97
-
minek dvd lejátszás egy netbookra, hm? -
és az a legjobb ha programmal alulfeszelve órajelet állítasz.
Nekem brisbane x2 van 2,3ghz 1,3volton, cnq 1ghz-ra húzza le, 1,1v feszre...
crystalcpuid-el ez a a profil van beállítva a biosban alapnak beállított 1 voltos tápfeszhez: 2,3ghz 1v, 1,6ghz 0,85v, 1 ghz 0,8v terheléstől függően szabályozza. Igazából ha a pwm teljesen le tudná állítani a ventit le is állhatna simán, az idő 90%-ban így is a 900-as minimum fordulatszámon megy, még max órajelen, max terhelésen is csak 40 fokot ér el közepes cooler fordulatszámon(1600rpm).
Ezeknél a beépített izéknél a testreszabott mindig jobb lesz, mert a gyártó nem építhet arra hogy 1v- is menni fog a procija, de a user ha leteszteli, és megy akkor igen. -
nem kikapcsolhatók. Gondoltad csak úgy elveszed a tápfeszt azt jóvan? :DD -
Rég benne van az MSN az updaten (legalábbis Vistan), windows live essentialsnek hívják.
#52: A GTA kiegészítő sem új rész, de a GTA4et sem kapod meg a GTA3 mellé ingyen.. -
"De jó is vót az a DOS!"
Mintha csak idősebb IT-s kollégámat hallanám
Emléxem mikor xp-re váltott a cég és sokmindent kellett átkonfigurálgatnia, mennyiszer hallottam én ezt a sóhajt..
Amúgy a Media Centert meg a multimonitoros lehetőséget megértem, hogy kihagyják, de a dvd-lejátszást OS-alapból is kellene támogatni, ezt fölöslegesen iktatják ki..
-
Szerintem 50000-et ha már kiadtam eggy software-a, akkor megkaphatnám ingyé vagy töredékéért, ha becserélik a régit, de megtarthatom emlékbe, mert tetszik a régi software és megkaphatnám az új win frissétéseket és továbbá az új részeket is, miért kell megvenni eggy program frissítését, mint új win-t, ha már megvettem. A GTA kiegészítő lemez sem új rész és ezért is olcsóbb. Akkor meg adjanak ki eggy vadonat új rendszert amihez meg új gép kell. Ja ez volt a Vista? Ez meg valami keverék és ezért új? Mindegy én ehez nem értek, de azt igen, hogy nem akarok vírusos xp-vel gyötrődni. -
torcipepe #51 tanúsíthatom, hogy netbookon megy szépen a win7, kb 1 hónapot használtam, még a build 7000-es beta sem használhatatlan. az már más dolog, hogy az AOA150-ben lévő 1GB ramnak több mint a felét megeszi szüzen.
a benne lévő programok közül használtam a jegyzettömböt, a számológépet, painet és a media playert, egyszóval amit XP alatt is. persze az msn-t még mindig nem tudják opcionális frissítésként beletenni az Update-be.
egyúttal az új IE-t is kipróbáltam és érezhetően jobb az egy hónap alatt, már nem laggol 2 megnyitott lapnál, sikerült kb 10-re feltornászniuk.
vista alatt volt ugye, hogy a megosztott mappákat lehetett kóddal védeni, na a win7 már azt is kiírja telepítés után, mi az a kód. persze ugyanúgy akár az elődjénél itt sem lehet megváltoztatni vagy akár csak később megnézni mi is a jelenlegi kód. (ha mégis meglehet légyszi PM-ben küldje el valaki hogyan) -
kanduhr #50 Jegyzettömb maradjon, had ne kelljen már felraknom az office-t ha csak épp vmi apróságot akarok bepötyögni...
Hangerőszabályzó is maradhat, számológép is(1 mega nincs a program, de néha kurva jól jön), vezérlőpult meg kell, különben honnan a rákból állítom be a cuccokat? Parancsorból? Bocs, de ezt te sem gondolod komolyan... -
Alakul, de még mindig kicsit érdekesen látják a dolgokat. Szerintem a tökéletes win7 starter a következőképpen épül fel:
Limitált driverpack (érts: Ismerje fel alapból pistike mp3 lejátszóját, meg a pendrive-okat, de mondjuk a beépített kétmillió nyomtató driver felesleges, úgyis van hozzá CD) Kevesebb helyet eszik a rendszer, netbook-oknál ez jópont.
