68
  • daemon017
    #68
    Már várom azt a napot amikor a Microsoft bejelenti hogy elindult a cég felszámolására irányuló csődeljárás :) Nem fognak senkinek sem hiányozni.
  • amitakartok
    #67
    Majd ha valakinek sikerül natív DirectX portot csinálni Linuxra, akkor elhiszem, hogy az MS napjai meg vannak számlálva.

    Tudom, hogy már van DX emulátor Linuxra, de az egyrészt nem ingyen szoftver, másrészt meg az EMULÁTOR, nem port.
  • Vantulok
    #66
    Nemcsakhogy megölheti, hanem meg is fogja. Az Ubuntu netbook remix mindeneetre már most is fényévekkel megelőzi minden téren bármelyik Windowst, de különösen az újdonsült trójai Windows-okat a Win7-et és a Visztát. Az XP-nek is már csak egyetlen előnye van: a rá fejlesztett minőségi szoftverek és a fejlesztők támogatása, ami hamarosan át fog billenni a Linux és az Opensource oldalára, különösen hogy a Microsoft ilyen gyengécske Windows 7 RC-vel lepett meg minket, így aztán pláne maguk alatt fűrészelik a fát.
  • richi105
    #65
    Na igen ezt egy volt Microsoft alkalmazott mondta ha igaz a hír de ami igaz az-az hogy a Linux már nem egy eldugott alternatíva ami a sarokba nyalogatja a sebeit olyan egyszerű a telepítése, hogy egy nyugdíjas otthonba is feltudják telepíteni persze a regionális beállításokkal és boldogok vele. A másik dolog én már régóta mondogatom a fizetős dolgok néha kicsit túl vannak értékelve és persze mindenki azt mondja csak egyszer kell megvenni na ez nagy ámítás sokszor ütközünk olyan problémába amit egy ingyenesnél el lehet kerülni persze aki több hetet képes egy licenc átolvasására száni az ügyvédével annak nem kell félnie. A lényeg több ország is elkezdet nyitni a nyílt operációs rendszerek és szoftverek felé ez az első lépés lehet, hogy a Microsoft egyeduralmát megtörje. A másik dolog én Windows rendszeren és az ismerőseim körében is érdekes szoftverek futnak Firefox, OpenOffice, Thunderbird, Gimp és még sorolhatnám de a lényeg ezek Linux -on is megtalálhatók szóval hol itt a túlzás?
  • Sanyix
    #64
    Aha, egyszer majd valamikor jön... ezt én is olvastam. De mikor?
  • phare
    #63
    Pl. a Debiant több tízezren fejlesztik. Mindenki hozzátesz egy kicsit, így lesz a linux a világ legjobb oprendszere. Én azt veszem észre hogy sokan félnek a linuxtól, azt írja a másik fórumon hogy diploma kell hozzá. Szegény nem is sejti hogy pl. az Ubuntu szoftver telepítéseit látva a Windows csak megbújhat a sarokban és csendben zokoghat. Prsze van egy ördögi kör, mások meg azért nem használnak linuxot, mert nincs annyi professzionális alkalmazás, mint azt Windowson megszokhatták, de azért nincs mert nem használják elegen és nem éri meg a szoftver fejlesztőknek megírni a natív linuxos alkalmazást. Szóval ez egy ördögi kör. A Windows a 3rd party programok tartják életben.
  • phare
    #62
    Itt van:

    Source
  • gothmog
    #61
    És ha már itt tartunk, valaki elmagyarázná, mit jelnet az az állítás, hogy az inkscape nem tud CMYK-t?
  • gothmog
    #60
    Ha pedig fut, az mit bizonyít? Mielőtt belekötnél, igen, wine kell hozzá, igen ez csak a demó, és igen meg is szólal, kipróbáltam.
  • gothmog
    #59
    volt ott egy utalás az openofficera is. persze a kofficeon meg az abiwordon könnyebb fogást találni.
    "FL Studio + ASIO4ALL vajon fut-e Linuxon?"
    mert ha nem, az mit bizonyít? hogy a nyomdai szerkesztők, és a tervezőmérnökök mellett a zenészeknek se jó választás? Megintcsak azt tudom kérni, mondj egy becsült értéket, az összes pc hány %-án van szükség ennek a két -nyilván igen elterjedt szoftvernek- a futtatására, mennyi gépen futtatják ténylegesen, és ezek közül mennyiért fizették ki akár az express edition 10e.- körüli vételárát.
  • balee66
    #58
    Nah azért MS Office-t ne hasonlítsd a KOffice-hez vagy az Abiwordhoz. Az Abiword legfeljebb Wordpad alternatívának jó, másra nem igazán. Amikor Windowson használtam (kb 1 éve), annyira bugos volt, hogy még a kijelölés sem működött rendesen.
    MPlayert használok én is Winen, de újabban GOM Playert, az jobban bejön.
    FL Studio + ASIO4ALL vajon fut-e Linuxon?
  • Sanyix
    #57
    source engine hol fut natívan? Mindenhol wine-vel látom. Az meg nem natív... mellesleg sehol sem látok linux binárist source engine-hez.
  • Turdus
    #56
    Néhány alternatíva:

    photoshop: gimpshop (ua a menü, és kb csillió plugin van hozzá, aminek következtében a funkcionalitása több)

    winamp: audacious (ez annyira kompatíbilis, hogy még a winamp skineket is ráhúzhatod)

    wmp: mplayer (még winen is rengetegen használják, no comment)

    moffice: openoffice, koffice, gnumeric+abiword stb. stb. ebből van a legtöbb alternatíva.

    acrobat reader: se szeri, se száma a pdf olvasóknak, gnome-pdf-reader, xpdf stb.

    outlook: thunderbird, evolution stb.

    daemon tools: nincs rá szükség, alapfunkció

    audio cd ripper: sound juicer (ablakos), abcde (parancssoros, háttérben futtatható)

    nero: xcdroast (old school), brasero (hasonlít a nerohoz a felülete is), nautilus-cd-burner (cd író mappa, ilyen nincs is alapból windowson)

    firefox: natívan fut

    doom: natívan fut

    quake engine: natívan fut

    halflife engine (counter strike pl): natívan fut

    unreal tournament engine: natívan fut

    Wolf3D engine: natívan fut

    America's Army: natívan fut

    bármi más, ami nem fut: cedega (nem ingyenes, de a játékok sem azok!!!)

    (Azért hiszik, hogy Linuxra nincsenek játékok, mert nem tudják, hogy csak a főprogramot adják Linuxhoz. Mellé kell másolni a "legálisan megvásárolt" windowsos cd-ről az adatfileokat, hogy elinduljon. Így védik ugyanis ki a jogi problémákat.)
  • Vorpal
    #55
    Ne haragudj de ennyi hülyeséget ritkán lát az ember - látszik, hogy nem vagy szakmabeli - nem írnál le ilyeneket.
  • Sanyix
    #54
    Én is ezt mondom, mert addig ameddig win alapú (mert ha lecserélnék az már nem win lenne, max a neve lehetne az), addig az újabb os-ek foltozott szarok, mert alapjaiban rossz a win, és elavult.
    De nem fogják lecserélni, mert inkompatibilis lenne az eddigi programokkal, és akkor hoppá van.
  • 3psilon
    #53
    Válaszolva kérdéseidre: a Linux 18 éves, épp nagykorú, kb. 4-5 éve kezdett el igazán beindulni desktop téren, és ma már tökéletesen jó bármely asztali felhasználónak. (ezt mint Linuxot kedvelő és használó, de nem elfogult felhasználó mondom)

    Már így is rengeteget támadják a Microsoftot, hogy pl. az IE-t, ami egy teljes értékű böngésző, csomagolják a Windowsok mellé. Most képzeld el mi lenne, ha 110%-os, remekül használható, gyors stb. médialejátszót, képnézőt, -szerkesztőt adnának...

