42
 • KillerBee
  #42
  A cikk megjelenésekor a villanykörte szó még idézőjelben volt. Most látom, hogy az idézőjel időközben eltűnt.
 • dilofekete
  #41
  Ez a sok f betűs szó:) összekevertem
  A lapos lámpán lesz érintőképernyő is, hogy különböző mintákban is tudjon világítani, esetleg vilogni is a winampra? :)
 • Le Kurde
  #40
  Erre én is tapsoltam, és érdekes, hogy csak egy embernek tűnt fel egy ekkora égbekiáltó baromság.

  Szakmai lektorálás itt nuku?
 • KillerBee
  #39
  Azt is olvastad, kinek és mire írtam válaszul azt, amit írtam??? Biztos nem, különben vetted volna a poént.
 • teddybear
  #38
  Félelmetes hogy mennyi hülyeséget hordtok itt össze!

  A macska szemfenekén, az ideghártya alatt van egy erősen tükröző réteg, amely visszaveri a fényt. Így több fényt tud elnyelni az ideghártya, mert a beeső, és a visszavert fény is áthalad rajta. Ez nekünk a macska szemének fluoreszkálásában jelentkezik.
  De ez az effektus, ha nem olyan erősen az emberi szemben is jelentkezik. A vakus "vörös-szem effektus" a szemfenék ereiről visszaverődő vörös fény következménye.
 • PainKiller69
  #37
  Sík villanykörte? Na gratulálok baszd meg! Ez igen, még sok ilyen pazar cikket!
 • KillerBee
  #36
  A tied vörösizzásban van, jól látható ez a vakus felvételeken. A macska szeme egyébként nem fluoreszkál, hanem foszforeszkál: a nappal begyűjtött fényt éjjel kisugározza, ha elég sok macskát tartasz, éjjelilámpaként is használhatók. :D

  #35:
  mcsdk :P
 • Epikurosz
  #35
  rhdk
 • dilofekete
  #34
  Olyan project van, hogy a szemünket napelemnek használják fel, hogy energiát termeljük, hogy kevesebbet együnk(fénytáplálkozás, kényelmesen lol), persze úgy hogy lássunk, mert vakon nem tudnék inni, habár ha a medencémben úszkálnék a halaimmal akkor nem kéne keresgélni a vizet. :)
 • dilofekete
  #33
  Amúgy az lehetetlen, hogy nem fotoszintetizál a szemem? A cicámé tud néha fluoreszkálni:)
 • dilofekete
  #32
  Majd csak hallok ezekről a fénycsodákról, talán itt az sg-n.
  Akkor malyd talán veszek növényeket is az akváriumomba. Most egy nagy kő és galy építmény és még így is olyan, mint ha kőolajat öntött volna bele valami UFO, de eggy hal mindig életben van:)
  Azért érdekel, hogy milyenek ezek a fények a növényeknél, mert a szememet a fénycső, villanykörte vagy LED, mindegyik idegesíti a szememet. Habár a nap is, de csak addig amíg át nem lököm magam a másik oldalra:) de ebben az esetben a növényeket akarom világítani és nem a szobát. Ilyen szempontból jó lenne a lapos lámpa, mert jól irányított fénye van. Gondolom Homorút nem lehetne ilyenekből gyártani ilyen célra? Pontosabban Félhomorút, ami olyasmi hogy az eleje jobban le van hajlítva, mint a hátulja(vagy azt az ellenkező írányba kéne, passz), Ezért tetszene, de milyen lehet a fénye. Az is praktikus lenne, ha rákötném eggy pici napelemre és azzal is elmenne. Így olyan idő lenne bent, mint kint(a sarokban ahol árnyék van).
  Tudom eggyszerűbb lenne eggy hatalmas kerti tavat csinálni és a pince oldalát kicserélni akváriumra, hogy olyan legyen, mint a tropikárium csak olcsóbb. Jó lenne ha lenne eggy ilyenem csak nem tudom elképzelni, mert olyan a fény a vízben, mintha fénycsövek világítanák, meg vilanykörték, pedig a napnak kéne világítania. Biztosan sok a növény benne:)
  Habár a víz számlával ezt a villany számlát vissza is termelném, de nem baj, mert fúrok kutat és akkor olcsóbb lesz(civilizáció nem létezik , ilyen csak halban és zölden), talán még horgászhatnék is, ha szélesebb lenne a telkünk:)
  Namost, ha én este csinálnék kerti partyt akkor hogyan oldanám meg, hogy ilyen lappal világíhassak a felyem fölött, hogy még a csillagokat is lássam, mert így lenne hangulatos, tehát eggy átlátszó fény lap kéne, hogy fasza kerti party legyen, zöld halászlével, aminek jó zamatos íze lesz:)
  Nem vagyok hülye, nekem ilyen kell, nem kék.
  Namalyd ilyen is lesz talán:)
 • KillerBee
  #31
  Ki ne fizessem helyetted? Talán még házhoz is szállítsam neked?

