Ûrlift helyett felfújható torony
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:
http://magyarorszag21.blog.hu/2009/04/16/p1069869 \"Terrorists may attack the open society, but only governments can abolish it.\" (The Pirate Party)
"Hogy világos legyen: Ahhoz hogy földkörüli pályára állítsunk valamit, van egy minimális energia mennyiség, aminél az csak több energiával lehetséges. Ez pedig a tárgy helyzeti energiájának növekedése + mozgási energiájának növekedése."
Akkor csak annyi történt, hogy a minimális energia fent kivastagított megadásánál kifelejtetted a gravitációs erõ legyõzésére fordítandó energiát. Ami annyira nem csoda, mert az erre elpazarolt energia attól is függ, mennyi idõ alatt jut fel a tömeg. Szóval errõl lényegében ugyanazt írtuk.
http://magyarorszag21.blog.hu/2009/04/16/p1069869 \"Terrorists may attack the open society, but only governments can abolish it.\" (The Pirate Party)
De minden szabadesésben van amire hat a Föld gravitációja és nincs ellenirányú erõ vele szemben. A kötél pedig nem az, hiszen az egyezõ irányú erõt fejt ki a gravitációval!
Nem birna el a Fold kerge. Mar a kinai 3 gorges dam is foldrengeseket okozott, pedig az egy sokkal kisebb teruletu, magassagu es tomegu tereptargy. A lenyeg az, hogy bizonyos merteknel nem loghat ki jobban egy bolygo felszinebol semmi, mert a tektonikus mozgasok kisimitjak. Ezert van az, hogy a letobb nagyobb bolygo kozel gomb formaju, mig a kisebb, olvadt mag nelkulieknel elofrdulnak eltero formak is.
Az urlift otlete sem jarhato siman, mert nem csak a sajat sulyat kell elbirnia, hanem a ra hato eroket is. Ebbol egy olyan nagy epitmeny jonne ki, ami mar athelyezne a gravitacios kozeppontot a bolygo felszine alol. Ennyi vagy ilyen eros anyag jelenleg nincs ezen a bolygon.
A leghajos emeles jarhato, olcso is, de nem ad kezdo mozgasi energiat, ami nem elonyos.
A hordozorepulogepes megoldas azert jo, mert egyreszt megemeli az urhajot, masreszt felgyorsitja ami a bolygo koruli keringeshez kell, harmadreszt megfelelo kezdosebessegen mar mukodnek olyan hajtomutechnologiak is, amik allo helyzetben nem indithatoak be (pl. scarmjet). Mindamellett ez lenne a legolcsobb es technikailag legegyszerubb megoldas.
Vegezetul ott vannak a vegyesuzemu (turbojet/ramjet/scramjet/rocket) single stage to orbit jarmuvek. Ezek lennenek a korrekt megoldasok, de tobb munkat igenyelnek mint a hordozojarmuves valtozatok.
ps: Az idealis urhajo a jelenlegi technikai szintunkon rendelkezne egy plazmagyorsitoval kiegeszitett Bussard ramjet-el (majdnem 1 c-s elmeleti vegsebesseg), es a legkori manoverezeshez nehany elektromos hajtasu turbofan-nel. (ez eredetileg meg Tesla otlete volt, de csak egy atomreaktorral van meg a szukseges tomeg/teljesitmeny arany.)
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Az érvelésed ott bukik el, hogy NINCS szabadesésben. A teszem azt 50,000 km magasan geoszinkron kényszerpályán (a kötél miatt kényszerpálya) mozgó tömeg szögsebessége - azonos a geostacionárius pályán keringõ tömegével, sebessége azonban 50/36-szorosa annak. Ezáltal kifelé ható erõ hat rá, amit kissé pongyolán centrifugális erõnek szoktak nevezni. Ezen erõ ellenerejének - vagyis a centripetális erõnek - egy részét szolgáltatja a gravitáció, a másik részét a kötél, amely lefelé húzza a tömeget.
Úgy képzeld el, hogy a tömeg túl gyorsan halad ahhoz, hogy a gravitáció egyedül szabadesésben tudja tartani. De ott van a kötélben ébredõ erõ, amely hozzáadódik a gravitációs erõhöz és a kettõ hatására pontosan annyival közeledik a Föld felszínéhez, amennyit távolodik tõle.
