68
  • Palinko
    mivel én sem foglalkozom a programokkal csak láttam próbáltam, de attól még nem értek hozzájuk, viszont amit most fogok leírni az általában az egész op rendszernél úgy van. hogy az alternativa az nem egy az egyben másolat, hogy valamit nem talál az ember az nem azt jelenti hogy nincs is, sajnos el kell felejteni a berögzült mozdulatokat és újakat megtanulni, ez a legnehezebb az egészben, a híres linux nem windowsban még részletesebben el van magyarázva.

persze nem azt jelenti ez hogy az általad említett színképzés stb tudja az inkspace, csak annyit, hogy ha te nem találtad attól még tudhatja, pl egy plugin által.
  • eto demerzel
    nos kerdem tud az inscape cmyk? nem. tud szinkepzest? nem. tehat nem alternativa. nincs benne pantone. csak a sima rgb. mint ahogy sem az indd sem az ai nincs ebben a pillnatban alternativaja.
  • Ravkin
    Szerintem itt azért egy kis magyarázat elkelt volna, mondjuk nem az infantilis kirohanásaidra gondolok.

Mily meglepő hogy egy ember aki a szabad szoftverre teszi a voksát is hasonlóan gondolkozik, hogy van e mögötte valami az sajnos már más kérdés.
  • Palinko
    jaja tudom, épp ezért akartam volna kiprovokálni, hogy mikor kellett neki a support. de örülök hogy válaszoltál, új infó volt ez számomra, tényleg ilyen a hivatalos m$ support? mert hogy pistike support ilyen az ok, de a hivatalos? ettől még egy átlagos linux közösség is többet tudott volna segíteni.
  • Palinko
    még annyit hiányolok a commentedből, hogy ha egy nyílt forráskódút megvásárolsz, azt licensztől függetlenül (ha jól tudom) módosíthatod. tehát vannak olyan licenszmegoldások, hogy pl ha a photoshopp nyílt forrású lenne, akkor megveszed módosíthatod, de aztán te már nem adhatod el a kódjával, de ha megvásároltad már alakíthatod magad kedvére, a változtatásodat eladhatod, de az alapot amit vettél azt nem, tehát ha valaki olyat akar venni amit magadnak készítettél meg kell vegye az adobetól a pst, és a módosítást is. tehát a nyílt forrású programoknak nem tudom igazából ki látná hátrányát, talán a megoldások másolásától félnek sokan, így erősebb lenne a konkurencia, de ha más sem zárhatja le a kódot, akkor könnyen bizonyítható a ctrl+c ctrl+v....
  • mousee
    Szerintem a support nem a magánszemélyeknek fontos, hanem a nagy vállalatoknak, ahol többezres gépparkok vannak.
    Amúgy meg MS support no comment, már írtam hogy ismerős laptopján egyszer csak úgy gondolta a movie maker, hogy ő márpedig többet nem indul el. A support meg annyi volt, hogy: "telepítse újra a rendszert".

Végül is a probléma megoldódott, éljen az MS support!! ;)
  • Palinko
    sorold fel hányszor éltél a garanciával!
  • mousee
    Nyílt forráskódhoz is lehet suportot venni jópénzért.

Amúgy meg win7et ajánlom figyelmedbe, tapasztalataim alapján bőven veri a vistát, és most ingyenesen le lehet tölteni MS-től az RC-t, amit 2010 feléig ingyen lehet használni. Teljesítményben odaveri a vistát, az egész rendszer érezhetően gyorsabb.
  • Julius Caesar
    ingyenes szoftver =/= szabadszoftver. az ingyen szoftver csak szimplán ingyenes - de ez nem jelenti azt automatice, hogy buzerálhatod és nézegethetd a kódját. a szabadszoftver viszont nyílt- bárki belenézhet és módosíthat rajta. sok helyen látom hogy a kettő keverik, de nagyon.

bár itt most enmtom keverte-e bárki, jó leszögezni.
  • tomcsa4
    Ezt a HSZ-det fejtsd már ki plz. Minden program legyen nyílt?
  • tomcsa4
    És a nyílt forráskódhoz ki ad garanciát? Höm? Tessék? Jaa senki? Ó, az más.