  Járj utána, ha érdekel, neked is van neted.
 • Epikurosz
  #30
  várom az ötleteidet: cégnév, üzletnév, cím, telefonszám, URL stb.
  Egyébként üres duma.
 • teddybear
  #29
  Nem igazán. A fotoszintézis más hullámhosszú fénynél indul be igazán, mint amire a szemünk érzékeny. Ha jól tudom, akkor több cégnél is folynak kutatások a kifejezetten növénytermesztő ledlámpák kifejlesztésére.
 • KillerBee
  #28
  Mint a Fahrenheit 451-ben, mi?
 • NEXUS6
  #27
  Milyen leszmár, 20 év múlva a szoba fala egy nagy oled képernyő lesz, esetleg kis szolis/grill funkcióval kiegészítve.

  Hazamegyek, fürdőnacira vetkőzök, felveszem a napszeműt, leülök a kanapéra és hátradölve stírölőm a csajokat a Bájvacs ultraHD szepesöledísönben!
 • KillerBee
  #26
  De aki picit is tájékozott a világítási célokat szolgáló LED-ek területén, az tudja, hogy a jó minőségű fehér LED-eket - alapvetően műszaki szempontok miatt - eleve nem olyan tokozásban gyártják, amilyenek a sokledes csodákban találhatóak. Ha kicsit gondolkodsz, az okra magad is rájöhetsz.
 • KillerBee
  #25
  Aham. :P

  Megmondja az adatlap, bár az értelmezéséhez kell némi műszaki ismeret. Az is sokat elárul, mit NEM tartalmaz az adatlap. Az általad említett sokledes csodák adatlapja - már amelyiknek van egyáltalán - nagyjából nulla, akár a minőségük.
 • Epikurosz
  #24
  Persze, mert te majd megmondod, hogy mi a jó abból a nagy választékból.
 • Epikurosz
  #23
  Maga kicsoda?
 • KillerBee
  #22
  Jelenleg sem a teljesítményük, sem a fényhasznosításuk, sem pedig az áruk nem indokolja a váltást (inorganikus LED-ekről beszélek).
 • dilofekete
  #21
  Valaki tud erről valami részletesebb információt? Megéri ilyet venni egy jó fénycső helyett, ilyen világítási célra.
 • dilofekete
  #20
  Az akváriumi növényeknek jók ezek a LED-es fényhullámok?
  Szerintem a kis csövek fénye nem olyan szép, mint a nagyoké. Ennél a LED lapnál is a led fény kibocsátó felületét növelik akkor elvileg jobb lesz a növényekenek vagy csak a szemnek?
 • KillerBee
  #19
  A sok külön tokozású LED-ből összetákolt lámpák nagyrészt ipari hulladéknak tekinthetők. Ha te ilyeneket használsz, akkor legközelebb célszerű lenne tájékozódnod vásárlás előtt.
 • Epikurosz
  #18
  sík villanykörte -> sík világítótest
 • Epikurosz
  #17
  Abban danny007-nek igaza van, hogy pld. egy 20 LED-es lámpa 3-4 LED-je 1-2 éven belül kiég.
 • KillerBee
  #16
  Megfigyelhető, hogy az egyre nagyobb világítási teljesítmény érdekében a gyártók "túlterhelik" a világítási célokra szolgáló LED-jeiket, így a kezdeti 100,000 órás élettartam fokozatosan csökkenni kezdett, én láttam már 25,000 órás fehér LED-et is.