Rendszer visszaállító kiszedése: A kicsi winyón a hely kincset ér. És amúgy is elég ritkán használt fícsőr.
Háttérképeket lehessen már változtatni... Kritikán aluli szemétség, ezen már nem fog múlni semmi szerintem, ziher hogy lesz rá valami hekk.
Windows media center: Hát, szerintem ez mondjuk nem egy veszteség, ez multimédia pécéknél hasznos. Építesz egy csendes (esetleg fullosan passzív) gépet, bevágod a tévé mellé, azt zsír.
Multi monitor: Szerintem ez se egy nagy veszteség, bár haverokhoz elhurcolva a gépet, egy nagyobb monitoron lehetne nézni a képeket/filmeket.
DVD lejátszás: Mivelhogy netbook-okra szánják, azokon elég ritka az optikai meghajtó, szóval szerintem túlélhető hogy nincs.
Ettől függetlenül szerintem nem azzal kéne netbookra starter OS-t csinálni, hogy csonkítjuk az eredetit, hanem azzal, hogy optimalizáljuk. Bizonyos szinten oké a csonkítás, mer van pár dolog, ami felesleges, de ez a háttérképes dolog ez kiakaszt :D De mindig kell valami olyan fícsőr, ami kell, és ezért "véletlen" meg kell venni egy nagyobb tesót a rendszerből. Hát igen, marketing. -
roliika #48 Néztem a prociterhelést miközben huzigáltam a széteső ocsmány ablakot..ilyen primitív ámde látványos módon...nem nagyon kötöttek bele ha megnézed, vagy ha meg tudod érteni amit leírtam. -
roliika #47 Azért a Javat azt szeretem...pontosabban átlátom, és az free...még. -
lami321 #46 "Az X az véletlenül nem a procit használja megjelenítésre? Vista óta a GPU kezeli az ablakok rajzolgatását is."
Nah ennek hogy jartal utanna.
A tobbibe mar a tobbiek bele kotottek ha jol latom. -
A1274815 #45 "Miért mi kivetnivaló van benne?"
Nem fogadtad el az X és a F(ree and)O(pen)S(ource)S(oftware) felsőbb rendűségét.
-
roliika #44 Egyrészt kipróbálom, másrészt meg előadásokra szoktam járni. Miért mi kivetnivaló van benne? -
lami321 #43 Hat eleg sok zoldseget ossze hordassz ember. Hol olvasod te ezeket? -
chronos75 #42 Nincs is bennük optikai meghajtó (mármint a netbook-okban) szóval nem kell dvd támogatás.. ha meg vesz külső lejátszót ahhoz meg kap egy powerdvd-t és el van sikálva. teljesen jó lesz, gondolom 10-15 $-ral emeli meg a gép árát majd és lesz végre 1 legális szoftvered :)
-
Crane #41 "Az Aero Glass felület nem lesz elérhető" ... Nagy sorscsapás. :D -
A1274815 #40 "Windows Intéző" = Shell, enélkül nincs Asztal, de magán ügy.
"hangerőszabályzó" pedig ezt a DOS-os driverek is rád súzzák és egyáltalán nem haszontalan.
"rendszerleíró adatbázis szerkesztő" hiánya halálos, egy csomó telepítő használja titokban, főleg a driver telepítők.
"Windows Messenger" Vistaból már kinyírva
"Defrag minek? Veszünk új vinyót, ha már nagyon kócos... Különben is, 200 Gigás meghajtót rajtam kívül nem defragozik senki."
Ezért tették Vistatól kezdve ütemezettnek és háttér folyamatnak, alacsony IO Prioritással.
"Kontrol Panel sem kell; mindent el lehet végezni parancssorból is, tehát tulajdonképpen azonkívül nem is kéne más az OS alap telepítésébe; majd akinek igen, az majd vesz külön pénzért magának mindenféle ócó programot ezekre a dolgokra." Nem egészen, Control Panel vagy Regedit, parancssorból WMI segítségével tudsz hasonlókat elérni még, de azért van amit, mind WMI-ől, mind Regeditből nehéz átállítani, de nem lehetlen. -
roliika #39 Kernelt is vegyük ki, miafenének, írjon szépen mindenki saját maga oprendszert. -
Ha már itt tartunk, állandóan olvasom a siránkozást, hogy minek egy OS-be Movie Maker; WMPlayer, sötöbö. Na, én kiegészíteném néhány alkalmazással, amelyek ugye teljesen fölöslegesek.