"Még azért van errõl az embernek tévképzete"
Nekem nincs tévképzetem, itt legalábbis nincs. A parittyás hasonlatot is megköszönöm, de anélkül is értem a mechanikát. Én is tévedhetek, mint bárki más, de itt te tévedsz, ami még nem lenne baj, de oda sem figyelsz a másik érvelésére.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Még 1 dolog.Vigyázni kell a nem létezhet kijelentésekkel, mert sok esetben a még birtokunkban nem lévõ információ kéne a dolog eldöntéséhez és ennélfogva könnyen lehet nem igazak.<#ejnye1>#ejnye1>
Ennek pont ilyen a szaga: 7m makett az egyetem lépcsõházában...
Ezt már leírtam a #76-ban, de hogy ne keljen visszakeresned:
"Mert a 20Km magasba jutáshoz minimum annyi energia kell mint 2000m/s sebesség eléréséhez. ez ugye 2Km/s az elsõ kozmikus sebesség pedig 7,2Km/s. A fenti sebességet 1G gyorsulással lehet elérni 200s alatt. Az ûrhajósokat Kb 6G éri.
Tehát 6G-1G-1G = 4G. Tehát, ha nem is pontos amit írtam, de látszik, az elsõ fokozat kb.: kétszer annyi energiát fordit a gyorsításra, mint az emelkedésre.
"
Azért van kétszer az 1G.
Pedig bizony a földkörüli pálya már csak olyan, hogy a sebesség függvénye, akkor tudsz emelkedni, ha növeled, és ereszkedni fogsz, ha csökkented. Ez a szabadesés miatt van így. Na már most az egyenlítõ síkja felett kb 36 000Km egy speciális hely, itt és csak is itt létezik a geostacionárius pálya. Ebbõl következik, hogy minden más pálya nem az. (itt most olyan megoldásról van szó ahol nincs bekapcsolt hajtómû, a mûhold tehetetlenségénél fogva kering)
A mechanikát nemigen lehet másképp érteni. 😊
Csak még ezt a hegyes dolgot: a Földön nem létezhet 50Km magas hegy, nézz utánna földrajzból!
Lehetne hegy + ûrlift kombinációja is. <#finom>#finom>
<#eplus2>#eplus2>
iSS!
1. Lehet rá építeni kilövõt.
2. Túrista paradicsom
3. Lehet bele építeni atom bunkereket
4. Sok munkahelyet teremt, csökken a munkanélküliség
5. Közelebb hozza a világ országait, ha globális projekt.
Most a viccet félretéve, hosszú távon lehet ,hogy megérné. <#idiota>#idiota>
De mindenképpen megtakarítható ezzel az a fölöslegesen kidobott energia, amirõl a #110-ben írtam.
A léghajók egyébként is tervezik a visszatérésüket. Pl. ez a projekt már gõzerõvel robog:
http://www.darpa.mil/sto/space/pdf/ISIS.pdf
Szóval készüljetek, pár év múlva rohadt nagy automata léghajók fognak SR-71 helyett képeket küldeni, nagyobb felbontással, ember nélkül, húsz kilométer magasról. Vagy itt van ez:
http://www.defenseindustrydaily.com/walrus-heavylift-blimp-getting-off-the-ground-01103/
500-1000 tonna terheléssel. Hát nem kúl?
A mûholdak rossz példa, mert azok épp akkora Föld körüli sebességgel keringenek, hogy szabadesésben legyenek, tehát a rájuk ható erõk eredõje nulla. Ám ez nem igaz egy 200km magasan a Földdel együtt mozgó testre. Ott a gravitációs erõ csak kicsivel kisebb, mint a földfelszínen, a keringési sebesség meg nagyon nem elég a szabadeséshez. Tehár már a szinten tartáshoz kell komoly tolóerõ.
Nem egészen, mert attól még a felhajtóerõ az egyes elemekre külön-külön hat. Az elemeket összekötõ szerkezet csak az egyes elemekre ható erõk eredõjét továbbítja a szomszédos elemeknek. Az egész szerkezet nem tekinthetõ egy merev testnek, hiszen a ballonszerû elemek semmiképpen nem azok.
Én legalábbis nem úgy képzelem el a dolgot, hogy az egész egyetlen hatalmas, henger alakú léggömb. Inkább úgy, hogy sok-sok léggömb, amelyeket merev rudak rögzítenek egymáshoz.
Nagyon nem mindegy, mennyi az a bizonyos energia a mindenképpen szükséges minimumon felül. Ha rakétával küldöd fel, akkor a gravitációs erõnek megfelelõ tolóerõt mindenképpen energia felhasználásával kell létrehoznod, holott ez a tolóerõ még nem végez semmi fizikai munkát.