  Másik dolog az, hogy szorosan vett élettartam nem minden, ui. üzem közben a LED fényereje is csökken, hiszen "kifárad" az a fluoreszcens réteg, amely a nagyobb hullámhosszú komponenseket állítja elő. Ezért kétféle élettartamot is meg szoktak határozni. Ez egyik az az idő, melynek elteltével a kezdeti eszközök x%-a (többnyire 50) még üzemel. A másik az, amennyi idő elteltével a fényerő az eredeti (bejáratás - seasoning - utáni) fényerő 70%-ára csökken. Persze hasznosabb, ha a fényerő csökkenését grafikonon is ábrázolják, mert nem lineáris.
 • KillerBee
  #15
  Az élettartam (az inorganikus LED-eknél is) drasztikusan csökken a hőmérséklettel, vagyis közvetve erősen függ a fajlagos teljesítménytől. Világítási célokra biztos nem olyan fajlagos teljesítményt csikarnak ki a kék OLED-ből, mint egy kütyü kijelzőjében.
 • samebadi
  #14
  Az eszköz egyik nagy korlátja a kék fény kibocsátó részének limitált, mindössze néhány órás élettartama, azonban már javában folynak az új kék fény-kibocsátó anyagok fejlesztései.

  ez pl milyen mondat?
 • samebadi
  #13
  pont az idegesített fel, hogy nagyon szívlelem a témát, és szerettem volna érteni. De annyira összevissza van megírva, látszik, hogy kb a googlefordító munkája az egész.
 • samebadi
  #12
  srácok, nekem is tetszik a cikk témája, viszont ahogy megírta ez a szerencsétlen...
 • halgatyó
  #11
  Szerintem is jó a cikk. Az eredetihez képest is mindent tartalmaz. Egy apróság: a kép mellett a fölső sorban: "A fénycsöveknél jobb teljesítményt nyújtó..." szöveg helyesen "A fénycsöveknél jobb hatásfokot nyújtó..." ez az utána következő szövegből kiderül.
  Az apró pongyolaságok nem a fordító hibái.

  Maga az eszköz -- mint a cikkből is kiderül -- egyelőre nem "fenyegeti" a ma használatos fényforrások piaci pozicióit.

  A világítási komfort kérdésére nem tértek ki, pedig ez lényeges kérdés.
  Az ideálisan jó megvilágítás olyan, hogy a szobában világos van és mindent látok, amit akarok, de a fényforrást nem látom.
  Az ideálisan sz*r megvilágítás pedig olyan, hogy egy vakító fényforrástól káprázik a szemem, és a szobában semmit sem látok.
  A valóságban található megvilágítások átmenetet képeznek a kettő között. Saját tapasztalatom szerint minél kisebb méretű, élesebb fényű egy fényforrás, annál kellemetlenebb tud lenni, kivéve ha valamilyen lámpatest nem gondoskodik a fény eloszlatásáról, vagy pl. a fehér plafonra vetítéséről.

  Nos, ebből a szempontból szerintem kedvező lenne egy nagy felületre elosztott fényforrás, mint amilyen ez a lap tudna lenni.
  Várom, hogy megjelenjen a boltokban, barátságos áron.
 • kvp
  #10
  Mar vannak 2 oranal tovabb tarto oled-ek, ilyenek vannak az oled kijelzokben. Egyebkent vilagitasi celra peldaul pont jok az inorganikus led-ek is, bar azok eleg kemenyek es dragak a szilicium hordozoreteg es az egyeb komponensek miatt. Viszont garantalt a tobb evtizedes uzemido.
 • metaljesus
  #9
  szerintem is jó cikk, és kifejezetten érdekes fejlesztés!
  persze még biztos eltart pár évig hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön, de szinte minden így kezdi.
 • Dr Adee
  #8
  Nagy lenne has világítana a szobám fala :D
  Szerintem is jobb mit egy sima lámpa. Futurisztikus..
 • vatuszi
  #7
  Fontos témáról szóló, jól megírt cikk. Bár nem érdekelnek a világítástechnika gazdaságossági kérdései, meglepetésemre végigolvastam.

  Ámde ilyen szar hozzászólást is ritkán olvasok, mind samebadié... Legalább fizettek érte?
 • Nos
  #6
  Szerintem is érdekes cikk. Van ebben a dologban fantázia. Teljesen idevaló. 4:1
 • Vorpal
  #5
  Nagyon érdekes, én imádom a fényeket az építészetben - megnyugtat és kicsit scifi
 • jhetedikj
  #4
  Mi ezzel a probléma??
  Szerintem érdekes.
 • Anomaly
  #3
  Kíváncsi lennék ha a te munkádat fikáznák akkor mit éreznél... Olvass mást ha itt ennyire szar minden.