Egyáltalán az összes játék, a szolitertől kezdve a flipperen át az aknakeresőig. Nekem nemkő, tehát vegyék ki az OS-ből.
Aztán nem kell még:
- Windows Intéző
- hangerőszabályzó
- jegyzettömb*
- rendszerleíró adatbázis szerkesztő*
- számológép*
- lemezkarbantartó*
- vezérlőpult*
- lemeztöredezettség mentesítő*
- karaktertábla
- Windows Messenger*
- biztonsági másolat
- rendszer visszaállító
A * jellel jelölt alkalmazásokat a kutya sem használja, ugye? Nos, ha nem férünk el a múviméker és a médiapléjertől, akkor bizony ezeket az alkalmazásokat is mind ki köll irtani, mert hát miféle dolog az, hogy notepad-del szerkesztünk txt fájlokat, amikor Office-szal is lehet. A WordPad-et is ki tudja váltani az Office.
MSN minek? Annyi hirtelen-messzindzsör van, hogy nem is értem, mér' használják annyian ezt a szart.
Defrag minek? Veszünk új vinyót, ha már nagyon kócos... Különben is, 200 Gigás meghajtót rajtam kívül nem defragozik senki.
Kontrol Panel sem kell; mindent el lehet végezni parancssorból is, tehát tulajdonképpen azonkívül nem is kéne más az OS alap telepítésébe; majd akinek igen, az majd vesz külön pénzért magának mindenféle ócó programot ezekre a dolgokra.
De jó is vót az a DOS! -
Igaz, az órajel csökkentésével is durván lehet csökkenteni a CPU fogyasztását, nagyjából lineárisan. Viszont az alulfeszeléssel négyzetesen. -
A1274815 #36 "..., ahelyett hogy valóban a teljesítményigényes dolgokat szednék ki, amik indokoltak lennének... (bár azok is biztos kikerülnek)."
Mint pl.? -
Az energiagazdálkodással kapcsolatban azt tapasztaltam, hogy ha jól belövöm az alulfeszelést (amihez megfelelő processzor is kell), akkor jobb eredményt érek el, mint ha külön program automatikusan kezeli az órajelet és a Vcore-t (XP-t használok minden gépemen). -
PoisonBorz #34 Úgy tűnik, ezek szimplán kis szemétkedések, ahelyett hogy valóban a teljesítményigényes dolgokat szednék ki, amik indokoltak lennének... (bár azok is biztos kikerülnek). Háttérképcsere, hangok testreszabása..? És ezek után várják, hogy inkább ezt használják mint egy ingyenes linux disztrót? -
Zoleeca #33 Mármint Vistán. -
Zoleeca #32 Hát nekem az Aero-t be kellett kapcsolnom, máskülönben csíkozódott videók lejátszása közben a kép...leginkább KMPlayer-rel, de Mediplayer Classic-kal és MPlayer-rel is...
És ez oldotta meg :/ -
vaddiszno #31 Buntetesbol inkabb legyen csak 1 giga v kevesebb es fusson legalabb ketszer gyorsabban az XP-nel, es egyen csak fele annyi memoriat. Kene javasoljam az MS-nek. Ha meg egy desktop gepen lassu akko meg mit varjak egy netbooktol. -
roliika #30 Nemértem miről beszélsz, mert többmagos gépek procijai kikapcsolhatók...eleve tudnak ilyet, nem igen kell külön megtámogatni...csak kikapcsolni amikor nem kell. -
A1274815 #29 Órajel szabályozást CPU terheltség függvényében akármilyen proci alatt (tökmindegy, hogy Cool&Quiet vagy a Pentium M-ekben lévő képesség, vagy stb.), amely támogatta, már Vista-val ellehett végezni (Mellesleg ez meg van GPU-ra is benne). A különbség annyí, hogy míg Vistanal per-mag ment az órajel szabályzás, és ez sokszor felesleges ingadozáshoz vezett, addig Win7 alatt per processzor fog menni.