    Meghalna a szoftveripar! :)
    Szóval senki nem hagyná.
  • balee66
    #52
    Egyébként én már a Vistától azt vártam, hogy ez az ezeréves NT kernel le lesz váltva, nem így történt. Gondolom, még Win8 alatt is ez a kernel fog dübörögni. Tényleg ideje lenne már kidobni.
  • balee66
    #51
    Ez kb. olyan szintű kijelentés, mint hogy "Rettegj USA, megjött Magyarország, véged van!".
    Mióta létezik a Linux? Mióta próbál betörni desktop frontra? Hol tart most?

    OpenSource programok közül egyedül a Firefox az, ami jelentősebb sikert tudhat maga mögött, a többi gyakorlatilag 0.
    Ingyenszoftverből egyre több van, és tényleg vannak remek alternatívák. Ha most végignézem a Program Files mappámat, rengeteg ingyenes szoftver van fent, játékokat leszámítva talán 3-4 nem ingyenes programom van.
    De ha nem ingyenes szoftvereket használnék, biztosan nem is az MS programjait használnám, mert azok nagyrésze hihetetlenül funkciószegény.
    Az MS saját maga alatt vágja a fát azzal, hogy nem képes az oprendszere mellé normális segédprogramokat adni (bár nem hinném, hogy ettől csődbe menne). Ha WMP helyett lenne egy normális, Winamp vagy Aimp szintű media player, ha Paint helyett mondjuk Pixia lenne, ha Képnézegető helyett egy IrfanView szintű képnézegető, ha IE helyett FF/Opera szintű böngésző (és még sorolhatnám)... akkor még a tapasztaltabb felhasználóknak sem lenne igényük 3rd party programokat használni (kiv. a megszállotak).
  • 3psilon
    #50
    Azért az meredek, hogy a Microsoftnak befellegzett.

    Jelenleg vidám és elégedett Linux felhasználó vagyok, de az asztali gépen ott ül a Windows, és tudom, hogy AutoCAD meg AAA játékok egyhamar nem lesznek rá. Persze ettől nem kell utálni a Windowst.

    Szerintem az Ubuntut ami előtt ülök semmi nem választja el a "teljes értékű" fogalmától, nem tudom azt mondani rá, hogy fapados meg geek, mindent a s*ggem alá tol, csillogvillog meg GUI meg gyors, és baromi kényelmes hogy több ezer szoftver közül válogathatok pár kattintással.

    Kérdés tehát hogy mitől és hogyan nincs/lesz pro szoftver/AAA játék Linuxra?
  • bvalek2
    #49
    A módosítást közzé kell tenned, de a szoftvert attól még árusíthatod, az eredetit is, az általad módosítottat is. Írtam GPL-es programokat, gondolhatod hogy alaposan elolvastam a copyright-ot mielőtt csatoltam. A GPL az üzlet szabadságát nem korlátozza, a forráskiadási kötelezettség miatt nem szokták szeretni a nagy cégek.

    Ezért azok inkább BSD-licenszt választanak, például Microsoft BSD kódot használt a Windows hálózati részének fejlesztésekor, az Apple pedig egyenesen BSD kernelre építette a Mac OS X-et. Megtehették, mert a BSD licensz csak annyit kér, hogy tüntessék fel a korábbi szerzőket, forrást kiadni nem kell.
  • tomcsa4
    #48
    Nem. Ha megváltoztatod a kódot, akkor azt is oda kell adnod, de azért pénzt nem kérhetsz. A hozzáadott extrákért igen.
  • bvalek2
    #47
    Dehogynem szabad. Foghatod és árulhatod az utcán ha akarod, csak mellékeld a forrást is. Nagyon fura tévhiteitek vannak
  • Sanyix
    #46
    Hát ez nagyon gyenge példa, mert a színátalakítás nagyon egyszerű dolog. Ha alapból nem is tudja, plugin tuti van rá, vagy aki kicsit tud programozni megírja.
  • tomcsa4
    #45
    Az oké, ebben igazad van. Csak a példámban Linux disztrók szerepelnek és a GNU/GPL kiköti, ohgy pénzt magáért a módosított programért sem szabad (csak az installálásért, árusításért stb).