Nekem a Vista a kedvenc operációs rendszerem. Windows 7-el meg még ismerkedem.
  • mousee
    Vajon még hány alreged van?
    Tehát sokadjára:

Utálom a Microsoftot.
    Linux párti vagyok.

És: Bármi meglepő, nem az elcseszett marketinget figyelem, hanem a saját tapasztalataimra építek. Nem istenítem a windows 7-et, csak azt mondtam, hogy egy jobb gépen gyorsabb, mint az XP. Egy szóval sem hasonlítottam a linuxhoz. Leírtam egy fórumba a saját tapasztalataimat, hogy mások esetleg hasznát vehessék.

De te: Ész nélkül fikázól, alregeket gyártasz, nagy linux pártiként hirdeted hogy WINDÓZIKSZPÉ, ami kissé...hátőő... szóval passzol hozzád.

De igazából én vagyok a hülye. Etetem a fórumtrollt.
    /bye
  • Kecske2
    "A szakember a Windows 7 kapcsán pedig elmondta, hogy bár jó lépésnek tűnik, a rendszer még mindig téves elképzelésekre, rossz alapokra épül. "

Ezt ajánlom mousee és mások figyelmébe akik az egekig magasztalják és istenítik a Windows 7-et.
  • Kecske2
    A Microsoft saját magát öli meg. A nyílt forráskód nem öl meg senkit és semmit.
    Az egyetlen dolog ami itt megöli az embereket az a zárt forráskód.
  • Rexhawk
    btw, eszembe jutott néhány, nem M$ szoftver, amelynek szerintem nincsenek "alternatívái, de javítsatok ki ha tévedek.
    Pl. ott van a gimp. Nem rossz program, de hol ér közelébe a photoshop-nak, illustrator-nak vagy a corel-nek?
    OpenOffice. Nem rossz, pláne, hogy ingyenes, de a mai napig sokat eszik és a tudása kb az office97 szintjén van.
    Maya-nak, 3DStudio-nak milyen ingyenes ellenfelei vannak, vagy az AutoCAD-nek?"
    1.gimp: szerintem a gimp ha nem is megelőzi, de megközelíti a photoshop szintjét és azért megfontolandó az az 1000 dollár vagy ingyen legyen a program
    2.illustrator: vectoros szerkesztőkkel nem volt nagyon dolgom de ott is vannak alternatívák: Xara Xtreme for Linux,Karbon14,Inkscape és amit én használok tripla O Draw.Habár nem tudom pontosan mennyit tudnak ezek a programok szerintem itt sincs olyan jelentős előnye, hogy kiadjon olyan sok ember 600 dollárt
    3.tripla O:hát nem egészen, már bőven eléri a 2003 szintjét, sőt bizonyos dolgokban meg is előzi, és a fogasztás már nem igazán gond hisz fillérekért lehet ramot venni az ms office meg 500 dollárba kerül
    4.3d szerkesztő:Maya-t lehet futtatni linuxon és van egy blender nevű program is.
    5.CAD:ebbe ugyancsak nincs tapasztalatom,halottam már vmi freecadről,de egyáltalán nem tudom mit tud
    örülök hogy végre valaki kultúráltan is eltudja mondani a véleményét:)
  • Tinman #13
    Már, hogy kik mondanák? Nem értem.
  • sly007
    Én inkább hozzá se szolok ehhez a cikkhez. Nagy a flame warning. Aki meg hülyeséget mond az meg vagy rájön, vagy nem. :D