Sokan az alap Balanced energia takarékossággal rá is fizettek: lasabb volt a gépük, mint kellett volna Vista alatt. Természetsen az energia gazdálokodási sémáknál szépen állíthatóak ezek a tulajdonságok.
Cool&Quiethez van egy külön progi, amivel jobb támogatás szerzhető hozzá, Vista alatt, vagy XP alá egyálétalán támogatást nyújtson. Az AMD C&Q technológiájának másik része, hogy hömérséklet függvényében jobb hűtő ventilátor fordultszám szabályzást is végez. A C&Q2-nél ezt leválasztották és egy külön featureként kapcsolhatóbe a BIOSban. -
És ezt egyébként egy pár kbyte-os program külön is elvégzi, persze megfelelő hw támogatással. -
"Az új win energiagazdálkodása is figyelemreméltó, ugyanis, ha 2 vagy 4 magos a gép, akkor ha az egyik mag tartósan(fél másodperc) nem terhelődik, akkor csökkenti a efszültséget ott, és ha még tovább nem kap akkor lekapcsolja csutkára, csak egy erőforrásigényes folyamatnál kapcsolódik vissza...win7 be benne lesz mostmég nincs benne, a szerver változatba viszont már bennevan."
Figyelemre méltó, főleg hogy kb annyi köze van hozzá a winnek, higy a cool and quiet-hez (megmondja mennyi a prociterhelés). A többit meg a hardver végzi, amd-nél ezt a képességet hívják agc-nek, kell hozzá olyan proci és olyan alaplap :D
szóval ez olyan spanyolviaszos téma :D -
A1274815 #26 "macosx: 2001
x11: 2003-4 (pontos dátumot nem tudok, 2004-ben már stable)
vista: 2007"
Na ez sem teljesen igaz, MacOS X alatt csak Tigristől van OpenGL az Aqua alatt.
Vista: (ha már az XGL alphákat/betákat beleszámóltad, akkor) 2003 PDC. -
roliika #25 Win legalább szól, hogy neteddfeel embeer normááliis vaagy, nincs DX támogatás mitakaarsz?
Linux meg aszondja, hogy jovan..teddcsak fel, aztán nézegess, én megengedem..pontosabban fogalmam nincs arról, hogy felteheted, vagy nem.
Többi linuxos szoftnál is megfigyelhető, hogy minden baromkodást enged...aztán ha a kimenet széthullik, akkor User barátom te tehetsz róla..igaz énse szóltam mert mittudomén mitakarsz. -
roliika #24 Virt gép alatt az XGL nem indult asjna, de a beryl felment, aztán olyanszinten szétcseszte az ablakokat, hogy még a kilépés gomb sem volt meg... :DDD
Gyerekek így jár az aki beryl-t telepít olyan linuxra amin nincs rendes támogatott 3D gyorsítás. -
roliika #23 Igen..csak Win részről néztem a dolgot valóban. Egyébként a multitácscsscot sem csak a win7 tudja. -
A1274815 #22 Előtte 2D gyorsítózott a Windows az is több, mint semmi, míg az X csak framebufferről tudott, öröm volt nézni X alatt a CPU terhelést újra rajzolásoknál, meg azt a szétesést szimuláló lebennyező újra rajzolást. Mellesleg csak az XGL használ 3D-ét, a síma X, illetve megfelelő ablakkezelő nélkül még mindig csak CPU + limitált "2D gyorsítás" van. -
A1274815 #21 Nem Mini Win, hanem MinWin és nem új kernel, hanem kb. Vista/7 ntoskrnl.exe, hal.dll, pshed.dll, bootvid.dll, CLFS.sys, CI.dll, kdcom.dll, kritikus driverek, ntdll.dll, smss.exe + valami shell (ez csak a deminstrációban volt). -
Turdus #20 "Az X az véletlenül nem a procit használja megjelenítésre? Vista óta a GPU kezeli az ablakok rajzolgatását is."