    De amúgy igazad van, sok nem nyílt forráskódú program van, ami ingyenes (játékok is).
  • Sanyix
    #44
    Ja ff-nél várni kell hogy betöltődjön egy kép, ha le van terhelve a szerver?
    Mondtam én hogy nagy a hype és gagyi igazából :D meg is magyarázza hogy miért fagy le néhány oldalnál percekig, majd egyszercsak újraéled. Egyébként ezt még egy ie-is megkerüli, operáról meg ne is beszéljünk.
  • gothmog
    #43
    elösszőő',másoccó',harmaccó'.
    így kezdésnek.
  • Sanyix
    #42
    Na már megint mindenki profi grafikus itt, profi 3d modellező, profi tervezőmérnök, kiadványszerkesztő.

    Olyan jó hogy itt ennyi polihisztor van :D
  • Turdus
    #41
    Na már megint....
    "ingyenes szoftver" ILYEN NINCS! Az szabad szoftvernek fordítandó!
    nyílt szoftver != szabad szoftver!!!!!!!

    Kéretik NEM KEVERNI ezeket. Csak azért összemosni, mert a Linux nyílt is, és szabad is, kb olyan, mint azt mondani, csak négernek lehet göndör haja.

    OpenVMS - nyílt, de nem szabad
    linuxos ati driver - nem nyílt, de szabad
    Photoshop - nem nyílt, nem szabad
    OpenSolaris - nyílt és szabad

    Darth Sith: nincsenek inkompatibilitási gondok, ezért vannak a maintainerek (csoportvezetők, ha úgy tetszik)

    Julius Caesar: kapizsgálod, de tévedsz: szabad != nyílt

    Palinko: "azt licensztől függetlenül (ha jól tudom) módosíthatod" rosszul tudod. Tessék olvasni.

    tomcsa4: minden linux disztró fizetős (is lehet). Még egyszer: free software = szabad szoftver, és nem pedig ingyenes szoftver!
  • bvalek2
    #40
    Ennél még az egyetemi géptermekben kirakott Linuxos gépekből is több van... firefoxban a Noscript kiegészítő blokkolja a Gemius-t, tehát aki felrakta, azt nem lesz képes mérni. A webes statisztikák az ilyenek miatt értéktelenek. A Linux felhasználók többsége (egyelőre még) tudatos internetező, akik rendszerint felrakják a Noscriptet, vagy valami hasonlót. Pont azért, hogy ne kelljen egy honlapra egy percet várni, mire a túlterhelt Gemius hajlandó betölteni az 1x1 pixeles képecskéjét.

    Már írtam párszor, disztribúciók regisztrált felhasználói kb. 30 millióan vannak, ez legalább 3% desktop világszinten, nálunk az alternatív szoftver rendszerint több.
  • sh4d0w808
    #39
    Miért, a zárt kódú kereskedelmi programokra ki ad? Elárulom: senki.
  • bakagaijin
    #38
    Link
  • bakagaijin
    #37
    Ez egyébként iparági probléma, mármint hogy garancia mint olyan szinte nem is létezik. Sőt, amikor az EU belengette, hogy jó lenne már a szoftverekre is garancia, hiszen mégiscsak termék, akkor a BSA egyből tiltakozott, hogy hát ez túl sok pénzbe kerülne a gyártóknak, meg hogy beszűkülne a szoftverpiac.

    Érezzük az átható iróniát... :)

    Az MS mint olyan nem fog bebukni sosem, mert azon a cuccokon kívül amit boltban látsz - fejlesztenek még sok egyéb cégre szabott cuccot is - egyedi igényekre, egyedi megrendelőknek, sok pénzért.
  • tomcsa4
    #36
    mousee, örömmel olvasom hozzászólásaidat, mivel hasznosak és informatívak (és kellemes hangvételűek).