Na jó még is beszólok:
    "és nem csak hobbi programozók otthon munka után." 15 éve még igaz lehett. Nézz utána azért miről beszélsz. Ja és nem a hobbi programokról beszélek.
  • zola2000
    A windowst nem a játékok tartják életben. Oké ha megnézzük a magyar játékeladásokat akkor a top40 videojátékból 35 pc (5 konzol), de ha a nyugat európai, amerikai, japán szoftvereladásokat nézed azt látod hogy ott már nem sokan játszanak pcn (alig tud bekerülni a top40be pc), ott ezért is tud jobban terjedni a mac, a linux, az ingyenes szoftver mint errefelé.
  • Major
    Programozzanak ingyen a programozók, süssenek ingyen kenyeret a pékek, legyen ingyen sör és bor a kocsmában...avagy győzzőn az ingyenesség.
  • Palinko
    és kell átlag felhasználónak photoshop szintű program? kép átméretezésre :DDD lolmár, emígy a corel drawnak az inkspace, modellezőnek meg ez:
    http://www.blender.org/

• bobsys
    "A Windows-t pedig a játékok tartják életben/ A felhasználói programok mind megvannak a többi OS-en is, de a játékok nincsenek. Az MS hatalmas erőforrásokat invesztált abba, hogy a játékok Windows-on fussanak és ez ki is fizetődik. "
    Managelhetoseg vallalti kornyezetben szinten elegge nyom a latba.
  • barii
    sőt, ez több hónapos
    http://mogorvamormota.hu/2009/02/02/after-the-software-wars/
  • barii
    mostanában 1 hét késéssel jelennek itt meg a hírek
  • JTBM
    Az MS szvsz. egészen addig maradni tud a csúcson, amíg a szabványosítást sikerül elkerülniük.

Ma a levelezés tartja életben az Office-t, ha az Openoffice képes lenne az Outlook funkciót is átvenni, akkor az MS Office napjai meg lennének számlálva.

A Windows-t pedig a játékok tartják életben. A felhasználói programok mind megvannak a többi OS-en is, de a játékok nincsenek. Az MS hatalmas erőforrásokat invesztált abba, hogy a játékok Windows-on fussanak és ez ki is fizetődik.
  • Darth Sith
    "A programozó arra alapozza véleményét, hogy az ingyenes szoftverek felépítésüknél fogva szinte mindenki számára beleszólást engednek, így fejlesztők ezrei dolgozhatnak ugyanazon projekten, minden különösebb fennakadás nélkül"
    Amit elfelejtettem. Ennek az éremnek is két oldala van. Egyik oldalról nézve, nagyon jó, hogy sokan fejlesztik, gyorsan megszületnek a javítások stb.. De! a másikoldalról nézve, pedig nem tudnak kellően összedolgozni így inkompatibilitási problémák léphetnek fel, sok különböző verzió készül, nem egységes a szoftver, így nehéz rá fejleszteni, hogy egy másik verzió is elfusson stb.. lásd ezer különféle linux disztrib.
  • Darth Sith
    "Az ingyenes szoftverek jellegüknél fogva jobbak,"
    Azért ez így ebben a formában erős túlzás.

Vannak nagyon jó ingyenes programok, de sok fizetősnek a közelébe sem érnek, pont azért mert fizetősek. A cégek az árukból professzionális programozókat fizethetnek meg, akik napi 10 órában fejlesztik a szoftvereket és nem csak hobbi programozók otthon munka után.

A linux egy jól összerakott rendszer, de nem átlagfelhasználók számára, hanem inkább guruknak. Ha valami nem megy rajta, nincs hozzá driver, fogja és megírja magának. Míg win alatt ha már egy alternatív böngészőt sikerül az 1bites júzernek felrakni, akkor az már csúcsteljesítmény. Egyszerüen nem ugyanarra és nem ugyanazon célközönségnek van kitalálva. Emiatt, egy jó ideg szerintem még nem kell tartani attól, h a M$ csődöt jelentene. Pláne, hogy mostanában felismerték, hogy nem ülhetnek a seggükön és muszáj fejleszteni, ennek ékes példája a Win7 amely egy eléggé musthave OS lett, vagy az IE8 amely ugyan még messze áll a szabványkövetéstől, de elindultak egy úton, amely talán nagyon jó cuccokat fog eredményezni, melyek hatására hiába lesz sok ingyenes alternatíva, a felhasználók nem biztos, hogy akarnak majd váltani, mert megszokták (nem kell újból megtanulni használni) és korszerű, megbízhatóak (lesznek talán).