Hogy világos legyen:
Szerinted mennyi mechanikai munkát végez az a rakétahajtómû, amely egy 100 tonnás tömeget 5 méter magasan lebegtet a felszín felett? És mennyi energiát használ fel? - pontosan annyit, amennyi a 100 tonnás tömeg 1g-vel való gyorsításához szükséges.
\"The voices are back... Excellent.\"
Ezt gondold át még egyszer, légy szíves. Az "ellensúly" épp azért fejt ki húzóerõt (pontosabban a kötél épp azért húzza az ellensúlyt, mert ez az erõ pótolja ki az adott magasságon a szinkron pályán maradáshoz nem elegendõ gravitációs erõt.
Gondold végig, milyen erõk hatnak egy geostacionárius pályán keringõ testre, majd azt, milyen erõk hatnak az említett ellensúlyra.
Már az ókorban is voltak vízen úszó hajók, ezek a felhajtóerõt használták ki. Ettõl máris elavulttá válnak a mai hajók, amelyek pontosan ugyanezen az elven mûködnek.
Sorolhatnám még tovább, de talán érted, mennyire melléfogtál most.
Persze, kimehet az ûrbe, nem is vontam kétségbe, de mint említettem nincs scramjet per pill., ami használható, és ez ugyan úgy utolsó fokozat lenne, mint a földrõl indított rakétáknál, magyarul az ûrszemétben sem spóroltál semmit.
Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)
De azért tényleg, miért hisznek el az emberek minden zöldséget?
Nyilván azért fordítanak rakétákra, stb. annyi pénzt, mert az ûrlift megvalósítható meg hasznos is.
Vagy nem?
épp azért lenne jó a scramjet, mert egy fokozattal fel lehetne menni.. maga a sima scramjet technológia jó 75 kilométerig. ha viszont ezután adjuk hozzá az oxidálószert, folyékony oxigént, akkor tovább is mehet, onnantól már rakétaként. a venture star-nak is fokozatmentes hajtómûvet terveztek. nézd meg a scramjet hajtómû formáját, össze lehetne hozni a venture star aerospike-jával és ha az egészet magasról indítjuk, akkor kimehet az ûrbe.
amit leírtam, az az én fikcióm, de mivel több eleme már létezik, így jobban megvalósíthatónak érzem, mint egy felfújható lufivárat, aminek a tetején akkor most nem tud az ember csinálni semmit, vagy egy 37ezer km hosszú kábelt, aminek a szimpla kábel ellensúlya elérne a föld-hold távolság feléig..
\"The voices are back... Excellent.\"
A gépek: An-124, An-225, C-5B, B-747 és A380. AZ utóbbiból nem is tudom, hogy van e cargo változat tervezve e...
lehet lófaszozni, picsázni, meg bazmegolni...
szép.
"Az igaz, hogy a földkörüli pályán a sebesség növelése emelkedést jelent."
Na már most amenyiben azt a magasabban lévõ tömeget lelassítom hogy az is geostacionárius legyen (egyébként feltekerné a kötelet a Föld körül, és rövid úto landolna, ha már elszakítani nem bírná), akkor az a 35 786 km magaságra ereszkedne le.
A scramjet nagyon faszaja, csak nincs belõle egy használható darab se, hovatovább a 75km még messze nem a világûr, kell még oda rakéta, meg hajtóanyag. Ergo megint nem spróroltad meg a 3. fokozatot. Függetlenül attól, hogy scramjet+rakéta egyben van kialakítva.
Igen, bármily hihetetlen is, láttam már kétfedelût. Viszont ezekszerint te nem tudod, hogy azzal, hogy egymás fölé szerelsz két szárnyat, még nem lesz kétszer olyan "jó" a repülõd. De ez már magas tudomány neked.
Nanobizbaszunk sincs még, hogy nagy szárnyakat gyártsunk hozzá.
"ezt már oldják meg a mérnökök" ilyen bölcsész szintû hozzállással szerintem nem sokra mész. Azon vannak, hogy megoldják, de amíg napjainkban nem kézzel fogható baromságokkal jössz, addig nem lesz belõle semmi.
A hordozórepülõgép+rakéta kis tömegeknél megoldható, de a szemét az ûrben attól még nem lesz kevesebb.
Azért egy kissé elavult elképzelés...