    Van fent Windows 7 a gépemen (mivel nem szeretem a dualbootot, virtuálba meg nem akarok tesztelgetni, letöröltem a Vistát és felraktam Win7-et). Gyorsabban bootol, mint a Vista, használatra eddig ugyan olyan gyors. Eddig stabil is (egyszer fagyott), remélem a nagy gyorsaság oltárán nem áldozzák fel a stabilitást.

    Azért MS support nem mindig ilyen. Ne feledd az oemhez nincs support, pontosabban nem kötelesek adni. Cégeknél más a helyzet (pláne az Enterprise kiadásnál). Egy negatív "élményből" ne általánosítsunk.

    Julius: nem baj, legalább tiszta vizet öntöttél a pohárba, kell is.

    Palinko: tudom, hogy a fizetős Linux disztrók a hozzáadott értékek miatt (és a support miatt) fizetősek. Legalábbis elviekben. Kinek fontos? Cégeknek és olyan magánszemélyeknek, akik fontos adatokkal dolgoznak vagy kevésbé értenek a géphez. Nekem nincs rá szükségem, mivel nem dolgozom olyan környezetben (nem fog szerződés sem, kivéve persze setupnál, ami van).
  • Narxxis
    #35
    Nem akarok belemenni ebbe az óvodás vitába, de Linux-hoz is jár support pl. a Novell révén vagy akitől megveszed. Nem, nem az op. rendszert veszed meg hanem a supportot.
  • Lost Lont
    #34
    Aki komoly grafikus, az nyugodtan vegye meg a kedvenc (vagy szükséges) programját. De ödönke a honlapjához minek használ fotosopot? Hogy utána elmondhassa a barátjának, hogy jaj de jó a fotosop, és a gimp meg csúnya?
    Ezt most csak úgy általánosságban jegyezném meg, hogy legtöbbször, akik szapulják a nyílt/ingyenes alternatívákat, azok nem is ismerik a képességeiket. Nekik ajánlom, hogy nézzenek meg egy-két galériát az adott programokról, és az talán majd jobb belátásra téríti őket.
  • pasi29uk
    #33
    Minél több ember jut szgéphez annál több programozó "kocka" áll neki, és fejleszi a linuxot teljesen ingyen. És nagyon kevés hagyja abba végleg... MS nem tudja ezt az ütemet produkálni a fejlesztők számának tekintetében. Szerintem hosszútávon 100% bukta az MS.
  • Tzupi
    #32
    egyetertek gothmoddal.

    AKI komoly grafikus, es ez a munkaja, es stb, az megveszi ezt a programot, mert ez a munkaeszkoze.

    En ha barkacsolok vmit, akkor meglehet h jo a nagypapatol orokolt femfuresz, a havi minimalis barmihez.
    Ha ez lenne a munkam, akkor vennem a makita femdarabolot, mert az komoly eszkoz.

    eto demerzel, Te megvennel egy makita gepet 200e ftert, ha le kell vagni havonta ketszer valamit?
  • DjDano
    #31
    A Firefoxnak sikerül megtörni az IE egyeduralmát Európában, de világszinten még 30% sincs a részesedése... A Windows mint oprendszer meg brutálisan egyeduralkodó, már ami a desktop piacot illeti. Az Office-t szintén nem féltem.

    Itthon pl a Windows részesedése 99% és ez nem vicc! Aki nem hiszi itt utána nézhet.

    http://www.rankings.hu/

    Akkor most miről is beszélünk?
  • Adenoma
    #30
    múlt heti cikk
  • gothmog
    #29
    tedd a szívedre a kezed, és tippelj meg pár százalékos értéket nekem: A háztartásokban levő számítógépek mekkora hányadán van manapság szükség
    -nyomdai munkához szükséges színrebontásra
    -pantone palettára
    például.
    Ehhez képest hány gépen vannak ott mégis a fentiekre alkalmas szoftverek, úgy, hogy ezt a két lehetőséget pl. sohasem használják benne. Ezek közül mennyiért fizették ki a vételárat?
    És a valódi kérdés: ez így rendben van?