btw, eszembe jutott néhány, nem M$ szoftver, amelynek szerintem nincsenek alternatívái, de javítsatok ki ha tévedek.
    Pl. ott van a gimp. Nem rossz program, de hol ér közelébe a photoshop-nak, illustrator-nak vagy a corel-nek?
    OpenOffice. Nem rossz, pláne, hogy ingyenes, de a mai napig sokat eszik és a tudása kb az office97 szintjén van.
    Maya-nak, 3DStudio-nak milyen ingyenes ellenfelei vannak, vagy az AutoCAD-nek?
  • Ravkin
    Na akkor kezdjük, először is még mielőtt bármit is modanák :

" szoftvercég egyik ex-alkalmazottja "

Ööö már ne haragudjon meg senki de mióta adunk egy alkazmott szavára valamit is főleg ha olyan dolgokat mond amit már eddig is mindenki tudhatott.

" Microsoft 20 évvel ezelőtt nyílt platformként készítette el volna a Windows operációs rendszert "

Ha a microsoft annak idején nyílt platformot csinált volna, amire igazából semmi szükség nem lett volna, ha csak nem akarták volna ezt is ingyenessé tenni, ugyanis akkor végkép alá írta volna a halálos ítéletét. Legalábbis elég sok eséjt adott volna a konkurenseknek, hogy ne csak a szemétbe kidobott ötletekből mazsolázgassanak. Szerintem az ingyenes szoftverek ahillesz sarka éppen az ingyenesség, magyarán egyáltalán nem tudnak versenyre kellni olyan szoftverekkel amiket fizetett programozók gyakorlatliag létrehoznak és aztán fenntartanak. Mert ugyebár ne felejtsük el, ha megalapít valaki valahol bármilyen céget, legyen az szoftver vagy nem szoftver, a lényeg hogy az adott csoport egy szolgáltatást nyújt a másik félnek aki ezért a szolgáltatásért fizet, magyarán a szolgáltató fog felelni a szolgáltatás minőségért hiszen ez lesz az ő érdeke, és így kialakul az eladó-vevői kapcsolat, valamint a vevői igény. Onnantól fogva hogy ingyenes egy szoftver, tehát megírja valaki és azt monda: tessék itt van öcsém, használd ha tudod ha nem akkor nem érdekel írd át ahogyan akarod, vagyis soha sem lesz senki köteles a nyűgöd bajoddal foglalkozni, valamint felelősséget vállalni a azért ha nállad valami nem működik vagy a szoftvere miatt kár keletkezik a gépedben. Több ingyenes és fizetős program létezik az interneten, a használhatóságát nem kérdőjelezhetem meg egyiknek sem, na de nézzétek meg igen komoly minőségbeli eltérések vannak a szolgáltatások terén.

És ez még csak a probléma egyik oldala, lehet hogy xy nagyon utálja a csúnya nagy microsoftot meg a világuralmát, és a hátát borzolja a windows vista meg a többi oprendszer vagy program ami mostanában kijön és ezért ingyenes szoftverekel próbálkozik. Azért ilyenkor az is eszünkbe juthat hogy a programozók is emberek, és bizony ők is dolgoznak, nem tudom ti hogy lennétek vele ha megírnátok egy programot ami sikeres és aztán nem vagy csak nagyon kevés pénzt kapnátok érte. Szóval ilyen a világ ha dolgozunk akkor igyekszünk a munkánkból pénzt csinálni, szerintem elég hülye az aki nem ezt teszi. És hagy ne mondjam sok linux majmot kivéve, aki azt hiszi, azért lehet tudni hogy a linux korántsem tökéletes rendszer. Aki komolyabban ért hozzá, programozói szinten az tudja, és attól mert nyílt rendszer eddig sem lett jobb vagy szebb.
  • psishock
    flémtopik?