam, az az én fikcióm, de mivel több eleme már létezik, így jobban megvalósíthatónak érzem, mint egy felfújható lufivárat, aminek a tetején akkor most nem tud az ember csinálni semmit, vagy egy 37ezer km hosszú kábelt, aminek a szimpla kábel ellensúlya elérne a föld-hold távolság feléig..

\"The voices are back... Excellent.\"

Nem az ûrbejutás elavult, hanem ez fajta elképzelt módja, mint a repülésnél a csapkodó szárny.

Molnibalage
Komolyan gondolod ezt a blõdséget? Az ember mindig is repülni akart. Most megteheti. Akkor ez is egy elavult elképzelés, mert csak évezredek óta vágyunk rá? A példa kifordított, de szemlélet világos szerintem. A repülés alapelve is Bernoulli óta ismert. Fúj, de elavult szar mi? Sõt, a levegõzénl könnyebb repszerkezet elve meg Archimédesz törvényén alapul. Fúj, de szar...

Molnibalage
A történelemben nem egyszer merült fel ötletként, hogy módosított nagyteljesíményû vadásszal 100-200 kg-mos holdakat LEO pályára lehetne küldeni. Módosított MiG-31 esetén ig gondolkoztak ezen emlékeim szerint a '90-es évek végén.

Molnibalage
Ha sokkal nagyobb akkor meg nem megy fel. A hasonlósági elmélet miatt a meglevõ technológiával nagyobb gépet építve nem fogod arányosan ugyanazt a teljesítményt kapni. 10 ember az kb. 800-1000 kg hasznos teher és nem koncentrált. A láthatáron nincs semmi a hagyományos gépeken kívûl ami meg tudna elemni száz vagy több száz tonnát. Száz tonna feletti gép is van szám szerint 4-5 db, de ebbõl az ICBM-es mutatványre nem képes mind, mert nincs hátsó tehertér rámpa...

A gépek: An-124, An-225, C-5B, B-747 és A380. AZ utóbbiból nem is tudom, hogy van e cargo változat tervezve e...

Molnibalage
De ha fizkailag össze vannak kapcsolva a modulok akkor ez nem igaz, mert onnantól fogva egy test és arra hat az eredõ erõk szummája. (Szerintem.)

eltûnt a moderátor!?

lehet lófaszozni, picsázni, meg bazmegolni...

szép.
"Egy geostacionárius pályánál magasabban lévõ tömeg felfelé húzó ereje feszítené meg a kábelt. "
"Az igaz, hogy a földkörüli pályán a sebesség növelése emelkedést jelent."
Na már most amenyiben azt a magasabban lévõ tömeget lelassítom hogy az is geostacionárius legyen (egyébként feltekerné a kötelet a Föld körül, és rövid úto landolna, ha már elszakítani nem bírná), akkor az a 35 786 km magaságra ereszkedne le.

Papirzacsi
A 3. fokozatot nem tudod repülõvel megspórolni. A repülõrõl leoldás után kell a rakéta. Az pedig fentmarad, ugyan úgy, ahogy a földi rakétás indításnál is.
A scramjet nagyon faszaja, csak nincs belõle egy használható darab se, hovatovább a 75km még messze nem a világûr, kell még oda rakéta, meg hajtóanyag. Ergo megint nem spróroltad meg a 3. fokozatot. Függetlenül attól, hogy scramjet+rakéta egyben van kialakítva.
Igen, bármily hihetetlen is, láttam már kétfedelût. Viszont ezekszerint te nem tudod, hogy azzal, hogy egymás fölé szerelsz két szárnyat, még nem lesz kétszer olyan "jó" a repülõd. De ez már magas tudomány neked.
Nanobizbaszunk sincs még, hogy nagy szárnyakat gyártsunk hozzá.

"ezt már oldják meg a mérnökök" ilyen bölcsész szintû hozzállással szerintem nem sokra mész. Azon vannak, hogy megoldják, de amíg napjainkban nem kézzel fogható baromságokkal jössz, addig nem lesz belõle semmi.

A hordozórepülõgép+rakéta kis tömegeknél megoldható, de a szemét az ûrben attól még nem lesz kevesebb.

"The concept of a space elevator dates back to 1895 when Konstantin Tsiolkovsky"
Azért egy kissé elavult elképzelés...