Na akkor kezdjük, először is még mielőtt bármit is modanák :
" szoftvercég egyik ex-alkalmazottja "
Ööö már ne haragudjon meg senki de mióta adunk egy alkazmott szavára valamit is főleg ha olyan dolgokat mond amit már eddig is mindenki tudhatott.
" Microsoft 20 évvel ezelőtt nyílt platformként készítette el volna a Windows operációs rendszert "
Ha a microsoft annak idején nyílt platformot csinált volna, amire igazából semmi szükség nem lett volna, ha csak nem akarták volna ezt is ingyenessé tenni, ugyanis akkor végkép alá írta volna a halálos ítéletét. Legalábbis elég sok eséjt adott volna a konkurenseknek, hogy ne csak a szemétbe kidobott ötletekből mazsolázgassanak. Szerintem az ingyenes szoftverek ahillesz sarka éppen az ingyenesség, magyarán egyáltalán nem tudnak versenyre kellni olyan szoftverekkel amiket fizetett programozók gyakorlatliag létrehoznak és aztán fenntartanak. Mert ugyebár ne felejtsük el, ha megalapít valaki valahol bármilyen céget, legyen az szoftver vagy nem szoftver, a lényeg hogy az adott csoport egy szolgáltatást nyújt a másik félnek aki ezért a szolgáltatásért fizet, magyarán a szolgáltató fog felelni a szolgáltatás minőségért hiszen ez lesz az ő érdeke, és így kialakul az eladó-vevői kapcsolat, valamint a vevői igény. Onnantól fogva hogy ingyenes egy szoftver, tehát megírja valaki és azt monda: tessék itt van öcsém, használd ha tudod ha nem akkor nem érdekel írd át ahogyan akarod, vagyis soha sem lesz senki köteles a nyűgöd bajoddal foglalkozni, valamint felelősséget vállalni a azért ha nállad valami nem működik vagy a szoftvere miatt kár keletkezik a gépedben. Több ingyenes és fizetős program létezik az interneten, a használhatóságát nem kérdőjelezhetem meg egyiknek sem, na de nézzétek meg igen komoly minőségbeli eltérések vannak a szolgáltatások terén.
És ez még csak a probléma egyik oldala, lehet hogy xy nagyon utálja a csúnya nagy microsoftot meg a világuralmát, és a hátát borzolja a windows vista meg a többi oprendszer vagy program ami mostanában kijön és ezért ingyenes szoftverekel próbálkozik. Azért ilyenkor az is eszünkbe juthat hogy a programozók is emberek, és bizony ők is dolgoznak, nem tudom ti hogy lennétek vele ha megírnátok egy programot ami sikeres és aztán nem vagy csak nagyon kevés pénzt kapnátok érte. Szóval ilyen a világ ha dolgozunk akkor igyekszünk a munkánkból pénzt csinálni, szerintem elég hülye az aki nem ezt teszi. És hagy ne mondjam sok linux majmot kivéve, aki azt hiszi, azért lehet tudni hogy a linux korántsem tökéletes rendszer. Aki komolyabban ért hozzá, programozói szinten az tudja, és attól mert nyílt rendszer eddig sem lett jobb vagy szebb.