Csak akkor használ procit, ha nincs GLX_texture_from_pixmap extension (ma már minden kártya tudja). Egyébként vicces, hogy pont a Vistát hoztad példának, ez volt az utolsó rendszer, ami bekerült:
macosx: 2001
x11: 2003-4 (pontos dátumot nem tudok, 2004-ben már stable)
vista: 2007
-
roliika #19 Az X az véletlenül nem a procit használja megjelenítésre? Vista óta a GPU kezeli az ablakok rajzolgatását is.
20 éve fejlesztik a kernelt. MiniWin tartalmazza, és hivatalosan is bejelentették, hogy a mini win komponenseit szépen lassan átszivárogatják az újabb rendszerekbe.
Azt is megígérték, hogy méretre a következő oprendszerek egyre kisebbek lesznek mint a vista (nem lesz nehéz elérni).
Azt is megígérték, hogy kínosan ügyelnek a processzor terhelésre...pl nem árt tudni, hogy mikor a win7-et vagy vistát használjuk, a rendszer állandóan méri, hogy mi mennyi idő alatt történik...és ha a startmenüt nyitogatjuk sokszor akkor azt a lemez területet próbálja elsőnek betölteni egyfajta jóslás módon, ráadásul ha úgy itéli, hogy ez piszoklassú, akkor a MS felé ANONIM módon jelentést küld és elpanaszkodja hogy ecsém tegyetek már valamit, hogy gyorsabb legyen pl az office indulása (intelligens folyamatkezelőket ezért nem feltétlen kell kikapcsolni, nem esznek sokat).
Aztán mai újabb HDD-kben van flash memória..ide az új winek betöltik a boot sectort és még a fontosabb drivereket ha beférnek, így is gyorsítva az indulást.
Aztán ha úgy dönt a rendszer, hogy hát biza kevés a memó..ámde erős a proci, akkor nekiáll blokk szinten betömöríteni az adatokat, hogy jusson memó a többi folyamatnak is.
Az új win energiagazdálkodása is figyelemreméltó, ugyanis, ha 2 vagy 4 magos a gép, akkor ha az egyik mag tartósan(fél másodperc) nem terhelődik, akkor csökkenti a efszültséget ott, és ha még tovább nem kap akkor lekapcsolja csutkára, csak egy erőforrásigényes folyamatnál kapcsolódik vissza...win7 be benne lesz mostmég nincs benne, a szerver változatba viszont már bennevan.
Aztán...ugye volt olyan XP-nél, hogy hiába volt bika gépünk, ha 3-4 progit egyszerre indítottunk baromira beállt az egész rendszer.
Miért? Hát mert volt egy darab nagy ámde lassú folyamat ütemező, aki megmondta, ki, mikor és hova mehet...aztán ha sok kérés érkezett hozzá akkor faszán levolt terhelve, és senkitsem engedett sehova egy darabig...no..win7ben több pici ütemező van, hogy ne legyen ilyen dugulás..Vistában nincs...ez a trükkök csak egy része hogy jobb legyen az oprendszer, és mégtöbb van ami nem publikus mert fejlesztés alatt állnak...de az MS próbál jó irányba evickélni, látták, hogy a monomentális tetű Vista az bukta, és átnézték, hogy az XP-n is hol lehet javítani...na ez a Win7..kicsit XP kicsit vista meg kicsit Mini Win..
A mini win kerneljét nem kapta meg a Win7 sem, a Vista kernelje lett kicsit átgyomlálva...miért nem kapta meg?
Hát mert a win kernelről tudni érdemes, hogy csak látszólag 1 file...de nem az...több virtuális kernelből épül fel, és olyansziten átláthatatlan így már a kód, hogy nem sokan mernek hozzányúlni...és elég sok évig tart mire átbogarásszák és javítgatják tesztelik...a win kitalálói (nem Gates bácsi neki köze nincs hozzá), is csak nagy óvatossággal közelítenek felé, mert sikerült egy olyan kernelt készíteniük amit még ők sem látnak át. -
lami321 #18 hat nem cegeknek szantak. Es meirt ne vennek a windows tele van felsleges doglokkal es ebben nicns benne sok minden. Jo lenne ha az M$ el jutna arra aszintra hogy minden erovel csak a Windows kernetl fejleszti minek kell sajat graf felulet meg a sok szarsag? Mar evekkel ezelott meg alkottak masok sokkal jobbat felesleges eroforras pocseklas az X-et nem tudjak felulmulni.